78
  • RecoPhile
    #78
    Én is egy ilyen matricát elfogadnék. ;)
  • Doktor Kotász
    #77
    Idióta vagy, ha azt hiszed, hogy az AMD processzortól ment tönkre az alaplapod.
    Helyesbítek. Nem azért vagy idióta, mert ezt hiszed, hanem azért, mert szilárd meggyőződésből állítod.

    Egyébként most vitathatatlanul az INTEL a jobb...
  • asysoft
    #76
    "És hol kapni ilyet? És milyen márkanév alatt?"
    Intel márkanév alatt, s pl itt. Amúgy tudtommal a Foxconn gyártja ezeket az alaplapokat.
  • dez
    #75
    Ha valaki nem értené, miért gyorsítják a szar tápok a kondik halálát:
    A mai tápok kapcsolóüzeműek, azaz nem egy trafóval transzformálják az áramot kisebb feszültségre, amikor is az adott kisfeszültség pozitív és negatív "változata" között pulzál a feszültség, amit utána megfelelően egyenirányítanak és stabilizálnak. Így sosem jelenik meg nagyobb feszültség. A kapcsolóüzeműeknél gyors és folytonos megszakításokkal hozzák létre a nagyfesz és a 0V kívánt arányát, amit aztán szűrnek (ami matematikailag egy átlagolás). A szűrés kritikus része a dolognak. A jobb tápokban jobban szűrnek, a vacakabbakban rosszabbul. Az utóbbi esetben a névleges feszt többszörösen meghaladó feszültségcsúcsok maradnak hátra, persze csak rövid időközökre. De ez éppen elég ahhoz, hogy a névleges fesz elviselésére felkészített kondit előbb-utóbb kikészítsen.
  • Sanyix
    #74
    "Azert teljes igazsag kedveert azt csendben jegyezzuk meg, hogy az intel GYART sajat maga is alaplapokat!"

    És hol kapni ilyet? És milyen márkanév alatt?

    "Nemtudom, de elkepzelhetonek tartom, hogy a sajat chipsetjeihez csinal referencia tervet, hogy szerinte hogyan kellene egy ahhoz passzolo alaplapnak kineznie. (mint ahogy a GPU gyartok is csinalnak)"

    Lehetséges, de nem kell betartani, a videokrátyáknál sem szokták.
  • fflx
    #73
    "Hát azért, mert mindent a lapgyártóra bíz, és nem foglalkozik vele, ahogy az intel sem..."

    Azert teljes igazsag kedveert azt csendben jegyezzuk meg, hogy az intel GYART sajat maga is alaplapokat!

    "Talán azt hitted hogy az amd megmondja hogyan építsen alaplapot a gyártó?"
    Nemtudom, de elkepzelhetonek tartom, hogy a sajat chipsetjeihez csinal referencia tervet, hogy szerinte hogyan kellene egy ahhoz passzolo alaplapnak kineznie. (mint ahogy a GPU gyartok is csinalnak)

    DE termeszetesen mindenezek nincsenek hatassal arra, hogy aki 1 db sajat rossz tapasztalat alapjan levonja azt, hogy az szaaaar, haaat... az igen

    Mivel altalaban ugye megvan, hogy mennyi az elfogadott hiba aranya es az ilyen esetekre pedig ugye ott a garancia! Ami neritkan 5 ev, de elfogadott a 3 es csak neha 1.
  • Vucli
    #72
    Nekem 4 éve van meg ugyanazon az AMDs konfigom (ATi kártáyval) eddig semmi gondom nem volt vele, bátyám az elmúlt 3 évbe 2 szer cserélte az alaplapját Inteles konfigjába, mert vmi baj volt vele.
    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az AMD a megbizhatóbb, csak például nálunk a fenti eset fordult elő ,de biztos lehetet volna fordítva is.

    De persze, ha vki keresi, biztos megtalálja saját önigazolását, hogy miért ezt vagy azt a gyártót favorizálja.

    Egyébként pont mostanába akarok újítani, és mivel eddig 100% ig elégedett voltam az AMD-ATI kombóval, most is ilyet vennék és kb. leszarom, hogy melyiknek milyen a piaci részesedése (annyit azért vágok , hogy az AMD felvásárolta az ATIt:). Azonban már régóta nem követem a hardver frontot úgyhogy kiinduló alapnak biztos jó lenne vmi ilyesmi, mint ez a kezdeményezés. De teszteket vagy cikkeket ígyis-úgyis elolovasnék, mielőtt bármit megvennék.
  • Csaba42
    #71
    "ha egyáltalán igazat beszélsz, és nemcsak egy újabb intel/konzol vérfanboy vagy, aki kitalál valamit hogy fikázza a nagy ellenségét"
    Ott a pont!
  • Sanyix
    #70
    Hogyan? Mondjuk letölti a netről a proci dokumentációját (amit te is megtehetsz), amiben minden le van írva hozzá. Kimenetek, bemenetek info a procival való kommunikációról, ezek után a lapgyártó megtervezi hozzá a lapot vasz rendel hozzá valamilyen chipkészletet, teszteli, aztán elkezdi gyártani.

    Talán azt hitted hogy az amd megmondja hogyan építsen alaplapot a gyártó? Mert ez egetrengető baromság, mert így az amd lap gyártó is lehetne, hiszen ha megtervezné, le is gyárthatná a saját nevén, és akkor különbségek se lehetnének (mellesleg ez jó is lenne, csak minőségi lapot lehetne venni amd rendszerhez), de miért adná oda másnak akkor? Hát azért, mert mindent a lapgyártóra bíz, és nem foglalkozik vele, ahogy az intel sem...

    Meg persze nyilván az amd gyártja azt a kondenzátort ami 99% eséllyel ment tönkre a lapjaidban (mert szinte mindig ezek szoktak, az alaplapokon általában), amit (ha egyáltalán igazat beszélsz, és nemcsak egy újabb intel/konzol vérfanboy vagy, aki kitalál valamit hogy fikázza a nagy ellenségét) akár a szomszéd néni is gyárthat a pincéjében. Ja meg persze ezek a kondik érzékenyek a fos tápokra is (codegen, és hasonló nagynevű csoda), de arra az egész gép. Nézd meg semmi gondja nincs senkinek az amd lapokkal csak neked, nem ők a hülyék, hanem te, és tuti valami user error van a dologban.

    7 éve van amd rendszerem, egy alaplapon ment tönkre 1 réztekercs (amit nyilván az amd bányászott ki, és tekert rá egy műanyagdarabra, és adta el hogy ilyet rakjanak a lapra), de ez msi-nél nem is volt meglepő, bár ezt vásárlásnál még nem tudtam+ lehet hogy a táp is benne volt, mert akkor még nem értettem hozzá, és végig egy dzsunka táp volt alatta(a hírhedt acorp). Ez a lap 3 évig ment, a legutóbbi 5 évig(ami alatt már chieftec táp volt), és most is megy, csak lecseréltem a konfigot. Mellesleg ismerősöknél is jópár amd rendszer van/volt, és senkinek nem volt baja velük. Viszont egy ismerősnek tönkrement egy inno3d gf6600gt, tehát akkor belőled kiindulva szar(nem csak szemétkedik) az nvidia, mert a kártya amire a chipjét szerelték meghalt :)
  • A1274815
    #69
    Jó ötletnek tartom a kezdeményezést, lehet, hogy a következő gépemre szerzek is egy ilyen matricát.
  • A1274815
    #68
    Nekem több AMD-és cuccom is van, a legidősebb 4,5 éves a legfiatalabb 2,5 éves és mindegyik tökéletesen működik. Akkor szerinted ez most hogy lehet?
  • dez
    #67
    A következtetés levonásához józan ész is kellene, de aki egy esetből von le messzemenő tanulságokat, annak az nincs... (És még megkérdezi, hány esetből kellene levonni... :P)

    Kezdem úgy érezni, valahogy beléptél opeca nevű ismerősöd accountjára, és most poénból hülyét csinálsz belőle.

    Nekem kb. 10 éve vannak AMD-s konfigjaim, nem csúcs cuccokból összerakva. Az összes gond eddig összesen 1db púpos kondi volt, amit 10 perc alatt kicseréltem. Eladás után további több évig működtek a cuccok, utóbbi kettő általam követhetően ma is.

    A gyártók hol ilyen, hol olyan gyártású kondit használnak, amilyen éppen be tudnak szerezni viszonylag jó áron. De a néhány évvel ezelőtti ABIT eset óta, amikor is sikerült kifogni egy ritka szar kondi-gyártmányt, fokozottabban odafigyel erre minden gyártó. Mellesleg most már a legolcsóbb alaplapoknál is divat az igen jó minőségű, solid kondik használata a kritikus helyeken.
  • tomcsa4
    #66
    Hallod Opeca. Nevetséges vagy. ' alaplap miatt levonni ezt a következtetést. Képzeld el, egyik haveromhoz bevittek 10 rossz Asus deszkát. Akkor most szar az Asus? 3 hónapig ha működtek.

    Ne legyél már ilyen nevetséges. És ne másnak kérdőjelezd meg az agykapacitását, hanem magadnak! Köszi! Másnak vannak jó tapasztalatai AMDről és pláne nem egy alaplap miatt alkot véleményt az ember. Pláne ha mellette volt egy gagyi táp, ugye?
  • Csaba42
    #65
    "megb@szni a gyártóját"
    Aha, sz'al ha teszem azt egy AMD-s Asus lap tönkremegy, akkor a gyártója az AMD??? Miért nem az Asus fikázod, azaz a lap valódi gyártóját? Ennyi erővel kimondható az is, hogy az összes AGP-s videókártya szar (már ha olyan foglalat volt rajta), meg minden PCI-os kártya, valamint PS/2-es, USB-s periféria, és (RJ45) jack dugós fejhallgató/hangszóró.
  • Csaba42
    #64
    Erre csak egyet lehet mondani: LOL. Oda kellett volna írnom, hogy szarkasztikusan (értsd: gúnyos, mivel az SG-n elhangzó hozzászólások tartalmát gyűjtöttem egy csokorba) fogalmaztam, vagy mi, akkor sem lenne egyértelmű?

    opeca: kimondtad a varázszsót: Abit. De persze erről is az AMD tehet. Majd én is keresek egy szutyok Inteles alaplapot, és miután 2 év alatt tönkremegy, rásütöm az Intelre, hogy milyen szar, ezek után csak AMD-t veszek. Tényleg, ha kikapsz egyszer egy 2 évig működő Intel lapot, utána mit veszel? Cyrix-et??? Nem találod kicsit betegesnek, hogy az alaplapgyártó hülyeségét a procigyártóra kened? Ennyi erővel én is mondhatom, hogy az LG cuccok (pl. monitorok) mind szarok, mert az LG DVD íróm 2 és fél év után elkezdett szakodni. Nevetséges.
  • opeca
    #63
    Júj, ez már a demagógia mesterfoka.

    Elhiszem, hogy nagy a love közted és az AMD között, de azért a szart ilyen szinten nem kéne nyíltan támogatni, persze ha szadomazo vagy, az is más:)

    A minőség pedig minőség.

    Remélem már a vicc fele mutat ez a hozzászólásod, mert megrémülnék, ha komolyan írtad volna.
  • opeca
    #62
    Merő kíváncsiságból, részleteznéd nekem, hogy az alaplapot gyártó cég hogyan készíti el egy alaplap gyártási tervét?

    Csak úgy tőmondatokan elég.

    És ezt úgy írd le, hogy lehetőleg az AMD procigyártót ne keverd bele, ugyanis szerinted semmi közük nincs egymáshoz:)
  • Sanyix
    #61
    Pedig eladnak, mert az elektronika ilyen, bármikor elromolhat bármi :D

    És nem alkalmaznak jósokat, sem időutazókat a gyártók, egyik sem.
  • Sanyix
    #60
    Gratulálok ezt hogy sikerült összehozni? Az AMD által gyártott procik olcsóbbak lesznek, mert egy tökmás cég gagyi lapokat gyárt hozzá. Hát neked sem erősséged a logikus gondolkodás úgylátom :)
  • opeca
    #59
    Érdekes, a "gagyi" Asrock Inteles alaplapom négy éve muzsikál, pedig "fillérekért" vettem.

    Nekem ne adjon el senki olyan alaplapot, ami két év után meghal. Az ilyet nem szabadna piacra dobni, vagy ha igen, akkor jól megb@szni a gyártóját.
  • opeca
    #58
    Szerinted milyet vettem? Valami noname alaplapot? Pontosan nem emlékszem, de vagy Asus, vagy Abit volt.
  • opeca
    #57
    Hány esetből kéne szerinted általánosítani?
    Ha azt mondanám, hogy háromszor volt AMD-s procim, és háromszor ment tönkre az alaplap, akkor is ugyanezt mondhatnád.
  • Sanyix
    #56
    Énis alsókategóriásat vettem, de alsókategóriás nem egyenlő a dzsunka szarral. Azért vettem alsó kategóriásat régen, mert nem kellett sata, meg firewire, mostmeg azért mert sli nem kell. De minőségben nincs különbség, ha megfelő márka alsós cuccát veszed :)
  • opeca
    #55
    Az AMD procikkal régebben sok gond volt, de még így sem azt a következtetést vontam le, hogy az AMD procik szarok, hanem azt, hogy nem érdemes venni, mert a hozzá való alaplapok, ha nem csúcskategóriában veszed, akkor labilisak.

    Az meg, hogy az alaplap illetve a processzorgyártók között milyen összefüggések vannak, nem itt akarom kitárgyalni. Gondolom azért is volt olyan olcsó az AMD proci, mert rávették a gyártókat, hogy szar, selejtes alaplapokat gyártsanak. Az meg költséghatékonyabb.
  • zola2000
    #54
    Az valószínű, hogy a régi pcm alkatrészei közül, semmi sem lenne jó megtartani, ugyanis 2001es a gépem.
  • zola2000
    #53
    Lenne néhány megjegyzésem a "beszólásomra" adott válaszokkal kapcsolatban:
    1.: Bocsi ^-^
    2.: Régóta nem figyelem a pcs videójátékpiacot, régebben sokat játszottam én is pcn, de nem bírtam pénzel, ezért váltottam (jóvanna csóró voltam), és többet kaptam. Most meg már lenne pénzem gépet fejleszteni, de nem vagyok biztos benne, hogy megéri, milyen játékok vannak pcn, amik konzolon nincsenek, mert gondolkozok, hogy x360at vegyek 45000 körül használtan mint következő konzolt (blue dragon, halo3, gta4, mass effect, oblivion, a régi x1esek közül a fable 1, doom3, far cry1, érdekel), vagy pct fejlesszek játékra (ami 45000ből kijön?). Bocsi, már nem vagyok képben pcn
  • Sanyix
    #52
    Te egyébként miről beszélsz?
  • opeca
    #51
    Tehát akkor még mindig ott tartasz, hogy egy alsókateg. AMD-kompatibilis alaplap 2 évig működik, egy Inteles meg 5 évig.

    Nagyszerű, végig ez volt a mondandóm lényege, örülök, hogy így, 50 hozzászólás után kezded kapizsgálni.
  • Csaba42
    #50
    "Az alsókategóriás lapokon legtöbbször az alkatrészek (pl kondenzátor) minőségén spórolnak, amiből következik, hogy kevesebb ideig élnek, mint a "minőségiebbek". Pl nem egy Abit alaplap van a közelemben, ahol egy idő után szépen púposodni kezdtek a kondik..."
    Hmmm, akkor ha jól értem, amit mondasz, az AMD szar. Na, így már érthető opeca mondanivalója. :) Az AMD amúgy is a MAD angol szó összekevert betűiből jön ki.
  • Csaba42
    #49
    Mi meg a tiédet kérdőjelezzük meg. Persze, ha veszel valami olcsó, sz@r szutykot, az annyi ideig fog működni, mint egy csúcsdeszka. LOL
  • Hegi90
    #48
    Igaz, kb 2-3 honapja volt egy kis kontakthibája, talán takarítás miatt, de azt 2 nap alatt ki is javították fillérekért a szervizben.
  • Hegi90
    #47
    Közgázt tanuló lévén erősen reménykedem benne, hogy az AMD-nek bejöjjön ez a kis marketing, mivel nagyon nem kéne a proci piacra a monopólium :/.

    Egybkt nekem elég régi gépem van, (lassan már 7-8 éves is van szerintem), használatn vettük kb 5 éve, asszem ugyanez az alaplap volt benne akkor is (Abit), bár PIII procival fut, de attol még az abit se szar :D
  • asysoft
    #46
    Tehát, ha jól értem, te egyszer vettél egy olcsó, AMD processzorokhoz való alaplapot, majd miután az 2 év után bedöglött, levontad a következtetést, hogy ez egyértelműen a processzorgyártó sara, minden AMD proci szar... (Most ránéztem az adatlapodra, de nem sikerült megerősítenem a fentiekből jövő feltételezést, miszerint nő vagy:))
    "És ha az alsókategóriásat vettem, akkor mi van?"
    Az alsókategóriás lapokon legtöbbször az alkatrészek (pl kondenzátor) minőségén spórolnak, amiből következik, hogy kevesebb ideig élnek, mint a "minőségiebbek". Pl nem egy Abit alaplap van a közelemben, ahol egy idő után szépen púposodni kezdtek a kondik...
  • dez
    #45
    Egy esetből így általánosítani... Mások tapasztalataival mit sem törődve... Ez szín tiszta ostobaság.
  • opeca
    #44
    Igen, régebben, és akkor is a sok majom mind lökte ugyanazt a rizsát, amit most te is, hogy ilyen, meg olyan tuti az AMD.

    Én meg el is hittem, vettem, aztán két év után kib@sztam.
  • opeca
    #43
    Miért érdekes?
    Mikor állítottam azt, hogy nincs két évnél tovább működő AMD-s alaplap?

    Annyit írtam - csak azok kedvéért akiknek szövegértési problémái vannak -, hogy nekem egyszer volt az életben AMD-s procim, és az alaplap két év után fel is mondta a szolgálatot, úgyhogy az én szememben az AMD egy rakat szar. Majd - ami valszeg már soha nem fog eljönni -, ha egyszer lesz AMD procim, és frankón fog működni az alaplappal együtt bő 5 évig, akkor majd megváltoztatom a véleményemet.

    Ha valaki meg eztán leírja, hogy de nekem 25 éve megy az asusos, alaplapom az AMD x-es procival, annak meg fogom kérdőjelezni az épelméjűségét.
  • opeca
    #42
    És ha az alsókategóriásat vettem, akkor mi van? Ugyanis inteles alaplapokból, rendre az alsó, vagy középkategóriásakat veszem, és soha, semmi gondom nem volt.

    Ajaj, megint a hat évesek közé keveredtem.

    Engem arról légyszíves ne akarjál meggyőzni, hogy azért mert "csak" 15.000-ért veszel egy alaplapot, az már ok arra, hogy két év után teljesen tönkremenjen.
  • tomcsa4
    #41
    Hallod Opeca, kettő eset lehetséges:

    AMD foglalatos alaplappal volt gondod? Milyen chipkészlet? Jaa biztos nvidia,Via, de nem Ati és úgy aggatod az AMD nyakába az egészet? Akkor te nagyon hülye vagy.

    Esetleg 2, AMD chipkészletes lapod ment tönkre? Igen akkor már lehet hibája az AMD-nek, válassz másikat. Amúgy az AMD chipkészletek nem mindegyik-e stabil és jó, de mostanában már semmi gond velük, régebben voltak gondok.

    Sanyixnak igaza volt, nvidia gusztustalan.
  • Csaba42
    #40
    Mindenki hülye, aki nem olyan, mint ő (nem, nem who am I 7-re vonatkozik). Azaz mindenki hülye, aki nem mániákusan/elvakultan Intel/nVidia/Linux/MacOS és totális MS-ellenesség párti, mert egy igazi informatikus (azaz vérbeli SG-s) ilyen. Ezt is megkérdezik, mielőtt odaadják a diplomát a kezedbe, és ha rosszul felelsz, soha többet nem kapsz számítógépet a kezed ügyébe.
  • Csaba42
    #39
    Ezt erősen kétlem, és itt nem az nVidia-ellenességről van szó. Tudod te is, gondolom, hogy az AMD összeállt az Atival, és ebből kifolyólag természetesen nem a konkurens kártyagyártó termékeit fogják ajánlani, még ha azok jobban is teljesítenének. :)