6647
  • Beyond silence
    Fú, nagyon nincs energym és fuelem... hogy szerezhetnék (kereskedelmen kívül)? KÖSZI
  • Renegade
    Ezeket HOI 1 CORE-ban nagyon szépen megoldották, ott jöttek sorban az eventek, hogy a belgák, hollandok londonba menekültek, csak a gyarmatokat igazgatják, vagy még azt sem, sőt, miután a japók követelték az oceániai gyarmatait a hollandoknak jött az event, hogy akarok e egy kisebb de nagyon német hollandiát létrehozni.
    Újra alkothattad francia országot, miután legyőzted az angolokat, támogathattad egyiptom függetlenségi háborúját, a fehér orosz szovjet csapatokat, akik fellázadtak Sztálin ellen (x db szovjet hadosztály oroszá változott és harcolt a vörös hadsereg ellen) stb, stb.

Azóta sem volt olyan jó mod egyik HOI-hoz sem :-(
  • juhaszvik
    lehet, hogy az történt ami a belgákkal, hogy a gyarmatok miatt nem adják meg magukat + valamiért nem kapcsolt be a vichy event. "július közepén már nem létezett a hadseregük", "Aug. közepére már minden az enyém", gondolom ezt csak az európai területekre érted. vagy az összes afrikai és egyéb gyarmatokat is elfoglaltad?
    de az is lehet, hogya csak késik az event... (ha már a spanyol polgárháború is máskor van...)
  • Pares
    Mert a hadseregem egy részét leköti...
  • Italo Balbo
    ha annyira értelmetlenül harcolnak, miért zavar ez téged?
  • sakkay
    Talán mégsem bug. Aug. közepére már minden az enyém le is tudom rakni a (volt) Francia területre a radarjaimat, és a megadás jel még mindig teljesen zöld a Franciáknak azt írja alá , hogy száműzött.Mellesleg július közepén már nem létezett a hadseregük, de sokkal tovább tartott megszállni őket,mert a gyalogság elmaradt.(Mert én csak vártam a Vickyt, vártam.
  • sakkay
    Ez érdekes ,remélem nem bug , de sajna nagyon úgy néz ki! 1940 júniusában elesett Párizs aztán egyszer csak teljesen visszatöltött a Franciáknak a megadás csíkja (ami már szinte csak piros volt), tehát, bár nem értettem, folytattam a támadást,Júliusra kiértem a déli tengerpartra elfoglaltam az összes győzelmi pontos területet és....semmi. A megadás csíkja a Franciáknak teljesen zöld. Most folytatom és elfoglalom a néhány szabad területet de sajnos lehet , hogy újra kell telepítenem.(előzőleg a Párizs elestekor JAPÁN!! kapta meg a Franc. területeket.
  • sakkay
    Hm. Nem vagyok az a kamus fajta, de persze nem ismersz. Szóval a Hollandokat az északi szigeteikre nem szabad engedni, páncélos ékkel nyomulj be Holl. közepére majd északra átmész a szigeteken, így pont a főváros északi oldalán jössz ki. Természetesen egész arcvonalon támadsz de északon csak lassan nyomulsz. Valaki leírta előzőleg hogyan kell támadni(beforgatásos módszer) és mindig lesz mozgóképes egységed amivel benyomulsz az áttört fronton, és mélységben katlanokat alakítasz ki. De most jön a lényeg.. a rések alagútját sima gyalogsággal béleled ki a mot. egységek, és a páncélosok jó része pedig robog át Belgiumba, majd Franciaországba , hogy a Franc. hadsereget kettévágd. Ha érd írhatok még, képfelrakást sohasem csináltam , ha elmagyarázza valaki azt is rakok.
  • Rolika16
    Pl most haverral nyomunk egy "próba multit" Német-Olasz párossal...és itt pl Belgiumra nem nyomtam influencét egyből beállt szövetségesekhez még a Fall Weiss előtt...és így oda is 6 átkellet irányítanom 6 hadosztályt, hogy normálisan védve legyen az a két terület. Én inkább biztosra megyek általában...
  • Pares
    Jó ötlet lenne egy ilyen event, én is így gondoltam, hogy a gyarmatok megmaradnak, de a hadsereg megadja magát és átadják az anyaországot. Mert irreálisan sokat kell harcolni, míg minden egyes területet elfoglalsz...
  • Pares
    HáááÁÁáááÁÁÁt, nem is tudom... Lengyelországot tönkrevertem a magyarok segítségével, az tartott kb. 1-1.5 hétig. De ezek a hollandok... Bazzeg, már 3. hete ÜLDÖZÖM őket! Jól halljátok, le is írom, miért:

Először is, muszáj kiiktatnom a hollandokat, mert már a franciákra tervezem a támadást, de 2 holland csapat még mindig ott van a hátam mögött, valami kis szigeteken, hollandia legészakibb részén, és alig birom őket legyőzni, 13000 friss emberrel, miközben halomra bombázom meg minden. Mellesleg a gyalogosaim fegyverei 1-2 évvel meghaladják korukat... Egy teljes hadosztályt muszáj rájuk áldoznom... Ez röhej.

Bocs, hogy megkérdőjelezem az állításod, de hogy VH. fokozaton 2 hét alatt keresztül masírozol a Benelux államokon, azt nagyon nehezemre esik elhinni.

1939. április elején kezdtem a támadást mindkét irányba, a lengyeleket legyűrtem a hónap közepére, de a hollandokat... május eleje van, és még mindig harcolok velük.

Nemcsak hogy lassúak a csapataim, sokat kell várni támadás után, de a holland csapatok irreálisan szívósak. Legalább 2 hete már utánpótlás meg minden nélkül szinte csak visszavonulnak, és még mindig bírják...
  • sakkay
    2 hét alatt át lehet porolni Hollandián, és Belgiumon is pont mint igazából, és 15. napon beéred Dunkerque is. Picit ugyan csúszik a téma, de ha ügyes vagy, lehet tartani a tempót. Párizst is időben értem el, igaz elfoglalni nem sikerült menetből, hát megkerültem.(VH. fokozat)
  • Paladin
    Ezzel egyetértek, hogy nem egyformán kellene viselkedniük.
    Az, hogy mekkora súlyú legyen az anyaország elfoglalása, végül is könnyen módosítható (és mint az ilyen dolgok közül sokat, ezt is olykor félrebalanszolták), csak a victory pontos tartományokat és azok értékét kell bütykölni.

Amit szeretnél, hogy pl. a holland hadsereg megadhassa magát (reális is lenne, nekem is tetszene, szó se róla), azzal az a baj, hogy a jelenlegi mechanikával nem igazán oldható meg szvsz.

---Itt indokoltam hosszan, aztán rájöttem, hogy mégis :) Egy Vichy-hez hasonló eventet beiktatva végül is meg tudnák csinálni, hogy az anyaország hadserege és területei megadják magukat (annex vagy emigráció ahogy most is), a gyarmatok pedig tovább élhessenek esetleg.
  • fflx
    Az 1.2 patchben hogyan lehet valahogy igen korán lehetőséget kapni a hadüzenet lehetőségére a magyarokkal a jugók ellen? Az 1.1-ben elég volt a "Join to axis" és máris mehetett a hadüzenet. Most az 1.2-ben 36 decemberéig max priorítással és 3-5 kémmel csökkentettem a semlegességét Magyarországnak, mire végre engedte a támadást. Az embargó se segített semmit, hogy nagyon megharagudjunk egymásra :)

Igaz 36 végére már legyártottam plusz 12 gyalogos divíziót meg 2 fejlesztés is megvolt a gyalogosoknak, így szinte sétamenet volt Jugoszlávia elfoglalása. (kb 2-3 hét) Mivel a jugoszlávok semmit nem fejlesztettek és a hadseregük is iszonyat szar állapotban volt.
  • LESCO
    Nem 24 órára, hanem 24 órával!!!
    170 óra alapból, a 3. szint ha jól emlékszem 1940-es, ezután már nagyon lassan megy a fejlesztés, nem éri meg csinálni 2 évig, és akkor még mindig 100 órát vársz. 1942-re kifejlszted a 4. szintet, akkor még mindig 3 napig állnak a csapatok. Ez szerintem is irreális, mert egy olyan csapat, ami a hrcok után nem vesztett sokat emberben és org-ban, az miért ne támadhatna tovább egy nap pihenés után. Ha meg tönkreverték, vagy nagyon amortizálódott, akkor úgyis tovább tart a strenght és az org feltornázása, mint 1-2 nap, és úgysem vetem be, mert csak mégjobban tönkreverik.
    Az egész játékmenetből ki lehetne venni ezt a fejlesztést, mert a harcoló csapatoknál már amúgy is van késleltetés amiatt, hogy vesztenek embert. Ez a késleltetés egy okból reális, hogy egy harcban szétzilálódott csapatot újra hadrafoghatóvá kell szervezni... De erre meg ott van az organization mérőszáma...
  • juhaszvik
    igen, ez úgy lenne tisztességes, ha olyan beállításon lehetne állítani, amivel mindenki várakozását le lehet csökkenteni.
    ezt valahogy nem tartom történelemhűnek (a várakozást). és miért függ ez a technikai szinttől? hiszen még a magyar gyorskocsihadosztály (azt hiszen így hívták) is "ment-harcolt-ment-harcolt" üzemmódban haladt előre a keleti fronton, pedig theory szintjén is biztos el voltunk maradva a németektől...
  • juhaszvik
    Pares: "nagyon messze áll a valóságtól..."
    nem értelek. a valóságban a belga gyarmatok tényleg nem adták meg magukat. de ha csak annyi a problémád, hogy pl. Belgium elfoglalásakor a tehetetlen belga sereg miért nem adta meg magát (és fel a területeit), az már inkább játéktechnikai kérdés, hiszen ilyen lehetőséget nem tartalmaz a játék. szerintem amit csinál a gép az történelemhű (itt, ebben a helyzetben).
    tényleg, megmaradt a Vichy-kormányos mizéria Franciaországgal?

amúgy a lassú haladáshoz nincs hozzáfűznivalóm, de valaki nem azt írta (bocs, ha rosszul emlékszem), hogy a megfelelő tech-kel le lehet csökkenteni 24 órára a várakozást. én egyfolytában fejlesztem ezt a theoryt, remélem 39-re elérem ezt a szintet...
  • LESCO
    Mindenki csak saját felelősségére:
    Ha valakit nagyon zavar a csata utáni késlekedés, akkor a technologies könyvtárban van egy land doctrines nevű txt fájl. Abban alul megkeresi az "operational_level_organisation" nevű scriptet, és átírja az "attack_delay = 24" órát akármennyire. Pl 50-nél minden fejlesztési szint csökkent 50 órát a 170-ből. Így 3-as szinten már csak kb 20 órát kell várni a támadások után. Persze az ellennek is csaökkenne, ha fejlesztené, de mivel az AI nem fejleszt sem theory-t sem doctrine-t, (bug...) ezért ez csalásnak minősül.

mondjuk arra figyelni kell, hogy mínuszba ne menjen, mert akkor nem tudom mi lesz. Programozó nem vagyok...
  • JTBM
    Folytatva:

Romániát sikeresen el tudtam foglalni 1937 nyarán 15 hadosztállyal, miközben tartottam, sőt, előre is nyomtam a frontot 4 hadosztállyal a Görögök ellen.

Ezután egy extra kemény csatában elfoglaltam Dániát, aki a Csehek szövetségese volt.

Itt csak Dánia déli szigetén tudtam invasion-t végrehajtani, így 30 napom volt a sikeres támadásra, után nincs több supply. Végül 3 hadosztály és 2 szárnyból álló tac folyamatos bombázása után sikerült elfoglalnom Dániát és vele Ízlandot és Grönlandot is. Legalább lesz honnan indítanom majd az inváziót az US ellen. ;-)))

Most van az unalom szakasza (teljes 1938). Kb. a Német hadsereg 80%-a van nekem, ebből 2+2 hadosztály tartja Ízlandot és Grönlandot, amiket biztosan megpróbálnak majd elfoglalni, valamint 1 hadosztály Krétát. 155 IC-m van, 4 gyártás alatt és már várom a háborút, hogy el tudjak foglalni egy iparosodott országot, ahol majd IC-re állítom a megszállást. 16 kutató projektem fut, már legyártottam 3 csatacirkálót és így tudom effektíven kutatni a csatacirkáló tech-eket (összesen 7 project, de szerintem 1938-ig kb. 3-4-szer), valamint nemsokára legyártok 3 kísérő anyahajót, ezeket is tudom majd kutatni (összesen 4 projekt, de szerintem kevesebbszer)

Eddig doktrinákat kutattam, sajnos nem tudtam mindet 1938-as szintre hozni. A gyalogság szinten van, a közepes harckocsi majdnem.

A kutatásban még le vagyok maradva a "nagyok" mögött, de nem túlzottan. A szárazföldi erőim szerintem jobbak, mint a németek, a haditengerésztem csak 1940-41 körül lesz elég erős.

Stratégiai célok:
    - Oroszország nem cél, már most is sokkal több nyersanyagom van, mint IC-m. Ha elfoglalom, az sem ad túl sok IC-t... Mindenesetre veszélyesek, ezért folyamatosan gyártom a gyalog hadosztályokat, megnézném akár most is, hogy kinek állna a háború, ~40 hadosztályom van a Budapest hadszintéren, havonta 2-3 készül.
    - Ázsiát érdemes elfoglalni és bárállamokat gyártani, hadd kínlódjanak ellenük az ellenségeim...
    - Anglia elfoglalása lenne az igazi cél, de ehhez nagyot kellene alakítanom és nincs elég IC-m. De ha sikerülne egy beachhead-et elérni, akkor annyi navy-m van (lesz), hogy a transport feladatokat megoldjam.
  • Pares
    Influence mellett a legnagyobb befolyással a kereskedés bír. Minél több kereskedelmi útvonalat nyitsz velük, annál jobban feléf fognak húzni, így távoltarthatod őket másoktól, sőt az is lehet, hogy hozzád fognak csatlakozni...
  • BF109
    ja épp ez érdekelne hogy lehet vkit távol tartani, hogy az ellenséges szövetséghez csatlakozzon? csak "influence"-vel?

a finneket 36 jan 1-től befolyásolom és igen-igen messze vannak még attól h axis tagok legyenek :-/
    ha haza érek megint újrakezdem ugyanis olasz szövetségeseim igen gyengék. összesen 60 szárazföldi ezredük van, ami lópikula.
  • Pares
    Nekem közel voltak az Axis-hoz való csatlakozáshoz, mert 36.01.01ta Fr.-t és GBR.-t Increase threat-re tettem, max. prioritással, így 39 elejére nem kell sok, hogy még az USA is a szövetségesem legyen. Jah, és egyébként a németekkel játszok...
  • Pares
    Az az irreális, hogy milyen lassan mozognak az egységek + a Benelux államok hadserege a végsőkig harcol, mivel a játék ugyan olyan területnek veszi a gyarmatokat, mint az anyaországot, így gondolja, hogy mi az nekik, ha elfoglalom a 90%-át a Beneluxoknak (beleértve minden VP-t). Az egy dolog, hogy a Government in exile lesz belőlük, nem ezzel van a gond, azzal van a gond, hogy a gyarmataik miatt a végsőkig képesek harcolni, amikor már nincs értelme, akkora a túlerő. Ez, kérlekszépen, nagyon messze áll a valóságtól...
  • LESCO
    Én 39-ben még supply-t is csöpögtettem nekik, csak hogy meglegyen a jó kapcsolat... :)
  • LESCO
    Juhaszvik:
    A lengyeleket nyilvánvalóan csatlakozni fognak a szövikhez, ha nem befolyásoljuk őket, mivel a német agressziók (anschluss, stb) és a SZU felé irányuló területi követelésük miatt csak az allied marad nekik 38-39-re, és villámgyorsan oda fognak húzni. Ha viszont befolyásoljuk néha, és folyamatosan figyeljük a mozgását, valamint a már szövi tagok threat-jét növeljük, akkor simán távol lehet tartani őket 39-40-ig.
  • juhaszvik
    a játék megjelenése után néhány nappal már megvolt a játék, de még egy darab területet sem foglaltam el. oka: hogy vártam az 1.2-re, és a hétvégén még csak 37 végéig jutottam el, így azt a néhány bombázómat leszámítva, akik a spanyol polgárháborúban részt vettek (egy kis történelemhűség), még nem is csatáztam a játékkal, szóval pontosan mi is a probléma azzal, hogy egy nép nem adja meg magát? ekkor van az, hogy a terület IC-t ad és nem LP-t?
    és mi ezzel a probléma? a benelux államok, ha jól tudom áttelepítették a kormányukat Londonba, és vittek mindenkit aki számít, vagyis aki adhatná a leadership pointot. így reális. vagy nem?
  • LESCO
    De miért pazarolsz rá figyelmet, vagy éppen influece pontot?
    Mrgtámadni úgsem fognak, Ha meg te támadod meg őket, teljesen mindegy, hogy szövetségesek már, vagy sem...
  • Pares
    Az megint más. De összekapcsolódik valahol az én problémámmal. Az én véleményem:

Az anyaországot függetleníteni kéne a gyarmataitó. Amint írtam, a holland hadsereg 4 nap "harc" (inkább visszavonulás) után megadta magát, nem számított nekik, hogy van egy kurvanagy sivatagos gyarmatuk afrikában vagy mittoménhol... Legalábbis nem úgy tűnik. Szóval úgy kéne megcsinálniuk, hogy az anyaországot a gyarmatoktól függetlenül tudom annexálni, mert ennek így most nem sok értelme. Hiába foglalom el Eindhoven meg Amsterdamot, a két VP-s tartományukat, a hadseregük addig harcol, amíg a tengerbe nem szorítom őket. Hát reális ez? Nagyon nem. Mit számított akkor nekik, hogy létezik egy gyarmatuk a világ másik felén? Semmit.

Az anyaország elfoglalásának hatalmas (ha nem végzetes) érvágásnak kéne lennie. Persze megértem, hogy egy GBR vagy FR, aminek hatalmas és rengeteg gyarmatai vannak, még simán nem adja meg magát, nadehát egy Belgium meg egy Hollandia... Álljon már meg a menet...
  • Rolika16
    Én csak addig tartom távol őket míg lerendezem a lengyeleket. És nálam eddig csak akkor léptek be szövetségesekhez, amikor megtámadtam őket. De ez HoI2-ben is így volt már. Bár ott nem kellett azon ügyködnöm, hogy távol tartsam őket a szövetségesektől...
  • LESCO
    Csak szólok, hogy aki a benelux államok szöviktől való távoltartásán ügyködik, hogy 36.01.01-től garantálva van a függetlenségük GB és FR álltal... Fölösleges erőlködni rajta. Ha megtámadod, akkor a szövik is jönnek
  • Renegade
    mert a teritoriális háborúkban, területekért megy a harc, nem egy komplett országért :-)(én jobban kedveltem a bábokat + némi elcsatolást)
    Persze szegény lengyelek erre máshogyanan emlékeznek

meg idáig talán a HOI I kivételével, az összes paradox játékban benne volt, hogy akár összeválogathatod magadnak a követeléseidet
  • Paladin
    Te arról beszélsz, hogy túl lassan haladnak a csapatok a támadások közti delay miatt. Egyetértek.
    Mi arról beszéltünk, hogy reális-e, hogy egy ország nem adja meg magát, ha az európai anyaországbeli területei elvesznek.
  • juhaszvik
    mi a baj az annex-szel? miért kellenek a bábállamok?
  • Renegade
    hát, ez még mindig nem az igazi, az én tapasztalatom MO-val:

a bugokat már írták (háború után is megmarad a hadi ipar, sőt, nem kapod meg a bad boy pontokat (most már nem így hívják, de nem ugrik be) sem.
    a júgokat pik-pak el lehetett foglalni, de:
    -nem hozhatod létre a tagállamokat
    -ha annexálod és utána hozod létre puppetként, akkor nem adják oda a magyar területeket
    -ha limit war-t választasz, akkor sem lehet velük békét kötni, csak annex (pedig jó lett volna egy kijárat a tengerre)

na majd az 1,4 körül
  • Pares
    DNS500-nak igaza van... Fel kell hívnom a figyelmed, Paladin, hogy pl.: a Holland hadsereg 4 napon belül megadta magát! 4 *** nap után! Hol vagyok én négy nap alatt? Eltaláltad! Sehol! Mert egy csata tart 2-3 napig, utánna meg 2-3 nap várakozás, nemtudom mire! Bocs, de ennek ki kellett jönnie. Ez így nagyon nem jó.

Az egyetlen megoldás az az, amit trallala0123 a 2474-es hsz.-ben felvázolt, az meg olyan, amilyen, mivel sok egységet emészt fel. De az egyetlen elfogadható megoldás, sajnos.

Csak azt nem értem, mi abban a logikus, hogy ha egy páncéloshadosztály megindul, és még szinte ütközet sincs, mert a hollandok máris futnak, akkor nekem miért kell megálnom, és várnom sokszor 90 órákat? Jó, mégha egy nagy csata után! De így? Ráadásul csata után nem tudok bevonulni az ellenség nélküli területre, mármint arra betudok, amit éppen elfoglaltam, de utánna meg kell várni a várakozási időt, még üres területre se lehet menni...

Csak ezt az egyet javítanák ki... whááá
  • juhaszvik
    ezzel csupán az a gond, hogyha nem figyelsz oda, akkor az ellenség simán elszippantja az egyébként tradicionálisan axis tagokat. innen nézve a dolog viszont igazságtalan lenne, ha mi nem tehetnénk meg ugyanezt.
    és lehet, hogy tudom tartani a francia határt, de stratégiailag azért mégsem ugyanaz. és ez ugye egy stratégiai játék. :)
  • Rolika16
    Nálam eddig mindig beálltak szövetségesekhez a lengyelek. Nem is értem mondjuk ez miért is baj. Simán lehet tartani a francia határt, amíg végzel lengyelekkel. Dánokat, Hollandokat, Belgiumot érdemes inkább távol tartani a szövetségesektől. Ha hadat üzensz, akkor meg úgyis beállnak szövetségesekhez...
  • juhaszvik
    ajjaj, akkor még 38-ban le kellene nyomnom őket (lengyeleket), de nem tudom, hogy lemegy-e addigra a neutralitym.

arra egyébként nincs valami lehetőség, hogy az axisba behúzott protugáloknak a lelkesedését kicsit felpiszkáljam? ugyanis összesen van 2 szárazföldi egységük, és valami kis hajóflottájuk.
  • BF109
    azt hogy lehet megakadályozni hogy egy adott ország a vmelyik szövetséghez csatlakozzon?
    érdekes módon a lengyelek igen távol álltak a háromszög felső sarkától aztán hiphop a szövetségesekhez csapódtak 39 nyarára :-S
  • BF109
    én újrakezdtem a németekkel az 1.2 peccsel. jelenleg 39 október 15. van és most adták meg magukat a lengyelek jelentős magyar segítséggel. nekem is az a bajom ami több embernek itt: túl sokat pihennek a csapatok támadás után, ezért nem haladok...
    remélem erre lesz vmi megoldás mert ez a 3 nap pihenő nagyon lelassítja az offenzivát, pedig a villámháborúnak épp az volt a lényege hogy páncélosékekkel és légi fedezettel gyorsan áttörni a front gyenge pontjait, bekeríteni és megsemmísíteni, de a hosszú pihenő miatt a páncélosaim nem bírják bekeríteni az ellent, kicsusszannak :-S