Elnökváltási pánik a NASA vezetésnél
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szal úgy tûnik a Mars utazáshoz szükséges hajtómû 2020-ig rendelkezésre fog állni.
Már csak az kéne, hogy pl a HOTOL utód Skylon nevû SSTO rendszerbõl is legyen valami és akkor végre beindulhatna az ûripar.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Kara kánként folytatom tanításom.
Amerika nem képzi a jó szakembereket hanem megveszi->agyelszivás...
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Link
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Vagy talán hallottál már olyan rakétáról, amit repölõgép fedélzetérõl indítanak jó magasan. Na, ott a repülõgép úgy is felfogható, mint egy sugárhajtómûvel rendelkezõ, a levegõ oxigénjét és aerodinamikai felhajtóerejét hasznosító elsõ fokozat.
Hogy a búgattyús francba hasznosítaná egy rakéta a levegõt? Ilyet még elképzelni is hogy lehet?
Azzal az elvvel nincs semmi gond, hogy a Föld légkörét hatékonyan használjuk a kilövéskor és visszatéréskor. A kapszulás módszer is ez utóbbit teszi, csak sokkal kevésbé hatékonyan, igaz a rendszer maga még egyszerûbb is, ezáltal olcsóbb és viszonylag biztonságosabb lehet.
Az ürrepülõgépes koncepció tehát arról szól, hogy felszálláskor a levegõ oxigénjét és a keletkezõ aerodinamikai felhajtóerõt hasznosítsuk (ezt a jelenlegi ûrrepülõgépek nem teszik) leszálláskor pedig egy hatékonyabb, manõverezhetõséget lehetõvé tevõ aerodinamikai kialakítást használunk. Ilyen teljes rendszert sajnos még senki nem valósított meg, bár valószínûleg lenne rá lehetõség technikailag.
Itt meg kell még említeni azt a lehetõséget, hogy modern anyagok felhasználásával olyan egylépcsõs, újrafelhasználható hordozó rendszert is építhetünk, ami hagyományos rakéta módon indul, de visszatéréskor már ez is repülõgépként viselkedik. Na ez lett volna az X-33/VentureStar.
Az biztos, hogy a jelenlegi amcsi ürrepülõ rendszert nagyban a politika határozta meg, mind a lehetséges opciók közül történõ kiválasztáskor, mind a körülötte levõ folyamatos hájp tekintetében (ami kisebb nagyobb mértékben vezetett a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyásához, és a két katasztrófához).
Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum
Kara kánként folytatom tanításom.
Muhahhhahhaaaaaa...
Most volt ugye Bush elnök nagy cipõdobálós, lekutyázós afférja.
Az illetõt ugye már is lesittelték, rossz nyelvek szerint már kórházban is van, mert kicsit szigorúan kérdezték.
Bush elnöknek nincs rossz érzése az incidens miatt, továbbá Washigton nem kíván beleszólni abba, hogy megbüntetik-e az újságírót, mivel Bush azt gondolja, hogy Irak szuverén és demokratikus ország, ahol majd eljárnak az ügyben.
Akkorát röhögtem amikor ezt olvastam! LOL
Tessék iparkodni a cikkel, kiváncsi vagyok, mit találtál még a VentureStar-ról.
ami meg a hold-mars-akármi expedíciókat illeti, egy a földrõl fellõtt eszköz se lesz igazán alkalmas, elérkeztünk a sci-fi írók által rég megálmodott korszakhoz, bizony az ûrben kellene mostmár ûrhajókat gyártani, így a feljuttatásból adódó problémák elkerülhetõek, valamint lehetne nagyobb méretû hajókat építeni, nehezebbeket, mert a szükséges anyagokat több fordulóval is fel tudják juttatni. egy a probléma, a technológia ami az ûrben való gyártáshoz kell, még nincs meg, de van egy olyan gyanum hogy a nemzetközi ûrállomás kutatási projektjei közt már vagy ott van vagy ott lesz...
AMD Athlon X2 AM2
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Hát én szeretem csillagászat és minden idevonatkozó témát, szóval én Nasa párti vagyok, ha lehet ilyet mondani, remélem nem tesz be nekik. Bár manapság nem megy valami túl fényesen nekik. Nah meg persze arról is lehetne vitatkozni, hogy mennyi pénz megy rá, és kell-e... de hát sok más felesleges dologra is elmegy.
Erre jön egy vizsgálat, ami esetleg le is állíthatja.
Ez rengetegszer megtörtént már ugye a NASA életében, másról se szól.
Én azt nem értettem, hogy ha az az elõnye ennek az Constellation programnak, hogy rengeteg mindenben a SST-re építkezik, akkor miért nem jobban teszi. Egyszerûen mint a legóból építsenek egy újat, egy más konfigurációt és azzal éveket nyernek.
Ha viszont tényleg komolyan gondolják azt, hogy a Holdra, meg a Marsra mennek, akkor ezt az egészet el kéne felejteni. ezek a komponensek nem erre lettek kitalálva.
Pl vegyük az üzemanyag tartályt. Azt mondják tök jó, mert az SST-ét használják. Persze én is azt mondanám. Csakhogy az SST nagy üzemanyag tartályának a csúcsán nincs 200t teher!!!
Griffin valószínûleg azért tajtékzik, mert már a feltételezés is sérti, hogy egyáltalán felmerült a Fehér Ház elkövetkezõ csapatában az, hogy az ARES-Orion párosnál van jobb megoldás. Ezért hangoztatja, hogy a Garver féle csapatnak nincs megfelelõ szakmai háttere. Ami ugyanakkor elgondolkoztató, hogy miért is megy a vádaskodás, hiszen Garverék azt kérték, hogy a NASA készítsen egy rövid elemzést a lehetséges opciókról. Ebben semmi komoly negatívum nincs, új elnök jön, szeretne tisztán látni, és nem örül annak, hogy 4-5 évig amerikai ûrhajó nélkül marad a NASA. A döntéshez pedig nem ártana tudni a részleteket. Tetszik vagy sem, de a NASA feje fölött döntik el, hogy mire mennyi pénzt kap...
Másrészt ha beépítenek bizonyos mentõrendszereket, akkor még a hagyományos ûrrepülõgép koncepció is mûködõképes, elfogadható biztonsági koncepciót jelent.
Pl a hagyományos rakéták orrán is van mentõ rakéta torony, de szóba jöhet még a katapult ülés, mentõ kapszula. Sajna ezek növelik a tömeget és csökkentik a maximálisan szállítható személyzet létszámát.
Szerintem az utóbbi évtizedek baleseteinek nem az a tanulsága, hogy az ûrrepülõgép koncepciója rossz, hanem hogy az emberes ürrepülés biztonsága még messze nincs egy normál polgári, esetleg katonai repülés szintjén.
Ezzel az Apollo 2 koncepcióval marhára nem tudok egyetérteni, még ha azt mondják a cél a távolabbi térségek elérése.
Orbitális pályára egy kis ürrepülõgép valószínûleg gazdaságosabb. Hiszen az Orion is szépen magával fogja cipelni a Holdhoz repülve a hõvédõ pajzsot tök fölöslegesen. Másrészt szerintem ez a szerkezet önmagában, vagy bármelyik eleme jelentõs átalakítás nélkül a Mars utazásra teljesen alkalmatlan!
Én azt mondom állítsák le, kapjon egy pofont az amcsi nemzeti öntudat és kezdjenek végre normális rendszereket építeni.
<#worship>#worship>
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
remélem segítettem kicsit.<#vigyor4>#vigyor4>
Tömören: volt erre egy terv, a X-33 / Venture Star program. Ez egy automatizált SSTO (Egy Lépcsõben Orbitális pályára, tehát nincs gyorsító fokozat, nincs eldobható póttartály) ûrhajó lett volna, új fajta (AeroSpike) hajtómûvel, új fajta hõvédõ pajzsal, stb.
Sajnos a kifejlesztésnél az eredetileg eltervezett megoldások nem váltak be (nevezetesen a kompozit mûanyag üzemanyagtartályok), és bár született rá megoldás (aluminium-ötvözetbõl megépítették, ami könnyebb lett, mint a kitûzött céltömeg, melyet korábban úgy gondoltak, hogy csak kompozit mûanyaggal lehet elérni), a csúszás és a túlköltekezés, illetve a megfelelõ politikai támogatás miatt inkább gyorsan ráhúzták a vizes lepedõt. Az X-33 program bukása után határozott elképzelés volt, hogy kerülni kell minden olyan újítást, ami nincs kéznél, nincs mûködõképes állapotban - ezt az irányvonalat képviseli Griffin is.
Fantáziarajz az X-33-ról
ha a vezetõ politikus, akkor népszerû célokra koncentrálnak ...
ha a vezetõ manager, akkor a gazdasági célok fognak dominálni ...
ha a vezetõ egy barom, akkor baromi drágán fognak semmit csinálni (lásd kis hazánk)
Az ürrepülõvel a föld körüli térséget lehet csak megcélozni, míg a Constellation program eszközeivel az a Holdat a Marsot valamint az aszteroidákat és ezek felszinét is. Azt mondani sem kell, hogy e két ûreszköz(csoport) egyidejü kifejlesztése és alkalmazása nagyon-nagyon sokba kerülne. Dönteni kell tehát, hogy valyon melyik út a járhatóbb. Egy többször használatos, föld körüli pályára terhet szállító, olcsó üzemeltetésü(ez volt az igéret Space Shuttle esetén is)ürrepülõ, vagy a hagyományos ûrkapszulás utazási mód.
Hab a tortán, hogy a Constellation programnak lenne egy gazdaságosabb variánsa is, melyben a jelenleg használt ûrrepülõ program elemeit nem kellene jelentõsen áttervezni (nagy tartály, és szilárd hajtóanyagu gyorsítók) és ezáltal hamarabb lenne emberi utazásra alkalmas hordozóeszközük, de a jelenlegi Nasa vezetés szerint ez a tervezet mûszakilag képtelenség.
Hogy a háttérben mi mozgatja ezeket a szakértõi csoportokat, azt gondolom mondani sem kell, elég ha megnézzük a Nasa költségvetését és a kutatásokra fordított pénzt.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Dilettánsok kezébe adni az irányítást egyenlõ a pusztítással.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz