17438
-
#7941 Majd az elkövetkező 2 év alátámaszt. Nem azt mondom, hogy nem lesz egy-két kírívó cím, mely grafikai fejlődést fog mutatni, de nagy átlagban nem fog sokat javulni a grafika. Majd ha kijönnek az új konzolok akkor fogják újra előtérbe helyezni a grafikát.
Persze nem csak a grafika számít. Ha mostani látványvilággal innovatívabb, érdekesebb játékokat fognak készíteni akkor nincs baj.
Jó példa a Fallout 3. Nem túl szép látvány, de nagyon élvezetes játék. -
#7940 "Én a jövőről beszélek. Nem fognak túllépni a Crysis grafikán, mert akkor a konzolosoknak nem lehetne annyi játékot eladni."
beszélsz beszélsz, támaszd is alá... -
#7939 "Tévedés, az USA-ban így is jóval alacsonyabb a warez, mint a világ más részein."
Igen de azért mert ott konzollal játszanak. Az üzletekben a konzolos játékok fohlalják a helyet. PC_s példányok mutatóban vannak.
"Mondd valamit a Crysis cím? Fogják fejleszteni orrba-szájba, épp ez a baj. Mert másra már nem igen fekszenek rá."
Én a jövőről beszélek. Nem fognak túllépni a Crysis grafikán, mert akkor a konzolosoknak nem lehetne annyi játékot eladni.
"A HW gyártók MÁR felkarolták és naná, hogy van jövője a PC-s iparnak. A fejlesztőket viszont miért kéne támogatniuk? A kettőnek semmi köze egymáshoz. Elég nagy támogatás nekik, ha olyan eszközökkel dolgoznak, ami az átlag felhasználókhoz még csak hónapok leárazgatása után jut el."
Ja beszélnek, de semmi konkrét lépés. Vagy arra gondolsz, hogy az NVidia szemét módon hat a készítőkre. Pl. ATI kártyán rosszabbul fusson.
"Ez most is így van. Érdemes megnézni pl. a Fallout 3 CE-t!"
Én a többségéről beszéltem. De a Fallout 3 CE drága ahhoz képest ami benn van. A Crysis CE és a Red Alert 3 CE pedig röhej. -
#7938 Ja a Fallout 3 CE kiadása 20 000 Ft. Ahhoz képest nem sokat tettek a csomagba. -
Zóanagyvarázsló #7937 Régen egy normál kiadás tartalmazott annyit, mint a mai CE-ek. Számomra a Fallout 3 CE is megmosolygtató. -
#7936 "A grafikát nem fogják fejleszteni, mert akkor a konzolosok látnák, hogy mennyire siralmas megjelenítésre képes a masinájuk."
Mára a konzol gyengébb mint a pécé, ez tény, de jobban kihasználható ergó a GPUból is többet tudnak kihozni... a konzol nem az erőfölényével száll szembe a pécével mert ez max 1 évig igaz, hanem a kihasználhatóságával, ami igy 3 év elteltével is gyönyörű látványt nyújt és a jövőre vagy utána megjelenő játékok még szebbek lesznek... a fejlődés nem áll meg, egyre többet hoznak ki a gépből és egyre szebbek lesznek a játékok. Persze krájzst ultra high grafikán nemtudom milyen magas felbontásba csak a pécé képes megmozgatni, vagy még az sem, de kell ez nekünk? lehet gyönyörű játékokat csinálni, nem kell ahhoz krájzis techdemo szint, felesleges, persze nem baj hogy van, kell ez is ezekszerint.
Íme pár csak konzolon elérhető játék nyugodtan oda lehet állítani a pécés játékom mellé, semmiben sincsenek alatta, sőt. ( az exluzívok minden platformon szépek, pécén mit állíthatunk ezzel szembe? Crysis, Stalker és még?
GT5
PGR4
Uncharted
Eternal Sonata
stb...
/ nem flém keltés képen írtam ezt! , minden olyan játék gyönyörű ami igényes akár pécé akár konzol és ezek képekről nem jönnek át, HDTVn kell látni / -
#7935 "De vajon, ha a Porsche-t alakítanák át, hogy mai grafikai színvonalon legyen, minden más az eredeti maradna, vajon jobban fogyna?"
Istenem, de nagyot dobbant a szívem! :) -
#7934 "Amerika megint más tészta. Ott a 30-40 dolláros ár nem jelentős része a fizetésnek. Ott egyszerűen lusták az emberek és emiatt inkább warezolnak, vagy a konzolt preferálják."
Tévedés, az USA-ban így is jóval alacsonyabb a warez, mint a világ más részein.
"Sajnos a következő években megfigyelhetjük majd, hogy a PC-s játékokat egyre jobban háttérbe fogják szorítani. A grafikát nem fogják fejleszteni, mert akkor a konzolosok látnák, hogy mennyire siralmas megjelenítésre képes a masinájuk."
Mondd valamit a Crysis cím? Fogják fejleszteni orrba-szájba, épp ez a baj. Mert másra már nem igen fekszenek rá.
"Hogy van-e jövője a PC-s játékoknak? Ha a videókártya és egyéb hardwaregyártók felkarolnák az ipart, akkor igen. Elvégre nekik az számít, hogy a hardwaret megvegyék az már nem, hogy legális-e a szoftver vagy sem. Tehát támogatniuk kellene a fejlesztőket anyagilag."
A HW gyártók MÁR felkarolták és naná, hogy van jövője a PC-s iparnak. A fejlesztőket viszont miért kéne támogatniuk? A kettőnek semmi köze egymáshoz. Elég nagy támogatás nekik, ha olyan eszközökkel dolgoznak, ami az átlag felhasználókhoz még csak hónapok leárazgatása után jut el.
"A CE változatokról pedig annyit, hogy sokkal több extrát kellene beléjük pakolni. A Red Alert 3 Premier Editionja például alig ad valami pluszt. Ja és főleg kézzel fogható extrákra van szükség. Térképek, könyvek stb"
Ez most is így van. Érdemes megnézni pl. a Fallout 3 CE-t! -
#7933 Hogy Magyarországon jó ár lenne a 3-4 ropi, nem vita kérdése. Warez ellen nagy valószínűséggel használna valamennyit. De csak nagy valószínűséggel.
A PC-s játékok már vannak annyira háttérbe szorítva, hogy elérték a határt. Szerintem. Ha ennél is jobban háttérbe szorulnak, sok ember lemond inkább a játékról. Én is. Egyszerűen, ha 2 játék lesz egy évben, ami érdekel, már nem fogok új videókártyát venni, mert nagyon nem éri meg, akkor pedig előbb-utóbb fújtak a PC-s játékoknak. Most ott tart a dolog, (nálam) hogy le akartam cserélni a videókártyám. 8800Gts / 320 van a gépemben, ezt akartam cserélni 4870 re. De már meggondoltam, mivel akkora javulást nem hozna, hogy megérje azt az 50 ezer forintot. Veszek inkább egy omniát, és a telcsimet cserélem le. Majd tavasszal, talán.... Egyébként való igaz, kis optimalizáció, és már az én kártyám is alázza bármelyik konzolt. Bőven akad rá példa.
Konzolt is vehetnék, de nem érdekel annyira a játék, hogy célgépet vegyek hozzá. Akkor már a tv-m is cserélni kellene, mert a mostani ugye egy mezei 72-es Thomson, monitort meg nem fogom állandóan emiatt szétszedni, amúgy is, ha közben megakad valami a gépen, látnom kellene... Akár egy letöltés, akár egy konvertálás, akármi...
A játékok tartalma pedig.... Példa.
NFS... (Igen, már megint....D)
Most jön az Undorcover. Szép eladásokat fog produkálni. De vajon, ha a Porsche-t alakítanák át, hogy mai grafikai színvonalon legyen, minden más az eredeti maradna, vajon jobban fogyna? Nem tudom, egy vásárlóval, (velem) biztos több volna. De gyanítom, nem én lennék az egyedüli. Pistike mamája pedig ugyanúgy megvenné.... Egyszerüen, másik szinten volt a játék, mint a mostani förmedvénynek kinéző valami, amiben fizika 0 van. Mert az, hogy árkád egy játék, nem kellene, hogy azt jelentse, hogy nincsen benne fizika.... És ez most látszik már, a videók alapján. Viszont, a víz fröccsen... Hát, gratulálok. Egy GTA4 biztos, hogy színvonalas lesz. Mert a fejlesztő figyel a régiekre is, és az újakra is. Tuti, lesz egy két vállalható kompromisszum, de ha (majd) leülök elé, biztos nem csak az agyamat húzom fel vele...
Szóval, aki régen is játszott, annak egyértelmű a színvonal zuhanórepülése, illetve eltolódása a butítás, butulás felé.... -
#7932 Szerintem Mo.-n a jó ár egy játékért 3-4 zer forint. Láthattuk, hogy a Tesco hibája miatt félreárazott Dead Space-t elkapkodták. Tehát le lehetne szorítani a warezt olcsóbb árakkal. A játékok tartalmilag nem rosszabbak mint 10 évvel ezelőtt (max kevesebb újdonságot lehet már beléjük vinni), tehát nem ez a gond, nem ezért nem veszik az emberek.
Amerika megint más tészta. Ott a 30-40 dolláros ár nem jelentős része a fizetésnek. Ott egyszerűen lusták az emberek és emiatt inkább warezolnak, vagy a konzolt preferálják.
Sajnos a következő években megfigyelhetjük majd, hogy a PC-s játékokat egyre jobban háttérbe fogják szorítani. A grafikát nem fogják fejleszteni, mert akkor a konzolosok látnák, hogy mennyire siralmas megjelenítésre képes a masinájuk.
Hogy van-e jövője a PC-s játékoknak? Ha a videókártya és egyéb hardwaregyártók felkarolnák az ipart, akkor igen. Elvégre nekik az számít, hogy a hardwaret megvegyék az már nem, hogy legális-e a szoftver vagy sem. Tehát támogatniuk kellene a fejlesztőket anyagilag.
A CE változatokról pedig annyit, hogy sokkal több extrát kellene beléjük pakolni. A Red Alert 3 Premier Editionja például alig ad valami pluszt. Ja és főleg kézzel fogható extrákra van szükség. Térképek, könyvek stb -
Zóanagyvarázsló #7931 Én sosem szerettem ilyesmibe pénzt bedobálni, flipperbe is csak ímmel-ámmal tettem meg. Pont ezzel lehet a legnagyobb lehúzást csinálni, illetve még otthoni játéknál is sürgetni a magamfajta végletesen szöszölős játékosokat.
Bár csocsóba és dartsba tényleg sok pénzt öltem, de azok már nem számítógépes játékok, abszolút társaságfüggők, és kocsmában lehet régi/új ellenfeleket találni. De ha otthoni csocsózásért ki fizet meccsenként? Senki, kifizeti az ember egyszer a hardvert (asztal) és a szoftvert (legyenek ezek a labdák), és utána bármennyit játszhat. -
#7930 Tudok jobbat mondani. Azt, amit Zó: árcsökkentés.
Szvsz 3000-4000 Ft tökéletes ár egy játékért. A gyűjtői és különleges kiadásokért meg elkérhetik a 10k+-t. -
#7929 Azért az ilyen elvakult warezpáriak nincsenek olyan sokan. Meglepődnél ha tudnád, hogy sok warezos igenis komolyan vásárol legális termékeket is. Csak vár...
Ugyanakkor abban igazat adok Neked, hogy ez szomorú. De meg lehet érteni, ha valakinek nincs pénze. :-/ -
#7928 Hidd el, hogy konzolra is ugyanígy fogok warezolni, amennyiben a PC behal.
Nem az én 12000FTomon múlik a játékipar. Nem is Magyarországon. Nem is Kelet-Európán. Teljesen totálisan indifferens, hogy én személy szerint mit csinálok. Akkor meg úgy csinálom, hogy _nekem_ legyen jó, és leszarom a világot. -
#7927 Érthető, értelmes érvelés. Ott tévedsz, hogy mára kialakult egy arány, x megvásárolt játékra jut y számú warez. Ha egy vásárló kilép valamilyen okból, a helyére lép valaki más, ugyanez a helyzet a warezosok terén is. Szerintem ez az arány változni már nem nagyon fog. Így (ha igazam van) el is bukott az érvrendszered.
Én azon a véleményen vagyok, hogy eddig is megérte, ezután is meg fogja érni portolni, fejleszteni PC-re. A késéseknek a konzolos és pécés játékok közti árkülönbség az elsődleges oka. Ugyanis előbb eladom 30%-al többért, aztán ráérek bevezetni az olcsóbb piacra. Ha megéri, kiadom, viszont ha az arány majd átlépi a határt, tényleg nem éri meg. de ez nagyon messze van... Ha elérjük egyáltalán. -
#7926 Elég szomorú ez a szemlélet. Aztán majd ne lepődj meg hogy a szeretett játékod a te hibádból pl pécére nem fog többet el látogatni és hogy egyre több játék nagy késéssel jelenik meg csak pécére stb... -
#7925 "nem azt fogják nézni, hogy (...) milyen olcsón lehet eladni, hanem azt, hogy milyen drágán."
Aha, csak mikor vevőként végignézem a kínálatot, akkor ott van a 0Ft-os ajánlat is, ráadásul kényelmesebben. Ezt figyelembe is vehetnék, és akkor máris más lenne a leányzó fekvése. _Biztos vagyok benne_, hogy lenne olyan alacsonyabb árazás, amivel _többet_ keresnének. De az tuti, hogy ennyit nekem nem ér meg a nyugodt lelkiismeret...
Szerintem egyébként back to the roots, _idő_ alapú fizetési rendszer kellene, az minden szempontból korrekt. Mint a pénzbedobós játékautomaták. Ennek meg gondolom technikai akadályai vannak. Ja, nem havidíjra gondoltam, hanem óra-, esetleg napidíjra. -
#7924 Az az igazság, hogy a gondolatom sok kivetni valót hordoz magában. Jó néhány olyanra is rávilágítottál, ami nekem fel sem tűnt. (Jó néhányat egybe írtam, jelzett a helyesírás ellenőrző, rákatt, mi az alternatíva, hát besz@rtam. Jóné hány....) Való igaz, jelenleg sok szempontból nem életszerű. Meg győztél. Az az össz gondom, hogy a warez elleni harc, eleve halálra van ítélve... -
Zóanagyvarázsló #7923 Ha a pontokat külön veszed meg, már megint befigyel a warez.
Persze, de ha nem külön veszi az ember, hanem az adatforgalomért (melyből megint szép sápot levenne a netszolgáltató, meg még 6 adófajta, mert ez lenne az állam számára is a legnagyobb biznisz), akkor éppen az egész internetet tennéd jogdíjassá, mi lenne a különböző ingyenes tartalmakkal? Én folyamatosan hallgatok böngészés közben netrádiót, egy csomó trailert, bemutató videót és demót letöltök (ugye ezek manapság 1-2 GB körüliek egymagukban), ami ezek szerint többe kerülne nekem, mint az engem érdeklő fizetős javak...
Továbbra is a nem konkrétnak szánt példát elemezve (mint hipotetikus jövőt), az 500 Ft/játék árazás akkor működhetne, ha már eleve vissza lenne szorítva a warez, az egész világot lefedné a rendszer, és a költségek nem többszöröződnének tovább. Igaznak kellene 20:1 aránynak, melyről én nem vagyok meggyőződve, és még mindig ott lennének a rétegjátékok, melyekkel így sem játszanának milliók, ellenben a jelenlegi rendszerben éppen a hardcore magra támaszkodva tudnak fennmaradni.
Egyébként kapitalizmus van, nem azt fogják nézni, hogy mennyiért térül meg még egy termék, milyen olcsón lehet eladni, hanem azt, hogy milyen drágán. És ez valahol érthető, hiszen az ember a munkahelyét sem úgy választja, hogy annyi fizetést fogad el, amennyi éppen elég neki saját maga és a családja fenntartására. Emellett átalakulna a piaci struktúra a megváltozott igényeknek köszönhetően, tehát nem alkalmazható egy az egyben a mai kínálat, de még csak megközelítésnek is merész lenne.
Ezért mondom, hogy sci-fi bármilyen rendszertől 80-90%-os reálérték-árcsökkenést várni az elkövetkező 10 éveben. Majd ha már holo-titkárnőnk lesz, akkor ez megvalósul. Jelenleg nem egy ilyen távoli és képlékeny cél belövése a piac feladata, egyelőre a jelen kihívásokkal kell foglalkozni. Talán éppen kisebb warezzel tartanánk előbbre (pláne Magyarországon), ami az árakat illeti? Ez már egy valószínűnek tűnő mai felvetés. -
#7922 Az egészet példának szántam tulajdonképp. A pontrendszer éppen úgy jó, mint akármi más. Az én másodlagos célom, a warez felszámolása volt. Ugyanis, ha az összes varezos fizetne egy jelképes összeget, már jobban járnának a kiadók. Abszolút nincsenek illúzióim. Egy legálisan megvásárolt példányra jut 20 másolt. és akkor az 500/ játék, (bár ez is csak példa volt, jól láttad) már nem is akkora tévedés. A netes kötelező fizetésnek egyetlen oka volt részemről. "illegálisan" nem tudsz letölteni, mert ha letöltesz, fizetsz. Ha a pontokat külön veszed meg, már megint befigyel a warez. De be lehetne építeni különböző rendszereket a dologba, hogy darabra, méret/darabra fizess, stb. Annál, amit írtam, jóval részletesebb, bonyolultabb rendszert kellene összehozni. Mert a mostani rendszer, valami elképesztően pofátlan, hogy jogdíjat fizetsz minden adathordozásra alkalmas termék után, legyen az vinyó, sd kártya, fotópapír, vagy cd... Közben meg fizettél, de mégis warez amit csinálsz. Messzire vezet ez a téma is, és tuti nem mi fogjuk megoldani, hiába vagyunk nagyon okosak mindketten....) -
Zóanagyvarázsló #7921 Nem lehet termék árát kizárólag a méretéhez kötni. Ezzel megszüntetnéd a különböző árkategóriákat (budget kategória ugrik), régebbi játékok újrakiadását, konkrét termékekre vonatkozó akciókat (persze ezt nyilván ki lehet küszöbölni, de ez így erőltetés), és arra buzdítanál mindenkit, hogy fölösleges vagy tömörítetlen fájlokkal növelje a méretet.
Ráadásul még a filmeket és a zenéket is belekeverted, melyek még kevésbé illeszthetők bele ebbe a képletbe. Egy filmnél pedig eleve az jönne ki, hogy az HD verzió 5-10-szer annyiba kerülne, mint a DVD-s. A sorozatokról ne is beszéljünk... Szerintem egyikünk sem ezt akarja vagy tartja reálisnak.
Sokkal ésszerűbb lenne különböző csomagokban pontokat vásárolni, majd az különböző beárazott termékekre elkölteni. És ez meg is fog valósulni a jövőben, folyik a helyezkedés a háttérben az online disztribúcióból való minél nagyobb szeletért, és ez az egyik lehetséges, félig-meddig létező modell.
Én egyet tudok. Ismerem annyira a szokásaimat, hogy nekem megérje egy ilyen rendszer, biztos vagyok benne, hogy a kiadók, fejlesztők is jól járnának, nem látok vesztest...
Persze, hogy megérné, ha 500 Ft/10 GB szinten számolsz (bár gondolom csak példa volt, de nagyságrendileg nagyon eltévedett). De ez majd az 512 magos VGA-k korában lesz reális. Jelenleg ez azt jelentené, hogy kvázi ingyen tölthetnénk le a különböző javakat, ez csak a vásárlónak érné meg 2008-as szinten. -
#7920 Állítólagosan óriási a warez, a kiadók legalábbis sírnak. Hogy ez Robin Hood-os megoldás-e, vagy sem.... Van benne valami.
Az a gondom, a mostani rendszerrel, hogy egyrészt kriminalizálva vagyok, másrészt a 8-12 ropit soknak érzem egy játékért, harmadrészt a játékok minősége szemmel láthatóan romlik. És valóban túlhaladott a mai rendszer. Online értékesítésé a jövő. A szélessáv terjed, mint a fene. Márpedig nekem senki ne mondja, hogy nem a letöltögetés, hanem az online játék, szörfölés, patchek miatt emelik folyamatosan. Mert ahhoz már a gigás net is több, mint elég. Én csak összekapcsoltam a dolgokat, és egy igazságos rendszert próbáltam kitalálni. Ennyi. Hogy baromság? Lehet. Mondj jobbat. Mert a jelenleginél jobb amit mondtam, még ha kissé körülveszi is az álom rózsaszín felhője.
Zo!
Nem ismerem az XBLA rendszerét. Lehet, hogy jobb, sőt, ha azt mondod, biztos. Számomra ésszerűnek tűnik adatmennyiség után fizetni.
Utópia? Kissé... Mindenesetre logikusnak érezném a jelenlegi helyzetben. Hiszen ami most van igazán senkinek sem jó.
Magyarország külföldre iránnyuló netforgalma ( a bix felé) petabájtok százaiban mérhető. oszd el 10 gigával, szorozd meg az ötszáz forinttal, és aztán hasonlítsd az összeget a teljes magyarországi játékforgalomhoz. (tudom, hogy kivitelezhetetlen, de azért az én becsléseim szerint Magyarországról a sokszorosa folyna be a kiadók zsebébe, mint jelenleg.
Hogy ez a rendszer megbukna a netezők ellenállásán a bevezetés előtt, az biztos. Ugyanis itt, egy kis fórumon, azonnal ketten hülyéztek le, anélkül, hogy érvet hallottam volna. Én egyet tudok. Ismerem annyira a szokásaimat, hogy nekem megérje egy ilyen rendszer, biztos vagyok benne, hogy a kiadók, fejlesztők is jól járnának, nem látok vesztest... -
#7919 Nem az árakkal van bajom, hanem a fizetésekkel. Hogy mi vagyunk Európa niggerei. "A nyugat" gátlástalanul használja ki az országunkat és érvényesíti az érdekeit, így nekem sincs lelkiismereti gondom abból, hogy ott teszek keresztbe ennek "a nyugat"-nak ahol csak tudok. Vagy hogy _én is_ csak és kizárólag a saját érdekeimmel törődök, azt meg leszarom, hogy "ők" miből élnek meg, ha belőlem nem. Úgyhogy ebben az életben ha rajtam múlik, lehet hogy már soha nem fogok játékot lelkiismereti okból megvenni, _csak_ azért mert "játszottam vele, úgyhogy fizetnem kell".
Ez az elvi fele a dolognak, vázlatosan, de így pár sorban úgysem fogom tudni kifejteni, és nem is ide való.
Tudom, fasz vagyok, nem kell mondani külön. :P -
Zóanagyvarázsló #7918 Lehet, de nem minden elérhető onnan, ez már függhet az adott termék hozzáférhetőségétől is. Én nem próbáltam soha, a dobozos termékeket preferálom, így az ingyen szóra sem szokott felcsillani a szemem. -
Zóanagyvarázsló #7917 Azt talán nem nehéz belátni, hogy egy fórumon ötletszerűen bedobott utópiát nem lehet olyan egyszerűen valóra váltani, mint leírni. Mindenesetre az adatmennyiséghez kötött fizetés a lehető legszerencsétlenebb megoldás lenne. Akkor már az XBLA-n alkalmazott pontrendszer ezerszer életszerűbb, és az létezik is.
Mindenesetre jelen kiadások mellett én biztos nem drasztikus árcsökkentésben látnám a megoldást. Ahhoz még talán az illegális letöltésekkel együtt sem lenne elég nagy a piac. Könnyű azt mondani, hogy a cégeknek a világválság idején az ismeretlenbe ugorva kellene megreformálni a világot
dronkZero:
Lenne néhány kérdésem, ha már ennyire forradalmat akarsz.
Mennyi számodra egy játékért reális ár?
Azzal tisztában vagy, hogy egy-két éves játékokat fillérekért lehet kapni, hozzájuk hardvert is, patchek és magyarítás is akad? Nem kizárólag az EA legújabb, 12k-s áron kínált "csodái" léteznek. Nemcsak hardvert lehet ésszel vásárolni, de szoftvert is. Persze van, aki csak a kaviárral éri be, és panaszkodik az árára... -
#7916 "Az American McGee's Grimm "letöltőizéje" a GameTap, ők szoktak átmenetileg ingyen is játékokat kínálni, időnként mindenkinek, máskor csak az előfizetőknek. Viszont Európában csak a közeljövőben lesznek normálisan elérhetőek."
A Tomb Raider Legend már tavaly is letölthető volt ingyen róla, idehaza is. -
#7915 A személyes kedvencem az Open Office. Zseniális dolog, nagyon tetszik, és az új végre támogatja a legfrissebb .doc formátumot is! -
#7914 A kiadó mint bank? Már nem azért, de a bank sem a két szép szemedért adja a hitelt. Komolyan beleszól abba, mennyit kaphatsz milyen körülmények mellé, mennyi ideig és milyen THM mellett. Ha így vesszük, a kiadók már rég bankok.
"Fizetés, user részről, a letöltés alapján történik. Első 5 giga a csomag része, minden további 10 giga 500 forint. 10 giga feltöltése mínusz 100 a számlából. mínuszba nem mehetsz. A befolyt összeg megy a bankoknak, akik már kifizették a fejlesztőt. Mindenki részarányosan kapja a zsét, akár zenét, filmet, játékot készít. A befolyó összeg hatalmas"
Ez nekem valami erősen eltúlzott Robin Hood rendszernek tűnik. Komolyan azt hiszed, hogy ez megérné? Na ne...
-
#7913 Pont azzal az évi 4-5-6 játékkal. Boldogan, és "amint teheted", adod nekik a pénzt, amiből ezt a rendszert tartják fenn.
Akarod a változást, de mindent (ami módodban áll) megteszel ellene.
Ugyanekkora erővel(sőt, jóval kisebbel) tehetnél keresztbe is a rendszernek... :)
Na jól van, nehogy én vigyelek a rosszba... :D
Törvénytisztelet is egy szép naív dolog szvsz, de ez már nagyon messzire visz. -
#7912 1; Eszemben sem volt az általánosítás. Írtam is, hogy sokan anyád a warezhörcsög felkiáltással intézik el. Viszont az, aki LEGALÁBB kibúvót keres, mondjuk azt, hogy kevés a zsé, saját magának mond ellent akkor, ha javul az anyagi helyzete, és továbbra is csak warezol. Tehát (legalább egy részük) érzi, tudja nem helyesen cselekszik...
2; El lehet menni warezoldalakra.... Megint igaz. Viszont ugyanannyira szeretem a warezes hozzászólást, mint az azt követő "anyád" típusú hozzászólások tömkelegét. Meg lehet nézni egy topikot itt az SG-n. 10 hsz, abból 2 warez, négy warezanyázó, és négy szól a játékról. Csordaszellem itt is él. Ezért (is) volna egyszerűbb letojni a dolgot, holott egyetértünk abban, hogy normális világban, normális topikban nincsen helye a wareznak.
3; Haladni a korral. Ezt szimplán elértetted. (vagy rosszul fogalmaztam) Tudom, nem leszek népszerű a következő gondolatommal, de én így képzelem a dolgot, nagy vonalakban;
Kiadókra semmi szükség. Illetve, át kellene alakulniuk egyfajta bankká, ami kizárólag a pénzt biztosítja. Belepofa a fejlesztésbe nincs. A kész terméket szabadon elérhetővé kell tenni a neten. majd, (ill előbb) kialakítunk egy pontozási rendszert. Ennek alapján kapja a fejlesztő a pénzt. Ebben a játék támogatása, népszerűsége játszik szerepet, és a jó ég tudja még mi. Fizetés, user részről, a letöltés alapján történik. Első 5 giga a csomag része, minden további 10 giga 500 forint. 10 giga feltöltése mínusz 100 a számlából. mínuszba nem mehetsz. A befolyt összeg megy a bankoknak, akik már kifizették a fejlesztőt. Mindenki részarányosan kapja a zsét, akár zenét, filmet, játékot készít. A befolyó összeg hatalmas. simán eléri a mostani összforgalmat a területeken. És akkor csak az fizetett, aki valóban töltöget lefelé szorgalmasan. Jobbról nézem, balról nézem, szerintem ez az egyedüli koncepció, ami életképes a jövőben, ennek gátja a jelenlegi kiadói világ.
Ugyanis.... Egyszerűen milliók képtelenek elfogadni, hogy a letöltéshez nincsen alanyi joguk. Tetszik vagy sem, ez van. Márpedig egyszerűbb, olcsóbb egy rendszert átalakítani, mint a széllel szemben hugyozva, fenntartani valamit, amit az általános gondolkodás túlhaladott. Remélem így érthetőbb, bár a "rendszerem" még alapos részletezésre szorul, de a lényeg talán átjön.
4; Bár a média szenzáció hajhász, azért hetente hallunk ilyen híreket. Már csak azért is, hogy az egyszeri letöltögető ne érezze biztonságba magát. És azért ne feledjük, hogy jó, ha egy évben 2x hallunk olyat, hogy lekapcsoltak egy trackert.... Tudom, nagyobb munka, mégis van az embernek egy olyan érzése, mikor az ilyen cikkeket olvassa, hogy -Gratulálok, nagy fegyvertény.... Viszont, ha a kedvenc helyem szervert tart karban, máris gombóc van a gyomromban....
DronkZero!
Valami elkerülte a figyelmem. Hol dolgozom én a rendszer életben tartásán? Annyit teszek, mivel (nagyjából) törvénytisztelő állampolgár vagyok, hogy azt a játékot, ami valóban megérdemli, megveszem. Semmi többet! Azzal az évi 4-5-6 játékkal pedig remélem nem jutnak messzire....
Most tényleg, ha látod valahol, szúrd már be ide a megjegyzésem, amivel dolgozok nekik, mert akkor azt azonnal abbahagyom! (biztos nem voltam magamnál....) -
#7911 " ja de van egy és itt bukik meg az egész, csak elenyészően olcsóbb mint a bolti verzió"
Látod, tudod te a választ. Hagyományos értékesítési rendszer mesterségesen magasan tartja az árakat, a webes meg követi. Általában azért még így is olcsóbb.
Egyébként Steames játékkal nem játszom. Amivel igen, az az Orange Box, az meg is van, bár boltból.
Következő a Left 4 Dead lesz, amit megveszek. Azt már Steamen keresztül. -
#7910 Ez igy van, egy átlagos felhasználó simán talál bármire alternatívát vagy trialokat, olyan nincs hogy nem. -
#7909 "Amíg megtehetem probléma nélkül, engem aztán nem fog visszatartani semmi a wareztól. Amire rá vagyok kényszerítve, csak azt veszem meg. Vagy hanyagolom." -.-
Én amiért fizetek azt fizaki formában a polcon akarom látni, de az online terjesztés ellen sincs semmi kifogásom... ja de van egy és itt bukik meg az egész, csak elenyészően olcsóbb mint a bolti verzió, innentől fogva nincs miről beszélni... lehetne látni a Steamodat h hány játékot vettél meg ha már ennyire az online terjesztés mellett állsz?:) amúgy van még egy alternatíva a számodra, pl rendelsz külföldről, olcsóbban jössz ki és házhoz kapod, csak a küszöbig kell kimásznod... bár ez még mindig nehezebb dolog és inkább warezolsz továbbra is a pécé előtt. -
Zóanagyvarázsló #7908 Én nemt udom, hogy a tömegek (melyek nélkül a hardveripar összeomlana szerinted), mely szoftverekhez vesznek hardvert. Én, mint egyszeri felhasználó eddig mindenre találtam nem egagyibb ingyenes megoldást. Biztos vannak nehezebben kiváltható szoftverek, de kétségeim vannak afelől, hogy valóban milliós tömegek számára nélkülözhetetlenek.
dronZero:
De tényleg itt a megoldás: fizetős letöltés + netes aktiválás. Miért nem szeretik? Én úgy tudom, hogy a Valve-nak _vastagon_ megérte kikerülnie a kiadóját. Akkor?
Szeretik. Majd minden játék elérhető ilyen formában.
Az American McGee's Grimm "letöltőizéje" a GameTap, ők szoktak átmenetileg ingyen is játékokat kínálni, időnként mindenkinek, máskor csak az előfizetőknek. Viszont Európában csak a közeljövőben lesznek normálisan elérhetőek. -
#7907 Igen, itt jön be a nagy büdös álszentség is, hogy "ejnyebejnye, de azért warezold csak le, hogy majd a munkahelyedre is ezt akard!".
Nem fognak seggbetúrni magánemberként semmiért.
Egy haverom rábaszott (sztem meséltem is már), elvittek tőle ~150 DVD-t, emg a gépét. A DVDket első körben visszakapta, a gépén lévő windowsért kapott ~50eHUF pénzbüntit, meg kellett vennie egy jogtiszta XP-t.
Ja, és tegyük hozzá, hogy qrvanagy pech volt, hogy egyáltalán "lebukott", szervízben volt a gépe, és a bolt kapott ellenőrzést.
Én ekkora kockázatot bevállalok. -
#7906 És az kinek jó, ha valami gagyibb ingyenes szoftvert használok? :D Ha valami jót csinálok a programmal akkor legalább népszerűsítem, és én is jobbat tudok csinálni. Az ilyen programokat úgyis azoknak készítik, akik munkára használják, munkahelyeken ellenőrzik is általában. -
#7905 Dante, téged aztán végképp nem értelek. Azt mondod, szar a rendszer, változtatni kell rajta, mert a jelenlegi tömény haszonlesés, boszorkányüldözéssel és rengeteg hazugsággal.
És közben teljes erődből ennek a rendszernek a fenntartásán dolgozol.
Margit, nooormáááááááális?
Nem önmagam mentegetéseként, meg nem is megideologizálásként mondom: én csak egyszerűen leszarom. A saját(én, család, szűk ismeretségi kör) érdekeimet tartom szem előtt, a világ többi része abszolút és tökéletesen hidegen hagy. Nem érdekel a kiadók kínja és a fejlesztők nyomora, de még a fasz jogvédők rinyálása sem. Amíg megtehetem probléma nélkül, engem aztán nem fog visszatartani semmi a wareztól. Amire rá vagyok kényszerítve, csak azt veszem meg. Vagy hanyagolom.
Emellett nekem nagyobb probléma az, hogy fel kell emelnem a seggem, és elmenni egy szoftverboltba, mint a lelkifurdalás, amit a warez okoz.
Emellett ha ez közelebb hozza a nagy kiadók bukását, annál jobb!
Zeneiparban már bőven elkezdett aprózódni a piac, rengeteg előadónak van saját kiadója, és a kicsik mernek próbálkozni új ötletekkel. Lásd Trent Reznor, Radiohead, stb.
Játékiparban is van már működő alternatíva, a Steam. Vagy pl az American McGee's Grimm sorozat letöltőizéje(nem ugrik be a neve) is érdekes megoldás, előfizetés ellenében full játékok. De tényleg itt a megoldás: fizetős letöltés + netes aktiválás. Miért nem szeretik? Én úgy tudom, hogy a Valve-nak _vastagon_ megérte kikerülnie a kiadóját. Akkor?
Na, jöhet az osztás... -
Zóanagyvarázsló #7904 Aki magára veszi, igyekszik kibúvót találni, az legalább már elgondolkodott a dolgon, és érzi, tudja, hogy valami nem stimmel.
Bár én is meg lehetnék győződve erről! Ezzel a mondattal gyakorlatilag az összes önigazolót behúztad egy kalapba, mely szerint a "megvilágosodás újtára" léptek. Ez szerintem nem egyszerűen életszerűtlen, de általánosítás is.
Nem mondom, hogy nincsen valami hatása annak, hogy "tilos a warez" a fórumokon, de szerintem elenyésző, és több feszkót szül egy ilyen fórumon, mint amekkora haszna van. Pláne akkor, mikor kiderül, hogy csupán arcoskodás a dolog...
Kit érdekel a warezspam? Annak egy normális fórumon nincs helye. El lehet menni warezoldalakra.
mert valljuk be, ez a probléma arról szól, hogy egyesek nem képesek, nem akarnak haladni a korral, vélt, vagy valós anyagi érdekeik miatt.
Ez igaz lehez azokra is, akik még mindig nem tudták megtanulni a szellemi tulajdon értékét. Kár úgy felfogni, hogy a gonosz kiadók a gátjai a szabadságnak vagy egy egészségesebb váltásnak, egyelőre senki nem tudott előállni jobban működő rendszerrel. Dollármilliárdokról van szó, mely nélkül nem is működhetne ez az iparág.
Ott vannak a spam-ek, a vírusok, a trójaiak, a netes pedofília, a mit tudom én mi. Ezekre nem jut ember, mert üldözik nagyit, aki megosztott 4 zeneszámot a neten...
Mintha akár nálunk, akár máshol jellemző lenne az egyszeri felhasználó bíróság elé állítása. Elenyésző számú ilyen eset volt az egész világon. -
#7903 Meg tudom érteni, hogy nem akadsz fel egy warezhörcsögözésen.
De mint mindennek, ennek is két oldala van. Aki magára veszi, igyekszik kibúvót találni, az legalább már elgondolkodott a dolgon, és érzi, tudja, hogy valami nem stimmel. Persze, csak akkor, ha nem egy sima -Anyád a warezhörcsög! felkiáltással oldja fel a helyzetet. Nem mondom, hogy nincsen valami hatása annak, hogy "tilos a warez" a fórumokon, de szerintem elenyésző, és több feszkót szül egy ilyen fórumon, mint amekkora haszna van. Pláne akkor, mikor kiderül, hogy csupán arcoskodás a dolog...
Való igaz. Rémisztő mértékben terjed a warez, és kis millió embernek természetes, hogy megjelenésre végigtol egy játékot, ha nem így van, anyáz mindenkit, hogy hogy képzelik... Már már olyan természetes, mint a levegő.
Épp ezért nem megoldás a struccpolitika, a kriminalizálás, vagy amibe most kezdenek a franciák, hogy kikapcsolják a netet, azoknál, akik letöltögetnek.... (WTF!?)
Én egy megoldást látok, gyökeres változtatást a kiadók üzletpolitikájában, hozzáállásában. Széllel szembe hugyoznak ugyanis. A ne warezolj kampányok, a karszalag viselése, a netmegvonás, a kriminalizálás, és az összes többi kísérlet egyszerűen nevetséges. Pontosan a warez mértéke miatt. Egyszerűen nem lehet más végkifejlet, mint hogy a kiadók, a mostani formájukban elvéreznek, ha minden így marad, és ragaszkodnak a jelenlegi rendszerhez. A mai világban a megoldásuk életképtelen, le vele a Taigetosz-ról!
Ugyanakkor rengeteg valós, nem pusztán egy szűk csoport anyagi érdekeit sértő probléma van a neten, amivel nem foglalkoznak eleget, pontosan az ilyen szerzői jogi maszlagok miatt. (mert valljuk be, ez a probléma arról szól, hogy egyesek nem képesek, nem akarnak haladni a korral, vélt, vagy valós anyagi érdekeik miatt. Közben a digitális világ elszáguldott mellettük, ők pedig egy régi, elavult rendszert próbálnak életben tartani, aminek volna alternatívája, de nem, rengeteg erőforrást, amire másutt volna szükség lekötnek, pusztán a saját jólétük miatt. Pedig egy váltás, a szemléleten, és mindenkinek jobb lenne) Ott vannak a spam-ek, a vírusok, a trójaiak, a netes pedofília, a mit tudom én mi. Ezekre nem jut ember, mert üldözik nagyit, aki megosztott 4 zeneszámot a neten...
Magyarországon van 20 rendőr-főkapitányság. kapitányságonként maximum 10 fó, aki az internetes bűnözéssel foglalkozik. (szerintem erősen túlbecsültem a számukat) vajon hányan szolgálják ki a zeneipart ezek közül, (és VOLNA ALTERNATÍVA!) és hányan foglalkoznak tényleg a társadalmat veszélyeztető, valódi bűnözőkkel? Azokkal, akik a széles rétegeknek okoznak kárt, nem egy szűk érdekcsoportnak. Igaz, azoknak van pénzük, meg tudják fizetni a politikusokat, hogy hülye törvényeket hozzanak. És van képük lobby-nak nevezni, mikor sima megkenés...
Szóval, valóban széles körben létezik a warez, de egyrészt, ez egy kétoldalú érem, másrészt sajnos nagyon is természetessé vált, semhogy hagyományos eszközökkel hatékonyan fel lehessen lépni ellene. Mikor ráadásul értelme sincsen sok.... Ugyanis volna alternatíva, csak használni kellene. -
#7902 Érdekes cikk a forbes-on.
Gaming gets a tail clip
A lényege: egyre kevesebben vesznek boltban játékot.