17438
  • Cat 02 #7981
    Hát én már megszoktam egeret, szal tuti nem fogok átváltani, konzol meg méginkább felejtős, meg amúgyis, 15 éves tv-n nem hiszem h menne :D
  • Istencsászár
    Biztos van olyan aki csak konzolon FPSezik, van aki csak pécén, nekik nincs összehasonlítási alapja, nekem van, mert mind a kettőn FPSezek, persze én megértem és el is fogadom hogy vannak olyanok akinek a kontroller nem fekszik, bár ez is olyan dolog amit az ember hama megtanulhat, és belerázódhat, de nem 1 óra konzolos FPS után kell félredobni h mekkora szar... nekem sem ment elősre, mert teljesen más, más élményt ad mint az egérrel játszás.
  • Neton
    Mindenben van igazság. Tény,hogy a PC-t karban kell tartani és ésszel fejleszteni. A konzolnál (X360-nál főleg) simán lehet hibás maga a konzol. Ez ugyan olyan macera, hogy 3x visszaviszed a gépet és 3x rosszra cserélik ki. Ez mondjuk azért PC esetében nem mindig van így. Hozzá teszem, ki lehet fogni itt is ott is szériahibás terméket, tehát ezen nem érdemes vitázni. Az másik kérdés, hogy PC-re képtelen rengeteg kiadó optimalizálni az engine-t, viszont kapunk patchet hozzá nem sokkal később. Konzolra régen a patchelés lehetetlen volt, tehát muszáj volt jól megcsinálni elsőre, általában sikerült, de sok esetben nem.

Ami a Halo-t illeti, úgy tudtam az tps és nem fps, de lehet én tévedek. :)

De vissza az eredeti témára, ha mondjuk rendesen optimalizált gámákat adnának ki a kiadók, nem portolt fosokat, akkor simán lehetne milliós eladásokat produkálni PC-n is szerintem.
  • Cat 02 #7978
    De most aki konzolon fps-ezik és pc-n nem annak nincs összehasonlítási alapja, aki meg először multizik pc-n annak 100 % h vannak rossz tapasztalatai, illetve kevés sikerélménye van.
  • Dante73
    Nálam a hasonló gondok NAGYON ritkák. Akik rendszeresen belefutnak, azok tényleg konzolozzanak inkább. Mert a gépet ugye rendben kell tartani. Ha játszol vele, ha nem.
    Ha van egy jól működő géped, egyszerű badarság, hogy a konzol kényelmesebb.
    Az ismét nem helytálló, hogy plazmán jobb játszani, ezért konzol... PC ugyanannyira kiköthető plazmára. Kontroller kapható hozzá, ez sem érv.
    GTA-t például én úgy játszom, hogy kontroller, + egér, bill. Embert sokkal jobb úgy irányítani, a lövés sokkal pontosabb, viszont ha kocsiba szálltam, akkor a kontrolert felveszem az ölemből, és azzal folytatom. (ezért örülnék, ha FPS nézetbe lehetne váltani a 4-ben. Akkor kormánnyal tolnám...)
    Itt nem kényelemről, egyszerűségről van szó. Megszokás, ízlés kérdése csupán.
  • Zóanagyvarázsló
    Én szoktam látni fórumokon, hogy még normális hangkártyával is vannak problémái a témához értőknek is. Alaplapi hangkártyával pedig pláne megeshet.
  • Balumann
    Igen, de ha olyan hardvereket vennének amik biztosan jól működnek, vannak hozzájuk megfelelő driverek, és nem régi (agp, ddr, stb.) alaplapba próbálja belerakni a legjobb AGP-s videókártyát meg mindenféle memóriát, akkor kevés esély van kompatibilitási problémára. Ésszel kell fejleszteni, letesztelni az elején hogy nincs-e valami probléma.
    Nekem 1 játéknál sem kellett eddig állítanom a hardveres gyorsítást.
  • Zóanagyvarázsló
    Plusz:

- kompatibilitási hibákból eredő fagyások, hibák (minden egyes játék esetében akad jó pár, ha a többség ritkán is fut bele)
    - új drivert esetleg nem szereti mindegyik játék
    - szívatós védelmek visszaüthetnek (pl. nem indul el a legális példány sem, működő törés még nincsen)
    - különböző játékok különböző fokú hardveres gyorsítást szeretnek (DirectSoundra gondolok)

Nem panaszkodom, nekem elvétve van problémám, de van egy sor apró buktató PC-n, amibe bele lehet bukni. Ezekkel foglalkozni pedig nem szórakoztató, pár percig sem. Persze ha kényelmességről van szó, akkor a PC mellett is szól valami, amit említettek is: a HDD-ről való játék. Ez számomra is nagyon fontos.
  • wedge31
    Jah ,ezekhez nekem is diploma kell olyan komplex folyamatok
  • Balumann
    Nekik a telepítés a bonyolult, meg az a 3-4 hónaponkénti videókártya driver frissítés, meg kb. 1 évente windows újretelepítés...
  • wedge31
    Én igy játszok pc-én : egy gomb be ,két katt és megy a játék ,két katt kikapcs ,valószinü nem te vagy a példád által emlitett atomfizikus ha ez neked bonyolult
  • CS@
    Így egyetértünk.
    Csak ne próbáljuk megmagyarázni, hogy azért mert sok sok játékos valamit csinál az már mindenképp jó is lesz, mert ugyanolyan szar FPSezni gamepaddal, mint GTAzni billel, hiába csinálja ezt sok játékos.
  • Zóanagyvarázsló
    Nem a PC-s CE-k a soványak, a konzolosok is, ez platformfüggetlen. Van néhány eset, amikor egy PC-re később érkező játék már nem kap gyűjtői változatot (AC, ME - bár az utóbbi a lengyeleknél kapott), de ez inkább a megkésettség oka. Tudtommal a Bully is csak PS2-n rendelkezik szép változattal, pedig azóta még három platformra megjelent.

Egyébként a spóroláson kívül nem tudok másra gondolni (mintha vagyonokba keülnénak...), nyilván arra jutottak a kiadók, hogy az emberek megveszik a silányabb kiadásokat is. Egyébként ez régiófüggő is, például a nagy szláv kiadól 1C/Cenega, CD Projekt saját játékaikból, a Kelet-Európában sikeres műfajok képviselőiből erőltetik a külsőséget, van néhány szép darabjuk.
  • Istencsászár
    Vannak akik játszani akarnak... bekacsolni a masinát és fél percre ár már a játszani minden gond nélkül, amikor megunja akkor egy gombnyomással kikapcsolja. Ez nem kényelem meg nem hozzáértés, hanem ennek igy kell működnie. Ettől még még az ember lehet mérnök vagy atomfizikus is...
  • Istencsászár
    Ok, félreérthető volt. Akkor ugy mondom hogy konzolon is az FPSek az egyik legjobban fogyó játékok pl COD meg a többi multi. Aztán ott van a MS egyik legnagyobb frencsájza a HALO ( gamerankings 93% ) ami nem más mint FPS. Ott van a Sony 1-2 nagy frencsájza a Resitance 2 ( gamerankings 89% ) és a Kllizone 2 ami szarrá büntet mindent azok szerint akik látták GCn, természtesenen ezek is FPSek.

GTAt billentyűzeten a játszani elkeserítő dolog hiszen a java része járművezetésből áll amit billen max nyilak nyogogatásával tudsz irányítani ami hogy is mondjam... szar, nem játékra való. Amit nem kormánnyal kell játszani ( árkéd autósok meg ilyen GTA félék ) az kontrollerrel lett kitalálva.
  • wedge31
    A kényelem / ami valójában lustaság / és a gondolkozás elkerülése valamint minden csutkáig leegyszerüsitése hogy a casual tömegek is megértsék ,ettöl lesz a konzol bizonyos tipusu embereknek olyan vonzó.
  • CS@
    Szerinted a GTA –t tökéletesen lehet játszani billentyűzettel, azt bizonyítja a sok sok millió PCs játékos?
  • CS@
    1. Nem nagyon tudok túlzottan hozzászólni, mert engem csak az NHL érdekel ezen típusú játékok közül, abból meg az uccsó, amit konzolon néztem messze szarabb volt a PCsnél. Ettöl még a többi hasonló játék lehet jobb konzolon.
    2. Eszméletlen baromság. Nekem van olyan ismerősöm, aki nem tud NHLezni gamepaddal, és billentyűzettel nyomja, pedig ha 4en játszunk, még akkor is jutna neki szabad gamepad. Bár tény és való, hogy én se tudok szinte megmozdulni se billentyűzettel és nem is játszanék vele gamepad nélkül, de ez nem változtat azon, hogy ez az állítás így badarság.
    3. Ez neked a nagy kényelem, hogy odamész, kinyitod, beleteszed a lemezt, becsukod, visszamész? Nálam 2klikkelésből elindul…
    4. Ebben egyetértek. HDTV n való közös játék sztem is jobb lehet, mint nálam a 21es moncsin.
    5. Mint említettem tojok az összesre kivéve az NHL –t.
  • Balumann
    3-4ezerért már lehet kapni normális gamepadot, amivel azért lehet nagyon jól játszani sportjátékokat is (én nem vok sport kedvelő, de a Freak Out -ot pl. azzal játszottam). Vagy ha vesztek egy jobbat (bár az olcsóbb is) meg lesz 10 vagy akár több év után is... (nekem is már több min 3 éves a Genius, 2 stickes gamepadom és teljesen jó, pedig használom sokszor, főleg armed assaultban időnként, sőt még flight simulatorhoz is nagyon jó :D).
  • Istencsászár
    FPSt tökéletesen lehet játszani, sok sok millió konzol játékos bizonyítja. Természtesen ezt meg kell tanulni, de aki konzolon játszik az 1-2 játék után tökéletesen beleszok, és természtesen ez nem egér mert nem pixel pontos bár a hard pró HALO, COD kockák még erre is képesek... vagy akárki aki sokat gyakorol ugyan ugy mint a pécé pró gémerek, bár ott az fps, hekkelt cfg meg minden más beleszámít. A kontroller játékra lett kitalálva, a billentyűzet meg gépelésre.

Én már nem is akarok érteni hozzá, de mégis mit kellene? netán te programozó vagy? vagy van valami informatikai végzettséged? mert nekem van:)
  • Neton
    A sport játékokkal viszont ha nem vagy kibékülve, mint pl én, akkor FPS-t tolni X360-on igen nagy szívás. RTS nem is létezik konzolra, nem véletlenül. Szóval a konzol egyetlen előnye, hogy a sport játékban jobb az irányíthatóság, ami tény. Fifázni én is csak PS2-n szoktam, mert már elszoktam a billentyűzettől. De eszembe sincs bármi mást tolni konzolon, ami PC-re is megjelenik. Szebb grafika, jobb irányíthatóság, extra tartalmak. A konzol akkor jó, ha nem értesz a PC-hez vagy nincs kedved telepítgetni. Nem véletlen, h usa-ban a konzol a menő. :) Ahogy Walter is mondja: Dumbasses :)
  • Istencsászár
    1, Mert szar a konzolos verzióhoz képest az összes.
    2, Kontroller nélkül játszhatatlan szóval ha már kontroller akkor konzol
    3, A lájv és a konzol nyujtotta kényelem , csak betolom és már megy is...
    4, a sport játékok sokkal élvezetesebbek konzolon és HDTVn illetve amikor ismerősökkel, barátokkal összejövünk és Fifázunk, akkor csak wireless kontrollert kell vinni semmi mást...
    5, bárhogy nézem a konzolos sport játékok mindig is jobbak voltak a konzolon, és aki sokat fifázik, akinek ott figyel a polcon a Fifa 08, Euro 08, Fifa 09 annak csak a konzol az ésszerű választás, nincs alternatíva
  • DarkSector
    kb valami hasonló oka lehet, mint az irányítás.
    gáz focizni szerintem bill+egérrel, ahhogy fps-t nehezebb konzolon.
  • saxicola
    "Látványosan próbálod az összes lehetőséget visszavezetni warezra... ne erőltesd."

Ez az írásaim félreértelmezése. Én a megoldást keresem arra, hogy a PC játékokat újra felvirágoztassák. A konzolosokkal nincsen semmi bajom.

Én a PC-s CE változatokról írtam, hogy semmit nem adnak az árukhoz képest. A Red Alert CE, a Crysis CE szinte semmit nem ad.

Ja és a Fifához visszatérve. PC-n is jó meccseket lehet játszani. Én a gyengébb grafikájú UEFA EURO 08-cal jól eljátszottam a haverokkal. Igaz ingyen volt (nyertem). Te PC-n miért nem játszanál FIFÁT?
  • saxicola
    Nem rossz.
  • Istencsászár
    kép lemaradt

élőbe még szebb...
  • Istencsászár
    Nem értem miért kellett a szép dobozokat kivonni ( biztos volt oka, gondolom te tudod, mármint az egységesítésen kívül ) , de ettől még a gyüjtői kiadások lehetnének szép díszdobozba, nem pedig egy kicsit nagyobb max fém tokba rajta egy huzattal... persze ezek is változóak mert amihez adnak sok dolgot azok nem szokványos dobozban vannak, pl mostanában az Alone 5 CE tetszett a legjobban, ez igényes és még sem rivalkodó mint pl a Stalker szütyő, ami szintén jópofa félreértés ne essék.
  • Istencsászár
    Nézzük. Ismerősi köromben sokan fifáznak konzolon, megjelenés napján 5en vettük meg... pécén akkor se fifáznánk hogy ha ingyen adnák és még fizetnének is érte.

Látványosan próbálod az összes lehetőséget visszavezetni warezra... ne erőltesd.

"Ez egy bizonyíték"

Nem, ez bullshit.
  • saxicola
    Helló!

Nézzük a Fifát. Vajon miért nem fejlesztették a PC-s változat grafikáját éveken át. Azért, mert ha ugyanazt kaptuk volna mint a konzolosok akkor ők is inkább letöltötték volna a PC-s változatot. Ez egy bizonyíték (bár csak közvetve).
  • saxicola
    Én csak a saját elméletemet írtam le. Szerintem kulturáltan, tehát én is ezt várom el mástól.
  • Zóanagyvarázsló
    Már megbocsáss, de ha alacsonyak az eladások, mi a frászért lenne teletömve minden földi jóval? Nem térülne meg.

Meg lehet nézni, hogy egy olyan sikeres játék folytatásánál is, mint a Fable, milyen nevetséges CE-t adtak ki végül. Szánalmas. Bár aligha lesz ez a siker kerékkötője ebben az esetben - ha a CE előrendelést bizonyára sokan lemondták.

Viszont a CD Projekt valóban próbál ebben is többet nyújtani, bár időben kissé visszanézve tőlük sem kell elájulni, vlaha ez terméseztes volt. (A budget szériáik viszont nagyon nem tetszenek.)
  • Dante73
    1; Crysis grafikája lenyűgöző. Konzolok jelenlegi generációja képtelen volna megjeleníteni. Konzoloknak még 3 éve van, az új generációig. Tehát ha nem kapunk a crysisnál szebb grafikát a közeljövőben, nyugodtan elmondhatjuk, hogy a konzolok fogják vissza. Ugyanis, a mai gépek, mondjuk egy 4870 már nem képtelen megjeleníteni, normális sebességgel.
    Emlékszem, nem rég a kezembe került egy PS. Ismert játékkal, a CMR2-vel. Ég és föld a grafikája, egy pc-hez képest. Kíváncsi leszek, látunk-e ekkora különbséget az elkövetkező 3 évben. Ha nem, akkor nincs mit szépíteni, a konzolok miatt nem látunk. Mert a PC-s hardwerek bizony nagyságrenddel erősebbek a konzoloknál. És mégsem szebbek sokkal a konzolportok, pedig maximum egy másik textúracsomag kellene, plusz kis optimalizáció.
    2; Üzlet. Jelenleg, 2 gyártó van talpon, tulajdonképp. Mindkettő szarul áll. Innen a verseny már nem igazán tesz jót. Mert ha az egyik meghal, (és erre megy ki a játék) akkor mi játékosok nagyon, de nagyon megszívjuk.... Ha lenne 4-5 nagy, igazad lenne, teljes mértékben. Így már kockázatos a dolog.
    3; Witcher, mint példa kiváló. Magyar szinkron, színes könyv, ígényes csomagolás, térkép. Mindezt olcsón, a mai árakhoz képest. Nekik megérte. Talán, mivel a játék igényességében is bíztak, megkockáztatták, nyertek. Persze, ha valaki eleve szart árul, még szép, hogy nem kockáztatja meg. Itt sem az alacsony eladás a gond, aminek a létezéséről lehetne vitatkozni, (ugyanis mindig azt látjuk, hogy konzolra több játék jelenik meg, az adott játék jobban fogy, a végelszámolás viszont mást mutat..., kissé érdekes, ez is) a minőség. Amibe egy térkép is beleszól.... Persze, az adott játék igényessége eleve eldönti a dolgot. Vagy vegyük nagy kedvencem, a TDU-t. Az autós játékok kategóriájában, mindent visz. Mégis, a legkisebb mértékig sem volt igazi siker. Egy olyan platformra hozták ki, amin eleve az MMO nem népszerű, (márpedig, ez az!) a PC-s kiadást, ami valljuk be, józan ésszel nagyobb sikerrel kecsegtetett, már csak a téma miatt is, magasról leszarták. Ugyanis konzolon hatalmas az autós játékok konkurenciája, míg a PC jelenleg elég szűkösen áll. Az MMO ott nem, míg PC-n népszerű. Ha nem szarják ismét torkon a PC-seket, Kapunk egy színes kézikönyvet, színes térképet, kijavítják a bugokat, azonnal, mekkora siker lehetett volna? A jelenlegi hozzáállással, eleve bukásra volt ítélve, PC-n. Nem, ők az M$ netjét kívánták népszerűsíteni, terelni az embereket konzol felé.... Ezzel a hozzáállással nem is LEHET PC-s játékot sikerre vinni. Pancserek. Nincs itt min csodálkozni, nincs miért sírni, pláne nem a warez miatt... Igényesen kell dolgozni, ígényes terméket, igényes csomagolásban kiadni, és a warezos is vásárolni fog. Mert plefföli a pofáját. Egy NFS-t "ellopni" nem bűn.... (érzésre, legalábbis.) Nézz meg egy Witcher, és egy NFS fórumot. Mekkora a hsz-ek alapján a warez aránya? Elképesztő a különbség.
    Szóval, nem olyan egyszerű ügy ez. Minden éremnek két oldala van. Bármit is állít Saxicola, elgondolkozni érdemes rajta. Az igazság lehetősége benne rejlik a mondanivalójában.
  • Chocho
    "Én a jövőről beszélek. Nem fognak túllépni a Crysis grafikán, mert akkor a konzolosoknak nem lehetne annyi játékot eladni."

Ez egy orbitális nagy marhaság. Semmi bizonyítékod nincs rá, és logikai fokon sincs értelme.

"Ja beszélnek, de semmi konkrét lépés. Vagy arra gondolsz, hogy az NVidia szemét módon hat a készítőkre. Pl. ATI kártyán rosszabbul fusson."

Ez üzlet. Ez versenyre buzdítja a gyártókat és nekünk ez csak jó. :)

"Én a többségéről beszéltem. De a Fallout 3 CE drága ahhoz képest ami benn van. A Crysis CE és a Red Alert 3 CE pedig röhej."

Már megbocsáss, de ha alacsonyak az eladások, mi a frászért lenne teletömve minden földi jóval? Nem térülne meg.
  • Neton
    Én mondjuk azt mondom, hogy a csilli-villi játékok helyett a játszahtóságra és a történetre kell keményen rágyúrni. A látvány az kb 5 percig köt le. Persze az is király, ha szép a grafika, de ha a story jó és élvezetes a játék, ráadásul pörgős is, akkor a grafika huszadrangú. Lásd idén a Mass Effect-et (igaz, konzolra tavaly jelent meg ugye), grafikailag nem akkora szám (ettől még szép nagyon), de a story sokkal fontosabb szerintem. Bár anno a magyartanárom azt mondta, hogy irodalmi műveknél nem a story a lényeg, de szerintem 1 játékban nagyon fontos. Far Cry 2-nél pl a játékmenet nulla, a story se akkora ász, egyedül a grafika szép. Ez kb 1 napig érdekes, utána már vonakodsz játszani. De itt van pl a Spiderman - Web of shadows. Grafika bugos mint állat, de pörög a játék és jó a story is, szóval jobban leköt. Persze ízlések és ficamok, de ha PC-re akarnak jó eladási statisztikát kreálni, akkor csináljanak meg 1 játékot bugmentesre, optimalizálják normálisan, legyen jó a story és játékmenet és reális ára. Ne a warezt szidják, mert X360-ra ugyanúgy van warez, csak macerásabb kicsivel maximum. Szóval a kiadóknak el kéne gondolkozniuk, hogy miért pang a PC piac. Persze itthon más a helyzet a fizetések alacsonyak, játék árak magasak, de ez már 1 másik tanulmány témája lehetne. :)
  • Zóanagyvarázsló
    Én is ezt mondom, bár az elkövetkező egy-két évben (nextgenig) már akár lenne is értelme "techdemózni" (felső-középkategóriából is ki lehetne hozni álleejtős, konzolt verő dolgokat, de ugye kinek van erre 20-30 millió dollárja?), nekem mondjuk ez sem hiányzik.
  • Istencsászár
    Természtesen ez így van, a határ mindig a csillagos ég a pécé szemszögéből, csak felvetődik a kérdés hogy ez kell e nekünk? pl a krájzis kapcsán ami tökéletesen tükrözi ezt... szerintem nem kell.
  • Zóanagyvarázsló
    Annyi igazsága mindenképpen van neki, hogy a konzolok relatív gyengesége annyiban visszafogja a látványt, hogy nem feltétlenül fogják annyival látványosabbra polírozni a PC-s verziót, amennyire tehetnék. Illetve Crysis szintű techdemókat sem lehet várni, mert a multiplatformmá váló Crytek aligha fog már hasonlót prezentálni. Bár nekik a következő igazi nagy dobásuk úgyis a következő generációra (ők PS4-et emlegetnek, de egyelőre még a bilibe lóg a kezük) és PC-re jöhet.

Nemcsak a hardverek állnak erőben sosem látott közelségben egymáshoz képest, de egy igazán superior verzió költségeit sem vállalja fel senki, és igazuk van.
  • Istencsászár
    Jövőre jönnek ilyenek hogy Resident Evil 5, Final Fantasy, Heavy Rain, Forza 3 ( talán ), GT5 2010, God of War 3 us majd valamikor tuti büntetés, Alan Wake stb... és ezek szebbek lesznek, vagyis nem lehet összehasonlítani hiszen más motor ahol másban szépek, de mindenkép gyönyörű és jó játékok jönnek olyanok amiket eddig még nem láttunk... Itt most nincs az a helyzet mint a PS2 idejében hiszen az a hardwer lepkefing gyenge volt, de ígyis csoda hogy miket tudtak belőle kihozni, ezek a mai konzolok erősek, és nem lesz olyan nagy különbség a generáció végén mint az előző generációban, a játékok java része pedig multiplatform ami kisebb eltérésektől eltekintve mind a három platformon ugyan ugy néz ki vagyis PS3 < Xbox 360 < PC
  • Ry0K3N
    "beszélsz beszélsz, támaszd is alá..."
    bagoly mondja verébnek :D
  • CS@
    „A grafikát nem fogják fejleszteni, mert akkor a konzolosok látnák, hogy mennyire siralmas megjelenítésre képes a masinájuk” – Ez aztán irdatlan nagy baromság. Eddig se volt így és ezután se lesz.
    GTA SA kijövetelekor már réges-régen messze szebb játékok voltak PCn(de talán még konzolon is), mégis a sok csilli-villi nem überelte a külsőre már kicsit idejétmúlt GTAt. Amikor már messze szebb játékok vannak PCn, mint konzolon, akkor se jön ki egy GT vagy egy FF PCre, és itt csak azokról írtam ami engem érdekel, ott vannak még olyanok, mint a verekedős játékok, meg jó ég tudja még mik, amik szinte nem is léteznek PCn. Úgyhogy ilyen idióta okból nem hinném, hogy a fejlesztők a következő 4évben leállnának a további grafikai fejlesztéssel.