113
-
bvalek2 #73 Majd a kínaiak megépítik... -
Epikurosz #72 SPS -
Epikurosz #71 Erről beszélek. Ha lesz naprendszerszintű GPS (!!!), menni fog ez is, ráadásul a bolygóközi utakat is jobban lehet tervezni.
iGo 9.0. -
bvalek2 #70 A Naprendszer egy kaotikus rendszer, tehát egy picike eltérés a kezdeti feltételekben totálisan más eredményt hoz ki a szimuláció végeztével. Ezért a bolygók helyzetének múltbeli és jövőbeli ismerete elsősorban nem számítási kapacitáson, hanem a jelenlegi helyzetük ismeretének a pontosságán múlik, azon meg csak a NASA tud segíteni az űrszondáival. -
Epikurosz #69 Ilyen egyszerűbb modellek már vannak. Pld. a Jézus születése körüli nagy bolygóegyüttállás kiszámítása. De láttam a neten olyan progit, amely megmutatja neked, hogy i.e. 3000-ben, pld., hogyan nézett ki a csillagos égbolt a Föld valamely pontjáról nézve. -
#68 Nagyon optimista vagy... :) -
Epikurosz #67 max. 100. -
Epikurosz #66 Miért említetted MK nevét?
Szerintem 20 év nem elég, lesz abból 50 is, de max. 20. Nagyon nagy véletlenek egy ilyen rendszerben azért nem történtek. Persze, minél messzebb mész vissza az időben, annál rosszabb lesz a felbontás. -
LuckyXX #65 Nekem is egy érdekes elmélete.
Most amit próbálnak svájcban az-az ősrobbanás szimuláció, lehet h valakinek már sikerült előttünk és most abban élünk. -
#64 A kérdés, hogy milyen minőségű eredményt vársz. Gond a mérés sebessége is, nem lehet csak úgy "lefényképezni" az egészet. Szóval szerintem nem csak számítógép kérdése a dolog, és eltelik még egy pár évszázad, mire ezt meg tudjuk tenni. -
Pares #63 Michio Kaku. Egyébként erre a számitógépre szerintem nem kell sokat várni, amx egy 20 év. De ez is olyan dolog, hogy a multban is megtörténhetettek olyan véletlen dolgok, amit mi nem tudnunk leszimulálni. Egyszóval szerintem sose fogjuk biztosra tudni, hogy mi hogyan volt, mert ahogy már idéztem: Ez egy relatív világ, és itt mindenki relatív tudás birtokában beszél. -
Epikurosz #62 jut eszembe: igyekezni kell ezzel a szimulációval, mert csak addig lehet megcsinálni, amíg az ember el nem rontja az égi mechanikát (ez azért még odébb van: II. tip. civ.). -
Epikurosz #61 Na, mondok akkor én is valamit, hogy ne csak kötekedjek itten, mert nem vagyok én olyan.
A naprendszer azért elég egyszerű rendszer, így első látásra (csak a gravitációval kell dolgoznod). Van egy központi csillag, tucatnyi bolygó, és apró törmelékek.
Ha van egy kellően izmos számítógéped (ne reménykedj, még nincs ilyen!), amelyekbe beviszed a rendszer és környezete (Tejútrendszer minket környező része) adatait, mondjuk 50 évig, kapsz egy csinos kis animációt. Utána már csak meg kell nyomni a Visszateker (Rewind) gombot.
Tök egyszerű rendszer, még egyszer mondom. Mi lenne, ha az emberi agyat kellene modellezned, ahol nem pár tucat elemed van, hanem milliárdnyi sejt és rengeteg szinapszis?
Per sacc.
-
Pares #60 Epikurosz, nem is akarom, hogy higgy benne, Isten ments! Jó mindegy, haggyuk ezt a suméros dolgot, nem ide akartam kilyukadni.
Szerintem ezeket a furcsa anomáliákat egy nagy bolygó vagy akrámi nagy dolog naprendszeren keresztüli elhaladása vagy jelenléte okozta. Ennyi, punk-tum. csak az nem teccik amikor azt mondják, hogy sci-fi, mert az összes elmélet amit később be is bizonygatnak a maguk módján, az igy indul. -
#59 Hoppá, valóban, elnézést kérek. -
Epikurosz #58 OK, ne izgulj, megértettünk. Te ½-ig hiszel az általad leírtakban, mi annyira sem (én kb. 0,1%-ban). -
#57 Oh, jaj.
Megtaláltam a sumér kőtáblát.
Itt van
Nem nagyon tudom komolyan venni.
Az egyiptomi Blackhawkról is kiderült, hogy x db(3 talán?) kopás miatti újravésés-átírás eredménye. Az ezzel foglalkozó oldal kissé alaposabbnak tűnt az ufóhívő "az ott egy helikopter, és kész!" megoldásnál... -
Pares #56 Nem kell annyira -nek lenni. Én csak egy elméletet hoztam föl, amivel félig egyetértek, nah... -
Pares #55 A helyesirási hibákért elnézést kérek! -
Pares #54 Nem akartam világvége hangulatot kelteni, bocsánat Xd, egyébként szerintem hülyeség ez a mostani plaetn X hisztéria, de én igenis valószinűnek tartom ,hogy egykor ilyen megtörtént, még amikor az egész naprendszerünk nagoyn fiatal volt. Egyébként a Barna-törpék nem csillagok, hanem félig bolygók-félig csillagok. És erről a könyvről se hallottam még, mondjuk, de elolvasnám. Epikurosz, a 47-es hsz.-em nem függ össze a 48-49-essel, ha már itt tartunk.
Jah, és dronkZero, igen is irtam, csak máshogy megfogalmazva: "ami EGYKOR vagy még mindig a nap körül kering" -
Epikurosz #53 Épp ezért nem kell csodálkozni Perelman, vagy a kukacos által (mer' én megadom a forrásaim kedves topikolók!) egy másik témában említett (amúgy kanadai) csudabogár matematikus vissza- ill. kivonulásán. Ha nem kellene fizetni a rezsiszámlákat üresen konganának a szaklapok. :-)
Esetleg paresék megtölthetnék a cikkeikkel. :-) -
#52 Na ezt nem mondtad, hogy "léteZETT" sőt enyhe világvége-várást éreztem ki a mondandódból, hogy majd visszajön, és akkor lesz nemulass. Fogalmazz világosan, akkor nem értünk félre!
És azért neveztem sci-finek, mert Asimov a Nemezis c. regényében épp erről ír, egy csillagköd mögött "rejtőző" csillagról(talán pont barna törpe? valami vöröses fényű csillag, passzolom), ami nyílegyenesen a Nap felé tart, és elhozza a világvégét. (persze nem, mert... de ez mindegy)
Hogy ami "elméletet" te hallottál, annak ez a regény-e az alapja, azt nem tudom, de nagyon gyanús, sok az egybeesés. -
Epikurosz #51 Én csak egy valamit nem értek: ha egyszer a #47-ben kijelentetted, hogy az általad leírtakról nem vagy hajlandó vitatkozni, akkor a #48 és #49-ben miért kérdezel bármit is?
Tessék kijelentő módban kinyilatkoztatni továbbra is, és csókolom.
-
Pares #50 Jah, amugy meg nem zárják ki a lehetőségét XD -
Pares #49 "Ez egy relatív világ, és itt mindenki relatív tudás birtokában beszél. Ezért kellene egy olyan személytől tudást szereznünk, aki nincs ezen a relativitáson belül."
Külömben pl.: ez akkor milyen sci-fi elmélet?
LINK -
Pares #48 Epikurosz és a többiek, miért is Sci-fi ez az elmélet? Azért mert nincs rá bizonyiték vagy mi? Miért, ezekre az elméletekre van bizonyitékuk? Ha a köv. cikk arról szólna, hogy a tudósok nem zárják ki egy egykoron létező nagy bolygót, amely a feje tetejére állitotta naprendszerünekt, mindjárt nem beszélnél igy. Külömben meg csak annyira elmélet vagy sci-fi, mint ezek. -
Pares #47 Gondoltam hogy ez lesz. Kedves mindenkik. Én pontosan ugy irtam, hogy LÉTEZETT VAGY LÉTEZIK. Innentől kezdve nem vagyok hajlandó vitatkozni... -
bvalek2 #46 Ezt a cirkuszt a Nobel-díj körül rendszeresen eljátsszák, pl. a mikrohullámú háttérsugárzást megjósoló tudósok helyett a sugárzást véletlenül felfedező rádiótechnikusok kaptak díjat. Amióta nem egyetlen ember, hanem több független csapat évtizedekre nyúló munkája egy-egy nagyon felfedezés, nehéz ujjal rámutatni arra a max. három illetőre, aki megérdemli a díjat. Ráadásul elméleti területeken az élvonalbeli kutatók fej fej mellett haladnak, és gyakran többeknek eszébe jut ugyanaz, egymástól függetlenül. Aztán ha egy évben több nagy felfedezés történik, melyik kapjon díjat? Így maradtak le az Aharonov-Bohm effektus felfedezői a díjról, pedig amit felfedeztek, beverte az utolsó szöget a klasszikus fizika koporsójába... -
bvalek2 #45 A Naprendszer összes aszterodájának az össztömege nem éri el a Hold tömegének a töredékét sem. Ha mindet összegyúrnád egyetlen égitestbe, az átmérője 1000 km-nél kevesebb lenne. És ez egy 19. századi elmélet, akkor még nem voltak Naprendszer szimulációk szuperszámítógépeken. Azóta kiderült, hogy a Jupiter perturbáló hatása miatt a kisbolygóövben nincs stabil bolygókeletkezési pálya, tehát ott biztosan nem keletkezett semmi olyan, ami szétrobbanhatott volna. -
Epikurosz #44 Hurrá! Megvan a mindenség elmélete!
Javasollak fizikai Nóbel-díjra. -
#43 a Phaeton elmélet szerint valaha, a naprendszer képződés után vagy annak környékén egy Phaeton fantázianevű bolygó létezett a mai Mars és Jupiter pályája között... ez lehetett a naprendszer legnagyobb kőzetbolygója (szilárd felszínnel rendelkező égitestje) becslések szerint Neptunusz méretű lehetett. majd valamilyen kataklizma következtében ez a bolygó dararbaira hullott.. ez lehetett akár külső naprendszerből / extragalaktikus térből érkező meteor is de akár lehetett egy Nibiru-szerű belső , elnyújtott excentricitású méretesebb kisbolygó, de még a a Jupiter és a Nap "széthúzó" tömegvonzása is szétrobbanthatta akár... Ez lehet az oka , a magyaráztat a Naprendszerünkben található összes anomáliának, perturbációnak... Amiket a 6-os hozzászólásodban elsoroltál.. nevezetesen:
A Merkúr gázbolygó ( aminek eredetileg a Vénusz volt a holdja) emiatt veszítette el a gázburkát, emiatt sodródott a mai pályájára.. (a teljesség igénye nélkül) emiatt forog a Vénusz retrogád a saját tengely körül.
A Phaeton egy méretes darabja találta el a még fiatal Földet amiből kivált a Hold.. a Phaeton egyik maradványa a mai Mars és néhány hold az óriásbolygók rendszereiben a Neptunuszig bezárólag. De a külső kisbolygók (és kisbolygóövezet) is innen származhatnak a Plútó , a Ceres is a belső kisbolygóövezet is... ez okozhatta az Uránusz és a Neptunusz helycseréjét , az Uránusz oldalrabillenését, a Jupiter vörös foltját, a Saturnusz gyűrűjét és végül de nem utolsósorban a Neptunusz holdjainak káoszszerű pályáját, excentricitását és forgását. -
Epikurosz #42 Kedves Pares!
Ez tudományos fórum, nem sci-fi. Legalábbis zömében. :-) -
#41 egyrészt... másrészt pedig még ha, nagyon-nagyon-nagyon lassú keringési periódusú vagy nagyon elnyújtott excentricitású pályán kering akkor is maximum néhányszor tízezer év alatt megkerüli a napot -
#40 Akarom mondani hipotézis... -
#39 Nahát-nahát, alternatív elmélet? -
bvalek2 #38 Olvastam én is arról a bolygóról, kisiskolás koromban izgatottam meséltem az énekkar tanárunknak (aki a csillagászati szakkört is vezette), hogy valami könyv szerint akkora mint a Jupiter, kb. ilyen meg ilyen messze lehet, és mennyi lehet a fényessége. Ő meg csak levett a polcról egy óriási könyvet, egy csillagkatalógus volt, és azt mondta, hogy abban az esetben benne kell lennie a könyvben, mert egy bizonyos fényesség fölött az összes égitest megtalálható benne.
És ez több mint 15 éve volt. Azóta robottávcsövekkel végigpásztázták és feltérképezték az egész égboltot, és több százmillió csillagot vettek fel katalógusokba. Ha ekkora méretű bolygó lenne a Naprendszer peremén, már legalább 30 éve felfedezték volna, de ha akkor ügyesen bujkált is, akkor a 90-es években biztosan.
Gondol bele mekkora földsúroló kisbolygókat fedeznek fel mostanában? Néhány métereseket, amint több millió km-re haladnak el a Föld mellett! A Hold távolságában egy űrben lebegő autót is észrevennének. Csak azért nem látszik még innen a Holdon a holdkomp leszállólába, mert nem elég kontrasztos a kép, űrszondáról egyébként is lefényképezték már (ennyit az összeesküvés-elméletekről).
Persze lehet Jupiter-méretű bolygó néhány tized-fényévnyire tőlünk, de a sumér legendák, meg a 20. századi elméletek nem erről szólnak, akkor ugyanis a keringési ideje nem párezer, hanem több tízmillió év lenne, tehát az emberiség még nem találkozhatott vele (és legendát sem gyárthatott, hiszen akkor még a csimpánzokkal közös őseink éltek errefelé). A tárcsillagot pedig nyugodtan ki lehet zárni. -
#37 Oh, persze, ha megmaradunk irodalom szinten, akkor simán okozhatta. Ellenben ahhoz, hogy tudományos hipotézisnek tekinthessük, nem ártana alátenni egy kis matekot... -
Pares #36 Ez a nagy bolygó simán okozhatta, hogy az uránusz és Neptunusz átrendeződtek, hogy a Vénusz forgása lelassult, hoy pár kisbolygó új nem megszokott pályát vett fel, okozhatta a hold kialakulását és még egy csomó más dolgot is. -
#35 "Ezek csak elméletek"
Nem, ez sci-fi irodalom. Konkrétan Asimov. Csak ő nem Nibiru-nak, hanem Nemezis-nek nevezi. -
Pares #34 Egyébként a sumér kőtáblákon, amelyeken 5000 évvel ezelőtt lerajzolták az egész naprendszert (az megin más téma, honnan szerezték ezt a tudást), pontosan 10 bolygó található, kb. méretarányosan. Ez a 10. bolygó, amit a sumérok 12.nek számoltak, mert a Napot és holdat is belevették, kb. akkora lehet, mint a Jupiter.