Hearts of Iron 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Igazság szerint sokat ahhoz a könyvhöz nem is kell hozzátenni.
Rommel kvalitásairól mindent elmond, hogy fõhadnagyként gyakran vezetett majdnem zászlóalj erejû egységet. De volt olyan, is, hogy a Matajurért folyó harcokban kevesebb mint 1 század erõvel több mint 7000 embert ejtett foglyul.
A hegyivadászokkal végigharcolta gyakorlatilag az összes fõ hadszinteret az 1. VH-ban. Franciaország, Románia, Olaszország.
Az olasz katonákban tényleg kellemesen csalódott, a tisztek többségét nem bírta. Durva, hogy mikor partra lépett Afrikában, az ott lévõ közel 400,000-es olasz haderõbõl mindössze 7,000 volt az ellenõrzése alatt, a többi már angol hadifogoly táborokban múlatta az idejét, mert az olasz tisztek már az elsõ puskalövés után megadták magukat.
Tehát csak hátországot foglald el. Csinálj katlanokat ! Nekem sikerült egy 25 hadosztályosat Párizsnál...Maginot vonal körül terveztem még egyet...De addigra már megadták magukat a franciák.
a nyugati hadjáratot már 1940 jan 15-én elkezdtem, mert a franciák félig legyalulták már spanyol szövetségesemet és ezt nem hagyhattam!
a benelux államoknak 1.2 millió emberrel indultam neki további 500k áll a német-fr határon a maginot vonallal szemben, nehogy betörjenek a franciák.
a belga hadsereg egy tartományban koncentrálódott össze a német határnál. ezt a csapatot (17 gyalogos 2 páncélos ezred) én cca 50 gyalogos és 13 páncélos ezreddel támadtam, luxemburg elfoglalása után -ami 3 hétig tartott!- további 20 gyalogos és 5 páncélos ered csatlakozott a csatához. természetesen masszívam bombáztam a belgákat 3x3 stuka és 2x3 he 111 légiszázaddal így is 6 hétig tartott a csata! mi a fenétõl ilyen erõs ez a belga csapat mikor teljesen körbe voltak zárva és erõdítés nincs! na mindegy március közepére lenyomtam a benelux államokat most a franciák jönnek...
a maginot vonalban ücsörgõ hadosztályokat ha hátulról támadom akkor ki tudom füstölni, vagy hagyjam õket és a hátországot támadjam?
asus p8b75-m le+intel i5 3570+8gb kingston hyperx +asus r9 290+ocz agility 3 60 gb ssd+1 tb wd 64 mb sata3+chieftec 500w+dell uh23
David Fraser: Rommel (életrajz)
Rommel: Háború gyûlölet nélkül
És úgy általában Rommel mentalitásának megismerésére:
Rommel: Gyalogság, elõre!
Szerintem ez utóbbi alapmû (bár még I. VH-s), sõt, ha jól tudom a Zrínyin kötelezõ is.
Tökéletesen megismerhetõ belõle Rommel összes hadi és jellem gyengéje, és erõssége is.
Viszont így utánanézve látszik, hogy ez az olasz szerepvállalás gyakorlatilag inkább volt propaganda, és gesztus értékû, mint a magyarok esetében.
Amíg Õk megtehették, hogy a nagy verés után kivonják a csapatokat, addig a magyarok a végén már gyakorlatilag 3 hadsereggel vettek részt a harcokban.
Összesen a katonai veszteségek kb. megegyeznek (300.000), csak míg, Magyarország ezt 9 millióból hozta össze, addig az olaszok 44M-ból.
Ezen felül nekik volt minimum 4 fõ hadszinterük, nekünk meg jó esetben is 2. Ezen kívül Õk sikeresen kiugrottak a háborúból...
:- Rommel észak-afrikai hadjárata
Ha Rommelnek megduplázzák a páncélos erõit (rendes ellátás mellett), olyan sikereket érhetett volna el, ami beláthatatlan következményekkel járt volna az angolokra:
- Elvesztik Szuezt.
- A Távol-, és Közel-Keleti csapatok ellátása csak Afrika megkerülésével lett volna megoldható (megoldhatatlan)
- az angolok elveszítették volna az egész Földközi-Tengeri területet.
- egy erõsen meggyengült ellenféllel szemben gyakorlatilag nem állt volna meg Rommel egészen a Kaukázusig.
- valószínüleg elérhették volna a törökök hadbalépését, területi ígéretek fejében
- A közel-keleti, bakui olajmezõk megszerzésével gyakorlatilag lefutottá tehették volna a keleti harcokat.
De túl sok a ha...
Ugyanakkor Rommel gyors sikereiben Goebels meglátta lehetõséget. Gyakorlatilag propaganda hadjáratnak tekintette a teljes német hadvezetés. Rájöttek, hogy viszonylag kis ráfordítással viszonylag nagy haderõt tudnak lekötni a szövetéségesektõl. Volt viszont egy kis bibi. Az angolok túl komolyan vették a játékot.
Mivel nekik akkoriban nem nagyon volt frontjuk ezen kívül, a teljes brit nemzetközösség itt szállt szembe a tengelyhatalmakkal.
Elvileg Rommelt tényleg az olaszok alá rendelték, ugyanakkor Õ nagyon jól ki tudta játszani a kapcsolatait különbözõ vitás esetekben. Miután gyõzelmeket is aratott, tovább nõtt az ázsiója a náci vezetésnél.
Idõvel - a sok surlódás ellenére - egy jó munkakapcsolat alakult a német és az olasz egységek között. (ez a tisztikarra nem volt elmondható ) Kesselringnek ebben nagyon nagy szerepe volt, aki Rommel közvetlen felettese volt szinte az egész afrikai háború alatt. Végül neki is elege lett az állandó kakaskodásból, és elhelyeztette magát észak-afrikából.
Rommelt azért becsülték még az ellenfelei is, mert annak ellenére, hogy megverték Észak-Afrikában, mindez csak 1 hajszálon múlott, úgy hogy 2-3-szoros túlerõvel állt a végén szemben. A légierõ támogatását szinte teljesen nélkülözte, mert az Angliai Csata, meg a Keleti Front is jóval elõrébb volt Göring szemében, mint Észak-Afrika. Emellett az sem elhanyagolható, hogy annak ellenére, hogy hadosztály méretû harckocsi egységgel dobták át Afrikába. Egy idõ után elérte a sikereivel, hogy alárendeljék szinte a teljes olasz észak-afrikai haderõt, amelyek vagy alig rendelkeztek péncélos erõkkel, vagy totál elavult típusokkat tudtak csak felvonultatni.
Idõ közben Rommel megtanulta tisztelni az olasz katonákat, akikrõl elsõ világháborús tapasztalati alapján nagyon rossz véleménnyel, és elõítélettel rendelkezett. Ugyanakkor a tisztjeikkel továbbra is hadilábon állt.
Pl.: az olaszok nem egy esetben megtiltották neki több település bombázását, mert ott az olasz tiszteknek korábban villái épültek, és szerették volna használni azokat, miután visszafoglalják a települést.
Rommelnek még ezen körülményekkel együtt is gyõzhetett volna, ha az utánpótlást jobban meg tudta volna szerveztetni. (Ezért nem tartom bugnak az ellátási problémákat a játékban). Rommel "nyeregbõl" irányított, és soha nem fordított elég figyelmet az utánpótlás megszervezésére. Egy idõ után már fordított volna, de akkor már nem volt rá lehetõsége, mert elveszített a légifölényt, ill. a Máltáról felszálló angol gépek gyakorlatilag megtizedelték a tengeri utánpótlását. Rommel végig könyörgött Málta megszállásáért, de valamiért tojtak a fejére. Pedig Máltát kisebb erõkkel is el lehetett volna foglalni, mint Krétát (kevesebb veszteséggel is.) Ugyanakkor nagyobb jelentõsége is lett volna, mint Krétának. Valószínüleg a német propaganda nem tudott volna még egyszer egy olyan mértékû embervesztéseget dicsõséges gyõzelemmé alakítani, mint Kréta esetében.
Igazából nem is volt nagy jelentõsége mondjuk Szíriának vagy Jordániának, valószínû, hogy odaadták volna az olaszoknak.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
www.republiknet.hu
Ha szövetséges területérõl kiindulva támadsz,akkor az övé lesz a terület.
May the force serve you well!
"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú
Egyébként igen Sakkay. Jól írtad. Dehát a háború közepette nem volt idõm gondolkodni meg legfõképp átirányítgatni az egységeim össze vissza, hogy nekem számolja a területet!
EZ AFRIKA! Infrastruktúra 0. 2 hónap kellett arra, hogy a tobruki partraszállás után eljussak Jeruzsálemig, közben elfoglalva az egyiptomi VP-s területeket. Ennyi kellett ahoz, hogy GB megadja magát (Európából már elkergettem õket). Azért szerintem elfért volna egy területszétosztási opció a játékban, vagy egy olyan lehetõség, hogy megvehetek bizonyos területeket, vagy lecserélhetem õket, legalább a szövetségesektõl...
Amint nemrég írtam, eredetileg a Barbarossa helyett ezt terveztem, ha már elkezdtem a Britek ellen, akkor be is fejezem.
Grat amúgy!
Amikor partraszálltam Tobrukban, akkor az elfoglalt területek zöldre festõdtek, ugyebár felszabadítottam az eredetileg olasz területet. De amikor átléptem Nagy-Britannia által eredetileg birtokolt területre (vagyis amire Egyiptom tart igényt), akkor is zöldre satírozta, mintha az olaszok kezdték volna elfoglalni! Közben egy darab olasz csapat sem tartózkodott a közelben sem! Mintha folytatódott volna az olasz határ!
Aztán amikor ejtõernyõsöket dobtam jeruzsálem környékére, akkor meg szépen szürkén voltak átsatírozva, mintha a én foglaltam volna el, és ennek így kellett volna lenni!
Most, hogy Nagy-Britanniát anektáltam, a határok nevetségesen, röhejesen néznek ki: Egy darab német terület az olasz líbia közepén, egyiptom északi partja az olaszoké lett (amit persze én foglaltam el, 0 segítséggel) minden kikötõvel és reptérrel együtt, az alatta lévõ sivatag pedig az enyém (mert oda még nem jutottam el, és Nagy-Britanniához tartozott, mielõtt feladták...), semmi kikötõ vagy reptér. Csak a kurvanagy kibaszott sivatag.
Nemtudom létrehozni Palesztínát, Izraelt, Egyiptomot és pár másik afrikai országot, mert az olaszok is birtokolnak területet a létrehozandó ország területén (amit persze én foglaltam el nekik, csak neki számolta a területet...).
Ezt nagyon szarul csinálták meg. Istenem. De ha Olaszországgal mindketten az Axisban vagyunk, akkor egy kibaszott provincia miatt miért nem hozhatok létre egy országot? Nem tudok megegyezni Mussolinival, vagy mi a tököm? Nagyon felcsesz...
www.republiknet.hu
www.republiknet.hu
Megvan a játék, de nem tudom hol kikapcsolni azt, hogy normálisan az egységeket lássam és ne helyettük négyzeteket. Meg tudnátok mondani, hol lehet átkapcsolni ezt? Köszi!
www.republiknet.hu
Moszkva után..a csáb lassan eléri Leningrádot..

Warez fórumra belinkeltem 😊
Aztán nézem, hogy közben az OKW west meg 920ksra duzzadt 😛
AI production ...
May the force serve you well!