14
-
#14 Mert az más modellezési szemléletet és gigantikus erőforrást igényelne. Valami nagyobb dolog modellezése nem egyenlő azzal, hogy minden erőforrást megszorzok az jóccaka.. -
#13 essemmá a hóak, és maradjon meg jól -
#12 100 méteres hóat akarok! :D -
who am I 7 #11 www.idokep.hu -
endale #10 Én 50 méteres pontossággal tudom megjósolni a hóesést.
Csak én a vastagságra tippelek. -
npityusk #9 bocs itt van linkelve -
npityusk #8 http://www.accuweather.com/ és ennyi -
eax #7 Mert Mari neninek meg ez is bonyolult. :)
Csinalnak egyebkent ennel sokkal komolyabbakat is, csak azok jellemzoen fizetosek. -
Nos #6 5 felhőhöz, meg 5 számhoz semmi nem kell, csak valami grafika. Ez nekik a legkönnyebb. -
#5 Egyébként azt sosem értettem, hogy időjárás jelentésben miért csak 5 felhő van Magyarország felett? Mellettük meg számok. Ez így nem valami részletes. Sokkal jobb lenne, ha a fenti képhez hasonlóan adnák meg a hőmérsékleteket. -
eax #4 Mert akkor mar nem lenne 100 meteres a felbontasa, vagy kellene venni egy rakas uj vasat.
Egyebkent hasonlo rendszer az OMSZ-nel is van, a MEANDER, csak nekik kisebb hardveruk van hozza, meg a first-guess adatok nem a GFS-bol, hanem az ALADIN modellbol jonnek. -
Nos #3 Ebben nincs túl sok újítás. Elég sok megfigyelés és modeloutput elérhető a neten, csak nem feltétlenül ennek a modelnek a futásából. Annyi, hogy pár dolgot elérhetővé tettek egy helyen. Ugyanazt a GFS modelt használja peremfeltételnek, amit rengeteg más beágyazott modell is. Annyi, hogy a 100 m-es felbontás miatt a helyi viszonyokat szépen leírja. Így viszont akkora a számításigénye, hogy csak viszonylag kis területre lehet futtatni. Igaz, bármilyen területre lehet külön-külön és az osztrák domborzatnál ez tényleg szükséges lehet. Mindenesetre ha az eredeti GFS model nem fogja meg a térségben jól az időt, akkor a METGIS is rossz lesz, hisz rossz adatokat használ a futása során. -
#2 nah és miért nem terjesztik ki monjduk egész európára, főleg, most télen? ha csak 1-2 hét kell uj terület beállitásához, akkor nosza, fedjék le vele egész európát. -
teddybear #1 "A Bécsi Meteorológiai és Geofizikai Intézet kutatói olyan információs rendszert fejlesztettek ki, amely képes pontosan megmondani, hol várható hóesés."
Kíváncsi vagyok, hogy a hóesés is tud-e arról, hogy neki hol kell esnie?