Egy Kis Bumm szülte a Naprendszert

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Michio Kaku. Egyébként erre a számitógépre szerintem nem kell sokat várni, amx egy 20 év. De ez is olyan dolog, hogy a multban is megtörténhetettek olyan véletlen dolgok, amit mi nem tudnunk leszimulálni. Egyszóval szerintem sose fogjuk biztosra tudni, hogy mi hogyan volt, mert ahogy már idéztem: Ez egy relatív világ, és itt mindenki relatív tudás birtokában beszél.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

jut eszembe: igyekezni kell ezzel a szimulációval, mert csak addig lehet megcsinálni, amíg az ember el nem rontja az égi mechanikát (ez azért még odébb van: II. tip. civ.).

Kara kánként folytatom tanításom.

Na, mondok akkor én is valamit, hogy ne csak kötekedjek itten, mert nem vagyok én olyan.

A naprendszer azért elég egyszerû rendszer, így elsõ látásra (csak a gravitációval kell dolgoznod). Van egy központi csillag, tucatnyi bolygó, és apró törmelékek.
Ha van egy kellõen izmos számítógéped (ne reménykedj, még nincs ilyen!), amelyekbe beviszed a rendszer és környezete (Tejútrendszer minket környezõ része) adatait, mondjuk 50 évig, kapsz egy csinos kis animációt. Utána már csak meg kell nyomni a Visszateker (Rewind) gombot.

Tök egyszerû rendszer, még egyszer mondom. Mi lenne, ha az emberi agyat kellene modellezned, ahol nem pár tucat elemed van, hanem milliárdnyi sejt és rengeteg szinapszis?

Per sacc.

Epikurosz, nem is akarom, hogy higgy benne, Isten ments! Jó mindegy, haggyuk ezt a suméros dolgot, nem ide akartam kilyukadni.

Szerintem ezeket a furcsa anomáliákat egy nagy bolygó vagy akrámi nagy dolog naprendszeren keresztüli elhaladása vagy jelenléte okozta. Ennyi, punk-tum. csak az nem teccik amikor azt mondják, hogy sci-fi, mert az összes elmélet amit késõbb be is bizonygatnak a maguk módján, az igy indul.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

dronkZero
Hoppá, valóban, elnézést kérek.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

OK, ne izgulj, megértettünk. Te ½-ig hiszel az általad leírtakban, mi annyira sem (én kb. 0,1%-ban).

dronkZero
Oh, jaj.

Megtaláltam a sumér kõtáblát.

Itt van

Nem nagyon tudom komolyan venni.

Az egyiptomi Blackhawkról is kiderült, hogy x db(3 talán?) kopás miatti újravésés-átírás eredménye. Az ezzel foglalkozó oldal kissé alaposabbnak tûnt az ufóhívõ "az ott egy helikopter, és kész!" megoldásnál...

Nem kell annyira <#boxer>-nek lenni. Én csak egy elméletet hoztam föl, amivel félig egyetértek, nah...

A helyesirási hibákért elnézést kérek!

Nem akartam világvége hangulatot kelteni, bocsánat Xd, egyébként szerintem hülyeség ez a mostani plaetn X hisztéria, de én igenis valószinûnek tartom ,hogy egykor ilyen megtörtént, még amikor az egész naprendszerünk nagoyn fiatal volt. Egyébként a Barna-törpék nem csillagok, hanem félig bolygók-félig csillagok. És errõl a könyvrõl se hallottam még, mondjuk, de elolvasnám. Epikurosz, a 47-es hsz.-em nem függ össze a 48-49-essel, ha már itt tartunk.

Jah, és dronkZero, igen is irtam, csak máshogy megfogalmazva: "ami EGYKOR vagy még mindig a nap körül kering"

Épp ezért nem kell csodálkozni Perelman, vagy a kukacos által (mer' én megadom a forrásaim kedves topikolók!) egy másik témában említett (amúgy kanadai) csudabogár matematikus vissza- ill. kivonulásán. Ha nem kellene fizetni a rezsiszámlákat üresen konganának a szaklapok. :-)
Esetleg paresék megtölthetnék a cikkeikkel. :-)

dronkZero
Na ezt nem mondtad, hogy "léteZETT" sõt enyhe világvége-várást éreztem ki a mondandódból, hogy majd visszajön, és akkor lesz nemulass. Fogalmazz világosan, akkor nem értünk félre!

És azért neveztem sci-finek, mert Asimov a Nemezis c. regényében épp errõl ír, egy csillagköd mögött "rejtõzõ" csillagról(talán pont barna törpe? valami vöröses fényû csillag, passzolom), ami nyílegyenesen a Nap felé tart, és elhozza a világvégét. (persze nem, mert... de ez mindegy)
Hogy ami "elméletet" te hallottál, annak ez a regény-e az alapja, azt nem tudom, de nagyon gyanús, sok az egybeesés.

Én csak egy valamit nem értek: ha egyszer a #47-ben kijelentetted, hogy az általad leírtakról nem vagy hajlandó vitatkozni, akkor a #48 és #49-ben miért kérdezel bármit is?

Tessék kijelentõ módban kinyilatkoztatni továbbra is, és csókolom.

Jah, amugy meg nem zárják ki a lehetõségét XD

"Ez egy relatív világ, és itt mindenki relatív tudás birtokában beszél. Ezért kellene egy olyan személytõl tudást szereznünk, aki nincs ezen a relativitáson belül."
Külömben pl.: ez akkor milyen sci-fi elmélet?
LINK

Epikurosz és a többiek, miért is Sci-fi ez az elmélet? Azért mert nincs rá bizonyiték vagy mi? Miért, ezekre az elméletekre van bizonyitékuk? Ha a köv. cikk arról szólna, hogy a tudósok nem zárják ki egy egykoron létezõ nagy bolygót, amely a feje tetejére állitotta naprendszerünekt, mindjárt nem beszélnél igy. Külömben meg csak annyira elmélet vagy sci-fi, mint ezek.

Gondoltam hogy ez lesz. Kedves mindenkik. Én pontosan ugy irtam, hogy LÉTEZETT VAGY LÉTEZIK. Innentõl kezdve nem vagyok hajlandó vitatkozni...

Ezt a cirkuszt a Nobel-díj körül rendszeresen eljátsszák, pl. a mikrohullámú háttérsugárzást megjósoló tudósok helyett a sugárzást véletlenül felfedezõ rádiótechnikusok kaptak díjat. Amióta nem egyetlen ember, hanem több független csapat évtizedekre nyúló munkája egy-egy nagyon felfedezés, nehéz ujjal rámutatni arra a max. három illetõre, aki megérdemli a díjat. Ráadásul elméleti területeken az élvonalbeli kutatók fej fej mellett haladnak, és gyakran többeknek eszébe jut ugyanaz, egymástól függetlenül. Aztán ha egy évben több nagy felfedezés történik, melyik kapjon díjat? Így maradtak le az Aharonov-Bohm effektus felfedezõi a díjról, pedig amit felfedeztek, beverte az utolsó szöget a klasszikus fizika koporsójába...

Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/

A Naprendszer összes aszterodájának az össztömege nem éri el a Hold tömegének a töredékét sem. Ha mindet összegyúrnád egyetlen égitestbe, az átmérõje 1000 km-nél kevesebb lenne. És ez egy 19. századi elmélet, akkor még nem voltak Naprendszer szimulációk szuperszámítógépeken. Azóta kiderült, hogy a Jupiter perturbáló hatása miatt a kisbolygóövben nincs stabil bolygókeletkezési pálya, tehát ott biztosan nem keletkezett semmi olyan, ami szétrobbanhatott volna.

Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/

Hurrá! Megvan a mindenség elmélete!
Javasollak fizikai Nóbel-díjra.

vajon kiki
a Phaeton elmélet szerint valaha, a naprendszer képzõdés után vagy annak környékén egy Phaeton fantázianevû bolygó létezett a mai Mars és Jupiter pályája között... ez lehetett a naprendszer legnagyobb kõzetbolygója (szilárd felszínnel rendelkezõ égitestje) becslések szerint Neptunusz méretû lehetett. majd valamilyen kataklizma következtében ez a bolygó dararbaira hullott.. ez lehetett akár külsõ naprendszerbõl / extragalaktikus térbõl érkezõ meteor is de akár lehetett egy Nibiru-szerû belsõ , elnyújtott excentricitású méretesebb kisbolygó, de még a a Jupiter és a Nap "széthúzó" tömegvonzása is szétrobbanthatta akár... Ez lehet az oka , a magyaráztat a Naprendszerünkben található összes anomáliának, perturbációnak... Amiket a 6-os hozzászólásodban elsoroltál.. nevezetesen:

A Merkúr gázbolygó ( aminek eredetileg a Vénusz volt a holdja) emiatt veszítette el a gázburkát, emiatt sodródott a mai pályájára.. (a teljesség igénye nélkül) emiatt forog a Vénusz retrogád a saját tengely körül.
A Phaeton egy méretes darabja találta el a még fiatal Földet amibõl kivált a Hold.. a Phaeton egyik maradványa a mai Mars és néhány hold az óriásbolygók rendszereiben a Neptunuszig bezárólag. De a külsõ kisbolygók (és kisbolygóövezet) is innen származhatnak a Plútó , a Ceres is a belsõ kisbolygóövezet is... ez okozhatta az Uránusz és a Neptunusz helycseréjét , az Uránusz oldalrabillenését, a Jupiter vörös foltját, a Saturnusz gyûrûjét és végül de nem utolsósorban a Neptunusz holdjainak káoszszerû pályáját, excentricitását és forgását.

TomcatIVD TYAN board,2xP1 Tillamook 166MMX,48MB RAM,Matrox G550 32MB VGA, 4.3 IBM SCSI HDD,Hitachi SCSI DVDRW,SB16+Gravis Ultrasound,Realtek8019 LAN, Adaptec PCI2SCSI2 card,XP Pirate,bootup: 33s

Kedves Pares!

Ez tudományos fórum, nem sci-fi. Legalábbis zömében. :-)

vajon kiki
egyrészt... másrészt pedig még ha, nagyon-nagyon-nagyon lassú keringési periódusú vagy nagyon elnyújtott excentricitású pályán kering akkor is maximum néhányszor tízezer év alatt megkerüli a napot

TomcatIVD TYAN board,2xP1 Tillamook 166MMX,48MB RAM,Matrox G550 32MB VGA, 4.3 IBM SCSI HDD,Hitachi SCSI DVDRW,SB16+Gravis Ultrasound,Realtek8019 LAN, Adaptec PCI2SCSI2 card,XP Pirate,bootup: 33s

dronkZero
Akarom mondani hipotézis...

dronkZero
Nahát-nahát, alternatív elmélet?

Olvastam én is arról a bolygóról, kisiskolás koromban izgatottam meséltem az énekkar tanárunknak (aki a csillagászati szakkört is vezette), hogy valami könyv szerint akkora mint a Jupiter, kb. ilyen meg ilyen messze lehet, és mennyi lehet a fényessége. Õ meg csak levett a polcról egy óriási könyvet, egy csillagkatalógus volt, és azt mondta, hogy abban az esetben benne kell lennie a könyvben, mert egy bizonyos fényesség fölött az összes égitest megtalálható benne.

És ez több mint 15 éve volt. Azóta robottávcsövekkel végigpásztázták és feltérképezték az egész égboltot, és több százmillió csillagot vettek fel katalógusokba. Ha ekkora méretû bolygó lenne a Naprendszer peremén, már legalább 30 éve felfedezték volna, de ha akkor ügyesen bujkált is, akkor a 90-es években biztosan.

Gondol bele mekkora földsúroló kisbolygókat fedeznek fel mostanában? Néhány métereseket, amint több millió km-re haladnak el a Föld mellett! A Hold távolságában egy ûrben lebegõ autót is észrevennének. Csak azért nem látszik még innen a Holdon a holdkomp leszállólába, mert nem elég kontrasztos a kép, ûrszondáról egyébként is lefényképezték már (ennyit az összeesküvés-elméletekrõl).

Persze lehet Jupiter-méretû bolygó néhány tized-fényévnyire tõlünk, de a sumér legendák, meg a 20. századi elméletek nem errõl szólnak, akkor ugyanis a keringési ideje nem párezer, hanem több tízmillió év lenne, tehát az emberiség még nem találkozhatott vele (és legendát sem gyárthatott, hiszen akkor még a csimpánzokkal közös õseink éltek errefelé). A tárcsillagot pedig nyugodtan ki lehet zárni.

dronkZero
Oh, persze, ha megmaradunk irodalom szinten, akkor simán okozhatta. Ellenben ahhoz, hogy tudományos hipotézisnek tekinthessük, nem ártana alátenni egy kis matekot...

Ez a nagy bolygó simán okozhatta, hogy az uránusz és Neptunusz átrendezõdtek, hogy a Vénusz forgása lelassult, hoy pár kisbolygó új nem megszokott pályát vett fel, okozhatta a hold kialakulását és még egy csomó más dolgot is.

dronkZero
"Ezek csak elméletek"

Nem, ez sci-fi irodalom. Konkrétan Asimov. Csak õ nem Nibiru-nak, hanem Nemezis-nek nevezi.

Egyébként a sumér kõtáblákon, amelyeken 5000 évvel ezelõtt lerajzolták az egész naprendszert (az megin más téma, honnan szerezték ezt a tudást), pontosan 10 bolygó található, kb. méretarányosan. Ez a 10. bolygó, amit a sumérok 12.nek számoltak, mert a Napot és holdat is belevették, kb. akkora lehet, mint a Jupiter.

Hallottál már a Nibiru-ról, avagy a Planet X-rõl, ami párezer évente keresztül megy a naprendszeren, és felborit mindent? Avagy arról a barna törpérõl, ami a feltehetõleg a mi napunk testvércsillaga? És a Planet X amolyan lift a kettõ között? Ezek csak elméletek, de ha belegondoltok, egy nagy bolygó, ami egykor vagy még mindig a nap körül kering, és kereszeti a bolygók pályáját, simán okozhatja ezeket a rendelllenességeket. Csak olyan hosszú ideig tart neki megkerülni a napot, hogy mikor utoljár ai tt járt, az emberek még barlangokban laktak...

meg a földi gravitációt se lenne egyszerû kizárni a kísérletbõl. amúgy tök jó hogy egymini szupernóván godolkodunk, mert vki a hozzászólásk elején hülyeségbõl felvetette az ötletet. még lehet, hogy lesz belõle valami?
Tetsuo
Se anyagaramlasok, lokodesek naptomegekkel.. ezt csak szimulalni lehet, amire legjobb a szamitogep.
Nagysagrendekkel kisebb gravitacional mar az anyag strukturaja "viszkozitasa" is maskeppen viselkedik, meg sok egyeb.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Az ilyen (magneto)hidrodinamikai folyamatokat nem lehet csak úgy lekicsinyíteni és lavorban kísérletezni. Repülõknél sem a 20 centis modellt teszik a szélcsatornába, nem érne semmit.

dronkZero
Az még a Föld nagyon korai stádiumában történt, még alig volt szilárd kéreg, és a becsapódástól a nagy része újra megolvadt. Az egész Föld gyakorlatilag egy képlékeny magmagolyó volt, és hamar újra felvette a gömb formát.

dronkZero
Igen, a tömeget tudod pótolni energiával. De akkor is még mindig ott tartunk, hogy másfél Napnyi energia. Magába kellene omlasztani az anyagot, az meg kicsiben nem megy.

LHC-re gondolsz, nem? Igen, az végülis egy kísérleti eszköz az ilyesmik igazolására. De szupernova-modellkísérlet sehogysem fog menni.

A Phobos és a Deimos "nemrég" befogott aszteroidák, és néhány millió év múlva be fognak csapódni a Marsba (túl közel keringenek, fékezõdnek a ritka felsõlégkörben mint a földi mûholdak). A Csendes-óceán nem becsapódásos eredetû, a kontinensmozgások alakították ki (egyébként sincs 200 millió évnél idõsebb tengerfenéki kõzet). A Marsi "kráter" relatíve nagyobb mint a földi Csendes-óceán! Majdnem az egész északi féltekét elfoglalja, nyilván egy legalább Hold méretû bolygókezdemény csapódott bele, csodálom hogy nem maradt utána pályán valamennyi törmelék.

A Marsnak két holdja is van. Phobos és Deimos.
http://csep10.phys.utk.edu/astr161/lect/mars/moons.html
A Hold létrejöttéhez egy Mars méretû objektum becsapódása kellett és talán azért nem látjuk a kráterét, mert pl. Csendes-óceánnak hívjuk😊 Vagy csak szimplán olyan régen történt, hogy a nyomai teljesen eltûntek. A marsi kráterhez egy kisebb becsapódás is elég lehetett.

a tömeget hiányát tudod pótolni nagy külsõ nyomással is...

a cern-ben is csinálnak mini fekete lyukat...
Írom én, csak lassan halad <#finom>

Relativitáselméleti könyvhöz nem elég az ihlet, marha sokat kell számolni <#wow3>

Az aláírásomban lévõ honlapon sok okos ember okos könyve közé csempésztem <#bee1>

Tetsuo
semmi gond, en is szoktam 😉

Vagy akár a sok is bumbumbumbum elõtt is ott pereghetett már (csak maga köré gyûjtötte a jupitert, és így lett egy bolygó <#crazya> )..meg egyébként is, az nem tornádó, hanem örvény <#alien2>

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

gothmog
amennyire tudjuk, ott van, mióta meg tudjuk figyelni. Tehát a 300 év, az a minimum. De ott lehet ezer, vagy százezer éve is.

Én úgyemlékszem régebbi, de vihar az biztos

bvalek2 te meg írj egy könyvet inkább a kommentek helyett
Ez történt akkor az elsõ napon? 😊
Ackro
a jupiter vörös foltja úgytudom egy több mint 300 éve tomboló vihar gyakorlatilag egy tornádó amibe a föld elférne egy párszor.

igen igazad van, tenyleg nagy hulyeseget irtam.

..oda szuletni kell...

gothmog
Nagyon Kicsi Bumm? Az ilyen lenne, hogy:
ööö, elnézést, (pukk)
<#vigyor>

Tetsuo
kicsiben lenyeges tomeggel rendelkezo hidrogenfuzios plazmat a legures terben, meg szupernovat.. LOL
te nem vagy normalis.

Hát ha kivesszük a vízbül a zokszigént, akkor lesz egy csomó hidrogénünk is, nem? <#idiota><#banplz>
Megcsinálhatnánk a Nagyon Kicsi Bummot... Kicsi is lenne, sárga is lenne, meg savanyú is lenne, de legalább a mienk<#idiota><#idiota>