86
  • sanyynn
    Srácok, srácok... az egész vita ott kezdődik, hogy a tisztelt "egységsugarú felhasználók" nem tudják megérteni, hogy attól még, hogy valaminek az új verziója kompatibilisebb a szabványokkal mint az eddigiek, az még nem jelenti azt, hogy utoléri a többit. Ahogy páran jól írták az ACID3 alapján az IE még mindig jelentősen (4x) le van maradva a többi vezető böngészőhöz képest. Az pedig hogy a fejlesztők hibája... A fejlesztők hibája, hogy az IE néha véletlenszerűen berak egy sort, ha nem egy sorban adod ki az oldalad kódját? (Ami ugyebár a kód kinézetét rontja, tehát hibakeresésnél hátráltat) A fejlesztők hibája, hogy az IE még mindig nem kezeli rendesen az ajaxot? Érdekes, hogy Konqueror-ban, Firefox-ban, Operában és Safariban jól jelenik meg egy oldal, a w3c szerint a kódjában sincs hiba, mégis az IE hibásan jeleníti meg és hibákat írogat... Ezen kéne elgondolkodni :)
  • Griphons
    Sajnos ez a "javulás" valóban sok munkaórát fog felemészteni, mivel elég sok optimalizált weboldalt tartunk fel, mindegyiken be kell illeszteni ezt a ratyi ie8 kivételt a kódba, ami nem kis meló. Leszedni a főoldali kódot, javítani, betesztelni, kitenni élesben - min 30perc/weboldal. Ez 10 oldalnál sem kevés, nem hogy ennek a többszörösénél.

gettoharcos: irtad, hogy csak flash-es weboldalt fejlesztesz. gratulálok. akkor egyszer majd oldjál meg flash-sel egy akadálymentesítést, meg egy natív prog felületet. Egy nagykontrasztú felület talán menne, de a többivel nem tudsz mit kezdeni.
  • samuzsolt
    nincs olyan hogy LEGJOBB :) mindegyiknek van előnye és hátránya. az hogy melyiket használod már a te saját döntésed, amit az befolyásol, hogy abban a tekintetben amire te alkalmazod a számítógépedet melyik jobb. De még ilyenkor is előfordulhat, hogy mellette egy másikat is fel kell tenni, mert más alkalmazásokban az a jobb. :)
  • TothLaci
    Én meg nem fogok áttérni a Linuxra. Nvidia drivere pocsékszar Linuxon, nem annyira kifejlett, mint az XP esetében. A multémidás tartalmak lejátszása, főleg a HD rosszabb, mint az XP esetében, sőt, néhány program lassabb, mint az XP esetében. Tehát lehet jó operációs rendszer, fogom is használni, de nem fikázom a Windows XP-t, mert AZ A LEGJOBB. A leggyorsabb, és ha érted, még biztonságosabb lehet. Windows Vista, 7 pedig kell a kutyának. Xp+hozzáértés és kész. A legjobb.
  • gettoharcos2
    ha még csak felesleges volna az ie8 , a windows media player 28 ésatöbbi... de ráadásul tele is vannak fosva trójaival
  • Tetsuo
    "Rohadjon meg az a kocsog, aki IE-re optimalizalt csak!" Ennyi.
  • torcipepe
    az első weboldalam, amit még jegyzettömbben írtam, IE kivételével minden böngészővel tökéletesen megjelent és ez szerintem már jelzi, mennyire nem szabványos.
    na most egy nagyobb méretű oldalnál hihetetlen meló lehet kitakarítani az IE-hez szükséges szemetet.
  • balee66
    "És akkor most azért írjam át mindig egy új html szabvány után az oldalakat, mert nem képesek visszafelé teljesen kompatibilisek lenni?"
    Ezt most úgy hangzik, mintha naponta jönnének ki új HTML szabványok.
    Csak annyi kell, hogy ha te webfejlesztő vagy, akkor ezek után törekszel a szabányosságra. Ennyi.
    Ja hogy a szabványosággra törekedni nem lehet, mert IE szarik a szabványokra? Bocs, én kérek elnézést...

Az ACID teszt pedig azért jó, mert az egyik legegyszerűbb módja megállapítani, hogy egy böngésző mennyire követi a szabványokat.
    Nem az a baj, hogy az IE nem 100%-ra teljesíti az ACID teszteket, hanem az a 20% iszonyat kevés.
  • cousin333
    "Ja, és nálam az ACID tesztek olyanok, mint a 3DMark. Egy szintetikus progi, és én nem olyannal szoktam játszani."

Lehet ezen gúnyolódni, csak nem érdemes. Valóban nem vele játszol, de összességében egy hiteles és _viszonylag_ pontos indikátora a teljesítménynek. Ha egy GPU mondjuk 2-szer akkora pontszámot kap, mint a másik, akkor biztos lehetsz abban, hogy a játékokban is sokkal erősebb lesz. Namost a mai böngészők stabil verziói 3-4x több pontot kapnak ACID-on, mint az IE8... Az egyébként valóban inkább csak érdekesség, hogy 79 pont, vagy 85, de mint láthatod, itt sokkal nagyobb különbségről van szó, és arról, hogy az egyik "játékos" durván kilóg a többi közül.

"és használom továbbra is az IE7-et (általános használat),"

Ez természetesen szíved joga, de ha a mai honlapok kihasználnák mindazt, amit a webes szanványok nyújtani képesek, és a szabványok (vagy ajánlások, tök mindegy) mentén készülnének, akkor szerintem elég hamar leszoknál az IE-ről, mert problémák tömegébe futnál bele (lásd a cikket). Hogy ez eddig nem következett be, az egyedül a Windows piaci súlyának köszönhető és nem pedig az IE nagyszerűségének.
  • Vanek úr
    Egy kérdés: az ACID tesztek nem arról szólnak, hogy egy 'elbaszott' oldalt melyik jelenít meg mégis jól? Mert akkor csak annyi lenne a megoldás, hogy nem kell 'rosszul' kódolni, és nem lennének ilyen gondok.

Ja, és nálam az ACID tesztek olyanok, mint a 3DMark. Egy szintetikus progi, és én nem olyannal szoktam játszani. De ahogy elnézem, biztosan bennem van a hiba; megyek is vezekelni, és használom továbbra is az IE7-et (általános használat), meg a FF3-at (RSS olvasásra).
  • Vanek úr
    És akkor most azért írjam át mindig egy új html szabvány után az oldalakat, mert nem képesek visszafelé teljesen kompatibilisek lenni? Akkor miért az IE-t szidja mindenki, miért nem a szabványosítókat?

(Mellesleg az előző hozzászólásomhoz kiegészítésként: a FF2 még 'jól' jelenítette meg a honlapot, de a FF3 már nem. Akkor a FF2 sem szabványos böngésző? - Csak elméleti kérdés.)
  • Vanek úr
    Nálad a "nem ajánlatos használni" nem azt jelenti, hogy "elfelejtődnek"? Mert nálam azt. Attól, hogy elvileg tudja, gyakorlatban már nem; vagyis visszafelé nem kompatibilis. Lehet ettől tépni a szánkat, hogy most mi is van; de a lényeg az lényeg.

Azoktól meg elnézést, akik szerint a html és a php nem egészen egyforma. Én 'csak' használói szinten ismerem ezeket (html-t, php-t, css-t és javascriptet használó régebben készült oldalt viszek tovább; tapasztalati és példa használatok alapján); ezért soroltam egymás mellé a kettőt. Soha nem is szerettem az elméletet; a gyakorlatok embere vagyok. :)
  • B0nFire
    "Te csak azt látod, hogy megnyitod az oldalt és nincs vele hiba, az a kurvaanyázás, amit a webfejlesztő levágott amikor nem ment rendesen IE alatt az oldal, nem jut el hozzád."

Úgy van! És egy usert miért is kéne hogy érdekelje, hogy egy webfejlesztő mennyit szopik vele? Ahogy a tévénézőt nem érdekli a dolog technikai része (értsd: nem kell megérteni a technikát, hogy élvezni tudjuk a műsort); ahogy az újságolvasót nem érdekli az újság gyártásának technológiája; ahogy a táplálkozó ember számára teljesen lényegtelen a táplálék elkészítésének módja és folyamata (a szántástól a kenyérig) - mivel ezek egy vagy több szakma együttes munkájának a végtermékei -, miért pont a webfejlesztéshez kéne érteni egy átlagos felhasználónak? Neki igenis elegendő annyi, hogy az oldal betöltődjön, lehetőleg minél gyorsabban és kész. A webfejlesztőnek pedig ez a "kenyere"; pénzt kap azért, hogy kurvaanyázzon munkaidőben.
  • B0nFire
    Mi van?! Hozzád meg ki szólt?! Erős Pista!
  • FlyingV
    ps aki meg azt írta, hogy ő inkább visszatér IE6ra, annak én szeretnék elsőként gratulálni! de akkor majd a gyertyát is úgy gyújtsad meg öregem, hogy két órán keresztül dörzsölsz egymáshoz 2 ágat! lehetőleg olyanokat, amelyek legalább 2 napig áztak vízben!
  • FlyingV
    muhaha ilyen demagóg faszságokat moonman szokott mondani a PH!-n..

az, hogy 20%-ban támogatja a szabványokat ez a lassú hulladék, vagy 15%-ban, hidd el hótmindegy. pontos adatokat nem tudok, de vicc ez az egész.. de persze a windowsos tűzfal is jó, meg a védett mód az azt jelenti, hogy azt semmi nem tudja megkerülni, tudom én!!

bár mondjuk lassan nekem is kéne vennem egy szemüveget, mert nyáron erős napsütésben néha tényleg fáj a szemem..

Amúgy Safari 4 is 100% ACID 3 lesz ha minden igaz.. már várom, én inkább ezt (safari) szeretem, mint a hippibrowsert (FF)..
  • balee66
    Nem rólad van szó, hanem az IE6 felhasználókról.
    A véleményedből nekem az jön le, hogy te nem IE-vel böngészel, tehát neked semmi szükséged újabb verziókra.
  • Gerygrey
    már rég nem lenne ie6, ha mindenki használná a windows update-et, de sajnos nem így van ez...:S

Mi a fasznak használjam? Hogy feltegye nekem az IE hetetnyóccat, Windows Media Player huszonnyolcat és más, teljesen felesleges szemetet a gépemre?
  • dukey42
    (php-nál amúgy az, hogy új motort használsz (és "sok utasítás 'elfelejtődik' az újabb verziókban") az a te dolgod, írd át a forrásaid, és utána tök ugyanazt az oldalt fogja kifosni..
    viszont html-nél figyelmbe kell venni, hogy a régi és az új html értelmezőkkel is jól, nagyjából ugyanúgy jelenjen meg.... azért ez lényeges különbség)
  • Gerygrey
    Hát nem tom, nekem semmi gondom sincs az IE vel sem a 7 sem a 8 nem produkált megjelenítési problémákat.

Mert velem együtt sok weboldalkészítő napokon át szenvedett rajta, hogy a te szaros Ekszploreredben is múkodjon az oldal rendesen. Te csak azt látod, hogy megnyitod az oldalt és nincs vele hiba, az a kurvaanyázás, amit a webfejlesztő levágott amikor nem ment rendesen IE alatt az oldal, nem jut el hozzád :)
  • dukey42
    "Majd dönt az IT szektor, mit akar használni. Tudomásom szerint nem a felhasználó hozza létre a weboldalakat, csak alkalmazkodik a lehetőségekhez."

haha, talán épp fordítva...
    ha nem a fejlesztőknek kéne alkalmazkodniuk, akkor minden oldal "FF only" lenne(de legalábbis "egy konkrét böngésző" only)..

amúgy minden másban egyetértek..
    mi a jó franc értelme lenne egy ajánlásnak, ha nem az hogy alkalmazkodjon hozzá mindenki? később talán az ajánlásokból lesz (akron szavaival élve) "törvény"..

aki meg idekeveri a php-t az nézzen már utána hogy mi a különbség kliens oldali technológia és szerver oldali közt..
    (valaki 1x bekérdezte hogy "melyik a jobb nyelv? a java vagy a javascript?"... azóta is fetrengek)
  • balee66
    Még annyit, hogy php-t ne keverd ide, annak semmi köze a megjelenítéshez.
  • balee66
    Fenéket.
    Egy-két eset kivételével a HTML5 -> HTML4 visszamenőleges kompatibilítás biztosított. CSS-nél ugyanez. Utasítások "elfelejtődni" ritkán szoktak, legfeljebb bizonyos utasításokat és tageket az újabb verziókban már nem ajánlatos használni.
    Az IE már a HTML4 fénykorában sem volt szabványos, mind a Firefox, mind az Opera legelső verziói jóval közelebb álltak a szabányokhoz, mint az IE bármelyik verziója.
    Egyébként a HTML4,5, XHTML1.1,2 nem hoztak olyan mértékű változásokat, hogy emiatt egy böngészőnek totál rosszul kell megjelenítenie bizonyos régebbi oldalakat.
    Jah és az a böngésző, amelyik azért nem tudja megjeleníteni a régi szabványos oldalakat mert új, az eláshatja magát...

És igen, pontosan a <font> tag az egyik, amelyiket a HTML5-ben már nem ajánlatos használni, helyette CSS-vel, style taggel kell megoldani a font beállításokat.
    IE6-ot nézve nem az a baj, hogy régi szabványokat támogat, hanem hogy csak minimális támogat bármilyen szabványt. IE7 picit jobb, IE8 picit mégjobb, de most MS megszívta, mert ezzel a kétféle móddal kell szarakodniuk, ami azért elég röhejes.
  • ozric
    "Milyen szabványról is beszéltek?"

W3C: about.
    ISO 15445: HTML

"Vannak ajánlások és ehhez nem kötelező igazodnia senkinek. Ez nem törvény!"

Azt gondold át még egyszer, mert ez egy logikai bukfenc. Ráadásul - nevezzük a kedvedért ajánlásnak - egy konkrét cég konkrét terméke inkompatibilis az általa létrehozott ajánlással. Hogy jobban megértsd, azon problémázol, hogy aki tesz egy ígéretet, akkor a későbbi cselekvésnél köti-e a korábban megtett ígéret, vagy - szerinted - "ehhez nem kötelező igazodnia senkinek".

Eddig még senki sem tudta megmagyarázni, miért jó az, ha a Microsoft részt vett például a CSS ajánlás kidolgozásában, akkor miért készít egy az ajánlással inkompatibilis terméket? Ha nem akar kompatibilitást a nyílt ajánlásokkal, akkor miért vesz részt a létrehozásukban?

"Majd dönt a felhasználó, hogy mit használ. "

Majd dönt az IT szektor, mit akar használni. Tudomásom szerint nem a felhasználó hozza létre a weboldalakat, csak alkalmazkodik a lehetőségekhez.
  • Vanek úr
    Ahogy én látom a helyzetet:
    A különböző htmls php és egyéb szabványok nem kompatibilisek visszafelé (sok utasítás 'elfelejtődik' az újabb verziókban - legalábbis ahol én olvastam még régebbi HTML szabványt, ott voltak olyan utasítások, amik az újabbakban már nincsenek); így vagy az újabb szabványokat támogatja egy böngésző ('régebbi' oldalakkal való inkompatibilitás -vagy pontosabban:hibás megjelenítés- esete könnyen felléphet), vagy a régebbieket (ez pedig az újabb szabványokat nem támogatja). Ahogy én látom, az IE inkább ez utóbbi, a többi böngésző pedig inkább az előbbi kategóriákba sorolható - webfejlesztők meg vagy a régebbi szabványokra optimalizálnak, vagy az újabbakra.
    (Az meg külön szépség, hogy a FF alapból nem tudja jól megjeleníteni a font face="X" jellegű részt (ami még az új szabványokban is alap), ha az X Wingdings, Webdings, Symbol, stb... )
  • ozric
    "Tudod, ha van sapka akkor azért, ha meg nincs, akkor azért..."

Tudod, vannak akik hitük és téveszmék alapján alakítják ki a saját véleményüket, mások meg feltérképezik a valóságot és azután alakítanak ki véleményt.

"Egyébként: "..jellemző a szoftvercégre, hogy saját oldalai esetében igyekszik kizárni az alternatív böngészők használatának lehetőségét." - Hát ez így nem igaz."

Mit tudsz, amit én nem? A Microsoft nekiállt bőszen alkalmazni a SilverLight platformot a weboldalain (ami csak Windows-on fut), mire az EU megfenyítette egy újabb trösztellenes perrel, és fülét-farkát behúzva az MS inkább besegített a MoonLight fejlesztésébe.
    Egy forrás a sok közül.
  • akron
    Milyen szabványról is beszéltek?
    Vannak ajánlások és ehhez nem kötelező igazodnia senkinek. Ez nem törvény!
    Majd dönt a felhasználó, hogy mit használ.
  • B0nFire
    Tudod, ha van sapka akkor azért, ha meg nincs, akkor azért...

Egyébként: "..jellemző a szoftvercégre, hogy saját oldalai esetében igyekszik kizárni az alternatív böngészők használatának lehetőségét." - Hát ez így nem igaz. Nálam a FF és a Chrome is tökéletesen jeleníti meg a M$ weboldalát, nem csak az IE. Nincs benne semmi hiba. Legalábbis szemmel látható nincs. A kódok nem érdekelnek, ebben az esetben user-szemmel kell nézni a dolgokat. Abban pedig nincs hiba.
  • balee66
    Az egész IE-vel semmi mást nem ért el az MS, hogy egyrészt nekünk, felhasználóknak tett keresztbe, másrészt a fejlesztőknek, harmadrészt pedig saját maguknak.
    Semmi probléma nem lenne, ha az IE fejlesztői már a legelső kódsortól kezdve alkalmazkodnak a szabványokhoz.
    Szégyen és gyalázat, hogy mindez megtörténhetett, az MS részéről ez nagyon gááááz (:
  • balee66
    Hát nem tudom...
    Ha épp sürgősen van szükség egy oldalra, akkor kicsit gáz lehet. Talán úgy kellene, hogy IE alatt direkt szánt szándékkal csak egy funkcionálisan lecsökkentett része jelenne meg az oldalnak, pl nincs keresés vagy ilyesmi (:
    Bár ez is csak plusz munka a fejlesztőknek.
  • Rexhawk
    nem igaz, hogy minden böngésző ingyenes, az alábbi böngészők nem ingyenesek:
    OmniWeb: 15 $
    Opera Mobile: 20 $
    iCab Pro: 30 $
  • ozric
    "Sokkal több energis jutna újabb funkciók és szabványok implementálására, ha nem kelle e a hibatűrő módot fejlesztgetni."

Ezért (is) lesz a HTML5 teljesen XML alapú és kötelező lesz a DOM használata. Az XML sémák segítségével a böngésző meg tudja állapítani mit tud megjeleníteni, mi szabványos és mi nem. Ráasádul a DOM3 képes validálni így JavaScript (ECMAScript) oldról is lehet majd megfelelőséget vizslatni.

Nem kizárt, hogy a HTML5-ös Firefox megjelenése után sok webfejlesztő nem nagyon akar majd IE specifikus oldalakkal szenvedni.
  • haxy27
    Hát nem tom, nekem semmi gondom sincs az IE vel sem a 7 sem a 8 nem produkált megjelenítési problémákat.

Nem értelek titeket eddig sírtatok hogy IE így megy úgy nem kezeli a szabványokat, most meg itt van kezeli de ez sem jó.
  • cousin333
    Konkrétan ez az oldal, mit most nézel: 307 Errors, 32 warning(s)
    Nem véletlen, hogy
    "Megjelenítési mód:
    Quirks mód"

Magyarul nem csak a holap készítői doloztak vele feleslegesen, hanem a böngészők megalkotói is. Sokkal több energis jutna újabb funkciók és szabványok implementálására, ha nem kelle e a hibatűrő módot fejlesztgetni. Meg, ha minden böngésző lépést tart az új technológiákkal, akkor azok sokkal hamarabb utat találnának maguknak. Lásd mondjuk SVG-t.
  • ozric
    "Mától senki ne fejlesszen IE alá."

Az sg.hu is erősen IE optimalizált, és messze van a szabványostól:
    HTML4: 184 hiba és 23 figyelmeztetés,
    CSS2.1: 15 hiba és 245 figyelmeztetés.
  • SRobert
    Hát, ezt mondd el a cégeknek is légyszives. ;))

Ha rajtam múlna, simán az lenne, mint a flash-nél.
    Felirat fogadná az arcot, h túl régi a böngészője, sajnos a lap addig nem jelenik meg, amíg nem tölti le az újabb verziót. :)
  • balee66
    Mától senki ne fejlesszen IE alá.
    Ha valamelyik oldal nem jelenik meg rendesen IE alatt, annak ellenére hogy szabványos és a többi elterjedt böngésző jól jeleníti meg, akkor szarjunk bele, még csak véletlenül se próbáljuk meg IE alá optimizálni.
    Egy éven belül az IE részesedése 20% alá fog csökkeni.
  • shaq
    már rég nem lenne ie6, ha mindenki használná a windows update-et, de sajnos nem így van ez...:S
  • SRobert
    "Természetesen futottam már olyanba is, hogy ff alatt volt valami szar, és ie kezelte le jól. A különbség mindössze annyi, hogy ez oly ritka és rég történt, hogy már arra sem emlékszem mi lehetett..."

segítsek? :)))

szerintetek mikor irtják ki végre az ie6-ot? ;)))

azt, amelyik tökéletesen megfelel egyeseknek.
    ami miatt kurva jó design ötleteket kell elvetni, ami szabvány ugyan, de az ie6 nem kezeli, vagy nem kezeli jól?

és ja, tök jó, h ez ettől egy szakma, mert vannak ilyen gondok, de alkotni azért jobb, mint mindig agyat rohasztani egy trágyahalmaz miatt. :)
  • kukacS3K
    jól kitalálták
    először új szarok miatt átállíttattak minden weboldalt majd rájöttek hogy bonyolult, ők is egyszerűsítettek ezért most minden oldalt állíthatnak vissza általánosra