14
  • Molnibalage
    Mert az más modellezési szemléletet és gigantikus erőforrást igényelne. Valami nagyobb dolog modellezése nem egyenlő azzal, hogy minden erőforrást megszorzok az jóccaka..
  • Sanyix
    essemmá a hóak, és maradjon meg jól
  • Csirke4
    100 méteres hóat akarok! :D
  • who am I 7
    www.idokep.hu
  • endale
    Én 50 méteres pontossággal tudom megjósolni a hóesést.
    Csak én a vastagságra tippelek.
  • npityusk
    bocs itt van linkelve
  • npityusk
    http://www.accuweather.com/ és ennyi
  • eax
    Mert Mari neninek meg ez is bonyolult. :)
    Csinalnak egyebkent ennel sokkal komolyabbakat is, csak azok jellemzoen fizetosek.
  • Nos
    5 felhőhöz, meg 5 számhoz semmi nem kell, csak valami grafika. Ez nekik a legkönnyebb.
  • ziipp
    Egyébként azt sosem értettem, hogy időjárás jelentésben miért csak 5 felhő van Magyarország felett? Mellettük meg számok. Ez így nem valami részletes. Sokkal jobb lenne, ha a fenti képhez hasonlóan adnák meg a hőmérsékleteket.
  • eax
    Mert akkor mar nem lenne 100 meteres a felbontasa, vagy kellene venni egy rakas uj vasat.
    Egyebkent hasonlo rendszer az OMSZ-nel is van, a MEANDER, csak nekik kisebb hardveruk van hozza, meg a first-guess adatok nem a GFS-bol, hanem az ALADIN modellbol jonnek.
  • Nos
    Ebben nincs túl sok újítás. Elég sok megfigyelés és modeloutput elérhető a neten, csak nem feltétlenül ennek a modelnek a futásából. Annyi, hogy pár dolgot elérhetővé tettek egy helyen. Ugyanazt a GFS modelt használja peremfeltételnek, amit rengeteg más beágyazott modell is. Annyi, hogy a 100 m-es felbontás miatt a helyi viszonyokat szépen leírja. Így viszont akkora a számításigénye, hogy csak viszonylag kis területre lehet futtatni. Igaz, bármilyen területre lehet külön-külön és az osztrák domborzatnál ez tényleg szükséges lehet. Mindenesetre ha az eredeti GFS model nem fogja meg a térségben jól az időt, akkor a METGIS is rossz lesz, hisz rossz adatokat használ a futása során.
  • akyyy
    nah és miért nem terjesztik ki monjduk egész európára, főleg, most télen? ha csak 1-2 hét kell uj terület beállitásához, akkor nosza, fedjék le vele egész európát.
  • teddybear
    "A Bécsi Meteorológiai és Geofizikai Intézet kutatói olyan információs rendszert fejlesztettek ki, amely képes pontosan megmondani, hol várható hóesés."

Kíváncsi vagyok, hogy a hóesés is tud-e arról, hogy neki hol kell esnie?