Hearts of Iron 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

végzett már valaki a játékkal? tapasztalatok atombomba és egyéb csúcstechnológia ügyben?
Gyanítom, akkor nem azt az életrajzot olvastam. Habár, a német tábornokok közül, talán Rommelnek van a legnagyobb irodalma.

A Fraser könyv 2 kötetes, és jórészt Rommel saját visszaemlékezésébõl táplálkozik. Az I. VH.-s rész konkrétan a Gyalogság, elõre! kivonata.
Igazság szerint sokat ahhoz a könyvhöz nem is kell hozzátenni.
Rommel kvalitásairól mindent elmond, hogy fõhadnagyként gyakran vezetett majdnem zászlóalj erejû egységet. De volt olyan, is, hogy a Matajurért folyó harcokban kevesebb mint 1 század erõvel több mint 7000 embert ejtett foglyul.
A hegyivadászokkal végigharcolta gyakorlatilag az összes fõ hadszinteret az 1. VH-ban. Franciaország, Románia, Olaszország.

PetruZ
Ja, ja, én is olvastam a Rommel könyveket. 😊
Az olasz katonákban tényleg kellemesen csalódott, a tisztek többségét nem bírta. Durva, hogy mikor partra lépett Afrikában, az ott lévõ közel 400,000-es olasz haderõbõl mindössze 7,000 volt az ellenõrzése alatt, a többi már angol hadifogoly táborokban múlatta az idejét, mert az olasz tisztek már az elsõ puskalövés után megadták magukat.
Rolika16
Hatalmas túlerõ kell ahhoz, hogy bebírd venni a Maginot vonalat...Én támadtam olyan 20 hadosztállyal egy területet, neki volt ott 2-3 darab...és olyan 15 %-ról indult...és nem is ment feljebb csak lejjebb.

Tehát csak hátországot foglald el. Csinálj katlanokat ! Nekem sikerült egy 25 hadosztályosat Párizsnál...Maginot vonal körül terveztem még egyet...De addigra már megadták magukat a franciák.

Na pont azt a Belga hadsereget kellet volna megkerülni..aztán ha ezt látja megpróbál hátravonulni, de akkor már az ékek Hollandiában vannak. Ha nem, akkor körbeveszed aztán komótosan felszámolod, de csak a 2-3 vonalbeli gyalogsággal operálsz ez esetben.(Fizikai helyre, nem minõségire értettem, a 2-3.)

Elvileg mindet olvastam, amennyiben az életrajzi ,egy vaskos könyv, Rommel képpel ,és rengetek 1vh. idõszakkal. Fõleg az idõjárásra vonatkozólag a hegyekben.

BF109
én valamit nagyon nem jól csinálok. normálon nyomom a németekkel.
a nyugati hadjáratot már 1940 jan 15-én elkezdtem, mert a franciák félig legyalulták már spanyol szövetségesemet és ezt nem hagyhattam!
a benelux államoknak 1.2 millió emberrel indultam neki további 500k áll a német-fr határon a maginot vonallal szemben, nehogy betörjenek a franciák.
a belga hadsereg egy tartományban koncentrálódott össze a német határnál. ezt a csapatot (17 gyalogos 2 páncélos ezred) én cca 50 gyalogos és 13 páncélos ezreddel támadtam, luxemburg elfoglalása után -ami 3 hétig tartott!- további 20 gyalogos és 5 páncélos ered csatlakozott a csatához. természetesen masszívam bombáztam a belgákat 3x3 stuka és 2x3 he 111 légiszázaddal így is 6 hétig tartott a csata! mi a fenétõl ilyen erõs ez a belga csapat mikor teljesen körbe voltak zárva és erõdítés nincs! na mindegy március közepére lenyomtam a benelux államokat most a franciák jönnek...
a maginot vonalban ücsörgõ hadosztályokat ha hátulról támadom akkor ki tudom füstölni, vagy hagyjam õket és a hátországot támadjam?

asus p8b75-m le+intel i5 3570+8gb kingston hyperx +asus r9 290+ocz agility 3 60 gb ssd+1 tb wd 64 mb sata3+chieftec 500w+dell uh23

Nekem amit a témában eddig sikerült:
David Fraser: Rommel (életrajz)
Rommel: Háború gyûlölet nélkül

És úgy általában Rommel mentalitásának megismerésére:
Rommel: Gyalogság, elõre!
Szerintem ez utóbbi alapmû (bár még I. VH-s), sõt, ha jól tudom a Zrínyin kötelezõ is.
Tökéletesen megismerhetõ belõle Rommel összes hadi és jellem gyengéje, és erõssége is.
Errõl én nem is tudtam...Köszönöm!
Viszont így utánanézve látszik, hogy ez az olasz szerepvállalás gyakorlatilag inkább volt propaganda, és gesztus értékû, mint a magyarok esetében.
Amíg Õk megtehették, hogy a nagy verés után kivonják a csapatokat, addig a magyarok a végén már gyakorlatilag 3 hadsereggel vettek részt a harcokban.
Összesen a katonai veszteségek kb. megegyeznek (300.000), csak míg, Magyarország ezt 9 millióból hozta össze, addig az olaszok 44M-ból.
Ezen felül nekik volt minimum 4 fõ hadszinterük, nekünk meg jó esetben is 2. Ezen kívül Õk sikeresen kiugrottak a háborúból...
Az a helyzet, hogy az olaszok ott voltak a keleti fronton, '41-ben egy hadtest, '42-ben egy hadsereg (kb. mint mi). A Donnál a magyar 2. hadsereg szomszédai voltak délen (az eredmény is hasonló, ha nem rosszabb volt). Bõvebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_war_in_Soviet_Union,_1941-1943
Szép volt és korrekt,(az életben nem írnék ennyit) akit pedig a menet, vagy az utánpótlás nagyon érdekelne(konvojokra lebontva):Jack Greene-Alessandro Massignani
:- Rommel észak-afrikai hadjárata

Valószínûleg tényleg semmilyen terve nem volt Hitlernek Észak-Afrikával, csak az, hogy lekösse az angolokat,és elodázza a 2. front megnyitását, valamint a az olasz tisztikart a harcban tartsa. Teljesen ésszerû volt, hogy Hitler nem számított arra, hogy mondjuk olasz egységek segítsenek a németeknek az orosz fronton (nemúgy a magyarok), amikor még a saját egyéni anyagias érdeküket szem elõtt tartva sem tudtak érdemi eredményeket elérni Észak-Afrikában.
Ha Rommelnek megduplázzák a páncélos erõit (rendes ellátás mellett), olyan sikereket érhetett volna el, ami beláthatatlan következményekkel járt volna az angolokra:
- Elvesztik Szuezt.
- A Távol-, és Közel-Keleti csapatok ellátása csak Afrika megkerülésével lett volna megoldható (megoldhatatlan)
- az angolok elveszítették volna az egész Földközi-Tengeri területet.
- egy erõsen meggyengült ellenféllel szemben gyakorlatilag nem állt volna meg Rommel egészen a Kaukázusig.
- valószínüleg elérhették volna a törökök hadbalépését, területi ígéretek fejében
- A közel-keleti, bakui olajmezõk megszerzésével gyakorlatilag lefutottá tehették volna a keleti harcokat.
De túl sok a ha...
Az olaszok kérték a segítséget, de a németek nagyon húzódozva segítettek. Az orosz front minden lehetséges utánpótlást, ember és hadianyagot elemésztett.
Ugyanakkor Rommel gyors sikereiben Goebels meglátta lehetõséget. Gyakorlatilag propaganda hadjáratnak tekintette a teljes német hadvezetés. Rájöttek, hogy viszonylag kis ráfordítással viszonylag nagy haderõt tudnak lekötni a szövetéségesektõl. Volt viszont egy kis bibi. Az angolok túl komolyan vették a játékot.
Mivel nekik akkoriban nem nagyon volt frontjuk ezen kívül, a teljes brit nemzetközösség itt szállt szembe a tengelyhatalmakkal.
Elvileg Rommelt tényleg az olaszok alá rendelték, ugyanakkor Õ nagyon jól ki tudta játszani a kapcsolatait különbözõ vitás esetekben. Miután gyõzelmeket is aratott, tovább nõtt az ázsiója a náci vezetésnél.
Idõvel - a sok surlódás ellenére - egy jó munkakapcsolat alakult a német és az olasz egységek között. (ez a tisztikarra nem volt elmondható ) Kesselringnek ebben nagyon nagy szerepe volt, aki Rommel közvetlen felettese volt szinte az egész afrikai háború alatt. Végül neki is elege lett az állandó kakaskodásból, és elhelyeztette magát észak-afrikából.
Rommelt azért becsülték még az ellenfelei is, mert annak ellenére, hogy megverték Észak-Afrikában, mindez csak 1 hajszálon múlott, úgy hogy 2-3-szoros túlerõvel állt a végén szemben. A légierõ támogatását szinte teljesen nélkülözte, mert az Angliai Csata, meg a Keleti Front is jóval elõrébb volt Göring szemében, mint Észak-Afrika. Emellett az sem elhanyagolható, hogy annak ellenére, hogy hadosztály méretû harckocsi egységgel dobták át Afrikába. Egy idõ után elérte a sikereivel, hogy alárendeljék szinte a teljes olasz észak-afrikai haderõt, amelyek vagy alig rendelkeztek péncélos erõkkel, vagy totál elavult típusokkat tudtak csak felvonultatni.
Idõ közben Rommel megtanulta tisztelni az olasz katonákat, akikrõl elsõ világháborús tapasztalati alapján nagyon rossz véleménnyel, és elõítélettel rendelkezett. Ugyanakkor a tisztjeikkel továbbra is hadilábon állt.
Pl.: az olaszok nem egy esetben megtiltották neki több település bombázását, mert ott az olasz tiszteknek korábban villái épültek, és szerették volna használni azokat, miután visszafoglalják a települést.
Rommelnek még ezen körülményekkel együtt is gyõzhetett volna, ha az utánpótlást jobban meg tudta volna szerveztetni. (Ezért nem tartom bugnak az ellátási problémákat a játékban). Rommel "nyeregbõl" irányított, és soha nem fordított elég figyelmet az utánpótlás megszervezésére. Egy idõ után már fordított volna, de akkor már nem volt rá lehetõsége, mert elveszített a légifölényt, ill. a Máltáról felszálló angol gépek gyakorlatilag megtizedelték a tengeri utánpótlását. Rommel végig könyörgött Málta megszállásáért, de valamiért tojtak a fejére. Pedig Máltát kisebb erõkkel is el lehetett volna foglalni, mint Krétát (kevesebb veszteséggel is.) Ugyanakkor nagyobb jelentõsége is lett volna, mint Krétának. Valószínüleg a német propaganda nem tudott volna még egyszer egy olyan mértékû embervesztéseget dicsõséges gyõzelemmé alakítani, mint Kréta esetében.

Normálon játszok amit tettem Hitler és tábornokai is megirigyelnék,10 nap alatt megadta magát lengyelország!ez aztán a villámháború!!!
A Németeket tényleg nem érdekelte ez a front, egészen odáig, mikor Rommel komoly sikereket kezdett elérni. Ekkor a stratégiai terv így alakult 1-Kairó elfoglalása(Szuezi áruszállítás megszûnése) majd miután keresztülvágnak a gyarmati területeken,Oroszország valagában új front nyitása (Grozniji olajmezõk). Fantáziadús volt még, az Indiai angol gyarmat megtámadása nyugatról. Habár a HOI2-ben megcsináltam <#smile>

PetruZ
Szó sem volt arról, hogy megszállják. Mussolini saját, privát kis háborúja volt ez, miután az etiópokat nagy nehezen legyûrte, és egy észak-kelet afrikai gyarmatbirodalomról álmodozott. Nem tudom, kérte-e egyáltalán a segítséget, vagy a németek látták, hogy heteken belül odavész egész Észak-Afrika (és akkor kicsit fellélegzik Anglia és az egész Földközi-tenger kitûnõ terepnek bizonyulhatott volna a tengeri hadmûveleteknek, invázióknak), mindenesetre Mussolini szigorúan megszabta, hogy mennyi német egység állomásozhat Afrikában (ha jól emlékszem, olaszokból legalább kétszer annyi volt, mint németekbõl), és Rommel is formálisan az olasz hadvezetés alá volt rendelve (nem is csípték egymást), ergo az olaszoknak esze ágában sem volt lemondani a területekrõl (már csak a régi "római örökség" miatt sem).
Amennyire én tudom, Hitlert nem igazán érdekelte a Földközi-tenger térsége, ahogyan az egykori német gyarmatok visszaszerzése se annyira. Kelet- és Közép-Európát akarta élettérként megszerezni, Európa többi részén meg németbarát államokat. (már akkor Európai Unióban gondolkodott😄)
Igazából nem is volt nagy jelentõsége mondjuk Szíriának vagy Jordániának, valószínû, hogy odaadták volna az olaszoknak.
A vita alapjával egyetértek, de az utánpótlást bizony fõleg olasz teherhajók nyomták át. Ha érdekel konkrét infókat tudok hozni konvojonként, és a szállított áruk mennyiségérõl. Természetesen a szárazföldi szállítás más téma. A téma érdekessége , hogy az Olaszok nem vesztettek olyan sok teherhajót, csak az ULTRA megfejése miatt célirányosan támadtak. Azoknak a hajóknak viszont borzalmas arányuk volt..

A terület csere-bere opció így is úgy is hiányzik belõle...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Jo csak ha igazabol Rommelnek sikerul gyoznie nem hiszem,hogy Hitler oda adta volna azokat a teruleteket,csak ugy siman,s ezt nem igazan szimulalja a jatek.A masik a valosagban sem csak az olaszok lattak el az afrikai csapatokat,sot meg nagyon hajovedelemmel sem tudtak nem hogy utanpotlassal
jó az elképzelésed a hoi 2-ben is igy volt ha szárazföldi egységekel támadsz és nincs saját tarományod szomszédságba akkor a szövetségestöl kapsz utánpotlást így azt hiszi segitesz nekik.
az én elképzelésem a következõ: amennyiben egy bizonyos létszámú haddal elfoglalsz egy területet, amelynek mérete a hadsereg létszámához mérten sosem elhanyagolható (legalább 1-2 magyar megyényi terület), akkor a terület megtartásához és igazgatásához szükséges ember és eszközmennyiség értelemszerûen a szomszéd területekrõl érkezik (és nem a katonáidtól vonódik el. még szerencse). Vagyis, ha nincs saját szomszédos területed, akkor a szövetségesed fogja kontrollálni. vagyis szerintem valami ilyesmit akar szimulálni a játék.
Köszi, meglett végül. Korábban a madártávlat miatt nem tûnt fel, hogy ez az (távolról szintén téglalapok). 😊 Köszi.

www.republiknet.hu

Sõt, az egyben is így volt.
Ha szövetséges területérõl kiindulva támadsz,akkor az övé lesz a terület.
Lehet moddolni a játékot nagyon könnyen 😛

nice work

May the force serve you well!

Rolika16
Se terület átadás, se szövetséges hadsereg feletti irányítást nem lehet átadni...Második még ok...de elsõt kivenni. Nem értem miért kellett. Fõleg multiba kellene ez az opció.

Mor3llo
Énis ezért kérdeztem, hátha elnéztem eddig valamit:S

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

Azt hiszem, hogy nem. Legalábbis eddig nem találkoztam ilyen opcióval. Expeditionary Force-okat lehet küldeni...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Mor3llo
Itt át lehet még venni az egyes szövetségesek hadseregei feletti irányítást?

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

Õk lettek volna az egyetlen, akiket NEM hoztam volna létre. Személyes meggyõzõdésbõl, és mert kell egy saját kikötõ is a térségben. <#gonosz2><#nezze>

Egyébként igen Sakkay. Jól írtad. Dehát a háború közepette nem volt idõm gondolkodni meg legfõképp átirányítgatni az egységeim össze vissza, hogy nekem számolja a területet!

EZ AFRIKA! Infrastruktúra 0. 2 hónap kellett arra, hogy a tobruki partraszállás után eljussak Jeruzsálemig, közben elfoglalva az egyiptomi VP-s területeket. Ennyi kellett ahoz, hogy GB megadja magát (Európából már elkergettem õket). Azért szerintem elfért volna egy területszétosztási opció a játékban, vagy egy olyan lehetõség, hogy megvehetek bizonyos területeket, vagy lecserélhetem õket, legalább a szövetségesektõl...

Amint nemrég írtam, eredetileg a Barbarossa helyett ezt terveztem, ha már elkezdtem a Britek ellen, akkor be is fejezem.

Mor3llo
Izraelt? 😄
Grat amúgy!

Hm. Nem jó,de ez a HI2 -ben is így volt. Ha az AXI-od irányából támadtál, a terület is az övé. Az eje. azért foglalta németté, mert nem az olasz területrõl ment át. Amúgy gratula. Nézem, nézem a HOI 3-at, jó jó, de rengeteg a javítani való. Meg talán egy kicsit könnyû. Jó lenne, ha a technikai fejlesztések nevesítve lennének már a fejlesztés elõtt, ja és a me 109(vagy bf ha tetsz.) jó lenne ha kicsit több verzióból állna stb.

Most adta meg magát Nagy-Britannia. A fél világ az enyém, de csomó országot nem tudok puppetté tenni, mint pl.: Palesztína, Egyiptom, mert:
Amikor partraszálltam Tobrukban, akkor az elfoglalt területek zöldre festõdtek, ugyebár felszabadítottam az eredetileg olasz területet. De amikor átléptem Nagy-Britannia által eredetileg birtokolt területre (vagyis amire Egyiptom tart igényt), akkor is zöldre satírozta, mintha az olaszok kezdték volna elfoglalni! Közben egy darab olasz csapat sem tartózkodott a közelben sem! Mintha folytatódott volna az olasz határ!
Aztán amikor ejtõernyõsöket dobtam jeruzsálem környékére, akkor meg szépen szürkén voltak átsatírozva, mintha a én foglaltam volna el, és ennek így kellett volna lenni!
Most, hogy Nagy-Britanniát anektáltam, a határok nevetségesen, röhejesen néznek ki: Egy darab német terület az olasz líbia közepén, egyiptom északi partja az olaszoké lett (amit persze én foglaltam el, 0 segítséggel) minden kikötõvel és reptérrel együtt, az alatta lévõ sivatag pedig az enyém (mert oda még nem jutottam el, és Nagy-Britanniához tartozott, mielõtt feladták...), semmi kikötõ vagy reptér. Csak a kurvanagy kibaszott sivatag.
Nemtudom létrehozni Palesztínát, Izraelt, Egyiptomot és pár másik afrikai országot, mert az olaszok is birtokolnak területet a létrehozandó ország területén (amit persze én foglaltam el nekik, csak neki számolta a területet...).
Ezt nagyon szarul csinálták meg. Istenem. De ha Olaszországgal mindketten az Axisban vagyunk, akkor egy kibaszott provincia miatt miért nem hozhatok létre egy országot? Nem tudok megegyezni Mussolinival, vagy mi a tököm? Nagyon felcsesz...

Na megvan?<#smile>

van egy olyan ikon hogy use counters na az az ikon ne legyen kipipálva
Belenéztem, Game Opt-ban nincs csak 1 választási lehetõség és az nem az. A többi fület is végiglapoztam, egyik sem segített. Mi a másik út/jó válasz? 😊

www.republiknet.hu

Köszi. 😊

www.republiknet.hu

Game option. Akár játékon belül is. Megtalálod, nem sok választási lehetõség van.(három)

Sziasztok!
Megvan a játék, de nem tudom hol kikapcsolni azt, hogy normálisan az egységeket lássam és ne helyettük négyzeteket. Meg tudnátok mondani, hol lehet átkapcsolni ezt? Köszi!

www.republiknet.hu

Ha érdekel valakit, a végét is felrakom (oroszok), csak nem akarom erõltetni. Még egyszer köszönöm a segítséget az uploadhoz.

Moszkva után..a csáb lassan eléri Leningrádot..

nem..

remélem jó a kép

Na megtaláltam a Strategy Guide Supplementet.
Warez fórumra belinkeltem 😊
Majdnem elfoglaltam a szovjeteket 520k emberrel
Aztán nézem, hogy közben az OKW west meg 920ksra duzzadt 😛
AI production ...

May the force serve you well!

Köszönöm a segítséget mindenkinek.