61
Szalagszakadás - húzódás
 • dunga
  #61
  Csatlakozom én is a sérültek közé.

  Múlt pénteken foci edzésen olvalról/hátulról rámcsúszott egy védő, belülről találta el a jobb bokámat, amit így szépen beletaposott a fűbe. Kis fetrengés után felálltam, amikor elkezdtek lökdösni, hogy ne szimuláljak.
  Bokám 3x akkorára dagadt. Edző annyival elküldött, hogy azért mutassam meg egy orvosnak. Balesetin csináltak röntgen felvételt, majd mondta az orvos, hogy elrepedt a külbokám. Este fél 9 után kaptam kézhez a papírt az orvostól, és 3/4 12kor kaptam gipszet...

  Azóta így lazulok:


  Majdnem egy hét telt el a sérülésem óta, de még mindig mocskosul fáj. Holnap megyek kontrollra.
 • csgery
  #60
  Köszönöm mindenkinek a segítséget #43 ra...
  már van.
 • LES FORZA INTER
  #59
  csak sebész? elvielg aki ilyen helyen dolgozik, annak ez a szakterülete. az hogy vki specialista, az csak később , hosszú szakosodás folyamata pl.: bokára specializálódik, vagy kézre, de alapból traumatológusok, akik a kéz és láb részhez is érteniük kell, meg úgy ált. törés stb.
 • wordsworth
  #58
  Nekem tánc közben ment ki a bokám, oldalra teljesen ameddig tudott, reccsent egy rohadtnagyot, na utánna nem igazán tudtam ráállni haverok hazavittek. pár napig szar volt menni, és utánna olyan laza volt, hogy hetente egyszer eljátszotta ezt :) Mondjuk en robotozok meg hasonlok szóval birják az izületeim ezt a fajta megterhelést, de azért eléggé fájt, és mai napig nem merek extrémebb dolgokat csinálni a jobb lábammal, mert félek h megint magam alá töröm :))
 • tarti19
  #57
  nene MEnj el szépena SPortkórházba... hidd el CT után megmondják, hoyg szakdt vagy sem és mi a bajod, jobban jérsz mintha utólag kiderülne, hoyg ott több probléma van mint sem godnoltad volna
 • tobias88
  #56
  googlebe bertam hogy bokaszalag, és ott adja ki
 • tobias88
  #55
  kiderült utólag, hogy az csak sebész...
 • LES FORZA INTER
  #54
  jobbulást, meg ezek szerint a másik orvos sem cseszte el.


  jah erre a nem az én lábam: utólag már felesleges tagadni
 • tobias88
  #53
  Nah, elmentem másik orvoshoz (sebész-ortopéd), és mondta, hogy nem szakadt el, csak meghúztam elég rendesen! Receptre kaptam bokarögztőt, amit 6 hétig javasolt hordanom! Szóval mákom volt!

  És az nem az én lábam!
 • dragon11
  #52
  Sűrgősen menj el másik orvoshoz, biztos ami biztos...nekem egyszer kificamodott a bokám azt mondták rá h semmi baja, elmentem másik orvoshoz akkor mondta mi a helyzet..
 • bp
  #51
  1. Keress rendes orvost, lehetőleg boka-térd specialistát, különben a későbbiekben előfordulhat, hogy járni sem fogsz tudni rendesen. (az is lehet, hogy tényleg semmi baja, de döntse el igazi szakember)
  2. A boka és a térd a két legfontosabb izületünk(járás szempontjából), az egész testsúlyodat tartja. Mindenképp menj orvoshoz vele, egy egyszerű néhány nap alatt elmúló duzzanat is okozhat a későbbiekben problémát (mondjuk a bedagadt boka belsejében felszívódó folyadék tönkrevágja az izületeket, amit még néhány évig nem veszel észre, de ha eléred mondjuk a harmincat akkor jelentkezik majd a fájdalom hidegre, melegre, frontra és sorolhatnám)
  3. a képet nézve némi lúdtalp gágog, érdemes betétet csináltatnod.....ami nem ciki, kosárlabdázóknak, focistáknak, kéziseknek mindennapos!

  NEM VAGYOK ORVOS, csak fociztam magasabb szinten, volt sérülésem és érdekelt a téma.
 • Unreal1942
  #50
  Nekem is volt ilyen sérülésem. Akkor azt részleges szalagszakadásnak diagnosztizálták!
  Mondták, hogy be kellene gipszelni! Nem engedtem. Azt mondták akkor szenvedjen fiatalember!
  2 hét múlva vastagon és szorosan fáslizva újra fociztam vele! Igaz messze nem volt tökéletes!
  Túl fogod élni :P
 • trident
  #49
  [IMG][/IMG]
 • shad0w
  #48
  mer' lehet fordítva fényképeztem le :D nem értek én ehhez egyáltalán, meg annyira nem is érdekelne a téma, ha nem lenne benne ennyi tapasztalatom :) amúgy látszódnak a műtétek nyomai, szóval észrevennék, h melyik volt a törött, de azért remélem nem lesz rá szükség :)
 • LES FORZA INTER
  #47
  jah és mégvalami, de az oldaliságot nem a D és S-el jelölik? (dexter, sinister) LD-re emlékszem műtéti kiírásoknál...
 • LES FORZA INTER
  #46
  végülis az nem számít, hogy mit írtak, ha jót csináltak meg, kivéve ha rásérülsz, mert akkor majd jó lessz tudni hogy meik is volt a törött. egyb miost nézem a képen ahogy tartod a felvételt, az olyan mintha a bal bokád lenne. mivel a vékonyabb csont(fibula) van kívül.

  jah és szépen eltörted :)
 • tobias88
  #45
  köszi, bár a lábam nem úgy gondolja eddig
 • csgery
  #44
  Hoppp, rosszat linkeltem, ez az a topik:)
 • csgery
  #43
  Sziasztok, jó hogy van ez a topik, a másikat már nem is használjátok^^
  ittvan:)
  Egyébként baártomnak volt külbökaszalag nyúlása...:S és, ajánlottak neki ilyen boka védő akármit. Nem nagyon ért a guglizáshoz, meg nem is nagyon lehet találni, de nemtudok eladóba olyasmi bokaszarságot mint ami a #3 ban van?:)

  Előre is kösz az Ő nevében is!
 • Z
  #42
  tobias! elnézést, a lényeget elfelejtettem, de most pótlom:

  mielőbbi gyógyulást kívánok!
 • trident
  #41
  Abszolút értelek.:)
  A jelölés oldaliságot jelent, akárhány rtg-t láttam még, a jelölés mindig az oldaliságot jelenti.:)
  Kép.:)
  Marha csúnya lenne, ha azt kellene jelölni, hogy a fibula az "kívül" van.:)
  Biztos van oka, hogy ilyen, én azt írtam le, amit tudok.:)
 • shad0w
  #40
  őszintén szólva fogalmam sincs. mindenesetre az a vicces, h az összes röntgenen L betű van, azokon is amiket később csináltak. tehát ez alapján inkább arra gondolnék h lateralt jelent, ennyiszer csak nem rontják el. viszont most néztem meg, és a gépelt jelentéseken azt írják végig, h a bal láb sérült :D nyugtassatok meg, az ott ugye a jobb lábam a képen? :D
 • RIZLA
  #39
  nekem '86 ban volt egy balesetem, hasonlo végeredménnyel (beszorult a pedálok közé a lábam), az 8 honap kényszerpihenövel végzödött
 • trident
  #38
  (a külbokát minek kellene jelölni hogy laterál, ha a belbokád lett volna törött, akkor egy M betű lenne ott?:) Az oldaliságot jelölik minden esetben az rtg-ken. Azt én is látom, hogy jobb oldali a sérülésed, gondolom én rossz fémjelzőt tettek rá a lemezre)
  kép :)
 • shad0w
  #37
  hm valóban, én is a nyilvánvalónak tűnőre gondoltam (left, right) de az nagyon nem lett volna jó. kösz az infót :)
 • tobias88
  #36
  nem az én lábam!!!!!!!!! de le is írtam!!!
 • trident
  #35
  (oldaliság, Left, Right)
 • LES FORZA INTER
  #34
  L = lateral, azaz külső
 • shad0w
  #33
  nyugi, jó lehet még az a boka. eléggé hasonló volt nekem is anno, bár én meccsen törtem el a bokám. két hetet feküdtem vele kórházban, fel sem tudtam kelni, csak ahhoz ragaszkodtam, h márpedig a wc-re akkor is ki fogok járni, de még az a pár perc is szenvedés volt. aztán persze jött a gipsz, mankó stb történet, de az már nem volt gáz. fokozatosan kell elkezdeni terhelni, újra bejáratni, hozzászoktatni a terheléshez és nem lesz vele szinte semmi gond. nem a legokosabb dolog egyből beállni focizni, ha folyamatosan rásérülsz akkor tényleg nagyon rossz lesz, de nem is kell rásérülni, a hirtelen terheléstől, újra és újra be fog dagadni, fájni fog. fáslizni is erősen ajánlott, nekem már így pár évvel az eset után megerősödött a lábam, nem fordul ki a bokám könnyebben mint a baleset előtt, viszont sokkal könnyebben bedagad még a kisebb összerúgásoktól is, ezért meccsek előtt jól betekerem még most is :)

  nekem így rakták össze akkor (jobb lábam, mint a képen is látszik, röntgenen nemtom miért van L :)
 • stp4trick
  #32
  ha a rtg nem mutati, akkor biztos (?)nem hazudott a doki, nem hiszem, hogy érdekében állna

  valószínű szép kis zúzódás, szalaghúzódásod van

  jegelés, fáslizás, fokozatos, óvatos terhelés


  viszont a körmeiddel látogass el egy bőrgyógyászhoz, mert ránézésre körömgombád van
 • LES FORZA INTER
  #31
  innen nem tudni milyen vizsgálatokat végzett el az orvos, de rtg-n alapból lehet látni a hajszálrepedést egy avatott szemnek(márpedig azt ketten leletezik, az rtg rvos és a traumás orvos, aki megvizsgált). ha a bokád mozog normálisan kifele, befele, fel és lefele, akkor elvileg izomszakadás se valószínű, ha meg szalagszakadás lenne akkor szvsz izom ínjait lehetne látni a lefutást. de mondom ha a mozgások nem szűkültek be, vagy nem nőttek meg, csak fáj, akkor vizesruha, polcolás. májusban volt egy bokaficamom, orvoshoz nem mentem, de a bokám mozgása nem változott, csak fájt, szal vizesruha, 4 hét után már nem volt érzékeny, dagadás az meg csak mostanra ment le, de már 6 hét után voltam futni vele.


  DE ha úgy érzed nem volt megfelelő az ellátás, AKKOR MENJ VISSZA! jah és egy jó tanács, próbálj meg ne arra hivatkozni, hogy a másik orvos hogy látott el, mert hiába más kórház, nem tudhatod milyen viszonyba vannak, és neked se tetszene, ha a barátodat szidnák. Hivatkozz arra hogy még mindig ugyanúgy fáj, dagadtabb stb.

  jah sé a #5ös hozzászólás hülyeség...
 • DJKonya
  #30
  nekem volt egy nagyon csúnya bokatörésem, a balbokám szó szerint kettétört avagy külső belső bokatörésem volt, kétszer műtötték az első műtét az egy 4 órás műtét volt anniy idő alatt pakolták össze mert az eggyik csontom 4 milimétert elmozdult, egész nyaramat az ágybn töltöttem, 9 hónap telet el a két műtét között, a második műtét egy 15 percees műtét volt még kiveték a csavart a bokámból, amúgy ezt a törést úgy szereztem hogy Füzesgyarmaton voltunk sporttáborba, utolsó este van kimentünk haverokkal a medencékhez hüéskedni meg minden, a medence ugye ey töltésen volt és a járókövezett rész szélén bokrok voltak, volt egy lóca, haver nekifutott rá a lócára és átugorta a bokrot, csak ő messzebről meg gyorsabban futott neki mint én, megyek után lassaban futottam neki és még pont oda érkeztem ahol lejt és sáros volt, a jobb lábam előrecsúszott a bal pedig a lábfejem hátratört meg még rá is estem úgyhogy elég nagyont puffantam, még mindig a fülembe van reccsen,nagyon rossz volt, amúgy akkor nem fájt mer gondolom lezsibbadt, haverok felsegítenek akkor meg majdnem elájultam vissza le kellet feküdni, utána megpróbálok ráálni a lábamra kicsit sikerül is de inkább nem erőltettem, haver ezt mondja- ááá ez biztos nincs eltörve ha rátudsz állni, hát mondom nézd már meg bmeg egy szabályos S betü van a bokámba:D kihívták a mentőket ki is jöttek bevittek békéscsabára ott még kivizsgáltak meg minden reggel meg műtöttek, ott feküdtem 4 napot aztán még egész nyáron. Több mint egy év kellet hozzá hogy felépüljek meg minden. 1 hónappal ezelőtt tesin focizunk, száll felém a labda lendületből akartam csinálni egy hátraarcot, elvesztem az eggyenslyom és kifordult a bokám, akkor is azt hittem eltört és uyan az a bokám volt. Délután bemegyünk a sebészetre ott röntgen minden és mondja a csévó hogy erre nem rakok gipszet csak egy fáslit, ínszallag húzódás.....úgyhogy a bokám sose lessz olyan mint régen
 • The FlashBack
  #29
  nekem kétszervolt elszakadva, törve viszont egyszersem.
  mondjuk nem emlékszem, hogy legutóbb mikor elszakadt be volt egy kékülve:D
 • DJ RX7
  #28
  énis.
 • Kaplan
  #27
  Nekem is volt ilyen jellegű boka sérülésem, az egyik lövésbe túl közel álltam bele és elvitte a jobb bokám. A belső része fájt nagyon, dokihoz nem mentem el jegeltem, másnap nem bírtam ráállni, jegeltem és no doki. Aztán rendbejött bár érzékeny volt és az iskola utolsó napján a bokám külső része is sikeresen megfájdult. Lehet el kéne nézni orvoshoz egyszer-kétszer.:D
 • Z
  #26
  Ha volt jól hallható reccsenés, akkor valószínűleg (részleges) szalagszakadás.

  Ha nem volt, akkor talán csak elmozdult, és megnyúlhatott a szalag. Viszont ennek fele sem tréfa, mert letapadhat a csonthoz, nem jól gyógyul, később műteni kell, stb.

  Sportkórházba próbálj elmenni, és kérj UH vizsgálatot. Szalagsérülést azzal szokták diagnosztizálni.

  Nekem régen lézerrel kezelték, ami - állítólag - gyorsította a sejtregenerációt.
 • Marcell
  #25
  Nekem 2x volt reszleges bokaszalag szakadasom. Legutobb 2 hettel a foci-baleset utan mentem el orvoshoz, mert nem akart javulni es felpuffedtek + lilultak a labujjaim is. Na ekkora mar kezdett gyanus lenni a dolog.

  Addig faslival bicegtem mindenhova, vezettem egy csomot, de nem volt kellemes. Doki elajult a rontgenttol (szet van kopva minden porcom) azt mondta orulhetek ha nem leszek orokre santa. Be akart rogton gipszelni, de fontos dolgom volt aznapra, igy csak masnap mentem csak vissza. :) 10 nap fekvogipsz, 5 het jaro, minden nap injekcio. Kb. 8 honapja tortent, jarni tudok rendesen, de focizni eleg szar még. Ha megnyomom is faj rendesen, felek mar sose lesz jo.
  A kepen lathatonal nekem joval dagadtabb es lilabb volt.
 • Vegas
  #24
  mosni kéne
 • VRSDM
  #23
  nekem még 2éve volt szakadás, de csak részleges, ráálni sem tudtam semmit, fekvőgipsz, aztán a már látott műanyag légpárnás bokatartó baszás, közbe. meg mankó ugye végig...

  amúgy engem rendesen röntgeneztek, nézeteggetek, lehet hogy ott rohadtam 1 napot egy gipszért, amit úgy rakott a csaj2perc alatt fel hogy 1nap után eltörtem, a lényeg hogy ne hagyd így ha ilyen...
 • tobias88
  #22
  nem az én lábam, csak a kék folt hasonló