51
  • M0rph3u5
    #51
    Sztem nem is álmodunk meg előre semmit. A deja vu pillanatában jön létre egy emlék egy korábbi időpecséttel, emellett küld az agy egy riasztást a tudatnak, hogy kész a hiánypótlás.
    Mivel sztem ilyenkor azt akarjuk hogy ismerős legyen, de nem akarjuk hogy ez szándékos/tudatos legyen, ezért ilyenkor segít az agy és legenerálja, mintha régebben álmodtuk volna az emléklet, pedig valójában soha sem álmodtuk.

    sztetek?

    "az agy, az a szerv, amivel azt hisszük(!), hogy gondolkodunk"
  • Subseqeuncer
    #50
    Nálam ritkán fordult elő, hogy Deja Vu érzés kerített hatalmába. A kétkedőket, és azokat aki nem élték (még) meg, hogy igenis az álom felé kéne venni az irányt, és akár már ha az epilepsziások a roham után rendelkeznek egy ilyen aurával, akkor őket kellene megfigyelni álom közben, vagy az roham következtében bekövetkező esetleges ájulás után.

    Én amire konkrétan emlékszem, az egy megálmodott részlet volt egy iskolai szünetből (ez az iskolai sztori nagyon sok embernél előfordul, de a cikk alapján ezt lehet magyarázni az agy ilyenkor "fellépő" folyamatos terheltségével). A Deja Vu felismerése nagyon lassan következik be az esemény hosszához képest, és amikor már be tudod azonosítani, hogy EZ AZ, akkor már lehet hogy jócskán a felénél tartasz. De például én megálmodtam egy zöld wartburgot, ami szünetben eljön az iskola mellett, én pont kihajolok az ablakon, és közben azok a mondatok hagyják el az osztálytársaim száját, na és még pluszban az autó rendszáma is stimmel. Én az ilyenre már azt mondom, hogy túl sok hasonlóság, hogy én CSAK "ismertség érzetet" tapasztaljak. Ha mindezt egy valószínűség számítási egyenletben írnám le, már alapból az érték is eléggé a nulla felé kacsintgatna.

    Véleményem szerint a tudósok messze járnak az igazságtól, és sokára lesz (ha egyáltalán lesz) erre tudományos, és nem a cikkben is megemlített "ésszerű" magyarázat. Mi emberek mindig is olyan megközelítésben próbáltuk, és próbáljuk értelmezni a dolgokat, amelyek minél egyszerűbbek és azonnal, mindenkinek érthetően megmagyarázhatók. Sajnos a világegyetem, tehát a minket körülvevő dolgok nem minden esetben ilyen egyszerűek.

    Ha jól emlékszem, egy-két évvel ezelőtt a tudósok azt állították, hogy az agy működésének ("Mi Micsoda") feltérképezése 2-3%-nál jár. Azt hiszem még van mit felfedezni ezzel kapcsolatosan. Persze ne higgyük azt, hogy szuperhősök vagyunk, de én le merném fogadni, hogy az idő múlásával olyan szerkezetek, módszerek, eljárások fognak napvilágot látni, amellyel még sosem látott dolgokat, eseményeket fognak (bizonyos) emberek véghez vinni. Most is leszögezem, hogy nem ultra sci-fi beütésekre kell itt gondolni, hanem mondjuk egy agyi rész tevékenységének "felturbózására" - teljes irányíthatóság mellett.
  • cipike
    #49
    nekem is többször volt hasonló tapasztalatom.
    volt olyan, hogy arról álmodtam, hogy fehér ruhában, valamilyen fehérre csempézett helyen dolgozok... ahogy felébredtem, el is mondtam a dolgot a családnak ( kicsit furán néztek rám )... de egy évvel később pontosan ilyen helyen kezdtem dolgozni
    akkor volt olyan is, hogy egy barátommal közösen dolgoztunk egy összetett dolog megoldásán már egy hete, és nem tudtuk megoldani a dolgot... azonban álmomban "megláttam" a megoldás alapjait, amit ébredést követően gyorsan fel is jegyeztem ( nehogy elfelejtsem )... és a jegyzet alapján elindulva valóban megoldottunk a dolgot

    viszont olyan is volt ( még a koleszos időmben ), hogy mentem reggel vissza a szobába, és a takarítószer szagát megérezve ( előtte mosták fel a padlót ) hirtelen elkapott egy fura érzés: mintha pontosan ugyanezt már átéltem volna valahol máshol - a kellemetlen az volt a dologban, hogy egész nap ezen gondolkodva sem jöttem rá, hogy hol és mikor...
  • nagro
    #48
    Hála Istennek, nekem ritkán van deja vu-m
  • Hmuda
    #47
    "A vicces az, amikor megszólal az ébresztő vagy valami, és az álmomban keresem, hogy mi lehet az... aztán egyszer csak eszembe jut hogy álmodok, és felébredek."

    Ilyenkor ölni tudnék...
  • Balumann
    #46
    Valamikor így felébredek valamitől, és utána visszafekszek, akkor így folytatom, de akkor már tudatosan irányítom egy kicsit. Azt nem tudom, hogy meddig tudom irányítani :D

    A vicces az, amikor megszólal az ébresztő vagy valami, és az álmomban keresem, hogy mi lehet az... aztán egyszer csak eszembe jut hogy álmodok, és felébredek.
  • WoodrowWilson
    #45
    Ja ilyen van, amikor már majdnem felkeltél, és tudatában vagy annak, hogy álmodsz.
  • pjke
    #44
    Hé valaki álmodik még hasonló módon?

    Pl. előfordult már álmotokban, hogy az álmotokban szereplő egyénnek magyarázod, hogy ő most csak egy álomkép, éppen te álmodod?
    Vagy az, hogy álmodban elkezdesz azon gondolkodni, hogy az amit álmodsz éppen, mit jelenhet?
  • Myron
    #43
    2 eset lehetséges:
    (persze több is de én most 2-t vetek fel)

    1:
    megálmodjátok előre a jövőt, és az mikor bekövetkezik, eszetekbe jut h ezt megálmodtátok
    ebbe beletartozik az is h álmodtok valamit, aztán nappal emlékeztek rá h mit álmodtatok és aztán később bekövetkezik
    úgy értem nem véletlen folytán valami nagyon hasonló, mert ugyanúgy történik minden pontosan ahogy az álomban. ennyire véletlen azért nem lehet.

    2:
    történik veletek valami. az agyatoknak épp egy rossz másodperce-fél perce van, amikor éppen töredezettségmentesít vagy valami rendellenesség van.
    ekkor úgy érzitek h ami megtörtént azt már megálmodtátok, mert véletlen a jelent beleírja a múltba. elcsúszott a pointer :D
    aztán ha elkapja a kivételt az agyatok akkor észbekaptok, ha nem akkor hosszabb ideig tart, amíg pár veremmel feljebb valami le nem kezeli a hibát.

    számomra a második lehetőség sokkal racionálisabb és logikusabb
    az agyat úgy lehet átverni ahogy csak akarjátok
    csak a megfelelő szerhez kell nyúlni
    és bizony néha még csak ez sem kell, magától is megzavarodik esetenként valamiért

    hiába vagy szentül meggyőződve h megálmodtad, vagy ezt te már érezted/tudtad rég h annak kell történnie ami éppen történik, csak az agyad bolondozásának áldozata vagy, a saját elméd rabja, nem tudhatod hogy mi valós és mi nem, ugyanis mindenki számára az a valóság, amit abból felfog.
  • sonicXX
    #42
    Gratulálok a cikkhez, nagyon érdekfeszítő volt.

    Ha a deja vu ennyire zavarja a többséget, akkor velem is kísérletezhetnének, mert én speciel kimondottan élvezem, felpörget :) Mondjuk ez lehet hogy azért van, mert a világképem is túlmutat a racionalitáson és nem okoz szokványos értelemben véve gondot a deja vu értelmezése :)
  • wmen
    #41
    nektek nem volt olyan érzésetek, mintha már olvastátok volna ezt a cikket??
  • bender93
    #40
    deja wu
  • bender93
    #39
    én erre csak ennyit mondanék...
  • Laacaa
    #38
    Furcsa, hogy egyszerre mindenki a deja vu élményeit megálmodja, és a jövőbe lát vele. Már kezdem kellemetlenül érezni magam, hogy az én a sajátjaim csak egyszerűen "átélem" és nem álmodom meg előre a jövőt. :) Senkit nem akarok megbántani, csak kicsit cinikus hangulatban vagyok! :)
    De hogy ne maradjak ki a parafenomének sorából, nekem csak "egyszerű hatodik érzékem" van. Ha valamivel sokat foglalkozok, vagy fontossá válik, akkor egy idő után néha "ráhangolódok" és időnként egy furcsa érzés lesz rajtam úrrá -abszoludt semmi más érzéshez nem tudom hasonlítani... talán egy picit a deja vuhoz :p- és tudom, hogy az a gondolat/érzés ami ezzel egy időben jött az BIZTOS meg fog történni. Van amikor távolabbi jövő, pl. matek vizsga kérdései, van amikor csak épp jelen eseményei. pl. a barátnő spontán felhívása, hogy miért sír és tényleg azt csinálta. Eddig 100%-an működött. Kár, hogy ritkán van. :)
  • Reyes
    #37
    *megálmodtam valamikor
  • Reyes
    #36
    Nekem pont tegnap este volt deja vu-m, és én is úgy szoktam érezni, hogy ezt már megálmodtam valahol, de van, amikor pl. ülök a vonaton, hirtelen beugrik pár képkocka, de abban a pillanatban fel sem fogom, de amint bekövetkezik az ehhez kapcsolódó deja vu, pontosan tudom, hogy mikor ugrott be az a pár képkocka...

    Furcsa dolgok ezek:)
  • pjke
    #35
    Hát ahogy én szoktam álmodni arról még nem sokan írtak. Szóval az is előfordul, hogy előre megálmodok kisebb dolgokat, amik meg is történtek. Mondjuk többször többféleképpen álmodtam világvégét is. :)
    De ami eddig még nem igen hangzott el, hogy gyakran álmomban felébredek, vagyis álmomban eszembe jut, hogy álmodok, több éve már az is előfordul, hogy ilyenkor részben vagy teljesen átveszem az irányítást. Néha rendesen koncentrálnom kell álmomban, hogy nehogy felébredjek. Amikor sikerül az leírhatatlan érzés, egy teljesen valóságos, sokszor abszurd, világ teljhatalmú Ura vagyok. Az álmomban szereplő összes embert, dolgot irányíthatok, repkedek, tárgyakat mozgatok az akaratommal meg ilyenek. És ha sikerül a tökéletes békében lebegek a föld fölött, mint egy magzat az anyaméhben.
    Ez teljesen komoly.
    Ja és soha nem foglalkoztam sem agykontrollal, sem keleti vallásokkal, nem vagyok skizó, de még depressziós sem, nincs epilepsziám nem szedek drogot, gyógyszert és nem iszok alkoholt stb.
  • Jerry90
    #34
    nekem kb 12-13 éves koromban volt egy visszatérő álmom, 2 és fél hétig tartott, abban én olyan dolgokat álmodtam meg előre amik mostanában sorra bekövetkeznek, és nagyon hosszú és nagyon tartalmas álmok voltak és annak még a negyede sem következett be... csak egy másfél éves időszak történt meg abból, és tduom hogy a java még hátravan... valahol meg van írva minden, vagy csak a véletlen műve..?
  • irkab1rka
    #33
    Nem kell aggódni, egy bizonyos életkor fölött megritkulnak ill elmúlnak a deja-vu-k
    Illetve annyira monoton lesz az életed, hogy semmi újszerű nincs az életedben, a dejavu besimul a mindennapi munkahelylátogatásba :)
    Amúgy figyelt már meg valaki olyant, hogy a dejavuk időpontja illetve a visszaemlékezett idő valahogy így áll (nem mindegyikre passzol persze):

    a b c d e...... e d c b a?

    És még egy dolog: van amikor van dejavu élmény és pontosnan tudom hogy nem az :)
  • Tomeque73
    #32
    Hali!
    Én 1 éves korom óta epilepsziás vagyok. Az eszméletvesztések után gyakran ilyen érzések keritenek hatalmukba. De gyakoribb az, amikor "csak úgy a semmiből" törnek rám otthon, utcán, iskolában, stb... Látok, hallok, de az x, y, z térkoordináták jelentőségüket vesztik, mintha egyszerre lennék 3 párhuzamos világegyetemben. Csak az idő múlásába tudok kapaszkodni, mint lehetséges dimenzióba, azt az egyet tudom felfogni a környezetemből.
    Ami a gyakoriságukat illeti, az éves szinten általában 5-6 eset, ami 20-60 másodperc ideig tartanak.
  • Sanyix
    #31
    nekem sokszor van deja vu-m. Általában ébredés előtt álmodom, és x idő múlva megtörténik, akkor jut újra eszembe. De úgy hogy általában még arra is emlékszem, hogy mikor álmodtam. Napra pontosan nem, de hétre pontosan igen. Sőt nem csak azt érzem hogy mintha ezt már láttam volna, hanem eszembe is jut részletesen hogy mit álmodtam és mit láttam éppen akkora amikor az érzés volt.

    Sőt már volt olyan hogy ilyen álom még a megtörténés előtt eszembe jutott, aztán mikor tényleg megtörtént, pár percig ledermedtem, annyira hihetetlennek tűnt. Sajnos jelentéktelen dolgoknál van deja vu-m, ráadásul az álomról azt se tudom mikor történik meg, vagy egyáltalán megtörténik-e, uh lottót nem tudok nyerni :(
  • uniu
    #30
    "es mindig ugyanazokat a lottoszamokat huzzak ki :))"
  • Nos
    #29
    Már régen volt deja vu érzésem, de nálam napközben csak úgy megesett, nem kötődött álomhoz (vagy nem emlékeztem az álomra).
    Nem értek a témához, de a hozzászólásaitok alapján akár azon is érdemes elgondolkozni, hogy talán az vezet a deja vuhoz, hogy a tudat számára elfelejtett, vagy el nem felejtett álom sok elemében véletlenül hasonlít a valóságra az adott pillanatban.

    És sokszor szapuljuk a cikkeket - főleg a fordítás miatt - de szerintem akkor dícsérni is lehet, például ezt (ok, ok . . . az eredetit nem olvastam, de akkor is).
  • NEXUS6
    #28
    Az utóbbi 1 évben nekem is rengeteg olyan álmom volt, ami a rákövetkező napokon heteken belül megvalósult. Sajna a többség nem volt kellemes, hogy pl a beázást említsem mint viszonylag lájtos, de amúgy abszolút előre nem látható dolgot ezek közül.
  • Myron
    #27
    hali
    probléma megoldás nekem is volt már.
    éjt nappallá téve programoztam és valamiben elakadtam és arra keltem fel h bazmeg erre mér nem gondoltam és ott volt a megoldás :D
    alvás közben kiagyaltam :D
  • Myron
    #26
    nekem legutóbb akkor volt ilyen érzésem mikor totál bebaszva arccal a csempére estem és eltörtem az orrom :D

    na szal akkor konkrétan azt éreztem, h az h reccsen az orrom, ezt már kb 3 éve is tudtam és teljesen egyértelműnek és érthetőnek éreztem h most ez történik velem.
    de igazából sosem álmodtam vagy tudtam erről azelőtt.
    lehet h az az 1mp tűnt 3 évnek mikor felfogtam h ez csúnya esés lesz :D
    de viszont teljesen ilyen deja vu érzés volt

    szal vicces dolgok ezek

    másvalami:

    most h olvastam ezeket hogy tudtátok előre mi fog történni.
    velem is volt ilyen de még mikor kisebb voltam nemtom pontosan 10-12 éves talán.
    de már nem is emlékszek csak álmodtam h fogom tudni mi fog történni vagy az valóság volt mert utána tényleg az történt :D
    de most h jobban belegondoltam tényleg megtörtént mert volt olyan h elkezdődött a dolog, és mikor észbekaptam 1-2 másodperc után h hú vaze most tudom mi fog jönni és azt nem akarom, akkor hirtelen faszságokat csináltam h ne az történjen amire számítok, vagy egyszerűen csak azt akartam h ez az érzés abbamaradjon mert szörnyű frusztráló volt

    itt most olyanokra gondolok h elkezdtem össze vissza nézelődni meg felállni kinyújtózni stb, amit amúgy nem csinálnék normális esetben. és akkor meg is szűnt
  • Kornan
    #25
    Velem is volt hasonló többször is, lehet pont analízis. :P
    Mostanában nem igazán.
    Első hét volt a suliban és úgy éreztem álmodtam már erről a helyről, és a részletek is megegyeztek.Pont mint nálad összeállt a kép.Szerintem ez is ilyen deja vu féle.

    Többnyire akkor emlékszem arra amit álmodom ha nagy terhelésnek vagyok kitéve, pl este jövök alszok reggel megyek.És ilyenkor sokszor kapcsolódik az álom azzal amivel foglalkozom.Pl azt álmodom ,hogy átmegyek a vizsgán. :D Ha már egy hetet készültem rá... :D
    Sokszor amikor pl a jövőről gondolkodom akkor elképzelek sok részletet is, aztán lehet álmodok is erről. Lehet amikor elképzeltem elég sok részletet eltaláltam, pl milyen egy tipikus osztályterem és ezért gondolom azt, hogy álmodtam már erről, valójában csak nagyon hasonló volt.

    Olyan is volt már ,hogy egy problémát megoldottam amikor álmodtam, reggel felkeltem és bejött.
  • sz4bolcs
    #24
    Mint a diliházban a bolond és az ápoló közti párbeszéd..:
    -Jó napot! Én vagyok Napoleon.
    -Mitől lennél te Napoleon?
    -Isten adta nekem ezt a nevet.
    Sarokban megszólal egy arc: -Mi a lóf*szt adtam én neked?
  • WoodrowWilson
    #23
    Bakker, nem is tudtam, hogy ennyi parafenomén jár az sg-re.
  • jeec
    #22
    Ez az előre megálmodom dolog velem is megtörtént egyszer-kétszer. A legemlékezetesebb az volt, amikor az álom után felébredtem, és azon gondolkoztam, hogy miért is vagyok egy teremben egy akkori osztálytársammal, ahol matematikával foglalkozunk.. Miért álmodtam egyáltalán róla - nem voltunk közelebbi kapcsolatban. Pár évvel később kiderült, hogy ugyanolyan szakra mentünk az egyetemen (ez egyébként eléggé meglepetés volt számomra - lehet, hogy neki is; csoporttársak voltunk persze), és az egyik gyakorlaton (mondjuk analízis) összeállt a kép - pont olyan terem, minden stimmel, és ott volt az osztálytársam is - ahá, tehát ez volt az! :) Természetesen ez nem deja vu, hanem egyfajta jövőbe látás. Sajnos irányítottan nem megy. :)
  • TheZsenyka
    #21
    Engem egy kicsit aggaszt, hogy valamiféle rejtett képesség bújhat meg a jelenség mögött, és ezzel esetleg vissza is lehet élni valamilyen módon. Persze nem varázslatra/ezoterikára gondolok, hanem valami - egyébként természetes - fiziológiai jelenségre, ami a legtöbb ember számára egy elérhetetlen állapotban alkalmazható. Persze ettől még könnyedén lehet mentális betegség is, mint ahogyan a téma kutatói állítják be, mindenféle hókusz-pókusz nélkül.
  • UnnameD
    #20
    Én is az álmaimban látom általában a dejavukat. Egyszer volt alkalmam régebben előre mondani egyik mellettem ülő osztálytársamnak, mit fog mondani a tanár néhány másodperc múlva, szóról szóra.
    A legelső ilyen még 6-7 éves koromban történt, és arra az álomra egész sokáig pontosan emlékeztem, mert elég furcsa volt.. és két évre rá ez a 10 másodperc, amit láttam, pontosan lejátszódott, hangokkal mindennel együtt. Bár az inkább valami rohamszerű volt, mert az alatt a 10 másodperc alatt nem igazán tudtam hol vagyok, és mit csinálok :) Amúgy egy mozgólépcső a deák téren a 3-as metrőhoz felvezető volt az a hely.
  • Balumann
    #19
    Akkor olvasd tovább a cikket... :D
  • n3whous3
    #18
    Nem akarom a cikk értékét levonni, de ez az egész epilepszia+deja vu összefüggés kb egy vagy 1,5-2 éves cikkben is olvasható volt pár oldalon.
  • dzsagon
    #17
    bárcsak érteném miről van szó
  • valamit
    #16
    Nekem nagyon régen volt utoljára deja vu-m (ezek szerint nem vagyok skizofrén :) ), de amelyikre legjobban emlékszem az nekem is álom előzményből fakadt. Amúgy tiszta hétköznapi szituáció volt, egy közös családi reggelizésnek egy pár másodperces pillanata.
  • toanti
    #15
    A dejavu az valójában hiba a mátrixban..
  • Teppik Amon
    #14
    az érzés ugyan az volt ezeknél is mint amiket korábban nem írtam le és bejöttek. Ahogy később is írták többen, pár másodperces jeleneteke, beszélgetés részletek, vagy csak úgy történések.
  • Kaziking
    #13
    ez velem is elöfordult, amikor pontosan tudtam a beszélgetésben következő pár mondatot elöre. sajnos soha nem olyan helyzetben amikor ebböl valmi komoly elönyöm lett volna
  • polarka
    #12
    Nekem volt már olyan, h álmodtam vmit és utána (néhány héttel később) ugyanaz megtörtént (néhány másodperces események). Volt olyan is, hogy ugyanazok a mondatok követték egymást egy beszélgetésben. Ezen esetekben általában az álmom annyira valóságos lett, h úgymond el is kezdtem irányítani.
    Egyszer meg, amikor ugyanazok a dolgok kezdtek elhangzani a valóságban akkor, hogy a folytatás ne legyen ugyanaz eltereltem a témát.