8043

A TOPIK TÉMÁJÁHOZ NEM KAPCSOLÓDÓ HSZ-EK TÖRÖLVE LESZNEK!
  • minigirl
    lányokra gondoltam... XD
  • NessieGraf
    Nem úgy piszkálta :D De Jacky jó fej, csak hagyta, hogy az általános környezet befolyásolja. Pedig ha a világot megnézzük, az általános felfogás eddig nem sokat lendített rajta.

#5559 Szerinted lehet igazán rendes fiú, aki nem boldog? Mert szerintem nehezen. Az inkább önuralom, mint belső késztetés.
  • SötétBarom
    Nem tesszük át a topikot a tudományosba lassan?
  • salsoul
    Személyiség ill. gerjesztett rendszerek vizsgálata ;)
    Tankönyvi eset prezentálása... az olvasóknak.
    Éles példán keresztüli bemutatása az elmondottaknak.
  • Sir Quno Jedi
    Uhhh, ez nekem már túl buzis. Méghogy egy fiú addig piszkáljon egy másikat, míg kezd nyílni... Broáfka Ottokár csókoltassa az ilyeneket! :DDD
  • NessieGraf
    De hiszen Jacky kezd nyílni! Szerintem ő is érzi. Salsoul nem kedves hozzá, de addig piszkálta, míg elindult. :D
  • chhaya #5555
    salsoul, ha tényleg az a véleményed az emberőkről, hogy nem lehet megváltoztatni őket az ő akaratuk nélkül, akkor igazán nem értem, hogy miért buzerálod állandóan Jackyt. miért?
  • BlueJersey
    Köszi a válaszokat!
    Én ismerem a neverhoodot:)
  • Dick Riddick
    Sajnos nem. Ez kimaradt az életemből.
  • salsoul
    Emlékszel erre ?
  • Dick Riddick
    Mindig az a fránya kulcs...
  • salsoul
    Az idézetek és bolcsességek kristály tiszták.
    Az ember elméje az ami homályos.
    És nem találja a kulcsot a zárhoz...

szerintem
  • Sanyix
    röviden a dallaszból idézve "egy kis időre van szükségem" :D
  • NessieGraf
    Jacky! Nagyon örültem a tanmeséidnek!

Az első azt igazolja, amit sokan mondtunk: engedd szabadon, hogy megtarthasd.

A második: változtass magadon, hogy változzon a rajtad kívüli világ? Nagyon precíz megfogalmazása annak, magadon kell változtatni, hogy a másságot el tudd fogadni. Ráadásul a környezet is másképp fog befogadni, ha sikerül.

Ha meg is tudod valósítani ezeket a gondolatokat, bármilyen kapcsolat könnyű lesz számodra.

Arra a kérdésedre: mi van, ha az egyik ember kevésbé érdekes? Nincs ilyen ember. Ha megnyílik, el meri mondani a gondolatait, ki meri mutatni az érzéseit, mindenki érdekes, értékes.

Rita! Valamikor szóba került a közösen végzett, vagy nem közösen végzett házimunka. Most ehhez egy adalék:

Átmentem a szomszédba krumpliért, mert ők termelik, olcsó és nagyon jó. Azt mondta a szomszéd: válogassak magamnak, mert ő most nem ér rá. Sőt, ha találkozom valamelyik helybéli ráérőssel, küldjem át hozzá seregélyeket hajtani (érik a szőlő). Megkérdeztem, miért kell hajtani, hiszen egyet durrant a légpuskával egész nap nincs seregély. A válasz:

- Inci (felesége) elment ma Egerbe. Azt mondta, csináljak valamit magamnak ebédre, mert csak este jön. Főzni nem tudok. Ennék szendvicset, de nem tudom, hogy kell kenyeret szelni hozzá (!!!).

Egyszóval: ha egy férfi segít az otthoni dolgokban az az ő érdekeit is szolgálja. A mindig kiszolgálástól magatehetetlen lesz. Az is a rabság egyik formája.
  • Dick Riddick
    Mókás ez ahogy a csillagjegyeket használjátok. Mintha mindenki egy nyitott könyv lenne. Az alaptermészetben halványan meglehetnek ezek a jegyek, de jó része már csak sima belemagyarázás.
  • Dick Riddick
    Az idézetek és példabeszédek a KRESZ-re emlékeztetnek engem. Legyél körültekintő, tiszteld a közlekedés többi résztvevőjét, légy udvarias, stb. Főleg mikor éjszaka fáradtan egy átdolgozott nap után mész haza, és ráadásul pár idióta még jól szembe is reflektoroz.
    A legtöbb ilyen idézet tele van homályos utalással. Változz poitív irányban, legyél jobb, kerüld el a rosszat. Blablablabla. Bla.
    Ne vegye sértésnek senki, értelmezem, értem hogy miről szól, de ennyi. Sok tanulságot levonni nem kell, és felesleges is. Egy mondatban össze lehet foglalni a lényeget, és akkor sem egy fénylő jel lesz belőle az égen.
    Az én kedvenc idézeteim mindig is egy vagy két sorosak voltak.
  • Sir Quno Jedi
    nekem aztán nem...
  • salsoul
    értéke ► ereje
  • minigirl
    Hali!
    A hszed utaolsó részéhez tudok értelmesen hozzászólni, mert most bővebbre nincs időm. :)

Szóval.
    Mivel Vízöntő, te pedig Ikrek (volt már ilyen nekem is), hagynod kell, hogy kidühöngje magát, leülepedjen benne. Aztán már meg tudjátok beszélni. Nekünk, Vízöntőknek a viták során szükségünk van arra, hogy egy kicsit át tudjuk gondolni a dolgokat. :)
  • salsoul
    Továbbra is: azért mert nem értesz valamit, és mert még sokan mások sem értik: nem badarság.

És ne egy amúgy is szektás magyarázzon nekem.
    Te az ateizmus című szekta tagja vagy.
    És semmivel sem jobb mint a másik.

Én is mondhatom: Amikor egy szektás az ateizmus kizárólagosságával, szemellenzővel érvelő ember prédikálja azt, hogy minek kéne megfelelnünk, miért baj, hogy nem tetszik?

És itt van az a vakság amitől baromi nehezen tanulnak az emberek.
    Amit beismerni nem hajlandóak. Te is mindjárt tagdni fogsz mindent és elküldesz melegebb éghajlatra. Mert nem fogod észrevenni amit észre kéne.
    Azt veszed észre, szűröd le az egészből, hogy kötekeszem. Semmi mást.

Ezért ezeknek a a kis tanulságos idézeteknek, szólásoknak és közmondásoknak, és bölcsességeknek: nulla tisztító értéke van.
    Narkotikumnak jó aztán kb ennyi a legtöbb ember számára...
  • Jacky
    "Sok esetben nagy részben nehezítette a helyzetünket,h elég heves természetű vagyok és túlreagáltam dolgokat,sokkal ingerültebben reagáltam,mint kellett volna,de ez mind csak vele fordult elő,mert ő olyan fontos nekem,h képes legyek ideges lenni,valószínűleg,más annyira nem érdekelne(ahogy eddig senki sem)hogy túlzott hévvel reagáljak."
    Na ezt mondd el neki, ha eddig nem tetted! Így megérti mennyire fontos ő neked.

"felmerült egy konfliktus,én beszéltem(sokszor túl sokat is:)),próbáltam megbeszélni,de neki elég lett volna az is,ha csak egy kis ideig nem beszélünk és lenyugszik"
    Ez érdekes. Az egyik kapcsolatomban ugyanez volt, csak fordítva, nekem kellett volna egy kis idő békében, nyugalomban amíg lenyugszom, a volt párom meg állandóan beszélni akart a problémámról. Hiába mondtam, hogy ha békén hagyna, megoldódna magától, feldolgoznám és kész.
    Nálatok pont fordítva van. Meg kéne tanulnod békén hagyni!
    Cseszegetésnek fogja venni, ha nem hagyod békén, amíg rendezi magában a kérdést.
  • Jacky
    Igen, azért is tettem be, mert úgy láttam, egész jó. Majd még hozok ilyeneket :)

5533-ra:
    Amikor egy szektás és a hit kizárólagosságával, szemellenzővel érvelő ember prédikálja azt, hogy minek kéne megfelelnünk, miért baj, hogy nem tetszik?
    Az hogy mindenben belém kötsz, tény. Szabályt szegsz, tény. Folytathatnám.

"nejének kizárólagossága nem más, mint kegyes csalás. A nő a valóságban megosztja magát gyermekei és lehetőleg még családja között, és így sokféle intim kapcsolatban áll. Ha a férjének ugyanilyen kapcsolatai lennének másokkal, megőrülne a féltékenységtől."
    Itt az a gond, hogy össze akarja hasonlítani a családon belüli és a külső, családon kívüli intim kapcsolatokat. Egyáltalán nem ugyanaz.
  • Rita79
    Ez jó volt és tanulságos.
  • BlueJersey
    Sziasztok! jó sok kommentet elolvastam, benéztem és érdekesnek tűntek a témák.főleg azért néztem be,mert van/volt 2és fél éve/ig egy barátnőm (azért így fogalmazok,mert pillanatnyilag nem tudunk dűlőre jutni) persze iszonyatosan szeretjük egymást,én állítom ugyanúgy vagy még jobban,mint amikor összejöttünk,ő fiatalabb nálam(18 és fél,én 20 és fél) és ő a bizonytalanabb.Szóval ezért is érdeklődöm,mert nekem volt már előtte is pár barátnőm,de azokat a kapcsolatokat nem sorolnám a sok tapasztalatot adók közé,a másik dolog,h persze magam világképével sem vagyok néha teljesen tisztában,h hogyan is jó,miképp is kell mozogni a világban, ez esetben az emberi kapcsolatokban,és persze egyéb élet nagy kérdéseivel kapcs.
    Elsőként szeretném elmondani,h én egyáltalán nem tudok semmit az asztrológiáról,művész hajlamű vagyok mégis inkább reálisan,egzaktul gondolkozom szóval nemigen hiszek az ezoterikus dolgokban,de sokszor hallottam már mindenfélét a Vízöntő - Ikrek párosról,Ő a vízöntő,én az Ikrek,és sok hasonlóságot fedeztem fel a kapcsolatunkban a hallottakkal.
    De nehezen tudom ezt bármire is vélni,nemtudom,h egyáltalán kell-e.
    Sok időszak volt,pl. mostanság is amikor sokat veszekedtnük,legtöbbször hülyeségeken,de volt,h kommunikáció hiánya miatt az ő részéről.Sok esetbennagy részben nehezítette a helyzetünket,h elég heves természetű vagyok és túlreagáltam dolgokat,sokkal ingerültebben reagáltam,mint kellett volna,de ez mind csak vele fordult elő,mert ő olyan fontos nekem,h képes legyek ideges lenni,valószínűleg,más annyira nem érdekelne(ahogy eddig senki sem)hogy túlzott hévvel reagáljak.
    Egyébként sokszor ugy történt,hogy felmerült egy konfliktus,én beszéltem(sokszor túl sokat is:)),próbáltam megbeszélni,de neki elég lett volna az is,ha csak egy kis ideig nem beszélünk és lenyugszik,ilyenkor ő befordult magába és nem nagyon válaszolt vagy csak szűkszavúan és ettől persze egyre idegesebb lettem,mert nekem fontos volt beszélni róla.Szóval nekem ezek a kérdőjelek ilyenkor,h ki engedjen,hisz valakinek kell,mert, ha egyik fél beszélne róla de a másik nem akkor a másiknak rossz,ha meg az egyik enged és nem beszél,amikor fontosnak tartja,akkor neki rossz.
    Egyelőre dióhéjban ennyit írok,ez persze nyílvánvalóan töredéke az egésznek,de hát gondolom másoknak nem az én kapcsolatom története a legérdekesebb fontosabb ;) de remélem beszélgetünk egy jót.
    Üdv
  • panther112
    Nem is tudtam, hogy ennyire ebből muzsikált Jung.
  • salsoul
    Az első részhez segítségül hívhatjuk az Éva Szótárat
  • salsoul
    C.G. Jung
  • panther112
    A nagy idézet ugye valamilyen német idealistától, vagy abból kinövő gondolkodótól való?
  • salsoul
    Rövid és célratörő leszek az első két bekezdést illetően:
    mikor elborul az agyad ki a hülye? Én vagy Te?
    99,999%-ban a válasz egyértelműen: Te.

Az utolsót illetően.
    Hagyományos logikával, gondolkodással az összefüggés nem belátható.

Van egy macskánk. Én szarok rá legjobban a házban.
    És nekem dorombol a legjobban, állandóan utánam koslat, éjjel kaparja a szobám ajtaját, "értem boldonul a legjobban". Tőlem bármit elvisel.
    Közben a többiekre nagy ivben tesz.
    Vajon miért?
    A macska minden esetben ugyan az.

Pl: A nő lelkülete az erósznak, a nagy kötőnek és oldónak az elvén alapul, ezzel szemben a férfi számára ősidők óta a logosz a legfőbb elv. Korszerűen szólva az erósz fogalmát lelki kapcsolatnak és a logosz fogalmát dologi érdeknek nevezhetjük. Miközben az átlagos férfi felfogásában a szó tulajdonképpeni értelmében vett szerelem egyet jelent a házasság intézményével, és a házasságon túl legfeljebb a házasságtörés és a konkrét barátság létezik, a nő számára a házasság nem intézmény, hanem emberi, erotikus kapcsolat: legalábbis ezt szeretné hinni. (Mivel a nő erósza nem naiv, hanem megenged más be nem vallott indítékokat is, amilyen például az a törekvés, hogy a házasság révén általa áhított társadalmi helyzetet érjen el stb., az elvet nem lehet tisztán megvalósítani.) A nő a házasságot kizárólagos kapcsolatban képzeli el, amelynek kizárólagosságát ő könnyebben tudja elviselni – anélkül, hogy unná magát –, mert ha vannak gyermekei vagy közeli hozzátartozói, velük ugyanolyan szoros kapcsolatot tud tartani, mint a férjével. Az a tény, hogy a nőnek gyermekeivel és hozzátartozóival nincs szexuális kapcsolata, egyáltalán semmit sem jelent, mivel számára a nemi kapcsolat mindenképpen sokkal kevésbé fontos, mint a lelki kapcsolat. Számára elegendő, hogy ő is, meg férje is abban a hitben van, hogy kapcsolatuk egyedüli és kizárólagos.
    Ha a férj nem osztozik ebben a hitben, úgy érzi, hogy ez az úgynevezett kizárólagosság megfojtja, különösen akkor, ha nem veszi észre, hogy nejének kizárólagossága nem más, mint kegyes csalás. A nő a valóságban megosztja magát gyermekei és lehetőleg még családja között, és így sokféle intim kapcsolatban áll. Ha a férjének ugyanilyen kapcsolatai lennének másokkal, megőrülne a féltékenységtől. De a legtöbb férfi az erósz dolgában vak, elkövetik ugyanis azt a megbocsáthatatlan tévedést, hogy az erószt összetévesztik a szexualitással. A férfi azt hiszi, akkor birtokol egy nőt, ha szexuálisan az övé. Annál alább nem adja. Mivelhogy a nő számára csak az erotikus kapcsolat valóban mérvadó. A nő szemében a házasság olyan kapcsolat, amelyhez hozzátartozik a szexualitás. Mivel a szexualitás következményei folytán félelmetes dolog, az is célszerű, hogy biztos helyen valósuljon meg. Ha azonban a szexualitás kevésbé veszélyes, akkor egyszersmind kevésbé releváns, és akkor a kapcsolat kérdése inkább előtérbe kerül.

Nemtudom, hogy valóban egészséges, középpontjukat megtalált emberek mennyire robbanhatnak le.
    Átlag emberre nézve viszot tényleg a helyezt brutális rosszabbodását is hozhatja.
  • panther112
    Krízishelyzetek visszafelé is elsülhetnek. 'Egészséges', 'példás', 'normális' emberek lerobbanhatnak tőle.
  • panther112
    Nem csalódottság, csak nehezen tudok elképzelni hosszú távon is működőképes kapcsolatot két erősen eltérő kvalitású ember között úgy, hogy egyéb okokat ne tételezzek.

Az #5524-ben nem gyenge, vagy orvosi értelemben nem normális emberekről beszéltem, hanem átlagos emberekről. Az öregedés meg szerintem inkább visszafejlődés sajnos, de maximum változás, és semmiképpen sem fejlődés. Sok tekintetben egy 16 éves kamasz is fejletlenebb már, mint egy 4 éves gyerek. Rengeteg fontos, és érdekes képességet elveszített, sok ilyen kérdést nem tesz már fel, mert a helyükre mások léptek, stb.

Amúgy pedig, ha használni akarjuk a mondatainkban a 'mindenki', 'az emberek', stb. kifejezéseket, akkor nem tekinthetünk el a gyenge emberektől, a betegektől, stb; mert ők is részei, tehát árnyalni kell a képet.
  • salsoul
    "Nem akarjuk elismerni az árnyékot, és így a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal." C.G. Jung

Általában krízishelyzet kell ahhoz, hogy tanuljanak az emberek.
    Itthon a nagyszüleimen, szüleimen, testvéremen látom hogy mennyire vakok.
    És annál vakabbak minél égetőbb és kiritikusabb a probléma.
    Ha szólok: lepereg. Meg kell várni míg nagyot csattan.
    Persze igazad van, ezt nem lehet ráhúzni az összes emberre...
    De a többségnél mintha így működne.
  • Jacky
    Csalódottságot érzek a szavaidban.
  • Jacky
    "Normális ember fejlődik egy kapcsolatban - mondatok súrolják az értelmetlenség határát" Ez szerintem nem így van. Elég ha csak arra gondolunk, hogy minden ember, minden pillanatban öregszik, ami jó esetben fejlődést is jelent.
    A kapcsolatban is mindíg adódik valamiféle új helyzet, új probléma amit meg kell oldani stb. Ha ez nem fejleszt, akkor semmi.
    Ja és ne az ún. gyenge emberekről beszéljünk, akik nem jönnek helyre sosem! És a klinikai esetekről sem. Mert az ok, hogy vannak, de azért nem ez az általános.

#5525-re: Alapvetően tényleg nem változnak. De miért kéne mondjuk nekem elkövetnem ugyanazokat a hibákat, amiket az előző kapcsolatomban? Hiszen jó esetben a kapcsolat vége után eljutunk egy olyan szakaszba, ahol már felismerjük, mi nem volt jó a részünkről. Nem azt mondom, hogy minden hibánkat, de a fontosabbakra azért rá lehet jönni.
    Az 1. pont ok, nem szeretik. De van aki belátja, és próbál változtatni. Kisebb változtatások mennek is és lehet, hogy ennyi elég is lesz a köv. kapcs-ban.
    A 2. pont nem ok. Miért kenném rá teljes egészében a másikra? Hiszen én is ott voltam, én is részt vettem a kapcsolatban.

De nehogy már állandóan mindenki magában keresse a hibát! Asszem korábban Z írta példálózva, hogy mindent megtesz a lánynak, erre az első jöttmenttel megcsalja. Ez miért lenne a megcsalt hibája? Mert megtett mindent a lányért? Lófütyit, ez a lány hibája keményen!
  • panther112
    Ha a probléma a másikkal volt, az általában fokozottan egyértelmű szokott lenni, ráadásul egy ilyen kapcsolat nem is szokott nagy nyomot hagyni maga után. Viszont én nem értek azzal sem egyet, hogy egy kapcsolatból soha senki nem tanul, vagy nem fejlődik.
  • panther112
    Ezernyi dolog történhet, pl. szexuálisan függenek egymástól, és ezért megszilárdul a kapcsolat, összeházasodnak, gyerekek... Az unalmas fél 20 év után félrelép, mert új, elemi inger kell neki, a másik meg mondjuk a házasság óta klubokba jár, ahol pl. kialakít egy olyan baráti, avgy hobbi kört, ami nekem megfelel. Aztán meghalnak, és nagy közös sírba temetik őket, és egyes emberek elkezdik kiszínezni az 50 éves házasságukat, sírig tartó szerelemről, örök hűségről, tisztességről, a régi idők magas erkölcseiről, jobb társadalmi rendjéről, nagyobb boldogságról, magasabb gyerekekről, bla bla bla fecsegnek, pedig a valódi ok lehet, hogy ennél kevésbé volt magasztos, mondjuk egy formásabb segg...
    De persze lehet, hogy 4 év után elválnak.
  • salsoul
    Hát... ő hiába más. Te ugyan az vagy. Az emberek pedig nem változnak.
    Újra és újra és újra ugyan azokat hibákat...

"Ha tudom, mit csináltam rosszul a múltkor, nem fogom elkövetni megint ugyanazt a hibát."
    Ezzel két gond is van:
    - 1 az emberek nem szeretik belátni a hibáikat
    - 2 mivel nem látják be a hibát ismét elkövetik, mert a hiba a másikban volt a korábbiban címszóra.

"És ott van még az a lehetőség is, mi van ha a problémát a másik generálja?" A fentebb említett két gond pl...
  • panther112
    Az emberek sokfélék. Az ilyen 'Normális ember fejlődik egy kapcsolatban.' mondatok súrolják az értelmetlenség határát. Ha valóban érdekel, hogyan hatnak a kapcsolatok az emberekre, kiváló pszichológiai kutatások léteznek.

(Csak néhány nagyon egyszerű ellenpélda: egy önértékelési problémával küszködő ember általában visszazuhan a kapcsolat előtti állapotába, és végül az egész kudarcként könyveli el, majd gyorsan megpróbál nem rá gondolni, új kapcsolatba lép, ahol mindez megismétlődik.

Vagy vannak olyan kapcsolatok, amik pszichés problémákat hagyhatnak maguk után. Az előzőleg nagyon 'normális' emberke, most 'abnormális' lesz, azaz nemhogy 'fejlődött' volna a kapcsolat hatására, de egyenesen 'visszafejlődött'.)
  • Jacky
    "ha két valóban érdekes ember találkozik, azok el lehetnek jó sokáig anélkül, hogy kalitkák... jelentkeznének" - Ezt nem is vitatom.
    De mi van ha nem mindkét ember egyformán érdekes? Mondjuk az egyik kevésbé érdekesebb, kvázi uncsibb mint a másik - merthogy ez a gyakoribb, gondolom.
  • Jacky
    Dehogyis. Teljesen eltérő stílusú, eltérő személyiségű emberrel való új kapcsolatnál nem lesz ugyanolyan jellegű a felmerülő probléma.
    Normális ember fejlődik egy kapcsolatban. A kapcsolat megszűnésekor, ill. utána is. Akármilyen megszűnés volt. Ha brutális, lélekbe gázoló - akkor is, és ha szépen, nyugodtan történő - akkor is.
    Ha tudom, mit csináltam rosszul a múltkor, nem fogom elkövetni megint ugyanazt a hibát.
    És ott van még az a lehetőség is, mi van ha a problémát a másik generálja?