672
  • Motoroj
    Egyébként a materializmusnak van más jelentése is, mely szerint az az anyagi szempontok, a mindennapi örömök elsődlegességét hirdető szemlélet és az ezt követő gyakorlat az elvontabb szellemi-eszmei értékek követésével szemben.

Ezt se feledjük.
  • Motoroj
    "miért pont a kereszténységnek? Még csak nem is a legnépesebb világvallás..."

A vallásos emberek egy harmada keresztény. A második helyen a muszlimok állnak, kétharmad annyian vannak, mint a keresztények.
  • William Hunter
    Üdv. Nagyon tetszettek a hozzászólásaitok. Az evolúció elmélet engem egy falra emlékeztet, aminek az alapjait Darwin rakta le és azóta ezt a falat a tudomány elég alaposan, és jól felépített. Igaz azonban, hogy vannak rajt rések, hiányok, de jelenleg ez a legállóképesebb „fal” amink van. A tudósok, kutatók nagy része a fal egészét, összefüggőségét tartja szem előtt, és igyekszik a réseket betömni, ezzel a „fal” erejét növelni. Ellenben a vallások, és a tudósok egy kis része a résekre összpontosít, és igyekszik a „falat” megingatni, ledönteni. Az aktualitásoknak megfelelően eddig is, és ezután is találni fognak megválaszolatlan kérdéseket, kezdve a fül, a szem, az agy összetettségének evolúciós problémájától a mostani idegtudományos kutatások eredményéig. Amíg azonban ők maguk nem állítanak fel egy legalább olyan erős, alátámasztott elméletet, mint az evolúció, szerintem a haladás érdekében jobban járunk, ha az evolúciós elmélethez igazodunk. Persze érdekelne hová vezetne, ha föld egésze egy adott hit szerint, az önző érdekeket elhagyva, a megvilágosodásra törekedve kezdene élni. Nem zárom ki sem az evolúció, sem valamely vallás végső igazságát, és szerintem egyikünk sincs annyi tudás birtokában, hogy ezt megtehesse. Az bánt csak, hogy valószínűleg egyikünk sem érheti meg, hogy az igazság kiderüljön.
  • Turdus
    "Sírva könyörgöm, mondd már meg, hogy ki veti el a materializmust"
    Hát, biztos én vagyok figyelmetlen, de mintha a cikk címe az lenne, hogy: "A kreacionizmus hadat üzen a materializ­musnak".

Szerencséd, hogy jó kedvemben vagyok, ezért megpróbálom mégegyszer elmagyarázni. Szó sincs semmiféle nézetek tukmálásáról. Ez kérem nyers logika. És a lényeg nem azon van, hogy kizárják-e egymást, az alavető bukfenc akkor is áll, ha feltesszük, hogy a kettő együtt van, íme:
    A: kreacionizmus
    B: evolúció
    Azt állítod, hogy "A és B igaz". Csakhogy, azt Te is beismered, hogy minden vallásnak nem lehet igaza, ebből következik (hogyha valami nem igaz, akkor hamis), hogy az A hamis, tehát "h és B igaz". Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy a B állítás milyen, bizton mondom, hogy az eredeti állításod hamis, azaz tévedsz.
    Erre jöhetsz azzal, hogy Te erre gondoltál:
    A: római katolikus kreacionizmus
    És azt állítod, hogy "A és B igaz". Erre kérdeztem én, hogy mire fel helyezed előrébb az egyik vallást a másiknál? (Mellesleg erre a kérdésre még mindig nem kaptam választ, ugyanis amit írtál az több vallásra is igaz). Ha pedig azalapján általánosítunk:
    A: minden olyan vallás kreacionizmusa, mely elfogadja B-t
    Akkor visszajutunk az első pontban tárgyalt ellenmondáshoz, mely szerint több, egymásnak ellentmondó nézetnek nem lehet egyszerre igaza.

Szóval mint láthatod, szó sincs itt semmiféle "én véleményem"-ről vagy szeretem/nem szeretem kérdésről, ezek tények (és következmények). Mondhatod, hogy nem így van, de attól még nem lesz másként.
  • Archenemy
    " Ugyanis, ha elvetjük a tudományos materializmust, és csak a vallásra hagyatkozunk, ebből az következik, hogy minden vallásnak adtunk igazat. "

Sírva könyörgöm, mondd már meg, hogy ki veti el a materializmust... De nem _csak_ a materializmus _létezhet_, ez az én álláspontom, és az ellen kelek ki, ha valaki fanatikus módon akarja bizonygatni nekem, hogy "de igen, csakis és kizárólag az anyag létezik!".

Elfér egymás mellett a kettő. Azért, mert én szeretem a mazsolát, egy matematikus meg nem, akkor lehet, hogy nem fogunk egyetérteni abban, hogy jó-e a mazsola, de ettől nem fogom kétségbevonni azt, hogy 2+2=4...

De alapvetően mindig az ellen foglalok állást, aki a saját világnézetét arrogánsan, erőszakosan tukmálja másokra. Az pedig itt, (itt=ebben a topicban!) az ateizmus. Halálosan mindegy nekem, hogy alá van-e támasztva vagy nincs, énfelőlem bárki hihet bármiben vagy láthat bizonyítottnak bármit, amíg ezt legalább többé-kevésbé értelmesen képes előadni, és nem idiótáz le zsigerből mindenkit, aki nem úgy gondolkodik, mint ő.

"Erre kérdeztem, hogy mire fel emelitek ki a kereszténységet. Merthogy vannak ám más kreacionista nézetek is... "

A kereszténység azért került szóba, mert a kereszténységen belüli legnépesebb csoport, a róm. kat egyház pünkt elfogadja az evolúciót. Ezt annak aláhúzására emeltem ki _érvként_, (nem pedig mint vallást), hogy tud egymás mellett létezni materialista és spiritualista nézet is, ezek nem zárják ki egymást.
  • atomkrumpli
    Már miért zárná ki az egyik a másikat ?
    Egy teremtő aki az evolúciót is beépítette a buliba :-)
    A többségnek a kizáró álláspont azért jó hogy lehülyézhesse (elvakultabbja kinyírja) embertársát :-(

• Doktor Kotász
    Undorítónak tartom, hogy vallási fanatikusok a tudományba akarnak beleszólni.
  • Turdus
    "De ugyanezt a hibát követed el megint"
    Nem én követtem el a hibát, hanem Ti. Ugyanis, ha elvetjük a tudományos materializmust, és csak a vallásra hagyatkozunk, ebből az következik, hogy minden vallásnak adtunk igazat. Ha ez nem így van, akkor az csak úgy lehetséges, ha valamelyik vallást megkülönböztetjük a többitől, kiemeljük valamilyen jellemzője alapján. Erre kérdeztem, hogy mire fel emelitek ki a kereszténységet. Merthogy vannak ám más kreacionista nézetek is...
  • Turdus
    Nemcsak a tiéd, vannak/voltak még páran, pl Madách, csakhogy egy híresebbet említsek. Tévhit, hogy ha valaki nem fogadja el egyik vallást sem, akkor csak ateista lehet.
  • Archenemy
    "Mellesleg meg, elárulná valaki, hogy hogy lehetne már minden vallásnak egyszerre igaza?"

Ezt írtad, és ez valójában nem csak egy kérdés, hanem annak az állítása is, hogy valaki azt állítja, hogy az összes vallásnak egyszerre van igaza. Pl. a "és hogyan lehetne már piros az ég?" kérdésben benne van az az állítás, hogy valaki, akivel vitatkozol, amellett van, hogy az ég piros.

De ugyanezt a hibát követed el megint:
    "Ha úgy döntünk, hogy a vallásnak adunk igazat, akkor azt is meg kellene indokolni, hogy miért pont a kereszténységnek?"

Megintcsak ez nem csak egy kérdés, hanem egy állítás is, hogy valaki(k) valamilyen olyan témában, amiben a kereszténység ill. a "tudomány" szemben áll, a kereszténységnek "adtak igazat". Az evolúció nem ilyen kérdés, amiben ezek szembenállnak, tehát nyilván nem erről beszélsz. Akkor miről?

""vakbuzgóság" illetve az "észérvek mellőzése" itt nem éppen a valláspártiakra "
    "Ez azért érdekes, mert egy tudományos állításnál létezik érvelés. "

Namost elegánsan elhagyod a mondat első felét: "Azért ha elemezed az utóbbi mondjuk 100 hozzászólást, gondolom te is látni fogod..."

Ennek fényében javaslom az általad idézett mondatban az "itt" szócska tüzetes megvizsgálását. Itt, a topicban.

"Ezzel szemben a vallás oldaláról csak a "hidd el, hogy így van, különben elégetünk" érv van. "

Azt hiszem, itt egy valláspárti, vagy ateizmus-ellenes sem használta ezt az érvet, ellenben sok másikat igen, tehát ezt az állításodat kénytelen vagyok "nem igaz"-ként elkönyvelni.
  • Telpapa
    Turdus.Teljesen egyetértek.Ezért is nem tudom elfogadni egyik vallást sem.
    Persze ez nem zárja ki azt hogy higgyek egy alkotó létezésében,és mellette elfogadjam azt a tudományos magyarázatot amit Darwin megfogalmazott.
    Nem zárja ki egyik a másikat.Persze ez csak az én véleményem.
  • Turdus
    "Mellesleg sehogy, de szerencsére ilyen kérdés eddig nem is merült fel."
    De felmerült, én írtam. Ha úgy döntünk, hogy a vallásnak adunk igazat, akkor azt is meg kellene indokolni, hogy miért pont a kereszténységnek? Még csak nem is a legnépesebb világvallás...

""vakbuzgóság" illetve az "észérvek mellőzése" itt nem éppen a valláspártiakra (sőt leginkább: ateizmus-ellenesekre) jellemző."
    Ez azért érdekes, mert egy tudományos állításnál létezik érvelés. Ezzel szemben a vallás oldaláról csak a "hidd el, hogy így van, különben elégetünk" érv van. Esetleg még az, hogy szerepel a Bibliában (csakhogy ez megint nem mérvadó, tekintettel arra, hogy kanonizálták).
  • Turdus
    "Egyáltalán nem mindegy."
    Mert? Talán más lenne az arány? Javaslom olvasgatásra Platónt.
  • babajaga
    "Teljesen mindegy, hogy teremtették-e a világot"
    Egyáltalán nem mindegy.
  • babajaga
    "Egy időben úgy tűnt, az összes fizikai okviszonyt a newtonizmus mozgatja" - mondta Owen Flanagan, a Duke Egyetem filozófia és neurobiológia professzora."

Itt van egy mondat ami értelmetlen hülyeség. Én nem magyarázom miért mert aki nem fogja fel mekkora baromság annak úgyis hiába mondom.Értelmes ember ilyet nem mond.
  • Archenemy
    "Mellesleg meg, elárulná valaki, hogy hogy lehetne már minden vallásnak egyszerre igaza? "

Mellesleg sehogy, de szerencsére ilyen kérdés eddig nem is merült fel. Ez olyan, mindha valami olyasmit állítanék homályosan, hogy mivel eddig jó sok tudományos tételről bebizonyosodott, hogy nem igaz, ezért jó eséllyel a mostaniak sem igazak. Ezzel ugyanúgy nem lehet vitázni, mert ez általánosítás, egybemosás, és nem valami konkrét dolog.

"Sajnálatosnak tartom, hogy a III. évezredben még mindig akadnak olyanok, akiknek az egyetlen támpontot az észérv helyett a vakbuzgóság adja"

Azért ha elemezed az utóbbi mondjuk 100 hozzászólást, gondolom te is látni fogod, hogy a "vakbuzgóság" illetve az "észérvek mellőzése" itt nem éppen a valláspártiakra (sőt leginkább: ateizmus-ellenesekre) jellemző.

"Ezt nem igazán értem, valóban. Eddig úgy tudtam, pont hogy azon van a vita, melyiknek van igaza, merthogy a kettő együtt nem megy: kreacionizmus kontra evolúció"

De megy, mert a "vallásosok" és a "kreacionista tanok követői" nem csak és kizárólag ugyanazok az emberek lehetnek, szép példa erre, hogy (bár már sokadszor mondom) a róm. kat. egyház elfogadja az evolúciót. Netán az, hogy maga Darwin is vallásos volt. Dehát már ezeket is írtam.
  • Turdus
    "Csak olyan volt, hogy a vallásnak és a tudománynak lehet egyszerre igaza."
    Ezt nem igazán értem, valóban. Eddig úgy tudtam, pont hogy azon van a vita, melyiknek van igaza, merthogy a kettő együtt nem megy: kreacionizmus kontra evolúció. Mintha a fenti cikk is erről szólna.

Mellesleg a tudománynak lehet igaza mindenféle vallással ellenben is, pont ez a lényege a bizonyításoknak. Teljesen mindegy, hogy teremtették-e a világot vagy kialakult, a derékszögű háromszög átfogójának aránya a befogókhoz marad.
  • babajaga
    "Jeffrey Schwartz pszichiáter "

Inkább ápoltnak mondanám: mert elmebeteg.
  • Balumann
    Szerintem félreértetted. Csak olyan volt, hogy a vallásnak és a tudománynak lehet egyszerre igaza.

Ha nem a kereszténységet nézzük, akkor szerintem is lehet :-) De a monoteista vallásoknak csak akkor, ha nem értelmezzük szó szerint, és Istent is teljesen másképp értelmezzük.
  • Turdus
    Sajnálatosnak tartom, hogy a III. évezredben még mindig akadnak olyanok, akiknek az egyetlen támpontot az észérv helyett a vakbuzgóság adja. Na ez az evolúció és a homo sapiens csődje :-)

Mellesleg meg, elárulná valaki, hogy hogy lehetne már minden vallásnak egyszerre igaza? (Az a válasz, hogy csak az enyém az igazi, a többiek tévednek, nem elfogadható, mert ezt bármelyik vallás mondhatja).
  • remark #252
    En ugy gondolom hogy a tudomanyt is es a vallast is felhasznaltak mar dogmak, hiedelmek alatamasztasara, azaz arra hogy a valosagot jol hangzo szlogenek moge rejtsek. Ilyen szempontbol egyik kutya masik eb.

De ettol fuggetlenul mindketto tartalmaz valos elemeket is, azaz mindeketto alkalmas a valosag bizonyos foku megismeresere.

Es hogy mi a konkluzio? Ja, az nincsen.
    Vagy talan az, hogy mindenki hasznalja a jozan paraszti eszét es ezzel egyidoben hallgasson a szivere es a megerzeseire.
  • Archenemy
    Nem tudod, mit mondana egy pap a biblia egy passzusára"
    "Az hogy szent írásnak mondják, mindent elmond"

Nem tudom feltűnt-e, hogy ismét csak teresz, rohadtul nem azt mondod, hogy "jó, tényleg fogalmam sincs, hogy mit mondana egy pap, és tényleg nem tudtam, hogy pl. a katkók elfogadják az evolúciót, és ezért nem csak tudatlan vagyok, de még hazudtam is, mikor ezek ellenkezőjét állítottam", hanem egy prekoncepció alapján támadsz. Ugyanis ezekről volt szó, csak te próbálsz kibújni itt az abortusszal, a szentírás elnevezés helyességével meg a kutyagumival. Egyszerű paneleket szúrsz be, mintha vitáznál.

És most beugrott, hogy honnan ismerős ez a módszer: a chatrobotok csinálnak így. Ha egy olyan szót látnak egy mondatban, amire tudnak írni valamit, akkor leírják, és leszarják, hogy az most odaillik-e, válasz-e egy kérdésre, előreviszi-e a vitát, mondták-e már korábban, netán magukból csinálnak vele hülyét...
    Benedek pápa? Abortuszellenes, fúj. (kit érdekel, hogy nem erről volt szó, neked épp ez jutott eszedbe, tehát úgy csinálsz, mintha ez vita vagy társalgás lenne, hogy ezt a témát mintegy "adu ászt" bedobod.)
    Biblia? Szentírás, fúj (kit érdekel, hogy milyen kontextusban kerül elő, neked ez a véleményed róla, tehát leírod. Bizonyítod vele egy állításodat? Dehogy. Csak úgy ad hoc leírod, de minek.).
    Vallás? Hülyeség, fúj (és le sem szarod, más hogy definiálja, mit tart vallásnak vagy vallásosságnak, te csak fogod magad és bizonyos szavakra bizonyosféleképpen reagálsz).

A chatrobotok pont ezzel engem amúgy eléggé ki is szoktak ábrándítani, és kikapcsolom őket. Babajaga, sajnos te ezen írásaid alapján annyira buta és elvakult fanatikus vagy, hogy ha a "vitastílusod" nem változik meg (azaz továbbra sem lesz), akkor a további társalgásnak nem látom értelmét. Szajkózd a magadét, élj boldogan.
  • babajaga
    Mit nem ismerek én? Miről nincs fogalmam? Van olyan? Van! Közgazdaságtan!
  • babajaga
    Kik azok a posztkomcsik? mert a poszt azt jelenti után.Valami után nincs az ami elötte. Mert akkor nem után lenne.Logika.
  • Telpapa
    "Papokkal azért se beszélek mert a tudásuk elégtelen ahhoz hogy érdemben tudjanak az élet dolgairól velem kommunikálni."

Nevetséges vagy már bocsi:)))
    Ha nem vetted volna észre itt senki nem akar meggyözni.
    Senki nem akar arra rábeszélni hogy higgyél bármiben is.Te itt háboruzol a vallás ellen a többiek pedig probálnak árvezetni arra hogy olyan dologban alkotsz véleményt amit:
    1.Nem is ismersz
    2.Elutasitasz ugy hogy fogalmad nincs rola
    Ez vicc ember.Nem vagy vitapartner addig amig nem vagy fekészült a témában.
    Tájékozodj ismerd meg aztán elmondhatod hogy ez nekem nem gyere be.

"Én olyanról amit nem ismerek, nem tudok, nem állítok soha semmit."

Ezt a mondatodat szerintem gondold át még egyszer...

• remark #247
    "Miért találták vajon ki az egyház és az állam szétválasztását a legfelvilágosultabb országokban?"

Valtoznak az idok. Nezd meg pl. ezt: Jesus Camp
  • Epikurosz
    Bezzeg a posztkomcsik - miután a saját kezükre átjátszották a köztulajdont - beismerik, hogy a kommunizmus egy nagy hülyeség volt. Gondolom neked Furcsány Nyerenc az egyik példaképed.
  • babajaga
    "Nem tudod, mit mondana egy pap a biblia egy passzusára"

Az hogy szent írásnak mondják, mindent elmond.Pedig semmivel szentebb mint bármelyik írás.Te láttál olyan papot aki megmondja hogy valótlanságok logikátlanságok hazugságok vannak a bibliában százával?
  • babajaga
    "vallásnak hatalmas szerepe volt az ember történetében"

A tudásnak legalább akkora. Ha nem nagyobb.
  • Archenemy
    "A hülyeség nem érzés hanem hiány, a logika hiánya. Mi a fenének kellene nekem papokkal beszélni? "

Nem azért kellene hülyén érezned magad, mert nem akarsz papokkal beszélgetni, hanem mert nagy pofával közlöd, hogy pontosan tudod, mit mondana az összes egy témáról, majd bevallod, hogy soha eggyel sem beszéltél erről. Elvakultságodban nem veszed észre, hogy pontosan te viselkedsz úgy, amivel "a vallásosokat" vádolod.

"Én olyanról amit nem ismerek, nem tudok, nem állítok soha semmit. "

Nem tudod, mit mondana egy pap a biblia egy passzusára, de azt állítod, hogy biztosan tudod. Ergo most éppen hazudsz egy jókorát. Téged ez nem zavar?

Na vajon mit fogsz erre válaszolni... Milyen negatív sztereotípiát nem hánytál még be? Ja majd tudom, mindjárt jön, hogy "de a pedofilpapok". Attól ugyan igazad nem lesz, de legalább a kis világképedben nem esik csorba :p
  • Vorpal
    Az ideológiai produktumát használod.

A vallásnak hatalmas szerepe volt az ember történetében - élete jelképekre épül,
    amit ma megélsz gondolsz azt az ideológiának köszönheted - amiben a vallásoknak is nagy szerepe volt.

Nem vagyok hivő de azért adjuk oda nekik ami jár.
  • babajaga
    "A kreacionizmus hadat üzen a materializ­musnak"

Az áltudomány üzen hadat a tényleges valós, produktív tudományoknak? Ugyanis a materializmushoz tartoznak a real tudományok is ám.A kreacionizmus mi, eszik vagy isszák? Mert amit én előállítok azt eszitek pajtikáim! Legalábbis egy részét.Az az igazi szűklátókörűség amikor valaki támad egy tudományt, de az általa létrejött produktumot magától értetődően használja. Ezt az általam "kedvelt" vallás Farizeus magatartásnak hívja. Én a vallás egyetlen dolgát nem használom.
  • ALIENwoods
    Jó tudni hogy úgy áll a világ, hogy Amerikában ráérnek önmagunkon gondolkodni :P.
    Ettől Afrikában még mindig éheznek, és az arabok ugyanúgy nem szeretik usát, ha meg elkezdik egy arabnak beadni ezt, hogy valójában nem is létezik, na az lesz ám világ háború :D.

Egy biztos:

"Autók mindig is voltak
    Autók mindig is lesznek
    Autók mindig is vannak

Mert ez robika" :D
  • szasz85
  • A1274815
    Látom sokat fogsz ez a topik miatt gyónni.
  • Motoroj
    "Papokkal azért se beszélek mert a tudásuk elégtelen ahhoz hogy érdemben tudjanak az élet dolgairól velem kommunikálni."
    Nagy vagy.
  • Balumann
    Pff, elkezdtem ezt olvasni. Hát hogyismondjam, kicsit másmilyen olvasmányra számítottam :DDD
  • babajaga
    "Te ugy döntesz valamiröl hogy nem is tudod mi az "

Én olyanról amit nem ismerek, nem tudok, nem állítok soha semmit. Pld közgazdaságról soha nem fogok egy szót se ejteni mert nem is érdekel. Papokkal azért se beszélek mert a tudásuk elégtelen ahhoz hogy érdemben tudjanak az élet dolgairól velem kommunikálni. A logikáról pofázok fél napja az pedig minddíg úgy működik hogy megnézem, és következtetek. Mond az neked valamit hogy Summa Cum Laude végeztem? Kémia.
  • lordofchaos
    Mocskos pogányok! Eretnekek! A Repülő Spagettiszörny majd jól elpusztít mindannyiotokat!
  • Telpapa
    Látod megint egy olyan részhez értünk babajaga ami ismét csak kérdéses.Biologiai szempontbol az érzés egy vegyi folymat.Ott van például a düh vagy az idegesség(adrelarin).De mikor te ezt megéled egy érzésre aszociálsz.(még akkor is ha tudod milyen folyamat zajlik le benned)

A papokkal nem kell beszélgetned szerintem mert ilyen hozzállásal lassan szalutálhatsz:)Csak az nem tiszta hogy ha te nem vagy kiváncsi,illetve számodra érdektelen(mert erröl beszélsz)akár egy pappal,muzulmánal,vagy tibeti lámával beszélgetni erröl a témárol akkor miröl beszélünk mi most itt?Te ugy döntesz valamiröl hogy nem is tudod mi az csak zsigerböl elutasitod?Moziba is igy jarsz?:)Te ne nézd meg ezt a filmet mert szar..Tényleg szar?Az.Jo akkor nem nézem meg.Hát bakker nem!
    Én elmegyek megnézem és mikor láttam alkotok véleményt és majd ÉN eldöntöm hogy tetszett vagy nem.
    Egyépként nem értelek.Ha jozan gondolkodású ember vagy és vannak konkrét elképzeléseid,nézeted akkor ugy sem tudnak befolyásolni soha...persze nem ismerlek igy nem alkotok rolad képet.