93
  • balage187
    A doppingot nem lehet eltuntetni. Meg a Tour de France kozvetitesek alatt tobbszor is elmondtak a musorvezetok, hogy tobb iparag is ebbol el: akik keszitik a doppingot, akik keszitik a doppingot "lathatatlanna" tevo szereket, meg akik doppingvizsgalatokat tartanak. Lehet, hogy nem pont ezt mondtak :), de a lenyeg az, hogy ez is uzlet es hatalmas penzek vannak benne, ezert valtozas nem nagyon varhato ezen a teren.
  • bandypappa
    Az 1. genettikailag módosított sportolók a 2012-es olimpián fognak debütálni, ezt szakemberek mondták.

Gondoljatok bele: van egy tökéletes természetes adottságokkal rendelkező bicajos, akinek a vére 50%-kal több vörösvérsejtet tartalmaz, volt ilyen is, tarolt is rendesen és van egy génmanipulált ember aki ugyanilyen PARAMÉTEREKKEL rendelkezik? Az most akkor ferr, hogy az 1. ilyen előnnyel rendelkezik, a 2. meg csaló?
    Tudom hogy az emberek különbözőek, senki sem egyforma és ez valamilyen szinten előny-hátrány valaki javára.

TOUR DE FRANCE-ot nézek, mert szeretem. Az ifj. Knézy mondta, hogy szódavízzel nem gurul a bringa.

Ahogy én látom ketté fog szakadni az olimpia. A jövőben lesz egy géntervezett (ez már sokkal fejlettebb, mint a génmanipulált ember) embereknek szóló és egy "natúr" része, ugy mint most az erős embereknél (persze ott sincsenek még géntervezettek, de a Fekete Laciék natúrba nyomják).

A géntervezés sok kérdést vet fel. 1. azt hogy nem mi határozzuk meg a sorsunkat, hanem szüleink, orvosaink. A csúcsteljesímény érdekében más képességek háttérbe szorulhatnak. Tiszta Gattaca lesz az élet nemsoká, és jó hogy egy genetikailag fejlettebb emberi fajt tudunk megalkotni, de ez is sok kérdést vet fel.
  • mumpic
    cikk, 3. bekezdés, Ricsi elírta a nevét
  • FlyingV
    Ezek eléggé szélsőséges sportok de pl ott van a szívem csücske, az amerikai football. Az is kívülről mazochizmus. De hihetetlen jó érzés az, amikor erősebb/gyorsabb vagy valakinél, vagy kihozod az adott helyzetből a maximumot. Mondtad, hogy fociztál. Értem is hogy mire gondolsz. Más, ha valamit a játékosságért szeretünk és más az, ha valaki azt élvezi, hogy teljesen kontrollálja a testét és ki tudja hozni belőle a maximumot. Ráadásul ezek eléggé egyéni sportágak (futás, etc), szóval az egora is 'jó' hatással vannak. Meg tudom ezt is érteni (a doppingot továbbra sem). Viszont én sem tudom semmilyen szinten élvezni ezeket a sportokat.
  • Epikurosz
    és ezt mire írtad?
  • mumpic
    Marion Jones, nem James. Höh!
  • Epikurosz
    Vannak memóriát segítő "szerek": multivitamin, Gingko, ginzeng stb.
    Csak ezek nem látványos dolgok, és nem halsz meg miattuk.
  • ziipp
    Régebben fociztam. Talán lehettem is volna profi focista, valami csöves klubban. De rájöttem, hogy igazán komolyan semmit sem jó csinálni. Befektetett munka/eredmény arányban nem éri meg.

Az mondjuk tény, hogy elég jól karban van tartva a faszi. Annak ellenére hogy már majdnem 50 éves, még mindig szép izmok vannak rajta. Ez egy dolog. Cserébe hány eseménytelen kilométer van a háta mögött? Ha valamilyen csapatjátékot tolna olyan elánnal, mint ahogy biciklizik, ugyanott tartana.

IGF-ről kb. fél éve hallottam a Sport1-en. Az igazán új dolgokkal pedig még nem is számolHATnak semmilyen doppingszűrésen. Utolsó bástyaként teljesítmény alapján is ki lehet szűrni a csalókat. Aki túl sokat nyer, az valószínűleg nem tisztességes.
  • ziipp
    Dopping = Erő.
    --??--- = Ész.

Érdekes lenne megnézi a sakkvilágbajnokok agyát, agyműködését miközben játszanak. Előbb utóbb ezt is megismerjük, és jönni fognak erre is a szerek. Vagy, hogy a legjobb golfosok, snookeresek mitől olyan jók - rengeteg gyakorláson túl persze.

#39 akoshun:

Láttam pár hősies filmet atlétákról, biciklisekről, kb. mind ugyanarra a sémára épült - koptasd térdig a lábad, akkor nyersz. Ez persze becsülendő dolog, de még mindig nem értem, hogy miért jó ez annak, aki csinálja.
  • Peary
    "Van meg olyan sport ahol dopping nelkul lehet vilagbajnok valaki? En ezekre tippelek: golf, tenisz, forma1. Talan nem veletlen hogy ezekben van a legtobb penz is :)"

Tenisz: eleg Nadal-t megnezni par evvel ezelott meg most...
    Golf, Forma 1, motorsport: Beta blokkolokat tolnak, ami az adrenalin receptorok egy csoportjat blokkolja, csokkenti a stresszt.

"Anyám palija cangás, neki mondtam egyszer, hogy szerintem a profi biciklisek mazohisták. Mi értelme van végigmenni egy vonalon, miközben szenved az ember? Kegyetlen szintkülönbségek, szembeszél, rugdosódás a bojban (valami más neve van), ráadásul ha tisztességes marad az ember, és nem doppingol, kb. boírtékolható, hogy nem nyer semmit, vagy csak kisebb szakaszgyőzelmeket, versenyeket. Még a többszörös Tour de France győztes Armstrong is megírta, aki szereti ezt csinálni, az bizony szenvedni is szeret. :) Megsértődött. Azt hiszem ott hibáztam, amikor agárversenyhez hasonlítottam a biciklizést. :b Pedig ezt komolyan gondolom, mert a lényegi különbség nincs a két dolog között."

Te sportolsz valamit, komolyabban?
    Egyebkent nem szemellyeskedes, csak a magas labda leuteseert: Szerintem anyadat kellene megkerdezni, hogy mire jo a kerekparsport... :))

Meg lehet nyugodni, a "profik" mindenhol tolnak valamit, az EPO egyaltalan nem ujdonsag, mar az IGF sem, legfeljebb most kezd megfizethetove valni...
  • ziipp
    Még nem quadoztam. Talán túl hamar ítéletet mondtam. Tudom hogy a Forma1-ben is több kilókat fogynak egy verseny alatt, meg brutális G hat a nyakra, fejre, amit tartani kell, emelett még jó döntéseket hozni, és minnél jobb helyen végezni. Gondolom különböző szinten lehet űzni a quadozást is. Van aki nagyon vadul tolja, ha egy olyannak helyére ülnék be, valószínűleg kikészülnék. De egy kis tekergetés a sárban - mert ezt csinálta, azért talán még bírható. Meg ha nem vagy formában, igazából bármit csinálsz, lefáraszt. Nem rég fociztam 3 órát egyhuzamban, aztán egy hétig húztam a lábam. :D
  • aaasdd
    Teniszbe is van szerintem dopping, de ott nem mindenki tolja, csak egy-egy ember (pl. Nadal)
  • zoli47
    Ahol pénz van ott dopping is. Nem szeretik a véletlenre bízni a nagy lóvét.
  • EroSennin
    Van meg olyan sport ahol dopping nelkul lehet vilagbajnok valaki? En ezekre tippelek: golf, tenisz, forma1. Talan nem veletlen hogy ezekben van a legtobb penz is :)
  • akoshun
    "Sosem értettem, hogy mi a jó az atlétikában. Ezek számomra olyan lineáris sportok. Adott egy paraméter, távolság, sebesség - húzd az igát!

Anyám palija cangás, neki mondtam egyszer, hogy szerintem a profi biciklisek mazohisták. Mi értelme van végigmenni egy vonalon, miközben szenved az ember? Kegyetlen szintkülönbségek, szembeszél, rugdosódás a bojban (valami más neve van), ráadásul ha tisztességes marad az ember, és nem doppingol, kb. boírtékolható, hogy nem nyer semmit, vagy csak kisebb szakaszgyőzelmeket, versenyeket. Még a többszörös Tour de France győztes Armstrong is megírta, aki szereti ezt csinálni, az bizony szenvedni is szeret. :) Megsértődött. Azt hiszem ott hibáztam, amikor agárversenyhez hasonlítottam a biciklizést. :b Pedig ezt komolyan gondolom, mert a lényegi különbség nincs a két dolog között."

akkor még sosem próbáltad uúgy igazán például az atlétikát. Az igazi "hősök" nem az olimpián vannak, azt elárulom. Bocs a "hős" szóért, de itt valahogy így is gondolom.
    A doppingolással pedig nagyon sok gond van. Pl az hogy nem mindenki ugyanazt használja, ergo nem egyenlőek az esélyek. Ez pedig mind abból következik, hogy nem mindenkinek van meg a pénze/laborja az egyenlően jó szerre. Ha mindenki az EPO-t használná akkor ugyanúgy egyenlő lenne a verseny, mintha senki sem használná. De srácok... ez 4 éve volt újdonság, nehogy azt higgyétek, hogy ez most nagyon elterjedt lesz. Ez, és még ezer új dolog.
  • zoli47
    Idővel biztos lesz génmanipulációs dopping is. De lehet hogy már most is van.
  • geli13
    A bajnokok itt kisemberek. A mögöttük álló szponzorok,gyógyszergyárak és sportdiplomácia "olimpiázik".
  • zoli47
    Lehet hogy inkább az orvosoknak kéne összeülniük, és aki komolyabb molekulát rajzol, az nyeri az aranyat. :DD
  • zoli47
    Ennyi erővel miért nem lehet egy terminátort indítani az olimpián? ^^
  • zoli47
    Van még egyáltalán olyan induló akármelyik versenyen aki nem doppingol? Az nagyon pénztelen lehet.
  • gErEth
    Doppingolás undorító... de nem sok újat mondtak ebben a cikkben sajnos

Az utolsó mondat viszont tetszik:
    "még olyan nagyon elővigyázatosnak sem kell lenniük ahhoz, hogy ne bukjanak meg a teszteken."
    Aztán ha nem veszik komolyan nagyobb eséllyel bukik le. Én is bíztatnám :)
  • Molnibalage
    Mert Olimpia csak egy van (persze téli/nyári bontásban).
  • Griphons
    Miért nem csinálnak egy olyan olimpiát, ahol meg van engedve mindenkinek minden doppingszer? Egy-két ilyen olimpia, és a hülyébb sportolók mehetnek a levesbe, meg a föld alá 6 láb mélyre. Lehet hogy akkor majd értékelnék - a szurkolók meg a sportolók is - a doppingszerek nélküli győzelmeket.
  • kev
    Nehéz kérdés. Egyfelől ott az élsportoló, aki egész életét arra teszi fel, hogy a versenyeken és az olimpián a dobogó tetején álhasson. Másfelől viszont ott a dopping, ami növelheti az esélyeit, csakhogy ekkor már nem önmagának, hanem a szernek köszönheti az eredményeit.
    A teljes Bolgár súlyemelő válogatott megbukott az előzetes olimpia dopping teszten..és ez csak a jéghegy csúcsa.
    Nem akarok én senkit se bántani, de tuti, hogy az olimpiára kiutazó magyarok is szedik mint a cukrot.
  • Piel
    Súlyos szavak ezek! Dopping vagy nem dopping! Dopping nélkül manapság nem lehet nyerni. A győztes azért nem bukik meg a dopping teszten, mert ilyen még nincs fent a listán, vagy ilyen irányban nem végzik a tesztet. Az már más kérdés, hogy évekkel később a sportolónkat milyen betegségekkel kell majd kezelni sok-sok pénzért. Mert ugyebár aranyat hozott az olimpiáról, mégsem hagyhatjuk magára! No meg mi adtuk neki azt a sok sze(a)rt amitől tönkrement a szervezete. Summa summárum sokba kerül az olimpia, de sokba kerül később is annak az embernek, aki részt vesz benne.
    Biztos vagyok benne, hogy a nemrégiben hirtelen rosszul lett sportolóink (ide értve a focistákat is) is kaptak szert.
    - Volt ragtapasz?
    - NEEEEEEM!
    - Igen. Hát persze, de az nem káros, és csak azért kapta, hogy jobb oxigénellátása legyen az izomzatának.
    Hát igen. Ez már dopping kőkeményen. És lehet sajnálkozni, hogy mennyire sajnáljuk. Lehet pityeregni egy kicsit a kamera előtt, hogy több időt töltöttem vele, mint a saját lányommal.
  • alma2
    Bar konkretan nem lattam a dokumentum filmet, de egy egy ora quadozas utan tuti remegni kezd a labad majd a tested, a faradtsagtol ugy kimerulsz. izomlaz stb, ha nem vagy formaban. Palyara se kell menni hozza csak probalni a nyeregben maradni padlogazon a hatarban :) Persze napokat is el lehet rajta ugy docogni, hogy tenyleg csak a huvejk ujjad farad el, annak tenyleg nem sok ertelme van, max hogy friss levegon vagy :)
  • ziipp
    Úgy tudom, hogy az NBA-ben megengedett a dopping. Különben hogy is bírnák az évi 80+ meccset rájátszással együttvéve?

Mostanában egyébként az IGF a menő a doppingpiacon. Insulin-like growth factor. Tulajdonképp azt tudja mint az inzulin, csak közben a sportoló életben marad (legalábbis amíg meg nem nyeri a versenyt), és nem mutatható ki!
  • ziipp
    > "Nincs olyan verseny, ahol garantálni tudod, hogy kizárólag a befektetett munka arányában kapják az érmeket, pedig az lenne a teljesen fair play. Nem is tartanánk igazságosnak és érdekesnek, ha közepes vagy gyenge számszerű eredménnyel valaki nyerhetne, csak mert edzett, mint a güzü."
    Pedig a biológia fejlődésével errefelé tendálunk. Megszületik a kis gyerek, lemérik, megforgatják, oké, ebből akkor futó lesz. Meg lesznek/vannak hozzá az eszközök. Sőt, már a születése előtt úgy ügyeskednek, hogy futónak legyen jó. Oké, rendben, remélhetőleg itt még nem tartunk. De olyan már van, hogy beviszed a csemetéd valami sport centerbe, ott mindenféle tesztnek vetik alá, milyen vádlija van, reakcióideje, teherbírása, akármi, majd kiadnak pár 'találatot'. 1. Kalapácsvető, 2. Diszkoszvető, 3. Súlyemelő. Egyéb esetben nem tudjuk garantálni gyereke sikerességét.
  • ziipp
    Egyszerűbb lenne neked elmenni egy szigetre, nyomogatni egy piros gombot, amivel mindennap 'lebombáznod' a világot... És nincs probléma. :D Neked se, nekünk se.

Sosem értettem, hogy mi a jó az atlétikában. Ezek számomra olyan lineáris sportok. Adott egy paraméter, távolság, sebesség - húzd az igát!

Anyám palija cangás, neki mondtam egyszer, hogy szerintem a profi biciklisek mazohisták. Mi értelme van végigmenni egy vonalon, miközben szenved az ember? Kegyetlen szintkülönbségek, szembeszél, rugdosódás a bojban (valami más neve van), ráadásul ha tisztességes marad az ember, és nem doppingol, kb. boírtékolható, hogy nem nyer semmit, vagy csak kisebb szakaszgyőzelmeket, versenyeket. Még a többszörös Tour de France győztes Armstrong is megírta, aki szereti ezt csinálni, az bizony szenvedni is szeret. :) Megsértődött. Azt hiszem ott hibáztam, amikor agárversenyhez hasonlítottam a biciklizést. :b Pedig ezt komolyan gondolom, mert a lényegi különbség nincs a két dolog között.

Erről jut eszembe, egyszer láttam egy amerikai féldokumentum filmet, ahol a csajszi attól volt nagy sportember, hogy minden reggel felpattant a quadjára, és körbe járta a farmot. >_< Nem mondom, biztos rázta a seggét, de bazze' csak egy gázkart kellett tekergetnie.

> "De akkor mi a helyzet a génállománnyal? Mi lesz, ha az élsportoló génjeit már születésekor módosítják, hogy húsz évvel később világsikert érjen el? Az most akkor dopping?"
    Nem, azt úgy hívják, hogy Yao Ming, vagy Sun Ming Ming. Azért azt érzitek, v2.0 helyett a Minget használják a típusjelzésre. :) Pár év, és itt van Chang Ming Ming Ming.
  • Epikurosz
    Nincs annyi sziget a Földön, amennyi neked elég lenne.
  • KarmaXXL
    Egyszerűen szólva nagyok, szőrösek és férfiasak lettek a beadott tesztoszterontól.
  • Ferrer
    Mi volt az NDK-úszónőkkel?
  • FlyingV
    nemtom én lapból nem is vagyok kíváncsi a xar mű olimpiára, nem is értem hogy lehet ebben ekkora pénz :( Technikai sportok kellenek és amerikai foci, no meg egye fene Tour de France, de az csak a szép táj és a két ESZMÉLETLEN JÓ magyar kommentátor miatt. Többit be kéne tiltani, a sportolókat meg száműzni 1 szigetre és hetente bombázni őket, úgyis saját beleegyezésükkel tették tönkre a testüket, most mit számít nekik az atom? <oh a szomszédos szigetre meg a khm... BUZIKAT kéne száműzni>

semmivel sem jobb amúgy a drognál a dopping. a hivatásos sportolás ráadásul önmagában is nagyon kimeríti a szervezetet, hát még ha meg is szívatják ilyen szörnyűségekkel. vicc ez az egész.
  • iko
    Már csak sakkban nem doppingolnak.
  • gabeone
    Adott sportágban az első 50 helyezet biztosan doppingol. Mondta egy eredményes sportoló! Mellesleg, ez egy nyílt titok, csak érdekek állnak az eltusolásuk mögött.
  • assdf
    "setleg elvehetnék feleségül a falu legszebb szűzleányát, mint az ókori olimpikonok. Nem lenne itt semmi gond."

Nem-e? Az összeset lecsukhatnák pedofiliáért...
    Legalábbis ha komolyan veszik a szüzlány kitételt :)
  • Epikurosz
    Aham. És miért nem pisilt? Mert ugye normál esetben tud ilyent csinálni, de a doppingszer hatása épp az, hogy nem megy neki. Bizony.

A megoldás amúgy egyszerű, itt is a JPÉ segít: a bajnokok ne kapjanak hatalmas pénzösszegeket, hanem csak kitüntetést, plecsnit, esetleg elvehetnék feleségül a falu legszebb szűzleányát, mint az ókori olimpikonok. Nem lenne itt semmi gond.
  • trogi
    Tudom, hogy most egyeseknél túllendítem az ingát, ígyhát kérdésben gondolkodok:
    Hogy lehet, hogy Egerszegi Krisztinának 14 évesen 1988-ban sikerült legyőznie az NDK-s úszónőket?

Valószínűsíthető egyébként, hogy a korábbi nagy sztár, Kárl Lúiz is doppingolhatott, csak ő nem bukott le, nemúgy, mint Ben Dzsonszn.

A mostani olimpia esetén tarolnak a kínaiak és az amerikaiak. (Egyébként is sok aranyérmet nyernének a nagy számok törvénye alapján, de ez most ugye nem fontos-)
    Az amerikaiaknak úgysem mernek beszólni, hogy doppingoltál öreg, mert akkor megsértődnek, s bojkottálják a versenyeket, s ugye ez az egész már semmi másról nem szól csak pénzről. A kínaiakkal kapcsolatban, pedig aki kutakodni próbál, azt "lecsapják", + további érveket lásd az amerikaiaknál...
  • HUmanEmber41st
    Nem tudom, emlékeztek-e a 4 évvel ezelőtti Olimpiára?
    2 magyar már attól doppingolt, h nem pisilt eleget.
    Ez az egész doppingvizsgálat csak arra jó, h megszivassák akit akarnak, és az nyerjen, akinek nyernie kell.
    A sportoló személye, teljesítménye csak egy kis szorzószám a sport-költségvetésben. Semmi sem számít, csak kinek mennyi pénze van. Akinek sok van, az győz. Ha másként nem megy, akkor a győztes "doppoingolt" és kész.
  • kukacos
    De akkor mi a helyzet a génállománnyal? Mi lesz, ha az élsportoló génjeit már születésekor módosítják, hogy húsz évvel később világsikert érjen el? Az most akkor dopping?

Ahogy egyre többet tudunk az emberi testről, egyre finomabban tudjuk szabályozni is. Végsősoron az élsportoló sem csak azért fut gyorsabban, mert keményen edz, hanem mert tehetséges is. A tehetség pedig a testében van, azzal születik, tehát kémia.

Nincs olyan verseny, ahol garantálni tudod, hogy kizárólag a befektetett munka arányában kapják az érmeket, pedig az lenne a teljesen fair play. Nem is tartanánk igazságosnak és érdekesnek, ha közepes vagy gyenge számszerű eredménnyel valaki nyerhetne, csak mert edzett, mint a güzü.

Ha viszont legalizáljuk a doppingot, hol a határ? NDK-úszónők? Amíg bele nem hal? De miért is ne szerelhetnének akkor csónakmotort a lábukba az úszók?

Szép kérdések ezek, és a biológia további fejlődésével jönnek majd még ennél is cifrábbak... :D