38
  • Tinman #38
    Győzikének anno pár évadját megnéztem, mert sokszor röhögtem rajta.
    Az utolsó előtt évadnak már esélyt sem adtam, a mostanit meg elvből nem nézem, mert a Celeb vagyokban bebizonyította, hogy mekkora egy szar ember. Nem hazudtolta meg a fajtáját.
  • Dany007
    Nem kérlek, ez úgy van, hogy elkezdődik az értékesítés, és jegyzik az eladások számát.
    Mivel manapság már az egész világra szállít az apple, így egyből, megjelenés után vagy így vagy úgy de mindenkinek lehetősége van megvenni.
    Tehát ha pl McBookAir-ből 6 hónap alatt eladtak csak tegyük fel 5 millió darabot, akkor az "statisztikailag" azt jelenit, hogy az egész világon, így magyarországon is minden 1000. embernek van egy McBookAir-je.

Pedig ez is egyfajta statisztika! Csak épp azt nem veszi figyelembe, hogy zambiában nem túl sok ember van aki McBookAir-t vesz...stb...

Ugyan ez van ezzel a nevetséges statisztikával is. Azért mert 1200 szisztematikusan kiválasztott család nagyrészében a győzikét nézik, messze nem jelenti azt, hogy a többi ~ 2.498.000 háztartásban is azt nézik. Ennyi.
    Tudom, nincs jobb megoldás, de akkor se lehet rá mondani, hogy jó, és valós, sőt, valóshoz is éppenhogy közeli...
  • Dany007
    Statisztikailag a nép imádja elvégre azért van műsoron...
  • barnie1990
    Furcsa, hogy sg-n mindenki szidja Gyoziket (utalom en is).
    Most komolyan nincs egy olyan embernek se netje, aki szerete Gasparek kalandjait, vagy csak tenyleg ekkora bukta valojaban ez a musor?
  • WoodrowWilson
    Az iphone-nal ez akkor lenne párhuzamban, ha mondjuk országonként, de legalább kontinensenként mért adatokat vennénk.
  • WoodrowWilson
    Ne beszélj már badarságokat. A nézettségi adatokat nem az utcán randomra leszólított emberek alapján számolják, hanem a lakosság egyes rétegeire (kor, iskolázottság, lakóhely, stb) levetítve vannak elhelyezve a mérők.
  • Tinman #32
    "Az a lényeg, hogy legyen valami, amit a szponzorok orra alá tudnak dugni!"
  • Dany007
    Az igazi statisztika az, amit tényekből, adatokból vonna le. Nem pedig pár ember véleményéből.

Tudod mért fogadják el a tv csatornák?
    Leszarják ők azt hogy hányan nézik őket! Meg azt is, hogy van-e értelme ilyen statisztikát csinálni.
    Az a lényeg, hogy legyen valami, amit a szponzorok orra alá tudnak dugni!
    Ezen van a hangsúly! Kedves T-mobil nézd már meg ha nálunk reklámoztatsz akkor azt 30 ezerrel többen látják, mint a konkurens csatornánál! Ennyi.
    És a T-mobil inkább náluk reklámoztat. Neki végülis tök mind1, mert a reklám árát le lehet írni az adóból, viszont ha már választhat akkor azt fogja, ahol többen látják.
    Ennek a fajta bugyuta statisztikának csak ez a lényege...
  • Dany007
    Mondok egy példát, hogy megértsd. Kicsit erőltetett lesz, de a lényeget te is ki fogod tudni venni belőle.
    Bár Tinman már érzékeltette a lényeget amiről beszélek.

Amikor kijött az iPhone az első 1 hónpban több mint 1 millió darabot adtak el a világon! De vegyük a McBook Airt, az is egész jó adatokkal szolgálhat, mind1.
    A lényeg, hogy ezek szerint tavaly augusztusban magyarországon minden 5000. ember iPhonnal mászkált? Mert statisztikailag igen! Pedig erőteljesen kétlem mivel baromi drágán hozták be külföldről akkoriban...
  • Tinman #29
    "reprezentatívabb mint a semmi. "
    Ez tény ettől még pontatlan sac/kb. Ergo az eredményekből ilyen következtetéseket levonni, mint amilyen ez a cikk is elég ciki.
  • Tinman #28
    Nem ártana, ha lenne egy önálló gondolatod és nem azt szajkóznád, amit egy elavult oktatási rendszerben beléd vertek.

Az alapvető gondot sem érted... ~2%-os hibáról van szó ilyen arányoknál... mennyi is az számszerüleg ~10.000 millióra vetítve?
    Miről is szól a cikk? 638 és 660 ezer közötti különbségről...

Meg statisztikát használni ízlésekre és érzelmi alapon döntőkre? ROFL.
  • Hunreal
    Viktor! Eddig még soha nem szóltam le a cikkeidet, de ez már nekem is sok! Minek kell a bulvár szintre lesüllyedni??? Blikk-nél akarsz esetleg elhelyezkedni? Hogy lehet ilyen címet adni??? 30 ezer fő az neked odasózás??! Hogyan lehet úgy egy ilyen cikket megírni, hogy például jövőhéten arról mesélsz, hogy a tv2 közel 70 embert küld el az állásból és a műsorai is a csőd szélére kerülnek... Lásd példa okáért a jóban-rosszban..
    Ha már valamit leírsz, akkor legyél már naprakészebb az információkkal.. Más portálok pl sokkal hamarabb lehozták az ennél frissebb információkat... Eddig minden nap látogattam az oldalt és olvastam a cikkeidet, de elk*rvulás beindult nálad a bulvár felé...
  • Narxis
    "messze van a valós adatoktól"

Ne basszál már fel, te megkérdeztél mindenkit? Van bizonyítékod, hogy NEM PONTOS? A jelenlegi módszer már bizonyította, hogy nem áll messze a valóságtól, máskülönben nem használnák.
  • Narxis
    Senki nem fog neked 10millió embert megkérdezni és nem csak Pesten vannak ilyen készülékek kihelyezve, reprezentatívabb mint a semmi. A másik pedig, hogy a kereskedelmi csatornák IS ezek alapján buktatnak meg műsorokat ergo ők is elfogadják. Az, hogy neked nem tetszik egyéni szoc. problem. Te azt mondod, hogy az egész hülyeség, a többiek pedig azt hogy a mérési hibahatár elfogadható(többiek=mi fórumozók, csatornák vezetői, szakemberek).
  • Dany007
    Ennyivel én is tisztában voltam a statisztikával kapcsolatban :)
    De azt értsd meg, hogy attól még, mert szisztematikusan kiválasztott 1000 háztartás Budapest különböző területein, attól még azt nem lehet 10millió emberre vetíteni.
    Ez nem olyan mint egy gyár... Ahol ha minden 5. hibás, akkor 10millió termékből is minden 5. hibás lesz... Emberekről van szó, helyenként, tájanként, vidékenként, városonként változó szokásokkal stb...
    Város-Falu, Budapest-Vidék rengeteg szokásban különbözik...
    Tudom h a világon mindenhol így csinálják, azonban akkoris messze van a valós adatoktól...
    Nem mondom azt, hogy van jobb módszer, de ez messze nem jó se tökéletes.
  • sbuci
    Pontosan ezért van az, hogy a felmérésben résztvevő háztartások nem az I.kerület Krisztina körút 12-19. szám lakói, hanem van benne minden réteg, ami kis országunkban fellelhető. És ők is olyan arányban, ahogy a lakosság felépül itthon. Mit vársz még, mit mondjunk? Ha népszavazásban írnád ki a nézettséget, akkor se fogsz sose pontos adatot kapni, mert a jogosultak fele se megy el... különben a világ minden országában így mérik a nézettséget, és eddig működött. Örülök neki, hogy utálod Győzikééket, képzeld, én is, sőt, a környezetemben se nézik, mert megválogatom a barátaimat. Gondolom te is. De ettől még sajnos igaz az, hogy a birka nép erre kíváncsi ez van. Nem értem miért fáj ez neked. Gondolom azt sem tudod, hogy Magyarországon az első kettő legjobban eladott napilap a Sztory, meg a Blikk... ezek után nem kell csodálkozni. Ennyi, részemről lezárva.
  • Dany007
    Mindanyian itt hablatyoltok, vagy végre értelmesen is elkezdtek érvelni?
    Ugyan ne mond már nekem, hogy megkérdeznek 1000 embert, és azt felszorozva 10millióra kiadja a helyes, vagy csak megközelítőleg helyes értéket?
    Arról nem is beszélve, hogy tájanként, sőt sokszor városonként is eltérőek a szokások.
    Nembeszélve Budapest - Vidék viszonylatról.
    Teljesen más falu - város részről is.
    Ha megkérdeznek 1000 Budapestit mit nézett szombat este, az abszolút semmi mást nem jelent, minthogy az az 1000 ember mit nézett aznap este. Maximum Budapest lakosságának szokásaira utal! De semmiképpen nem egész országra...
    szal várom az értelmes magyarázatokat, már ha tudok olyat is írni...
  • Reg5
    Nem is kltúr tv-k :) Viszont nagyon szórakoztató műsorpkat adnak(nekem a Discovery nagy kedvenc).
  • Narxis
    Nem ártana ha tanulnál egy kis statisztikát...
  • WoodrowWilson
    Egyrészt nem 1200 ember, hanem 1200 háztartás, de ebből szempontból most ez mindegy. Természetesen van arra esély, hogy pont úgy fogták ki, hogy mki ugyanazt nézze, csak épp olyan kicsi, hogy nem kell vele foglalkozni. De ahogy már mondták itt, ajánlom statisztikai ismereteid bővítését.
  • Barpi
    Áruld már el nekem, mi a bajod a Discovery-vel? Szerintem tök jó sorozatok mennek rajta. Mit nézzen mást? TV-Paprikát, vagy StoryTV-t? Bár gondolom Te ATV, DunaTV rajongó vagy, ha kultúráról van szó. :(
  • Dany007
    Hablaty öcsém :) Ez nekem is megy.
    Akkor végre elmagyarázhatnád, hogy függ össze a nézettségi statisztika számítás, meg a műholdak fellövése :) Mert elvégre arról beszélünk.
    Te sem gondolhatod komolyan, hogy ha megkérdezel 1000 embert melyik színt szereti, és a 70% azt mondja, hogy a pirosat, akkor az azt jelenti, hogy a lakosság nagyrésze a pirosat szereti...
    Tudom leegyszerüsítem, de akkoris ez a lényege.
  • sandor8206
    +olyan jók ezek a közvéleménykutatások, hogy a választásokat is milyen jól megtippelik:-)óóóó, nyugi 3% vezetsz, választás jajj 1% vesztettél, de nyugi mert belefér a statisztikai hibahatárba :-D szóval lehet, hogy matematikailag+statisztikailag ki lehet számolni, hogy egy bizonyos hibahatáron belül, hogy 10 M ember mit nézz, csak egy valamit nem vesznek bele az emberi tényezőt, lehet pont annál a 800 embernél győzike a nagy fan, szóval 800 emberből lekövetkeztetni hogy 630 ezer és 680 ezer még nem életbiztosítás:-D
  • Barpi
    Én nem mondanám, hogy a odasózott. Viktor, Te olyan hülye címeket adsz a cikkeidnek, mint a bulvár firkászok! Azért az a 200e plusz néző, csak ott van még, nem? Mondjuk én a megafost nem nézném akkor se, ha fizetnének érte!
  • torreadorz
    Én mindig jókat szoktam nevetni az ilyen statisztikákon :)
    Arról az aprócska tényről meg nem megfelejtkezve hogy például ennél az esetnél azért elgondolkoztató hogy vajon azért nézik-e az emberek pl győzikét mert szeretik, vagy mert nincs más. Mert ugye ha az ország legnagyobb csatornáján győzike megy főműsoridőben, akkor tökmindegy milyen statisztikai módszert használsz, a végeredmény az lesz hogy statisztikailag sokan nézik győzikét :)

• sbuci
    Nem mondtam, hogy egyenlő vele... Egyébként nagyon beszűkültek az ismereteid ezen a téren, ha úgy gondolod, hogy a statisztika abból áll, hogy húzogatják a strigulákat, hányszor esett vissza a műhold. Egy kis segítség a fejlődésedhez: ha már túljutottál a számtani, mértani és harmonikus közepeken, akkor kezdd el tanulmányozni a standard deviációt, konfidenciákat, egyoldalas és kétoldalas hipotéziseket, valószínûségi változó függését determinisztikus változóktól, vagy esetleg egy kis variancia analízist - ha megvagy vele, és még mindig nem vágod, hogy miért kell ez a TE mindennapi életedhez is - amikor bekapcsolod ezt: Intel Core2Duo E6600 3Ghz (oc) - MSI p965 Platinum - 4GB SuperTalent DDR2 1Ghz (oc) - MSI 8800GTS 640Mb (630/1600/960) a gépedet, akkor szólj, és kaphatsz még anyagot ;)
  • Dany007
    Mond már el nekem, hogy egy műhold pályáraállításhoz mért kell statisztikai számítás? Statisztikát készítenek hány esett vissza? Így következtetnek hogy v.színüleg mekkora is szökési sebesség? Vagy mi?

A matematika nem egyenlő a statisztikával... Az csak egy alfaja...
  • Dany007
    Épp erről beszélek. A közvéleménykutatások se érnek semmit!
    Ne mond már nekem, hogy 1200 ember véleményét fel lehet szorozni 10 millióra???
    És ha pont úgy fogták ki, hogy az 1200ból 700-an győzikét néznek? Valójában meg csak 800 ezren? Mi erre a garancia?
    Ez még saccnak is gyenge...
  • sbuci
    Nem, ez nem nevetséges, hanem úgy hívják, hogy MATEMATIKA (statisztika) - hallottál már róla??? Van pl. Budapesten pár egyetem, ahol egész komolyan foglalkoznak vele... tudod az, hogy TV-zel, az azért lehetséges, mert valaki stacionárius pályára állította neked a műholdat, ahova a csatornák felküldik az adást. Ahhoz pedig baromi sok ilyen statisztikai számítás kellett ;)
  • FlyingV
    discovery kb egy szánalom (szintúgy Nat Geo), szóval ne hidd magadat akkora kultúraérzékeny 'arc'-nak
  • chase
    http://tv2akademia.hu/

Aki nem tudja csinálni, az tanítja! :)
  • WoodrowWilson
    800 háztartásban van most ilyen készülék, és 1200-ra akarják bővíteni (vagy már megtették, ezt nem tudom pontosan). Viszont ez pont elég arra, hogy 1-2%-os hibahatáron belül megadja az adatokat. Közvéleménykutatásokról még nem hallottatok? Ott se kérdezik meg a teljes lakosságot.
  • Goaulds
    Bocsánat Forma 1-et RTL en nézem :) Palik Lacival, Béláám ühüüümm....
  • Goaulds
    uhhh...RTL klubb TV2 hmmm mik is ezek?
    Discovery(k), BBC és Spectrumon kívül mást nem is nézek
  • Dany007
    uhf, látom egyetértünk :)) Röhej, hogy a reklámipar is hisz ezeknek :s
  • redfish
    Ja, még azt elfelejtettem : egyszer a Retekklub élőben megszavaztatta a jónépet, hogy kell-e tovább Győzike Show, vagy nem?... 70%-os NEM jött ki!!!
    Erre mit tesz Isten?... 1 hónap múlva megint nyomatták a Győzike Showt, merthogy a "nézők kérték"?!!!
    Lehet, az a párszáz tapló rákattintott, de a sokezer SMS-küldő NEM-el szavazott!
  • redfish
    Néhány családhoz (párszáz?) telepítettek a TV-re egy dobozt, ami rögzíti, mikor melyik csatornára kattintanak, aztán ezt a párszázas eredményt felszorozzák... NEVETSÉGES!
    Az a párszáz ember dönti el, mit kell néznie a továbbiakban sokmillió embernek az országban! Ha ők odavannak az idióta Győzikéért, akkor nekünk évekig ezt kell nézni, ha belegebedünk akkor is!
    Szóval : az ilyen statisztikáknak ne higyj, ezeken csak röhögni lehet.

• Dany007
    Sohase értettem hogy lehet ezeket az adatokat ennyire komolyan venni...

Aki ért hozzá elmesélhetné nekem, hogyan is megy ez a nézettség mérés?
    Leszólítanak Budapesten 1000 embert és megkérdezik mit nézett szombat este?
    Vagy kérdőíveket küldenek ki 10.000 embernek? És aztán mindezt átlagolják a 10 milliós lakosságra?
    Csak mert én ezt a két módszerről hallottam. És ha tényleg így v. hasonlóan van, akkor röhej, hogy 1000 v 10.000 ember véleményéből kijelentik, hogy a 10 millió lakos vajon mit is néz?
    És akkor itt küzdenek 660 ezer meg 638 ezer között? Nevetséges. Ezt akkor lehetne csak komolyan venni, ha megkérdeztek volna 1.298.000 embert, és abból 660ezer ezt válaszolja 638ezer meg azt. De erőssen kétlem, hogy akár 2.000 embert is megkérdeztek volna.

Majd ha minden TV készülékben lesz egy kis jeladó, ami folyamatosan rögzíti mikor mit nézett az ember, és mindezt hitelesen összegzik, na majd akkor lehet hinni az ilyen statisztikáknak.