Nem csak a természetes kiválasztódás vezérli az evolúciót
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyébként hosszútávon nem lesz választása a hívõknek, közeledni kell a tudományhoz. Bár már az is közeledés, hogy vitatkoznak, mert kénytelenek bizonyos magyarázatokhoz nyúlni, már nem elég az "írva van" érv.
A hit olyan mint a gyógyszer, hasznos is lehet, de árthat is, lehetnek nem kívánt mellékhatásai. Ez alatt azt értem, ha írányíthatóvá válik a vakhite miatt valaki. Legdurvább ha elhiszi hogy kilencven szûz várja a paradicsomban, ha felrobbantja magát, meg másokat. De tagadhatatlan, hogy a hit összekovácsoló erõ is lehet, ami most itt nagyon kellene, ehelyett most, mint sok más is, megosztja a társadalmat. Szóval elfogadónak kell lenni egymással, de az nem jelenti azt, hogy nem lehet vitatkozni, csak azt, hogy nem kell mindenáron meggyõzni a másikat. (megtéríteni akár) Én teljesen elfogadom, hogy hisz valaki, de a fórum vitára való, és a híveknek sem árt, ha pallérozzák az érvrendszerüket. Így legalább a legnagyobb sületlenségek talán kikopnak és csak a tényleg jó gondolatok maradnak. Ezért ne haragudjon meg egy hívõ sem, ha állítását cáfolgatom, próbálja inkább megvédeni!
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Infinitum non creata.
Már most is tapasztalható, hogy a hívõk egyrésze elfogadja az evolúciót, mert az is lehet teremtés bizonyos értelemben. Tehát ha Istent akar valaki, akkor nem szakálas apóka kell, hanem pl.: esetleg egy elekrohullámos zavar valamilyen térben, terekben. Ha ezt nevezed Istennek, azt még én is elfogadom. Azt hogy a világot a világnál inteligensebb tervezte, nem mert paradoxon! És még egy oka van: már csekély értelmemmel is felfogom, hogy ez felesleges passziónak minõsülne a teremtõ részérõl, annélkül hogy magamat túl becsülném, de nem szeretnék csak egy passziója lenni valami lökött teremtõnek.
Hiszen éppen ahogy a gravitációt hoztad fel párhuzamként Istennel, éppúgy felhozható ez is, csak ezt szerettem volna, ha észreveszed.
Szóval, mindenki filozofálhat, a tények meg makacs dolgok...
Tiszta UFO magazin...
Igazából sajnos sok marhaságot meg lehet etetni az emberekkel.
Ilyen volt a kommunista materializmus is. Meg a számos vallás is (a hit nem egyenlõ a vallással). Meg sok ilyen "fantazi" világkép is.
"Cogito ergo sum"
Ugye ez igaz, viszont azt nem mondja, hogy ami (esetleg aki, de ezt már nem merem feltételezni c😊 nem gondolkozik az nincs. Tehát gondolkodjatok még pár évig! Én is ezt szeretném tenni, de vannak olyan gondolatok, amelyeket már elvetettem. Miért kéne visszamenni ovodásba, ha már valaki elvégezte a 8-at, illetve ha már diplomás, miért kéne kamaszként gondolkodnia? Modjuk ha gondolkodsz esetleg megértesz valamit, ha nem akkor mások mondják meg mire gondolj. Ez érvényes a materalistára és hívõre egyaránt. (én ateista vagyok, ha valaki még esetleg nem olvasta a hozzászólásaim, de nem azért mert valaki megmondta a "frankót")
Szóval Descartes-nak azon a felvetésén, hogy világot esetleg az érzékeimet megcsaló inteligens hatalom manipulálja (a politikát leszámítva), már túl vagyok, és nem nyert nálam.
Molekulák is tudják mutatni a részecske-hullám kettõsséget, megfigyeléstõl függõen is.
Ez a virtuális világ elmélete érdekes, ha jól vettem ki, itt arról van szó, hogy még az észlelésnek is van energiaértéke. Gondolom, csak a kvantummechanikán belülre érted, mert ott sok furcsaság megeshet. Viszont nehéz volna megmagyarázni ugyanezt, egy valós helyzetben, mondjuk ha egy körte fáról való lehullásának vagyunk a szemtanúi.
Mindegy, a lényeg az volt, hogy az illetõ (még szerencse, hogy nem lett belõle pszichiáter!!!!!) már azt is bezáratta volna, akiben csak felmerül potenciális lehetõségként a dolog... Azaz, valójában õ volt kötözni való megszállott, a már amúgy is túlhaladott klasszikus fizikai világkép materializmusának megszállottja. És sokáig az ilyeneknek hatalom is volt a kezükben.
amúgy meg mi a baj mámeg azzal a szerencsétlen egyszarvúval? 😊))
>:] Hiábavalóság, minden csak hiábavalóság...
Ezentúl így imátkozom C:
Bocs, de ezt nem lehetett kihagyni!
A többiek lényegtelenek, hiszen csak azért léteznek mert gondoltam rájuk... C:
személyes lény=személyes isten?
mert az más. 😊
De ott van pl. a gravitáció. Az is mindent áthat, de nem tud öngyilkos lenni. 😛
Mert hogy ha most "kizárjuk" a nem élõ, vagy nyomokban megtalálható isten/világképeket, akkor is megmarad pl a hindu vallás, aminek az istenei nem halhatatlanok, hanem alá vannak vetve a világ folyamatos pusztulásának és újjászületésének.
Tehát halandó, csak lényegénél/"mûködési elvénél" fogva nem lesz öngyilkos.
Egy zsidó/keresztény/muzulmán istenkép esetében pedig értelmezhetetlen kategória. Az, h egy öröktõl fogva és örökké élõ lény, aki sosem változik, egyszercsak öngyilkosságra szánja el magát, az viccnek, meg gondolatjátéknak jó, de másnak nem igazán. 😊
Gondolom a mindenhatóság, kontra nem tudja megtenni kapcsolata érdekel.
Ezt nálam mások biztosan jobban meg tudják magyarázni, de abban a szabályrendszerben, amiben ezek az istenek mûködnek, az öngyilkosság értelmezhetetlen. És egy nem értelmezhetõ dolog nem kérdõjelez meg semmit.
Tehát a mindenhatóságot nem kérdõjelezi meg, hogy tud-e, vagy sem öngyilkosságot elkövetni.
Ha meg nem erre voltál kíváncsi, fölöslegesen pofáztam.
Ha erre, egy fórumon akkor is, csak akkor legalább az illúzió megvan. 😄
Persze nem fogadta el mindenki. Legtöbben nem is nagyon hallottak róla. Csak adott esetben az ilyen alapokon kidolgozott eszmékre épülõ társadalmi rendszerben találták magukat, ahol ki van mérve, kinek mennyi szeretet, szerelem, szórakozás, stb. jár
Mi a materializmus? -> Mi a matéria? Ezt a materialisták folyton újradefiniálják. Miután kiderült, hogy az anyag nem más, mint energia, az energia is matéria lett. Azzal már kevésbé tudnak mit kezdeni, hogy az energia is semmi önmagában, és az információ az alap, ezért ezt a kósza gondolatot simán csak elhessegetik.
De a mû végére Ádám mintha meggondolná magát :p
ÁDÁM (térdre esve)
Uram, legyõztél. Ím, porban vagyok
Nélkûled, ellened hiába vívok:
Emelj vagy sújts, kitárom keblemet.
(http://mek.niif.hu/00900/00914/html/index.htm)
Hohó! nagyon sok van még, mit te nem tudsz,
S nem is fogsz tudni. Vagy a jámbor agg
Azért teremtett volna-é porondból,
Hogy a világot ossza meg veled?
Te õt dicséred, õ téged kitart,
Megmondja, végy ebbõl és félj amattól,
Óv és vezet, mint gyapjas állatot;
Hogy eszmélj, szükséged nem is lehet.
ÁDÁM
Hogy eszméljek? - S nem eszmélnék-e hát:
Nem érzem-é az áldó napsugárt,
A létezésnek édes örömét
És Istenemnek végtelen kegyét,
Ki engemet tõn e föld istenévé?
LUCIFER
Ezt tartja tán az a kis féreg is,
Mely a gyümölcsöt eszi el elõled,
Meg a sas, melly a kis madárra csap.
Avagy mi tesz nemesbbé tégedet?
Egy szikra az, mely bennetek dereng,
Egy végtelen erõnek mozzanása;
S mint a pataknak egyes habjai,
Egy percre felcsillogva visszahullnak
Közös medröknek szürke mélyibe. -
Igen, tán volna egy, a gondolat,
Mely öntudatlan szûdben dermedez,
Ez nagykorúvá tenne, önerõdre
Bízván, hogy válassz jó és rossz között,
Hogy önmagad intézzed sorsodat,
S a gondviselettõl felmentene.
De trágyaféregül tán jobb neked
Tenyészni kis körödnek lágy ölében,
S tudás nélkûl elfogyni életeddel. -
Nagy kényelem a megnyugvás hitünkben;
Nemes, de terhes, önlábunkon állni. -
de a rekurzív hozzáállásod a témához tetszik.
amúgy volt már olyan, aki úgy fogalmazta meg ezt a mit tudunk részt, hogy a tudomány egy gömb, benne, amit már ismerünk, a héja, amit tapogatunk, azon túl homály. a gömb nõ, a héja is (madár) nõ, egyre több kérdésünk van. planck környékén meg annyi volt a baleset, hogy egész tisztában voltak már a labda mintájával, és még nem látták, hogy ez bizony nagyobb. van ilyen.
Leszarom. Meg azt is, akinek nem tetszik.
Meg aszondom hogy nincs idõ, csak korlátozott idegrendszeri befogadóképesség (túl a szávsél, öcsi)...
Meg még aztat is mondom h izé.... no, mifene is? Jah megvan! Szal aztat mondom hogy van az energia, meg a gondolat, és a gondolat energia, és az energia egy bizonyos telitettségi szinten átlép az anyagba...
Jah meg aszondom hogy minden él, és mindennek van tudata, és a kisebb tudati egységek képesek összeállni egy kollektív tudategységgé, és így "az egész több, mint a részek összesége"...
Meg még annyit, hogy minden egy valószínûségi skálán mozog, azaz minden de minden megtörténik, minden lehetõség kiaknázódik, minden esemény bekövetkezik... és én csak egyetlen valószínûséget fogadok el, és azt nevezem én valóságnak.
És ezzel le is tudva a dolog 😄
Ez nem ér, erre én már sokkal elõbb gondoltam :p
Mindenesetre nagyon gyanús hogy egy változó "programban" élünk, (ha élünk és nem csak valamiféle gigantikus tudat létezik).
Bármilyen felfedezés eredménye csak az hogy további lépcsõt kell megmászni. Azaz ha felfedezik, hogy mondjuk a foton "valamikbõl" áll. Akkor késõbb ezen valamiket kutatjuk. Késõbb kiderül ezen "valalamik" is valamibõl állnak.
Mint a világegyetem. Ha feszegetjük földrészünk határait, kiderül van több földrész, mi több, több bolygó a naprendszerben. Ja ha már kutatjuk akkor magasabb a léc, galaxis. És abból is sok van. Ergo, világegyetembõl sok van.
(Világphd-ben tömörülnek).
szvsz. állandók/törvények/anyag/energia minden csak egy nagy kollektív tudat. Amiben a mi kis szubrutinunk szépen elfut és gõze sincs mi célt szolgál.
De ha valaha is kiderülne hogy igazam van, akkor persze rájönnénk hogy több ilyen tudat van.
aki eddig olvasta annak részvétem és bocs.
A tudományt emberek mûvelik, tehát akaratlanul is bejutnak oda az emberi tulajdonságok is. Meg nem feltétlenül meglepõ a dolog, elõfordulhat, hogy egy adott területen nem látszik már több probléma. Idõvel úgyis elõjön valami, meg Planc esete után már tudjuk, hogy nem szabad elhamarkodottan idélkezni. Erre is jó volt az õ esete 😊
"Egyébként nagyon sok tudós, és tsi. hiszi azt, hogy kötelessége megrögzött materialistának lennie, és ennek alávetni mindent. "
Most persze kérdés, hogy mit nevezünk materialistának. Szerintem például a kvantumfizika is a materialista tudomány része része. Ha viszont szigorúan a klasszikus fizikát értjük alatta, ami kizárja a többit, akkor viszont a tudomány nem ismeri el a materializmust.
A gyakorlat úgy néz ki, hogy ez pont fordítva van. Azért gondolsz rá, mert létezik. Ne úgy gondolj a saját gondokodásodra, hogy az a világtól teljesen független. Van önálló élete is, de a világ is befolyásolja. Tehát pusztán azért is gondolsz valamit, mert azzal reagálsz a külvilágra. Amikor meg utólag átgondolod a saját, világtól független gondolatnak véled, közben meg nem az. A lejtõn leguruló kõ is azt hiszi, hogy õ csinálja ezt.
Egyébként nagyon sok tudós, és tsi. hiszi azt, hogy kötelessége megrögzött materialistának lennie, és ennek alávetni mindent.
Lehet-e öngyilkos egy isten?
(Kicsit a kihúzhatatlan nyílvesszõ kihúzásának esete, de amennyiben elfogadjuk, hogy lehet, megmenekültem. <#vigyor0>#vigyor0>)
Valószínûleg csak arról van szó, hogy a genetikai kód nem szimpla primitív kód, hanem komolyabb belsõ - mondjuk úgy - gép, belsõ folyamatokkal stb. Gondolom van olyan folyamata, amelyik széndékosan szabályozza a mutációk sebességét. Valószínûleg a genetikai kódon belül is van szoftver, azaz a géneknek is van génjük.
\"Mindig a remény hal meg utóljára\" http://kezdokrisnas.freeblog.hu/ Gouranga
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
V sokan szenvednekvolyan pszichikai betegsegben h valosagosnak elik meg, amit a beteg tudatuk kreal, ilyen szemelyekkel folytatott kiserlet sem lenne logikus hanem soxor szurrealis, ok-okozat hibakkal teli..
Stb.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8