XXI. századi űrverseny - A Buran

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Hogy nem mentek sokra, az erõs túlzás azért. Azért az ûrsiklók is túl vannak bõven a 100-adik útjukon, és nagyon sok tapasztalatot hozott a konyhára, továbbá bizonyos képességei máig páratlanok, például semmi más nem képes a világûrbõl visszahozni akkora hasznos terhet, mint az STS (na jó, a Buran is ide sorolandó 😊).

A sok újdonság, korábban nem használt technikai megoldások miatt sok probléma is van/volt vele, ez nem kétséges, a költségek terén pedig nagyon optimisták voltak a tervezés/építés fázisában. A tapasztalatokból tovább lehetett/kellett volna lépni, tervek folyamatosan születtek, hogy jobbá tegyék az amerikai ûrsiklót, de ezek közül kevés valósult meg (ami nem, az például a folyékony hajtóanyagú gyorsító rakéta, a fémes hõvédõ pajzs, stb.).

Az orosz ûrsikló egyszerûen rosszkor született. Nem volt rá pénz. Azt már sose tudjuk meg, hogy ha lett volna rá, akkor mennyiben váltotta volna be a hozzá fûzött reményeket, de én nem törnék pálcát felette ilyen könnyen. Ne felejtsd el, hogy egyetlen MKSz ûrrepülõgép több embert és hasznos terhet vihet fel és hozhat vissza, mint két Szojuz-TM és négy Progresz-M teherûrhajó együtt véve. Ha innen nézzük, csak az lett volna a kérdés, hogy ki tudják-e használni a benne rejlõ lehetõségeket...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Melyik változata tudott volna az energianak 200tonnát felvinni? Én 150tonnárol tudtam.
Amugy ez ismét egy remek cikk...Nem akarsz egy könyvet kiadni?(vagy inkabb tobbet) Mert ha igen akkor csak szolj amikor megjelent egy vevod mar biztosan van.
A szovjet ûrprogram másik idõtálló hõse egy kevésbé ismert Szojuz, avagy az R-7 rakétacsalád, és az amerikai ûrrepülõgép mása, a Buran. --- Ezt a mondatot nem nagyon sikerült értelmeznem <#szomoru1>

Kár volt vakon követni az amerikaiakat, õk sem mentek sokra az Ûrsiklóval. Az Energiának meg már végleg lõttek, az oroszok is inkább az Angara továbbfejlesztésén gondolkodnak ( Angara-7 Angara-100)

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

[NST]Cifu
A fõ probléma, hogy lassan két évtizede nem épült Energia rakéta, a gyártósorok feltehetõen már rég nincsenek meg, a mérnökök és technikusok, akik hajdan építették õket már máshol dolgoznak vagy elhunytak. Az 1990-es években még küzdöttek egy üzletileg életképes változat létrehozásáért, ez lett volna az Energia-M, de a nagy teherbírású hordozórakéták piaca elég szûk, pénz nélkül meg nem lehet fejleszteni.

Az Energia már a múlté, feltehetõen sose támad fel. Kár, mert egy ideig még nem lesz hozzá fogható eszköz, a legközelebb a megvalósuláshoz az ARES V. van, de az is csak a jövõ évtized második felében...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Elviekben egy Marsi expedíciót Energija rakétával lehetséges lenne megcsinálni ... Sokkal jobb mint akármi... Duna-tvn láttam egyszer egy doc filmet <#vigyor4>

Molnibalage
Azt jól tudom, hogy egyes paramátereiben az Energija felülmúlja még a Saturn V rakétát is:

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hihetetlen mennyiségû pénzt költöttek el ahhoz képest, hogy utána mennyit használták.
Teppik Amon
Cifu for president! <#eljen>

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

<#taps><#eljen>

Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/

← ElőzőOldal 2 / 2