A gazdagok játékszere Tesla elektromos autója
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Aszongya a barma, hogy "semmivel sem tud többet" LOL! 😊<#banplz>#banplz>
1,van egy 1 millió forint értékü használt autóm
2,hetente 300 km-ert megyek vele. Ebben benne foglaltatik a hétvégi hazajárásom, ami 120 km oda és 120 km vissza. A maradék 60 kilométert hétközben budapesten teszem meg.
3,panelben lakom a 8.on.
Ha átalakitom elektromossá a következõvel szembesülnék:
1,plusz 2 millió forintot kell kifizetnem, amire hitelt kell felvennem lévén nincs ennyi pénzem. Mivel az autóm csak 1 misit ér a bankom szép kis kamatot fog felszámolni a 2 millió forintra hisz nincs mögötte fedezet.
2,Mivel az autó csak 80-100 kilométerre képes, faszán nézek ki mikor az utolsó 30 kilométert a csomagtartóban szállitott biciklivel vagy busszal teszem meg...
Ráadásul kiépittett töltõállomás hiányában, miután hazatekerek, szólhatok egy haveromnak akinek benzines autója van, hogy ugyan már jöjjön be értem és vontasson haza hogy be tudjam dugni a konnektorba az autót... fasza helyzet.
Visszafelé a helyzet ugyanez, annyi szépséghibával hogy budapesten még csak ilyen jó haverom sincs, tehát rendelhetek jármümentést jó drága áron...
3, mivel panelben lakom a 8.on és az utcán egy darab konnektor sincs, még ha valaki haza is huzna itt állnék lapos picsával, mert hogy dugom be a konnektorba? Vegyek 100 méter hosszabittot amivel levezetem az áramot, és ki tudja ki fogja még megcsapolni, kit ráz meg vagy egyáltalán mikor büntet meg ezért engem az önkörmányzat?
Összeségében lenne egy fasza elektromos autóm amit az alacsony hatótáv és a kiépitetetlen töltõállomás hiányában egyszer sem tudnék használni. És mindezek tetejébe még lenne egy 2 millió forintos banki hitelem, amibõl alsó hangon is 2.5 milliót kellene visszafizetnem mondjuk 6-8 év alatt.
Nos hát ez a szép új világ. Természetesen szived joga elektromos autót használni, nagyon dicséretes, de ettõl még szar.
És az is tény hogy magyarországon egy 120 kilométeres ut nem nagy táv, egy ekkora út havonta egyszer szinte biztos befigyel a legtöbb autósnak. Ilyenkor mit cisnáljon kérje kölcsön a szomszéd benzines kocsiját???
és végül a legütõsebb és leganyagiasabb érv:
2 millió forintból mondjuk 250 forintos üzemanyagáron veszek 8000 liter üzemanyagot.
Mivel heti 300 km-ert megyek, ez éves szinten 18 ezer kilométert jelent.
Az én kocsim ~6 litert fogyaszt 100 kmeren.
ez azt jelenti hogy az éves üzemanyagkiadásom ~1100 liter.
A végeredmény az hogy két millió forintból körülbelül 7 évig járhatok benzines kocsival.
És akkor erre jön még rá az hogy eközben természetesen a te kocsid is fogyaszt áramot, tehát 7 év elteltével vagyok kiadási oldalon ugyanott mintha átalakitottam volna a kocsit, csakhogy eközben 7 évig töltöttem volna áramról, én most ki nem számolom mennyi lenne az áramkiadásom, de az biztos hogy hogyha maradok benzinesnél akkor a fennti 7 év + a te kocsid 7 éves áramfogyasztása (számold ki mennyi), ha ezt a kettõt összeadom, legyen mondjuk 7+2=9 év.
Ez azt jelenti hogyha te átalakitod ezt az autót elektromossá vállalva annak minden költségét, én meg nem, akkor a 9. évtõl kezdõdõen lesz a te autód pozitivba az enyémhez képest. Egészen addig én vigan autokázok a 2 misibõl mig te fizetedheted a törlesztõrészletet. És csak megsugom az én autóm most 9 éves, tehát 9 év múlva 18 éves lesz. 1 misiért vettem max ennyit bukok rajta, te viszont 1+2 misit buksz vele, tehát 9 év múlva lesz egy 3 millió forintba kerülõ 18 éves autód amin buksz 3 misit.
És ugye erre jönnek rá még a használhatatlanságáról szóló érvek.
Természetesen tudom hogy téged ugysem tudlak majd meggyõzni a fenntiekrõl, de hidd el nekem a fennti számok valósak, +-10% eltérés lehet csak. És azt is bizton állithatom neked, hogy nem az én házam fogja a bank elzálogositani mert hülye voltam és nem tudtam kiszámolni hogy megéri-e 2 millió forint hitelt felvenni egy autó átalakitásra ahelyett hogy inkább maradtam volna a kocsimnál és benzint vettem volna, vagy csak szimplán felültem volna a buszra.
kb 85 % a toltes kisutesi ciklus teljes hatasfoka.
"A belsõégésû motoroké nem megy 40% fölé."
Az biztos,laboratoriumi körülmények között talán 30% a gyakorlatban a hetköznapokban jo ha 20%.
ez meg kb. 35 millióba kerülne és semmivel sem tud többet."
Bazzeg ne hasonlitsál már egy verseny autot egy átlag autohoz.Jelenlegi árakon 1.5-2 millio forintba kerül egy városi körülmények között,jól használható elektromos auto.Ez azért nem olyan képtelenul sok,persze nem versenyezhet a rocstelepek mélyérol kibányászott pár száz ezer forintos benzines autokkal,de a befektetett pénz 5-6 év alatt megtérül,ennyivel olcsobb egy elektromos auto üzemeltetése,fenntartása.A 2 millio forintba benne van átalakitás és kb 80-100 kilometerre elegendö akkumlátor.
A megrendeléseket itt lehet leadni 😊
Elektromos auto
(semmi közöm a céghez )
Kara kánként folytatom tanításom.
Persze, mehetünk sörözni. A T2k gyerek is errõl beszél, hogy normál üzletmenetben 10-20 év, de ha minden kötél szakadna, akkor ennél sokkal gyorsabban ki lehetne kényszeríteni az átállást. A Föld nevû bolygónak sokkal jobban jönne a gyors váltás, de sajnos nem lesz ilyen.
A kõolaj hordónkénti ára máma kb. 40 USA dollár körül van, és azt mondják a bennfentesek, hogy még tovább csökkenhet.
Ilyen kõolajárak mellett ki hülye villanyautót fejleszteni vagy vásárolni?
Pedig ez csak egy vihar elõtti csend, nem telik el 2 év, és meg esz ennek a böjtje szerintem.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Azért remélem tudod hogy ez egy vicc kategória. Egy autóban motorcsere=gazdasági totálkár. Fõleg hogy egy mai autók már olyan spécik van összerakva és annyira ki van számolva minden, hogy utolag egy nem odatervezett motor behelyezése csak igen komoly gányolással lehet megoldani ennek következménye a komoly teljesitmény és élettartam vesztés lenne nem beszélve arról hogy az autó értéke a késõbbi eladás során a béka segge alatt lenne (ti: te sem vennél ma egy olyan opelt amiben suzuki motor van és trabant sebváltó...)
Én nem tudom, ti nem ebben a világban éltek? Nincs autótok? Vagy csak tul sokat neteztek és elhisztek mindent amit az interneten irtok?
Tessék szépen bemenni a legelsõ autószerelõ mühelybe az aktuális 10 évnél fiatalabb autótokkal és tessék szépen megkérdezni hogy lehet-e és mennyibe kerülne belerakni egy másik gyártótól származó motort? Esetleg ugyanattól a gyártótól de más köbcentis motort? esetleg mennyibe kerül a benzines autótokat dieseles autóvá alakitani (hisz itt nem csak motorcsere van, komplett üzemmód átalakitás).
Ezt most halál komolyan mondom és azt is tudom hogy a választ meghallva egyikõtök sem fog motorcserében gondolzni mert egy ilyen átalakitás többe kerül mint amennyit az autó egyáltalán ér, késõbb eladhatatlan lesz, és sohasem lesz olyan mintha vettél volna egy ilyen gyári példányt.
"A masik a regi autok kitiltasa a varosokbol, igy aki nem vesz uj autot vagy nem epiti at a regit, az csak tomegkozlekedni tud."
Jó ötlet, de ehhez nem kell elektromos autó. A probléma az hogy pl. magyarországon ma visszafelé fejlesztik a tömegközlekedést. Tehát hiába tiltod ki az autót ha nincs helyette mivel menni.
A 20-25 eves atallasi ido teljesen elfogadhato, viszont figyelembe veve az autok jelenlegi atlageletkorat, joreszt meg lehetne csinalni 10 ev alatt is.
A meglevo autoallomanyt ketfelekeppen lehet megvaltoztatni: Az egyik a jelenlegi motorok kicserelese kombinalt benzin/diesel/kerozin/gaz/stb.-elektromos hajtasra. A masik a regi autok kitiltasa a varosokbol, igy aki nem vesz uj autot vagy nem epiti at a regit, az csak tomegkozlekedni tud. Politikailag ez azert elfogadhato, mert akinek van penze, az tudna uj autot venni, akinek kevesebb van, az atalakittathatja a regit es aiknek meg nincs penze azzal most sem foglalkoznak a politikusok, tehat mindegy, hogy tiltakozik-e.
A regi autok kozzul egy generatoros T-modell siman hasznalhato benzin-elektromos hibrid autokent is, csak a halozati toltest kell utolag beepiteni. (es manualisan kell valtani a ket uzemmod kozott) Egy 1956-os oldsmobil-t is siman at lehet allitani hibridde, mert gyarilag benzin-hidraulikus hajtaslanca van, tehat csak egy elektromos szivattyu es vezerloelektronika kell az automata valto ele. Elektromos kacsat es trabantot mar joparan lattak itthon is. A helyzet az, hogy minel modernebb egy auto, annal nehezebb hibridde vagy tisztan eletromossa alakitani, bar a legtobb esetben lehetseges.
ps: A regi technikak mindenhol kezdenek visszajonni. Anno a kando fele fazisvaltos mozdony nem terjedt el, mert tul bonyolult volt a dc tapos vagy ward-leonard fele ac-dc forgoatalakitos megoldasokhoz kepest. Ennek ellenere a japan gyorvonatokat ma ilyen rendszer hajtja, csak az elektromechanikus fazisvalto kapcsolot csereltek le mosfet teljesitmenytranzisztorokbol epitett inverterre.
Meg a PC gyorsabban is fejlõdött, és egyre kevesebb manuális munkát, anyagot igényelt, rossz összehasonlítás.
De nem az elektromos gk. árával van a legnagyobb baj, hanem a jelenleg gk. kidobása lenne túl drága, ezt már írtam...
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Ráadásul mi van ha jó szokás szerint ugy váltják át az árat hogy 1 dollár=1 euró?
"A PC is kurva drága volt anno, ma tömegcikk."
Igen. A PC megjelent az 1980-as években. Eltelt 30 év és ma már tömegcikk. Épp ezt magyarázzuk. NEM azt mondjuk hogy nem fog elterjedni, hanem azt hogy nem 2-3 éven belül. Ha egyetértünk abban hogy 10-20 év kell az elterjedéséhez akkor egyrõl beszélünk és mehetünk sörözni.
Ellenben van itt egy-két dilletáns mint például ez a t2k nevü gyerek, aki arról akar meggyõzni hogy akár 1-2 éven belül is át lehetne állitani a jármüvek 80%-at...
Ez körülbelül olyan mintha valaki 1981-ben azt nyilatkozta volna, hogy 1984-re minden háztartásban lesz ibm kompatibilis személyi számitógép. Hát nem lett. Még a 90-es évekre sem lett, az igazi felfutás mostanra, a 200x-es évekre tehetõ. Ez pedig akárhogy is számolom 30 év, ugyanez lesz az elektromos autóknál is körülbelül.
Ez nem igaz. Még a kombinált ciklusúak sem tudnak ennyit.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A 4-es metrót felejsdt el. Az olyan mint egy fekete lyuk. Nem igazán értjük, hogy mi de létezik és elnyel mindent. Annyi a difi, hogy ennek haszna sincs és emberi alkotás. Magyarország szégyene az képzõdmény.
És ha adok neked erre adóelengedést, akkor sem kell?
Az, hogy ma 22 millió, semmit nem jelent. A PC is kurva drága volt anno, ma tömegcikk.
A Máv-nál hány darab mozdony megy egyszerre az országban?
És hány darab gk.-nak kell egyszerre tankolni? Kb. benzinkút több van országban, mint ahány mozdony. Már csak hogy az arányokkal tisztába legyünk.
Ja sietnél valahová, az a fránya hálózat meg éppen lekapcsolta a töltést a kocsidról, hurrá....
A hõerõmûvek 70%-os hatásfokkal mûködnek. Az áram szállítása és átalakiítása 90%-os ezután jön az aksi, majd az elektromos motor szintén kb 90%-os.
A belsõégésû motoroké nem megy 40% fölé. Tehát az üzlet hatékonyság szempontjából 10% körüli lehet.
Az erõmûvek nem a közvetlen környezetük szennyezik elsõsorban.
Tehát jó lenne, az atomerõmûvekre épülõ közlekedés, de messze nem olyan gazdaságos, mint ahogy egyesek képzelik, és messze nem olyan hamar megvalósítható, mint az, hogy fejleszteni a jelenlegi technológiát egy olyan szintre, ami megközelíti az elektromos autók környezetkárosítását (a jelenlegi szinten lévõkét).
Ehhez képest most van egy autó ami ha jól értem amerikában kerül ~23 millió forintba, itthon az adok,regdij stb miatt az ára körülbelül 35 millió forint lenne és még ilyen árak mellet is éppen csõdközelben van a gyártó (ergó lehet hogy ez még egy veszteséges ár és csak azért adják ilyen olcsón hogy ne legyen nagy felhördülés).
Na most ha szintén jól értem, akkor ez az autó már körülbelül versenyképes egy hagyományos autóval.
Innentõl már csak picike probléma van.
Egy hagyományos új autó 3-5 millió forint magyarországon
ez meg kb. 35 millióba kerülne és semmivel sem tud többet.
Tehát még ha minden más probléma meg lenne oldva, még infrastruktúra is (azért nem megy az olyan könnyen, lehet hogy te jajgatnál itt a leghangosabban amikor lekapcsolják nyáron az áramot és 40 fokba nem megy a klimád a lakásban, mert sajnos még sem birja a terhelést a rendszer a hirtelen rádugott sok autó miatt), akkor sem vennének az emberek 35 milliós autót, és amerikában sem kezdenének el 22 milliós autót venni, amikor 10 misiért ott már fullos terepjárót kapsz.
Szóval csak azt tudom mondani hogy idõ idõ idõ. Aki meg nem hiszi annak ajánlom megnézni a 4-es metrót, 30 éve kezdték el megtervezni és még ki tudja mikor lesz kész, de már most annyiba kerül amennyit soha nem fog visszahozni. És ez csak egy metró, nem egy teljes jármüpark teljes infrastrukturával.
A roadster ~350 km-t megy egy töltéssel, szerintem az emberek többsége két tenyerén meg tudja számolni, hogy évente hányszor megy ennél többet egy nap.
Hétköznapi használatban soha nem fog lemerülni, ezért akkor lehet vezérelt árammal tölteni, és ez az eseten 90%-ában igaz.
Hogy a maradék 10% nappal akarja tölteni, az az õ dolga. Ilyenkor sem kell rángatni az erõmûveket, hanem a lassú töltésen lévõk közül kell lekapcsolni néhányat. Ha megszûnik a teljesítményigény, vissza lehet kapcsolni.
A mozdonyok nem a háztartási hálózatról mennek, de Magyarországon világelsõként vezették be az 50 Hz-es hálózatot a vasúton. Pont azért, hogy ne kelljen külön vasúti erõmû/mechanikus frekiváltó, azok is a sima erõmûvekrõl mennek.
Egy kocsi gyorstöltõre dugása nem olyan katasztrófa ehhez képest. A roadster 20 perces töltéséhez ~170 kW kellene. Egy Combino teljesítménye is 1 MW körüli (bár ez DC). A nagy tehermozdonyoknál lehet 8 MW is. Ezt simán le tudja kezelni a hálózat.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Csak nem brit kutatók irták? <#mf1>#mf1>
Egyébként szinvonalon aluli vagy, remélem azért a 8 általánost sikerült befejezned 3. kisérletre, bár mint kiderült az olvasott szöveg megértése továbbra is problémákat okoz, tehát jó eséllyel szükség lett volna egy 4. probálkozásra is <#mf2>#mf2>
Azt érzem, hogy azt hiszitek ellene vagyok az elektromos meghajtásnak, pedig nem...
Képzeld el én egy 10 emeletesben lakom 350 lakóval, kb 25 gk. tulajdonosával, azután képzeld el mikor szerintetek mindenki csúcsidõn kívûl tölti a gk.-ját 20 perces töltéssel!
Tehát a lényeg kell egy másik hálózat, és azt ki kell építeni!"
Egyáltalan nem kell 20 perc alatt feltölteni egy akkut.Szerintem a legtöbb embernek böven van napi néhány orája tölteni.Haza megy,reggelig mehet a töltés.Munkába megy,napközben ott is mehet a töltés.A hülyéket leszámitva, akiknek leginkább az önbizalom növelés miatt van szüksége az autora,nem hiszem hogy probléma lenne nélkülözni az autot napi néhány orára.
Persze ezt az ilyen GYGERI meg torreadorz meg Molnibalage és hasonló hülyeségbeköhögõk soha nem lesznek képesek felfogni. <#mf1>#mf1>
"Tehát több erõmû kell."
Emiatt nem kell. De mivel hihetetlenül nem értesz hozzá, ezért hiszed az ellenkezõjét. Több tanulmány is megmutatta már, hogy az összes jármû 80%-a egy csapásra elektromosra átállítható lenne úgy, hogy emiatt egyetlen új erõmûvet sem kellene építeni. Te persze ezeket SEM olvastad. <#levele>#levele>
"Szerintem nagyobb, mint a mostani csúszteljesítmény."
Szerinted minden másképp van mint a valóság, úgyhogy baromira mindegy, hogy szerinted mi hogy van. <#nyes>#nyes>
Érdekes soha nem hallottam, hogy a mozdony háztartási hálózatról menne. és a vasúti villamosítás is meg lett volna 3 év alatt.
Képzeld el én egy 10 emeletesben lakom 350 lakóval, kb 25 gk. tulajdonosával, azután képzeld el mikor szerintetek mindenki csúcsidõn kívûl tölti a gk.-ját 20 perces töltéssel!
Tehát a lényeg kell egy másik hálózat, és azt ki kell építeni!
Epikuroszszocska ha már egyszer bizalmoskodunk! Én soha nem állítotrtam ilyesmit, én azt állítom, hogy nem dophatja mindenki el a gk.-ját 2-3 évesen, mert az anyagi csõd, sokaknak. Képzeld az autó tulajdonosok többsége nem 3 év alatt teremti elõ a szükséges pénzt. vagy gyûjt, vagy kölcsönt vesz fel ,vagy mind kettõ. sõt az elõzõ kocsit eladja annak az értéke is benne van. Ha kidobjuk akkor sokan nem tudnának új gk. venni. Ez nem az a kategória, mint amikor a 30 000 FT-os trabantot dobtuk ki (azt is egyébként 10 év alatt).
Na csak hogy divatoljak: leülhetsz (vagy dobd ki az autód)!
<#crazya>#crazya>
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
ezzel azért vitatkoznék. Ugyanis nem tudhatod hogy hányan akarnak nappal tölteni, arra meg nem lehet alapozni hogy az átlagnak bõven elég az éjszaka is...
Ez tipikusan olyan mint amikor valaki az internetes fórumon azt kérdezi hogy õ gépet akar venni, de õ csak napi fél órát akar a legujabb need for speeddel játszani és hogy milyen gépet vegye.
Erre a politikailag inkorrekt válasz az hogy banyek ugyanolyan bika gép kell hozzá mintha egész nap azzal játszanál.
A gk. töltése nem ennyi lesz, mert az áramszámlád lakossági fogyasztó ként figyelelmbe vesz bizonyos szociális szempotokat, nem piaci ár, az üzemanyag viszont piaci kategória!
Valamint ha mindenki éjszaka "tankol" fucs a kedvezménynek!
A 20 perc alatt töltõdõ aksit nem lehet 20 perc alatt hagyományos hálózatról feltölteni (csak egy 12V 50 A/h 20 perces töltéssel 240V-ról 20*50*5=5000A). Számold ki az áramfelvételt! Tehát ki kell építeni a megfelelõ töltõállomásokat ezt írtam már!
Például onnan,hogy az emberek tiszta levegöt lélegeznének be,ez már rövid távon is minusz 2 millio alergiás beteget jelentenne.A 2 millio ember kezelési költsége plusz a nem kiesett munkaidö évi több száz milliárdos megtakarítást eredményezne szinte azonnal.
A legújabb li-fe-po akksik egyébként >10 évet bírnak és szükség esetén 20 perc alatt tölthetõk (van olyan gyártó aki szerint 10 perc alatt). Ja, és inherensen biztonságosak (nincs kémiai megszaladás). Ráadásul még hosszú távon olcsóbbak is a Li-ion-nál.
Ebbõl látszik megfelelõ fejlesztések nélkül nem bevezethetõ, ezekre egyrészt a technikai megoldásokra, másrészt a technikai eszközök kiépítésére sem elegendõ 2-3 év.
Magyarország 20%-os importra szorul elektromos áramból (most terveznek egy hõerõmûvet, mert egyébként ez a szám még nõne). Ha 3 000 000 gk elektromos szükségletét nézzük, hány GW plusz kell, kiszámolná valaki! Ezután meg kell nézni hány erõmû szükséges ennek az elõállításához, mert hát kiszámíthatatlan ki mikor akar tankolni (mint fentebb írtam nem életszerû megmondani az embereknek, hogy ekkor vagy akkor, még ha olcsóbb is olyankor, pedig még olcsób sem igen lehet).
Ezeket az erõmûveket fel kell építeni ez viszont csak akkor lehetséges, ha már van fizetõképes kereslet rá, mert hát mi van akkor, ha mégsem az elektromos gk. a jövõ?
Azután a most megvásárolt "többmillás" (vagy föleg a szegényebb emberek olcsóbb autói) gk lecserélését ki finanszírozná, ez hatalmas érvágás lenne valakinek, meg nem is kivitelehetõ, már csak a felvett hitelek végett sem, hogy csak úgy kidobjuk õket. Tehát elhasználódásig használni kell, ha tetszik hanem!
Akkor nézzük egyszer kell a megfelelõ technológiához mondjuk 5-10 év (jó esetben) ennek a kiépítéséhez ugyanennyi, majd mikor már elért egy jelentõs mennyiséget az ilyen jármûvek száma, akkor építenek erõmûveket 10-15 év és lecseréljük a gk.-kat 15-20 év ez minimum és optimális esetben 35-50 év!
Persze hogy jó lenne az elektromos gk. csak még sok idõ még elterjedhet!
Addig viszont amint írtam a belsõégésû motorokkal kell valamit még kezdeni, meg az üzemanyagokkal!
Ezt nem mint a haladás ellensége írom hanem mert szerintem ez a realitás...
Biztos?
Talán szemléletváltás kéne. Nem minden szénerõmú olyan szar, mint képzelitek.
Ha ismeritek a filet akkor bocs. Néhány dologban elég érdekeseket mondanak a videóban. Energiafelhasználásról pl.
Kínában elég jól fejlesztések vannak.
http://www.youtube.com/watch?v=AqkEbeXJmSI&feature=related
de ha szétnéztek találtok fejlesztéseket nálluk akumlátorokból is. http://www.marketresearch.com/product/display.asp?productid=1936956&g=1
1) A jövedéki adót ne úgy nézzétek, hogy ez mekkora kiesés lenne az államnak. Az állam beszedi a pénzt amit akar úgyis. Nemzetgazdasági szinten viszont óriási nyereség lenne, ha a külföldi energiahordozók importjából akár csak 10%-al is vissza lehetne fogni. Ha jól tudom, az energiaimport ~2500 Mrd Ft évente! Ha ennek csak tizede is itthon maradna, már az jelentõs elõny.
2) Az éjszakai töltésrõl: itt két dolog is van. Jobb helyeken az "éjszakai áram" nem éjjelente van, hanem azt a teherelosztónál ki-be tudják kapcsolni igény szerint. Minden erõmû 100%-os mûködésre van tervezve, itt a legjobb a hatásfoka. Ha vissza kell venni akkor romlik. A másik a menetrendtartó erõmûvek vs. alaperõmûvek. Az alaperõmûvek hatásfoka jobb a menetrendtartó és a csúcserõmûveknél (pl. kombinált ciklusú erõmû lehet 60%-os is, de egy sima gyors indítású gázturbinás ritkán több 35%-nál).
Ha sok ember használ vezérelt áramot töltésre, akkor nagy lesz a távolról vezérelhetõ fogyasztás, és így meg lehetne spóroni az erõmû-oldali teljesítményszabályozást és a menetrendtartó és csúcserõmûveket. Ha csak alaperõmûvekkel termelünk áramot, akkor a végén még az is kijöhet, hogy kevesebb beépített kapacitásra van szükség, mint amennyi jelenleg van, vagy csak minimális növelés kell. Emellett átállítottuk a jármûveket lokálisan nem szennyezõ meghajtásra, és az erõmûveinket nagyobb hatásfokra, vagyis akár kevesebb lehet az áramtermelésre az import energia, de annyival biztosan nem lesz több, amennyi hajtóanyag felhasználást kiváltottunk vele.
Másik idetartozó dolog a vehicle2grid technológia. Ez ennek a továbbfejlesztett változata, ennek már intelligens hálózat kell, de a lényeg, hogy egy töltõre dugott autó vissza is táplálhat a hálózatba, ha az erõmûvek megszorulnak.
3) A szennyezés is összeségében jóval kisebb lenne. Még ha a CO2 redukciót nem is veszem, mert az annyira nem látványos (egy troli pl. még mindig ~70% CO2-t bocsát ki egy hagyományos buszhoz képest, de a jelenlegi erõmûvi hálózattal!), de az egyéb szennyezõknél igen jelentõs csökkenést lehet elérni. A CO2, globális felmelegedést azt okoz, de emberre veszélyes nem mint a CO, NOx, O3 meg hasonló szép vegyületek. Ezek erõmûvekbõl nem jönnek ki.
A kornyzetszennyezes mindenkeppen alacsonyabb lenne, mivel az autoknal valamivel hatekonyabbak az eromuvek. Ez meg akkor is igy lenne, ha a generatorokokat az autok cipelnek magukkal, lasd diesel-elektromos megoldasok. Csak a fekezeskori energiavisszataplalasbol es a varosi allo forgalomban megsporolt uzemanyagbol kijonne a nyereseg, es akkor parkolas kozben meg nem toltottuk az autokat. Az akkumulatorok gyenge teljesitmenye kikuszobolheto kondenzatoros bufferelessel, igy a hirtelen energiakivetel (gazadas) es a bevitel (fekezes) terhelese kiegyenlitheto lenne, ami miatt sokkal olcsobb aksik is megfelelnenek a celra, raadasul sokkal kevesbe kopnanak a folyamatos hasznalattol. A jelenlegi hibridek legnagyobb baja pont az, hogy a motort nem csak aramfejlesztesre hasznaljak, hanem hajtasra is, ezert az nem mindig tud az idealis fordulatszamon uzemelni. Ehhez jon meg hozza, hogy egy kulsoegesu generatornal (pl. stirling) nincs hoveszteseg, tehat a teljes energiat hove alakitjak, majd abbol teljes egeszeben elektromos energia keszitheto, minimalis veszteseggel. Robbanomotorok eseten az energia egy resze ho formajaban tavozik es ezert huteni kell oket. A linearis stirling generatorok eseten pont a hoenergia hajtja a generatort es meg surlodasi veszteseg sem nagyon van.
ps: Energiatermelesre itthon csak a nuklearis es a geotermalis energiaforrasok felelnek meg, mert csak ez a ketto all rendelkezesunkre eleg nagy mennyisegben. A szel, a nap es a vizieromuvek nem igazan hasznalhatoak, a szentuzeles meg meg rovidtavon sem nyero. Ha van eleg villamosenergia, akkor energiatarolasra meg akar a legkori szendioxidbol es vizbol keszitett szintetikus uzemanyag is megfelel, so meg uzemanyagcella is letezik hozza, hogy a visszaalakitas hatekony legyen.