63332
qK0ZIKA.jpgHivatalos Honlap | Hivatalos Fórum | Aerosoft | OMSI 2 Steam-en | OMSI SDK | OMSI+
Spoiler használat | Linkek beillesztése | Videó beszúrása | Képek beszúrása

OMSI The Bus Simulator 1 & 2 Topik

SZABÁLYZAT

Warez, vagy OMSI-hoz szorosan nem kapcsolódó témában látogass el ide:
OMSI 1 & 2 OFF, WAREZ TOPIC

• Peti134
    Amit a videóban láttál, az a budapesti buszokon üzemelő BKK-FUTÁR rendszer, ami inkább nem leírt okok miatt nem publikus sajnos. De ne csüggedj, folyamatban van egy másik "ugyanolyan", melyet én készítek, és jó esetben a Scania-ba is beszerelem ;)
  • Papa51
    Szia kedves Routeres fórumtárs ! Megszólításom oka a Scania Citywide GN14 busz! A Te általad is bemutatott videón ebben a típusú buszban egy modernebb IBIS készülék van, amibe kell bírni a kódokat , hogy klasszul múködjön a kijelző és valószínűleg az utastájékoztatás is. Nos amiket viszont le lehet tölteni ugyan ezzel a típus megjelöléssel, abban a régi sok gombos kütyi van, amibe nem igazán lehet rendesen beírni a kódokat és ez álltal nem írja ki a kezdő állomást csak a végállomást és így persze nincsen utastájékoztatás sem és a járat számot sem írja ki a kijelző. Csak akkor jelenik meg, ha a hagyományosnak mondott módon írja be az ember a képernyő jobb alsó sarkában lévő táblázatba. Ha segítenél esetleg, hogy miért van ez, hogy a busz típusa megegyezik , de a benne lévő IBIS kütyi nem. Hány féle Scania Citywide GN14 létezik? És persze megköszönném, ha elárulnád, hogy honnan lehetne letölteni, mert bárhonnan letöltöttem mindegyikben a másik kütyu van. Vagy ezt ügyes emberek átalakítják , a jobb kütyire? És szívesen veszem, ha más is tudja választ, ha a Routeres kolléga nem érne rá! Köszi a segítő szándékokat! Üdv.
  • Peti134
    Nem akarom lecserélni az asztalom, bocsi.
    Egyébként vehetnéd komolyabban a dolgot, nem viccből tettem fel a kérdést.
  • alfa_localo
    Szilvás buktát, mert azt szeretem. A probléma okozója a szék és a monitor között van.
  • Peti134
    A font tartalmaz ékezeteket... ugyanaz a Font mint az OMSIcenteresnél.. ott működik minden betű... Mit csináljak?
  • regelek5
    Köszi a választ, akkor mindenképp a szóló verziót kell megvennem. Kicsit sajnálom azért, de ez van, muszáj választani, a csuklóssal együtt már drága lenne. Ezzel meg legalább hozzájutok még másik 2-3 buszhoz is. Szóval elvileg meg is érheti. :o)

Burst: Neked is köszi a tippet, de ilyen irányba nem megyek el. Szeretem az eredeti játékokat/kiegészítőket, ez a megoldás meg már azért erősen hajlik a warez irányába.
  • Routeres
    A csuklós nem jó, a szóló kell többek között az ai-kompatibilis kézi váltó script miatt.

@Ikarusfan: ÜL, O307, O407, O303 (WiP), GSÜH 2xx, 3xx
  • Peti134
    Nem biztos hogy mondhatok ilyet, de szerintem töltsd le a kívánt buszokat illetve a hozzá szükséges fizetős buszok tört verzióját, aztán a kellő szkripteket másold be a megfelelő helyekre és szerkeszd a .bus fájlt.
  • regelek5
    Igen. Sajnos a neveiket nem tudom, de az Omsiplus oldalon legalább 3 busznál láttam, hogy "működéséhez a Stadtbus O305 megléte szükséges". A szóló busz is akciós most, de még így is 2x annyiba kerül, mint a csuklós, az O305G ára 7,49 €, a szóló O305-é pedig 14,99 €.
  • Ikarusfan
    Meglepődnék. Alapból ha valami scriptet használnak belőle, akkor a pontos elérési útja szerepel a scriptnek (mit tudom én ..\Stadtbus_O305\scripts\valami), a csuklósnak meg minimum annyival másabb a mappa neve, hogy nem O305 hanem O305G. Hangok terén ugyanez. Amúgy miért, ennyi minden lenne, ami azt használja? Van az ÜL és még?
  • Peti134
    Megoldható az, hogy teljesen egyedi szöveget írjak ki Krüger kijelzőre?

Ezzel próbálkoztam eddig, semmi eredménye :/
  • regelek5
    Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a Steam-en jelenleg akciós Citybus O305G csuklós busz is jó a többi olyan buszhoz, amihez a szóló változat kell? Van pár új kiegészítő busz, amit a szóló (Citybus O305) hiánya miatt nem tudok használni, csak nem tudom, hogy a csuklós is jó lesz-e ezekhez, mert akkor inkább ezt venném meg (mert ez nagyobb, meg nálunk voltak is ilyenek régen, így nosztalgia-faktora is van). Köszi a segítséget!
  • Papa51
    Sziasztok! Van közöttetek olyan aki tudja, hogy a Volvó 9900-asba honnan lehet tudni, hogy mit kell beütni a műszerfal alatti kis kütyibe, hogy megjelenjen a járat a kijelzőn? Néztem róla videókat, még a Routers kollégáét is, de nem mutatja ezt a részt Ő sem és más sem. Csak azt, hogy hogyan kell beindítani a buszt. Láttam hogy létezik matrix kreátor de az nekem kicsit bonyolúltnak tűnik. Létezhet az, hogy nem minden pályán lehet használni a kijelző beírást, kódokat? És akkor marad a hagyományos megoldás arra hogy felszálljanak az utasok? Azt már nem is gondolom, hogy utastájékoztatás is van benne. Kérlek, ha tudtok segítsetek! Köszi!
  • BPO-537
    Azt se felejtsük el, hogy van olyan verzió amiben először a sebességet választod ki és csak utána kell kuplungolni.
  • nemeza
    Ha a ház olyan gazos, akkor lehetne esetleg kicsit elvásottabb a vöröscsillag is :)
  • Ikarusfan
    Egy kis régiesítésre futotta ma is:
    (spoiler a jelkép miatt, bár nem tudom, itt a fórumon mi vonatkozik rá)

• Lantos_J
    @nemeza
    @Ikarusfan
    Köszönöm szépen, akkor ezekkel fogok próbálkozni!
    Utoljára szerkesztette: Lantos_J, 2017.08.23. 21:17:28
  • nemeza
    Továbbá, ha külön helyen van a felszállás és a leszállás a végállomáson, akkor: A leszállóhelynél 0 legyen a min és max. a felszállók száma. A felszállóhelynél pedig 0 legyen a leszállók száma. (forrás: OMSI 1 SDK)
    Valamiért -1 is rémlik
  • Ikarusfan
    Ugye egy buszmegállónál le kell raknod egy bus stop kockát, azt a pirosat. Annak a beállításaiban (ahol a megállót is beállítod), ott vannak ezek. Maximum és minimum felszállót lehet megadni, illetve minimum leszállót. Aztán hogy mennyire befolyásolják ezek pontosan a dolgokat, azt nem tudom. De ha pl. azt szeretnéd egy megállóban, hogy extra sok ember álljon ott (vagy nincs még menetrend, mégis akarnál oda embert), akkor le kell rakni egy ilyen "people standning" modellt (kék téglatest) - az is a generic objektek között van, csakúgy mint a buszmegálló kocka.
  • Lantos_J
    Szép napot!
    Ha szépen kérem, valaki el tudná nekem magyarázni -akár privátban- hogy pontosan hogyan működik a le- és felszálló utasok beállítása a pályaszerkesztőben? Annyit tudok, hogy napszaktól függően változnak a számok, de pl. azt hogy milyen érték megy a leszállókhoz (átlag vagy maximum) arról fogalmam sincs. Ahogy arról se, hogy ahol be van állítva, hogy felszálló min. 1 max. akármennyi, ott miért nincsen soha egy felszálló, se leszálló. Pedig van ilyen utasváró mező. (Csak lehet, hogy túl messze?)
    Szóval ha van aki nagyon ért hozzá, az lenne olyan kedves, hogy elmagyarázná nekem?
  • nemeza
    Na arra nem gondoltam, hogy a felüljáróból épült másik :D
    Pedig azt tudtam, hogy a HÉV máshol ment. Köszi a részletes infót!

A Fehérvári út is hasonló sztori, csak ott nem építették át végig 2x2 sávosra, pláne nem szélesebbre.
  • bajusza
    Nagyon szépen haladsz vele, öröm lesz majd a pályán menni pár menetet.
  • Ikarusfan
    Egészen érdekes (szerintem), hogy 6 év alatt felépítették a nulláról az óbudai lakótelepet. Ez egész konkrétan 1969-ben kezdődött, így nem hagyhattam ki a pályáról:

• Ikarusfan
    Nem, csak a felüljáró volt máshol.

Itt látható, hogy a HÉV eredetileg a Bogdáni útnál fordult a Szentendrei út irányába, egy teher pályaudvaron keresztül:

Itt látható, hogyan nézett ki egykor, és ma ez a rész:

Régi Mostani

Képek forrása: hampage.hu

A Szentendrei út ilyen kis kétsávos volt, a mostani buszsáv pl. a villamos egykori vágányánál van kb. '68-ban építették ezt a felüljárót, és 78 decemberéig maradt, akkor szélesítették ki az utat és építették meg a mostani felüljárót. Egyébként elég öszvérnek ígérkezik a pálya, mert 69-ben játszódik, de szerivel csak 63-as légifotóim vannak (igaz nem lehet panaszom, nagyon jó minőségűek - ha érdekel bárkit, innen lehet ingyen letölteni országszerte légifotókat). A '69-es Budapest közlekedési térképem szerint viszont pár utca megépült abban a 6 évben, de ezzel sok mindent nem tudok kezdeni - a légifotók alapján legalább kerítés pontosan úgy ahogy meg lehet építeni a pályát.

Szerk: Itt van egy korabeli fotó a kápolnáról és a még régi úttestről (mondjuk ez 1960-as kép, de sokat nem számít itt most).
    Utoljára szerkesztette: Ikarusfan, 2017.08.22. 10:10:37
  • bajusza
    Gyönyörű ez a 180-as Ikarus, nagy kedvencem.
  • nemeza
    A kápolnát annyival arrébb költöztették (felüljáró lábánál lévő)?
  • Ikarusfan
    Szép lassan, de haladok a régi pályával is:

• Papa51
    Köszi!
  • Lantos_J
    A BKK Forgalomirányítási és UtasTájékoztatÁsi Rendszere.
  • Papa51
    Mi az a FUTÁR?
  • Ikarusfan
    Elég gyakran megosztják. De nem baj, még két hét és végre nyugtunk lesz egy évre ismét.
  • kem001
    Plusz Youtube-on is, amikor felraknak egy gányolást kb. 10 fps-el, billentyűzetes vezetéssel, és egy beletákolt FUTÁR-al. És tádám a sok tizenéves kapásból hasra van esve ezektől. Arról nem is beszélve, hogy ezeket meg is osztják néha..
  • Ikarusfan
    Nincs erről leírás, amúgy egy elég általános dolog. Kell hozzá tudni modellezni, ismerni kell az omsiból és omsiba konvertálást, be kell rakni abba, amit akarsz a jó helyre, a scripteket átrakni, megcsinálni hogy működjön, hangokat...stb.

Részéletesebben nem mennék bele, leginkább mert boldog-boldogtalan ezt gányolja, és ezért a FUTÁR eredeti készítőinek elege van ebből és nem adnak rá engedélyt. Persze otthon azt taknyol az ember, amit akar, csak ezek az undorítóan gagyi próbálkozások a FB-n szoktak kikötni nulla engedéllyel (meg minőséggel).
  • BenJoe98
    Sziasztok! :)
    Szeretnék segítséget kérni. Nagyon, de nagyon megköszönném annak, aki ért hozzá és elmagyarázná, hogyan kell FUTÁR-t berakni egy buszba. Szeretném kipróbálni, megtanulni. Ha valakinek van egy kis ideje, akkor privátba vagy itt elmagyarázhatja.
  • Papa51
    Ez igen! Köszönöm szépen neked is a segítséget! Megyek és megnézem a videókat. Remélem, hogy szépen megtanulom , hogyan kell kezelni ezt a témát.
  • atty707
    EAG indítása:
    https://www.youtube.com/watch?v=iG3Qpant1GA
    1:15 másodperctől kb.
    Azaz kulcs fiókból ki, majd az egérrel a kulcsot kell elfordítani, amíg el nem indul a motor. (Nem működik a megszokott E,N,M kombináció ezeknél a buszoknál) Igen, manuális váltós, a kuplungot alapból a TAB lenyomásával tudod benyomni, az 1,2,3,4,5,6 pedig a fokozatokat váltja. Egyesbe rakni: TAB-ot lenyomva tartod, majd megnyomod az 1-et, végül felengeded a TAB-ot, és nyomod a gázt.
    Egyébként javaslom Routeres Youtube csatornáját, ha valami nem megy, mert nagyon jó bemutatókat csinál.

• Papa51
    Köszi neked is ha segíteni próbálsz! Ez a Bus Company Simulator egy kiegészítő az Omsi 2-höz, amiben lehet multiplayer módban , karrier módban és szabad módban játszani. Természetesen pénzért lehet letölteni a steamról. Aránylag jól ki van találva , mert pénzt lehet keresni a karrier és multiplayer módban. A z Omsidban lévő buszokat és pályákat lehet adni venni, tehát ugyanúgy fejlődni lehet, mint egy másik gazdasági tevékenységgel ellátott szimóban. Egyenlőre ezt a próblémát találtam benne, hogy nem minden buszt és pályát fogad el és tölt be tökéletesen, amit nem a steamról , hanem más oldalakról töltesz le és rakod bele a játékba. És sajnos a multiplayer módja, nagyon nagy gépigényű és egy kicsit bonyolultabb annak aki nem ért mondjuk angolul vagy németül. De amúgy izgalmas jól kitalált kieg. Tehát hiába tettem bele magyar pályát és buszokat , nem tetszett a kiegnek. Fontos ebben a játékban az utas komfort százalék a végelszámolásnál a fuvar végeztével. Ezért jó, ha minden múködik a buszon, úgy mint légkondi, fűtés és aránylag simán fut a busz és nem rángat. Sajnos mivel én nem tudok pár , a netről rám ragadt idegen szón kívül más nyelvet, ezért eléggé nehézkes a fordítása a különböző buszok leírásának. Némelyiket teljesen érthetelenül fordítja le a google. Például az egyik busznál a tető ablakkal is kell valamit varriálni (lehet, hogy csak becsukni?), hogy működjön a fűtés. És a kályha ikon sem világos, hogy az melyik. A beindítással is vannak gondok, de csak a külsö oldalakról letöltött buszoknál. Némelyiknél hiába nyomogatom többször az E billentyűt vagy az M billentyűt, csak kattogás hallatszik. Pedig nagyon tetszik az Omsi+ oldalon az egyik EAG busz, ami valószínűleg manuális váltós és még a legújabb Setra busz, sehogy se megy a beindítás. Természetesen tudom az alap sorrendet, mint a valóságban, de ez itt a játékban nem mindig jön be nekem. Szóval elismerem, hogy bénázok rendesen, de hogy most már egyre többen segítetek egyszer csak el fog indulni. Ezért köszönök minden építő jellegű segítséget és nem sértődöm meg, ha úgymond szájbarágósan segít valaki.Például a számomra érhetetlen fűtés beállításról, amit nem tudok értelmesen lefordítani. És mivel egy kis faluban élek, a helyi lakosság még magyarul is alig tud, nem hogy angolul vagy németül.
  • Edmond14
    Nem ismerem a Bus Company-t se a konkrét témát, de vannak olyan buszok melyekben egymás után többször kell megnyomni az E-t betűt (mint a slusszkulcs a valóságban). és úgy indul be a motor. Remélem tudtam valamennyit segíteni.
    Utoljára szerkesztette: Edmond14, 2017.08.20. 00:00:25
  • Papa51
    Biztos vagyok benne, hogy igazad van, csak én mint ahogy lejjebb írtam nem a sima Omsi2-vel játszok, hanem a Bus Company Simulator kiegészítővel és ez sajnos nem kompatibilis egyik magyar pályával és busszal sem, amit eddig betettem. Hogy miért, nem tudom, nekem is rossz érzés, hogy magyar ember létemre külföldi pályákon hajtok, de nem tudom, hogy mi a megoldás. Letöltöttem az Omsi+-ról sok buszt, közte az EAG buszt is, de sajna nem tudom beindítani, mert bár a készítő vagy aki feltöltötte írt hozzá használatit, de még akkor sem működik. Az automatát sem és a manuálisat sem. Most lehetne mondani, hogy " ja, ha a felhasználó nem tudja használni", de lehet, hogy nem csak én vagyok béna, hanem a bemutató videó alatt van még hozzászóló, aki szintén nem tudja a motort beindítani. És így sajnos nem tudtam meggyőződni az igazadról, hogy milyen fűtés van bennük. Letöltöttem a Kis-Pest, Óbuda pályákat , de ez a fránya BCS nem fogadja el és kiírja, hogy nem kompatibilis. Ez azért szívás valahol, mert sok pénzbe került ez a kiegészítő és úgy válogat mint egy fürdős kqrva, hogy finom legyek. Amúgy jó kis program, de nem magyar barát, az tuti. De, hát akkor bele bonyolódom a buszok leírásaiba, mert az elvem az, hogyha valaminek müködnie kell, akkor az működjön. Ha nem, akkor megy a "kukába"! Egyébként a kiegészítőben van már vagy 170 busz és mindegyiket be lehet simán indítani, csak az említett oldalról letöltött buszok egy részét nem. Próbálkoztam az E billentyűvel, amivel a gyújtást adom, az oké, de utána hiába teszem üresbe a váltót, legyen az automat vagy mauális , a leírás szerint nyomni kellene 1 tabutátor+gear gombot majd az M gombot, de ott van az elakadás. Mi az, hogy "gear" gomb? Valószínű, hogy ez azoknak szól akik nem billentyűzettel nyomják, hanem sebesség váltos, kormányos , pedálos cuccal , gondolom. Nálam az N gomb van, amitől üresbe kerül a váltó, de akkor sem indul a motor. Szóval nem egyszerű dolgok ezek , legalább is nem mindenkinek! Köszönöm, hogy segítesz!
  • Ikarusfan
    Az SDK-ban szerintem benne van az alap MAN buszok leírása, gondolom a fűtés is. Nem hiszem, hogy minden busz készítője újrascriptelte volna a fűtést, ezért gondolom a többségben is hasonlóan működik. Egyébként van pár busz (pl. az EAG-ok), amikben csak beállítasz egy hőmérsékletet és azt tartja a busz.