70
Hollandia, holland nyelv, minden ami holland
-
#70 Holnap megyek ki újra, hétvégére, Eindhoven, aztán Reuver :) már kétszer voltam kint korábban, imádom... a nyelvet nem igazán szeretem, néha már fáj ahogy beszélnek :D viszont leírva tényleg érthető nagyjából, angol, német tudással... és az emberek 99%a beszél angolul a 10 évestől kezdve a 80 évesig ...
Gyönyörű minden város, táj... voltam eddig: Amsterdam, Eindhoven, Dordrecht, Zwolle, Amstelveen, Utrecht, Veenendaal.
Caffeshop-ban először félve mentem be, de náluk ez olyan hely és olyan természetes, mint nálunk a sarki kocsma... -
#69 Akkor okés, mindenki ezt mondja :)
Caffeshoppokkal mi a helyzet? Jártatok már ilyenben?:D -
#68 Nagyon barátságosak! És ügyelnek a környezetük tisztaságára, ha sokáig akarsz maradni, Te is vigyázz rá, különben nem fognak jó szemmel nézni rád!:) -
HUmanHunter #67 barátságosak és nagyon jó DJ k tudnak lenni! :D -
#66 Hali!
Megyek ki Okt1-én hollandiába 1 hónapot majd 1 hetet hazajövök és megint ki 2-3 hétig.
Tudnátok kicsit írni a holland emberekről? Mentalitás? Barátságosak? stb.. -
geo91 #63 hoi! :D -
#62 Waarom? Ben ik hier misschien niet welcome?:( -
#61 niks,ga maar weg! -
#60 Wat is hier aan de hand? -
Babetta326 #59 szerintem a német és az angol közötti eltéréseket o-val jelölik. én is beszélem mind a két nyelvet, és ha olvasom a hollandot, nagyjából felfogom, miről lehet szó. Az élőbeszéd katasztrófa. idönként ingerem támad, hogy valami köptetőt adjak szegény szenvedőnek, hogy tudjon beszélni ( a franciáknak meg zsepit...)
Egyébként a hollandok nagyon jól tudnak mulatni, bár én eddig leginább mulatozás közben ismertem őket, de rövid időn belül mindig nagyon jól tudták érezni magukat
Jaj, és még valamit hadd mondjak el: ezek nagyon találékonyak!kb mint a magyarok. egyik nyár végén a Balatonon, már hideg volt a víz nagyon, nem igazán fürödtek az emberek (egy lélek nem volt ben) megérkeztek a mi holland vendégeink, és mivel a vízibicikli-kölcsönzősök elhúztak elkötötték a sznukikat, és kihasználták, hogy az egész víz az övéké. Öröm volt nézni (a végén természetesen visszalakatolták a cuccokat, kifizették volna, ha lett volna kinek) -
geo91 #58 NL NL - "Nincs Lehetetlen" - Holland Kultfeszt -
#57 Néha lehidalok ezen a nyelven nem kicsit :D
0:50 urán amikor hörgeti az R betűket... mintha egy földönkívüli nyelvet beszélne :D
-
geo91 #56 Holland nyelvtörő: De knappe kapper kapt knap, maar de knappe knecht van de knappe kapper kapt knapper dan de knappe kapper kappen kan.
Ezt jelenti: Az ügyes borbély jól vág hajat, de az ügyes borbély ügyes segítője ügyesebben vág hajat, mint az ügyes borbély vágja.
-
HUmanHunter #55 elo nál biztos lehet. -
#54 meg az osztálytársam is :) -
#53 Az én régi osztályomból is én meg a haverom voltunk a legjobb angolosok, és 4 éves koromtól kezdve néztem angolul a cartoon networkot.
az rtl-t (a németet) meg már akkor se néztem, mert már akkor is idegesített a német xD -
msstz #52 isten megteremtette a világot, a hollandok megteremtették hollandiát. -
geo91 #51 Én így ismerem, hogy részeg német és angol megpróbált a másik nyelvén beszélni és egyszer csak megértették egymást és így lett a holland nyelv. :D De ha vki a tényekre kíváncsi: link -
#50 ÁÁÁ ezt én is elakartam sütni :DDDD -
geo91 #49 Gondolom lehet, de konkrétumot nem tudok neked mondani.
Bár a kiejtést szerintem nehéz autodidakta módon megtanulni. -
#48 Hollandia nagyon szép hely, de a holland nyelvet nem szeretem. :D Én azt vettem észre, hogy baromi hosszú szavaik vannak, és inkább a némethez van közelebb, mint az angolhoz. Tavaly voltam ott egy hónapot. -
#47 Szintén :) Kiskoromban szinte csak azt néztem mivel nem volt más, és nagyon sokat tanultam belőle. Megjegyzem, szerintem ebből a szempontból rosszabb hogy ma már minden ilyen mesecsatoran magyar nyelvű, mert szerintem egy ilyen legalább annyit ér mint az iskolai oktatás.
Egyébként amolyan távoktatás szerűen lehet Hollandul tanulni valahogy?
-
HUmanHunter #46 én is így voltam, angolul néztem a carton networkot minden nap fél napot :D -
#45 Jaja, én támogatnám hogy itthon is sok csatorna ezt kövesse. 7-12 éves kor között az ember agya nagyon fogékony a nyelvekre, és TV-ből rengeteget tud tanulni...
Ezt saját tapasztalatból mondom, amikor ennyi idős voltam volt parabolánk, és jobb híján a Cartoon Networkot nézten angolul. Rengeteget segített, amikor 4.-ben elkezdtem angolt tanulni általánosban én voltam a legjobb a csoportban.
Nade ez OFF, térjünk vissza Hollandiához. Eddig összesen 4x jártam ott, és nagyon megszerettem. Tervezem hogy a fél éves gyakorlatomat ott végezem majd el :) -
#44 svédeknél sem viszik túlzásba a szinkront így ott is szinte mindenki beszél angolul ;) -
geo91 #43 Ja erről én is hallottam. A hollandok nem szeretnek filmeket csinálni, még arra is lusták h szinkronizáljanak. :D
Azt mondta a holland tanár h a holland filmipar kb. egyenlő a 0-val, néhány hülye családi vígjáték kivételével csak 2.VH-s, siránkozós, jaj lerohantak minket a németek filmet vannak... :D -
#42 Jah ez tetszett nekem is amikor kint voltam: semmit nem szinkronizálnak, mindent feliratoznak.
Nem hiába beszél perfekt angolul a tinédszerek döntő többsége ott. -
#41 Flamand-nak hívják a belgák,de valójában holland.Belgák északi részen hollandul,dél részen franciául és kis részen keleten németül. -
#40 a belgák is hollandul beszélnek ? -
#39 Általános 3-6. osztályig Belgiumban éltem;)
Angolt és a hollandot a TV-ből tanultam(:holland felirat és alatta angol szinkron(+holland az iskolában kötelező nyelv volt). -
#38 nekem az olasz nyelv jobban bejön, de a holland se tűnik rossznak -
#37 tudnék
a magyart még gyakorold :D
btw,
szóval a részes eset, a tárgyas eset, meg a többi az mind-mind a névelőre megy? :D
Mondhatnátok néhány példamondatot, ami bemutatja ezt a nyelvet, szerintem aki tud németül vagy angolul, az tudni fogja a mondatszerkezetet nagyjából.
Engem nagyon érdekel, szeretem Hollandiát :) -
#36 Nem nehéz a holland nyelv,főleg ha tudsz angolul.Én 2-3hét gyakorlással megint tudnák rendesen beszélni hollandul. -
#35 fapapucsot én is kaptam :)
mi Krimpenben voltunk, ez egy kisváros Rotterdam mellett, de Amsterdam, Hága sem maradt ki a látogatásból -
#34 Valaki egyebkent lakik itt? En Utrecht kornyeken vagyok, aztan jo lenne par ember, akikkel lehet bulizni, mert a hollandok nem nagyon tudnak:D -
#33 Köszi szépen: Dankjewel :D Olyan betütés mintha az első fele német lenne, másik fele angol, úgyhogy van benne igazság -
#32 Ebben az évben már biztos nem, máshova megyek diákoskodni, de jövőre esetleg végzősként kimegyek majd mindenképpen -
#31 2001-ben voltam szintén egy bő hétig Eindhoven és környéke, Amsterdam és környéke, szép volt jó volt kevés volt
voltam a sexmúzeumban is:)
életem legfinomabb kagylósalátáját ott ettem a tenger mellett egy kis étteremben, azóta se találtam olyan helyet itthon, ahol úgy meg tudnák csinálni, nekem sem sikerült
ja és van fapapucsom is:) -
#30 ki ne hagyd, én nem bántam meg, jó barátok lettünk velük -
#29 germán