428
  • kukacos
    Én álmodok? A magyar társadalom ringatja magát álmokban, miszerint a jelenlegi rendszer fenntartható, ezért ellenszegül minden változásnak. Közben mantraként hajtogatja, hogy rosszabbul él, mint valaha, ami persze hazugság, de nálunk nemzeti sport panaszkodni. Pedig mostanra már le kellett volna esnie mindenkinek, hogy erősen feszegeti a matéria a budiajtót, és hamarosan tényleg sokkal rosszabbul fog élni, mint valaha, ha ez így megy tovább. Komolyan, mint a viccben a hipochonder, akinek az van a sírjára írva, hogy "ugye megmondtam"...
  • Epikurosz
    Megint az állam az állam: beszed, eloszt, újraoszt, visszaoszt, jótékonykodik az én pénzemből. A kegyúr. El kellene döntenetek végre, hogy akkor most jó-e az állam, jó gazda-e az állam, vagy sem?
    Ha nektek kell a pénz, akkor az állam jó, mert meg tudja sarcolni az adófizetőket. Ha a vagyonok kezeléséről van szó, akkor az állam rossz, mert azt meg ti, magánügyileg akarjátok kezelni. Ti, vagyis a neo- és szocliberálisok. (Valójában egyik sem, mert ezek csak maszkok.)
  • Alvarez999
    Na, szóval látom, hogy a politikusok dumáját már jobban el tudod ismételni, mint a tihanyi visszhang.

Önállóan gondolkodni is tudsz??? Az eddigi hozzászólásaid nem ezt mutatják.
  • Alvarez999
    "lényegtelen, hogyan tologatod a számokat a papíron vagy hogy hogy hívod a befizetett összeget. A bruttó fizetésed kapod, hogy az állam ebből hogyan vonja le az adót, a lakásod, az általad folytatott árucsere vagy a teljes összeg százalékában, ez lényegtelen az *összeg* szempontjából."

Még mindig nem érted. A bruttó jövedelemből levont adókat elég jól lehet összeg szerint belőni, amiből látható, hogy adott jövedelmet hogyan adóztatnak meg közvetlenül. Ebből aztán szép és derűs statisztikákat lehet csinálni arról, hogy a különböző összegű béreket milyen adók terhelik.

A közvetett adókról már nem lehet ilyen kimutatásokat készíteni, vagyis nem deríthető ki, hogy az egyes jövedelmi szinten élőket milyen mértékben terheli az ÁFA és egyéb adók, köztük az ingatlanadó. Erről csak globális kimutatásokat lehet készíteni, már csak azért is, mert az ÁFA és az ingatlanadó az szja-tól elkülönítve, attól függetlenül fizetendő.

A fentiekből az következik, hogy az ingatlanadó szegényebb rétegekre gyakorolt hatását gyakorlatilag tökéletesen el lehet titkolni a lakosság elől.

"Akkor kell majd sírni, ha az ingatlanadó valóban sanyargat"

Ezt az egyes ember persze érezni is fogja, de statusztikailag nem lesz kimutatható ez a sanyargatás.

"Az osztálykirándulásra 1000 forint kell. Pisti, Géza és Juci közül csak Pisti és Géza fizet fejenként 500 forintot, Juci jelenleg megtagadja a fizetést. Ha Juci is fizetne, csökkenne-e Pisti és Géza hozzájárulása a kiránduláshoz?"

Már megint demagóg vagy, de nagyon. Az osztálykirándulás ára fix. Ezzel szemben a költségvetés ill. a költségvetési hiány nem az. Az állam annyi pénzt költ, amennyit csak be tud szedni a lakosságtól, aztán még ennél is többet, mert hiteleket is felvesz. (Nem mellesleg és vicces módon a hitelfelvétel még csökkenti is az államháztartás hiányát, mert bevételként jelenik meg - csak a törlesztés összege növeli azt, na meg nő az államadósság GDP-hez viszonyított mértéke.)
  • toto66
    Ha nagyapám villamos lenne...
    Csak ha a mérték is megfelelő!
    Ha több pénz kell többet vonnak el, ne ringasd magad álmokban!
    Én még emlékszem az személyi jövedelem adó bevezetésére, meg arra mivel kommentálták!
  • kukacos
    Ha ezt az adókulcsok csökkenése kíséri, akkor te nettó nyertese lennél az ingatlanadónak.
  • kukacos
    Nem érted, hogy lényegtelen, hogyan tologatod a számokat a papíron vagy hogy hogy hívod a befizetett összeget. A bruttó fizetésed kapod, hogy az állam ebből hogyan vonja le az adót, a lakásod, az általad folytatott árucsere vagy a teljes összeg százalékában, ez lényegtelen az *összeg* szempontjából. Az állam az elvonás kiszámításának módját állítgathatja, de a lényeg, hogy a végén átlagosan mindenkitől ugyanannyit von el, ha nem növeli az újraelosztás mértékét. Ha tökéletesen átlagos polgár vagy, ugyannyit kell fizetned.

Az adórendszer buherálásánál azok szoktak sírni, akik a kelleténél kevesebbet járulnak hozzá a közterhekhez, csak ezzel esetleg nincsenek tisztában. Azon lehet vitatkozni, hogy mi ér többet és mi nem, mi legyen az elvonás kiszámításának módja, de az ingatlanadó önmagában nem az ördögtől való, amennyiben azt más jellegű adónemekben meg csökkenés kíséri.

"vannak olyan tervek"

Olyan tervek is vannak, hogy az ufók eljövetelével majd megoldódik minden, de ettől nem lesz valóság. Akkor kell majd sírni, ha az ingatlanadó valóban sanyargat, addig csak a változás ellen fanyalogsz. Kellene a reform meg nem is, ugye?

"Te megkajálod ezt a demagógiát?"

Az osztálykirándulásra 1000 forint kell. Pisti, Géza és Juci közül csak Pisti és Géza fizet fejenként 500 forintot, Juci jelenleg megtagadja a fizetést. Ha Juci is fizetne, csökkenne-e Pisti és Géza hozzájárulása a kiránduláshoz?
  • Epikurosz
    Örülj, hogy van feleséged.
  • Epikurosz
    Elmesélem nektek, mikor gyűlöltem meg a Bokrost.
    1996-ban, amikor megjött a csomagjával, mint egy felmálházott szamár, a nép felhördült. A diákok tiltakoztak a tandíj ellen. Bokros kiállt a Tv elé, és pofátlanul azt mondta, hogy hát, kedves fiatal barátaim, bajban van az ország, nektek is áldozatokat kell hoznotok.

Közben, 10 millió forint prémiumot vett fel a Budapest Banktól, amely gyakorlatilag csődbemenet, és az állam tőkésítette fel az adófizetők több, mint 10 milliárdjával, hogy el lehessen adni. Képmutató szemét ember az ilyen, akárcsak a Gyurcsány is. Majd hiszek nekik, ha szétosztják a vagyonukat a szegények között.
  • Alvarez999
    Nézd a dolog pozitív oldalát. Ha már elvették, nem kell ingatlanadót fizetned.

Nicsak, te is a nettóból fizeted az ÁFA-t és fizetnéd az ingatlanadót is? Sebaj, majd kukacos megmagyarázza, hogy dehogy.
  • toto66
    Ezek nem lesöprik a padlást hanem elveszik! Ezek a vámpírok!
  • toto66
    Még egy nyalánkság: édesanyám nyugdíja 80 000Ft. A 60-as években épült kertesház értéke 10-12 milla. Mit akarnak elvenni?
  • toto66
    Nos a helyzet a következő:
    Megyeszékhelyen lakom.
    Bruttó: 180 000 Ft
    Nettó: 100 000 Ft
    ÁFA: 20 000Ft
    Marad: 80 000 Ft
    Tehát jelenleg fizetek 100 000 Ft-ot havonta, és nekem maradna elvileg 80 000 Ft
    Na most a lakás rezsije ennyi az OTP-vel.
    A feleségem ugyan ennyit keres, ha netán egyikünk elveszíti az állását nem lesz mit ennünk. Hová fizessek több adót? A lakásom után? Most több mint 8 000 000 Ft-ra van értékelve (54m2), ha romlik a Forint akkor simán eléri a tizet.
    Úgy hogy menjenek a fenébe!
    Ja és mire kapnék valamit az államtól addigra nem jut!
  • Alvarez999
    "Minden adót a bruttó fizetésünkből fizetünk, és kész."

Komolyan? Akkor te nagyon el vagy tévedve. Pl. az ÁFA-t miből fizeted?

"Ugyan miért érintené ez a küszöb alatti ingatlannal vagy ingatlannal nem rendelkező szegényeket?"

Azért, mert vannak olyan tervek, amelyek megadóztatják a minimálbért (vagy talán már ma is adózik), és olyan tervek is, amelyekben nincs minimálértékhez kötve az ingatlanadó.

"Az ingatlanadó elleni szövegednek se füle, se farka."
    "Ezt a hülyeséget már annyi embertől hallottam... "

Elég nagy az arcod.

"A legszegényebb rétegek adóterhe azért nőne, hogy később csökkenhessen."

Hár ez az, aminek se füle, se farka... Te megkajálod ezt a demagógiát?
  • dilofekete
    Akkor ott is ugyan az lehet mint itt csak nagyobb a bűnözés.
  • kukacos
    Szomália mond valamit? Ott néhányan úgy döntöttek, hogy nem kell nekik ez az állam nevű hülyeség. Azóta is elvarázsolt liget, csupa móka és kacagás ott az élet.
  • dilofekete
    Szerintem inkább mást kéne előbb bevezetni, amire szükség van(kaja) és csak utána törődni az anyagiakkal. Eggy államfőnek, szerintem így kéne gondolkodnia, elsősorban.
  • dilofekete
    Ha nem lesz adó, nem lesz annyi pénz, de ha adó helyett kaját kapok, akkor se lenne több pénz, sőt kevesebb, de talán eljutok, odáig, hogy én is felészüljek arra, hogy tudjak adót fizetni. Ha a kaját ilyen szempontból illegalális, mert megkerülik, hogy több pénz legyen belőle, akkor az ő hibájuk a bűmözés. Vagy a társadalomé és sajnos rájuk kenik, mert rájuk lehet kenni, mort hogy nekik mégjobb és nem csak szimplán jobb.
  • dilofekete
    Ez a baj, hogy olyat akarnak bevezetni, ami nem mindenhol működik, tehát nem sok értelme van, csak az lesz az eredmény, hogy mégtöbb ilyen lesz, mint én.
    És ha én élni akarok a társadalomban? Akkor én is adózni akarok, mert ha nem akkor csak mindenki lenéz és megvet, pedi mindenki ugyan azt akarja, ezekt a törvényeket és ennek nem szabad még témának sem lenni, mert csak jó dologról lehet szó. A főnök is kirúg, ha elrontasz valamit.
    Mi mért ne rugnánk, ki valamait ami nem tetszik?
  • kukacos
    A középosztálynak azt a részét kell kizsigerelni, aki nem adózik. Mo. ma az a szomorú helyzet, hogy ha *csak* ingatlanadót fizetnénk, a ma adót fizetők terhei kevesebbek lennének (mert bővülne az adózók köre).
  • kukacos
    Ezt a hülyeséget már annyi embertől hallottam... és akkor kettős adóztatás, és akkor mi van? Boldogabb lennél, ha egy papíron lenne a két szám? Ettől mi változna?
  • kukacos
    A legszegényebb rétegek adóterhe azért nőne, hogy később csökkenhessen. Nem a szupergazdagokon múlik: azokat egyetlen állam se tudja megfogni, az USA-tól Kazahsztánig. Offshore kiszerveznek, Luxemburgban céget alapítanak. Nem fogjuk pont mi megoldani azt, amit a világon senkinek se sikerült. De legalább addig a pontig el lehet jutni, amíg pl. Szlovákia eljutott: nálunk a megfogható középosztály sem adózik.

Az ingatlanadó elleni szövegednek se füle, se farka. Minden adót a bruttó fizetésünkből fizetünk, és kész. Ugyanannyi állami bevétel mellett az adónemek csak az adómegállapítás módját befolyásolják. Ugyan miért érintené ez a küszöb alatti ingatlannal vagy ingatlannal nem rendelkező szegényeket? Csak annak kérdése, hogy állapítjuk meg a küszöböt. Az eddigi tervezetekben tizenöt-húszmilló feletti ingatlanok adóztatásáról volt szó, lakóhelytől függően.
  • dilofekete
    A semmiből nem lehet pénzt csinálni! Tehát nekem soha nem lesz ilyen elven hozzályuk közöm, de sajnos mégis és ezért ők menjenek el, ha kedves az életük alapon, mert ha ellenem fegyverrel jönnek, hogy elvegyék az othonom akkor én is lehetek ilyen és mehetek ellenük én is fegyverrel.
    Ha én lennék a király és ilyen ötletekkel jönnének elém, hogy ablakadó meg ilyenek, hát nem hogy fizetést nem kapna, de még jól meg is veretném, mert nem azért dolgozik nekem, hogy ilyeneket találjon ki, hanem azért, hogy a fejlődés mindenhova eljusson és ez nem is mellette szól, hanem ellene.
    Ezek tényleg vámpírok és magukat védik, nem minket.

És nem én fogok ithonról elmenni, mert előbb voltam itt mint ők. Értem ezt úgy, hogy ők még soha az életükben nem volttak nálam, nem is ismernek, de elveszik a pénzem, még akkor is ha munkanélkül vagyok ezért nem kap segélyt az aki még nem dolgozott, mert ezek a körök vannak ellenük és ők olyanokra is képesek, amire a vámpírok csak ők mmáshogyan mutatják meg magukat. Az én esetemben ez úgy jött, hogy engem is megnyomorítottak, hogy én is szenvedjek és ha senki nem áll az oldalamra, akkor hajlandónak kell lennem csatlakozni hozzájuk, ezekhez a zombikhoz, hogy ne haljak éhen, hogy mások megnyomorításával jussak élelemhez én is. Csak ez aránytalanul rossz a közbiztonságnak, nemde?
    Nem az a politikusok(vápírok) feladata, hogy őrizzék a közbiztonségot, mert az jobban árthat a gazdaságnak?
    Vagy csak szimplán sajnálják azt a minimál megélhetést?
    Láthatjátok, megérdemlik, hogy lopni fogom tőlük az áramot, a vízfűtésre meg télire, de ez csak az én szerény véleményem és még törvényes vagyok.
  • Epikurosz
    Na, és a cigányok, akiknek az adófizetők szocpolbók, fészekrakóból adtak lakást ingyen, és jelenleg is segílyen élnek, ők is fizetnének ingatlanadót?

Vagy ez csak egy újabb módja a középosztály kizsigerelésének?
  • Alvarez999
    Arról nem beszélve, hogy az ingatlanadó lényegében kettős adóztatást jelent, hiszen az ingatlant elvileg adózott jövedelemből szerezted. Az nem érv, hogy sok drága ingatlan megszerzésének forrása nem deríthető ki. Talán az államhatalom lenne szíves jobban odafigyelni a nagy vagyonok kialakulására, de hát ez ellentétes lenne az elit érdekeivel.
  • Alvarez999
    Te nem érted. Ha megfigyeled a mostani javaslatokat, azokból is kiderül, hogy a legszegényebb rétegek adóterhe nemhogy nem csökkenne, hanem éppenhogy nőne. A gazdagabbaknak ezután is lesz módjuk az adőzás elkerülésére ill. minimalizálására.

Ugye tudod, Gyurcsány mennyi személyi adót fizet? Számszerűleg nem emlékszem rá, de nálad is kevesebbet.

Az ingatlanadó pedig igenis a szegényebbeket fogja jobban érinteni, sajnos. Mégpedig azért, mert a diszponábilis jövedelem messze nem arányos még a nettó jövedelemmel sem. Az ingatlanadót pedig a diszponábilis jövedelem rovására kell fizetni, hasonlóan minden egyéb adóhoz.
  • kukacos
    Próbáld megérteni, amit mond, bár tudom, ez neked nehéz. Bokros is a kisebb állam híve. Mo. legnagyobb problémája, hogy kétmillió ember fizet adót. Az adóalapot azért kell szélesíteni, hogy hosszútávon arányaiban az adózók fejenként kevesebbet fizessenek. Az ingatlanadó a gazdagokat fogja érinteni jobban, nem a szegényeket.
  • kukacos
    Nyilván lenne egy minimális lakásérték, ami alatt nem kell adózni. Ha felette vagy, költözhetsz kisebbe. Az ingatlanadó Mo-on az egyik legjobb módja annak, hogy a nem legális kiugró vagyonokat közteherviselésre kényszerítsük. Ma mindennapos, hogy a vállalkozó százmilliós lakásában tengődik minimálbérből.

Értem én, hogy téged csak hagyhanak békén, csak akkor ne vedd igénybe az egészségügyet, az utakat, az iskolákat, a rendőrséget, vonul el valami szigetre a Hanságban, és kiálts ki a saját országodat.
  • Epikurosz
    Most kivételesen igazad van. :-)
  • Alvarez999
    "Az adókat már növelni nem lehet, így is elviselhetetlenek"

Már megint tévedsz! Dehogynem lehet növelni őket, sőt új adókat is ki lehet találni. Igazából ki sem kell őket találni, mert korábban is voltak, mint pl. az ablakadó. Mivel pedig az ország lakosságának túlnyomó része úgysem tud hova kivándorolni, el fogja viselni az egyre növekvő adókat. Pártunk és államunk arra ügyelni fog, hogy lehetőleg csak kevesen haljanak éhen - erre ugye a rabszolgatartó társadalmakban is nagyon ügyeltek.
  • Epikurosz
    Igen, megéri.
    Különben is, nincs még veszve semmi.
  • toto66
    Menj el ebből az országból, amig tudsz! Én már sajnos nem tudok.
  • toto66
    Nem, nem éri meg!
  • dilofekete
    Csak a testemen keresztül vehetik el az én othonomat, erre esküszöm.
    Inkább meghalok a frontvonalon, amit a kertben fogok vívni velük!
    Megéri?
  • Epikurosz
    dillofekete azon kivételes emberek közé tartozik, akiknek jót tesz a fórumozás.

samebadi majd éjfél után jön vissza, akkor kísértenek a vámpírok, de addig is elmondom én mi lesz az egész Bokros-csomagnak a lényege.

Mivel a ténylegesen termelő polgárok száma csökken, mert kiöregednek a magyar melósok, a segélyeken élők meg csak sz.ják a jövőbeni segélyen élőket és bűnözőket, emiatt egyes szemellenzős, az orrukig látó közgazdászok próbálnak új megoldásokat találni a pénzbehajtásra.
    Az adókat már növelni nem lehet, így is elviselhetetlenek, ezért a minimálbéren robotolókat is megadóztatják. Az egészségügyi ellátások ingyenessége csökken, csökken, majd megszűnik (persze szegénykórházak, ispotályok lesznek), és a pénzbehajtás újabb formájaként megjelenik az ingatlanadó. Amely, ha nem fizeted és felhalmozódik, akkor oda fog vezetni, hogy elárverezik a fejed felől a házad, és majd eladják egy pénzes külföldinek, vagy, ha rosszabb az állaga, akkor szociális lakásként kiosztják valamelyik ingyenélő segélyezettnek (nekik esetleg önerőt ad valamelyik alapítvány, amely szintén az adófizetők pénzéből kapott forrásokat erre, pályázat révén).

Ugye érted?

Ír ír. Ír úr. Úr ír. Vámp ír.
  • toto66
    Bár off, de ezt legalább értem. C:
    Sajnos, nem csak értem, hanem egyetértek! :C
    Egyébként egyre jobban tetszik a stílusod. C:
  • dilofekete
    Megnéztem youtuben eggy videot róla. Azt kell hogy mondjam, az is eggy olyan dolgot akar, mint a telek adó ami elérhetetlen, mivel én egyedül élek a nagyszüleimmel és én nagyon is munkanélküli vagyok, semmiféle segélyre nem vagyok jogosult és akkor mit kéne nekik én nekem nekik adni, a semmiből. Mégis mi lesz, tartozni fogok az allamnak ami még kamatozni is fog? A semmiért? Emberek én azért nem használom a hitelt, mert van eszem és ha rámvernek a semmiért hitelt, hát én átmegyek Ramboba és a szaromat fogom hozzájuk hajígálni, mert csak annyira tellik. És ezzel nem sértettek meg senkit csak megvédem az othonomat, mert itt csak én élek ezért csak nekem van jogom itthon bármiféle szankciót bevezetni! Én pont azért nem szavazok, mert nincsen olyan párt akire szavaznék és ezt tartsák tiszteletben!!! Hülye majmok. Ebben a rendszerben nem lehet ilyen szabályokat hozni, ami nem működik és nem kell nekem bebizonyítani, hogy igenis működik, mert soha nem szavaztam meg senkit és ezért elvárom, hogy haggyanak békén. Jogom van élni, beleszólás nélkül, de ennyi erővel akkor adják át nekem a koronát és irányítom én az országot és ki fogok rugni mindenkit, nekem elhihetitek, csak azért, hogy othonos legyen. Ugye érthető? Nem a fogalmazásomat kell nézni, mert eggy primitív paraszt vagyok és csak így tudom a legeggyszerűbben megfogalmazni.
    Röviden ez eggy Díszszederbokor.
  • Epikurosz
    Mielőtt lefeküdnék, kérdezek tőled valamit:
    Szerinted Bokros Lajos vámpír vagy nem vámpír?
  • samebadi
    valahogy nekem nem az anyám jut erről eszembe... aztán, ízlések és pofonok, egy magadfajtából kinézem..., amúgy igen, neked szólt, látom időben reagáltál rá.. egyáltalán tudod mi ez?
  • dilofekete
    A felfedezés az, hogy vér helyett a követ akarta meginni. Ez eggy jó vámpír, feláldozta magát és ezért megszentelik. :)