88
  • kicsizoz
    #88
    Nem értem, te eddig azt hitted, hogy nem így van?
    Minden országban így működik, mióta ez első levelet elvitte egy postagalamb...
    Románoknál legfeljebb pontosítottak az eddigi szabályozáson.

    De mindenhol az ésszerűség határain belül tartják ezeket.
    Pl. nem rögzítenek minden beszélgetést, mert iszonyat költsége lenne a tárolásnak, ezért általában a jogalkotó is csak olyat enged, ami megvalósítható. Pl. mindenki lehallgatható, de csak ha erre engedélyt adnak.
    De pl. az hogy ki kit hívott és mikor már könnyen tárolható, ezért a jogalkotó megköveteli ezen adatok rögzítését. (Meg a számla elkészítéséhez úgyis kell)

    Bocsi, hogy megint beléd kötöttem...
  • kicsizoz
    #87
    Pontosítanék: "szóval mi is az internet? Egy hálózat"
    Az internet fizikailag nem létezik!
    Internet egy logikai kifejezés, mely alatt összekötött önálló (magán) hálózatok összességét értjük.
    (biztosan van jobb megfogalmazás is, most nem tudtam jobbat alkotni)

    Tehát nem számítógépek vannak összekötve egymással, hanem hálózatok.
    Egy apró architektúrális módosítás ahhoz képest amit írtál, de szerintem lényeges! Bocsi a kukacoskodásért...
  • capas
    #86
    es ha halgatjatok a radiot akkor megtudjatok hogy romaniaban is meghoztak egy torvenyt ami ervenybe is lepett hogy minden adatot megfigyelnek es lehalgatnak...legyen az net, email, sms vagy csak egyszeru telefonalas....aki nem hiszi jarjon utanna ...europa-fm
  • capas
    #85
    Irhat mindenki amit akar es szeretne...elektronikai agon dolgozok es van nemi tapasztalatom a nettel kapcsolatban...szoval mi is az internet? Egy halozat,ami lehetove teszi hogy sok szamitogep ossze legyen kotve egymassal...es ha veletlenul a halozat egy resze leesik akkor automatikusan mas iranyba terelodik az adat...olyan nincs hogy foszerver mert nem letezik kozponti rendszer csak ...HA AZ ÖSSZES CSOMAGNAK EGY MEGFIGYELŐKÖZPONTON KELL ÁTHALADNIA ÉS AZ A KÖZPONT VALAMI OKNÁL FOGVA ELÉRHETETLENNÉ VÁLIK.
  • FL Zoli
    #84
    A t-online oldaláról letölthető a ADSL asszisztens progi, egyszer segített, mikor tartósan lecsökkent a sebesség, routert akkor még nem támogatta, azóta nem tudom fejlesztettek e rajta
  • szily3
    #83
    És az lehetséges hogy emiatt a hiba miatt a sávszélességem felére csökkent itt, Székelyföldön??? A szolgáltatóm - akitől 1mbit/s nevén 256 bitet kapok - a ROMTELECOMtól kapja a csíkot asszem, szal ez a hiba hatott ki rám mer kb ezidőtájt - időt n mértem - qrva lassu volt minden, egy szaros 1600*1280-as jpg-t fél perc alatt toltott be magyar és .com-os oldalakról egyaránt... ???
  • Sanyix
    #82
    a vicc az, hogy én is elkezdtem nézni hogy mi a fasz a gond, ki be húztam a modemet a routert, megpróbáltam a modemet usb-n kötni a géphez (ami nem ment, mivel a driverlemezen nincs vista driver, főleg nem 64bites, de sztem 64bites xp driver sem), és a polifórumon is írják hogy a fél ország elconfigolta az iptv-t meg a netet. De közben sima kábeltv adás volt. 2 csatorna helyet foglal egy a tcom infocsatorna, amin egész nap iptv meg azok megrendelhető csomagjainak reklámai mennek... MI a faszért nem lehetett legalább ott egy olyan képet berakni, hogy elvágtunk egy kábelt, ne basztassátok a cuccaitokat?
    LOLLER.
  • kicsizoz
    #81
    "3. arról van vmi info, hogy indultak-e már perek a T-com ellen, mert rengeteg cégnek bevétel kiesést jelentett a hálózat leállása?"
    Én még olyat sem hallottam, hogy áram kimaradás miatt perek lettek volna, de a gázszolgáltatás leállása esetén sincs erre lehetőség (legalább is most ezt mondták), gondolom itt is van egy vállalt rendelkezésre állás, amit ezzel a kimaradással is tartani tudtak...

    De ha lennének perek, akkor továbbterhelnék az autópálya építőnek,
    aki továbbterhelné az alvállalkozójának,
    aki továbbterhelné az alvállalkozójának,
    aki továbbterhelné az alvállalkozójának, (ne feledjük állami beruházásról van szó)
    aki továbbterhelné az alvállalkozójának,
    aki továbbterhelné az alvállalkozójának .....
    aki végül az egyéni vállalkozó markolós kezébe tenné a több 100 milliós kártérítési papírt :)
  • Visor
    #80
    A 43. hsz-ben megkapod a válaszodat.
  • roliika
    #79
    "Vasárnap országos kiterjedtségű zavar támadt az internet elérésében, ami nem csak az egyéni felhasználókat, de például az Adatparkban hosztolt szervereket is érintette. A baranyai bama.hu szerint egy munkagép vágta át a Magyar Telekom (MT) egy optikai kábelkötegét az M6-os autópálya építési területén, az átirányított forgalom miatt túlterhelődött több hálózati eszköz, majd egyikük meghibásodott -- ezt a cég később megerősítette. Vasárnap kora délután a Magyar Telekom egy 20 gigabites BIX-csatlakozása teljesen eltűnt a netről."

    http://www.hwsw.hu/hirek/37918/internet_magyar_telekom_adsl_kabel_kieses_zavar_leallas_bix_gerinc_optikai_kabel.html

    Namostmár viszont semmitsem értek..tehát a fentartott 20 gigabites backup vonalat terhelték le valószínű amit nm használnak a szakadás miatt. És ez hibásodott meg? Viszont akkor még mindíg nem értem mi volt 4 óra? Elkaszált kábelt össze foltozták? Vagy mi a fene.
  • Darth Sith
    #78
    Tehát az én olvasatomban:

    1. kb 11:45 felé egy markoló ketté kapta autópálya építésnél az egyik 20Gbit/s -os gerincvezetéket. Kérdések: vasárnap autópálya építés magyarországon, semelyik önkormányzatnál, közműnél vagy valahol nincs meg, hogy hol mennek pontosana kábelek? pláne egy gerinc???
    2. kb 4-5óra alatt elkezdett újra helyre állni a kommunikáció, melynek kiesését a kábel elvágásával és egy hálózati eszköz hibájával magyaráztak. Ahogy lejjebb írták, ez tényleg nem egy atombiztos, kellően redundáns katonai hálózat, hanem egy ott spórolunk ahol tudunk civil rendszer, de ettől még van annyi tartalék a rendszerben, hogy egy nem túlzottan leterhelt vasárnapi napon, el lehessen irányítani a forgalmat más irányokba, ez tuti. Az is valószínüleg kamu, hogy meghibásodott egy hálózati eszköz. Az előfordulhat, hogy a primary router rosszul van beállítva, túlterhelődik, de erre van egy secondary is tartaléknak. Mennyi az esélye annak, hogy egyszerre mindkettő felmondja a szolgálatot? Ezek nem 10rongyos D-link cuccok, hanem nagyon komoly, több milliós Cisco vasak, ráadásul, tudtommal a net decentralizált, ergo az hogy a T-com központban behal két router(melynek csekély az esélye), nem okozhatja a fél ország elnémulását. Valamit itt elhallgatnak.
    3. arról van vmi info, hogy indultak-e már perek a T-com ellen, mert rengeteg cégnek bevétel kiesést jelentett a hálózat leállása?
  • Molnibalage
    #77
    Ha az a helyzet akkor a T-COM egy idióta szervezet. A 100 millát meg kire fogja ráterhelni? Igen, a userre...
  • roliika
    #76
    De..mint tudjuk a processzor és alapvetően minden számítástechnikai eszköz füsttel működik. Ha kijön belőle a füst akkor már nem fog menni.

    De tényleg ezt nem adják be. Haverom a Zelkánál dolgozott...zalaegeszegi Internet szolgáltató....egyedi hibaelhárító volt...level2.Amit level 1 nem tudott. Vannak ott is néha durva elkonfolások. De ilyen nincs, hogy kihuzok egy kábelt, és a cucc meghal, plusz a tőle elvileg független netszolgáltatók is behalnak, de mondjuk a fejállomást kicserélik hipphopp 4 óra alatt mert épp van raktáron másik..ilyen nincs mert durva pénz egy ilyen cucc.

    Ez az elvágtunk egy kábelt és tönkrement a ...valami, és a backup vonal is ledöglik..ilyen nincs.
  • eax
    #75
    "Márpedig a meghibásodás szót erre szokták használni. "

    Persze, de ez a sajtoosztaly sok kedves bolcseszlanykaval. :)

    "Az elconfigolás az egyszerű elconfigolás. "

    Nem az elkonfolas itt a lenyeg, 1000-fele mas lehetoseg van ra, hogy hogyan tudnak meghulyulni a routerek.
  • Sanyix
    #74
    de ez egyszerűen konfig elbaszás, meg router lefagyasztás. De elektronikailag, meg fizikailag nem sérül. Márpedig a meghibásodás szót erre szokták használni. Az elconfigolás az egyszerű elconfigolás.
  • Sanyix
    #73
    Hát nem láttam még hálózati eszközt elfüstölni tényleg, soha. Túlterheléstől meg főleg nem láttam soha semmilyen ilyen elektronikai eszközt elfüstölni (a túlterhelésnél meg nem számítok bele olyat hogy túlfeszültség, mert attól minden meghal). Ilyen hogy hálózati túlterhelődéstől meghal egy hálózati eszköz egyszerűen NINCS. olyan mintha azt mondanák, hogy ne használjam a procimat 100%-on mer túlterhelődik. Hogyan? Eléri a maxot, és több nem megy... de ennyi amit tud az megy.
  • Chriss745
    #72
    Jah igen, még valami. "Persze most nem védeni akarom őket, de egy ilyen hálózat felkonfigurálása semmivel sem haladja meg egy átlag hálózat felkonfigurálását" Hát azért ez így ugye nem teljesen igaz. Ott dinamikus route-olás van (http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_routing), amit azért nem olyan egyszerű beállítani. Nem beszélve a CISCO eszközök elég speckó hülyeségeiről. Pl egy PIX bekonfigurálása azért nem ugyanaz, mint egy otthoni grafikus csili-vili tűzfal beállítása.

    Én nem mernék egy ilyen hálózathoz hozzányúlni az tuti, nem csak az IP-t, a mask-ot meg a default gw-t kell beállítani. :D
  • eax
    #71
    Igazabol a kabelvagas nem olyan ritka dolog (van, hogy havonta tobb is tortenik orszagos szinten, nem beszelve az UFE munkakrol, ahol elotte szinten nem divat leroutolni rola az IP-forgalmat).
    Szerintem itt tobb dolog utott be egyszerre (es minthogy egy rakas router kb. egyszerre hulyult meg, az egyik szerintem gyanus, hogy valami rejtett IOS bug).

    Egyebkent tenyleg tul tudnak terhelodni, pl. nem olyan regen a HBONE-on tortent, hogy a border routerek egyiken valamit elkonfoltak, es a kisebb, intezmenyi routerek (a kisebb alatt itt parszazezres-parmillios ciscora kell gondolni) is megkaptak a full bgp tablat, amit utana lelkesen nekialltak megemeszteni, csak a legtobb belehulyult. Az eredmeny az lett, hogy az egesz HBONE szetesett, amig szepen egyenkent ujra nem inditottak oket.
  • Chriss745
    #70
    Hát, IT mérnök létemre én sem nem szívesen dolgoznék vasárnap délben a központban. Főleg, hogy évente van 1-2 eset, hogy be kell avatkozni komolyabban. Aki már dolgozott ilyen helyen (én is most ilyen helyen dolgozom), tudja hogy mennek a dolgok.
    Van a level 1 support, aki figyeli a hálózatot. Ő az aki bruttó 80-ért dolgozik, és monitoroz mindent 24/7-ben. Aztán van a level 2 support, akit felhív ilyen esetben a level 1. Ők általában már csak 2 műszakban dolgoznak, és vasárnap délben a büfében ülnek. Gondolom Level 2 megkapta a problémát, és mivel Level 3 nem dolgozik vasárnap (ő a mérnök), nekiállt megcsinálni ő a munkát. Ő tudta, hogy nem tudja megcsinálni a melót, de a főnöke mondta, hogy ő jó munkás, és csinálja csak meg. "Hogy gondolod, ilyenért nem fogom behívni a Level 3-at, fizessek neki 300% túlórát? Csináld csak meg fiam!" Elcseszte, van ilyen. Bejött Level 3 és 2 óra alatt helyrerakta a dolgot. T-COM fizet 100 millát kötbérnek a kiesések miatt, ahelyett hogy kifizette volna a 3 óra túlórát, max 20.000 forintot a mérnöknek aki otthonról megcsinálta volna 5 perc alatt a configot.

    Ennyi. Ez Magyarország.
  • lamer the true
    #69
    Amúgy meg kizártnak tartom, hogy 80-an bruttót kapna a t-nél egy technikus vagy hogy nem lenne benn állandóan egy mérnök. Mivel annó benéztem a konkurenciához a pannonhoz, pont a folyamatos felügyelet miatt nem tetszett a dolog mérnök létemre. Szal csak ebből indulok ki. Persze most nem védeni akarom őket, de egy ilyen hálózat felkonfigurálása semmivel sem haladja meg egy átlag hálózat felkonfigurálását, csak a felelősség nagyobb azaz nem kíván extra magas szaktudást. Ennek ellenére el lehet mindent rontani, de azért ez remélhetőleg nem olyan, mint az állam, hogy az ismerőst, meg a rokont rakják be a kulcspozíciókba , hanem a szakmailag megfelelőket. Bár jó lenne pár t-s IT mérnök véleményét is látni.
  • MrImy
    #68
    Az IP protokoll valóban központ mentes, hogy csomópontkiesés esetén automatikusan egy másik vonalon lehessen eljuttatni a csomagokat A-ból B pontba. A kébelszakadás a fentieket figyelembe véve nem okozhatott volna ekkora katasztrófát a kommunikációban.
    KIVÉVE:
    HA AZ ÖSSZES CSOMAGNAK EGY MEGFIGYELŐKÖZPONTON KELL ÁTHALADNIA ÉS AZ A KÖZPONT VALAMI OKNÁL FOGVA ELÉRHETETLENNÉ VÁLIK.

    Úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy a megfigyelés a minőség rovására megy.
  • atlagember
    #67
    Sok minden gyanus ebben az ügyben az biztos. Tuti hogy valami mutyizik a Töcöm.
    Egy Szekszárdon elvágott kábel miatt budapesten miért van nekem authentication fail hibajelzésem. Mi az, hogy túlterhelődött a rendszer és ezért meghibásodott. Milyen gagyi elektronika az ilyen ami ettől tönkremehet és még védelem sincs ellene? Négy óra kell ahhoz, hogy áttereljék a forgalmat? Ennyi idő alatt az átvágott kábelt is megcsinálják. Egy korrekt tájékoztatás sem volt, csak sumákolás, meg olyan hírmorzsák, amit aki csak a leghülyébbek hihetnek el. Bár ebben az országban sok mindent elhittek nagyon sokan, azért is tartunk itt.
  • lamer the true
    #66
    Ah de jó, hogy digim van, ha egy ilyen lenne nem is nagyon neheztelnék rájuk, hisz olyan olcsó és gyors, hogy nem is értem hogy csinálják
  • Chriss745
    #65
    Persze, hogy van ilyen, de azért van minden kettőzve (fault-tolerant). De ugye ezek normális esetben úgy működnek, ha az egyik meghalt, egyből elindul a másik, párhuzamosan van kötve a kettő. Max 1-2 mp kiesés van. Nem igen hiszem, hogy ott egy szekrény a másik mellett, és ilyenkor átdugdozzák a kábeleket. Ha a másik sem indul el, akkor meg max Németországból van hozzá csere, ami 1-2 hét. :)

    A másik dolog, ti el tudjátok képzelni, hogy egy eszköz kiesése miatt lehal a komplett Petőfi úti data-center, az összes ADSL és mobil szolgáltatás??? Gondolom ez van ráírva az eszköz oldalára: "THE INTERNET SERVER" :) A T-COM complett 20G-s BIX node-ja leállt, ami azt jelenti, hogy egy büdös bit nem ment semerre. Itt emberi mulasztás történt, 100%.
  • mrzool
    #64
    Mi van, azért mert ti még nem láttatok hálózati eszközt elfüstölni, attól még előfordulhat... Évekkel korábban láttam már gigás üvegmodult elfüstölni nem olcsó, nem kicsi Cisco switchben - megesik az ilyen, pont.
  • AnarchoiD
    #63
    sajnos neked lehet igazad , mert ez a szemlelet tukrozodik mindenben a T-comnal kicsiben es most nagyban is ;)
  • Sanyix
    #62
    Nagy kamu mert:

    kábelnet SE volt, méghozzá úgy hogy a dhcp szerver nem válaszolt nem kapott ip-t. BUDAPESTEN! Hogy van az, hogy az ország másik felében elvágnak egy kábelt, és én budapesten, a budapesti központból nem kapok ip-t?

    A másik kamu, meg mi az hogy túlterhelődött? Miez? bazeg most ha az ottoni 100 megás hálón 100 közelébe forgalmazok ki kéne gyulladnia a routeremnek? Vagy a kábelnek? Kitörnek az elektronok, vagy fotonok a kábelből? :D Ekkora kamut...
  • Turdus
    #61
    Na akkor a magyarázat:
    1) redundáns volt, nem volt ezzel gond
    2) elvágtak egy kábelt, ami miatt átállt a másik vonalra
    3) a másik vonal el volt konfolva, emiatt hurok jött létre
    4) a szerencsétlen router minden kiküldött csomagot visszakapott, amit újra kiküldött
    5) ebbe beleőrült, és elfüstölt (úgy írták szépen, hogy túlterhelődött)
    6) végeredmény: mindkét vonal megszakadt

    Röviden ennyi. Tipikus eset, csak most gerinccel történt, ezért nagy port kavart. (Félreértés ne essék, nem védeni akarom a T-offlinet, csak összegeztem a történteket. Egyértelműen az ő hibájuk volt a balf*sz konfig.)
  • Chriss745
    #60
    "Vasárnap délelőtt negyed 12-körül a Dél-Dunántúlon átvágtak egy, a Magyar Telekom (MT) hálózatához tartozó optikai kábelt. Ezt követően a T-online hazai szerverközpontjában egy hálózati eszköz túlterhelődött, majd meghibásodott."

    Ezt csak a hülye veszi be kedves T-COM. Blikkbe adjanak le ilyen hírt. "Hálózati eszköz túlterhelődött, majd meghibásodott!" Ekkora baromságot!!! Mi ez, egy diesel motor, túlpörgött és szétesett? És hogy csinálták meg két óra alatt? Kiforrasztottak belőle pár kondit??? Ezek minőségi CISCO eszközök (bízzunk benne, hogy nem TP-LINK :D), általában minden minimum duplázva van a központokban. Ha meghibásodik, ott a másik. Ha az sem megy, nem csinálják meg 2 óra alatt, az biztos :D

    Elmondom mi történt szerintem:

    - Elvágták a kábelt 11:45 körül.
    - Pesten a bruttó 80-ért agyon fizetett technikus, aki 24/7-ben ül a központban, és most látott ilyet először élesben, nekiállt a forgalmat átterelni Szekszárd irányából egy másik csomópont felé, és szétcseszte az egész route-olást. Azért kellett két óra a helyreállításhoz, mert kellett 2 óra, mire beért a mérnök, hogy visszaállítsa.
    - Gyorsan kiadtak egy közleményt, hogy hardverhiba történt, nehogy mán leégessék a céget.

    KB ez történt szerintem, de valaki cáfoljon meg, ha van jobb 5lete.
  • Molnibalage
    #59
    Az ARPANET szerverei valószínűleg atombiztos helyen voltak. Ez nem hasonlítsd már össze egy civil hálózattal..
  • Molnibalage
    #58
    Ilyen nagy ötletei vannak...
  • Molnibalage
    #57
    Az még az ARPANET volt. Azért egy katonai rendszer védelmét és sérülésállóságát ne vesd már össze egy civil rendszerével ami folyamatos nyomás alatt van. A katonai rendszerek sokkal redundásabbak és kevésbé földi infrastruktúra függőek. Pl. műholdas kapcsolaton a magas prioritásu dolgok mehetnek.
  • bakagaijin
    #56
    A decentralizált háborúbiztos internet az nem vezetékes... Keress rá az ad-hoc networking-re (nagy sávszéllel civil célokra pl. sportközvetítéseknél szoktak ilyesmit használni.)
  • Narxis
    #55
    Így van.
  • atlagember
    #54
    Ennyit a decentralizált háborúbiztos internetről...
  • jaspercry
    #53
    Én meg ,szétszettem a routert azt hittel elb***am valamit!
    adsl modembol se jon jel....na mondom KING!!!
    pénteken álltam UPC-THOME-ra ,de minek.....
  • atomkrumpli
    #52
    persze meg redundáns háló, örüljünk hogy egy van :-)
  • NEXUS6
    #51
    Biztos Attila sírját keresték fusiban.
  • mrzed001
    #50
    Jelentkezzen aki látott már autópályaépítést Magyarországon VASÁRNAP?
    (Ööööö még hétköznap is ritkán)
    Esetleg lefagyott majd felolvadt és átázott talajon?
    Esetleg a mérnök tudta nélkül (mert az tudja hol a kábel), szórakozásból földet túrni?
    Fura ez nekem, de nagyon
  • roliika
    #49
    Naés ezaz amit nemértek. Egy 20 gigabites kábelszakadás hogy terheli túl több 20-40 gigabites szolgáltató hálózatát? Mellesleg milyen eszköz az ami egy kihúzott kábeltől meghal?