6647
-
#2566 Sehogy nem szállok partra a Naval Bomberek segítségével természetesen. :D Elnézést rosszul tagoltam... Persze TP repcsire értettem amúgy a dolgot. Két db TP repcsit legyártottam, - ez elbír egy Fallschimrjaegar hadosztályt. És ezzel akartam volna bevenni Gibraltárt.
Amúgy én továbbra is tartom, hogy ejtőernyősök nagyon sokat érnek.
Simán belehet venni velük a fontosabb szigeteket a Földközi-tengeren...Szuezről már nem is beszélve.
Tudtommal a sima gyalogosnak is négyes a sebessége...És az artynak is. Tehát nem lassítja. -
Adamfark #2565 A dandár és az ezred nincs alá, vagy felérendeltségi viszonyban.
Eggyes országok dandárba, mások ezredekbe szervezik a haderejüket.
Egy ezred általában 3-6 zászlóalj a dandár pedig 2-3 zászlóalj. A NATO jelölés szerint a téglalap feletti X dandárt jelöl. Tehát a játékban dandár szerepel. Ettől függetlenül az amerikaiak - ismeretem szerint - pl. inkább ezredeket használnak. A németek meg egy teljesen eltérő szervezeti formában működtek.
Mindkét forma felett a Hadosztály szerepel ami a játékban a Division. -
juhaszvik #2564 olvastam egy érdekes dolgot strategy guide-ban: lowering your neutrality also lowers demand for consumer goods".
egyébként van valami extrém következménye annak, ha nagyon (nagyon-nagyon) leviszem a neutralityt? -
juhaszvik #2563 ha nem lassítja (aminek amúgy nem lenne értelme), akkor lehet én is gyártatok néhányat (tüzér ezredet vagy dandárt).
naval bomber: viszont nem tudom, hogy hogyan szállsz partra valamilyen távoli helyen (tengeren túl) a naval bomberek segítségével. egyébként én is úgy gondoltam, hogy 38-ig csak fejlesztem a hajókat, és csak utána gyártom, viszont akkor sokat (eleget). és a régi fejlesztésű hajóknak is van értelme, hiszen kezdéskor az angoloknak is csak ilyesmije van (javítson ki valaki, ha tévedek).
Spanyol polgárháború: nálam is a rep.sp. állt nyerésre, de mivel megalakulása óta folyamatosan befolyásoltan a nat.sp.-t, ezért 37 elején beléptek az axisa, és akkor már nem volt kétséges a háború kimenetele (pedig én csak bombázókat küldtem, de gondolom számított, hogy már Olaszország, és Portugália is tag volt).
de szerintem akkor sincs tragédia, ha rep.sp. nyer, és nem lépett (még) be allieshoz vagy communisthoz. hiszen csak el kell foglalni. :) -
LESCO #2562 Ne érts félre nem kötekedni akartam, tényleg úgy szólítod, ahogy akarod, csak mikor olvastam a hozzászólásodat, kicsit összekavarodtak a dolgok, hogy akkor most miből mennyit is építettél. Aztán mikor rájöttem, hogy nálad az ezred a brigade, akkor megértettem.
Amúgy a dandár 2-4 ezer fő, tehát pont annyi, mint a játékban egy brigád. -
#2561 Úgy szólítom ahogy akarom...És amúgy is haverokkal megegyeztünk, akikkel multizok, hogy így szólítjuk őket...
A dandár pedig, ha jól tudom sokkal több emberből állt mint 1000-3000... -
LESCO #2560 A brigade nem ezred, hanem dandár... -
#2559 Hát egy ART ezred sokkal jobban megéri, mint hogy 4 gyalog ezredből álljon hadosztály. Nem is kerül annyi MP-be, de talán több IC-be kerül az art...de sokkal nagyobb a Soft attackja egy ezrednél...Én nem igazán tudok elképzelni egy hadosztályt ART/AT/SP nélkül...Szerintem hasznos. Hmm...szerintem ARTal ugyanolyan gyors a gyaloghadosztály, mint nélküle...(4-es) De erre nem esküdnék meg.
Csak IC pocsékolás az elején hajót építeni szerintem. Én olyan 38ba teszek be 2 SHBB-t meg 2 BB-t. Később pár más hajót...Addig nem is építek. 8 század Naval Bombert szoktam. Ha kikötőbe tanyázik egy brit Flotta ezek szétszedik apró darabokra. És a kár jelentéktelen. Nem úgy mint a hajónál, ahol több évnyi munka mehet kárba, ha elsüllyesztenek egy hajót...
Mindenféle repülő tudja, de ha sokat küldesz egy kikötő ellen, akkor túl nagy penaltyt kapnak.
Én már csak azért is szoktam csinálni őket, ha már egyszer vannak...
Szerintem elég sok hasznot hoznak. Én eleve úgy terveztem, hogy beveszem Gibraltárt velük. Na, de REP. Spain nyert, és ez keresztül húzta a számításomat...Szicíliáról meg nem érek el odáig...
Bár tény, hogy TP repcsi nagyon sok IC...(30 IC egy darag!!!) Ráadásul egy darab TP repcsi csak 3 ezred ejtőernyőst bír el ! Tehát nem fér rá egy teljes hadosztály.
Hát Szu ellen már nincs gond MP-vel... -
juhaszvik #2558 mondjuk tény, hogy reptér foglalásra az airborn nagyon hasznos lehet, ezt elfogadom.
plusz egy kis adalék a britek elleni tengeri harchoz: nagyon fontos spanyolo., hiszen gibraltár elfoglalásával nagy mértékben meg lehet bénítani a britek haditengerészetét. a földközi-tengeri és közel-keleti hajóknak elképesztően nagy kerülőt kell tenniük, hogy angliába jussanak. -
juhaszvik #2557 artilleryt és antitankot ugyanazért nem fejlesztem, amiért az antiairt sem: lassítják az egységeket.
naval bomber: a hajók ellen hajót vetek be. nem szabad elkövetni azt a hibát, amit valójában megtettek a németek. elhanyagolni a hadihajókat. szépen ki kell építeni, behozni a lemaradást. és kihasználni azt az előnyt, hogy a britekkel szemben a németeknek egy jóval-jóval kisebb terület felett kell uralkodniuk. koncentráltan kell mindent csinálni a tengeren, akkor nem lehet baj. a port strike-hoz sima bombázók nem jók?
spéci gyalogosok: általában ezek valamilyen területtípusra szakosodnak (pl. hegyivadászok), és a területből fakadó hátrányokat egy kis átcsoportosítással meg lehet oldani. airborn egységek pedig nem hoznak olyan sok hasznot (kis munka a frontvonal mögött). plusz kellenek hozzájuk a transport repülők is.
én úgy vagyok vele, hogy ha ennyi mindent ki tudok hagyni a fejlesztésekből, akkor ugyanannyi erőforrás (ráfordított LP) esetén az igazán fontos egységek, fejlesztések hamarabb megjelenhetnek.
és ha olyan sok az IC-d, biztos van más is, ami kevés manpowert eszik, mint a strategic bomber. -
LESCO #2556 Hol van az alapérték, amit le lehet csökkenteni? Melyik fájlban? -
#2555 Ja és természetesen bevetésre is kerültek ejtőernyősök. Egyik Varsót foglalta el...másik meg egy repteres területet délen, ahol az egész lengyel légierő volt, és így nem is kellett felküldenem a vadászokat már a végén. Hiszen a repcsik megsemmisültek...vagyis én már nem láttam többet felszállni őket... -
ÜbErBaKkEr #2554 Üdv!
Érdemesebb inkább az operational_level_organisation alap értékét (168) lejjebb venni, ekkor mindenkinek csökkenni fog. Én például 120-ra levettem ezt továbbá a szintenkénti csökkenés is, mégpedig 15-re.
Így a késés szintenként:
Eredeti: Módosított.:
0. szint: 168 120
1. szint: 144 105
2. szint: 120 90
3. szint: 96 75
Amúgy a nagy különbségek a hadműveleti időben abból is adódhatnak, hogy mennyit vársz a mobilizációval. Pl. lerohantam Lengyelországot (1,5 hó VH fokozat) és csak utána estem neki a franciáknak, ennyi idő alatt a tartalékos egységeket elég jól feltöltötték, ráadásul a belgák és hollandok még békében mobilizáltak. Így a franciákkal nagyon lassan haladtam, ráadásul Párizs elfoglalta után a béke elmaradt, úgyhogy nagy oda-vissza hullámzott a front. A maginot vonallal nem bírtam persze, az elkerítése pedig nem sikerült. Hozzá tartozik ehhez, hogy 1937-ben beszálltam a mandzsúriai háborúba, oszt bebuktam 3 páncéloshadosztályt és 6 gyaloghadosztályt, hát hiába az utánpótlás igen gyenge arrafelé : ) Ráadásul a történelmi eventeket ez felrúgta, 1938 végére hadban álltam már a szövetségesekkel, amit kicsit későn vettem észre, úgyhogy a Mandzsúriában ill. Kínában küzdő egységeket (15 gyalog- és 2 páncéloshadosztály) a tengeri fölény miatt nem bírtam hazaszállítani, a britekkel való háborút pl. úgy vettem észre, hogy Szuez előtt a 8 hadosztállyal megtömött kis flottám megtámadták… Vissza kellett vonulnom és a hadseregem Etiópiába ragadt, ahol annyi ellátást se kaptak, hogy támadni tudjanak : )
Na, mindenesetre végig megálltam, hogy ne töltsek semmit vissza, úgyhogy egy igen érdekes játszma alakult ki. Aztán jött az 1.2-es patch, oszt újrakezdtem :) Most meg Lengyelország megtámadása után néhány nappal a finnek meghívtak (valamelyik)Kína elleni a háborúba amit én elfogadtam, anélkül, hogy megnéztem volna, hogy pontosan kikkel is lépek hadba emiatt. Most szopóágon vagyok, az orosz fronton 36 gyalog- és 1 páncéloshadosztályom próbálja tartani a frontot, 43 gyalog- és 7 páncéloshadosztályom meg a franciákkal ill. belgákkal próbál elbírni. Na a franciákkal se fogok '39-re végezni, az biztos! -
#2553 Haver 46-ra ért el Moszkvába. Igaz ő csak 43-ban üzent hadat SZUnak.
Strategic Bombert elején nem szoktam fejleszteni, bár SZU ellen már jól jön mondjuk, mert akkor már annyi IC-d van, hogy nem bírsz vele mit csinálni.
AntiAir brigádot egyáltalán nem szoktam fejleszteni. Bár HQ mellé egyet néha szoktam tenni...
Szerintem Naval Bomber nagyon sokat ér, főleg olyan népnél, mint pl német.(Akinek ugye nincs sok hajója.) Port Striket nyomatni kell angolok ellen, de nagyon...
Mért nem fejleszted anti-tankot meg artilerryt ? Nálam a hadosztályok; 3 gyalogos ezred meg egy art/AT-ből áll általában...
Spéci gyalogosokat is megéri szerintem fejleszteni, bár némelyik rosszabb a statja mint a sima gyalogezredé...ezt azért nem teljesen értem, hogy miért is...Nálam 39-es lengyel támadásnál két Fallschirmjaeger hadosztály is volt már. Meg egy tengerészgyalogos hadtest(5 hadosztály) Norvégia meg Dánia ellen.
Szóval én mindent szoktam fejleszteni szinte...
-
LESCO #2552 Ne add fel!
Én meghekkeltem kicsit a mentett fájlt, és így már játszható valamennyire:
A mentésedben notepaddal megkeresed az "operational_level_organisation" sorokat. Ezek egy nagy tömbben találhatók minden nemzetnél, kb a fájl közepén kezdődik a felsorolás. Lényegében itt sorolja fel azt, hogy milyen fejlesztéseket csinálnak a nemzetek. Így néz ki, amit keresned kell:
operational_level_organisation={0 0.000}
Itt a {0 0.000}-t kell átírnod {5 0.000} vagy {6 0.000}-ra. Az első szám azt jelzi, hogy hanyadik szint van kész a fejlesztésből. A második pedig a következő szint előrehaladottsága.
A legelső a rebellisek tömbje, azt nullán hagytam, a nagy nemzetek (7 db, GER, ENG, SZU, JAP, USA, FRA, ITA) szintjét átírtam 6-re, a többi kicsiét 5-re.
Ahol meg azt látod, hogy:
research=operational_level_organisation
azt a sort törlöd. így senki nem fogja aktuálisan fejleszteni ezt a doktrinát, és mindenki 5 vagy 6 szinten fog állni.
Így a nagyobb hadseregeknek 20-30 órát kell várni, a kicsiknek 30-50-et támadások között.
De ez lényegében semmi, mert a támadások alatt amúgy is óránként csökken a delay, tehát egy 20-30 órás támadás után nem kell már várnod semmit.
Persze ez logikátlan, mert én úgy csináltam volna meg a progit, hogy minél tovább tart egy támadás, annál többet kell várni utána, de hát ez már az én egyéni véleményem. -
juhaszvik #2551 számomra már egy kicsit zavaros, valaki azt írja gyorsan megvolt neki Ny-Európa (1 hónap 1 hét), valaki meg hogy soha nem ér Moszkvába. most akkor mennyire létező probléma ez a hosszú várakozási idő?
meg egyébként érdekelne, hogy ki mit szokott kihagyni a fejlesztgetésből, gyártásból (már ha kihagy valamit). engem főleg németo. érdekel, de persze jöhet más nation is.
amit én kihagyok általában (főképp hoi2-s tapasztalatok):
strategic bomber, antitank, artillery, spéci gyalogosok (mountain, marine, airborn, katonai rendőrség vagy mi :) ), antiair, naval bomber (nem a CAG). vélemények? -
#2550 Én ebből csak Vichyről tudok. Én akkor szoktam megtámadni Dánokat meg Norvégokat, amikor lengyeleket is. 2 ejtőernyős hadosztályal szoktam általában elfoglalgatni őket, meg egy tengerészgyalogos hadtesttel(5 hadosztály)... -
breckinridge #2549 "ujjak"? Ez nekem újdonság. Jujjjj. -
mezesmacko22 #2548 Hali Nemetekkel jatszom megtudna valaki mondani,hogy megmaradtak-e az eventek gondolok itt:Dania(Altmark incidens),Vichy illet-illetve Jugoszlavia elfoglalasa utan HOI 2 BEN felajanlott hogy parizanok ellen ad egyseget?Ezekre lennek kivancsi,hogy ezek maradtak-e illetve vannak e ujjak? -
Pares #2547 Na, asszem egy időre jegelem a dolgot. Ez már tényleg röhejes. Fogalmam nincs, hogy ki és miért tette bele ezt a játékba, de ez nekem már sok...
Ugyanis megindítottam az oroszok elleni offenzívát, de úgy látszik, hogy még 43-ra se érek moszkvába (most 39 szeptembere van...), mert minden egyes kibaszott támadásnál MINIMUM 2-3 napot kell várni. Az a legnagyobb röhej, amikor szinte harc nélkül foglalok el egy területet (értsd: 99-nél kezdődik a csata...), akkor van, amikor több mint 110 órát kell várnom! Az majdnem 5 nap! Nevetséges!
A másik hatalmas baklövés, amit csak most vettem észre, hogy a CSAPATOK NEM ADJÁK MEG MAGUKAT, NEM ADJÁK FÖL SOHA, bármilyenek is az állapotok.
Van amikor az ellenséges seregnek a sárga (strenght) meg zöld (organization) mutatója is szinte a nullával egyenlő, és még mindig szépen harcolnak. 99-nél kezdődik a csata, de azért szép 3-4 napot eltart, utánna persze jön a szép 117 óra várakozás, és még ha ez se elég, akkor a tönkrevert, agyonbombázott (majd egy hétig bombáztam őket...) ellenség szépen elkezd az egyik területemre bevonulni, ahol éppen nem maradt csapatom (mivel az egész 1-2 provinciával az arcvonal mögött zajlott, mivel bekerítettem az ellenséget, aztán le is győztem, elfoglaltam a bekerített területet, DE AZ ELLENSÉG OTT MARADT, elkezdte szépen visszafoglalgatni a már elfoglalt területeket, mindezt szinte 0 strenght és organizationnal...).
Egyszóval nálam ennyi volt. Még rengeteg az irritáló logikátlanság, bug, stb. Számomra szinte játszhatatlan... Majd az 1.3 vagy 1.4 után, talán... -
Pares #2546 Májusban nálam Lengyelország már nem is létezett... -
sakkay #2545 HI Hi nem, csak az európai részt foglaltam el, nem vagyok ufó! De amúgy észak afrikai központú, az új Franciaország.Az Olaszok keményen keserítik őket. -
#2544 Van. Szerintem olyan április-május környékén lesz ott diplomáciában. Én már júniusba is támadhattam volna, de megvártam még olaszok felállnak Szerbia meghódításához. (Mert multizunk.)
És így csak Szeptember 1.-én támadtam meg őket.
-
#2543 Ha eventel támadod meg lengyeleket, akkor szerintem egyik se fog megtámadni téged. -
#2542 Korábban elérheted mint a HoI2-ben előjött, vagy mint megtörtént szerintem, úgy '40 közepénél már érdemes nézni. -
Pares #2541 Tényleg, és a második bécsi döntés (vagy egyezmény) mikor jön elő? -
Pares #2540 Van event Danzigra? Fene, én meg kapásból letámadtam őket... -
#2539 Én még sose tapasztaltam ilyet... Szóval szerintem nem lehet. -
LESCO #2538 Nem is annyira aa Magyarok érdekelnek, hanem az Olaszok. Hogy azokkal vajon mi lesz? -
Pares #2537 De értelmetlenül harcoltak, mert sikerült elfoglalnom Fr.-t. Szépen jött a Vichy event, meg minden. Azzal, hogy nem adták meg magukat, és lefoglaltak 4 hadosztályt, csak lelassították az elkerülhetetlent, muhahaha...
sakkay: A beforgatós, bekerítős, megsemmisítős módszert szokom én is használni (pl.: a háromnegyed lengyel hadsereget bekerítettem Danzig és Lodz között, aztán mentek is hadifogolynak vagy mittoménhova...). A baj csak az volt, hogy számomra nem jó helyre vonultak vissza, ha érted mire gondolod, mivel az egész holland határ mentén szétálltak. Egyszerűen nem tudtam őket bekeríteni anélkül, hogy a hátamban ne maradt volna pár egység. Ezt mondjuk ügyesen megcsinálták...
1 hónapba és 1 hétbe tellett, hogy elfoglaljam nyugat EU-t. Ez soknak számít? Viszont meg kell jegyeznem, hogy én 36 óta rohadtul nem a hadsereg létszámára gyúrtam, hanem a fejlesztésre. Szinte csak repülőket, páncélosokat meg hadihajókat gyártottam, gyalogosokat nem is. Viszont annál inkább fejlettebbek voltak.
Volt olyan is pl.: hogy egy darab, 9000-emberből álló hadosztályt küldtem 20000 francia katona ellen, és pár nap alatt tönkreverték őket, mindenféle támogatás nélkül, igaz, 39 elejét írták, nekem meg 41-42-es technikával voltak felszerelve a katonáim.
A létszámhiány csatákban nem okozott gondot, inkább a taktikai manővereknél, amikor túl nagy volt a terület, nekem meg nem volt elég katonám, aki elfoglalja azt, vagy nem voltak elegen a bekerítéshez...
Na mindegy, így is bedaráltam fél Európát, a következők az Angolok, aztán a Szovjetek. De oda már jelentősebben több katona fog kelleni. Tanultam.
Tényleg, valami jó tippet tudtok adni, hogyan kezdjem el a Sea Lion vagy a Barbarossa hadműveletet? -
juhaszvik #2536 ezek a magán szövetségek elég "gonosz" dolgok. nem tudjátok, hogy akkor is húznak ilyet az országok, ha már beléptek valamelyik frakcióba? -
#2535 Nálam most ugyanez volt. Lengyelek meg Magyarok szövetségesek voltak. De, ha eventel(Danzing követelése) támadod meg a lengyeleket, akkor a magyarok semlegesek maradnak.
Legalábbis nálam így volt. -
Italo Balbo #2534 Ezesetben nem harcolnak értelmetlenül -
LESCO #2533 Lengyel Magyar két jó barát...
Olyannyira, hogy szövetséget kötöttek 38 júniusában! Ez kicsit keresztül húzza a számításaimat. Úgy látszik, túlságosan távol tartottam a szöviktől a lengyeleket, kb középen vannak az axis és az allied közt. Most kénytelen leszek annektálni Mo-t. Csak azok meg szövetségben vannak az olaszokkal is, akiket még nem hívtam meg az axisba, mert mindig hülyeségeket csinálnak (GB-vel háborúznak minden féle felkészülés nélkül, stb...) Na ebből most mit hozzak ki???
Ha megtámadom a lengyeleket, akkor hadba kerülök a magyarokkal meg az olaszokkal is? -
#2532 Daráld be Romániát. -
tamas7878 #2531 Ezért kell kereskedni a többi állammal. Nekem eddig még soha nem fogyott el a fuel-em. -
tamas7878 #2530 gyalogosan :) -
juhaszvik #2529 fuel nélkül? :) -
tamas7878 #2528 Támadd meg az oroszokat :) -
#2527 Milyen országgal vagy ? Amúgy technológiával is lehet növelni. Industry - Jobb oldalt legfelül - na azokat kell fejleszteni. Van 5-6 db is.