85
-
hottold #45 Az egyes égitestek felszínén uralkodó légköri nyomás ( mértékegysége az atmoszféra) jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint pl. a Vénusz testvérbolygónk felszínén uralkódó 90-szeres földi nyomás - mely szintén javarészt szén-dioxidból (és kénsav gőzből) tevődik össze (csak éppen 400 celsius fokos és gáz halmazállapota ellenére közel víz sűrűségű (!) ) áll - képes a bolygó heves légköri turbulenciájának köszönhetően a tonnás sziklákat is kimozdítani a helyéből, és mint egy papírgalacsint odébbgurítani (!!!!) -
hottold #44 "A marsi maximális hőmérséklet 20 fok (Celsius)..."
... "nyáron" , az egyenlítőjén, délben... ugyanott éjszaka -90 fok is lehet.
Az igen nagy hőmérséklet-ingadozás a ritka légkörnek köszönhető, az pedig a Mars felszínének elsivatagosodását okozza.
Mindazonáltal itt egy fotó a marsi légkörről, mely nyomását tekintve század része a földi nitrogén-oxigén közegnek, és abban a ritka közegben a domináns gáz a szén-dioxid. Ennek ellenére figyelemreméltó hogy még az a potom 0.01 bar "ritkaságú" közeg is milyen gyorsan mozgatja a hol szublimáló, hol megfagyó vízjég cseppeket, melyek a földön hasonlatos felhőszerű képződményeket és néhol "zúzmarát" hoznak létre...
Sós víz alatt, nem feltétlenül a Nátrium-klorid vizes oldatát kell érteni, hanem valamilyen perklorát sóét de szerintem , a Marson , éppúgy, mint a Földön is változatos a talaj összetétele, ezért akármilyen fémsó vizes oldatát el tudom képzeli , a legváltozatosabb arányú keverés mellett, melyek eléggé széles olvadás-pont skálán mozognak.
Végezetül egy fantázia-rajz, a Mars jégkorszaki ciklusairól, mely a Földön hasonlóan, periodikusan a precessziós tengelyhajlási ciklusokhoz igazodik.
Ekkor feltehetőleg a bolygó felszínén és vékony talajmenti részeiben található ("sós")vízjég(keverék) java a két sarkán "zúzmarásodik ki"... -
#43 Na, valami ilyesmit szeretnék látni... -
#42 -
Epikurosz #41 A marsi maximális hőmérséklet 20 fok (Celsius). Ennyi van most nálam, a szobában. -
#40 Most miért vannak úgy oda pár csepp víztől? Ettől még nem válik lakhatóvá a bolygó! Egyelőre még nem látom az óceánokat. -
Epikurosz #39 Marsi sarki fények, misztikusoknak:
-
Alvarez999 #38 Nem egészen. Ahhoz a cikkhez írt hozzászólásomban említettem, hogy a Marson a víz(jég) szinte pontosan a szublimálás határán van - ezért is lehetnek a Marson olyan területek, ahol időnként előfordulhat folyékony víz is. Aztán a légkörből a víz kicsapódhat, akár jégből szublimált, akár folyékony vízből párolgott el. A marsi légnyomás alig haladja meg a víz hármaspontjának nyomását, a hőmérséklet pedig a hármasponthoz tartozó hőmérséklet alatt és felett is szokott lenni. -
Epikurosz #37 De gyanús a simaság a por alatt. Az vízjég. Leszálláskor a felkavart porból kiolvadhatott a víz, és a leszálló porból a pára kicsapódhatott a lábakra. -
#36 nem víz az, lajka kutyus megjelölte a területét... -
Epikurosz #35 Itt van a nagyfelbontású kép. -
Epikurosz #34 Mindenesetre, nem úgy néz ki, hogy a szonda lábai tocsogtak a vízben.
-
roliika #33 Tehát..leszállt a cucc..odascinált egy kis vizet..oszt azvan még ott...mert ugye nincs szél, meg hőingás..vitte a vizet..a víz szereti a szondát ezért a szonda mellett maradt...miez a sós víz hülyeség már megint? Komolyan..ezek kamuznak, vagy tényleg hülyék? -
roliika #32 Majd megmagyarázzák, hogy ez optikai csalódás..vagy akkora a nyomás, hogy a gázok cseppfolyós állapotban kerültek a lábakra...esetleg az egyik cella meghibásodott, és rá spriccelt valami sav...csak figyeljétek meg... -
roliika #31 Óhát...hogy lenne víz? múltkor egy cikkből megtudhattuk, hogy nincs már, mert tecciktudni a fagyott jég elszublimált. Remélem érezhető volt az irónia, és hogy szartse tudnak. -
Epikurosz #30 Szóval a NASA meggondolta magát. -
Epikurosz #29 Wájki:
"Preliminary wet chemistry lab results showed the surface soil is moderately alkaline, between pH 8 and 9. Magnesium, sodium, potassium and chloride ions were found; the overall level of salinity is modest. Chloride levels were low, and thus the bulk of the anions present were not initially identified. The pH and salinity level were viewed as benign from the standpoint of biology. TEGA analysis of its first soil sample indicated the presence of bound water and CO2 that were released during the final (highest-temperature, 1,000°C) heating cycle.[48]
On August 1, 2008, Aviation Week reported that "The White House has been alerted by NASA about plans to make an announcement soon on major new Phoenix lander discoveries concerning the "potential for life" on Mars, scientists tell Aviation Week & Space Technology."[49] This led to a subdued media speculation on whether some evidence of past or present life had been discovered.[50][51][52] To quell the speculation, NASA released preliminary and unconfirmed findings which suggest that Mars soil contains perchlorate and thus may not be as earth-like and life-friendly as thought earlier." -
Epikurosz #28 Én meg ilyesmire. -
Wharyoo #27 Na, valami ilyesmire gondolok ;) -
Wharyoo #26 Azért poén lenne, ha kiderülne, hogy jó ideje keressük a vizet a marson és most jönnének rá, hogy az egység egész végig egy pocsolyában csücsült :D -
kvp #25 "gyakorlatilag akkor a nasa megcsinálta a hideg kanalat tartok egy lábas forrásban lévő víz fölé marsi változatát. megérte milliókat költeni rá."
Csak eppen nem szamitottak ennyi vizre. Ezert volt az, hogy amikor a szonda benzett maga ala, es meglattak a hajtomuvek alatt megolvasztott vastag jegreteget, akkor valaki azt kialtotta, hogy 'szent tehen'. (gondolom egy indiai es/vagy texasi mernok lehetett) Gyakorlatilag viz nyomait kerestek, erre kiderult, hogy egy nagy jegmezo kozepen allnak, amit valami nagyobb szelvihar jo alaposan leszort egy vegkony homokreteggel. A talajrol meg kiderult, hogy ha alacsonyabb lenne a sugarzas, akkor megelne benne nehany szivosabb foldi noveny. -
#24 Elég instabil az, akárhogy is nézzük :P -
lacimacik #23 Terminator 2 -
torcipepe #22 gyakorlatilag akkor a nasa megcsinálta a hideg kanalat tartok egy lábas forrásban lévő víz fölé marsi változatát. megérte milliókat költeni rá. -
JoinR #21 Na persze. Nekem a G az F mellett van. -
Epikurosz #20 (nem freudi elírás, tényleg egymás mellett van a g és a h) -
Epikurosz #19 javítás: meghallGasson -
Epikurosz #18 samebadi szerint engem lehallgatnak. Én ezen jókat röhögök, mert épp ez a célom, hogy valaki már meghallhasson. -
waterman #17 gettoharcos2=cickány2=vajon kiki=arrakistor
szegény bannolva lett február 28.án.
különben a TOR mindenre jó! például ha nagy a gaz, akkor is. akkor a ZETOR-t kell használni. :):) -
Alvarez999 #16 Még nincs. De előbb-utóbb lesz. -
Sir Ny #15 Ez nagyon érdekes, mert ha valóban folyékony víz van a Marson az azt jelenti hogy élet is kell legyen, de ha folyékony víz van, élet viszont nincs akkor az élet kialakúlásáról szóló elmélet inog meg.
-
Epikurosz #14 Van itt egy gyerek chromatic, aki cuclizik a hüvelykujjával. Ettől függetlenül elég okosokat kérdezett Gluck Pétertől, a Fénix projekt szoftvermérnöktől, aki úgyszintén okosokat válaszolt. Beszélgetésük elolvasható, és meghallgatható, angolul. Ábrándos szoftverfejlesztőknek melegen ajánlom. -
Epikurosz #13 Én egyébként nézegettem a TOR-t (https://www.torproject.org/), ami nem hülyeség, de nekem nincs rá szükségem. -
polarka #12 Másik cikkel kapcsolatban jött valaki folyton a TOR-ral és mondott hülyeségeket. Szerintem erre próbált utalni ezzel a szarkasztikus iróniával.
De majd megmondja Ő... -
Epikurosz #11 Ha jól értettem: a TOR a modern kori elnyomásra válaszként megjelent városi gerillaharc eszköze. -
Epikurosz #10 "Különben nem ezen a marsjárón volt valami laborféleség? "
Na, ja, de már min. 6 hónapja bezárt a bolt. Már csak a fényképeket lehet elemezgetni, vizet nem. De majd jön Rigidus, aki megmondja, hogy igazából a Phoenix elemeinek lemerülése parasztvakítás, dolgozik az ezerrel, csak nem akarják, hogy mi tudjunk róla. -
Lyan Kyj #9 Szerintem ezek sörösüvegek, most vették ki őket a hűtőből. -
readswift #8 csak a politikai aktualitás miatt:
HOLALÉÉÉÉÉ?!! -
Alvarez999 #7 Lebukott a NASA. A Phoenix valójában egy titkos pálinkaraktár lett volna a Marsra leszálló űrhajósok számára, de szivárogni kezdett egy tömítés. -
Tsol #6 Már vizsgálják vazze!