Jó, de egy egylépcsős, vagy max gyorsító fokozattal megtámogatott űrrepülőgépnél ilyen probléma nincs.
Másrészt ha beépítenek bizonyos mentőrendszereket, akkor még a hagyományos űrrepülőgép koncepció is működőképes, elfogadható biztonsági koncepciót jelent.
Pl a hagyományos rakéták orrán is van mentő rakéta torony, de szóba jöhet még a katapult ülés, mentő kapszula. Sajna ezek növelik a tömeget és csökkentik a maximálisan szállítható személyzet létszámát.
Szerintem az utóbbi évtizedek baleseteinek nem az a tanulsága, hogy az űrrepülőgép koncepciója rossz, hanem hogy az emberes ürrepülés biztonsága még messze nincs egy normál polgári, esetleg katonai repülés szintjén.
Ezzel az Apollo 2 koncepcióval marhára nem tudok egyetérteni, még ha azt mondják a cél a távolabbi térségek elérése.
Orbitális pályára egy kis ürrepülőgép valószínűleg gazdaságosabb. Hiszen az Orion is szépen magával fogja cipelni a Holdhoz repülve a hővédő pajzsot tök fölöslegesen. Másrészt szerintem ez a szerkezet önmagában, vagy bármelyik eleme jelentős átalakítás nélkül a Mars utazásra teljesen alkalmatlan!
Én azt mondom állítsák le, kapjon egy pofont az amcsi nemzeti öntudat és kezdjenek végre normális rendszereket építeni.