8043

A TOPIK TÉMÁJÁHOZ NEM KAPCSOLÓDÓ HSZ-EK TÖRÖLVE LESZNEK!
  • Nandusz
  • koryne
    Nekem is nagyon gyakran... Akkor én most mi vagyok?
    Sőt, amikor még albérletben lakott a férjem és szinte minden pillanatot együtt töltöttünk, nem ritkán előfordult, hogy ilyenkor rendeltünk is egy pizzát :D És sztem ezt a gyakorlatot újra be fogjuk vezetni, ha végre saját lakásunk lesz :P
  • EnZsolt
    Bakker, nekem a pizza tényleg mindig eszembe jut :)

És ez nem vicc :D
  • Z
    És itt van még pár hasznos dolog, ami leegyszerűsíti a férfiakkal való életedet:
    "5 mondat, amit soha ne mondj a férfinak!
    Megkérdeztük őket
    A nők és a férfiak más nyelvet beszélnek. És bizony vannak olyan mondatok a nők szótárában, amitől a pasik a falra másznak.
    A Mars és Vénusz elmélet egyik alapja az eltérő kommunikáció. Van néhány mondat, ami különösen bántó a férfiak számára. Kerüld el őket, hogy megőrizd a családi tűzhely melegét.

Szeretsz még?
    A férfiak nem épp beszédesek, a nők inkább szavakkal kommunikálnak. A pasik azonban sokszor másképp fejezik ki az érzelmeiket. Ez a kérdés nagyon nem jó, hiszen függő helyzetet feltételez és kicsit érzelmi zsarolás jellegű. Ha szeret, akkor valószínűleg érintés és tettek útján kifejezi az irántad érzett szerelmét. És nem fogja érteni, hogy miért erőlteted, ha ő már a tudomásodra hozta. A még szócska pedig a kapcsolat megromlására utal. Ha nem szavakkal, de kifejezi, amit érez, ne erősködj, és te mondd nyugodtan. Ha pedig nincs így, akkor minek is kérdezni.

Te soha, mindig és így tovább...
    Ne túlozzunk! Valószínűleg nem soha nem mosogat, hanem ritkán. És nem mindig megy el esténként, hanem gyakrabban, mint te szeretnéd. Nem érdemes nagy szavakat használni, mert főképp nem igazak, másrészt olyan helyzetet teremtenek, hogy nem tudjátok normálisan megbeszélni a problémát.

A barátnőm pasija most kapott fizetésemelést!
    Gratulálunk neki. De a barátodnak rosszul esik az összehasonlítás. Lehet, hogy kereshetne többet, lehetne nagyobb autója, vagy vehetne neked gyakrabban virágot. De az összehasonlítgatással nem az ambícióját növeled, hanem a frusztráltságát. Hiszen nem arra hívod fel a figyelmét, hogy ő mire lenne képes, hanem arra, hogy mit nem tudott elérni.

Kövér vagyok?
    Karikás a szemem? Nem túl harsány nekem ez a felső? Ezek olyan kérdések, amikre nincs jó válasz. Ha azt mondja nem, akkor nem fogod elhinni, hiszen te pontosan tudod, hogy felszedtél egy-két kilót vagy nem aludtál eleget. Ha pedig puszta megértésből helyesel, és megoldást kínál, akkor jaj neki. Így nem fogsz bókokat sem kikényszeríteni.

Most mire gondolsz?
    Ugye te is azt szeretnéd, ha szex után házasságra, gyerekekre, de minimum az összeköltözésre gondolna? Nos, valószínűleg az jár az eszében, hogy elkezdődött-e már a meccs, rendben van-e a horgászfelszerelése, vagy szívesen enne most egy pizzát. És tudja, hogy ezeket nem mondhatja neked, mert te nem ezt várod. Inkább bújj hozzá, és élvezd a pillanatot!

További tabumondatok
    Interjúalanyaink az alábbi mondatokat jelölték még idegtépőnek, illetve megválaszolhatatlannak:

....kértelek, hogy hajtsd le a wc tetejét... - Igen, ő is tudja.
    ....nincs egy rongyom se... - De van, csak nem szereted őket.
    ...szerinted ez jó lesz? - Különösen akkor idegesítő, ha utána mégis mást veszel fel.
    ...hol voltál eddig?... - Hol lett volna? A barátaival.
    ...de miért?... - Csak.
    ...oda parkolj!... - A vezetésbe soha, semmilyen körülmények között ne szólj bele!
    ...mit főzzek?... - Te tudod mi van otthon, és hogy mit tudsz elkészíteni belőle.
    ...most tényleg erre van szükség?... - Igen, az a kütyü tényleg elengedhetetlenül fontos, legalábbis neki. "
  • Z
    Dehogy kell magadban tartani, ha rossz a kedved, vagy valami bánt. Ha mindig minden pillanatban a vidám, megbocsátó, elnéző, "jó" arcát mutatná a párjának az ember, akkor két udvariasan egymás mellett élő idegenről volna szó.

Csak ugye nem mindegy, hogy mit, és hogyan mondunk. Ha meg minden szart a párja nyakába önt az ember, és emellett még a baszogatás esetét is kimeríti a mondandójával, akkor ne csodálkozzon, hogy érvényesül a "ki szelet vet, vihart arat" mondás.

Meg igazából jót tehet az is, hogy a munkahelyen/utcán/postán/boltban/stb helyeken összegyűjtött feszkót a párunk - mint szenvedő alany - bevonása nélkül próbáljuk meg levezetni. Tehát elsősorban ne ő legyen a céltáblája minden bajunknak. Persze be lehet őt vonni a megoldás keresésébe, csak ne őt baszogassuk azért, mert bajunk van.
  • Z
    És mi van akkor, ha a gondolatmenete közben a megkérdezett visszakérdez? Pl.: nagyban mondja az okfejtését, és egyszer csak kibukik belőle:
    - De miért kérdezed?
    És ha azt mondom: kíváncsiságból, akkor ő rákérdez: de mi az oka, és mi a célja a kíváncsiságodnak? Mit szeretnél megtudni, vagy elérni?

Vannak interaktív emberek, akik hát hogy is mondjam, nem a legjobb riportalanyok, és gyorsan lezárnak egy-egy kérdést. :))
  • Sir Quno Jedi
    Az minket már nem érdekel, mivel kikerül az érdeklődési körünkből magától... :D
  • Dick Riddick
    Nem biztos hogy pont egy f×rok kell neki, könnyen meglehet hogy az "ellenfél csapatában játszik"...
  • EnZsolt
    Egy büdös nagy pofont az élettől. :)

Rita: azért nem mindegy, hogy min háborodik fel és hogyan. A férfinak az volna a dolga, hogy jól kezelje az ilyen kiborulós helyzeteket. Én is megtanultam, hogy kell kezelni azokat a bizonyos kirohanásokat (van mikor nyugtatni kell, van mikor csak leülni beszélgetni, van amikor kurva erélyesen rászólni, hogy elég lesz), ha erre képes, akkor boldog mindkét fél.

És én is ismerek sok olyan nőt, akinek nem ártana, ha találna magának valakit, hogy "meggyógyítsa", mert egyenesen borzalmas kezd lenni a viselkedésük. A baj az, hogy nem mondhatom meg nekik nyíltan, hogy drága XY neked bizony egy férfi nemiszerv kéne és helyre jönnél. Már csak azért sem, mert felettesek :)
  • Sir Quno Jedi
    Ugyanakkor jó pár nővel NEKEM sem lenne kedvem foglalkozni, mert annyira ordenárék, hogy én kérek elnézést. Na vajon ilyenkor ki a hibás?!?! :D

Ha egy nő nem képes megkívántatni magát, mitöbb taszító a viselkedése, vagy a kinézete (is), még akár emberileg is, akkor mégis mit vár?
  • Rita79

Teljesen egyetértek.
    Csak mint nő, nem akartam ennyire kifejteni a "gyógyító" módszert.

Valszeg a legtöbb nő azért idegbeteg, mert nem foglalkoznak vele eléggé.
  • Sir Quno Jedi
    Naja, de ki kíváncsi egy rossz passzban lévő fúriára?! Ha van saját lakása ilyenkor szépen mehet haza kifújni magát. Persze ha van bejáratott "nyugtató" módszer (tudjátok mire gondolok), akkor először meg kell próbálkozni azzal, hátha bevállik. Főként az a nő idegbeteg, akit nem "használnak" rendeltetésszerűen (ez persze többnyire fordítva is igaz). AZ sokmindent meg tud oldani, amit szavakkal, vagy észérvekkel már nem lehet...
  • Rita79
    Más téma:
    Szerintetek milyen az, amikor egy fiú újra és újra biztosítja a lányt, hogy szereti, de ha a lány néha nem azt az arcát mutatja, ami neki szimpatikus, például kiborul valamiért, akkor a fiú megijed, hogy ez mindig így lesz?

Nekem az a véleményem erről, hogy nem lehet senki minden pillanatban, minden szituációban bújós kiscica, mindenkinek van rossz napja és így kell elfogadni a másikat.
    A nőnek is lehet rossz napja, amiért egy kicsit ingerültebb, mert ha állandóan vigyorog és kutya baja, akkor tuti nyugtatókat szed, vagy csak magára erőlteti azt a fránya jókedvet.

Sok ilyen kolléganőm van, akiken látszik az erőltetett vigyor, a jókedv, közben meg a folyosón véletlenül elkottyant egy pár drámát a családi életéből.
    Tökéletes, felhőtlen kapcsolatok csak a filmekben vannak.
    Én mindig mosolygok, ha valaki úgy adja elő a párkapcsolatát, hogy abban nincsenek hullámvölgyek.
  • NessieGraf
    Ezért ne adj tanácsot, ne szólj közbe, mikor beszél. Iszonyú nehéz megállni, de sokat segít a megoldásban. Többszörösen próbálva, ősi indián (nem Orbán féle) kommunikációs módszer.

Igazából érdemes lenne tanulmányoznod az illetők enneagramját, mert abból könnyebben megtudod, milyen módszer segíthet. Többit priv, de csak este.
  • Dick Riddick
    Nem gyógyítgatni kell őket, az tuti. Az első lépéseket nekik kell megtenni, amíg nem is akarják meglépni, addig nem tudsz sokat tenni.
  • Dick Riddick
    Mondjuk ha egyáltalán nem képes a sorsát a saját kezébe venni, akkor tényleg nem áll messze tőle. De sok hasonló ember van ám még.
  • Sir Quno Jedi
    Inkább fogalkozzá' a kutyusoddal (vagy macskáddal :D), az legalább meghálálja és megéri a törődést! Tapasztalat... Gyógykutya!
  • chhaya #4983
    az egész család beteg, de azért szeretem őket. :Ð
    próbálom őket gyógyítgatni, mielőtt végképp leírnám őket.
    aki hülye, haljon meg, oké. de nem azok, akiket szeretek.

(avagy meggyógyítom őket, ha belebetegszenek is. )
  • chhaya #4982
    nincs ennyi türelmem, kiborít ez a tehetetlenség (a saját és az ő részéről is... ő képtelen változtatni, én képtelen vagyok segíteni...) csak a kifogások. évekig nem csináltam mást, csak rágtam a fülüket, hogy próbáljam őket egymásra hangolni, de túl sokat nem értem el... vagyis de, kikészítettek és elköltöztem.
  • Nandusz
    Jó....akkor beteges...sokat nem változtat a tényeken.
  • Dick Riddick
    Ugyan, a családját nem ismered, a bátyja pedig nem beteg.
  • Nandusz
    A család, mint kellemetlen közeg? Érdekes egy empátia a beteg bátyád mellett...
  • Dick Riddick
    Mintha rólam írtál volna. Dettó ugyanez volt velem is. Ezeket hívják "nem győztes" típusú embereknek, ha jól tudom. Kivéve ha korábban nem ilyenek voltak, akkor más a helyzet. Engem is mindig rugdosni kellett hogy csináljak valamit magammal. És nagyon nehéz volt rászánni magam dolgokra, de megtettem őket, és később egyre könnyebb lett belefogni valamibe. Saját példámból kiindulva a legjobb módszer, ha megmondod nekik kerek perec a véleményed, és utána is "rágod a fülüket". Hidd el nekem, túrót sem ér ha csak köntörfalazol. És az a legjobb ha máshonnan is ezt hallja. Szó szerint csesztetni kell őket, mert különben csak az lesz hogy eleresztik a fülük mellett. -Persze, persze, hogyne!-és megy minden tovább úgy ahogy addig volt.
  • chhaya #4977
    ahogy így olvasgatok, csak most jöttem rá, hogy két személyre is igaz ez a kérdés, amit felvetettem. :) csak más témában. az egyik a barátom, az állásával van gond, a másik pedig a bátyám, vele családi problémák.... nem akarok nyilvános fórumon részletesen írni róluk, de pü-ben szívesen, ha vkit még érdekel.

#4970:
    "számára kellemetlen társaságot erőltettek rá, ami miatt azt hisz, kellemetlen élménye kötelezően ismétlődik." -> ezzel beletrafáltál bátyám helyzetébe, neki a család ez a kellemetlen közeg.

mindkettejükket meghallgattam már nem is egyszer, mindig ugyanoda lyukadnak ki nélkülem is (nevezetesen, hogy ez az állapot nem jó, amiben éppen vannak), csak egyikük sem hajlandó megtenni az első lépést. kifakadnak, amikor rosszabbul megy a helyzet, akkor már majdnem elhatározzák magukat a változtatás felé... csak amikor elcsitulnak a dolgok és nyugodtabb időszak jön, akkor mind a ketten valami kellemes tunyaságba süllyednek, és "minek csináljak bármit is, amikor most minden oké". oké oké, de meddig?

bár más a két személy és téma minden tekintetben, ez a hozzáállásuk közös.
    (pedig rendes fiúk ám mind a ketten.:)
  • EnZsolt
    Nem tudom te mit értesz AZ alatt, de én a sörivásra gondoltam :)

A véleményemet, meg úgy értettem, hogy vagy rávezeti a dolgokra, vagy pedig ultimátumot ad neki, lehet, hogy agyfaszt kap, de legalább leeshet neki. Ha ezek után sem, akkor én nem tudom mi segítene. Bár tény és való, hogy meg kéne hallgatnod az ő véleményét, az ő érveit, ahogy Nessie írta. Majd megemésztened és kellemesen megvitatni a dolgot (ha olyan, akkor úgyis lesz hangemelkedés :D )Ha ez sem segít, akkor nem tudom mi lehet a probléma, de ha nem intim, vagy olyan amit nem szeretnél elárulni, akkor inkább ne tedd. De lehet, hogy könnyebben tudnánk segíteni, ha képben lennénk a problémával kapcsolatban és az ő illetve te véleményeddel.
  • Dick Riddick
    Jó lenne tudni valami közelebbit is, mi a gondja szerinted?
  • Dick Riddick
    Beleolvastam. Az én reakcióm az volt, hogy ezt a honlapot sem nekem találták ki. De hát emberek és pofonok...
  • Dick Riddick
    A legutolsó mondatod tetszett.
  • salsoul
    Itt van még egy anyag ami segít megérteni, hogy miről van szó.
  • salsoul
    Embereket tényleg nem lehet megváltoztatni. Még a figyelmüket sem lehet nagyon felhívni... Esetleg azt el lehet érni, hogy azért hogy lerázzák a korholást azt mondják: "igazad van" - csakhogy végre békén hagyják.

Mindenki csak olvasson bele ebbe és figyelje meg a saját reakcióit...

Hasonló dolog ez ahhoz, hogy nem a mesternek kell a tanítványhoz mennie hanem a tanítványnak kell éreznie, hogy mesterre van szüksége.
  • NessieGraf
    Bocs, de most kénytelen vagyok előhozakodni Salsoul kedvenc szavával: Miért?

Jelen esetben: tényleg úgy gondolod, hogy az illetőn az egyéni, vagy csoportos szellemi erőszak segíthet? Nagyon nagy butaságnak tartod azt a javaslatomat, hogy megkérdezd tőle az ő véleményét a kérdésről?

Ha hagyod, hogy elmondja, figyelsz rá és figyelmen kívül hagyod saját elképzeléseidet a kérdésről, meg fogod tudni a segítség módját, amennyiben tényleg szükség van rá.

Mivel általában senkivel nem töltünk 24 órát, lehet az is: vannak barátai, van társasága, csak máskor találkozik velük. Azaz te épp nem vagy ott, hogy láthasd.

Kiderülhet olyan is: volt már, hogy számára kellemetlen társaságot erőltettek rá, ami miatt azt hisz, kellemetlen élménye kötelezően ismétlődik.

Ha fontos számodra, nem biztos, hogy jó megoldás azt várni, úgy érezze jól magát, ahogy az neked lenne jó. Nem véletlenül szoktam mindenkinek olyan új évet kívánni, amilyet magának szeretne.
  • salsoul
    Csak egy fej hullana... és az a sajátja lenne
  • Nandusz
    Na ja...ezt hívjuk megbélyegzésnek. Melyre nagyon jól rátapintottál, hogy nem igazán üdvös, mint abszolutizálási tényező.
  • Jacky
    De ha kijön a gödörből - azzal a kis segítséggel - és utána talpra áll? Egyáltalán nem biztos, hogy onnantól mindig segítség kell neki!
    Lehet, hogy csak eccer volt ilyen nagy szarban, amikor úgy érezte tönkrement az élete és jól jött/jön a segítség.
    Nem feltételenül kell onnantól minden kritikus helyzetben "megerősítés".
  • Nandusz
    Ez igaz! (csak az a baj, hogy nem ilyen síkon érintettük a problémát, hanem egyfajta 'segítségnyújtásos' módon)
  • Sir Quno Jedi
    Akkor már régen rossz. Elég ha 1x nem lesz ott mellette valaki egy kritikus helyzetben, aki "megerősítést ad neki" és akkor máris felvágja a hülye ereit és agyő. Gyengeségre nem a pátyolgatás az orvosság. SŐT!
  • Nandusz
    Az a baj, hogy meglátásom szerint sok emberben megvan ez az erő, csak nincs meg a motiváció, mint gyújtózsinór. Tehát nem arra kéne megtanítani, hogy hogy legyen egész ember ÖNMAGÁBAN, egyedül, segítség nélkül, mert ez sokakban meg van. Hanem arra, hogy hogyan kéne ezt az egyébként mindennapos és egyszerű emberi képességét szocializálni és aktivizálni.
  • Jacky
    És ha csak egy kis megerősítés kell neki?
  • Jacky
    A meglátásod jó, tényleg lepotyogna
    Na jó, nem potyogna le, csak úgy hirtelen megdöbbennének azon, mekkorát is fordult a világ kereke.
    És kivándorolnának az Alpha Centaurira, mindenki jobban járna

Próba-szerencse, legyen nagy seggberúgás, aztán majd chayya meglátja mi lett. Álló helyzetből egy golyót is csak egy hatás lendíthet ki. Vagy ha megy egy egyenes vonalon.
    Szóval valamit mindenképpen érdemes megpróbálni. Vesztenivaló nincs.
  • Sir Quno Jedi
    Aki saját magát nem tudja kihúzni a mocsárból önnön üstökébe markolva, abba kár is az energiát feccőlni. AZ örökre gyenge marad. Először arra kell megtanítani, hogy legyen egész ember ÖNMAGÁBAN, egyedül, segítség nélkül. Azután jöhetnek a többiek...