57
  • ropiharcos
    #57
    Én láttam a filmet egyszer, aztán még vagy tízszer, és nekem tetszett. Biztosan vannak benne hibák, de nekem valahogy nem tűntek fel. Talán mert nem úgy álltam neki a filmnek hogy keressünk hibákat benne. A zenék is nagyon jók lettek. És bár lehet hogy etikátlan más művekre hivatkozni, de Tetsuo megkérdezte, hogyha ez az év egyik legjobb filmje, akkor vajon milyen a többi. Nos a válasz: Terminator Salvation és a hozzá hasonlóan túlragozott, agyonvariált, leamortizált, unalmas szarok. Ha pedig valaki megkérdezne, akkor én símán merném ajánlani a Gettómilliomost.
  • Guilty01
    #56
    Szerintem nagyon gyenge lett... kiszámítható, többnyire unalmas, és mint már említették, abszolút valószerűtlen. Arról nem is beszélve, hogy a kérdések körről körre egyszerűbbek:))
    Meg azért valami frappáns dolgot igazán kitalálhattak volna az utolsó válaszra, nem csak annyit, hogy: "just...because".
    Új filmek közül nagyon keveset nézek meg, de ezt annyira hangoztatták, hogy gondoltam megér egy próbát. Hát hmm, tényleg ez lett 2008 legjobb filmje??
  • Pretorian
    #55
    Szép az a Freida kiscsaj.
  • Akuma
    #54
    Én próbáltam visszaemlékezni, hogy mely filmek ütöttek bennem ekkora nyomot, mint ez a film... nos Titanic és Matrix (rengeteg filmet láttam, de nincs értelme felsorolni többet), tudom utólag könnyű fikázni őket, de amikor frissen mentek a moziban, akkor nagyon ütöttek! Nos szerintem ez a film mindkét előbb említett filmet kenterbe verte már a megjelenésével!
  • G_ArchAngel #53
    Jo film szerintem, de nalam azert nem hagyott maradando elmenyt, mert elotte a zsenialis The Wrestler-t neztem meg...
  • winnie
    #52
    látom, te vágod a vágást. mesélj. (én meg nem tudom sosem mondani, hogy melyik filmnek jó a vágása. bár a tavalyi díj előtt egy vágó elmondta a jelöltekről, hogy mi miért jó. volt, amelyik kevés vágással operált, mmás meg szapora, baromi gyorsakkal.)

    amúgy tök logikus, amit írsz. az amerikai filmakadémia nem ért hozzá és te igen:) csak én érzem a sántikálást? ha nem tetszett, nem tetszett, előfordul. sokszor. nyilván a több tucatnyi egyéb díjat sem fórumozó osztotta. (add meg magadnak a lehetőséget, hogy bizonyítsd, nem vagy tévedhetetlen.)
  • Tetsuo
    #51
    hm, szvsz ez a film 1 nagy 0.. ma mar ennyit er az Oscar.
    Atomkamu hatasvadasz tortenet, a zene is. Semmi kiemelkedo rendezes, vagas v akarmi..
    Ha ez a fos volt az ev legjobb filmje, akkor milyen lehetett a tobbi?
    Nem ertem en mar ezt..
  • winnie
    #50
    a shakespeare nekem nem annyira romkom volt, hanem hihetetlen sziporkázóan megírt paródia, izé, szatíra. annyi az áthallás benne, a kikacsintás a shakespeare-i életműre, hogy aki ismeri azt, az a fellegekben fog járni a nézése közben. aki kevésbé, az csak psilog, hogy a többiek mit röhögnek folyton.

    az hiszem, hogy a filmről mindent elmond, hogy az a tom stoppard írta, aki a rosencrantz és guildenstern halottat írta és rendezte, ami..., ugyancsak egy remek, áthallásokkal teli shakespeare-i komédia, csak az a hameletre épül, míg a szerelmes s. a vízkeresztre .
  • sandor4
    #49
    a chicago alapből felejtős, mert zenés, azokat meg nem tűröm (valamiért idegesítenek :S ), a szerelmes shakespeare meg romantikus vígjáték, ami ugyancsak nem az általam kedvelt műfajok közé tartozik, de hamár így beajánlottad, lehet, hogy megnézem
  • Andrews2007
    #48
    A pankrátor, a Sötét lovag vagy az Erőszakik is nagyobb erejű és több érzelmet adó film mint ez a sajnos a végére nyáltengerbe menő holliwoody bolliwoody produkció. A film első harmada jó. (pont az említett indiai erős jelenetek miatt és a szereplők is ott jobbak nem a tátott szájú Patel)) színészileg forg. könyvileg hol van ez, az említett 3 műtől?
  • winnie
    #47
    "(bár a chicagot és a szerelmes shakespearet nem láttam)..."

    pedig azok a legjobbak.
  • William Hunter
    #46
    A legtöbb filmet azelőtt láttam mielőtt megkapta az Oscar-t.
    A Gettómilliomost viszont utána, ezért nagyobb elvárásokkal ültem be megnézni.
    Valószínűleg ez nagy mértékben befolyásolta a róla kialakult véleményemet.
    Az általad felsorolt 6 film nálam is a lista végén van.
  • sandor4
    #45
    érdekes, hogy pont ezeket a filmeket találtad gyengébbnek, szerintem az angol beteg, a csodálatos elme, és a tégla egyértelműen jobb volt, bár kinek a pap...
    amit viszont nem értem, hogy miért nem írtál, az a gyűrűk ura
    máig nem értem, hogy hogy az istenbe kaphatott a látványon kívűl bármire oscart
    abban viszont mélységesen egyetértek, hogy a nem vénnek való vidék gyengébb volt, sőt, én úgy gondolom, hogy az 1990től induló listából a leggyengébb (bár a chicagot és a szerelmes shakespearet nem láttam)...
  • winnie
    #44
    ebbe csak az a rühej, hogy mindegyik filmet, jelöltet, kimaradót így meg lehet ideologizálni. ez azért kapott volna, az meg azért. ennyire gépiesen csak móricka gondolkodik. ha más nyer, akkor arra írod, hogy "azértt kapott". nyilván azért kapott baftát is, mert... meg azért kapott még 50 másik díjat is, mert... ugyan már.

    azért kapott oscart, mert tetszett az ítészeknek, azoknak, akik döntöttek, plusz mert jó oscar-kampánya volt.). ennyi.
  • viizo
    #43
    1996 The English Patient
    1998 Shakespeare in Love
    2001 A Beautiful Mind
    2002 Chicago
    2006 The Departed
    2007 No Country for Old Men

    ezeket egyértelműen gyengébbnek tartom, mint a Slumdog Millinaire-t, anélkül hogy gondolkoznom kellene :)
  • William Hunter
    #42
    A Chicago is 6-7 film között van?
  • viizo
    #41
    nálam meg 6-7-et, szal ennyi ;)
  • William Hunter
    #40
    A 2008 Oscar jelöltjei közül csak a Gettómilliomost láttam. Valóban jó film, de ha ez a 2008 legjobb filmje elég szerény év volt. Örülök hogy megnéztem, végig élveztem, de összevetve a korábbi évek Oscar-nyertes filmjeivel, hát ...
    1990 Dances with Wolves
    1991 The Silence of the Lambs
    1992 Unforgiven
    1993 Schindler's List
    1994 Forrest Gump
    1995 Braveheart
    1996 The English Patient
    1997 Titanic
    1998 Shakespeare in Love
    1999 American Beauty
    2000 Gladiator
    2001 A Beautiful Mind
    2002 Chicago
    2003 The Lord of the Rings: The Return of the King
    2004 Million Dollar Baby
    2005 Crash
    2006 The Departed
    2007 No Country for Old Men
    2008 Slumdog Millionaire
    Nálam csak a Chicago-t tudta megelőzni.
  • Tsol
    #39
    "vágópistával"
    Nagy tahó vagy Szekeres Viktor.
  • IMYke2.0.0.0
    #38
    A No Country For Old Men éppen azért érdemelt Oscart, mert a vége egyáltalán nem volt szájbarágós, "feloldós".
    Minden jó megkapta a megérdemelt sorsát. Az Élet nem habostorta.

    A Gettómilliomos - aláírásom - azért kapott díjat, mint amiért a "Véres gyémánt" is: a gazdagok, kapitalisták lelkiismeretfurdalása...

    A következő években, ha megjelenik valaki Etióp, vagy Kazah éhezőkkel/ről forgatott "komoly" filmmel, az is simán a nyertesek között találhatja magát.



  • robertone
    #37
    Borzasztóan untam ezt a filmet, nem igazán értem, kinek mi tetszhet benne, egy olyan pillanata nem volt, amire azt mondtam volna: jé, tényleg, az élet ilyen, ebben van valami...

    Inkább tűnt erőltetettnek, mint elsöprő erejű 8oszkáros katartikus remekműnek, no de ízlések és pofonok...
  • SimonC
    #36
    Magam részéről a hollywood-i eccerűsítést nem szeretem annyira, többre értékelem a komplexebb, bonyolultabb filmeket (személy szerint 2008 csúcsa a Nyomozó volt, de tudom, h ez úgyis csak az én heppem), ahol nincs minden szájbarágva (A Wall-E-n is azért akadtam ki anno, mert egészen addig a pillanatig zseniális volt, amíg nem hangzott el az a demagóg "mentsük meg a földet" süket duma a hajókapitánytól, ha már addig sikerült rengeteg mindent összehozni a filmben egy szó nélkül, sztem zavaró volt, h ennyire didaktikus módon mégeccer elmondják a lényeget a gyengébbek kedvéért (ezt most nem sértésnek mondom)).

    Az azonosulással meg csak az a gondom (még mindig:)), h voltak hasonló dolgaim, persze, de a film végig rendkívül extrémként mutatja be ezeket és ez nekem hiteltelenné vált, ezáltal pedig elidegenített a hőstől

    Am. meg a filmet nagyrészt indiaiak készítették, nem kevés angol/amerikai ráhatással
  • totoro
    #35
    A vénnek való vidék nekem sem jött be. Van benn egy két durván örökérvényű, és majd tankönyvekben visszaköszönő jelenet, (pénzfeldobás) de ennyi. Egyszerűen nem tudták összehozni a feloldás nélküli befejezést. Nem működik tőle a film. De ez már egy másik történet :D
  • totoro
    #34
    Simonc: Végre valaki aki normálisan leírta miért nem tetszik neki a film. Ezzel nem is lehet kötekedni, különbözőek vagyunk.
  • viizo
    #33
    " Az meg, hogy 8 díjat nyert, nem jelenti azt, hogy pont kétszer olyan jó film, mint a tavalyi Nem vénnek való vidék."

    valóban nem jelenti azt, de mégis legalább kétszer jobb a Slumdog Millionaire
  • winnie
    #32
    a pizza az inkább olasz:) viccet félretéve.

    " egy indiai stáb csinálta volna, lehet nem lenne ekkora világsiker.
    Miért? Mert Hollywood pont ahhoz ért, hogy a lehető legérthetőbben, legkönnyebben tálaljon fantasztikus történeteket. "

    ez igaz, de ez a film a studiórendszeren kívül készült független film.

    indiai stáb készítette. egy angol és egy indiai rendezte, angol írta egy indiai író könyvéből, az angol főszereplő kivételével indiaiak játszanak benne, angol a producer, indiai a zeneszerző, angol az oscart kapott vágó és operatőr. a castingosak is angolok.

    szerintem épp azért akadnak bőven mínuszos vélemények. mert nem hollywoodi a film. sokan megszokták hollywoodot és csak néhanapján néznek angol filmeket.
  • lamella
    #31
    Teljesen normális az, ha egy magyar átlagembernek eltérő az ízlése, mint mondjuk egy amerikai vagy bármely más nemzetiségű akadémiai tagnak. Olyan film úgy sem lesz, ami mindenkinek tetszik. Én idén egyetértek velük. Nem tudnék hirtelen mondani olyan címet, ami kimagaslóan jobban megérdemelte volna a legjobb film díját. Az meg, hogy 8 díjat nyert, nem jelenti azt, hogy pont kétszer olyan jó film, mint a tavalyi Nem vénnek való vidék.
  • TeDDyRuSh
    #30
    Ezek szerint valakinek pont ez az indiai feeling nem jött be, "amcsisan". Nem tudom, ha ezt egy indiai stáb csinálta volna, lehet nem lenne ekkora világsiker. Miért? Mert Hollywood pont ahhoz ért, hogy a lehető legérthetőbben, legkönnyebben tálaljon fantasztikus történeteket. Ebből élnek. Nem véletlen, hogy ennyire elterjedt a hamburger, a pizza, a popcorn, a cola stb. Minden ami jó, finom és mindenki által elérhető, annak sikere van. És ez a film egyszerű, jó és mégis különleges, hisz egyszerre 3 szálon fut a cselekmény, van kerete és őrült jó zenéje.

    SimonC, nem azt jelenti az azonosulás, hogy pont az történik meg veled, mint a főszereplővel, hanem hasonló, vagy éppen elemeiben emlékeztető a valós problémáidra. Valószínű neked is volt első szerelmed, vagy éppen átmeneti pénzhiányod, szar melód, hülye rokon stb stb.
  • SimonC
    #29
    Pár hete néztem meg a filmet, és nem tetszett. lapos volt olykor, a történet elég kiszámítható, fogták a klasszikus indiai filmes mesék alapelemeit és összegyúrtak belőle vmit ami minden eredetiséget nélkülöz. Ha az ember megnéz egy igazi indiai filmet vagy akár többet is ugyanilyen történeteket fog találni a klasszikus meseelemekkel (szegény sorból származó fiú, nagy nehezen megtalálja a szerelmet, de sok minden elszakítja őket, ám vmi csoda folytán mégis egymásra találnak és boldogan élnek míg... akarnak). A különbség az, h egy igazi bollywoodi film sokkal hangulatosabb és sokkal többet birtokol abból, amit indiainak nevezünk. Ez a film fogta a klasszikus indiai giccstörténetet lecsupaszított belőle szinte mindent, ami indiai, ezáltal a "kellemes" amcsi ízlésvilághoz igazította. Csak így épp a varázs az ami hiányzik. A főszereplő srác, a Löim műsorában elég lanyhán játszik, a kisebb gyerekekben sokkal több élet van. Ami némiépp hozzátesz a hangulathoz, az a műsor által keltett izgalom (mi a kérdés, tudja-e, eltalálja, megnyeri e a fődíjat). A film maradék része meg hamar leül és érdektelenné válik. Azonosulni nem nagyon tudtam a szereplővel (18 évesen nem szerepeltem műsorban, nem nyertem valag pénzt, nem lett gengszter a bátyám, nem vertek agyon a rendőrök, mert mázlim volt). Végig kiszámítható, túl sok meglepetés nincs benne. A kamera váltások időnként nagyon nincsenek sztem eltalálva,de legalább a zene az jó (Lehet h csak azért mert am. is szeretem az indiai zenét) Szal kb 6/10-re értékelném. Azt,h amerikában népszerű lett vhol meg tudom érteni, de a felhajtást túlzásnak tartom. Lehet belém kötni nyugodtan, de ez az én szubjektív véleményem.
  • wolruf
    #28
    Én is a lehurrogók közé lépek. Engem érdekelt (főleg a téma miatt), megnéztem, és csak bambultam, hogy én, ezt végignéztem? Én untam, nem tetszett. Ez persze az én álláspontom, holott nem csak akciófilmeket nézegetek.
  • TeDDyRuSh
    #27
    Szerintem is az év legjobb filmje. Nehéz mit hozzátenni. Ős, alap film recepten alapszik, megfűszerezve DB stílusával. Elindul A senki, hogy leküzdve minden akadályt megszerezze a vagyont és szerelmét. Ezért sikeres megannyi Walt Disney és Grimm mese. Át tudjuk érezni és azonosulni tudunk a főszereplővel. Van tanulság és happy end. Jó tudni, hogy ezek a csodák nem csak Hollywoodi stúdiókban, több 10 milliós költségvetéssel készülhetnek. Számomra üzenet: Ha jó szakemberek összefognak egy nagy ötlet mentén, akkor kis pénzből is csodát tudnak művelni:) Ez a film sikerre volt ítélve. "Így volt megírva":D
  • Sance231
    #26
    "tudnák"

    Eddig tudtalak komolyan venni.
  • winnie
    #25
    "
    Lehet, hogy jó film, szórakoztató, szép, de csak egy másolat... Isten városa copypaste, indiai környezetbe ültetve."

    már nem azért, de az isten városa teljesen más volt. gyerekek, nyomor, bűnözés, miegymás. vannak hasonló elemek, de ez egy feelgood film, az meg sokkal lehúzósabb. (nyilván 10 másik filmet fel lehetne sorolni, amire hasonlít, de az isten városa?)

    persze lelked rajta, legyen isten városa másolat, de ilyenkor sosem értem, hogy miért pont ezt szúrod ki, amikor mindenki ismeri, hogy milyen film készült az isten városa előtt két évvel, amire rálehetne mondani, hogy az isten város azt másolja (másolja egy francot, hisz minden filmre rá lehet húzni bármit. másolja..., ehh. mondj egy filmet, ami nem másol akkor:). és az a film is másolt valamit. és az is, stb.
  • lac14
    #24
    sztem Benjamin Button különös élete jobb volt, de még 1 csomót tudnák sorolni ami jobban bejött 2008as filmek közül
    de ez csak magán vélemény
  • Balumann
    #23
    Egyértelműen 2008 legjobbja. Fantasztikus rendezés, operatőri munka, forgatókönyv, nagyon jó zenék amik nagyon megadják a hangulatot. Amikor megtudtam miről szól nem akartam megnézni, aztán mégis rávettem magam mert kiváncsi voltam mire kapott díjakat.
    Többen mondták valószerűtlennek a filmet, amit nem igazán értek. Indiában biztos, hogy nem adnak olyan kérdéseket, mint amiket pl. nálunk... az utolsó kérdés sem hiszem, hogy Indiában annyira könnyű lett volna. De a lényege nem is ez, hiszen a pénz nélkül is ugyan úgy jó vége lett volna (nem is volt szó a pénzről a végén), vagy ha nem viszi végig akkor is... vagy az volt a gond hogy jól végződött... Már valószerűtlen ha jól végződik valami? :D Ez nem dráma volt, ami általában tényleg több napig hatása alatt tartja az embert, ez tény.

    Nah mind1, a lényeg hogy zseniális film, egy percig nem unalmas és magával ragad, szép történet, és tényleg kieemelkedően megcsinálva.

    Isten városa is szép film, számomra ez jobban tetszett, volt benne humor is, pozitívság, és valahogy pergősebb is.
  • totoro
    #22
    Ez a másolat dolog lerágott csont. Minden film másolat. Teljesen normális ez a filmes evolúció, egymásra épülnek és egymásból is építkeznek a filmek (Ennyi erőből az Istenek városa meg a Volt egyszer egy amerika másolata) Nincs semmi baj, ha felhasznál egy film olyan elemeket amik egy másik filmben bizonyítottak, a lényeg hogy egy új, koherens, működő mű szülessen.
  • sorrow
    #21

    Lehet, hogy jó film, szórakoztató, szép, de csak egy másolat... Isten városa copypaste, indiai környezetbe ültetve. Annak a szintjét (főleg a hollywoodi-bollywoodi) vége miatt nem éri-érheti el. Kevés a katarizis.

    Ennek ellenére szerintem is az év egyik legjobb filmje.

  • berserk87
    #20
    Nekem is tetszett a Gran Torino, egy két jelölést talán megérdemelt volna, de szerintem nem volt jobb. A Gettómilliomos a tavalyi esztendő legjobb filmje, legalábbis nem láttam jobbat. Mindegyik díjat megérdemelte. A 8 díjból 7-nél szinte biztos voltam a győzelmében és csak egynél gondoltam, hogy talán veszíteni fog.

    Szerintem még a Seven Pounds is megérdemelt volna egy-két jelölést, legalábbis nekem nagyon tetszett, de elég sok jó filmet készítettek tavaly, szóval nem lep meg, hogy nem mindenki szerint lett a Slumdog Millionaire az év filmje.
  • berserk87
    #19
    "A "28 nappal később" minden, csak nem jó film - még a kategóriájában is gányadék."

    Mondj már ennél 3 jobb zombis filmet....kérlek.
  • Broafka
    #18
    jó-jó, de mostgondolj bele, úgy gondolod hogy most megnézel egy filmet, mondjuk a Die Hardot, és akkor lemész egy vetélkedőbe, és az a kérdés, hogy ki a főszereplője a Die Hard-nak? hát perse hogy rá tudod vágni hogy B.W. de ez szerencse, és nem így volt megírva vagy nem tudom.
    Nem csak az a szerencse amit hasraütés szerűen csináljuk, iylen erővel akkor a kaparós sorsjegynél én azért válaszottam azt amivel nyertem ma 1000 Ft-ot, mert így volt megírva (mondjuk ez a sors kérdés feszegetése, jah, aki hisz a sorsban, annak így volt megírva) de amúgy egyszerűen csak szerencsém volt! :)