86
  • Baldric
    "csökött magyar agyatok"
    "magyarországon már nem divat gondolkodni"
    A fentiekre, és az egyéb gondolataidra nem mondanék semmit (felesleges lenne), csak annyit hogy ha már magadon kívül mindenkit hülyének nézel, akkor nem ártana egy kicsit magadba fordulni.
  • Gerygrey
    Kommentár nélkül: böngésző-statisztika egy saját, Magyarországon viszonylag népszerű, nem elsősorban Linux- és Firefox-kockáknak szóló oldalon:

• Ravkin
    Az idézetet pedig megint csak annak szántam, aki emiatt az ie8 at vagy az ms-t hibáztatja... Lehet hogy nem volt elég közel az "itt fikázzátok orba szájba" mondat és az ominózus idézet... mindegy, legközelebb megpróbálok majd egy használati utasítást írni a hozzászólásom mellé, hogy aki nem érti, vagy netalán félre érti az is utánna járhasson a lényegnek

Attól pedig már végképp a hideg futkos a hátamon hogy megfogtok egy mondatot és azt csócsáljátok...
  • Ravkin
    " Az Internet Explorer legújabb verziója jobban alkalmazkodik a webszabványokhoz, ez azonban gondokat okozhat egyes oldalak (többek között a Microsoft saját portáljának) megjelenítésénél. "

Ugyan ezt írtam le, csak más szavakkal, + a saját gondolataimat, mivel ugye mint tudjuk, a firefox is a szabványosságra hajaz, úgy látom az intelligencia kiverte nálad a biztosítékot, ami a postom igen csak rövidke terjedelmére tekintettel igen nagy agoddalommal tölt el

Ja hogy magyarországon már nem divat gondolkodni... elnézést.
  • ozric
    "Az internet explorer szabványos lett"

Egy újabb elvakult, aki nem tud megfelelően gondolkodni. Nem lett szabványos, csak elmozdult a szabványok betartása felé. Most sem 100%-os az internetes szabványok megfelelő implementálása, sőt! De ha ez is elég a népnek...

De miben is lett "szabványos"?

1994. december 24. HTML4
    HTML4 szabvány szerzői

1998. május 12. CSS2
    CSS2 szabvány szerzői

Tény #1: mindkét szabvány létrehozásában részt vett a Microsoft.

Tény #2: az IE8 már teljesíti a CSS2-t.
    IE8 CSS2 státusz jelentés

Tény #3: a szabvány létrehozása utáni IE böngészők az IE8-ig inkompatibilisek a szabványokkal (röpke 10 és 14 év az implementációig az egyik társszerzőtől).

Tény #4: egy non-profit szervezet szorongatja a világ leggazdagabb IT cégét.

Tény #5: a fejlesztési irány a HTML5, CSS3, DOM3, XForms, RDF, OWL, ... (szintén Microsoft közreműködéssel létrehozott) technológia fele mutat (első fecske: Gecko2/Firefox4).

Tény #6: az IE részesedése tartósan esik.

Következtetés #1: a Microsoft szeret a dolgok sűrüjében lenni, a szabványok körül szorgoskodni és aktívan részt venni benne.

Következtetés #2: a Microsoft csak akkor implementál valamit szabványosan, ha a termék piaci helyzete nem teszti lehetővé a zártság és az inkompatibilitás nyújtotta felhasználói kényszer fenntartását.

Következtetés #3: az IE8 most sem követné az alapvető szabványokat, ha Firefox általi fenyegetés nem kényszerítené ki.

Következtetés #4: az Internet Explorer lesz a legutolsó böngésző, amilyik támogatni fogja a HTML5-öt és a CSS3-at.
  • EroSennin
    Ingyen van midegyik bongeszo, nem ertem egyesek miert korlatozzak magukat egy bongeszo hasznalatara. En IE-t es FF-et is hasznalok, FF a deafult, ha valami nem mukodik benne rendesen akkor ott az IE. Operat is felraktam, az is jo termek, talan csak a Crome van lemaradva az elobbiektol, de meg fiatal termek, hamarosan eleri az elobbiek szintjet.

A web fejlesztok meg siras helyett gondoljak at mennyi munkahelyet teremt a sok inkompatibilitas miatti plussz munka :) Fele munkanelkuli lenne ha minden jol mukodne.
  • Yv@n
    :D:D:D:D

Legjobb, ahogy az idézetet alá is támasztottad az azt megelőző mondókáddal :D
  • turul16
    Hajrá MS. Végre elkeznek kompatibilisek lenni a szabványokkal.
  • Ravkin
    A legnagyobb vicc talán az egészben hogy ez nem vicc.

És akkor, amikor már a legnagyobb firefox okosok sem képesek már ezt belátni, akkor már a sírás kerülget. Az internet explorer szabványos lett, enyi történt semmi több, próbálja átugrani azt a lécet amit a firefox tett fel olyan magasra. A weboldalak többsége eddig sem jelent meg tökéletesen firefox alatt, de ezt persze megintcsak nektek kellene jobban tudni, most ami nem jelent meg tökéletesen firefox allatt az majd nem fog megjelenni tökéletesen ie8 alatt sem. Szóval mennyetek oda a rókához, fogjátok meg a kezét és gratuláljatok neki. Ebben nem tudom mi a vicces, bár sejtem hogy ugyancsak a csökött magyar agyatok miatt nem látjátok át az egészet, hogy valójában az ie fejlődőtt és ahelyett hogy gratulálnátok magatoknak az ienek a firefoxnak, hogy eljutottunk a hülyeség ezen fokára, itt fikázzátok megint orba szájba.

"" Két dolog végtelen, az Univerzum és az emberi hülyeség....bár az előbbi nem biztos... ""

Én aszthiszem a dolog apropóján szintén hülye user módra maradni fogok az ie6 nál, ahogy alattam azt már valaki igen helyesen leírta.
  • shaq
    egyetértek:)
    ie-t használok, mondhat bárki bármit, nekem pontosan megfelelő arra amire használom, nincs szükségem váltani másra!
    bár hozzátenném, hogy az ie8 sokszor omlik össze, állítólag a flash-sel akad össze... remélem ezt megoldják, mert habár visszaállítja az előző munkamenetet, de azért mégiscsak idegesítő!
    gettoharcos: a flash nem rossz dolog, de tipikus adobe termék, erőforrászabáló!
  • AgentKis
    Na én is erre az esetre gondoltam lejjebb. Nehogy már a szabványos az jó legyen a májkroszoftnak...
  • AgentKis
    Köszi!Tudom, hogy barátom.

Igazából pongyolán fogalmaztam (ezért elnézést kérek), mert csak az animált gif-eket kellene tiltani, és olyat nem találtam még. Azokat is úgy, mint a flashblocker a flesses dolgokat, hogy el lehessen indítani könnyen, ha az Mber mégis kíváncsi rá (pl. youtube-on a videók).

Mondjuk a vibrálás ellen jó az ESC gomb is.
  • Baldric
    Tény, hogy sok esetben a fejlesztő hibás kódja miatt nem néz ki megfelelően egy oldal az ie-ben (ilyenkor általában máshol sem), de nem ez a lényeg, hanem az, hogy ha a fejlesztő tökéletesen szabványos kódot ír meg, amit minden normális böngésző profin és hiba nélkül jelenít meg, akkor szinte biztos lehet benne, hogy sok munkája lesz a különböző ie verziók javításával.
    Ez a fejlesztő számára igen kellemetlen, több órás munka, a megrendelőnek pedig több ezres plussz költség.
  • Gerygrey
    inkább a megbízható linux/firefox párost fogják használni a mindennapi böngészéshez
    A Firefox Windows alatt is megbízható :)

Egy jó gifblokkert nem tud valaki véletlenül firefox alá?
    Google a barátod

• Yv@n
    "Hidd el jobban követi mint a google króóóm"
    Úgyérted a webkit?

"de a megjelenítéssel csak azért van gond..."
    Álmodban :)
    Elég sok mindent másként kezel, mint a w3c ajánlás által illene tegye(box modell ugye, de formázz meg egy ul li blokkot is css-ből, ha gondolod. ie alatt eléggé szabadon értelmezi az alapértelmezett értékeket). IE esetében az elterjedt megoldása MS-nek az volt, hogy ha kitaláltak egy funkciót, akkor beledobták, amivel működés terén jó dolgokat lehetett ugyan elérni, viszont sehol máshol nem működött.(lásd pl document.all amit opera épp át is vett mondjuk, csak hogy ne fossa össze magát egy halom oldal). A vicc az, hogy non standard megoldások implementálására is lehetőséget ad például a css, de ms-nél erre is ballisztikus ívből szartak. (megvalósításra lásd: -moz-border-* változók, ez az elfogadott vendor specific extension kinézete)

"Margin tegeket IE máshogy kezeli, és pár pixellel a diveket is eltolja."
    Máshogy... szép szó arra, hogy "szarul" :)
    De mondhatnánk itt a form tag-eket is, amiket elhelyezéstől függően hasraütés szerűen néha blokk elemként kezel, és betöri miatta a dizájnt. esetleg kitérhetnénk a stílussal formázott gombokra, amikbe ie esetén pár plusz css értéket kell beledobni, különben elbassza az automatikus méretezést...
    Nagy hirtelen nem jut most eszembe más, de nincs fejlesztés, hogy ne bukna ki IE baromság.

"Ám ha margineket nem használunk, és az oldalt egy középre igazított divbe rendezzük, minden böngésző alatt pont ugyanúgy fog kinézni."
    Azt tudod ugye, hogy css-ben auto margin-el szokás középre igazítani, hogy ne kelljen igazítandó elemenként plusz egy befogadó blokk?

Természetesen futottam már olyanba is, hogy ff alatt volt valami szar, és ie kezelte le jól. A különbség mindössze annyi, hogy ez oly ritka és rég történt, hogy már arra sem emlékszem mi lehetett...
  • ozric
    "Az Internet Explorer legújabb verziója jobban alkalmazkodik a webszabványokhoz"

Az új IE 8 fantasztikusan nagy 42.8%-os javulást ért el a népszerű ACID3 szabványossági tesztben, miközben a Firefox új változata várhatóan csak 32.3% os, az Opera mindössze 15%-os javulást képes felmutatni.

Egymás mellé téve az elkövetkezendő hónapokban megjelenő böngészők szabványkövetési képességét, azt tapasztaljuk, az Opera teljesíti a népeszerű ACID3 tesztet (100%), az új Firefox várhatóan 94%-ban, míg a sok éves feljesztéssel elkészített IE8 egy szánalmas 20%-os szabványkövetési képességgel fog megérkezni.

Tehát bárki bármit mond, mindent érvekkel alátámasztva meg lehet magyarázni. Hogy mi az igazság? Mindenki felejtse el amit eddig hallott a böngészőkről, prójálja ki lehetőleg az összes böngészőt (mind ingyenes) és használja azt amilyik neki éppen tetszik, és tartsa maximálisan tiszteletben mások saját döntéseit. Le kell számolni a hitvitákkal!!!
  • roliika
    Hidd el jobban követi mint a google króóóm. Persze közrejátszik, hogy a MS szabványokat hozott létre. Még egyszer mondom...szabványos az IE! Lehet alá szabvány oldalakat készíteni! Csak minden kókány kódot nem eszik meg. Amúgy lassú és minden fertőzést összeszed...de a megjelenítéssel csak azért van gond, mert a fejlesztő figyelmetlen, vagy a múlt században él.
  • szombi
    ja, és operát használok, mióta létezik...
  • AgentKis
    Ápropó!
    Egy jó gifblokkert nem tud valaki véletlenül firefox alá?

Akkor végleg száműzhetném a sok idióta vibráló reklámot a weblapokról...
    De szép is lenne...
  • szombi
    a webfejlesztők a hibásak. ott a pont.

Ha a kód hibás, miért a böngésző tehet róla?
    Ha nem akar a fejlesztő szopni a böngészőkkel, akkor ne használjon spéci fánksönöket,
    szerintem az a pár pixel miatt marhára nem éri meg 5 böngészőre felkönyörgni a szkint.
    Aki mégis speckó akar lenni, az igenis szopjon 5 böngészővel, mert ha nem, akkor lusta disznó,
    csak a szája nagy hogy "mindenki használjon foxit, mer az jó".

Linux? Inkább nem szólok, mert kirúgnak...
    Azt azért hozzátenném, hogy jó sokat fejlődött az elmúlt években, és ha nem lenne annyiféle változat, nem lenne ingyenes.
    Support-ot a fórumokról lehet szerezni. Amikor elkezdtem ízlelgetni a pingvinhusit totál kezdőként,
    Nagyon kevés fórumolvasással nagyon sok mindent meg tudtam csinálni!

Ja, és a flash az egyik legundorítóbb dolog amit valaha kitaláltak böngészőre...
    A másik legundorítóbb a javaszkript, de azzal még valahogy ki vagyok békülve.
  • AgentKis
    Én meg flessblokkert használok...
  • AgentKis
    Megérdemli a májkroszoft. Ménem lehetett a SZABVÁNYOKAT követni? Nyílván, hogy monopolium legyenek. Akkor most egyék meg amit sütöttek. Semmiképpen nem bíztatnék senkit, hogy az oldalait írja át egy böngésző miatt (aminek alig mérhatő piaci részesedése van) írják át a böngészőt, ahogyan akarják.
  • atomkrumpli
    gondolom a debug a kedvenced meg a profi refactoring, létező de nem elérhető üres objektumok stb. a flash talán az egyik legkókányabb fejlesztőkörnyezet (a flex teljesen más)
  • FlyingV
    ja és még valami: minden oprendszeren/böngészőn ugyanolyan lassú és erőforrásigényes :P
  • FlyingV
    aham.. íggy a hszeidből ítélve igencsak ízlésesek lehetnek azok a nagy szakértelemmel készített oldalak :)

amúgy a Flash a lehető lexarabb mind közül, de hát veled úgy sem érdemes vitázni, nem is tudom miért válaszolok a hszeidre, de hát a remény hal meg utoljára :)

a Linuxos Flash-fejlesztőeszközre én is kíváncsi lennék :) OS X-re természetesen van, de ha jól tudom, a Linux=>OS X kompatibilitás működik csak, OS X=>Linux már nem nagyon, szóval az az út sem járható, hogy veszel egy Adobe Creative Suiteot és csakazéris linukszon használod..
  • roliika
    Linux alatt milyen flash fejlesztő eszközöd van?
  • gettoharcos2
    kedves gyerekek ! akkor már értitek hogy miért fejlesztek mindent flessbe?

mert ott nincsen szopás. minden oprencer alatt pixelre úgy fog kinézni ahogy lekódoltam aztán csókolom !
  • BCS pixel
    hát ahogy én írom, az úgy mindegyikben jó/ugyanúgy néz is ki, és még full szabványos is
  • Anomaly
    Engem inkább az zavar, hogy még mindíg sokan használnak 6-os explorer-t. Ezért a megrendelő megnézi abba is és akkor elmegy 3 napom azzal, hogy a 6-osnak a hülyeségeit javítom. De szerintem 1 év múlva így leszek a 7-essel is.
  • lordofchaos
    Bár sok mindenben igazad van, amit leírtál, de azért pár dolgot hagy javítsak ki.
    1. Javanál több felület is rendelkezésedre állhat, nem mondhatod mindegyikre hogy ronda
    2. Van support több Linux disztro alatt is, fizetni kell érte éves díjat ha minden igaz.
    3. Nem tudom milyen ARM procihoz kellett volna, de ha magadnak fordítassz kernelt akkor tudod használni ARM alatt is. Ha nem, akkor tölthetsz le előre fordított ARM kerneleket netről is. Újakat.
  • roliika
    :)

Az oldalak inkompatibilitása miből adódik inkább azt kéne tisztázni.
    Margin tegeket IE máshogy kezeli, és pár pixellel a diveket is eltolja.

Ám ha margineket nem használunk, és az oldalt egy középre igazított divbe rendezzük, minden böngésző alatt pont ugyanúgy fog kinézni.

Az IE hihetetlen érzékeny a lezáratlan tagekre, így a rosszul megírt oldalak szét fognak esni, míg a Firefox, megpróbálja kitalálni, hogy a fejlesztő hol aludt be, és megpróbálja normálisan megjeleníteni (pl ha </div> vagy </html> záró tageket nem talál, nem esik pánikba, és nem cseszi szét az egész oldal szerkezetét...de hogy eleve a kód rossz, az nem a böngészők hibája).

Aki meg böngésző specifikus kódokat használ..IE kezeli a fontokat, ha nincs telepítve a gépedre, akkoris..a fox nem...dehát akkor meg nem kell meglepődni.

Linuxról meg annyit, hogy nézd meg, hogy milyen sokan térek át hirtelen linuxra (gyakorlatilag konstans vízszintes egyenes a grafikon...több mint 10 év alatt nincs egységes gui, meg semmi...jó haverom azt mondja épp ezért jó mert azt rak össze amit akar...persze csak a másik júúzer is azt amit akar, aztán szerencsétlen programozó meg legyen orákulum és jósolja meg, hogy a delikvesnek épp milyen oprendszere lehet)...épp akartuk egy vállalatirányítási rendszert fejleszteni..haver nagy linux fan. Gyak. nem hajlandó wint használni, aztán azért nem évekig szeretnénk fejleszteni, így C, C++ kizárva. Java...ronda és lassú, kizárva. Mono...hát ottmeg fenese tudja, hogy én C# alatt megirok valmit hetek/hónapok alatt akkor linux mit szól majd hozzá. Szóval mégiscsak Win lett belőle.

Meg azért gondolj bele. Van egy cég...akar venni tőled programot. Miért használ free linuxot? Egy cégnek nem egy vagyon egy 30-60 000Ft. Nameg support...linuxnál az hol van? Fórumon meg mertem kérdezni, hogy egy régebbi kernel mijót tud..majdnem elküldtek az anyámba mert miért kell nekem a régi (fakk az lett volna jó az ARM procira)....linuxal folyamatos szívás van, ez a helyzet.
  • FlyingV
    gettoharcos2: elhagytad a receptedet, vagy mi történt? :)

-----

Ez bizony nem csak egy 'if'! Ugyan nem vagyok gyakorló webfejlesztő, de úgy gondolom, ez másfélszeresére is emelheti egy weblap kidolgozásának a munkaidejét. Mert ugye ott van az eddig is szokott ie6/7 és a többi, nagyvonalakbann legyen fele-fele. Namost jött az IE 8, amelyik már valamivel 'jobb' (pontosabban: 'szabványkövetőbb', ha létezik ez a szó), mint az előző IE-k, de egy Safari/FF/Opera/tudjaanyám böngészőtől messze van, szóval jött egy harmadik variáció is.. Megrekedt a két eddigi szint között.. Ez bizony komoly gond szerintem. Javítsatok ki, ha rosszul látom, sőt, boldog lennék, ha rosszul látnám, gondolva a webfejlesztőkre :)
  • tntmax
    zexplorer, mert megérdemled.
  • gettoharcos2
    [b]Ezzel a szarkavarással kizárólag CSAK azt fogják elérni, hogy akik eddig még csak nem is hallottak a windowsról SOHA nem is fogják kipróbálni, de jó messze el is fogják kerülni, és inkább a megbízható linux/firefox párost fogják használni a mindennapi böngészéshez, amire nincs panasz, nincsenek inkompatibilitási gondok, és egyéb szarkavarás, hanem minden tökéletesen működik aztán kezícsaókolom !
  • ffxi
    Már a betárcsázós modem korszak óta használom az FF-et :D
  • zoltannemeth
    Ezt már a Firefox megoldotta előbb.Alul van a Fox jele,rákattintunk és már IE motorral böngészünk!Eléggé le van maradva ez a Explorer
  • JuzoGB
  • Anotino
    Nem 1 if-rol, hanem tobbezer / millio if -rol van szo.

Amugy rossz belegondolni hany extra munkaorat munkat igenyelt vilagszerte a sok IE-hackeles. Eleg zsiros szam lehet.
  • pTk
    azért egyszerűbb lenne ha nem kéne az az if :)
  • Walaki
    "inkompatibilitási mód" :)))) ott a pont!