266
  • bitbandita
    Már az első mondatának az első felénél elszólja magát...
  • Magnificat
    gondolom most belőled is a megalapozott atomfizika tudás beszélt, nem pedig a sci-fi katasztrófafilmek és ponyvairodalmak...
  • szedRick
    majd véletlenül csinálnak egy atomnál is kissebb fekete lyukat aminek akkora a tömege mint a mounteverest-nek, aztán elkezd a föld egyik pólusától a másik pólusáig vándorolni a kis fekete lyukacska ami közben minden anyagot felfal és hízik mint a kis gömböc, mindaddig amig a föld el nem kezd a térgörbület miatt egy tányérra hasonlítani (tehát mégis lehet lapos a föld) és végül teljes mértékben beszívja a kis fekete lyuk. További minden jót mindenkinek! :)
  • Magnificat
    szerintem meg a kék egy különösen intelligens árnyalata fogja beragyogni ezen át a világunkat...
    a politikát meg pláne nem kellene behozni ebbe a topicba :)
  • Csirke4
    Ön hülye.
    Akkoris dimenziókapu fog nyílni amin csokifagyi ömlik ki!
    Amennyiben nem így történik... Akkor Gyurcsányferenc mongyonle!
  • Magnificat
    Annyira imádom ezt az Nobel-díjas sg tudóscsapatot, akik dobálják itt egymásra a tuti ötleteket hogy mi fog történni, meg hogy ez meg az az érték 1 milliószorosa a biztonságos határértéknek, és vége a világnak...
    Basszus ott olyan emberek dolgoznak, akik nem csak szigorlatoztak valami hasonló tárgyból, vagy wikipedia-n utánaolvastak, hogy ííí, ez a 14 TeV 45x-öse az atombombáénak... Ezek az emberek ebből diplomáztak a világ legjobb egyetemein, többtíz év pontosan célirányos kutatás áll mögötte, és a 80%-uk meggyőződésem olyan ember, akik a világon a legjobban értenek hozzá (a maradék is veszettül ért, de nem gondolom, hogy a legjobb 100-ból mind a 100 ottlenne, mondjuk inkább csak 80-nak...). Szóval nem azt mondom, hogy tutira nem lehet belőle semmi baj (ismeretlenek mindig adódhatnak), de ne gondolják már azt az itt kedves összegyűltek (tisztelet a kivételnek), hogy ők márpedig pontosan tudják, hol rontják el a dolgokat... ITT NINCS ILYEN SZAKTEKINTÉLY!... Magyarok is dolgoznak tudtommal ott, tessék belépni hozzájuk, ha ilyen marha okosnak gondolják magukat a témában, vagy publikáljanak valami tudományosan alátámasztott munkát a Science-ben vagy hasonlóban...
    Az meg hogy az sg-n ilyen összeszedettségben és stílusban íródik meg a cikk, ez valahol teljesen érthető, aki ennél szakmaibbat akar, olvasson szakirodalmat, aki meg még bulvárabbat, az pedig olvasson amolyat... Valószínűleg Balázs Richárd sem fizikai nobel-díjas atomtudós, hogy mindent magyarázzon, ő is cikkeket keres, talál, fordít és küld be a nagyvilágból...
    100%-os kísérletek márpedig nincsennek, nem is voltak, nem is lesznek soha... Az ehhez értő, ott dolgozó, ilyen irányú tudásban magas szintet képviselő tudósok nem aggódnak, akkor én, a kb 6 évnyi általános iskolai/középiskolai, és 1 évnyi egyetemi fizika tudásommal messze nem értek ahhoz annyit, hogy felülbíráljam őket, hogy márpedig ez nem úgy van, ahogy ők gondolják...
  • mcganyol
    azért ez hogy a végkimenetele ismeretlen ez egy hülyeség... elég jól lehet sejteni, h mi lesz belőle. csak szeretnék pontosan megvizsgálni a jelenséget, pár elméletet megerősítendő/cáfolandó. mondok egy példát mielött belémköttök...

autók, törésteszt. gondolhatjátok, h nem azért ölnek ebbe pénzt, mert értelmetlen. pedig lássuk be, már egy 10éves gyereknek egész jó elképzelései vannak arról, mi lesz ha egy autó 60km/h-al betonfalnak rohan. számolgatni is lehet rajta marha sokat, vagy matchbox-al kísérletezni...
    de egy ilyen törésteszt PONTOS végeredménye valóban ismeretlen, amíg el nem végezzük (pl. vajon eltörik-e az anyósülésen ülő próbababa bal csuklója?).

szóval aki azt állítja, hogy a kísérlet lehetséges kimeneteleinek a várható valószínűsége nem számolható a jelenleg általunk ismert adatokból, az vagy tájékozatlan, vagy nem mérnök.

ha találnák a marson egy (nyílván nem emberi) szerkezetet egy qrva nagy piros gombbal a közepén, na akkor annak a gombnak a megnyomásának tényleg (általunk) kiszámolhatatlan következményei lennének.
    de ez nem az a szitu.
  • toyotakacsa01
    Azért rendesek voltak, hogy megvárták a nyári szünet végét.
    Tudtunk egy utolsót vakációzni.
  • Torzonborz
    we doomed :D
  • ziipp
    Bűnbocsánat cédulát valaki?
  • ÁjjLe BoBBi

amint megláttam rögtön a halflife1 ugrott be...
    ...hát ez csodálatos...akkor házvásárlást, esküvőt ne nagyon tervezgessek? :S
  • bitbandita
    Nem rossz az oktatás, csak azon a szakon nem volt értelme (gondolom én, persze nem tudom mit végeztél) ezekről tanítani. Amúgy meg: specializáció, szakosodás... orvosból se csak egy féle van, hanem van kardiológus, aneszteziológus, fogorvos, belgyógyász, stb. Ez így van a fizikusoknál is.
  • Fenjoy
    Az is ostoba aki azt mondja, nyugi nem lesz semmi gond, és az is aki azt mondja, világvége. Mivel ez egy nagy kísérlet, a végkimenetele nem ismert, azért ismeretlen,mert nem tudják, nem ismerik, azért kísérleteznek, bármi lehetséges...

Ennyi: )
  • Chocho
    Hagyd el, nálunk programozáson sem beszéltek arról, hogy pl. mit is csinálunk éppen... van tapasztalatom a technikumok színvonalával kapcsolatban.

Gade: nem egészen így megy. Csak akkor dugják el, ha fegyvernek is jó lesz. Itt maximum az eredmények egy része marad fedő alatt.
  • Tinman #172
    Relax... 6 évig tanultam kémiát (ebből is érettségiztem + technikum), fizikát (szigorlat fősulin), áramlástant megy egyéb nyalánkságokat, de jó ha a 70%-át értem tisztán.

Persze teljesen világos, hogy mire készülnek és mi fog történni egészen addig a pontig amíg ütközik 2 proton, de hogy ez hogy oldják meg de nekünk a fősulin soha egyetlen tanár sem beszéltem az elektron, neutron, proton hármasnál kisebb dolgokról. Ja, én is furcsálltam, de ez van, ilyen silány az oktatás.
  • Gade
    Nem vagyok atomfizikus, nincs három diplomám, de még csak egy se. Ha volna se lehetne semmi perdöntőt megállapítani pár cikk alapján (ugyebár ez már nem az első cikk ebben a témában).
    Végig se olvastam ezt a cikket részletesen (késő van már ahhoz, hogy bármi lényegeset felfoghassak belőle). Azonban ez a világ nem így működik... Ha valaminek katasztrofális végeredménye is lehet, azt eldugják a jó nép elől. Valószínűleg a Földön folyik egynéhány olyan kísérlet, amiről fogalmunk sincs, és könnyen lehetnek akár jóval veszélyesebbek az LHC-nél.
    Ami pedig az emberek elé tárható, mert vélhetően rossz nem sülhet ki belőle, az elénk is tárják. Mindég vannak pesszimisták, irigyek, vagy egyszerűen hozzá nem értők, akik valamilyen oknál fogva keresztbe szeretnének tenni másoknak. Azt hiszem, itt is csak ez megy.

Azonban az emberi mulasztást sehonnan se zárhatjuk ki. Így ha mégis bumm lesz, akkor így jártunk, és reménykedhetünk, hogy mások tanulnak az esetből.

U.I.: Természetesen nyugodtan lehet mindenfélét a fejemhez vágni, de az biztos, hogy ha egyáltalán vissza nézek, akkor se állok le intoleráns emberekkel vitázni.
  • Molnibalage
    "A lenyeg ebbol annyi, hogy ha valaminek a valoszinusege vegtelenul kicsi, akkor nagy a valoszoszinusege, hogy pont most fog bekovetkezni."

Ez a vicces regényben leítva ok, de matematikailag röhejes kijelentés.
  • kvp
    "aki komolyan fél attól, hogy megsemmisül a Föld eme kísérlet miatt, annak javaslom inkább attól rettegjen, hogy jövőhéten megnyeri a lottó 5-öst és a pénzfelvételről hazafelé vezető úton halálos kimenetelű közlekedési balesetet szenved. ennek ugyanis jóval nagyobb a valószínűsége."

Erre csak egy idezetet tudok adni a Douglas Adams fele Galaxis utikalauz stopposoknak-bol:
    "Starship Titanic:
    The legendary and gigantic Starship Titanic was a majestic and luxurious cruise liner launched from the great shipbuilding asteroid complexes of Artifactovol. It was sensationally beautiful, staggeringly huge and more pleasantly equipped than any ship in history, but it had the misfortune to be built in the very earliest days of Improbability Physics, long before this difficult and cussed branch of knowledge was fully, or at all, understood.

The designers and engineers decided, in their innocence, to build a prototype Improbability Field into it, which was meant, supposedly, to ensure that it was Infinitely Improbable that anything would ever go wrong with any part of the ship.

They did not realize that because of the quasi-reciprocal and circular nature of all Improbability calculations, anything that was Infinitely Improbable was very likely to happen almost immediately.

The Starship Titanic was a monstrously pretty sight as it lay beached like a silver Arcturan Megavoidwhale among the laser-lit tracery of its construction gantries, a brilliant cloud of pins and needles of light against the deep interstellar blackness; but when it launched, it did not even manage to complete its very first radio message – an SOS – before undergoing a sudden and gratuitous total existence failure."

A lenyeg ebbol annyi, hogy ha valaminek a valoszinusege vegtelenul kicsi, akkor nagy a valoszoszinusege, hogy pont most fog bekovetkezni.
  • Molnibalage
    Ha tényleg annyi a korod, mint az adatlapon akkor túl sok dolgot nem lehet tennni. Természettudományos képezettséged nem tesz lehetővé bonyolult és összetett dolgok megértését. Ez van. Fiatal vagy, de ez változni fog idővel.
  • Palinko
    milyen jó hogy megválasztják helyettem hogy mit olvassak....
    a kommentekből láthatod nem csak én nem értek hozzá, és nem csak nekem nincs arra idegem hogy utánna nézzek a dolgoknak, én csak azt szeretném, hogy a laikusoknak is érthető, értékelhető cikkek legyenek, ne egy adatokkal zsúfolt, ollózott valami... nem azt vártam hogy kezdjék el magyarázni az alapoktól, és nem is bulvárosítást szeretnék, hanem kicsit kitérnének, hogy mégis milyen lehetőségek rejlenek benne (kommentekben válaszoltak)
  • Tetsuo
    meg jut eszembe, levegon eleg hamar lelassulna ill energiat vesztene.. :)
  • Tetsuo
    arra az idiota otletre valaszoltam, h mi lenne ha Kinat lonenk vele.. :)
    a hozzaszolas alatt jobb oldalon ki van irva, ha valasz egy uzenetre, ha raklikkelsz, el tudod olvasni az elozmenyt.. ;)
  • Tetsuo
    Ma nem tudhatjuk az LHC-ben bekovetkezo meg ismeretlen folyamatok valoszinuseget, hiszen ismeretlenek. Azt meg, h mennyire ismeretlen egy folyamat megintcsak nem tudhatjuk.
    Szoval ha a mikrofeketelyukakrol szolo elmeletek tevesek, ill fals szamitasokat hasznaltak.. ill tevesen iteljuk meg a letrejovo antireszecskek stabilitasat, egyeb folyamatokat..
    elvileg -van nemi esely ra- finish is for the Earth or for Solar System too, es az eselyt nem tudja senki.
  • djw
    egész véletlenül a csillagkaput nem találták még meg? az jobban érdekelne, mint efféle részekcsegyorsítás... bár ebben is biztos van fantázia :D
  • betman80
    Igazad van nem kell félni tőle elvégre:
    "Megdöbbentő az eset, egyszerűen elvétettünk néhány alapvető erőkiegyenlítést"
    ha pár ALAPVETŐ dolgot elvétettek, akkor minden más bonyolult dolgot 'BIZTOS' tökéletesen csináltak.
    Án inkább kiélem minden vágyam a kezdésig
  • mcganyol
    "Megdöbbentő az eset, egyszerűen elvétettünk néhány alapvető erőkiegyenlítést" - nyilatkozott akkor Pier Oddone, a mágneseket szállító Fermilab igazgatója. Ez a hiba - mint kiderült - az eredeti tervekben is benne volt, és az azóta lezajlott négy műszaki felülvizsgálat sem szűrte ki.
    ---
    azért ez nem túlzottan megnyugtató :D

aki komolyan fél attól, hogy megsemmisül a Föld eme kísérlet miatt, annak javaslom inkább attól rettegjen, hogy jövőhéten megnyeri a lottó 5-öst és a pénzfelvételről hazafelé vezető úton halálos kimenetelű közlekedési balesetet szenved. ennek ugyanis jóval nagyobb a valószínűsége.
  • Tetsuo
    negyedszer: egy reszecskegyorsitot a fold alol is felderitik, akarhol is legyen..
  • Tetsuo
    eloszor is: a nehany Tera elektronVolt az lofutyi, nem igazan lehet lofegyverkent hasznalni.
    masodszor: a sugar kimenne a vilagurbe, ugyanis a Fold nem lapos.
    harmadszor: ennyi penzbol komoly haderot lehetne mozgositani.
  • Tetsuo
    Olvasd a Blikket, abban biztosan a te szinted van, oldalnyi photoshoppolt kepekkel.
    Mar bocs, de nem kezhetnek mindent az alapoktol, nezz utana, van internet nalatok is! :)
  • Tetsuo
    A fenysebesseget nem lehet atlepni. (Jelenlegi ismereteink szerint, persze), de arra nem is szamit senki. S ha igen, akkor sem az LHC-vel..
  • Magnificat
    én nem tartok ezektől a kísérletektől... Egyrészt okos emberek dolgoznak rajta, mégpedig sokan (és nem kezdek vitatkozni velük a wikipedia-ból összelopott részletes tudásommal), szaktekintélyek (mégha gondolom a kritikusok között is van pár, de szerintem több szaktekintély áll mellette, de ez saját vélemény)
    másrészt pedig szerintem nem fogjuk megbánni, ha előnyöket találunk, akkor persze a sok akkori pesszimista zsoltárokat fog emlegetni, ha pedig valami nagyon rossz dolog történik (fekete lyuk, mittomén milyen részecskék és társai), akkor vége lesz, mielőtt megtudnánk, mi a franc van, és utána már marhára senkit sem fog zavarni... szóval peace :D
  • Gaboca76
    Veled tartok!
  • loky
    Nembaj, ha lesz bumm..akkor majd "fázison kívül helyezem magamat" vagy átmegyek a csilagkapun a Tokrákhoz vagy az Orájokhoz :D
  • Gaboca76
    Ő nagyobb pusztítást hagy maga után mint az egész LHC meg az USA és az oroszok atom készlete....
  • item
    Érdekes hír, azért kiváncsi leszek mi lesz a történet vége...

Voyager rulz!
  • Gaboca76
    Megyek meglátogatom a következő bolygót a LHC keresztül itt hagyom nektek Gyurcsányt....
  • Gaboca76
    Na persze 50-70év múlva.hahaha
    Beparáztál.
  • n3whous3
    Meg fogunk halni
  • Palinko
    Az hasznos lenne. Meg is érdemelnek egy LHC-t az európai tudósok is.
  • dBLOOD
    igen ennek legalább akkora esélye van mint benned az intelligenciának... :D