"Vámpír" a tömegsírban
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"az idõbeli változások jellemzésére alkalmasak saját értelmezési körükön belül"
Nekem ennyi bõven elég, a kutyát nem érdekli, hogy mennyi a konkrét abszolút értéke egy adott pillanatban. Csökkenteni kell, és ez mérhetõ is.
De most akkor én kérdezek: azért kötözködsz, mert szerinted a magyar adóbevételek és kiadások GDP-hez viszonyított arányával az égvilágon semmi baj nincs? Minden nagyon szép és jó?
(OK, mindjárt benyögöd, hogy közgazdász vagy, ha-ha.)
Egyrészt nem cél az, hogy a redisztribúciót szinten tartsuk, hanem csökkenteni kell, tehát érdektelen, milyen módokon lehetne ugyanott tartani. Másrészt megint mellébeszélsz: ha az állam szeneslapáttal eltüzeli a pénzt, nyilván senki adója nem fog csökkenni. Magyarán én azt mondom, hogy ha A, akkor B, erre te fölényesen beordítod, de ha C, akkor nem B, tehát hülyeséget írok, és elégedetten nézel körül, hogy most milyen jól megmondtad. Erre sem tértem ki, meg arra sem, hogy mi van, ha özönvíz vagy meteorbecsapódás van. Csak szólok, mielõtt ezeket az eseteket is felhozod.
"Tehát ha A halmaz B halmaz részhalmaza, akkor nincs értelme az A és B halmaz közötti különbségtételnek."
Megint nem ezt mondtam. Azt mondtam, hogy nincs értelme megkérdezni, hogy A halmazra gondoltam-e, avagy B halmazra, ha B halmazra gondolásnál automatice A halmazra is kell gondoljak. Ha azt mondom, hogy B, akkor eddigi stílusod alapján az lett volna a válaszod, hogy "B-bõl következik A is, szóval megint nem tudod, mirõl beszélsz". Nyuszika meg a sapka esete.
"amikor A család mellényzsebbõl vesz egy 10 milliós lakást, akkor ez ugyanakkora jövedelmet feltételez, mint amikor B család 25 év lejáratú hitelre vásárol egy szintén 10 milliós lakást"
Érteni magyar? Ezt se mondtam. A lakás megválasztásával a pógár lényegében kinyilvánítja, milyen életszínvonalon szándékozik élni, tehát elárulja valós társadalmi státuszát. A hitelfelvétel rajta van a tulajdoni lapon, figyelembe lehet venni. Persze most majd azzal jössz, hogy a gazdag is vehet fel kamu hitelt, de egy gazdag család nem fog tíz darab húszmilliós lakást venni, sokkal inkább egy kétszáz milliósat, így progresszív kulcsokkal nagyon szépen meg lehet adóztatni a valódi jövedelemszintet. Nem fog Rózsadomb hirtelen beköltözni Békásmegyerre.
Kara kánként folytatom tanításom.
2) A határokon még annál is keményebb motozások lennének, mint amilyenek anno voltak az osztrák határon. Tényleg ez kell?
3) A külföldre kivitt vagy utalt pénz megadóztatása sértené a kereskedelem semlegességét, mert a magánember külföldi vásárlásait plusz megterhelné az említett 20%-os adó. Sértené továbbá a kettõs adóztatás tilalmát is, mivel az EU-n belül nincs ÁFA-visszaigénylés, tehát egyszer fizetnél ÁFA-t a vásárlás országában, egyszer pedig akkor, amikor külföldre utalással kifizeted az árut.
További ezer sebbõl vérzik a dolog, de a fenti 1. és 3. pont is elég ahhoz, hogy lazán elfeledjük.
Ha valami nem érthetõ, nyugodtan tessék kérdezni!
Emellett, minden segélyt és szocpolt eltörölnék, és megtiltanám a korkedvezményes nyugdíjat.
Minden rokkantnyugdíjazást felülvizsgáltatnék. Felszámolnék mindenfajta ingyenes egészségügyi ellátást, kivéve a kötelezõ szûrések állami finanszírozását (közegészségügyi érdek).
Munkanélküli segély nem lenne, hanem munkanélküli biztosítás. A dolgozó munkanélküliségi biztosítási díjat fizet, és ha munkanélkülivé válik, akkor a biztosítótól kap pénzt. A kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítás mintájára.
Ez lenne Epikurosz csomagja.
"Az újraelosztás kiszélesített felfogása és sokszor rejtõzködõ jellege behatárolja a mértékek meghatározásnak lehetõségeit. A rendelkezésünkre álló adatsorok7- eltérõ definíciókat és forrásokat használva különbözõ eredményekre jutnak. Közös vonásuk, hogy ezek a legszélesebb körûnek tekinthetõ felmérések sem tartalmazzák, vagy csak részlegesen foglalják magukba a piacteremtést és a rejtett támogatások nagy részét (például a hitelek elengedését vagy átütemezését és a tõkeemelést államkötvényekkel – azaz az 1993-94-es, majd szórványosan késõbb is felbukkanó bank-és adóskonszolidációt -, az állami tulajdonosi szervezetek, a helyi önkormányzatok és a Magyar Fejlesztési Bank által adott kedvezményeket, a felhalmozott adó-és járuléktartozásokat). Ezért az abszolút értékek valószínûleg még a nagyságrendet is torzítják, inkább csak az idõbeli változások jellemzésére alkalmasak saját értelmezési körükön belül."
Ne gondold már, hogy az általad definiált egyszerû viszonyszám képes jellemezni a redisztribúciót egy adott országban. Már a lakossági redisztribúciónál sem mindegy, mely rétegektõl mennyit vesznek el és ebbõl mely rétegeknek milyen arányban mennyit adnak vissza.
Vajon szerinted ide számítanak a vállalatoknak (pl. multiknak) adott adókedvezmények? A definíciód szerint nem, hiszen az elmaradt bevétel nem kiadás.
"a második meghatározásod magában foglalja az elsõt is, semmi értelme a különbségtételednek."
Tehát ha A halmaz B halmaz részhalmaza, akkor nincs értelme az A és B halmaz közötti különbségtételnek. Megint csak gratula, bebizonyítottad, hogy halvány fogalmad sincs, mirõl beszélsz.
"A valódi jövedelmet nehéz vagy lehetetlen felbecsülni, de a lakás értéke ennek kitûnõ indikátora."
Értem. Tehát amikor A család mellényzsebbõl vesz egy 10 milliós lakást, akkor ez ugyanakkora jövedelmet feltételez, mint amikor B család 25 év lejáratú hitelre vásárol egy szintén 10 milliós lakást. Leülhetsz, egyes.
http://www.bankszovetseg.hu/anyag/feltoltott/HSZ6_karman_665_677.pdf
Adózók köre: értelmetlenül kötözködsz. Ez nem vagy-vagy, a második meghatározásod magában foglalja az elsõt is, semmi értelme a különbségtételednek. Bõvítenünk kellene az adót fizetõk számát legalább európai átlagra, és a nem valódi kövedelmüknek megfelelõ adót fizetõket pedig valódi közteherviselésre kell kényszeríteni. A valódi jövedelmet nehéz vagy lehetetlen felbecsülni, de a lakás értéke ennek kitûnõ indikátora.
Csak hogy világos legyen, mirõl beszélünk:
1) Kérlek, definiáld az újraelosztás fogalmát és határozd meg kiszámításának módját! Mert ugye változatlan újraelosztásról csak akkor van értelme beszélni, ha tudod, mit értesz újraelosztáson és ki is tudod számítani azt. Ellenkezõ esetben az, amit mondasz, csak üres fecsegés.
2) Kérlek, definiáld azt is, mit értesz az adózók körének bõvítésén. Az adónemenként adót fizetõ entitások számának összegét vagy az adót fizetõ entitások összegét? Vagy valami mást? Ha ezt nem tudod egyértelmûen definiálni, akkor megint csak a demagóg politikusok visszhangja vagy.
Badarság.
A magyar társadalom tudatában van annak, hogy változtatni kell, de nehogy már azok változtassanak, akik már legalább 5x elkúrtak itt mindent az utóbbi száz évben.
Tudom, ezt sem fogod érteni, tehát megrágom: Kun Bélusék, Rákosi Matyiék, Kádár Jankóék, Horn Gyusziék, Medgyesi-Gyurcsány Fletóék. Megvan az öt?
"Ezzel szemben a költségvetés ill. a költségvetési hiány nem az"
Próbálj már arra válaszolni, amit írtam. Azt írtam, hogy ha kibõvítjük az adózók körét, az átlagos adóteher csökken, AMENNYIBEN az újraelosztás mértéke állandó. Ezen mit akarsz vitatni? Jól látod, az is fontos, hogy fix-e ez az összeg, amit az újraelosztás mértékével lehet mérni, ami a világon nálunk kiugróan magas. De akkor az ég szerelmére, miért az adónemeket támadjátok, miért nem az újraelosztás mértékét? Tök mindegy, milyen címen szedik be, amíg összesen sokat szednek be. Bokros pontosan ezt akarná csökkenteni.
Ha nektek kell a pénz, akkor az állam jó, mert meg tudja sarcolni az adófizetõket. Ha a vagyonok kezelésérõl van szó, akkor az állam rossz, mert azt meg ti, magánügyileg akarjátok kezelni. Ti, vagyis a neo- és szocliberálisok. (Valójában egyik sem, mert ezek csak maszkok.)
Önállóan gondolkodni is tudsz??? Az eddigi hozzászólásaid nem ezt mutatják.
Még mindig nem érted. A bruttó jövedelembõl levont adókat elég jól lehet összeg szerint belõni, amibõl látható, hogy adott jövedelmet hogyan adóztatnak meg közvetlenül. Ebbõl aztán szép és derûs statisztikákat lehet csinálni arról, hogy a különbözõ összegû béreket milyen adók terhelik.
A közvetett adókról már nem lehet ilyen kimutatásokat készíteni, vagyis nem deríthetõ ki, hogy az egyes jövedelmi szinten élõket milyen mértékben terheli az ÁFA és egyéb adók, köztük az ingatlanadó. Errõl csak globális kimutatásokat lehet készíteni, már csak azért is, mert az ÁFA és az ingatlanadó az szja-tól elkülönítve, attól függetlenül fizetendõ.
A fentiekbõl az következik, hogy az ingatlanadó szegényebb rétegekre gyakorolt hatását gyakorlatilag tökéletesen el lehet titkolni a lakosság elõl.
"Akkor kell majd sírni, ha az ingatlanadó valóban sanyargat"
Ezt az egyes ember persze érezni is fogja, de statusztikailag nem lesz kimutatható ez a sanyargatás.
"Az osztálykirándulásra 1000 forint kell. Pisti, Géza és Juci közül csak Pisti és Géza fizet fejenként 500 forintot, Juci jelenleg megtagadja a fizetést. Ha Juci is fizetne, csökkenne-e Pisti és Géza hozzájárulása a kiránduláshoz?"
Már megint demagóg vagy, de nagyon. Az osztálykirándulás ára fix. Ezzel szemben a költségvetés ill. a költségvetési hiány nem az. Az állam annyi pénzt költ, amennyit csak be tud szedni a lakosságtól, aztán még ennél is többet, mert hiteleket is felvesz. (Nem mellesleg és vicces módon a hitelfelvétel még csökkenti is az államháztartás hiányát, mert bevételként jelenik meg - csak a törlesztés összege növeli azt, na meg nõ az államadósság GDP-hez viszonyított mértéke.)
Csak ha a mérték is megfelelõ!
Ha több pénz kell többet vonnak el, ne ringasd magad álmokban!
Én még emlékszem az személyi jövedelem adó bevezetésére, meg arra mivel kommentálták!
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Az adórendszer buherálásánál azok szoktak sírni, akik a kelleténél kevesebbet járulnak hozzá a közterhekhez, csak ezzel esetleg nincsenek tisztában. Azon lehet vitatkozni, hogy mi ér többet és mi nem, mi legyen az elvonás kiszámításának módja, de az ingatlanadó önmagában nem az ördögtõl való, amennyiben azt más jellegû adónemekben meg csökkenés kíséri.
"vannak olyan tervek"
Olyan tervek is vannak, hogy az ufók eljövetelével majd megoldódik minden, de ettõl nem lesz valóság. Akkor kell majd sírni, ha az ingatlanadó valóban sanyargat, addig csak a változás ellen fanyalogsz. Kellene a reform meg nem is, ugye?
"Te megkajálod ezt a demagógiát?"
Az osztálykirándulásra 1000 forint kell. Pisti, Géza és Juci közül csak Pisti és Géza fizet fejenként 500 forintot, Juci jelenleg megtagadja a fizetést. Ha Juci is fizetne, csökkenne-e Pisti és Géza hozzájárulása a kiránduláshoz?
1996-ban, amikor megjött a csomagjával, mint egy felmálházott szamár, a nép felhördült. A diákok tiltakoztak a tandíj ellen. Bokros kiállt a Tv elé, és pofátlanul azt mondta, hogy hát, kedves fiatal barátaim, bajban van az ország, nektek is áldozatokat kell hoznotok.
Közben, 10 millió forint prémiumot vett fel a Budapest Banktól, amely gyakorlatilag csõdbemenet, és az állam tõkésítette fel az adófizetõk több, mint 10 milliárdjával, hogy el lehessen adni. Képmutató szemét ember az ilyen, akárcsak a Gyurcsány is. Majd hiszek nekik, ha szétosztják a vagyonukat a szegények között.
Nicsak, te is a nettóból fizeted az ÁFA-t és fizetnéd az ingatlanadót is? Sebaj, majd kukacos megmagyarázza, hogy dehogy.
Megyeszékhelyen lakom.
Bruttó: 180 000 Ft
Nettó: 100 000 Ft
ÁFA: 20 000Ft
Marad: 80 000 Ft
Tehát jelenleg fizetek 100 000 Ft-ot havonta, és nekem maradna elvileg 80 000 Ft
Na most a lakás rezsije ennyi az OTP-vel.
A feleségem ugyan ennyit keres, ha netán egyikünk elveszíti az állását nem lesz mit ennünk. Hová fizessek több adót? A lakásom után? Most több mint 8 000 000 Ft-ra van értékelve (54m2), ha romlik a Forint akkor simán eléri a tizet.
Úgy hogy menjenek a fenébe!
Ja és mire kapnék valamit az államtól addigra nem jut!
Komolyan? Akkor te nagyon el vagy tévedve. Pl. az ÁFA-t mibõl fizeted?
"Ugyan miért érintené ez a küszöb alatti ingatlannal vagy ingatlannal nem rendelkezõ szegényeket?"
Azért, mert vannak olyan tervek, amelyek megadóztatják a minimálbért (vagy talán már ma is adózik), és olyan tervek is, amelyekben nincs minimálértékhez kötve az ingatlanadó.
"Az ingatlanadó elleni szövegednek se füle, se farka."
"Ezt a hülyeséget már annyi embertõl hallottam... "
Elég nagy az arcod.
"A legszegényebb rétegek adóterhe azért nõne, hogy késõbb csökkenhessen."
Hár ez az, aminek se füle, se farka... Te megkajálod ezt a demagógiát?
Ülök othon, a szemétdombom, tetején, énekelek én.
És ha én élni akarok a társadalomban? Akkor én is adózni akarok, mert ha nem akkor csak mindenki lenéz és megvet, pedi mindenki ugyan azt akarja, ezekt a törvényeket és ennek nem szabad még témának sem lenni, mert csak jó dologról lehet szó. A fõnök is kirúg, ha elrontasz valamit.
Mi mért ne rugnánk, ki valamait ami nem tetszik?
Az ingatlanadó elleni szövegednek se füle, se farka. Minden adót a bruttó fizetésünkbõl fizetünk, és kész. Ugyanannyi állami bevétel mellett az adónemek csak az adómegállapítás módját befolyásolják. Ugyan miért érintené ez a küszöb alatti ingatlannal vagy ingatlannal nem rendelkezõ szegényeket? Csak annak kérdése, hogy állapítjuk meg a küszöböt. Az eddigi tervezetekben tizenöt-húszmilló feletti ingatlanok adóztatásáról volt szó, lakóhelytõl függõen.
Ha én lennék a király és ilyen ötletekkel jönnének elém, hogy ablakadó meg ilyenek, hát nem hogy fizetést nem kapna, de még jól meg is veretném, mert nem azért dolgozik nekem, hogy ilyeneket találjon ki, hanem azért, hogy a fejlõdés mindenhova eljusson és ez nem is mellette szól, hanem ellene.
Ezek tényleg vámpírok és magukat védik, nem minket.
És nem én fogok ithonról elmenni, mert elõbb voltam itt mint õk. Értem ezt úgy, hogy õk még soha az életükben nem volttak nálam, nem is ismernek, de elveszik a pénzem, még akkor is ha munkanélkül vagyok ezért nem kap segélyt az aki még nem dolgozott, mert ezek a körök vannak ellenük és õk olyanokra is képesek, amire a vámpírok csak õk mmáshogyan mutatják meg magukat. Az én esetemben ez úgy jött, hogy engem is megnyomorítottak, hogy én is szenvedjek és ha senki nem áll az oldalamra, akkor hajlandónak kell lennem csatlakozni hozzájuk, ezekhez a zombikhoz, hogy ne haljak éhen, hogy mások megnyomorításával jussak élelemhez én is. Csak ez aránytalanul rossz a közbiztonságnak, nemde?
Nem az a politikusok(vápírok) feladata, hogy õrizzék a közbiztonségot, mert az jobban árthat a gazdaságnak?
Vagy csak szimplán sajnálják azt a minimál megélhetést?
Láthatjátok, megérdemlik, hogy lopni fogom tõlük az áramot, a vízfûtésre meg télire, de ez csak az én szerény véleményem és még törvényes vagyok.
Vagy ez csak egy újabb módja a középosztály kizsigerelésének?
Ugye tudod, Gyurcsány mennyi személyi adót fizet? Számszerûleg nem emlékszem rá, de nálad is kevesebbet.
Az ingatlanadó pedig igenis a szegényebbeket fogja jobban érinteni, sajnos. Mégpedig azért, mert a diszponábilis jövedelem messze nem arányos még a nettó jövedelemmel sem. Az ingatlanadót pedig a diszponábilis jövedelem rovására kell fizetni, hasonlóan minden egyéb adóhoz.
Értem én, hogy téged csak hagyhanak békén, csak akkor ne vedd igénybe az egészségügyet, az utakat, az iskolákat, a rendõrséget, vonul el valami szigetre a Hanságban, és kiálts ki a saját országodat.
Már megint tévedsz! Dehogynem lehet növelni õket, sõt új adókat is ki lehet találni. Igazából ki sem kell õket találni, mert korábban is voltak, mint pl. az ablakadó. Mivel pedig az ország lakosságának túlnyomó része úgysem tud hova kivándorolni, el fogja viselni az egyre növekvõ adókat. Pártunk és államunk arra ügyelni fog, hogy lehetõleg csak kevesen haljanak éhen - erre ugye a rabszolgatartó társadalmakban is nagyon ügyeltek.