85
  • Epikurosz
    No, ha senki többet, akkor még egy érdekesség:
    Jollbot, a szöcskerobot.
    Szinte biztos vagyok benne, hogy a Marson ez nem működne, de akkor is.
  • Epikurosz
    „Amint megjelentek a cianobaktériumok az óceán egyik területén, onnantól kezdve talán kevesebb, mint 10 millió év alatt oxigénnel látták el az atmoszférát és az óceánokat”. (Híradós hír)
    A terraformálás nem is olyan nehéz.
  • Epikurosz
    Értékelem az optimizmusod. Ne szokj le róla.
  • Sir Ny
    picit pontosítok, mindent túl tud élni, amit az ember okozhat. persze egy Nagy Reccset nem élne túl.
  • Sir Ny
    frászot. a baktériumok, a zűrt is simán túlélik. meg csomó növények, amiknek elég egy fény, ahhoz, hogy éljenek. aztán szépen újraállna a tápláléklánc, mivel a legalja az simán túlél bármit amivel szembe kerül.
  • Epikurosz
    Sir!
    Túl sok rumot ívott.
    A földi élet nem elpusztíthatatlan, sajnos. Az atomháború betenne neki.
  • Sir Ny
    ""Ha a földön ennyire "könnyen" hihetetlen "szerencsének" és véletlenszerű "törvényeknek" köszönhetően ilyen "gyorsan" ilyen változatos és ennyire "elpusztíthatatlan" élet fejlődött ki."

A földi élet, nem hihetetlen könnyen, nem csak a szerencse folytán lásd fizikai-kémiai-bioszos törvények), nem gyorsan, és nem elpusztíthatatlanként fejlődött ki. A többivel egyetértek."
    szerintem nehezen, a véletlen folytán, lassan, és elpusztíthatatlanul fejlődött ki.
  • teddybear
    Ja és én is Firefox+Adblock Plus-t használok.
  • teddybear
    Megnyugtathatlak, a te gépeddel van valami. Az enyémen megy.
  • Epikurosz
    Nos, engedélyeztem a felugró ablakokat arról a webhelyről, de úgy sem nyílik meg semmi. Frissíti ugyanazt az oldalt, a listát, a linkekkel. Majd még utánanézek, lehet, hogy a Firefox, vagy az Adware Block csinálja ezt.
  • Epikurosz
    Phoenix Mission Gallery
    Nekem ezek nem jönnek be. Rákattintok, de nem történik semmi. Lehet, hogy felbukkanó ablakok miatt, ami le van tiltva nálam.
  • mrzool
    Már bocs, de hülye-e vagy?

A NASA honlapja nekem már kezd uncsi lenni. Elég kevés anyag van rajta, és nincs is jól rendszerezve. A fantáziarajzokat néha keverik a valós felvételekkel, főleg az űrszondákat ábrázoló képeken. Mert ugye egy valós felvétel már sok műszaki infót is közölne.

Csak ízelítő gyanánt...

Spirit: All 113,478 Raw Images
    Opportunity: All 117,770 Raw Images
    Phoenix SSI Mars images by sol
    Phoenix Mission Gallery
    MRO HiRISE Gallery, 9427 images (vigyázz, több száz megás képek!)
    Cassini raw images
    New Horizons

Talán eljön az idő, amikor a Mars-kutatásba is be tudnak törni a civilek, amolyan nyílt forráskódú projektek formájában, vagy a SETI példájára.

Erre is tudnék millió linkkel szolgálni, de talán te is mozdítsd meg a kisujjad. Mivel a fentebb látható helyeken számos nyers felvétel érhető el, ezért nem meglepő, hogy amatőrök ezrei cuppantak rájuk.
  • Alvarez999
    Helyesbítek, régebben sűrűbben helyezkedtek el a galaxisok, hiszen a tér azóta tágult. Most hirtelen nem találok hivatkozást ezt alátámasztó megfigyelésekre, de ha nem lennének ilyenek, akkor ezt már rég felhozták volna a Big Bang elmélet ellen.

Az általad idézett elmélet szerint a látható tér tágulása a benne lévő "valós" anyag növekedésének eredménye. Ebből az anyag nagy léptékű sűrűségének állandóságát eredményezné, ami egyfajta steady state univerzumot határozna meg, legalábbis a sötét anyag elfogyásáig.

Most már tényleg utána kell néznem, milyen anyagsűrűséget figyeltek meg a nagyon távoli térrészekben, mert nem akarok önmagamnak ellentmondani.
  • Alvarez999
    Lehet, hogy bejön a logikája, de ha ellentmond a csillagászati megfigyeléseknek, akkor ott már gáz van. Márpedig ellentmond. A 10+ milliárd fényévre levő térrészekben a galaxisok előfordulási sűrűsége nem tér el lényegesen a hozzánk térben (és ezért időben is) közelebb lévő térrészekétől. Ezzel szemben a modell azt állítja, hogy az általunk megfigyelhető "valós" anyag mennyisége folyamatosan nő az állandó nagyságú térben.

Egy komolyan veendő kozmológiai modelltől elvárható, hogy ne mondjon ellent a megfigyeléseknek.
  • jaspercry
    Én persze a szerves életre gondoltam(szén alapu)
  • jaspercry
    Minden csak nézőponk kérdése,de a lokikája bejön...
  • Alvarez999
    Szerintem inkább csak mi laikusok nem ismerjük fel minden megnyilvánulási formáját. A rá való hivatkozással pedig, úgy vélem, azért találkozunk gyakrabban, mert a kozmológiai modellekben központi jelentőségű a kérdés, vajon volt-e kezdet vagy nem volt. Ennek eldöntésében pedig nem alkalmazhatók a megmaradási törvények.

Az ún. ekpyrotic universe pl. szintén öröktől való ciklusokat feltételez, ám a kezdet problémáját ügyesen elkerüli azzal, hogy az egymásnak ütköző két brane-t mindig is nemcsak határtalannak, hanem végtelennek is feltételezi. A két brane minden egyes ütközés után tovább növekszik, bármely adott térfogaton belül azonban az entrópia mégsem nő a végtelenségig és akár állandó is maradhat. Ezért noha a rendszer összes entrópiája minden ciklus után nagyobb lesz, mégsem tapasztalható a "hőhalál". Ez időben visszafelé is működik, ezért ebben a modellben a 2. főtétel nem kényszerít ki egy kezdetet. (Ugyanis a végtelenből bármennyit kivonhatunk vagy bármennyivel oszthatjuk, továbbra is végtelen marad.)
  • Epikurosz
    Nekem az a benyomásom, hogy ez az entrópia lett a fizika legújabb "bölcsek köve", nem tagadva, hogy magam is lépten-nyomon hivatkozom rá, de alapvetően azt sem tudjuk mi az.
  • Alvarez999
    Aranyos, de ha a teret állandónak tekinti, akkor a ciklus nem tarthat öröktől fogva. Mivel az egész rendszer entrópiája csak növekedhet, az időben visszafelé menve egyre kisebbnek kellett lennie. Ez viszont kényszerítően megköveteli egy kezdet létét.
  • Epikurosz
    (3:20 körül)
  • Epikurosz
    1975-ben készült NASA-videó:
    "From dairy farms to manufacturing. The concept of living and working in space is a possibility with existing technology."
    Magyarán: „Tejüzemektől a gyártóművekig. Az űrbéli élet és munkavégzés már a jelenlegi technológiával is lehetséges.”

Mi volt ez: nagyotmondás vagy ténymegállapítás?
  • Epikurosz
    Mr Zool!

A NASA honlapja nekem már kezd uncsi lenni. Elég kevés anyag van rajta, és nincs is jól rendszerezve. A fantáziarajzokat néha keverik a valós felvételekkel, főleg az űrszondákat ábrázoló képeken. Mert ugye egy valós felvétel már sok műszaki infót is közölne.

Talán eljön az idő, amikor a Mars-kutatásba is be tudnak törni a civilek, amolyan nyílt forráskódú projektek formájában, vagy a SETI példájára.
    Itt van, végezetül, egy mások által is többször belinkelt vicces videó (Mars Springtime), amely engem mindig meg tud nevettetni. Ez a másik már komoly, a NASA anyagait felhasználva, audió effektek és zene hozzáadásával élvezetessé teszi a témát.
  • Epikurosz
    "Ha a földön ennyire "könnyen" hihetetlen "szerencsének" és véletlenszerű "törvényeknek" köszönhetően ilyen "gyorsan" ilyen változatos és ennyire "elpusztíthatatlan" élet fejlődött ki."

A földi élet, nem hihetetlen könnyen, nem csak a szerencse folytán lásd fizikai-kémiai-bioszos törvények), nem gyorsan, és nem elpusztíthatatlanként fejlődött ki. A többivel egyetértek.
  • Epikurosz
    "Mert mi a hozzánk hasonlónak tudjuk elképzelni csak az életet"

Ez nem igaz, látod. Én el tudok képzelni mindenféle más életet, síró-rívó zöld kis gyurcsányokat például a pokol fenekén, de ezt nem tévesztem össze a valósággal.
    Különbséget kell tenni az álmok, a vágyak, a fantázia, és a valóság között.
    Ezzel nem zártam ki annak lehetőségét, hogy egyes álmok megvalósuljanak.
  • jaspercry
    Ez így van.
  • Epikurosz
    Mindenestre, azt ne gondolja senki, hogy a NASA minden fotót, felvételt egy az egyben közzétesz.
    Vannak biztonsági szűrők, és ezeken át kell mennie minden közlésre szánt anyagnak.
  • jaspercry
    RÉTEGUNIVERZUM
  • jaspercry
    pl a legujjabb GOOGLE EARTH (a mars bolygót is megnézheted egész jól,végig kisérheted a két mars járgány utját jó néhány panoráma képpel)
  • jaspercry
    Mert mi a hozzánk hasonlónak tudjuk elképzelni csak az életet,a tudomány ezt a formáját keresi(nem fog találni semmit)rajtunk kívöl.
    Egyenlöre a földön nem fedeztek fel mindent,
    gondolok a mélytengeri lényekre,feny nélkül eszméletlen víznyomás mellet is találtak élölényeket nem is keveset!(majdnem forrásban lévő vulkáni vízben is találtak élölényeket),
    Én hiszek más, nem szerves alapu életben is,nem minden a szerves oldal,de egyenlőre ezek csak képzelgések bizonyíték még nincs rá,de olvasni már olvastam róla,de talán egyszer eljutunk oda ,hogy nem csak a mi dimenzionkbol tudjuk a természetet megfigyelni.Ahogy emlékszem már az ösrobbanáselmélet is kezd átformálodni(réteguniverzum)magyarázatával,több dimenzió surlódásával jön létre az anyagi világ...na erröl is lehetne órákig dumálni...na mindegy
    ha valakit érdekel belinkelem a forrást.
  • pjke
    Mért nem találtunk már életet a Marson vagy valahol máshol az univerzumban?

Ha a földön ennyire "könnyen" hihetetlen "szerencsének" és véletlenszerű "törvényeknek" köszönhetően ilyen "gyorsan" ilyen változatos és ennyire "elpusztíthatatlan" élet fejlődött ki.

Az a földünknél öregebb bolygókon, holdakon, üstökösökön, aszteroidákon stb. mért nincs élet?
  • mrzool
    Csomó panorámakép érhető el a Vikingek óta, keress szorgalmasan.
  • szasz85
    A kép szerint a nagyobb vízcseppek majd 1cm átmérőjűek.
    Ha ez víz akkor kétlem hogy így megmaradna egy henger oldalán.
  • Griphons
    Szerintem meg egy marsi kiskutya lepisilte, mert azt hitte marsi tűzoltócsap...
  • jaspercry
    hogy
  • jaspercry
    De lehet ,fohy a fent megjelenitett képek,nem a leszálló kis masina készitette,hanem müholdas felvétel ,azt se tartanám hietetlennek
  • jaspercry
    mars
  • hottold
    a felvételsorozaton látható folyadékcseppek feltehetőleg a ritka közeg miatt, a Földön a guruló higanyhoz hasonló viszkozitásúak... ezért a felületi feszültségük igen nagy lehet és feltehetőleg (szemmel láthatóan) "legurultak" a Marsjáró "lábán"... vagy inkább a meg-megolvadó forrasztócinhez hasonlóan, nappal lejjebb gurultak egy kicsit, éjjel meg kicsi gömböcskékben odafagytak.
  • hottold
    még mielőtt jönnétek:... tudom tudom, hogy a Mars nem itt van a szomszédban és nem jön át csak úgy szélessávon a cucc... de a szuper USA, meg a szuper názának miért nincs eszköze/módja arra hogy legalább egy nyamvadt nagyfelbontású videót készítsen valami olcsó 6 megapixeles tajvani kamerával és átküldje a pár száz megabájtot valami wifihez hasonló megoldással , mondjuk két hét alatt modem sebességgel lassan de biztosan nagyon hosszú hullámhosszú rádióhullámokkal?
  • hottold
    Egyébként egy dolgot végképp nem értek. És semmiféle rosszindulat nem vezérel.
    De... a modern számítástechnka, és digitális optika korában , hogyhogy nem készítettek, vagy ha készítettek, akkor miért nem publikáltak egyetlen darab pl. az oly sokat emlegetett HD-DVD minőségben és felbontásban egyetlen darab videót SEM ??? még egy pár másodperceset SEM !!! egyetlen nagyfelbontású teljes 360 fokos körpanorámás _fotót_ láttan ezidáig a Marsról melyet ha jól emlékszem a Spirit készített ... tudom kissé nagyok az igényeim
    de azért az ember mégiscsak egy vizuális lány , és különösen így a bikanagyfelbontású és hiperszélessávú digitális korszakban...
  • hottold
    szó sincs tocsogásról, egyszerűen arról van szó, hogy a Marson mások a légköri, és időjárási körülmények. Ezért a talajban mélyen egyébként jéggé fagyott szemcsék, melyeknek viszonylag kicsiny a viszkozitásuk révén gond nélkül el tudnak keveredni a többi porózus anyaggal, egyszerűen felolvadtak : erre pedig a fent leírtak szerint két forgatókönyvem is van:

- az egyik a már említett magas hőmérséklet, nyomás és forró ammónia hatása,

- a másik pedig az , hogy a talajban , egyébként mélyen , egy hidegebb rétegben porózus szemcsékké fagyott vízszerű anyag a landoláskor a nagy perpatvarban a felszínre került és (sokkal) később a napfény hatására olvadt ki, mely relatíve "forróbb" a hideg talajban lévő klímához képest.

A Názánál jobban kell ezt tudniuk, mert ők tudják mennyi idő telt el a landolás e fotósorozatok készítése között..