52
 • Epikurosz
  #52
  Védjed őket.
 • kukacos
  #51
  Csak tájékoztatásképp, a GYES 28k, a GYED az a fizetésed 70%-a az első hat hónapban, utána legfeljebb havi 80k. Két és fél évig kapod, de ha két év múlva szülsz még egy gyereket, újrakezdődik. Ha két évente szülsz három gyereket, akár 6 évig havi 80k-t kapsz az államtól.

  Összehasonlításképp: Angliában 1 hónap a GYED és 5 hónap a GYES, ami itteni mércével mérve még nevetségesebb összeg (kb. annyi, mint a magyar GYES), 6 hónap után pedig senki sem ad semmit, menned kell dolgozni, vagy eltart a férjed. A bébifelvigyázó és a bölcsi simán lehet a fizetésed fele (havi 500-1000 font), ha kevesebbet kapsz anyukaként, ciki. Ja és egy másfél szobás semmi kis lakásra itt is minimum tíz évet kell két embernek gyűjtögetni, ha ketten átlag körül keresnek és nincs gyerek. Néha csodálom, hogy az angolok egyáltalán el tudnak indulni az életben, viszont panaszkodni jóval kevesebbet hallom őket, mint otthon a jól kereső orvos rokont.

  Adalék: http://index.hu/gazdasag/magyar/kiadas080408/
 • aaaaa
  #50
  Erre mindig azt szoktam mondani hogy egy buszvezető, vagy teherautó sofőr, hogy tud keményebben dolgozni ? Itt is annyit vezet, ott is, gyorsabban sem mehet, csak ott megfizetik. A pénztáros is ott ül kasszában egész nap ,és ha jön a vevő üti a gépet, "keményen".
  Én meg azt mondom hogy, ha van egy ezer éve megépített lakótelepi parkoló ahol leginkább az ott lakók élnek , és mindig van hely, aztán egyszer csak odatolja a képet egy parkolótársaság, hogy magának gyűjutse a pénzt, az pofátlanság. És ez nem belváros. Nem old meg semmit, csak jól kitolnak pár ott élővel aki ezentúl kénytelen gyalogolni, mert adminisztratív okokból többé nem tarthat autót, mert nem oda van állandóra bejelentve stb.
  Az autó luxus ??? Pont a hetvenes éveket idézi. Nehogy a 21. században akkora luxus legyen, hogy valaki vegyen egy bármilyen szakadt romot. Egy erős dohányos többet költ cigire , mint ha nap mint nap autózna 30-40km-et. Tüdőrákosra bagózni magunkat persze soha nem hangzik el hogy luxus lenne...
  Gáláns gyerektámogatás ??? Miről beszélsz ? Arról a havi 13 ezerről amit családi pótléknak adnak, vagy a GYED 28 ezer forintjából tartsd el a gyereket ? Csoda hogy nem rohannak gyereket gyártani az emberek. Az átlagfizetés a józan ésszel gondolkodók számára nagyon kevés a gyerek normális felneveléséhez.
  Persze a lumpen és kisebbségi rétegek gyártják ötösével a gyerekeket, a kapott segélyeket elisszák, eljátékgépezik , aztán ha éhes a picike, majd lop magának kaját...
  Miért látod ugyanazokat az autókat ? Mert a csórónak két lehetősége van. Vagy vesz új autót 10éves részletre, vagy vesz használtat 500 ezer kilométerrel 100 ezret futottnak hazudva, amit már valaki lelakott. Ekkor inkább az újat választja. Mert a többször EU szabályoknak ellentmondónak minősített regisztrációs adó sikeresen megakadályozza, hogy jó minőségű nem szétbarmolt 10 év körüli használt autót tudjon venni fillérekért.
 • kukacos
  #49
  Aha, hatvan évesen is? Ami meghökkentő Angliában, hogy milyen agilis és munkaképes az idős korosztály. Mo. ebben fasorban sincs.
 • kukacos
  #48
  Gyalogosnak van elég hely, kerékpárosnak is. A szabad mozgás alkotmányos jog, aki akaratán kívül nem tud máshogy közlekedni, megérdemli a köz figyelmét. Az autó *luxus*, és nem alkotmányos jog. Ezerféleképp el lehet jutni a munkahelyre. Más kérdés?

  A magyar adórendszer helyét sóval kellene behinteni, de a lakosság elöregedésének ehhez semmi köze. Régóta ismert, hogy az emberek gyerekvállalási kedve nem az állami szabályozás függvénye. Mo.-on van a leggálánsabb gyerektámogatási rendszer Európában, mégis itt születik az egyik legkevesebb gyerek. Reménykedj te is, hogy majd lesz bangladesi bevándorló Mo-on is 2050-ben, aki majd tologat a tolószékben.
 • Epikurosz
  #47
  "az átlagember itt sem él lényegesen jobban, mint otthon, viszont sokkal keményebben dolgozik. "

  Ekkora baromságot.
  Az átlag magyar 10 órát dolgozik naponta. Én inkább 12-őt, és gyakran hétvégén is. Ez már nem fokozható.
 • Epikurosz
  #46
  Bocs, nem 200, hanem 50 évet akartam írni.
 • kukacos
  #45
  Jól van, feladom, ennyi türelmem nekem sincs, falrahányt borsó. Továbbra sem érted, hogy nem a konkrét mo-i helyzetről beszélek, hanem a "használó fizet" elvről általában. Erről te rögtön áttereled a "tolvajtól lopni nem bűn" panelodra, függöny le és kész. Mi lenne, ha mondjuk elolvasnád, amit írok? Részletesen leírtam, hogy a parkolás miért nem "semmi", mik a költségei, de meg se hallod. Leírtam, hogyan segíti a parkolási díj a forgalom csökkenését, és miért érdeke ez a társadalomnak. Válaszként csak annyi jön, hogy "nemnem". Persze nálad is létezik az "én" és a "köz" pénze, a közt károsítani nem szégyen, sőt dicséretes, hisz úgyis csak ellopják.

  Angliában élek már két éve, rohadtul nem érint a bp-i parkolás és díjai. Első kézből tapasztalom, hogy az átlagember itt sem él lényegesen jobban, mint otthon, viszont sokkal keményebben dolgozik. Persze a tartós fogyasztási cikkek és a számlái neki relatíve kevesebbe vannak, a lakása viszont sokkal-sokkal drágább. Érdekes módon ugyanazokat az autókat látom Mo-on is, mint itt, 3-4x-es nettó fizu mellett ordít, hogy Mo-on erőn felül költünk autózásra.
 • Epikurosz
  #44
  kukacos gondolkodását reductio ad absurdummal lehet a helyére tenni.

  - Miért nem tiltják ki a gyalogosokat is a belvárosból, a biciklizőkkel együtt?
  - Amikor beindult az akadálymentesítés, milliárdokat költöttek, hogy egy kisebbség, a mozgáskorlátozottak szabadon tudjanak mozogni. Persze, még mindig gyenge a helyzet, csak megemlítettem, hogy így is lehet gondolkodni.

  Bármilyen adónak csak akkor van értelme, ha megfelel az ésszerűség, a tisztesség és az egyenlő teherviselés követelményeinek.

  Vegyük pld. a gépjárműadót. Mire fel szedi be ezt az állam? Vagy ott van sok más adó, túl sok van belőlük. Annyira bonyolult, átláthatatlan, bürokratikus és korrupciónak kedvező adórendszer, és egyáltalán közigazgatás van Magyarországon, de Európa legtöbb államában, hogy az már elviselhetetlen. Megöli, megfojtja a dolgozó állampolgárokat. Az európai társadalmak elöregedésének ez az egyik, talán legfontosabb oka, a kizsigerelő, kizsákmányoló, és két parazita réteg (egy elit, és egy lumpen) érdekeit szolgáló adó- és TB-rendszer. Ha ezen a középosztály nem tud változtatni, akkor tényleg kiirtják az európai lakosságot, és 200 év alatt afrikaiakkal meg ázsiaiakkal rakják tele Európát. Én már rég harangozom, de csak kisharanggal. Félre kell verni a nagyharangokat!
 • aaaaa
  #43
  Igen, és a nagyon kultúrálatlan Németországban ingyenes a nem összemérhetően több autópálya a személyautók számára , Ausztriában kevesebb mint a fele az éves díj mint nálunk , Svájcban kb. a harmada...

  Fizetős kapu ... ne viccelj már, a Budapest-Kecskemét szakasz az M5-ösön több mint 6 ezerért ??? Európa legdrágább autópályája volt...
  Micsoda kár, hogy ez is olcsóbb lett, ugye ???
  Meg kéne fizetni a pénztárost aki havi 60-70 ezerért üldögél a Tesco-ban, vagy máshol, mosogat, takarít, áll a pult mögött, vagy robotol az irodában egész nap éhbérért... Angliában kb. 5x annyit kap ugyanezért a munkáért, bár bizonyos területeken valóban drágább a megélhetés,de mégis több marad neki. Mi köze ennek a hetvenes évekhez? Akkor sem fizették meg az embereket(még ennyire sem), sőt a párttitkár elvtárs megmagyarázta, hogy azért olyan kevés a fizetés mert nem dolgoznak az emberek...
  A másik, ha elmegyek a házam elől egy másik hasonló díjszabású helyre, senkitől sem veszek el helyzet, mert az én (lakossági engedéllyel) foglalt helyem felszabadul (oda állhat más), tehát hely nem lett se több, se kevesebb, de a maffia már kaszál is.
  Ha ezt nem érvényesítjük... Úgy érzem komolyan érdekelt vagy a fizetőparkolás terjedésében anyagilag is, máskülönben nem védenéd ennyire... A lopásnak nevezett csúsztatásod meg egyenesen pofátlanság. Ellopod a tolvajok pénzét, akik a semmiért is pénzt akarnak harácsolni ? Az hogy az effajta a rablás legális, csak lobbizás kérdése. Az útonálló tolvaj is így működik, csak mellette nem állott a törvény.
  Tudod a parkolási díj rohadtul nem az autósok vagy az emberek érdekét szolgálja, ezt is csak az meri hazudni, aki érdkelt a dologban.
  Jó kis ürügy, hogy meg lehessen indokolni egy pofátlan sarcot.
  Fél óra, egy óra ingyenesen, és akkor senki nem fog ottragadni. De amíg ezek a Maffia kft-k többszörösen bizonyítottan szándékosan átverik az embereket, és sokszor ok nélkül is bírságolják az embereket, és mindemellett SEMMIT nem tesznek a probléma megoldásáért, vagy új parkolóhelyek létesítésért, addig ne haragudj, de teljesen csak lehúzásnak tartom ezt a parkolási rendszert.
  Az meg nem igaz, hogy ezáltal lényegesen több hely van . A helyek amúgy is szinte mindig tele vannak, több autó akkor sem fér be, ha aranyért adják. A te kifacsart gondolkodásmódod szerint ha egy helyi lakos vesz egy autót és kap rá lakossági parkolási engedélyt évi több milliót lop el a maffiabandától... Tudod mit ? Azt kívánom, tegyék minél többen, csak azért, hogy még kevesebb pénze legyen ezeknek a mocskos lehúzós bandának.
  Ha a szlovákoknál meg lehetett szüntetni, itt is lehetne, és senkinek sem kerülne semmibe, csak azoknak, akik ekkor a kieső "tőlük ellopott" pénzből nem tudnak szép új tengerparti villákat építgetni.
  A segélyekből élő réteg meg úgyis megkapja az legjobb ellátást, bármi is van, ha az orvos nem szeretne túl korán elhalálozni a család "szerető" gondoskodásától... (és gondolom tudod kikre gondolok)

 • kukacos
  #42
  Felejtsd már el a ki nyúl le mit kérdést, abban hitvitát lehet folytatni csak. A pénzelosztási modellekről van értelme beszélni. Azt akarod elérni, hogy a közösen befizetettből (benzin adótartamából) álljuk a parkolás költségeit. Persze szerinted a parkolásnak nincs költsége, pedig van: odamenve dugót okozol, teleszennyezed a levegőt, elveszed más helyét, mert kevés van, a másiknak kárt okozol, mert nem talál helyet. Ezt fizeted meg a díjjal.

  Türelmes leszek, és elemi közgazdaságtan következik. Egy közösség a következő esetekben szokott közös kasszát felállítani: 1. ha a közös szolgáltatás használóját nem lehet kideríteni vagy nem éri meg, mert relatíve mindenki keveset használja (pl. járda), 2. ha biztos, hogy mindenki közel azonos mértékben veszi igénybe, mert nem éri meg túlfogyasztani (pl. egy adott parkolóház parkolói - egy autó általában egy helyet foglal el), 3. a használat annyira véletlen, hogy a kockázatot szétosztva egy biztosítási forma a legjobb (pl. TB).

  A parkolás lehetne a 2. eset, de csak ha a használók várhatóan egyenletesen terhelnék a helyeket és az okozott költségek egyformák. Ez nincs így. Bp. belvárosában parkolásra lényegesen nagyobb az igény, és az okozott terhelés is nagyobb. Igazságtalan lenne azokkal megfizettetni ezt az extrát, akik ezt nem veszik igénybe. Hiába hőbörögsz, hogy te ezt már megfizetted: minden autós ugyanezt mondhatná, tehát minden autós alanyi jogot formálhatna belvárosi parkolásra, de a fizikai valóság az, hogy nincs és nem is lehet a Magyarországon közlekedő minden autónak dedikált parkolója a fővárosban. A városi parkolás drágább és pont. Ha ezt nem érvényesítjük a használó felé, akkor azok, akik ingyen veszik igénybe, biztosan többet vesznek ki a közösből, mint amit beletettek, magyarán lopnak, ami nem szép dolog.

  A másik probléma pszichológiai: ami ingyen van, az előbb-utóbb elfogy. Adott "A" autós, aki minden nap a belvárosban parkol, és "B" autós, aki megpróbál BKV-vel járni, ha tud, a vasútállomás mellett parkol, stb. Ha mindenki "A" viselkedését követi, a rendszer fenntarthatatlan. Nem lehet elegendő utat és parkolót építeni. Ha a társadalom nem segíti elő "B" viselkedését azzal, hogy "A"-t magasabb díjakkal sújtja, akkor a rendszer ütközőpályára kerül, és a végén "A" is szív.

  Magyarán a parkolási díj a te érdeked szolgálja: ha nem lenne, a nálad csóróbbak is a helyeden akarnának parkolni, még nagyobb káoszt okozva ezzel. Így most visszatartja őket a díj.

  Ennyit szájbarágásról, más:

  Csak javasolni tudom neked is, hogy tölts el egy pár évet Angliában vagy bárhol máshol a világban. Kicsit kiszellőztetné a fejed, és megtanulnál értékelni Mo-ban pár dolgot. Pl. a BKV-t.

  Kultúráltabb országokban az autópályáért tényleg helyben kell fizetni. Talán még emlékszel, volt Magyarországon is kísérlet az útszakaszra osztott fizetős kapukra, de a hozzád hasonlók sírását meghallgatták tehetséges politikusaink.

  "meg kéne fizetni az embereket" - újabb szlogen a hetvenes évekből. Bírom, hogy itt meglepő társadalmi érzékenységet mutatsz mindenki iránt, aki nem tud fizetni, #34-ben meg ostorozod az ingyenélőket... :)

  "De ha telik rá, hadd ne kényszerítsem magam" - ha telik rá, akkor tulajdonképpen mi a bajod a fizetős parkolókkal?
 • Epikurosz
  #41
  go to: #37
 • aaaaa
  #40
  1. Mi köze Szegednek Budapesthez ? Csúsztatsz kegyetlenül . Ilyen alapon miért nem árulnak csak egy autópályára érvényes matricát ? Aki egész évben csak az M3-ason jár, baromira nem érdekli hogy hozzátoldottak még 10 km -t az M6-oshoz és emiatt drágább a matrica. Én, mint budapesti, miért fizessem a Szegeden épülő utcákat, vagy parkolókat. Fordítva is igaz. De az utca készen van és kész volt 20 éve is, fizetőssé tenni lehúzás, semmi több, hiába mondasz bármit, mert a pénz 90%-a magáncégek zsebében tűnik el, és semmi új beruházás nem épül belőle max. újabb területeket sajátítanak ki a pénzből, meg új pakolóórákat vesznek, hogy még nagyobb területen szedhessék a sarcot. Szinte garantálni tudom hogy a parkolócégek bevételeiből, vagy az önkormányzatoknak a fizető pakolásból juttatott pénzekből még semmilyen ! parkolóház, vagy parkoló nem épült.
  Sőt még a meglévő utakat sem fogják a pénzből felújítani. A parkoló cégek arra is lusták voltak, hogy a havat ellapátolják a fizetős helyekről... óriási szolgáltatás...
  2. Hát nem tudom, szerintem akinek a havi miliós fizetése van és emellett drága autója, az is óvja, ha normális. Nem kell semmi extra luxuskocsinak lenni ahhoz, hogy ellopják vagy feltörjék.
  3. Persze fel kell zárkózni ? Mivel ? Az árakkal már megtörtént. Talán meg kéne fizetni az embereket, nem éhbért osztani nekik... Csoda hogy mindenki menekül innen, akár az életét is feladva Angliába meg mindenfele, hogy utolsó senkiként a legszemetebb munkákat elvégezve 5x annyit keressen , mint itt.
  4. Ehhez nincs mit mondanom, mert ez egy "liberális-nak" mondott párt gondolkodásmódja , aki legszívesebben a korrket orvosi ellatást is megvonta volna az emberektől, ha nem fizetnek,(mert drága), függetlenül attól hogy valóban tudnak-e fizetni.
  5. A BKV valóban szar, koszos, szagolhatod a büdös csöveseket, és néha lopnak is rajta. Ha még nem jártál pórul, szerencséd volt...
  Járjon rajta az, aki nem tud vezetni, vagy nem engedheti meg magának, hogy autózzon. De ha telik rá, hadd ne kényszerítsem magam , hogy a mocsokban utazgassak, sittes alakok között, főleg éjjel, 1 órát várva, hogy jöjjön a busz.
  6. Hidd el sokan örülnek neki. Az autózásból iszonyat pénzek befolynak.
  7. Ezt nem mondtam , de az főutak tudatos "felszámolása" évekig tartó felújítás és építkezés címén sokat ront a helyzeten. Ha már a nyugattal jössz, ott többnyire értelmesen tervezik az ilyen dolgokat, és kb. 3x gyorsabban el is készülnek vele. És a gyorsabb munka nem feltétlenül drágább, sőt lehet hogy még olcsóbb is , csak akkor a haverok cégei kimaradnak a buliból.
 • kukacos
  #39
  Szép menet volt... végül is előre tudtuk, mit várhattunk, de azért csak összefoglalom:

  1. a parkolás legyen ingyé', fizessék az üzemanyag adójából. Magyarán fizessen helyetted más, a szegediek benzinjéből fedezzék a te garázsod és parkolódat.

  2. a legszebb, hogy valószínű drágább autód van, mint megengedhetnéd magadnak, mert a széltől is óvnád. Magyarán rohadt sok pénzt költöttél rá saját mércéd szerint, hogy batár legyen, de aztán sírsz, hogy még többet kellene fizetni, azt már fizesse más vagy mittudodte hogy, csak ne te, ne, ne.

  3. tutira biztos, hogy elég sokat fizetsz, az autóra költött pénzed legyen elég mindenre. Nyilván kiszámoltad az autózás teljes költségét Mo-on, és ezt statisztikákkal tudod alátámasztani. Az, hogy máshol ennél is drágább az autózás, nem jelent semmit, Magyarország végül is nem a nyugathoz akar felzárkózni.

  4. Csak központi újraelosztás jöhet szóba, magyarán ahogy Kádár atyánk megmondta, majd a zállam kifizeti. Önrészt soha.

  5. N-I-N-C-S alternatíva. A BKV szar, lopnak rajta éjjel-nappal, ritkán jár és ugyanannyiba kerül, mint az autó. Csak a hülye megy busszal. Nyilván mindenki így gondolkodik, szóval legjobb lenne kivágni az egészet a fenébe, az autót meg kötelezővé tenni.

  6. örüljünk az autósoknak, mert ők az ország szíve, motorja, hehe, mert rengeteg adót fizetnek. Talán lehetne az autósok napja is pirosbetűs.

  7. dugókat kizárólag a tehetetlen politikai vezetés okoz, az autós nem. Egyébként is a politikusok hibásak mindenért, a közösségellenes magatartás pedig semmiért.

  Jó taktika floodolni egy csomó hülyeséget, mert nekem már nincs erőm tételesen megcáfolni, de értelmes ember alighanem levonja a következtetéseket. Nem gondolkodsz távlatokban, nem a megoldást keresed, csak azt, hogy neked épp most mi a jó. Mindez komoly kognitív disszonanciával és önigazolási kényszerrel párosul. Igazából csak keresztmetszetét adod Mo. elterjedt mentális deformációinak.

  Végül is azt hiszem, sajnállak: ott ülsz az autódban a dugóban nap-mint-nap, szentségelsz és izzad a tenyered, hogy megint felment a benzin és mennyibe kerül a javítás. De a Géza is most vett Audit, én is ki tudom izzadni a részleteket. Időnként van egy jó pillanatod, amikor benyomod a hifid full hangerőre és megelőzöl néhány mazsolát, akiket anyázhatsz. Ilyenkor elégedetten vigyorogsz.
 • valamit
  #38
  Alapvető dolgokkal nem vagy tisztában.

  "Utat kell építeni, és akkor nem lesz dugó."

  Lesz dugó. Ahogy több az út, több a kocsi. Nézz utána, mondjuk London történetében.

  "Az ország meg rohadtul nem attól pusztul, mert autóval járnak az emberek."

  De én se ezt mondtam. Azt mondtam, hogy az ország, ami körülvesz minket, attól pusztul, hogy mindenki csak ki akarja venni a részét a közösből és senki nem akar beletenni. Ezért olyan minden, ami közös. BKV, MÁV, utak, adók, stb.

  "Amúgy pont Te gondolkodású ("járjunk BKV-val, mert az környezetbarát") emberek szeretnek bankkártyával készpénz nélkül rohangálni, mert jaj ellopják tőlük."

  Ezt benézted, bankkártyával idén azt hiszem még nem is fizettem. Ellenben ugyancsak idén 1,5 millió forint készpénzzel utaztam a BKV-n.

  A többi, a nagyrésze meg egyszerű hiszti, hogy P+R így, meg BKV-n közbiztonság úgy, meg, hogy mersz mást mondani, mint én, stb. Utazz néhányszor busszal, meg vonattal és nem fogsz félni utána. A P+R parkoló se automatikusan használtautó kereskedés. És attól mert kint van és nem a belvárosban, simán lehetnek mellette ugyanúgy házak, meg élet, mintha mondjuk egy lakótelepen hagynád.
 • Epikurosz
  #37
  Jól eleredt a nyelved, de igazat szólsz. :-)
 • aaaaa
  #36
  Amúgy pont Te gondolkodású ("járjunk BKV-val, mert az környezetbarát") emberek szeretnek bankkártyával készpénz nélkül rohangálni, mert jaj ellopják tőlük. Akkor talán azért nem olyan alaptalan ez a félelem... Jó,persze nappal nagy valószínűséggel nem rabolnak ki, bár mostanában az sincs kizárva, de éjjel nem szívesen szállnék fel egy "színesekkel" teli buszra. Bár lehet fel se kell szállni , mert már a megállóban megszabadítanak a "felesleges" értékeinktől...
  Tudod akik nagy arccal mondják, hogy jó a közbiztonság, csak addig teszik, amíg maguk is áldozatokká nem válnak. És az ellen, hogy szétkapják az autódat a P+R ben, miközben több kilóméterre vagy tőle, riasztóval sem tudsz mit tenni. Casco egy vagyon, és azon is van önrész. Ha pedig egy fizetős őrzött parkolóba állsz, egyszerűbb ha a végcélig autózol, még úgy is olcsóbb, ha álsz a dugóban.
  És azért azt bárki elismeri, hogy az autó mindenképpen biztonságosabb, mint bármiféle tömegközlekedés. Szerintem bárki akinek értékesebb autója van nem szívesen hagyja egy P+R-ben, csak azért, hogy 300Ft-ot spóroljon, vagy védje egy picit a környezetet, miközben lehet, hogy lenyúlják az 5 milliós kocsiját. Persze aki nem jár autóval, az tud legjobban okoskodni a témában...
  Az ország meg rohadtul nem attól pusztul, mert autóval járnak az emberek. Addig örülj, míg autóznak, mert annyi adót már csak a a piások meg a dohányosok fizetnek, mint az autósok. Utat kell építeni, és akkor nem lesz dugó. Na meg nem kell lezárni 5 évre a fél város összes nagyobb csomópontját metróépítést ígérgetve. M0 nincs kész mióta is ? Szabadság hidat felújítják pár éve... Egy ezer éve várt északi híd az Árpád híd után, nincs.... Kálvin tér 1 éve lezárva metrózás miatt, Rakpart részlegesen lezárva jó ideje. Soroljam még ?
  Na ezekért van dugó , meg a a kamionok miatt, mert be kell jönniük a belvárosba vagy minimum a Hungária körútra, mert az tejes MO-t pont a kedves környezetvédők nyafogása miatt még most sem tudták befejezni. És pont a környezetvédők sápítoztak akkor is, amikor valaki felvetette, hogy nem lenne rossz a rakpartokat 2 sávossá alakítani.
 • aaaaa
  #35
  Majd ha éjjelente nem kellene attól arról rettegni mikor támad le egy "c" kategóriás és nem óránként jár a busz majd meggondolom... 270Ft-os jeggyel több átszállással lehet nem is olcsóbb, bár jóval kényelmetlenebb.
  Ez nem sznobság , hanem óvatosság.
  A P+R -ben hagyd csak ott a kocsit, előbb utóbb majd csak feltörik, vagy akár el is lopják...
 • aaaaa
  #34
  Igen, az üzemanyagba beépített adónak, ( ami nem kevés), ezt kéne fedezni, nem a segélyekből ingyenélő. bűnöző életmódot folytató honfitársainkra kellene fordítani.
  Úgy érzem az autósoktól lehúzott évi több 100 vagy 1000 milliárdra rúgó különféle adó épp elég kellene hogy legyen útépítésre, vagy arra, hogy ne adj isten csak ingyen parkoljon valaki az utcán. Nem összekeverendő a fánksütő bódéval. És ne csúsztassatok azzal hogy nem fizettük meg azt az utcai parkolóhelyet a különféle adókkal. Az hogy egyes pénzéhes hiénák kitalálják hogy akár évente több millióért is ki lehetne adni azt a 4 négyzetméter betont egyáltalán nem etikus.
 • Epikurosz
  #33
  Akár a régészeti leletek is fedezik egy-egy mélygarázs építését.
 • Epikurosz
  #32
  A parkolásért fizetni kell, szerintem, ez nem vitás, mert közterületet foglalsz. Ha fánsütő bódét telepítenél, akkor is kellene fizetni, de: 1. méltányos ár 2. a pénzt ne lopják el az állami rablók.
 • kukacos
  #31
  Most már az utcai parkolásról beszélsz, nem a parkolóházakról, pedig arról kezdődött a vita. Az utcai parkolás, ha van elég hely, szerintem is lehetne ingyenes. A gond a belvárosokkal van, ahol nincs elég hely. Itt van fölöttünk egy cikk, ahol kifejtik, hogy a belvárosi autóforgalom jelentős részét adja a parkolóhely keresgélése. A belvárosi forgalomnak pedig mérhető költsége van dugókon és légköri szennyezésen keresztül. Velük vitatkozz.

  Senki sem mondta, hogy etikus a lenyúlás, de a lenyúlásra hivatkozna verni az asztalt, hogy akkor én sem fizetek, csak önigazolás.

  Trükkös próbálkozás a szolidaritásra átterelni a "pénzközpontú gondolkodást", jellemzi is szépen az autós fejekben gyakori torzszülött gondolatot, miszerint a négy kerék az élethez elengedhetetlen, hiánya összemérhető az emberhalállal. Az autózás luxus, ára van. Persze értem én, hogy szerinted ezt már ezerszeresen megfizetted, de menj már el egy tőlünk nyugatabbra levő országba, és nézd meg, mennnyibe kerül az autó fenntartása ott.

  "A Te gondolkodásod szerint meg mindenért fizetni kellene, még a levegőért is."

  Ez meg a kádári éra által kinevelt közgazdasági analfabétizmus. Nem, nem és nem érted, hogy MINDIG fizet valaki? Az ingyen dolog illúzió. Lehet valami ingyenes, de akkor tisztán kell látni, ki fizeti akkor valami más forráson keresztül, és hogy etikus-e így. És nem, nekem nem áll szándékomban a parkolóhelyedért fizetni, bocsi, legyen az az utcán vagy akárhol.
 • Epikurosz
  #30
  Én a parkolási díjat nem ellenzem, elvileg, ugye, ha látom a foganatját. De az, hogy az én pénzemből mások hancúrozzanak, nagyon tud bosszantani.

  Az üzemanyag árába beépített adó, ill. a parkolási díjak révén beszedett pénz rendeltetése az utak karbantartása, és ha a helyzet megköveteli akkor mélygarázsok és P+R parkolók építése. A kormány és az önkormányzatoknak ez a dolga, nem a pénzszórás. Lényegében, törvényben kellene szabályozni ezeknek a pénzeknek a rendeltetését, és még úgyis lehet, hogy megdézsmálnák őket.
 • valamit
  #29
  Hidd el, hogy ha sokkal olcsóbb lenne az autózás, még több kocsi akarna az utcákon furikázni, még több akarna parkolni és még több akarna tankolni. Amit valószínűleg más dolgok rovására meg is lehetne valósítani. De dugó már így is sok van, parkolni már így is alig lehet és környezetszennyezésbe is jobbak vagyunk már, mint kéne.

  Amúgy, nálunk fejlettebb országokban már rájöttek emberek, hogy nem csak autó létezik, van tömegközlekedés, P+R, stb. Nálunk ezek használatához picit sznobok az emberek, mert mindenki úgy áll hozzá, hogy "miért pont én?", "ő miért tehesse meg", stb. Tipikus magyar sajátosság, hogy mindenki azt keresi, hogy melyik kiskapunál kire hivatkozzon. Egyik dolgot azért nem, mert a 3. is, a másikat azért nem mert a 4. is, a következőt mert az 5., aztán szép lassan senki semmit és körülnézünk és nincs is már ország, pláne nem fejlődik, ami maradt még, az is csak pusztul.
 • aaaaa
  #28
  Remek lassan ott tartunk hogy az az autós a tolvaj, aki a benzinbe rejtett 100%-os adójáért elvárhatná hogy ingyen parkolhasson az utcán. (NEM PARKOLÓHÁZBAN !)
  Szóval hol nem fizetünk adót ? Az autósokat sarcolják a legmocskosabb módon. Teljesítményadó, üzemanyag adó, biztosítás, átírási illeték , regisztrációs adó, stb. Ne magyarázd meg hogy ezekből nem telne arra. hogy ne kelljen fizetni az utcai parkolásért. Ha az a lényeg hogy ne álljanak a városközpontban lévő helyeken napokig OK. Legyen az első óra ingyenes... De ne gyere azzal a hazugsággal, hogy erre a parkolóhelyek jobb kihasználása miatt van szükség. Főleg olyan helyeken , ahol mindig van szabad hely, mégis fizető övezeteket építettek ki, úgy hogy az önkormányzatok részére még veszteséges is a buli csak a Maffia Kft zsebe dagad...
  Az utca fenntartása vidéken külvárosban sem drágább, semmi nem indokolja azt hogy megsarcolják az autósokat. Egyedül valaki rájött hogy ezzel remekül le lehet húzni az embereket, és ebből tök jól meg lehet gazdagodni, de semmi több.
  A Szlovákoknál megoldották hogy az efféle "nemszolgáltatásért" nem lehet pénzt kérni és megszüntették a parkolási sarcot. Nem én csúsztatok. Soha nem mondtam hogy a parkolóház legyen ingyenes. De az utca... Férjen már bele abba az évi párszázezer-millió forintba, amit egy átlag autóstól lehúznak adó formájában, hogy legalább ingyen le tudja parkolni az autóját AZ UTCÁN ! és nem csak a saját háza előtt...
  És szerinted ha a költségek nem haladják meg a bevételt akkor az már etikus is ? Lehet menni védelmi pénzt is szedni.... 2 kopasz maffiózó munkabére egy alkalomra 20 ezer, várható bevétel havi min 100 ezer. Ők is csak törvényes szolgáltatást végeznek, megvédik az embereket...
  A Te gondolkodásod szerint meg mindenért fizetni kellene, még a levegőért is.
  Az ilyen gátlástalan pénzközpontú gondolkodás mellett hagyhatnád meghalni a szociálisan rászorult embereket, ha megbetegszenek, mert nehogy már Te fizess helyette, meg miért nem volt előrelátó és tett volna félre a nemlétező pénzéből arra, ha majd megbetegszik.
 • kukacos
  #27
  Rendszerint azzal indokoljuk az adócsalást és a nem fizetést, hogy úgyis lenyúlják. A bizalomvesztési spirál szomorú, de a korrupció mindenhol a rendszer része, és MINDENT csak néhány afrikai diktatúrában lopnak el. Még ha a költségvetés egytizedét lopnák is el, miért lenne ez indok arra, hogy ne fizessük a maradék 9/10-et sem?
 • kukacos
  #26
  Csúsztatsz ám kegyetlenül. A piacon semmit sem adnak ingyen, ha nem fizetsz érte, valaki más fizet helyetted, tehát lopsz. Senki sem tagadja, hogy rengeteg a lenyúlás a parkolásban, de itt az elveddel van a baj, miszerint legyen ingyenes. A járdáért is fizetek, az adómon keresztül. Akár szedhetnénk járdahasználati díjat is, de a rendszer költségei meghaladnák a bevételt. Ezért bizonyos, kis összegű közös használatot a társadalom elnéz anélkül, hogy szolgáltatást használókat fizetésre kötelezné, főleg ha a használó csoport nem azonosítható.

  Viszont az autónként milliós beruházás már nem ez az eset. Miért fizessen egy szegedi lakos egy budapesti parkolóházért? Az autópálya ugyanez, ezért kell érte úthasználatot fizetni. Ideális esetben minden úton lenne útdíj, de ez jelenleg technikailag még nem megoldható.

  Elvileg a parkolási díjakat és a bevezetendő dugódíjat belvárosi parkolóházak és mélygarázsok építésére kellene fordítani. Több mint valószínű, hogy ennek a pénznek egy részéből ma néhányan villákat építenek Magyarországon, de ez az elv szempontjából tökmindegy: a belvárosi parkolás ne legyen ingyenes, mert nagy pénzről van szó és a használók csoportja könnyen azonosítható.
 • valamit
  #25
  Ha valahol fizetőssé akarják tenni a parkolást, azt most is meg tudják tenni. Ennek semmi köze ahhoz, hogy egy érzékelővel nem csak GPS-en követhetnéd a szabad helyeket, de mondjuk a ki-be parkoló autókat is azonosítaná, aztán ez alapján pl. havonta leemelne a bankszámládról egy összeget. Ez utóbbi csak fizetéstechnikai kérdés. Az, hogy fizetős e a parkolás vagy nem, az ezen abszolút nem múlik. Ahol nem e szerint, ott a mai szerint is fizetőssé tudják tenni.
 • Epikurosz
  #24
  Nem rég volt a cikk a zindexen, hogy a parkoló ellenőrök a főnökök tudtával sikkasztottak, néha jogtalanul bírságoltak. Igazi táptalaj.
 • aaaaa
  #23
  Na persze..., több 100 olyan helyet tudnék mutatni, ahol csak a lehúzás a lényeg. És nem a vidékről Pestre özönlő autókkal van a gond. Ha elmegyek a szintén fizetős övezetből (ahol netán van lakossági engedélyem), egy másikba ott felszabadul egy parkolóhely. Ettől nem lesz se több se kevesebb parkolóhely a városban , de a maffia már szedi is a pénzt. A lakótelep parkolójáből kialakított fizető övezet is a luxusszauna kategóriába tarozik ugye ??? Mi kerül sokba ??? Az utca ??? OK, akkor fizess mindenért, ha gyalogolsz azért is... Hogy képzeled, hogy ingyen rongálod az aszfaltot ? Nem olcsó ám járdát építeni sem...
 • Epikurosz
  #22
  Apropó: tegnap voltam az Aréna Plácában, tök jók azok a kis jelzőlámpák.
  Nekem, amúgy, sikerült 1x úgy beparkolni ott, hogy zöld maradt a LED. :-)
 • Epikurosz
  #21
  Amúgy a linkeden a bank ingyen építi fel a garázst, 90 éves haszonélvezettel.

  100 ilyen garázs 0 Ft.-jába kerülne Demszky bának.
 • Epikurosz
  #20
  Bónuszkérdés: mennyi pénzt szedtek be a Demszky-érában parkolási díj (harács) címén?
  Segítek: nem 10 milliárdot.
 • kukacos
  #19
  Értem, már megint a kisembert báncsák odafentről és nem arról van szó, hogy a mélygarázs építése valami eszméletlen drága, tőlünk sokkal gazdagabb országok sem bírják megfizetni. De számoljunk egy kicsit: itt egy példa. Tehát 300 férőhelyes mélygarázs a belvárosban 2.75 milliárd forint, az autónként közel 10 millió. Demszky tízmilliárdból akár négy ilyet is tudna építeni 1200 autónak, ami egész biztosan megoldaná Budapest parkolási gondjait.

  De tudod mit? Adjanak nekem inkább egy tízmilliós autót, és megígérem, hogy sose fogok vele parkolni a belvárosban. Inkább felülök a metróra, az autóval meg elmegyek a családdal rokonokhoz vidékre. Mindenkinek jobb lesz.
 • Tetsuo
  #18
  siman latod a maps.google-n v az iGo-n, leokezod es onnantol mas mar nem latja, a tied a hely.
 • Epikurosz
  #17
  Nem úgy van az kérem!
  A föld alja tök üres, meg az égen is lenne hely, de a több tízmilliárd beszedett pénzből Demszky uramék nem garázsokat (uram bocsáss meg! "ingyenes garázsokat") építettek, hanem megették, elitták, elkártyázták a pénzt (+tengerparti nyaralókat vettek maguknak), és ami mélygarázs épült, annál egy óra mindjárt drágább lesz, mint az örömlányok óradíja.
 • kukacos
  #16
  Tipikus. Ez nem valami gonosz összeesküvés az autósok ellen, hanem nem megy máshogy. A városok Mo-on is teljesítőképességük határán vannak, nyugaton már rég túllépték azt. Fizikai képtelenség, hogy mindenki autóval járjon dolgozni a belvárosba, ami parkolóhely van, az sokba kerül, és ezt a luxust az igénybevevőnek illik kifizetni. Ingyen szauna sem jár alanyi jogon mindenkinek, mint ahogy háztól-házig szállítás sem. Ha nincs rá pénzed, szállj buszra vagy metróra.
 • valamit
  #15
  Az autótulajdonosok túlnyomó többsége már rendelkezik bankszámlával. Az alvázszámnál nem a jelenleg létezőre gondoltam, hanem egy kocsinként eltérő egyedi jelzésre, amit látna a gép (de egyszerűbb annyit mondani, hogy alvázszám, mert lényegileg az), de ugyanígy ahogy írtam lehetne infra kapcsolat a kocsi aljával valamiképp, amin át lekommunikálnák, hogy mikor áll be, mikor ki és kinek mennyit számláz, milyen számlára. Fizetni meg ettől még nem kellene több helyen, mint most, csupán így is lehetséges lenne. Ettől még ahol nem kell fizetni, ott nem kér pénzt. De, ahol kell, ott így is tudnál fizetni. Ha meg nincs számlád és még is kell fizetni, akkor meg megint nyilván nem így kellene, de ez is lehetne egy lehetőség, ahogy egy lehetőség pl. a mobiltelefonon fizetés is.
 • aaaaa
  #14
  Na persze ... de jó lenne. Parkoló órát mindenhova, hogy többet tudj fizetni...
  Szerelj be infra jeladót, meg nyiss mindjárt egy bankszámlát is, ha parkolni akarsz...
  Alvázszámot alul.... Van neked autód egyáltalán ??? Gondolom nincs, különben nem írogatnál ilyeneket.
  Inkább a Szlovákokról kellene példát venni és teljesen visszaszorítani a fizető parkolást a közutakon.
 • valamit
  #13
  ezeket a kis kütyük egyszerre lehetnének pl. mobiltelenfonnal fizethető parkolóórák is. sőt akár olyan is lehetne, hogy figyelné az alvázszámot, vagy valamit ott alul (lenne a fölé álló kocsival mondjuk egy infrakapcsolata), és automatikusan feljegyezné az autó tulajának a parkolást és a bankszámlájáról levonná érte a pénzt, pl. havi rendszerességgel, de akár azonnal is