17438
  • Balumann
    Hát igen, lehet akármilyen jó egy játék, ha pl. nem ad lehetőséget bővíthetőségre, módolgatásokra, stb..
    Ha már lucasarts, akkor a Jedi Academy-t érdemes megnézni, single-ben egyszer átvittem, aztán 10x annyit játszottam még vele úgy, hogy kóddal berakosgattam ellenségeket meg társakat, hülyéskedtem, multihoz meg azthiszem mindenhol kötelező a Japlus nevezetü mód is :) (bár én nem játszottam olyan sokat, inkább csak haverokkal mentem fel játszani, régebben).
    Ha PC-n kihagynak ilyen lehetőségeket, akkor csak egy hamar kivégezhető játék marad, amiért tényleg nem fognak pénzt kiadni, hiába nézzük tátott szájjal a képernyőt a grafika miatt.
    Jó példa még az Armed Assault, nagyobb helyet foglal a letöltött anyag mint az alapjáték, pedig csak Hamachin coopozgatunk időnként, nem is játszunk egymás elleni módokban.
    Ugyan ez volt az UT2004-el régen, kb. 5 giga pálya volt letöltve (mindig letöltötte az aktuális pályát).
    PC-nek a bővíthetőség lenne a legnagyobb előnye.

Például kiadták a RS Vegas 2-t, nagyon jó játék lenne, de azzal a kevés pályával, meg az eléggé elszart dedicated szerverrel mire számítottak. Ami feldobta volna, az egy pályaszerkesztő, természetesen nincs hozzá (pedig u3 engine -es, tehát nem lett volna lehetetlen).
  • Zóanagyvarázsló
    a többségnek tetszik.

Ez az, ami engem megijeszt :)

Szeretnék látni még engem lázba hozó SW játékot, csak ezt egyre kevésbé nézem ki a LucasArtsból...

Dante:

Természetesen rendben van, nem lóverseny ez, nem bizonyos időn belül kell reagálni. Kíváncsi leszek, hogy szerinted miben tévedek, kizárólag tényeket írtam, mert erős túlzásnak éreztem a következő megjegyzést: de PC-s gémet konzolon, valahogy nem látni.
  • Dante73
    Értem, mi több, megértem, amit mondasz. Sok dolog viszont tévedés, abban amit írsz, sok dolog jogos, és sok következtetés vonható le. Mivel lassan fekszem, inkább holnap folytatom, és válaszolok. DU. Oké?
  • Istencsászár
    Lucas most egyelőre a konzol mellett voksol, és habár a mádia lehúzt az FCt, szépen fogyogat és ott van a toplistákon... a többségnek tetszik.

Fracture is egy új most megjelent Lucas játék szintén csak nextgen konzolra...
  • [Jakuza]
    Igy van. Max multi lesz beloluk manapsag mar es azt is csak azert, hogy meg tobb bevetelt generaljanak a kiadonak.
    A legtobb konzolos jatek portja bukas a PC-n egy-ket kiveteltol eltekintve ezert nem is eroltetik a JRPG es hasonlo csak konzolon elterjedt alkotasokat.
  • Zóanagyvarázsló
    Ezt még érteném is, de az ilyen reakciókból nem a valódi okok keresése jön le számomra, hanem a nem szimpatikus nyilatkozatok sárba tiprása, figyelmen kívül hagyása.

Egyébként én igazán megvagyok gyengébb grafikával is, de elég szerencsétlen lett volna egy butított PS2-es portot megjelentetni az amúgy is inkább konzolos stílust képviselő Force Unleashedből. Mondjuk könnyen bezsélek, nekem leve nem hiányzik az a játék.

Mellesleg nem elég, ha jó egy játék. Kell marketing, meg kell felelnie az adott platform elvárásainak is, különben könnyen elbukhat.
  • Zóanagyvarázsló
    A LucasArtsnak voltak üzletileg bukó projektjei és portjai PC-re, szóval tapasztalatból beszélnek. Az más kérdés, hogy ez utóbbiak nem is a minőségükről voltak híresek.

A Crysis trilógiának készült, és nemrég megerősítették, hogy még mindig ez a helyzet, szóval biztosan lesz Crysis valamilyen formában konzolon is. A STALKER fejlesztői interjúban bevallották, hogy vannak konzolos terveik, de egyébkétn a PC-hez húznak (majd egy éve már akkreditált fejlesztők is Xbox 360-ra).

Az RTS-eket pedig egyre nagyobb számban portolják konzolra (több esetben még silány minőségben). Az FPS-ek már nem elsősorban PC-re érkéznek, hanem zömükben multiplatformok, és minden platform rendelkezik néhány komoly exkluzívval. (Más kérdés, hogy CyTek és GSC nélkül mi marad PC-n exkluzív.) Hack'n'slash "RPG" is jön konzolra (Sacred 2), a SimBint magad is említetted. A Bethesda már a Morrwinddel hódított konzolon, és ez már az Oblivion PC-s verzióján is érződik. Elvben Gothic 4 és a Risen is érkezik konzolra, az eredetileg PC-exkluzív Dragon Age esetében pedig már hivatalos a későbbi port híre. A Football Manager szériát is próbálták nagykonzolra átvinni, de úgy látszik ez nem jött össze, idén PC mellett már csak PSP-re jelenik meg.

Kell mondanom, hogy nem egészen értek egyet?
  • Balumann
    Én inkább úgy mondanám, hogy a logikát és a valódi okot keresem, ez azért nem olyan szintü, hogy összeesküvésnek lehessen mondani. A LucasArts egyébként azthiszem tényleg jól döntött, ezt a részt nem vették volna PC-n, főleg ha még jó gép is kell hozzá (bár megkérdőjelezem, hogyha csináltak volna egy PS2-es portot, az mennyire lett volna nehéz feladat számukra...).

Egy biztos. Ha jó 1 játék, azt megéri átírniuk PC-re, bevételt jelent (mégha kevesebbet is). El lehet gondolkodni, kik azok akiknek nem éri meg (vagy csak később jelennyen meg).
  • Dante73
    Azért, az sokat mond, (lucas arts-ról is) hogy a konzolos gamek sorra jönnek pc-re, de PC-s gémet konzolon, valahogy nem látni. (jó, jön a RACE...majd. Hiszem, ha látom.) Crysis-ról is mondják, hogy lehet, de... -nincsen, sőt, a warhead sincsen. STALKER, egyebek.... pedid sokkal könyebb optimalizálni.... Sokkal erősebb egy PC, bármilyen konzolnál. És az, hogy nem éri meg "optimalizálni" marhaság. Akkor sem a GTA4 sem a többi nem jönne. Minek, ha többe van a leves, mint a hús?
  • Istencsászár
    Heti PC-s TOP 10:
    1. Spore
    2. Warhammer Online: Age of Reckoning
    3. Civilization IV: Colonization
    4. Crysis: Warhead
    5. The Sims 2: Apartment Life
    6. FIFA 09
    7. The Sims 2: Double Deluxe
    8. Call of Duty 4: Modern Warfare
    9. World of Warcraft: Battle Chest
    10. S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky

Heti összesített TOP 10
    1. FIFA 09 (Xbox360 - 42%; PS3 - 40%; PS2 - 11%; PSP - 3%)
    2. Star Wars: The Force Unleashed (Xbox360 - 35%; Wii - 24%; PS3 - 23%; PS2 - 11%)
    3. Brothers in Arms: Hell's Highway (Xbox360 - 58%; PS3 - 42%)
    4. Wii Fit (Wii - 100%)
    5. Mario Kart Wii (Wii - 100%)
    6. Tiger Woods: PGA Tour 09 (Wii - 35%; Xbox360 - 33%; PS3 - 22%; PS2 - 5%)
    7. Pure (Xbox360 - 68%; PS3 - 32%)
    8. Guitar Hero III: Legends of Rock (Wii - 66%; Xbox360 - 15%; PS3 - 9%; PS2 - 8%)
    9. Mario & Sonic at the Olympic Games (Wii - 62%; DS - 38%)
    10. Mercenaries 2: World in Flames (Xbox360 - 49%; PS3 - 33%; PS2 - 15%; PC - 5%)
  • Zóanagyvarázsló
    Kár mindenben összeesküvés-elméletet keresni, ha pedig a csúszások vagy a megjelenések elmaradása megtörténik, az jelzésértékű, akkor is, ha egyesek szerint kamuból teszik, ha egyesek szerint alaptalan a félelmük. De fölösleges csípőből legyinteni, mert az ilyen kijlenetésekkel mégiscsak egy létező trendet magyaráznak.

Badarságot a témában a LucasArtstól nyilatkoztak (4000 dolláros PC kellene futtatáshoz), de a sorok között olvasva az is racionalizálható: nem fognak hónapokig optimalizálni (és mindezt sok gépre megoldani), ha cserébe nem várhatnak közel sem akkora eladást, mint célhardveren.

Mellesleg az End War konzol-onlynak indult, éppen a napokban derült csak ki, hogy PC-re is jön, ez értelmezhető a topik címéhez mérten pozitívan is, csak nem hagyják ki a PC-s ziccert, ami egy stratégia esetében talán hiba is lenne. Kíváncsi leszek a szereplésére, mert egyrészt konzolon úttörő szerepet szánnak neki, másfelől pedig PC-n egy jóval erősebb mezőnyben kell helytállnia, az én érdeklődésemet eddig nem tudták felkelteni.
  • [Jakuza]
    Game Developer Research has conducted a survey with game developers in North America...

All Developers:

* 70% - PC/Mac
    * 43% - Consoles
    * 28% - Web platforms
    * 16% - Handhelds

• Istencsászár
    Szép teóriák, csak sajnos a fejlesztők nem igy gondolják... ez van, én ennek csak örülük, hiszen most nem pécém van, hanem konzolom és azon játszok.
  • Balumann
    Persze hogy nem halt ki, nem is fog. Warez is volt eddig is. Az hogy mennyire éri meg kiadni nekik pc-re, az attól függ hogy milyen jó a játék (optimalizáltság, élvezhetőség), és nem attól, hogy hányan töltik le azok közül, akik amúgy sem vennék meg (vagy csak 1-2 játékot, ami vagy olcsóbb kategóriát jelent, vagy pont nem azt amit az aktuális kalózkodást sirató).
    Ráadásul az nincs benne valószínűleg a dologban, hogy sokan később veszik meg, ha lemegy az ára, illetve miután kipróbálták a warez verziót megveszik.

Nagy baromság az egész, kizárólag a konzolgyártóknak az érdeke a PC-re később kiadás, fejlesztők sürgetése (hogy ne tudják normálisan befejezni a játékokat), és ez a mindenféle szöveg (warez megöli a pc játékokat, meg nem tudja a PC elfuttatni).
    (#6925)Azért adják ki később a PC-re, hogy vegyék meg konzolon, nehogy inkább letöltség ingyen pc-n... áh.
  • rumkola
    Azért jön ki minden platformra a legtöbb game, hogy a konzolosokon behúzzák a kiesett bevételt amit a pc-n lewarezoltak.
    :)

Mellesleg warez már a C64-es időkben is virágzott, mégsem halt ki a pc-s játékipar, sőt, évről-évre többet termel.
  • Balumann
    Ezt azthiszem túltárgyaltuk, nincs már mit beszélni róla. Nevetséges kifogás és konzoltámogató duma.
  • Istencsászár
    Paste

Ubisoft: PC piracy cannibalising console sales

Ubisoft Shanghai's creative director Michael de Plater has said that piracy is killing the PC gaming market.

The reason the studio's latest title, Tom Clancy's EndWar, isn't being released for the PC on the same day as the Xbox 360 and PlayStation 3 versions is because users will steal the pirated PC copy, rather than pay for a console version, according to de Plater.

"To be honest, if PC wasn't pirated to hell and back, there'd probably be a PC version coming out the same day as the other two," he told VG247.

"But at the moment, if you release the PC version, essentially what you're doing is letting people have a free version that they rip off instead of a purchased version. Piracy's basically killing PC."

"You know, the level of piracy that you get with the PC just cannibalises the others, because people just steal that version," he said.
  • Bucser
    Egyszerűen azért, mert oleg 28 emberrel dolgozik és nem áldozott 40 fős készítőcsapatot arra, hogy szép legyen a táj. A Kiegeket is minimális energiabedobással csinálták. Mindenki SoW-on dolgozik.

Az engine a Birds of Prey alatt pedig Il-2 Sturmoik licencelt engine-je. (egyébként tudom, hogy beglepő, de van jópár strat játék is ami ezt az engine-t használja.)
  • Istencsászár
    A Simbin megvette az ISItől az rfactor egyes verzióit, és a GTL, GTR2, RACE 06 illetve a RACE 07 alatt gmotor 2 "dübörög", persze erősen továbfejlesztve hogy el lehessen adni ezért van benne eső meg egyéb grafikai, látványbéli elemek melyek az rfactorba nincsenek ( vagy csak gagyin hekkelve hozhatóak elő ), mondjuk az eső nem ilyen:) az nincsen.
  • Sanyix
    És gondolom nem azért mert direkt ilyen kevésbé részletesre csinálták az fb-t és kiegészítőit.
  • Sanyix
    Én nem beszéltem rfactor motoros játékról. Miért a wtcc meg a gtr-ek erre épülnek? omg

Amúgy direkt leírtam, hogy MINDEN segítséget kikapcsolva, én mindig úgy játszom.

Milyen hang kreáló motor? Olyan nincs egyszerűen olyan van, hogy bizonyos hangot játszik le bizonyos körülmények között. Az rfactor hangjaitól meg nagyon nem ájultam el, hát a kartondoboz mozgástól meg főleg nem.
  • Sanyix
    valahogy nekem mégsem így néz ki az fb sem :)
  • Petyus_
    Jó lista, egy pécé-only cím nincs közte!
  • Bucser
    Mit nem értessz??

Il-2 Sturmovik engine LICENC!!!

Oleg önmaga mondta, hogy a Storm of War 0-ról felépített engine amibe nagyon sok tapasztalatot átvittek az IL-2-ből..
  • Istencsászár
    Nem én írtam... te mondod hogy rfactor motorra épülő játékokat billel is lehet irányítani, persze lehet ha bekapcsolsz minden segítséget, hiszen jól skálázható, ugyan ugy az LFSt is be lehet lőni, de normális kört nem lehet vele menni, egyikkel sem ( most hogy egérrel vannak top idők én azt nemtudom, #6905 hihetek neki? )

A túrakocsikat alapjában könnyeb irányítni, ha nézed a WTCC VBt akkor láthatod hogy nagyon élethűen adja vissza a játék szinte mindenben... a hangok pedig megszólalnak annyira élethűek, persze ez a liszensznek köszönhető. Ha mondjuk az F3 carsetet megnézed a Racéba akkor arra nem mondanám hogy könnyű... persze aki nap mint nap szimezik az hama ráérez és nem fog pörögni a pályán össze vissza akármilyen autóval és játékkal megy.

Hangok sokat fejlődtek az LFSben de messze elmaradnak az rfactor hang kreáló motorjától, a GTR, GTL, RACE játékokban fellehető hangokról nem is beszélve... BMW motorhangja nem tetszik, a kipörgésgátló hangja nagyon jó, a többi felejtős...

Il2 irányítását meg fogják oldalni... gondolom nem 3ezer forintos botkormányod van a repszimekhez... nekem még ez sincs, mert nem értek a repülőkhöz, nem érdekel... billel, egérrel megnéztem az Il2őt, tetszett 1 óráig:) de jó játék, 360on meg fogom nézni milyen, nekem nem kell belőle bonyolult, mint ahogy a játékosok többségének sem...
  • Sanyix
    ez nem lehet a sima sturmovik, sem az fb motorja, mert sokkal részletesebb a terep, olyan mint a sow képeken. Szóval inkább annak a motorja.
  • Bucser
    Birds of Prey + battle of britainből tisztítsunk ki valamit a fejekben.

Battle of Britainnek semmi köze a birds of Preyhez.

A birds of prey az Il-2 sturmovik motorját fogja használni és licenceli a motort, az enginet készítő olegék ugyanis nem ezen dolgoznak.

Másrészt pedig a kontrollerrel az a gond, hogy kicsit a járása a gombának ahhoz, hogy precízen irányítsak egy fókát vagy messert miközben 800-al zuhanok. vagy éppen egyenes repülök.
  • Dante73
    Én itt, a fórumon olvastam ezt, mármint itt, az LFS fórumon. Igazság az, hogy nekem kissé túl kemény az LFS (egyenlőre!!!) így mással gyakorlok. Leginkább a terepes részek frusztráltak benne.... Hogy kétszer nem pattant el ugyanúgy az autó.... Jó, tudom, ezért szimulátor. Ha PONT ugyanott hajtok át, ugyanakkora sebességgel, ugyanúgy pattan, ha nem, nem...
    Azt hiszem, egyébként bGabor mondta.
  • Sanyix
    Hát azt nem hiszem... arról hallottam, hogy a driftelés jobban megy egérrel, de amúgy normál verseny az kizárt. Mert billentyűzettel nem lehet normálisan gázt adni meg fékezni. Ja persze minden más a segítségek bekapcsolásával, de úgy mindenki jó kört megy :)
  • Sanyix
    baj van a szövegértéseddel. Nem érted? Szimulátorban EGYÁLTALÁN nem lehet normális kört menni billentyűzettel(egér egy fokkal jobb, de azzal se lehet olyan profin mint kormánnyal), még rossz időt se nagyon. Falra kenődni viszont lehet. Egyébként ja nehéz kicsúszni benne, még ha direkt csinálom akkor is. Olyan toca2 (nem race driver) feelingje volt. Az is ilyen félszimulátor volt, abban jól lehetett billentyűzettel menni, de valamennyire élethű is volt. Persze a full szimulátorban nem lehet billentyűzettel valamennyire se menni, csak bénázni.

És egész egyszerűen sokkal könnyebb benne menni mint az lfs-ben bármelyik autóval...

Ha a bmw hangját nem neveznéd jónak, akkor javaslok egy f1 közvetítést (bár most már ugye nem a 2006os motort használják), de nagyon olyasmi néhány kocsi hangja. (ja mondjuk én nem yokotashi 545435w-os dobozhangú pc hangszórókkal játszom, hanem minőségi, bár homemade kiegészítéses fejhallgatóval)

Egyébként nem vagyok lfs imádó, hanem szimulátor imádó. Autósból meg az egyetlen az lfs...

kontroller nem áll messze a joysticktól, csak pontatlanabb a kar, túl kicsi a precíz irányításhoz, és kevés a gomb.
    Én il2-höz most használom ugye a joyt, ami egyébként nem kicsi, hall szenzoros, rajta egy hat switch a nézet mozgatásra, 1 gomb revibe nézés, 2 gépfegyver tűzgomb, 2 rakéta/bomba, 1 nézet reset, 1 radiátor fedőlap, 1 fov állítás, 2 csavarós gomb trimre, 1 csúszka kerékfékre, 1 kétállású gomb flaps-ra, 1 kétállású manuális futómű ki/behúzásra, 1 kétállású mixture állítás, és a gázkar, és még focke wulf 190-nél nem árt az erhöhte notleitztung-ra is egy gomb :)

Ennyi kezelőszerve nincs a kontrollernek, és nincs is mellette billentyűzet meg egér a helyettesítésre, tehát valószínűleg nagyon le fogják butítani ezt a ps3-mas il2-t, aminek alapja, a storm of war: battle of britain néven fog futni pc-n, ami majd "két hét múlva" jelenik meg, mint a konzolos.

Szóval maradjunk annyiban, hogy szimulátor, és mmo nincs konzolra, persze ettől függetlenül majd ha chocho vesz egy x360-at, és jók a tapasztalatai mindennek kapcsolatban, veszek egyet én is, hiszen már tűrhető áron adják. De maradni fog ilyen pc melletti konzolnak, mert a fent említett játékokból áll valami jól...
  • Istencsászár
    Billt nem te mondtad hanem előtted ketten is.

Mivel nemtudok elindulni? mindennel eltudok, sőt körbe is lehet menni... sőt only egérrel is tudok menni... Egér + pedál? egyre jobb kombinációk
  • Dante73
    Bill hogy is kerül a képbe?
    EGERET mondtam.... Nyilván pedál van, nem? Ha próbáltad, tudod, hogy LFS-ben el sem igazán tudsz vele indulni.
    Jézusom...
  • Istencsászár
    Előbb le lett sajnálva a rfactor a billel együtt... mivel nem LFSezek napra készen és az onlinet is csak a demoval játszottam még pár éve, nemtudom milyen idők s hogyan vannak...

Szóval akkor meglehet állapítani hogy egyik sem jobb a másiknal, egyes dolgokban az LFS más dolgokban az rfactor és társai a jobbak.

Azért jó látni hogy itt mindenki hardcore szimes ( persze én nem a lesajnált rfactorral ).
  • Dante73
    Hadd ne magyarázzam már meg az okát. Puszta fizika.
    Ez a hozzászólásod megint a hozzáértésed jeles bizonyítéka....
  • [Jakuza]
    Mert nem fizetik a vamot es a VAT-t, hanem besikaljak annelkul. Ugyanis a VAT bele van a kinti cegeknel az arba teve, dejopar hazai ceg megszegi a torvenyt es a VAT-t nem fizeti ki, valamint kontenerhajokban vagy mas uton szallitatjak az orszagba.

Ismerjuk az ilyen boltokat es tudjuk mi modon tudjak lejjebb tartani az araikat.
    De kar magyarazkodnod, mert ezek a tendenciak figyelhetok meg kulfoldon is, hogy "minimum" 20-30% az arkulonbseg a pc es konzoljatekok kozott.
  • Istencsászár
    Nesze neked hard pró szim...
  • Dante73
    Csúnyán benézted, ugyanis a lgjobb időket LFS-ben egérrel tartják, nem kormánnyal....
    Az élmény, persze más kérdés....
  • Istencsászár
    Mindig találsz olyan helyeket ahol megtalálod a nagy különbségeket...

Nézzük itthon... a Fifa 09 10 és 11 körül mozog, a konzolos verzió 11990ért vásárolható bótba.
  • [Jakuza]
    Itt van pl Anglia es az Amazon >
    Fifa 09 (PS3 es X360) learazva £49,99-rol £39.99-re.
    Fifa 09 (PC DVD) learazva £29.99-rol £24.98-re.

Szamoljunk csak mennyi is az.
    Konzolos jatek ~13k
    Pc jatek ~8k
  • Zóanagyvarázsló
    Idehaza 50-100% különbség van számos boltban, nem 20-30.

(Bár a nagy brit hálózatokban is nagyobb a különbség pl. GAME: GBP 24.99-29.99 PC, GBP 39.99 konzol).