672
-
#352 Te sem tudod megnézni dailynews-on? #331 -
#351 Több lett mint 10 perc egy kicsivel :S Nem szeretnék levágni belőle (végéből tudnék de akkor se lenne 10-nél kevesebb), az elején lévő bevezetőt nem akarok. -
szasz85 #350 Rakd fel YouTube-ra. -
szasz85 #349 Csak sajnos az a baj hogy te nem Isten szájából hanem néhány közel-keleti kecskepásztor szájából idézel akik néhány ezer éve kitalálták ezeket a remek nyelvtörőket.
:-)) -
#348 :( Este feltöltöm akkor saját tárhelyemre saját flv playerrel, ha nem javul meg addig... -
A1274815 #347 Töröltem még mindig nem jön sajnos be. -
A1274815 #346 Felöllem beírhatod az egész Bibliát, de ne számíts változásra. -
A1274815 #345 Na végre tudszte saját gondolatokkal is jönni.
"Azért idézgetek, mert ennél jobban én sem tudnám elmondani a véleményem!"
Ha van saját véleményed, tessék érthetően a te szemszögedből kifolyólag elmondani, ettől jobban nem tudod meg tenni, idézetekkel sem.
"Isten szájából származó beszéd abszolút igazság, ha tetszik, ha nem."
Mint írtam az a baj, hogy Isten ezt tollbamondta, valamint, hogy szépen szájról szájra terjedt, mire lejegyezték.
Tehát ha jól értem ezt, akkor fogadjuk el, csak mert és küölönben is kuss!
De ha már ittartunk, akkor miért mondjuk csak a kertesztény/zsidó szent írást, a muzulmánok és a hinduk is úgyvélik, hogy nekik van igazuk. Most akkor mi van? -
Tibi777 #344 1Kor 13:1 Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.
1Kor 13:2 És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.
1Kor 13:3 És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.
1Kor 13:4 A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
1Kor 13:5 Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt,
1Kor 13:6 Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal;
1Kor 13:7 Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.
1Kor 13:8 A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendőmondások, eltöröltetnek; vagy akár nyelvek, megszűnnek; vagy akár ismeret, eltöröltetik.
1Kor 13:9 Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás:
1Kor 13:10 De mikor eljő a teljesség, a rész szerint való eltöröltetik.
1Kor 13:11 Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat.
1Kor 13:12 Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, amint én is megismertettem.
1Kor 13:13 Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet.
Gal 5:14 Mert az egész törvény ez egy ígében teljesedik be: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
Máté 5:38 Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért és fogat fogért.
Máté 5:39 Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem aki arcul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orcádat is.
Máté 5:40 És aki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsőt is.
Máté 5:41 És aki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettőre.
Máté 5:42 Aki tőled kér, adj néki; és aki tőled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól.
Máté 5:43 Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet.
Máté 5:44 Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik háborgatnak és kergetnek titeket.
Máté 5:45 Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.
Máté 5:46 Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?
Máté 5:47 És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképpen cselekesznek-é?
Máté 5:48 Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.
-
Tibi777 #343 Miért, talán nem bírod a sok sületlenség után olvasni Isten beszédét?
Azért idézgetek, mert ennél jobban én sem tudnám elmondani a véleményem!
Isten szájából származó beszéd abszolút igazság, ha tetszik, ha nem.
:-))
-
#342 Nálam már megy :S Még egy ilyen rossz videó feltöltőt, a feltöltés is 3.-jára indult csak el :@
Próbáld meg törölni a gyorsítótárat. -
A1274815 #341 "Másról se szól hogy isten, így isten úgy, és hogy ő mennyire fantasztikus hogy ennyi mindent megcsinált." Narcissism or Psychopathy. Kb. ilyen dolog. -
A1274815 #340 Én nagyon szeretném megnézni át tanulmányozni, de sajnos még mindig nem akar menni. -
szasz85 #339 Jób = Összefüggéstelen, teljesen értelmetlen mondatok, a mindennapi élet dolgairól, isten bálványozása. Másról se szól hogy isten, így isten úgy, és hogy ő mennyire fantasztikus hogy ennyi mindent megcsinált. Egy hatalmas reklámszöveg amit valószínűleg elámulva hallgathatott a korabeli műveletlen közönség.
Ézs - Ugyanaz mint Jób megfűszerezve egy kis erőfitogtatás és fenyegetéssel. -
A1274815 #338 Szépen kértelek ne idézzgess!
(P.S.: 666 = Néró) -
Tibi777 #337 A nagytestvér figyel!
Jel 13:14 És elhiteti a földnek lakosait a jelekkel, amelyek adatának néki, hogy cselekedje a fenevad előtt; azt mondván a föld lakosainak, hogy csinálják meg a fenevadnak képét, aki fegyverrel megsebesíttetett vala, de megelevenedett.
Jel 13:15 És adaték néki, hogy a fenevad képébe lelket adjon, hogy a fenevad képe szóljon is, és azt mívelje, hogy mindazok, akik nem imádják a fenevad képét, megölessenek,
Jel 13:16 Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek;
Jel 13:17 És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson [semmit], hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.
Jel 13:18 Itt van a bölcsesség. Akinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat. -
#336 Nah mostmár bejön a videó, nézzétek meg, és véleményezzetek (cáfoljátok meg :D) -
A1274815 #335 Azzal, hogy semmi mást nem csinálsz, csak idézgetsz másokat, egy dolgot remekül bebizonyítasz.
Azt, hogy a veled itt megjelent hasonló nézetű emberektől eltérően nem rendelkezel saját véleménnyel, mert akkor saját gondolotokkal jönnél.
Tehát, ha azt akarod, hogy vitarpartnernek tekintsenek olyanok (majd nem az itt jelenlévők többsége), mint én saját érvekkel tessék jönni, saját gondolatokkal és hagyd az idézgetéseket! -
A1274815 #334 téritani = téríteni. -
A1274815 #333 Hagyd szépen abba a hittérítést!
Lehet itt nem tudom milyen filozófusokat, szentírásokat idézni, még nem lesz igazad!!!
Ez az egyik baja az emberiségnek, nem képes elviselni, azt ha valaki nem olyan mint ő. Ettől már csak az a jobb, ha az illető(k)nek bebizonyíthatóan nincs igaza. Valamint az illető űres fecsegéssel próbálja, tények, érvek, bizonyítékok nélkül alátámasztani állás pontját. (Másszóval arogancia!)
Papvagy, hogy téritani próbálsz, vagy Jehova? -
Tibi777 #332 Egy kis olvasnivaló!
Jób 38:1 Majd felele az Úr Jóbnak a forgószélből és monda:
Jób 38:2 Ki az, aki elhomályosítja az örök rendet tudatlan beszéddel?
Jób 38:3 Nosza övezd fel, mint férfiú derekadat, én majd kérdezlek, te meg taníts engem!
Jób 38:4 Hol voltál, mikor a földnek alapot vetettem? Mondd meg, ha tudsz valami okosat!
Jób 38:5 Ki határozta meg mértékeit, ugyan tudod-é; avagy ki húzta el felette a mérő zsinórt?
Jób 38:6 Mire bocsátották le oszlopait, avagy ki vetette fel szegeletkövét;
Jób 38:7 Mikor együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vigadozának?
Jób 38:8 És [kicsoda] zárta el ajtókkal a tengert, amikor előtünt, az anyaméhből kijött;
Jób 38:9 Mikor ruházatává a felhőt tevém, takarójául pedig a sürű homályt?
Jób 38:10 Mikor reávontam törvényemet, zárat és ajtókat veték eléje:
Jób 38:11 És azt mondám: Eddig jöjj és ne tovább; ez itt ellene áll kevély habjaidnak!
Jób 38:12 Parancsoltál-é a reggelnek, amióta megvagy? Kimutattad-é a hajnalnak a helyét?
Jób 38:13 Hogy belefogózzék a földnek széleibe, és lerázassanak a gonoszok róla.
Jób 38:14 Hogy átváltozzék mint a megpecsételt agyag, és előálljon, mint egy ruhában.
Jób 38:15 Hogy a gonoszoktól elvétessék világosságuk, és a fölemelt kar összetöressék?
Jób 38:16 Eljutottál-é a tenger forrásáig, bejártad-é a mélységnek fenekét?
Jób 38:17 Megnyíltak-é néked a halálnak kapui; a halál árnyékának kapuit láttad-é?
Jób 38:18 Áttekintetted-é a föld szélességét, mondd meg, ha mindezt jól tudod?
Jób 38:19 Melyik út [visz] oda, hol a világosság lakik, és a sötétségnek hol van a helye?
Jób 38:20 Hogy visszavinnéd azt az ő határába, és hogy megismernéd lakása útjait.
Jób 38:21 Tudod te ezt, hiszen már akkor megszülettél; napjaidnak száma nagy!
Jób 38:22 Eljutottál-é a hónak tárházához; vagy a jégesőnek tárházát láttad-é?
Jób 38:23 Amit fentartottam a szükség idejére, a harc és háború napjára?
Jób 38:24 Melyik út [visz oda], ahol szétoszlik a világosság, és szétterjed a keleti szél a földön?
Jób 38:25 Ki hasított nyílást a záporesőnek, és a mennydörgő villámnak útat?
Jób 38:26 Hogy aláessék az ember nélkül való földre, a pusztaságra, holott senki sincsen;
Jób 38:27 Hogy megitasson pusztát, sivatagot, és hogy sarjasszon zsenge pázsitot?
Jób 38:28 Van-é atyja az esőnek, és ki szülte a harmat cseppjeit?
Jób 38:29 Kinek méhéből jött elő a jég, és az ég daráját kicsoda szülte?
Jób 38:30 [Miként] rejtőznek el a vizek mintegy kő [alá], és [mint] zárul be a mély vizek színe?
Jób 38:31 Összekötheted-é a fiastyúk szálait; a kaszáscsillag köteleit megoldhatod-é?
Jób 38:32 A hajnalcsillagot előhozhatod-é az ő idejében, avagy a göncölszekeret forgathatod-é fiával együtt?
Jób 38:33 Ismered-é az ég törvényeit, vagy te határozod-é meg uralmát a földön?
Jób 38:34 Felemelheted-é szavadat a felhőig, hogy a vizeknek bősége beborítson téged?
Jób 38:35 Kibocsáthatod-é a villámokat, hogy elmenjenek, vagy mondják-é néked: Itt vagyunk?
Jób 38:36 Ki helyezett bölcsességet a sötét felhőkbe, vagy a tüneményeknek ki adott értelmet?
Jób 38:37 Ki számlálta meg a bárányfelhőket bölcsességgel, és ki üríti ki az égnek tömlőit;
Jób 38:38 Mikor a por híg sárrá változik, és a göröngyök összetapadnak?
Vadászol-é prédát a nőstény oroszlánnak, és az oroszlánkölykök éhségét kielégíted-é;
Jób 39:2 KJV 38:40 Mikor meglapulnak tanyáikon, [és] a bokrok közt lesben vesztegelnek?
Jób 39:3 KJV 38:41 Ki szerez a hollónak eledelt, mikor a fiai Istenhez kiáltoznak; kóvályognak, mert nincs mit enniök?
Jób 39:4 KJV 39:1 Tudod-é a kőszáli zergék ellésének idejét; megvigyáztad-é a szarvasok fajzását?
Jób 39:5 KJV 39:2 Megszámláltad-é a hónapokat, ameddig vemhesek; tudod-é az ellésök idejét?
Jób 39:6 KJV 39:3 [Csak] összegörnyednek, elszülik magzataikat, vajudásaiktól megszabadulnak.
Jób 39:7 KJV 39:4 Fiaik meggyarapodnak, a legelőn nagyranőnek, elszélednek és nem térnek vissza hozzájok.
Jób 39:8 KJV 39:5 Ki bocsátotta szabadon a vadszamarat, ki oldozta el e szamárnak kötelét,
Jób 39:9 KJV 39:6 Amelynek házául a pusztát rendelém, és lakóhelyéül a sósföldet?
Jób 39:10 KJV 39:7 Kineveti a városbeli sokadalmat, nem hallja a hajtsár kiáltozását.
Jób 39:11 KJV 39:8 A hegyeken szedeget, az ő legelőjén mindenféle zöld [gazt] felkeres.
Jób 39:12 KJV 39:9 Akar-é szolgálni néked a bölény? Avagy meghál-é a te jászolodnál?
Jób 39:13 KJV 39:10 Oda kötheted a bölényt a barázdához kötelénél fogva? Vajjon boronálja-é a völgyeket utánad?
Jób 39:14 KJV 39:11 Bízhatol-é benne, mivelhogy nagy az ereje, és munkádat hagyhatod-é reá?
Jób 39:15 KJV 39:12 Hiszed-é róla, hogy vetésedet behordja, és szérűdre betakarítja?
Jób 39:16 KJV 39:13 Vígan [leng] a strucmadár szárnya: vajjon az eszterág szárnya és tollazata-é az?
Jób 39:17 KJV 39:14 Hiszen a földön hagyja tojásait, és a porral költeti ki!
Jób 39:18 KJV 39:15 És elfeledi, hogy a láb eltiporhatja, és a mezei vad eltaposhatja azokat.
Jób 39:19 KJV 39:16 Fiaival oly keményen bánik, mintha nem is övéi volnának; ha fáradsága kárba vész, nem bánja;
Jób 39:20 KJV 39:17 Mert Isten a bölcsességet elfeledtette vele, értelmet pedig nem adott néki.
Jób 39:21 KJV 39:18 De hogyha néki ereszkedik, kineveti a lovat és lovagját.
Jób 39:22 KJV 39:19 Te adsz-é erőt a lónak, avagy a nyakát sörénnyel te ruházod-é fel?
Jób 39:23 KJV 39:20 Felugraszthatod-é, mint a sáskát? Tüsszögése dicső, félelmetes!
Jób 39:24 KJV 39:21 [Lábai] vermet ásnak, örvend erejének, a fegyver elé rohan.
Jób 39:25 KJV 39:22 Neveti a félelmet; nem remeg, nem fordul meg a fegyver elől;
Jób 39:26 KJV 39:23 Csörög rajta a tegez, ragyog a kopja és a dárda:
Jób 39:27 KJV 39:24 Tombolva, nyihogva kapálja a földet, és nem áll veszteg, ha trombita zeng.
Jób 39:28 KJV 39:25 A trombitaszóra nyerítéssel felel; messziről megneszeli az ütközetet, a vezérek lármáját és a csatazajt.
Jób 39:29 KJV 39:26 A te értelmed miatt van-é, hogy az ölyv repül, [és] kiterjeszti szárnyait dél felé?
Jób 39:30 KJV 39:27 A te rendelésedre száll-é fent a sas, és rakja-é fészkét a magasban?
Jób 39:31 KJV 39:28 A kősziklán lakik és tanyázik, a sziklák párkányain és bérctetőkön.
Jób 39:32 KJV 39:29 Onnét kémlel enni való után, messzire ellátnak szemei.
Jób 39:33 KJV 39:30 Fiai vért szívnak, és ahol dög van, mindjárt ott [terem].
Jób 39:34 KJV 40:1 Szóla továbbá az Úr Jóbnak, és monda:
Jób 39:35 KJV 40:2 Aki pert kezd a Mindenhatóval, cáfolja meg, és aki az Istennel feddődik, feleljen néki!
Jób 39:36 KJV 40:3 És szóla Jób az Úrnak, és monda:
Jób 39:37 KJV 40:4 Ímé, én parányi vagyok, mit feleljek néked? Kezemet a szájamra teszem.
Jób 39:38 KJV 40:5 Egyszer szóltam, de már nem szólok, avagy kétszer, de nem teszem többé!
Jób 40:2 KJV 40:7 Nosza! övezd fel, mint férfi, derekadat; én kérdezlek, te pedig taníts engem!
Jób 40:3 KJV 40:8 Avagy semmivé teheted-é te az én igazságomat; kárhoztathatsz-é te engem azért, hogy te igaz légy?
Jób 40:4 KJV 40:9 És van-é ugyanolyan karod, mint az Istennek, mennydörgő hangon szólasz-é, mint ő?
Jób 40:5 KJV 40:10 Ékesítsd csak fel magadat fénnyel és méltósággal, ruházd fel magadat dicsőséggel és fenséggel!
Jób 40:6 KJV 40:11 Öntsd ki haragodnak tüzét, és láss meg minden kevélyt és alázd meg őket!
Jób 40:7 KJV 40:12 Láss meg minden kevélyt és törd meg őket, és a gonoszokat az ő helyükön tipord le!
Jób 40:8 KJV 40:13 Rejtsd el őket együvé a porba, orcájukat kösd be mélységes sötéttel:
Jób 40:9 KJV 40:14 Akkor én is dicsőítlek, hogy megtartott téged a te jobbkezed!
Jób 40:10 KJV 40:15 Nézd csak a behemótot, amelyet én teremtettem, amiként téged is, fűvel él, mint az ökör!
Jób 40:11 KJV 40:16 Nézd csak az erejét az ő ágyékában, és az ő erősségét hasának izmaiban!
Jób 40:12 KJV 40:17 Kiegyenesíti farkát, mint valami cédrust, lágyékának inai egymásba fonódnak.
Jób 40:13 KJV 40:18 Csontjai érccsövek, lábszárai, mint a vasrudak.
Jób 40:14 KJV 40:19 Az Isten alkotásainak remeke ez, az ő teremtője adta meg néki fegyverét.
Jób 40:15 KJV 40:20 Mert füvet teremnek számára a hegyek, és a mező minden vadja ott játszadozik.
Jób 40:16 KJV 40:21 Lótuszfák alatt heverész, a nádak és mocsarak búvóhelyein.
Jób 40:17 KJV 40:22 Befedezi őt a lótuszfák árnyéka, [és] körülveszik őt a folyami fűzfák.
Jób 40:18 KJV 40:23 Ha árad is a folyó, nem siet; bizton van, ha szájához a Jordán csapna is.
Jób 40:19 KJV 40:24 Megfoghatják-é őt szemei láttára, vagy átfúrhatják-é az orrát tőrökkel?!
Jób 41:1 Kihúzhatod-é a leviáthánt horoggal, leszoríthatod-é a nyelvét kötéllel?
Jób 41:2 Húzhatsz-é gúzst az orrába, az állát szigonnyal átfurhatod-é?
Jób 41:3 Vajjon járul-é elődbe sok könyörgéssel, avagy szól-é hozzád sima beszédekkel?
Jób 41:4 Vajjon frigyet köt-é veled, hogy fogadd őt örökös szolgádul?
Jób 41:5 Játszhatol-é vele, miként egy madárral; gyermekeid kedvéért megkötözheted-é?
Jób 41:6 Alkudozhatnak-é felette a társak, vagy a kalmárok közt feloszthatják-é azt?
Jób 41:7 Tele rakhatod-é nyársakkal a bőrét, avagy szigonnyal a fejét?
Jób 41:8 Vesd rá a kezedet, de megemlékezzél, hogy a harcot nem ismételed.
Jób 41:9 Ímé, az ő reménykedése csalárd; [puszta] látása is halálra ijeszt!
Jób 41:10 Nincs oly merész, aki őt felverje. Ki hát az, aki velem szállna szembe?
Jób 41:11 Ki adott nékem elébb, hogy azt visszafizessem? Ami az ég alatt van, mind enyém!
Jób 41:12 Nem hallgathatom el testének részeit, erejének mivoltát, alkotásának szépségét.
Jób 41:13 Ki takarhatja fel ruhája felszínét; két sor foga közé kicsoda hatol be?
Jób 41:14 Ki nyitotta fel orcájának ajtait? Fogainak sorai körül rémület [lakik]!
Jób 41:15 Büszkesége a csatornás pajzsok, összetartva [mintegy] szorító pecséttel.
Jób 41:16 Egyik szorosan a másikhoz lapul, hogy közéje levegő se megy.
Jób 41:17 Egyik a másikhoz tapad, egymást tartják, egymástól elszakadhatatlanok.
Jób 41:18 Tüsszentése fényt sugároz ki, és szemei, mint a hajnal szempillái.
Jób 41:19 A szájából szövétnekek jőnek ki, [és] tüzes szikrák omlanak ki.
Jób 41:20 Orrlyukaiból gőz lövel elő, mint a forró fazékból és üstből.
Jób 41:21 Lehellete meggyujtja a holt szenet, és a szájából láng lövel elő.
Jób 41:22 Nyakszirtjén az erő tanyáz, előtte félelem ugrándozik.
Jób 41:23 Testének részei egymáshoz tapadtak; kemény önmagában és nem izeg-mozog.
Jób 41:24 Szíve kemény, mint a kő, oly kemény, mint az alsó malomkő.
Jób 41:25 Hogyha felkél, hősök is remegnek; ijedtökben veszteg állnak.
Jób 41:26 Ha éri is a fegyver, nem áll meg benne, [legyen bár] dárda, kopja vagy kelevéz.
Jób 41:27 Annyiba veszi a vasat, mint a pozdorját, az acélt, mint a korhadt fát.
Jób 41:28 A nyíl vesszője el nem űzi őt, a parittyakövek pozdorjává változnak rajta.
Jób 41:29 Pozdorjának tartja a buzogányütést is, és kineveti a bárd suhogását.
Jób 41:30 Alatta éles cserepek vannak; mint szeges borona hentereg az iszap felett.
Jób 41:31 Felkavarja a mély vizet, mint a fazekat, a tengert olyanná teszi, mint a festékedény.
Jób 41:32 Maga után világos ösvényt hagy, azt hinné [valaki], a tenger megőszült.
Jób 41:33 Nincs e földön hozzá hasonló, amely úgy teremtetett, hogy ne rettegjen.
Jób 41:34 Lenéz minden nagy állatot, ő a király minden ragadozó felett.
Ézs 44:6 Így szól az Úr, Izráelnek királya és megváltója, a seregeknek Ura: Én vagyok az első, én az utolsó, és rajtam kívül nincsen Isten.
Ézs 44:7 És ki hirdetett hozzám hasonlóan? jelentse meg és hozza azt elém, mióta e világ népét teremtém; és jelentsék meg a közeli és távoli jövőt.
Ézs 44:8 Ne féljetek és ne rettegjetek! Hát nem mondtam-é meg és nem jelentém előre? Ti vagytok tanuim! Hát van-é rajtam kívül Isten? Nincs kőszál, nem tudok!
Ézs 44:9 A bálványok csinálói mind hiábavalók, és kedvenceik mit sem használnak, és tanuik nem látnak és nem tudnak, hogy megszégyenüljenek.
Ézs 44:10 Ki alkotott istent, és bálványt [ki] öntött? amely semmit sem használ!
Ézs 44:11 Ímé, minden barátaik megszégyenülnek, és a mesterek magok is emberek; gyűljenek össze mind és álljanak elő; féljenek, szégyenüljenek meg együtt!
Ézs 44:12 A kovács fejszét [készít], és munkálkodik a szénnél, és alakítja azt pőröllyel, és munkálja azt erős karjával, és megéhezik és ereje nincsen, és vizet sem iszik és elfárad.
Ézs 44:13 Az ács mérőzsinórt von, és lefesti azt íróvesszővel, és meggyalulja azt, a cirkalommal alakítja, és csinálja azt férfiú formájára, ember ékességére, hogy házában lakjék.
Ézs 44:14 Cédrusfát vág magának, tölgy- és cserfát hoz, és válogat az erdő fáiban, fenyőt plántál, amelyet az eső fölnevel.
Ézs 44:15 Azokból az ember tüzet gerjeszt, vesz belőlök és melegszik, meggyújtja és kenyeret süt; sőt istent is csinál abból és imádja, bálványt készít és előtte leborul;
Ézs 44:16 Felét tűzben megégeti, felénél húst eszik: pecsenyét süt és megelégszik, és aztán melengeti magát és szól: Bezzeg melegem van, tűznél valék!
Ézs 44:17 Maradékából istent készít, bálványát; leborulva imádja azt és könyörög hozzá, és így szól: Szabadíts meg, mert te vagy istenem!
Ézs 44:18 Nem tudnak és nem értenek, mert bekenvék szemeik és nem látnak, és szívök nem eszmél.
Ézs 44:19 És nem veszi eszébe, nincs ismerete és értelme, hogy mondaná: Felét tűzben megégetém és kenyeret sütöttem annak szenénél, sütöttem húst és megettem; és maradékából útálatosságot csináljak-é, és leboruljak a fa-galy előtt?
Ézs 44:20 Ki hamuban gyönyörködik, megcsalt szíve vezette félre azt, hogy meg ne szabadítsa lelkét és ezt mondja: Hát nem hazugság van-é jobbkezemben?
Ézs 44:21 Oh emlékezzél meg Jákób ezekről és Izráel, mert az én szolgám vagy te, én alkottalak téged, én szolgám vagy, Izráel! nem feledlek el.
Ézs 44:22 Eltöröltem álnokságaidat, mint felleget, és mint felhőt bűneidet; térj én hozzám, mert megváltottalak.
Ézs 44:23 Örüljetek egek, mert az Úr végbe vitte, kiáltsatok földnek mélységei, ujjongva énekeljetek hegyek, erdő és benne minden fa; mert megváltá az Úr Jákóbot, és Izráelben megdicsőíti magát.
Ézs 44:24 Így szól az Úr, megváltód és alkotód anyád méhétől fogva: Én vagyok az Úr, aki mindent cselekszem, aki az egeket egyedül kifeszítem, és kiszélesítem a földet magamtól;
Ézs 44:25 Ki a hazugok jeleit megrontja, és a varázslókat megbolondítja, a bölcseket megszégyeníti, és tudományukat bolondsággá teszi.
Ézs 44:26 Aki szolgája beszédét beteljesíti, és véghez viszi követei tanácsát, aki így szól Jeruzsálemnek: Lakjanak benne! és Júda városainak: Megépíttessenek! és romjait felállatom!
Ézs 44:27 Ki ezt mondja a mélységnek: Száradj ki! és kiapasztom folyóvizeidet!
Ézs 44:28 Ki Círusnak ezt mondja: Pásztorom! ki véghez viszi minden akaratomat, és ezt mondja Jeruzsálemnek: Megépíttessék! és a templomnak: Alapja vettessék!
Ézs 40:12 Ki mérte meg markával a vizeket, és ki mértéklé az egeket arasszal, a föld porát ki foglalá mércébe, és a hegyeket ki tette körtefontra, és a halmokat a mérlegserpenyőbe?
Ézs 40:13 Kicsoda igazgatta az Úr lelkét, és ki oktatta Őt, mint tanácsosa?
Ézs 40:14 Kivel tanácskozott, hogy felvilágosítsa Őt, és tanítsa Őt igazság ösvényére, és tanítsa ismeretre, és oktassa Őt az értelem útára?
Ézs 40:15 Ím a népek, mint egy csöpp a vederben, és mint egy porszem a mérlegserpenyőben, olyanoknak tekintetnek; ímé a szigeteket mint kis port emeli föl!
Ézs 40:16 És a Libánon nem elég a tűzre, és vada sem elég az áldozatra.
Ézs 40:17 Minden népek semmik Ő előtte, a semmiségnél és ürességnél alábbvalóknak tartja.
Ézs 40:18 És kihez hasonlítjátok az Istent, és minő képet készítetek Ő róla?
Ézs 40:19 A bálványt a mester megönti, és az ötvös megaranyozza azt, és olvaszt ezüst láncot [reá];
Ézs 40:20 Aki szegény [ily] áldozatra, oly fát választ, amely meg nem rothad; okos mestert keres, hogy oly bálványt állítson, amely nem ingadoz.
Ézs 40:21 Hát nem tudjátok és nem hallottátok-é, hát nem hirdettetett néktek eleitől fogva, hát nem értettétek-é meg a föld fundamentomait?
Ézs 40:22 Ki ül a föld kereksége fölött, amelynek lakói mint sáskák [előtte], ki az egeket kiterjeszti mint egy kárpitot, és kifeszíti, mint a sátort, lakásra;
Ézs 40:23 Ki a fejedelmeket semmivé teszi, és a föld biráit hiábavalókká változtatja;
Ézs 40:24 Még alig plántáltattak, még alig vettetének el, alig vert gyökeret a földben törzsük, és Ő csak rájok fuvall, és kiszáradnak és őket, mint polyvát, forgószél ragadja el:
Ézs 40:25 Kihez hasonlíttok hát engem, hogy hasonló volnék? szól a Szent.
Ézs 40:26 Emeljétek föl a magasba szemeiteket, és lássátok meg, ki teremté azokat? Ő, aki kihozza seregöket szám szerint, mindnyáját nevén szólítja; nagy hatalma és erőssége miatt egyetlen híjok sincsen.
Ézs 40:27 Miért mondod Jákób és szólsz ekként Izráel: Elrejtetett az én útam az Úrtól, és ügyemmel nem gondol Istenem?!
Ézs 40:28 Hát nem tudod-é és nem hallottad-é, hogy örökkévaló Isten az Úr, aki teremté a föld határait? nem fárad és nem lankad el; végére mehetetlen bölcsessége!
-
#331 Nah sikerült feltöltenem a videót valahova (több lett kicsivel 10 perc, így youtube-ra nem tudtam...).
Tehát:
Részlet a Világokon át - Őselemek, őstörvenyek - A mindenség pillérei -ből.
(feldolgozás alatt, remélem néhány perc és nézhető) -
babajaga #330 Némelyik embernek nem kell emléket törölni mert automatice törlődött. 56-osok hazugságokat mondanak pedig én is ott voltam, és nem voltam kommunista párt tag. -
A1274815 #329 Nekem ez a véleményem valamikor nagyon az elején leis írtam, de ha már így felkerült, gondoltam meg kérdezem, hogy mit gondol erről egy hívő. -
A1274815 #328 Lehetőleg konkrétumokat, tényeket, bizonyítékokat, attól hogy ezt valamilyen p=1% eséllyel nárcisztikus, p=5%-kal antiszociális, p=3%-kal skizotípál, p=1%-kal pszichopata leírta, még nem lesz tény és igaz. Akkor lenne tény, ha maga Isten vette volna hozzá a fáradságot, ehelyett viszont állítólag tollbamondást tartott. -
babajaga #327 Mert ugyanolyan hülye mint az emberek egy része hiszen az istent az emberek teremtették és nem fordítva. -
A1274815 #326 Nem erről beszéltem, hanem a nagytestvér mindent lát és szeretne mindent írányítani, ha kell emlékeket törölni. -
babajaga #325 "Hát ahogy elnézem a rendőr állam felé"
Csak azoknak rendőrállam akik kockaköveket Molotov koktélokat dobálnak és rombolnak gyújtogatnak. -
Tibi777 #324 1Kor 1:18 Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje. -
A1274815 #323 Még egykérdés, ha van Isten minek teremtett olyan embereket, amelyeket a pokolba küld automatikusan? (Borderline, Antiszociál, Nárcisztikus, Pszichopata, Szadista) -
A1274815 #322 "Mi emberek, honnan jöttünk, hová tartunk és miért élünk?"
Na engem meg ezek a kérdések hidegen hagynak.
Honna jöttünk?
Ha nem lenne triviális evolució.
Hová tartunk?
Hát ahogy elnézem a rendőr állam felé.
Amúgy meg senki se tudja, függ nagyon sok faktortól, az egyik a rádióaktív háttérsugárzás.
Ja és miért kell ezekre "egzakt"* választ tudnod.
*azaz olyat amit hajlandó vagy a korábbi belső állapotodnak és az adott pillantban bekövetkező eseményeknek megfelelően elfogadni. -
babajaga #321 "2Kor 4:4 Akikben e világ Istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát, aki az Isten képe."
Erre egy magyar szó illik, SÜKETELÉS! Ez nem értelmes hanem logikátlan se füle se farka szöveg. Kár volt leírni. -
babajaga #320 "Mi emberek, honnan jöttünk, hová tartunk és miért élünk?"
Ezek neked kérdések? Nem tudod honnan jöttünk? Én tudom.Múltkor számítógépezés közben leereszkedett egy pók a plafonról a szemem elé, óvatosan megfogtam és kivittem az előszobába, rátettem egy virágra, mert tudom honnan jöttünk.Tévedés ne essék a szúnyogot, legyet gondolkodás nélkül agyoncsapom mert veszélyeztet a pók nem, ez a pók legalábbis nem.Hová tartunk meg miért élünk az álkérdés a jósok hazudoznak róla eleget. Summázni csak megtörtént dolgokat lehet. -
A1274815 #319 "Az információra vonatkozó tételek
IT1: Nincs információ kód nélkül.
IT2: Nincs kód szabad akaratból történő megállapodás nélkül.
IT3: Nincs információ adó nélkül.
IT4: Nincs információs lánc anélkül, hogy az elején ne álljon egy szellemi alkotó (forrás).
IT5: Nincs információ akarat nélkül.
IT6: Nincs információ a következő öt hierarchikus szint nélkül: statisztika, szintaxis, szemantika, pragmatika, apobetika.
IT7: Statisztikus folyamatokban nem keletkezhet információ.
(IT3)*= Lehetetlen, hogy olyan információ létezzen, amely nem valamilyen adótól származik. Ezek szintén tapasztalattal igazolható természettörvények"
Baromság. Lásd lentebb (#295). Attól hogy még egyszer beírod, még nem lesz igaz.
De lássuk csak:
IT1: kód itt nem biztos, hogy programot jelent, hanem valamilyen fizikai megjelenését az információnak. 2 a program egy információ, hogy az addott pillanatban mit csináljon.
IT2: a véletlen mi, hanem az abszolút szabad akarat. Lásd matematikai bizonyítás lent. (Remélem nem túl magas)
IT3: Igaz, csak megint nehéz úgy, hogy ha nem tudjuk, mi az adó, hiszen az lehet akár elektromágnese sugázás, ami egy sejtet stimulál (lásd szem).
IT4: Miért kéne, hiszen ha van nélküle elektromágeneses sugárzás, a klasszikus fizika, quantum-fizika (melyben a véletneknek bízonyítottan nagy szerepük van) és a még hiányzó fizikák szabályai egyszerre, akkor lesz forrás is kisértetek nélkül.
IT5: Az hogy megy egy fizikai változóban valamilyen változás, ami stimulál egy sejtet még nem jelenti azt, hogy a sejtnek akarata van és azért érzékeli.
IT6: javaslom ez a vallásos filozófus elme futása helyett az információ definiciójának a megértését (#296).
(*IT3): Persze hogy lehetlen, csak ugye az adó olyan tág fogalom.
További kellemes idézgetéseket ettől az ürgétől.
Valamint további jó manipulálást! (De ajánlom, hogy meg legyenek hozzá a kellő tudományos ismeretek is, pl. nem jó az, ha nem tudsz programozni, valszám és statisztika sem ismert kellő mélységben, információ és hírközlés elmélet, digitális számítás elmélet, matematikai analízis is kellene ezekhez.)
Ja és közüllünk senkit se fogsz levenni a lábáról azzal, ha ilyenekkel jősz, mint megingathatlan bizonyíték.
"1Kor 3:19 Mert e világ bölcsessége bolondság az Isten előtt. Mert meg van írva: Megfogja a bölcseket az ő csalárdságukban.
2Kor 4:4 Akikben e világ Istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát, aki az Isten képe."
Ezeket ugyan is valamilyen gyarló ember valamikor kétes célból letalálta írni. -
#318 Felrakom valahova a "Világokon át" sorozatból az informatikus beszédét -
babajaga #317 " Pasteur: „Minden élő élőtől származik” (omne vivum ex vivo"
Nem igaz, agyament leegyszerűsítés. Az ember minden egyes atomja élettelen. Az összekapcsolódások után működik élőként. -
Tibi777 #316 Sziasztok!
Kezdtek alakúlni!
A több millió éves Föld kora nem probléma, lásd:
A föld pedig kietlen és puszta lett, és sötétség vala a mélység színén, és az Isten Szelleme lebeg vala a vizek felett.
És utána jött a többi…….
1Kor 3:19 Mert e világ bölcsessége bolondság az Isten előtt. Mert meg van írva: Megfogja a bölcseket az ő csalárdságukban.
2Kor 4:4 Akikben e világ Istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát, aki az Isten képe.
Zsid 11:1 A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés.
Zsid 11:3 Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható, a láthatatlanból állott elő.
Az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet pedig épít.!!!
Péld 16:18 A megromlás előtt kevélység [jár], és az eset előtt felfuvalkodottság.
Péld 18:12 A megromlás előtt felfuvalkodik az ember elméje; a tisztesség előtt pedig alázatosság van.
A világ megismerésével különböző tudományok foglalkoznak, amelyek között bizonyos hierarchikus rend van. Ez a rend nem önkényes, hanem a dolgok természetéből fakad. Például a fizika a hierarchikus rendben a kémia felett áll, mert nem lehetséges olyan kémiai jelenség, amely ellentmondana a fizika törvényeinek. Hasonlóan: a kémia felette áll a biológiának, és így tovább. A hierarchia csúcsán a filozófia áll, ugyanis a filozófia az a tudomány, amely a tudományok összességéből absztrahálható általános elvekkel foglalkozik. Nyilvánvaló, hogy nem lehetséges olyan tudomány, amely ellentétben áll az általános filozófiai elvekkel.
„A világ nem több, mint Istennek egyre erősödő kinyilatkoztatása!”
(J.S.Haldane fiziológus, biológus és természetfilozófus +1936).
2. A legnagyobb kérdés és az erre adható alternatív válaszok. Tallózás további nagy kérdések között
A legnagyobb kérdés a filozófia alapkérdése, amely több változatban is megfogalmazható:
● Melyik az elsődleges: a szellem vagy az anyag?
● Hogyan jött létre a Világ: intelligens tervezés és teremtés eredményeként vagy az önszerveződő anyag ma még jórészt ismeretlen tulajdonságai és véletlenek halmozódó sorozata következtében?
● Melyik az elsődleges: az anyag vagy a tudat?
● Vajon a Világ az „alulról-felfelé” vagy a „felülről-lefelé” elv alapján jött létre?
Az alapkérdéssel szorosan összefüggő, azzal „egylényegű” további kérdések:
● Vajon van-e az érzékszerveink által felfogható objektumokon és folyamatokon kívül valami más, amit természetfelettinek kell tekintenünk?
● Mi emberek, honnan jöttünk, hová tartunk és miért élünk?
● Tudomány és Kinyilatkoztatás: lehetséges-e az összhang?
● Volt-e Ősrobbanás, vagy másként jött létre a világ? Ezzel összefüggésben: ha igen a válasz, hogyan egyeztethető ez össze a természetfeletti teremtéssel, illetve az anyag önszerveződésével?
● Hogyan magyarázható meg a Világegyetem működésének fenntartását szolgáló alapvető természettörvények eredete és a Világegyetem egészének általuk biztosított, felfoghatatlanul pontos összehangoltsága intelligens tervezés és teremtés nélkül, pusztán az anyag (energia) létének elfogadásával?
● A módszertani ateizmus paradigmáját szigorúan követő mai tudomány azt tartja, hogy a Világegyetem látható anyaga a teljes Univerzum mintegy 3 %-a (fizikai részecskék), az ún. sötét anyag, amelyre különböző fizikai jelenségek szolgáltatnak közvetett bizonyítékot (pl. gravitáció) a teljes Univerzum anyagának 27 %-a. A fennmaradó kb. 70 % (amelyet sötét energiának, esetenként „kvintesszenciának” szokás nevezni) természetéről, mibenlétéről alig tudunk valamit. Mi ez a sötét energia, és hogyan befolyásolja a Világegyetem jövőjét?
A történelmi szemléletű tudományok elsődleges kérdése, hogy a múltban lejátszódott, de a jelenben vizsgálni kívánt eseményeknek voltak-e hiteles szemtanúi, akik a kérdéses eseményeket írásban (is) rögzítették, létrehozva a történész legalapvetőbb forrásmunkáit. Ha léteznek ilyenek, akkor megbízhatóságukat általában három alapvető vizsgálati módszerrel állapítják meg, ezek:
(1) a bibliográfiai vizsgálat, amely az eredeti kézirat másolatainak számát, valamint azt az időtartamot vizsgálja, amely az eredeti kézirat keletkezése és a szóban forgó másolatok első előfordulása között eltelt, beleértve annak az időpontnak a meghatározását is, amikor már egyetlen eredeti kézirat sem létezett;
(2) a belső bizonyítékok vizsgálata a kéziraton belüli következetességek és következetlenségek felderítésére irányul és
(3) a külső bizonyítékok vizsgálata, más történelmi forrásokat és más segédtudományokat használ annak megállapítására, hogy azok megerősítik-e a kéziratban található állításokat.
A természettudományok és a történeti szemléletű tudományok tudományossági kritériumai olyan erőteljes mértékben különböznek, hogy azok önkényes összekeverése hamis állításokhoz, ellenőrizhetetlen spekulációkhoz vezethet. Például egy több ezer évvel ezelőtt megtörtént esemény megmagyarázásában a jelenlegi természettudományos ismeretekre alapozva csak spekulatív, ellenőrizhetetlen következtetéseket lehet levonni. Még nagyobb a szubjektív tévelygés akkor, ha az esemény csak feltételezetten történt meg, mert akkor a magyarázat tárgya önmagában is kérdéses. Ezért a tudománynak fokozott figyelmet kell fordítania saját korlátainak korrekt felmérésére és az egyes tudományterületek illetékességi határainak, tudományossági kritériumainak minél pontosabb meghatározására.
Az a materialista indíttatású remény, hogy a tudomány végül teljes világmagyarázatra is képes lesz, elvezethet a tudományistenítés szintjéig. A kommunista rendszerek azt ígérték, hogy a tudomány segítségével az emberek minden problémája megoldható, beleértve a társadalom problémáit is. Szentágothai János akadémikus erre nyomatékosan felhívta a figyelmet: „Ezt ígérte a marxizmus-leninizmus, mint világnézet, ami – ma már tudjuk – lényegét tekintve vallás. Azzal a különbséggel, hogy a vallások zöme történelmi kialakulása folytán általában nem állít olyasmit, aminek könnyű az ellenkezőjét bebizonyítani, legfeljebb a felületes szemlélő számára. …” A vallások, ha helyesen fogják fel saját elveiket és tanaikat, arra a kérdésre próbálnak választ adni, hogy mi az értelme, mi a célja az ember létének. A tudomány ezekkel a kérdésekkel eleve nem tud mit kezdeni. Nemhogy nem tudja megválaszolni, de feltenni sem tudja őket.”
Az intelligens hit leginkább a tapasztalaton alapul és az ember természetes intelligenciájára épül. Intelligenciának célszerűen az ember azon komplex képességét tekintjük, hogy életének minden szakaszában képes tanulni (okulni) a saját múltjából. A bibliai hit az intelligens hit egy különleges formája, amely a tudomány történelmi fejlődése szempontjából alapvető fontosságú zsidó-keresztény kultúra világmagyarázatát koherens egésszé rendező, ésszerű meggyőződés. Fogalmát definíciószerűen a Biblia adja meg: „Hit pedig a reménylett dolgoknak valósága és a nem látott dolgokról való meggyőződés” (Zsid.11:1). „Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható, a láthatatlanból állott elő” (Zsid. 11:3). Ez a vers kijelentést ad arra vonatkozólag, hogy a világ, amelyben élünk, teremtett világ és a Biblia Istene a teremtő; ez pedig az emberiség számára ma is az egyik lehetséges és teljes mértékben ésszerű alternatíva (Teremtéstan, teremtési modell).
Az élvonalbeli evolucionista kutatók szerint az evolúció alapvetően időbeli változásokat jelent – tipikusan nagyon lassú, fokozatos változásokat – egy nagyon hosszú időintervallumban. Például Douglas J. Futuyma szerint: „A legszélesebb értelemben az evolúció pusztán változás, és így az mindent átható: a galaxisok, a nyelvek és a politikai rendszerek egyaránt fejlődnek. A biológiai evolúció … változás az organizmusok populációinak tulajdonságaiban, amely túllépi az egyed élettartamát.” Hozzátehetjük: az evolúció szót tudományos értelemben mindig olyan változásokra vonatkoztatják, amelyek egy élettartamon túlra terjednek ki, esetenként millió vagy milliárd éves időtartamokat véve figyelembe. Ezek a feltételezett nagy időtartamok okozzák az evolúcióelmélet legfőbb problémáját, mivel történetiségükben elképzelt folyamatokról nyilvánít véleményt természettudományos kritériumok alapján. Márpedig a természettudományok legfőbb tudományossági kritériumai közül az első helyen a megfigyelhetőség szerepel.
Poincaré nyomatékosan hangsúlyozza, hogy az az esemény, amelyet nem lehet megfigyelni, természettudományosan nem vizsgálható.
A teremtéstan szerint a Világegyetem egésze, benne az elemek és az élet teljessége az emberrel együtt Isten tudatos tervező és teremtő munkájának eredménye. A teremtéstan hívei az ateista evolúció magyarázatát tudományos szempontból több lényeges kérdésben nem tartják kielégítőnek. A kritika főként két kérdéscsoport tekintetében erőteljes: az egyik az élőnek élettelenből való spontán kialakulásához (abiogenezis), a másik az egyszerűbb élőlényeknek külső információforrás nélküli, bonyolultabbá váló önszerveződéséhez kapcsolódik (transzformizmus). Mindkét esetben teljesen ismeretlen az evolúció mechanizmusa és a feltételezett analógiák nem képesek hitelt érdemlően megmagyarázni jelenlegi élővilágunk létezését és sokféleségét.
Az információra vonatkozó tételek
IT1: Nincs információ kód nélkül.
IT2: Nincs kód szabad akaratból történő megállapodás nélkül.
IT3: Nincs információ adó nélkül.
IT4: Nincs információs lánc anélkül, hogy az elején ne álljon egy szellemi alkotó (forrás).
IT5: Nincs információ akarat nélkül.
IT6: Nincs információ a következő öt hierarchikus szint nélkül: statisztika, szintaxis, szemantika, pragmatika, apobetika.
IT7: Statisztikus folyamatokban nem keletkezhet információ.
(IT3)*= Lehetetlen, hogy olyan információ létezzen, amely nem valamilyen adótól származik. Ezek szintén tapasztalattal igazolható természettörvények
6. Támogatják-e a tudományos tapasztalatok a Szentírásban kinyilatkoztatott elveket? A tudomány valódi szerepe az alternatív világmagyarázatok közötti választásban
A Világegyetem létrejöttét illetően az evolúciótan teljes világmagyarázatra törekszik és arra a kérdésre, hogy a világ az alulról felfelé, vagy a felülről lefelé elv alapján jött-e létre, határozottan az első elv mellett érvel. Az elemi részekből kiindulva azt vizsgálja, hogyan épülnek fel azokból a kémiai elemek, majd az élettelen kémiai elemekből hogyan jön létre az élő anyag, az élő anyagból az egyre bonyolultabb életformák és végül hogyan jön létre a ma ismert legbonyolultabb anyagi életforma, maga az ember. Ez az elmélet súlyos ellentmondásban van a termodinamika 2. főtételével, még akkor is, ha ezt időnként ismert tudósok igyekeznek cáfolni. Az ellentmondás akkor vált igazán nyilvánvalóvá, amikor a termodinamika 2. főtételét Weizsäcker a hetvenes években valószínűségelméleti-információelméleti alapokon is megfogalmazta.
Az élő anyag létrejöttét magyarázni kívánó evolucionista elméletekből az élő sejt kialakulását termodinamikai feltételek alapján elemző tudományos vizsgálatok vagy teljesen hiányoznak, vagy negatív eredményre vezetnek.
Ismeretes, hogy az élőlényekre különlegesen jellemző az entrópia lokálisan drasztikus csökkenése (a rendkívül komplex, rendezett struktúrák megléte és funkcionális fenntartása). A világon ma ismert anyagi struktúrák közül egyértelműen az ember a legvalószínűtlenebb. Emellett tudjuk azt is, hogy az emberben is nagy hajlam van arra, hogy természetes szinten a valószínűbb entropikus állapot felé haladjon élete folyamán. Ez nem más, mint az öregedés és végül a halál folyamata. Könnyen belátható, hogy a Világ az állandó degradálódás állapotában van, vagyis kellett léteznie egy kezdeti időpontnak, amikor a Világegyetem a legvalószínűtlenebb (strukturálisan a legbonyolultabb és legrendezettebb) állapotban volt.
Ez megfelel a Szentírásban szereplő kinyilatkoztatásnak, amikor „látá Isten, hogy minden, a mit teremtett vala, ímé, igen jó”. A termodinamika 2. főtétele pontosan arra a következtetésre vezet tudományos megfontolások alapján, hogy kezdetben nem az ősrobbanás (Big-Bang) játszódott le, hanem Isten a láthatatlanból előhívta a látható szférába az Univerzumot.
A materialista tudománynak is fel kell tennie azt a kérdést, hogy ha a Világegyetemnek időben volt kezdete, akkor mi volt előtte (utalás Stephen Hawking: Az idő rövid története c. könyvére). A materialista természettudomány is elismeri, hogy az ősrobbanás nem tekinthető fizikai fogalomnak, hiszen nem képes kezelni a szingularitás problémáját, amely több tekintetben a végtelen (és ezen keresztül a metafizika) ismeretlenjébe torkollik. Itt már messze túllépjük a tudomány határait és illetékességi körét, a természettudományok tárgya nem lehet végtelen. Teremtés vagy evolúció: hinni mind a két esetben kell!
Az anyagelvű magyarázat az életet és a szellemet (tudatot) az anyag törvényeiből próbálja levezetni és értelmezni (redukcionista szemlélet) és ellentmondásai ebből származnak. Nem lehet két ellentétes irányú folyamatot azonos okokra visszavezetni. Az anyagi lét törvényei nem az élet, hanem a bomlás (halál) irányában hatnak. Ezzel szemben az élő anyag (az élet) törvényei növelik az anyagi erők és létformák rendezettségét, szervezeteket hoznak létre, felhalmozzák és felszabadítják a lekötött erőket/energiákat és az anyagcsere révén kétirányúak. Mivel minden élet program-terveken alapul és óriási mennyiségű információ gyűjtését, tárolását, feldolgozását és továbbítását tételezi fel, az élet létezése önmagában is bizonyítja a Szellem elsődlegességét, mert az élet törvényeit először meg kellett teremteni és tervezésre, törvényalkotásra, információ létrehozására egyedül szellemi forrás képes. Az élet létezése ily módon az intelligens tervezést és a teremtést, vagyis az Szentírás által adott kinyilatkoztatást támogatja.
Minden élő egységnek saját programterve van (életcsira), amely a jövő előképét rejtett (kódolt, latens) formában hordozza. Ez azt is jelenti, hogy az élő egység minden alapvető tulajdonsága előre meghatározott a tárolt és feldolgozott, valamint a környezettel való kölcsönhatásban felhasznált információ révén. Mivel az információ szellemi természetű és nem az anyag eleve meglévő tulajdonsága, a programterv megvalósulása pedig információ átadásán alapul, tényszerűen kijelenthető, hogy
az élet nem keletkezhetett spontán módon az élettelen anyagból szellemi közreműködés – intelligens tervezés és teremtés – nélkül;
a Szellem elsődleges az élettelen anyaggal szemben és a Világegyetem minden törvénye (ezen belül az élet törvényei is) tőle származik.
Tévedés az a széles körben elterjedt nézet, miszerint az evolúció tudományos, a teremtés pedig vallásos megközelítés: mindkettőt intelligens hit által lehet elfogadni. A tudomány szerepe abban van, hogy mérlegelhető: az ismert tudományos tények melyik alapvető megközelítési módszert (világmagyarázatot) támogatják jobban vagy kevésbé.
[Például: tudományos tény-e a spontán nemzés. Ha igen, akkor tudományos módszerrel bebizonyítható].
Mi jellemző a tudományos módszerre?
● A történések megfigyelése;
● a megfigyelésre alapozva elmélet felállítása, amely igaznak bizonyulhat;
● az elmélet ellenőrzése további megfigyelésekkel és kísérletekkel;
● annak megfigyelése, hogy az elméleten alapuló kijelentések helytállóak-e.
Ezt a módszert alkalmazva megállapíthatjuk, hogy
● az élet spontán kialakulását nem lehet megfigyelni. Egyetlen bizonyíték sincs arra, hogy ez ma bekövetkezne. Triviális, hogy az eredeti folyamat megfigyelhetetlen. A megismétlésre vonatkozó kísérletek csődöt mondtak (labor).
● a tények híján felállított elmélet szükségszerűen spekulatív. (Ettől még lehetne használható). Az elmélet alapján tett kijelentések nem igazolódtak be.
Olyan elméletet emel tények rangjára, amelyet lehetetlen tudományos vizsgálatnak alávetni.
A műszaki-természettudományos alapelvek a teremtés elveivel szoros hasonlóságot tükröznek:
(1) Minden szerkezet feltételez egy tervet és egy konstruktőrt.
(2) Egy találmány minősége a problémamegoldás célszerűségében nyilvánul meg. Nagyszerűsége utal a feltaláló ötletgazdagságára.
(3) Minden általunk vett információ feltételez egy adót, amely egy egyezményes kód alapján közvetíti azt felénk; a szemantika (jelentéstartalom) idegen az anyagtól.
(4) A magára hagyott anyag nem szül koncepciót (Egy híd nem magától ível át a túlsó partra, hanem emberek hasznára).
Az anyag építőköveinek nincsenek pszichikai tulajdonságaik. Nem terveznek és nem gondolkodnak. Nincsenek saját célkitűzéseik. Csak egy intelligens lény képes az anyagot célorientáltan megmunkálni és feldolgozni.
(6) Pasteur: „Minden élő élőtől származik” (omne vivum ex vivo).
. Az evolúció és a teremtés világmagyarázati alternatíváiban közös, hogy a véges képességű, nagyon korlátozott lehetőségekkel rendelkező ember számára olyan döntési helyzetet hoz létre, amelyben a végesnek a végtelent kellene befogadnia, ez pedig az intelligens elme számára abszurditás. Nem kerülhetjük el azt a kényszert, hogy a két alternatíva közül hiányos, igen behatárolt ismereteink alapján mégis választanunk kell. Ez a választás azonban teljes mértékben az ember, az egyén szabad akaratától függ.
Üdv.!
-
#315 A monoteista vallásokon kívül van még egyetlen vallás, amiben egy szó is van teremtésről, illetve olyannal ami az evolúció elméletével ütközik? -
A1274815 #314 "Igaz.De ha ilyen egyszerü lenne az élet,hogy a kilakulását akár egy matematikai függvénnyel le lehetne vezetni akkor már nem itt tartanánk..."
Programozással nem nagyon találkoztál igaz?
Sőt azt hiszem, hogy a Turing-Church tézis sem ismert számodra, leegyszerűsítve: A hardwer, a nyelv és az operációs renszer valamint a program ekvuvalens. Azaz amit meg tudsz csinálni programból, az meglehet csinálni nyelvből vagy OS-ből és azt meglehet csinálni hardwareből. Az hogy mit hogyan alakítanak ki az a költségektől függ. -
babajaga #313 "attól, hogy valaki vallásos, elfogadhatja az evolúciót"
Lehetetlen a kettőt egyszerre elfogadni mert az az ember nem épelméjű.Két egymással teljesen ellentétes dolgot egyszerre egy ember nem igenelhet. Aki elhiszi a teremtés képtelenségét amire semmi kézzelfogható bizonyíték nincs,( a bibliában leírtak az nulla, fikció) az nem tudja felfogni a föld keletkezését és a törzsfejlődést amire kézbe vehető bizonyítékok százezrei vannak.