65
  • Alvarez999
    Ezt a gyártók nem szívesen adnák meg, mert túl nagy lenne a kontraszt az endurance adatok és az extrapolált élettartam (órákban) között. Egyébként van olyan szoftver, ami használat közben kiírja a cellák átlagos elhasználtságát %-ban.

#23: Ez csak akkor igaz, ha az írt adatmennyiség nem nő. Másfelől a méret növeléséhez szükséges a csíkszélesség csökkentése, ez viszont kissé rontja az endurance-t. Továbbá a méret növelésével melegebbek lesznek az SSD-k és ez is csökkenti az újraírási ciklusok számát, azaz hamarosan az SSD-ket is kell majd hűteni.

Mindez a NAND flashre vonatkozik.
  • JTBM
    Az SSD-nél meg kellene adni alap adatnak a bevállalt újraírási számot. Tehát mondjuk egy 256GB-os SSD-nél 2 560 000 GB-ot. Ezt esetleg mérhetné az SSD és egy SW eszköz ki is írhatná. Így a felhasználó tudná, hogy mennyi kakaó maradt még az SSD-ben és mikor kell újat venni.
  • JTBM
    Az SSD-k méretének növekedésével azonban linerárisan nőni fog az élettartam is, tehát egy 2x akkora SSD 2x tovább húzza...
  • Alvarez999
    Kérdés, mit tekintesz hibának. Bad sector, ha sikeresen át lett helyezve, sokak szerint nem hiba, amíg még van szabad tartalékszektor. Az 60,000 óra hibátlan működés már elfogadható, az 6.8 év. Ennyi idő alatt erkölcsileg úgyis elavul.
  • JTBM
    Az SSD időtállásáról még nincsenek, nem lehetnek statisztikák. Az elsők nem voltak megbízhatóak, a jobb maiak biztosan bírnak pár hónapot/évet.

Szerverbe pakolva azonban 1-2 hónap alatt meghalnak.

Elvileg 150MBps sebeséggel írhatja őket egy szerver folyamatosan, ami ~13000 GB/nap (feltételezve, hogy fele írás és fele olvasás az adatoknak). Ha ez ideális esetben 100%-ban eloszlik egy 256GB-os SSD-n, akkor 50/nap újraírás történik. Ebbe nem számítottam bele azt az esetet, amikor több adatot kell újraírni, mint ami változott, a nagy SSD adatcsomagok miatt.

A valós terhelés ilyen nagyságrendű (50/nap) lehet. Ez 10K maximális újraírásnál 200 napos életciklust eredményez elméletileg, a valóságban nem bírják ilyen hosszú ideig az SSD-k, tehát v. 50/nap-nál több kerül újraírásra v. nincs meg a 10K maximális újraírás.
  • dez
    Hát tényleg google (www.google.com vagy .hu, ha nem ismernéd :) ), de annyit leírnék, hogy jelenleg flashmemória alapú a cucc (később másféle, új fejlesztésű nem-felejtő memóriatípusra is átállhatnak).
  • n3whous3
    ez se egy átlagos vincsi, amire az 1 milliót mondtam, és valamelyik SSD-re meg ennyit ígértek/ígérnek
  • Molnibalage
    2 millió? Még 50-60 ezeret sem bír hiba nélkül sokszor vinyó ami az elmúlt 6 évben készült.
  • n3whous3
    Sőt, sokkal könnyebb kiszámolni az élettartamot, mert tudunk egy olyan modellt adni rá, hogy mennyiszer lesz egy-egy memrekesz átírva és az is, hogy mennyit bír feltételezés szerint egy ilyen.
  • n3whous3
    Eszetekbe se jut, hogy a gyárban úgy tesztelik a vincsit, hogy terhelik egy átlagos felhasználó szerint és kiszámolják, hogy mennyit bír?....
  • Alvarez999
    Ha nem írsz rá, akkor áll a 2 millió óra. Különben nemigen.
  • QuippeR
    de ha például megtöltesz egy 32 gigás meghajtót Win+játékok kombóval, hogy csak néhány giga maradjon a virtuális memóriának, akkor az az egy-két giga valószínűleg nem bírja majd 2 millió óráig a folyamatos írás-olvasást.
  • n3whous3
    Csak annyit a témához, hogy egy WD Caviar Raid Edition 1 millió órás élettartamához képest némelyik ilyen SSD-nek 2 millió órát is előrevetítenek, szóval nem kell aggódni amiatt, hogy mi lesz a vincsivel... Csak abba gondoljatok bele, hogy milyen szarok a mostani vincsik egyébként is ami az élettartamot illeti.
  • waterman
    szerintem a memória chip gyártókra gondolt, akik már így is nyomott árakon kénytelenek eladni a termékeiket. előfordulhat az is, hogy egy 120gigás ssd előállítása kerül kb 8-10ezer forintba. a többit meg a fejlesztésekre fordítják, meg ugye valamiből meg kell élniük (jól).
  • QuippeR
    solid state drive, mozgó alkatrész nélküli meghajtó
  • Alvarez999
    A wear levellingnek két formája létezik: dinamikus és statikus. A dinamikus pont azt teszi, amitől tartasz, mert csak a változó (dinamikus) adatokon dolgozik, vagyis nem nyúl a változatlan adatokhoz. A statikus wear levelling ezzel szemben a statikus (nem változó) adatokat is áthelyezi a már sok átírást megélt cellákba, hadd pihenjenek ott tovább. :) Ekkor természetesen valóban egyenletesen használódnak el a cellák az egész memóriában.

Bővebb infó
  • nkmedve
    Igen 10k körül. Én csak azt nem értem, hogy ha már most nagyon olcsóak a flash memóriák (semmi profit nem jön belőlük a gyártónak) akkor honnan várható az évi 40-60% árcsökkenés? És az élettartam is elég problémás lehet főleg egy kissebb rendszermeghajtón ahol nincs hely arra, hogy a wear leveling hatékonyan működjön. Vegyünk pl egy 32gigás SSD-t amit Vistára használ valaki. Néhány nagyobb progi és alig marad hely. És minden azutáni irást a meglévő 2-3 giga szabad helyre kell összpontositson a kontroller ami annyit jelent, hogy az a rész sokkal hamarabb elhasználódik mig a többi az egyszerű tárolással köszöni szépen jól van. Vagy a wear leveling-ben van valami olyan megoldás is ami időnkénk a meghajtó összes adatát átmozgatja?
  • Frayer
    google
  • Alvarez999
    Jól emlékszel a MLC NAND flash cellák kb. 10,000 ciklust bírnak.

A csíkszélesség csökkenésével ez még tovább csökkenhet.
  • B0nFire
    Most nagyon hülyét fogok kérdezni, de valaki világosítson már fel, hogy mi a különbség a HDD és az SSD között, mert erről valahogy lemaradtam. Utóbbinál még a neve rövidítését sem tudom, a D gondolom a driver. Annyit cikkeznek az SSD-kről mostanában, de hogy mi az egyáltalán, az nem derült ki számomra, pedig már elég régen olvasok róla.
  • Alvarez999
    Nekem egyelőre jó a HDD is, ki bírom várni a kicsit hosszabb bootolási időt. Főképp mert átlagosan 4-5 hetente vagy még ritkábban indítom újra a 24/7 járó itthoni gépemet, akkor is többnyire csak valami frissítés miatt. A sok helyütt olvasható tesztekből eddig az jött le nekem, hogy az alkalmazások többsége sem profitál drasztikusan az SSD-kből. Igaz, ez biztos fog változni, ahogy gyorsulnak az SSD-k.

Érdemesebb lenne átállni valami utódra, mondjuk MRAM-ra vagy PRAM-ra.
  • fizik
    úgyis meg fog 'kövezni' vki
    én 10E-es nagyságrendre emlékszem, pl 10E újra írás után hal emg egy 'szektor'
    régen olvastam, lehet nem jól emlékszem
  • Mike at home
    és mennyi idő alatt megy tönkre? hány év?
  • dez
    Csak a
    - sok
    - kis
    írástól előbb jól lelassul, majd egy idő után tönkre is megy. :)
  • Mike at home
    szvsz már most simán megéri megvenni egy 32-64 gigást, és arról üzemeltetni az oprendszert