Évek kellenek az SSD versenyképességéhez
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az elõzõ néhány hsz-ben én is a táp kimenetérõl beszéltem.
#57 Azt hiszem, kicsit elbeszélünk egymás mellett, mert hol a kapcsolóüzemû táp kimenetérõl beszélünk, hol az író tápbemenetének szûrésérõl, ami a vezetékek miatt nem egészen ugyanaz. Az alacsony ESR-es tantál pl. nem elég az író tápbemenetének szûrésénél, oda nem árt egy jó kerámia sem. Ahogy írod, a kerámiának tényleg sok baja van. Épp pár hónapja olvastam utána és kicsit meg is lepõdtem.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Napi 4-6 óra átlag használat mellett kb mikor romolhat el az SSD? Vagy egyelõre ezt így nem nagyon lehet megmondani? Esetleg tipp?
Kösz 😊
Egyébként nem csak kondi van az említett írók tápjaira téve, hanem megfelelõen méretezett induktivitás is, a kondival együtt egy plusz szûrõ fokozatot létrehozva. Ez úgy a tizedére csökkenti a zajokat.
A tüskéket a minnél alacsonyabb (de amit még elvisel a kapcsolás) ESR érték minimalizálja. Ezért jó minõségû, alacsony ESR-es tantál vagy ugyancsak alacsony ESR-es, jobb fajta szilárdelektrolitos[/b] elkó mellé ma már nem kell kerámia (a kerámiának amúgy is megvannak a maga bajai). Csak mindkettõbõl elég drága a jó.
Ha spórolni akarnak, akkor tesznek be 1-1 sima folyékony elektrolitos elkót (ebbõl is van alacsony ESR-es, de közelében sincs ESR-ben az alacsony ESR-es tantáloknak) és 1-1 kerámiát. Olcsó megoldás, de nem a legjobb paraméterekkel rendelkezõ, és nem is túl hosszútávú és nem is túl biztonságos az elkó kiszáradása, és az ekkor esetlegesen fellépõ rövidzár miatt.
Tuning (túlzásba vitt) miatti elvétve elõforduló memória-hibázás is megteszi a hatását íráskor, mert hogy nagy adatmennyiséget kell mozgatni, esélyesebb, hogy éppen becsúszik.
Nekem 1GB-os van per pillanat még csak félig.
Az adatmegõrzésre is tökéletes, nekem a fontos adatok egy könyvtárban vannak, amit replikálok összesen 3 db HDD-re. Ezek egyszerre csak egy lakástûznél tudnak elveszni, ha mind otthon volt.
A nagy kapacitású kondenzátor (elkó) a kimeneti LC tag része, hiszen az induktivitást a legtöbb kapcsolóüzemû tápban max. 30% hullámosságra méretezik, a többit az elkónak kell eltüntetnie. Viszont az induktivitás és az elkó sem lehet akármilyen nagy. Hiába használsz ui. többszáz kHz kapcsolási frekvenciát, ami többfázisú kapcsolásnál meghaladhatja az effektív 1MHz-et is, mert ha a kimeneti tag (LC) túl sok energiát tárol, akkor romlik a szabályozás hatékonysága, pontosabban gyorsasága (tranziens viselkedés). Igaz, több fázist nem szoktak használni tápegységekben, hanem inkább csak a CPU VRM-ben.
Persze akármilyen kicsi sem lehet az elkó, mert egyrészt szûrnie kell, másrészt a visszacsatoló hurok határfrekvenciáját a kapcsolási frekvencia kb. 1/6-ára kell beállítani, azaz itt legyen a körerõsítés egységnyi.
Ezert szoktak ket vagy tobb kondenzatort ajanlani. A nagyokat a kisfrekvencias de nagy hullamok ellen, a kisebbeket pedig a tuskek elkapasara. A legtobb gyari mintakapcsolason mindket fajta megtalalhato, aztan az azsiai gyartok lesporoljak amit tudnak. Jo esetben meg latszik is a nyakon a hianyzo alkatresz helye.
A flash alapu ssd-k pedig adattarolasra valok, nem atmeneti tarolonak. Idealis esetben egy wear leveling-es flash alapu sdd es egy swap-nek/temp particionak hasznalt ram alapu ssd stabil rendszert eredmenyez. Szerverek eseten pedig flash/battery backed ram diszkeket kell hasznalni, ahol munka kozben ram-ban van a legtobb valtozo adat es a vezerloaramkor csak leallitas utan irja ki azokat flash-re. A flash-es ssd-k ujrairas miatti kopasa ellen pedig a legegyszerubb ugy vedekezni, hogy akkorara allitjuk a particio blokkmeret, hogy pont egy valodi flash szektorral egyezzen meg. Igy megszunik a kis blokkok miatti sokszoros torles/ujrairas. Az, hogy a legtobb ember nem tudja hogy kell beallitani a dologkat es az operacios rendszerek hagyjak nekik, hogy hulyeseget csinaljanak nem az ssd-k hibaja.
A vinyóró úgy tûnt el adat, hogy este gép kikapcs, másnap be és nincs filerendszer. Az adat ott volt, de nem sikerült semmivel sem helyreállítani.
Ez volt 2 éve. Azóta is használom a vinyót és nincs baja. Viszont ez így még veszélyesebb. Mindenféle elõjel nélkül következett be és utólag sem mondható meg, hogy miért...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az volt a 3-dik megírt DVD az új íróban. A legdrágább írót vettem (Pioneer volt asszem.) Egyszerûen ezek után nem értem mit játszadoznak a Blue-ray meg egyéb hülyeségekkel. Nekem az optikai adatörgzítés egy vicc hosszútávra. Még az mp3 playerem is stabillab ilyen célre, vagy pendriveok akkor már.
Láttam, hogy írtad, de a #27-es megfogalmazója vagy nem olvasta, vagy nem értette, ezért gondoltam, kicsit más szavakkal megismétlem.
nekem is volt olyanom, hogy a cd-imrõl meg dvd-krõl eltûntek az adatok, pedig jó kis pioneer dvd íróm van. én erre azt találtam nagyon jó ellenszernek, hogy frissítem a firmware-jét. több pio dvd íróm is volt, és mindegyiknek nagyon jót tett a firmware frissítés! szerintem megéri kipróbálni.
\"The voices are back... Excellent.\"
#33: Ilyen mindenkivel elõfordulhat. A csíkméret és az endurance viszonyát említetted a #30-ban, holott én már a #25-ben szót ejtettem róla. De hát jobb kétszer, mint egyszer sem, így jobban megragad az emberek fejében.
Next PC upgrade: 2022
Több olyan CD-m és DVD-m is volt amit 1-szer használtam 3-4 év alatt, tokban volt és semmi sem olvassa vissza.
Azóta minden x helyen arhíválok ami fonots. A céges gépen is megvan, a céges szerveren is, otthon két vinyón és még két pendriveon is. Paranoia? Lehet. Viszont mikor fél év munkája szállt el azóta nem kockáztatok...
Max. azt csinálhatják, hogy a több flashmemória altípus közül a drágábbikat, ami jóval több írási és törlési ciklust visel el, a prémium kategóriából lehozzák a consumerre.
De lehet, hogy a flashmemória leváltása valamelyik más, új fejlesztésû non-volatile (nem-felejtõ) memóriatípusra elõbb következik be...
1. Ha teljesen egyenletesen tud terhelõdni.
2. Nem sok kis írás van, ami többszörös számú blokk-inicializálást von maga után.
Néha megadnak egy, nagynak tûnõ adatmennyiségi számot is, hogy annyit lehet összesen felírni rá. Nost ezt a tároló teljes kapacitását kitevõ file-okban írkálják fel, így 1-1 blokkot a lehetõ legkevesebbszer, újrakezdésenként csak 1x kell törölni (inicializálni)... Jó kis trükk, de a valóságban nem így mennek a dolgok. Adott esetben (már elhangzott itt) drasztikusan eshet az éllettartam.
#23: Ez csak akkor igaz, ha az írt adatmennyiség nem nõ. Másfelõl a méret növeléséhez szükséges a csíkszélesség csökkentése, ez viszont kissé rontja az endurance-t. Továbbá a méret növelésével melegebbek lesznek az SSD-k és ez is csökkenti az újraírási ciklusok számát, azaz hamarosan az SSD-ket is kell majd hûteni.
Mindez a NAND flashre vonatkozik.
Szerverbe pakolva azonban 1-2 hónap alatt meghalnak.
Elvileg 150MBps sebeséggel írhatja õket egy szerver folyamatosan, ami ~13000 GB/nap (feltételezve, hogy fele írás és fele olvasás az adatoknak). Ha ez ideális esetben 100%-ban eloszlik egy 256GB-os SSD-n, akkor 50/nap újraírás történik. Ebbe nem számítottam bele azt az esetet, amikor több adatot kell újraírni, mint ami változott, a nagy SSD adatcsomagok miatt.
A valós terhelés ilyen nagyságrendû (50/nap) lehet. Ez 10K maximális újraírásnál 200 napos életciklust eredményez elméletileg, a valóságban nem bírják ilyen hosszú ideig az SSD-k, tehát v. 50/nap-nál több kerül újraírásra v. nincs meg a 10K maximális újraírás.
púúúúú
púúúúú