5889
-
#2831 Üdv. -
#2830 szewa dió.
én azóta vaok a minőség +szállottja, mióta megkaptam az első sokol rádiómat
azok vótak ám a szép idők:
unitra, brg, orsós (szalagos)magnók..
ja, a múltkori hsz-edet kicsit a szívemre vettem
(leblamáltad az orion hifit, pedig a jóöreg "se 1025 b"-m
még valahol ott porosodik valamelyik polcon az egyik nyaralómban.
márpedig az hifi volt, sőt az ma is)
most mék, köcce a figyut -
#2829 üdv. neked még nem is köszöntem.
jó kutya
izé..jó a szöveg
tetszik a prezentáció, az előadásmód
és a "tudományos" megközelítés
ezennel kinevezlek a hangtudományok doktorának
és ha bármi érdekel az omnidirekcionális (hang)sugárzók transzparens leképzésének elméleti alapjairól, csak szólj.
ezzel alszom, és kelek
itt majd mindíg megtalálsz, ha kellek..
(és ha nem, akkor is) -
#2828 ..márminthogy losslessnek "látszó" hangképet..
(úgy rohantam, hogy ez lemaradt)
have a nice day cimbi -
én ezt azért nem nevezném egyértelműnek..
persze ez is megállja a helyét, de lehetséges készíteni
wma-t (amiből létezik veszteségmentes verzió is!)
aac-t (ha maximumra toljuk a minőségcsúszkát mondjuk..)
vagy bár én is meglepődtem rajta, de még mp3-at is (akár 320-as,
akár vbr "full" beállításokkal)
folytathatnám a sort, ha akarnám..
de előtte közlöm, ez a kijelentésem nem képezi vita tárgyát,
hanem csak közöltem a tényeket. -
#2826 Nem értek én hozzá, csak régóta érdekel, meg olvasgattam, ennyi.
Damping Factor: tudnék mesélni erről, de most nincs időm, a lényeg hogy szerintem eléggé ambivalens a dolog. Jelenleg egy vintage tranyós integráltam van aminek 250+ -os a DF-ja, ami rohadt kevésnek tűnik, viszont tetszik a hangja.
Eddigi legjobb hangú erősítőm:
1. helyen NuForce Reference 9.02 monoblokk-végfokpár valami 5000-es DF(!)-el.. ha jól rémlik.. az valóban hihetetlenül szólt. Nagyon gyors és precíz megfogott hang.
2. Helyen egy budget kategóriás Musical Fidelity volt (Elektra E10 lehetett?? fakávás zongoralakkos kis gép, alacsony teljesítményű táppal, viszont nagyon szép meleg hanggal) de olyan régen volt, hogy nem is emlékszem csak a szép emlékre. Ez volt az első bizonyíték arra hogy olcsóbb erősítőben is találhat az ember a maga ízlésének nagyon megfelelőt. (egyébként anno nagyon jó visszhangokat kapott a szaksajtótól is - az ár/teljesítmény aránya miatt)
3. A jelenlegi Yamaha AX-1050 RS valahol a kettő között van karakterben, elég semleges nem meleg de nem is olyan analitikus és gyors mint a NuForce és nem is annyira teres sajnos (beszűkültebb a színpad). Ennek ellenére megállapodtam e mellett, és nem igazán akarok most mást, mivel az igényeimet kiszolgálja.. :))
-
#2825 erről beszélek én is, a hifi ugyan önmagában mérhető, súlyozható, tapasztalható, de mindig is nagyon szubjektív lesz. viszont vannak dolgok,amiket csak egy töksüket nem hall vagy nem akar hallani, de pl. hogy egy hang pontosan mennyire részletes vagy testes, öblös, stb. és ide jön a fantasztikusan sok 'leíró jelzők' tömkelege,az már többnyire tényleg csak egyéni átélés kérdése.
én csak annyit mondtam, ha önmagában hallgatok egy jó kétutast,az tök jó úgy ahogy van mindaddig, amíg mellé nem rakok egy jó 3 utast és ugyanazt visszahallgatom rajta, mert akkor rögtön előjön, hogy mi az, ami nincs meg a másikban.
a többi témában meg egyetértek, és örülök, hogy a te igényeidnek megfelelő hangfalat sikerült találnod! ennyi a lényeg. ez sajnos nekem sem ment egyik napról a másikra.
egy darabig én is foglalkoztam a DF kérdéssel (bár sok gyártónál szinte titok az adat), de aztán rájöttem, bizonyos (ár és teljesítmény)szintig majdnemhogy részletkérdés....mert valaminek nagyobb vagy sokkal nagyobb a df értéke,az még nem jelent egyenes arányosságot, hogy összességében jobb fog szólni.....egyébként örülök, hogy látszik, nem 1gW PMPO-on nőttén fel. -
#2824 na ez engem is érdekelne, mármint mondjuk, hogy miből csináltad,mivel,milyen kódekkel,milyen beállításokkal (bitráta,speciáls paraméterek stb.), mert nekem kicsit fura (úgy is mondhatnán, hogy sántít az ábra), de kifejtheted bővebben is.
-
#2823 ezt egy kicsit kitudnád fejteni esetleg?:) mármint a grafikont -
#2822 WMA - egyértelműen:
-
#2821 "...a többi a körítés,marketing és a haszon.ez egy jól működő gépezet, és sokan vigyáznak is rá, hogy az maradjon."
Erről van szó. Ezért nem járok Pestre a *****-hez meg a ****-hoz (negatív reklámot nem csinálok nekik, de pofátlannak tartom őket, és parasztvakításnak amit művelnek.. és Ők még nem is gyártók..
Ezért nem kell ezt ilyen véresen komolyan venni..
Azaz vegye aki akarja... én inkább főleg zenét hallgatok.
-
#2820 Aznap ott állt még mellette egy Focal JmLab (egy kifejezetten ALL-ROUNDER modellje!), 30k-val volt csak olcsóbb mint ez, meghallgattam azt is. Csörömpölt, pattogott a magasa... sokkal több volt a differencia a két doboz közt hangban mint árban.. -
#2819 Jól van lenyugodtam én, csak szar napom volt. Annyira arrogáns azért nem voltam szerintem.
2. Tény, hogy vannak all-rounder hangfalak amik leképzésükben egy jó közép/akár magas szinten (ezek viszont egyáltalán nem olcsóak) mindent elvisznek. Van rengeteg márka, rengeteg modellje eltérő specifikációs értékekkel, bő a választék, ezekből viszont nem olyan sokra igaz a "mindenevőség". Meglepő de még ez is szubjektív.. mindenkinek más a füle, és hiába "értesz hozzá" van aki "jobban ért" majd és neki más lesz a véleménye.. szerinted jó rock-ra is, de Ő mást vár el tőle.. :)) ettől nem feltétlenül neki van igaza, de Ő mást hall ott, ahol Te pl keresed a közepeket. Vagy Ő keres benne olyan hiányosságot ami szerinted nincs ott. Te pedig széttárod a karod, hogy miről beszél ez?? (no nekem kb ugyanez van az 1B közepeivel.. mi hiányzik?? Nekem semmi. De mint mondottam nem vagyok vájtfülű, de nem is vágyom rá hogy az legyek.)
A zene szubjektív, az érzékelésünk is, az ízlésünk és a komfortérzetünk is az. PC-nél, vagy egy egyszerű gépnél mindent ki lehet mérni műszeresen, leírni számokkal, referenciaértékeket megadni. Hi-Fi-ben nem lehet minden tényezőt mérni, azaz aminek nominális értéket próbálunk adni az se mond el mindent (vagy szinte semmit: pl csövesek), ezt évtizedek óta méregetik, vezetik be a mérőszámokat, próbálják felírni a "forradalmasító képleteket", keresik azokat az értékmérőket amik leírhatják a "TÖKÉLETES ESZKÖZT" (pl, van aki csak súly és damping factor alapján vesz erősítőt, a többi másodlagos.. :-) )
Olyan ez kicsit mint az Élet értelmét keresni.
A fül egy érzékeny és egyedi jószág. Vigyáznunk is kell rá. :-)
All rounderek: nekem ilyenre nincs szükségem és nem is volt ez szempont. Nem fizetnék olyan funkciókért többet amit nem használok, csak "önmagáért jó ha ott van". Nem hallgatok (már) igazán rock-ot metalt, diszkót pedig egyáltalán nem. Abban teljesen egyetértek, de nem is cáfoltam, hogy rock-ra ez NEM jó hangfal. Az előző harmadilyen szintű hangfalam meg arra (is) jó volt. Nem is használtam rá..
A "Vétel" röviden: nem kell 4 hangfal, mert miután ezen az általam kedvelt műfajok 99%-a gyönyörűen szól, nem kell más hangkarakterisztika, nincs rá szükségem. Az az igazság, én nem KERESTEM ezt a hangfalat (nem is ismertem) hanem egy jó "bargain" volt ami adódott, meghallgattam tesztszobában, ott az erősítő miatt nem győzött meg azonnal, de hazavittem, ha ott nem hozza amit kell akkor visszaviszem kösz nem veszem meg. Otthon rácsodálkoztam, az erősítőmmel megvert minden eddigit, megvettem. Ennyi.
Én nem járkálok Pestre keresgélni milliomosok high-end szalonjába új hangfalért, munkám miatt se időm erre, se pénzem arra hogy lehúzzanak.
Az ár/márka/hangzás: ahogy mondod, teljes a káosz. Abban gondolom egyetértünk, hogy ez egy egyirányú "káosz": lefelé igaz, felfelé nem. Azaz 2-3-400K-s hangfalat hallottam úgy szólni hogy egy hulladék volt, hiába annyi az ára amennyi, így itt csak az árra hagyatkozni nem jó ötlet (újgazdagéknál jellemző ez: legyen dekoratív (nagy lakásba), legyen ott rajta a márkajelzés, és legyen drága, hogy bárkinek megmutathassa: nekem ilyen van otthon, ennyibe került..ájulj el!) . Felfelé viszont sajnos nem igaz: (ez tény, nem csak vélemény, de tapasztalataim alátámasztják, és logikus is) ha valami a boltban 30 ezer ft/pár, és az előállítása kb 15 ezer ft/pár, attól ne várjunk világverő hangot, csodát, mert NEM FOG olyat kiadni magából. Ha valami csoda folytán megtenné, akkor már nem 30 ezerről indulna amikor kijön a gyárból.. a gyártó se hülye :) És ugyanott vagyunk a 3-400k-s hangfalaknál.
És ERRE mondtam a relatív értékelést: nem lehet összemérni a 30K-s Yamahát egy 10x annyiba kerülő B&W-val. Értelmetlen összemérni.
Konkrétan ez a Vandersteen újonnan 660 ezer Ft. Igen erősen túlárazott hazánkban, hála a nagykereskedő-forgalmazónak aki ezen akar meggazdagodni. Különös tekintettel arra, hogy az államokban kb 200k-250k + ehhez jön az állvány ára (ami viszont indokolatlanul drága szerintem). Na ezt egy kelet-európai kis országban háromszoros áron adni pofátlanság.
DE:
Én egyszerre adtam el az AR-t és léptem erre. Úgy hogy nekem nem 660 ezrembe fájt, hanem töredékébe. Olyan zenésztől (szaxofonos/énekes) vettem, akinél 5-6 éve áll, nem hajtotta szét, és az utóbbi 20-30 évben folyamatosan hallgatott mindenféle dobozt, jelenleg hi-fi szalon tulajdonosa és vezetője (ahogy észrevettem, nem kókler) kicsit túl komolyan is veszi ezt. Ő az utóbbi 1-2 évben akarta lecserélni, kezdett neki kevés lenni és mondjuk úgy hogy mivel a pénz nem olyan "kritikus pont" nála :) ezért nem kicsiben gondolkodott. Ő egy Martin Logant vett helyette (2 M körül), zenei ízlése nagyban hasonló az enyémhez. A Vandersteen-t pedig nem hiába nem cserélte semmi másra 5 évig.. nem azért mert nem volt pénze jobbra. :)
Részemről a Vandersteen téma lezárva, azért nem kell vele szégyenkeznie senkinek szerintem ha ilyet tart, mert nem sorolható a belépő szinten specifikus jazz/komolyzenei hangfalak közé, és nem azokhoz mérten "kevés a közepe". -
#2818 üdv itt is feltenném a kérdésem (már ha van itt valaki az italodisco hq-ból)
melyik formátumból lehet a legjobb minőséget kihozni a következőkből:aac/mp3,wma? -
#2817 Idővel mindenki visszavesz a tempóbol - természet törvénye. -
#2816 Üdv Tagok!
Örömmel "hallom", hogy többé-kevésbé jól, valamint egyben vagytok és megoldódni látszanak az aktuális problémák!
Így illik ünnepek előtt! -
#2815 Na ugyanebben a témában csak más szolgáltatóról tudnék mesélni én is..
Amikor ki akartam szállni az "igen megbecsült ügyfélkörük"-ből (miután már nem kötött a hűségidő, csak az ÁSZF szerinti szerződés), akkor 2 nap múlva(!!) itt volt egy ügynök, aki 2/3-ad annyi pénzért adott a 4 Gb helyett 10/2-est... milyen meglepő.. hirtelen ilyen akciót!! -
#2814 Pontosan mire célzol? Mert nagyon kíváncsi vagyok az okfejtésedre, már ha lesz/van ilyen. -
#2813 Szevasztok Tagok!
Igazad van kedves Kolléga, valóban régen jártam erre. Megvan ennek a maga oka: a netem gyengélkedik. T-online előfizetésem van, ami 8 Gb/sec sebességről regél, de, sajna, az enyém általában csak 0,5 - 1 megát tud max.Vasárnap már csak 250kbit/sec volt a sebességem. Mindezért fizetek 8980 Ft-ot havonta. Ideges lettem, hétfőn beballagtam a T-home irodába, és mondtam nekik, hogy akkor ezt lemondom, ajánljanak vmi mást. S mit ad a jó Isten? Azonnal jött új lehetőség, 25 megás Net, új tv- csomag, digitális telefon. Ez a 3 újdonság /tripla-kedvezménnyel, 1 év hűségidővel/:6680 Ft. Benne a legjobb a sebes net mellett, hogy olyan setupbox jár mellé, amivel meg tudom állítani az élő műsort, majd tudom folytatni, ha már ráérek. Persze, ez már optikai kábelen jön. Pénteken telepítik, remélem akkortól lesz majd kedvem megint netezni. Vettem közben rengeteg új vinylt is, majd néhányat feltolok ide. -
#2812 ez jó. -
#2811 látod, ebbe nem nagyon lehet józan ésszel 'belekötni'.
végülis hasonlóképpen vélem én is. -
#2810 hát sokan tévedtek már sokmindenben.
de ez viszi előre a dolgokat.... -
#2809 ahogy végigmosolyogtam a többlépcsős, szellős és részletező válaszaid, arra gondoltam, hogy először is meg kéne nyugodnod,mert látom, felettébb irritálónak vélted a mondandóm (pedig nem annak szántam)
1. első rész oké, a többiről meg nincsenek kétségeim
2.valóban, egyetértek veled, hogy a nagyon szó szerinti hi-fi szempontjából elsődleges az akusztika és az analóg hangszerekhez való hanghűség, ez tény, de én jobban kedvelem az olyan 'univerzális' hangfalakat, melyek nem csak zongorán vagy szaxin szólnak szépen, szellősen, teresen, de nem ilyednek meg sem a rocktól, sem a szintitől, sem akár a diszkó valamelyikétől. na ilyenből van kevés. és a tied pont nem ilyen. de nem baj, hisz nem is ilyet akartál. én meg azt szeretem, ha nem kell 4féle hangfalat otthon tartanom, ha épp funkyt, soult, rockot vagy jazzt, esetleg szintit, diszkót akarok hallgatni.
3.igen, képzeld el, -ha nem is naponta- de elég sok drága hangfalat hallottam mondjuk úgy 300ezer és 3 millió között (ebben az évben 34 félét). na puff,. éééés?!volt bőven olyan hangfal 1 milla fölött (meg perzse jóval alatta is),amin csak mosolyogtam és nem a szépségén, hanem a hangzásán. de mindez lényegtelen, hisz én azt hiszem, nem az számít, mi van ráírva, mennyire vastag a marketing mögötte és mennyiért adják, hanem az, hogy az aktuális hallgatónak mit ad át........majd otthon azokkal a zenékkel és abban a helyiségben, ahol hallgatni fogja. ezen a részen lehet a legnagyobbat bukni. persze amelyik egy sima tesztszobában is gyengén szól,attól otthon sem lehet csodákat remélni.
egy szóval sem írtam vagy utaltam rá, hogy ez szar lenne, és igen, sztatikust és dipólt is hallgattam.a szélessávúval meg ne röhögtess,mert az már a durva kategória nálam, negatívban.....éééés?!
a végülis árához képest egész jó, szép magasak, de összességében átlagos középszerűség nem az én számból jött ki, hanem nyugati 'neves' tesztelő véleményét tükrözi (nem az enyémet), keresgess rá a neten. ettől még egy kétutas lehet rohadt jó, ez zömében csak pártucat dologtól függ, de nem hinném, hogy ezt meg tudnánk vitatni itt. esetleg egy szeánszon,mert ott élményszerűbbek az érzések és gondolatok. de a középben mindig lesznek lukak,mert egyelőre nem tudnak olyan mély vagy mélyközép sugárzót gyártani (bármennyire is szeretnének vagy tudják, hogy a hangváltó nélküli szélessávú lenne a tökély...ha),ami egyenletesen képes mélyre és szélesebb középtartományra is.
na pont az a legnagyobb baj a hifiben, hogy ez bizonyos szint felett a kategória társaknak titulált dobozokat (név, hír, ár alapján) hasonlítják egymáshoz, nem pedig összességében nézik és hallgatják. tök simán hallottam tucatnyi cucott,ahol az égvilágon semmilyen összefüggést nem hallottam az ár-név és a hangfalból kijövő hangzás között. amikor hallgatok valamit, felőlem sötét szoba is lehet, hogy azt se lássam, miből jön ki a hang.csak így lehetne elfogulatlan teszteket csinálni (de persze sosem így tesztelnek....ha már látod, hallasz róla, sugallnak dolgokat a mindig szubjektív érzésű tesztek (jó sokhoz méréseket is végeznek), látod az árát,akkor már azokhoz képest is akaratlanul befolyásolhat a véleménynél.
engem rohadtul nem érdekel, hogy 1-5-10 vagy 20 milla, ez nem jelent semmit,azon kívül, hogy megcéloztak vele egy adott fizetőképes réteget. egy jó hangfal árának legnagyobb részét a doboz (fa, munka) viszi el. csak egy példa. komolyabb 3millás hangfal, doboz készregyártva munkadíjjal együtt 1,5 milla!, belerakott hangszórószett és hangváltó és kábelezés ára 300-500ezer!...a többi a körítés,marketing és a haszon.ez egy jól működő gépezet, és sokan vigyáznak is rá, hogy az maradjon.
Ja és persze bármelyik hangfalat lehet kritizálni, akár ingyen is.
-
#2808 Volt ott minden.. :)
De most jobban szeretek élni.
Akkor szabadabb voltam és féktelenebb, most meg olyan.. "easy". :)) -
#2807 Akkor jöhetne e'kis "Overkill"! -
#2806 Nálam is inkább az van hogy "mit nem", minthogy "miket igen".
Egyébként - kétlem, hogy feltételezted volna - egyetemista koromban Death Metal őrült voltam!!
fél méteres hajjal, szakállal, bőrkabáttal szörnypólóban, Martens bakancsban...
"Miből lesz a cserebogár".. :) -
#2805 "A zenehallgatásnak van egy "cuccista" oldala ahol már nem a hifi van értünk hanem mi vagyunk a hifiért... sokan átesnek ide."
Bizony!
Én amúgy szintén "mindenevő" vagyok zene terén, klasszikus zenétől, rap-en keresztül a metal-ig mindent hallgatok, pillanatnyi hangulatom függvényében. -
#2804 Ez jó nagyon!!
E-Bay-en nézz szét, használtan hátha van...
Még ha komolyan gondolod akkor rákérdezek egy cimborámnál aki az USÁ-ból rendelget ezt azt.. :) hátha szerencsénk lesz.. beszerzett már elég ritka dolgokat nekem.
Rick Braun-tól a Body and Soul-t vettem utoljára (BMG, Mesa/Bluemoon, USA print)
Színvonalas nagyon, de nálam teljesen hangulatfüggő. (nem mindig "kívánom")
Chris Botti nálam mostanában "nyerő":
(de csak Sting után természetesen :-))
Ajánlom a Night Sessions albumot pl..
-
#2803 ...ez a képsor annyira magában hordozza a késő '80-as - kora '90-es évek hangulatát, hogy öröm nézni. Aki összeállította, nagyon tudta mit csinál. -
#2802 Nekem ez az örök kedvenc, a zene, de a sorozatot is imádom (Midnight Caller) - those were the times!
Itt Rick Braun előadásában, de úgy tudom eredetileg Brad Fiedel a szerző-előadó.
Megrendelném a CD-t amelyen szerepel a darab (Cops & Private Eyes), de Európába nem hajlandók postázni! -
#2801 Gondolom régebbi fórumozók, nem ismerem Őket (még csak kb 1 éve vagyok fent).
Egyébként nem olyan behatárolható az "ízlésem". Régen valóban stílusban mértem mindent (Jazz + Blues).
Minden jó ami Miles Davis, minden jó ami Herbie Hancock, vagy Stan Getz, stb stb.. így gondoltam. :-DD
Ma két dolog érdekel leginkább:
1.
Előadótól és stílus-behatároltságtól mentesen tetszen a zene "zeneileg", azaz élvezzem.. nincs erre jobb meghatározás, lehet áltudományoskodni de végső soron egy szó miatt hallgat zenét az ember: "tetszik".
A másik ami érdekel, az a minőség, a hangzás.
Itt meg bejön az elmélet keményen, sajnos túl sok a mérőszám és a szempont, túl sok a tananyag, szakmailag bele lehet zakkanni teljesen a részletekbe, az omnidirekcionális sugárzók transzparens leképzésének elméleti alapjaitól a csöves erősítők felharmonikus torzításán keresztül az irányjelölt kábelek rácsszerkezetéig +Isten tudja miig.. :))) és ezek nem bullshit-ek, hanem létező témák, nagy háttérirodalommal.
Szakmai fórumokon nézelődöm, ezek az emberek lassan többet értekeznek elméletről meg fizikáról mint amennyi zenét hallgatnak.
A zenehallgatásnak van egy "cuccista" oldala ahol már nem a hifi van értünk hanem mi vagyunk a hifiért... sokan átesnek ide.
Volt olyan emberke nálam erősítőt venni, aki hozott audiofil teszt cd-t hallgatózáshoz, közben rákérdeztem, egyébiránt milyen zenéket kedvel? Válasza az volt, hogy "hát ilyeneket": ilyen teszt cd-ken lévő audiofil minőségű hangzóanyagokat, mert hibátlanul szólnak.
Saját ízlése nem volt, csak azért megvett egy 200k-s csöves végfokot, hogy audiofil teszt cd-ket hallgasson otthon és elmondhassa milyen lágyan és melegen szól otthon a csövessel a country, meg a kamarazene. -
#2800 Ismerem a darabot - kellemes. Úgy vélem, a Te zenei ízlésed leginkább (de nem csak) a "BigIvan" és "John Lennon"-éval egyezik. Jó ideje nem tették itt tiszteletüket - alkalomadtán megrovásban is részesítem őket ezért! -
#2799 Ez itt van eredeti US nyomásban mellettem, álom ahogy szól, ajánlom mindenkinek, aki szereti az ilyen zenét. Sajna ugye a YT az nem éppen HQ sound..
Egyéb a zene maga feldolgozás, Bill Evans pedig kicsit más stílusban halad, ez nálam olyan stílusidegennek tünt elsőre a cd-n, most meg ezzel kezdem minden hallgatásnál, mert kedvenc lett... :))
-
#2798 Ja-ja! -
#2797 Szerencsére nekem időm sincs ilyesmire (most már) (régebben volt), csupán a meglévőt hallgatom, már nem járok hallgatózni máshová.
"Előfordult már, hogy napokig képtelen voltam zenét hallgatni annyira a vélt-, vagy valós hiányosságokra fókuszált a fülem, ill. agyam."
Nem csak a fáradtság vagy a megszállottság válthatja ki, hanem az aktuális hangulatnak megfelelően is érezhetjük rossznak vagy jónak a hangot (ugyanazt a láncot). Olyankor ki kell kapcsolni, és el kell menni sétálni, pizzázni, beülni kávézni, stb, és 2 nap múlva újra benyomni a főkapcsolót.. :)) -
#2796 Nem jó túlságosan belemerülni a tesztelésekbe, összehasonlításokba mert mániához vezethet amely előbb-utóbb a zene élvezetének rovására megy. Ezért is nem foglalkozom hangszínezéssel, frekvenciatartományok manipulálásával ha elkerülhető mert hasonlót eredményez. Előfordult már, hogy napokig képtelen voltam zenét hallgatni annyira a vélt-, vagy valós hiányosságokra fókuszált a fülem, ill. agyam. -
#2795 Én a három utas AR S50-emmel voltam így. Elég volt, jó volt, megszoktam már.
Bekerült a helyükre tesztelni ez a pár 1B és kifordult a szoba a helyéről, megjött a "HANG"..
Másrészt ízlés dolga is, a zenehallgatás is, mint sok más.
Harmadrészt mindenki olyanra költsön amire indokolt lehet kiadni még annyi pénzt (ez elég szubjektív, nehéz megítélni, leginkább külső szemre, véleményre kell támaszkodni, és nem szabad elszállni).
Nekem nincs vájt fülem és abszolút hallásom, továbbá nem ülök napi 4 órát a hifi előtt, így én erre többet nem költenék.
Költöttem sok mindenre és buktam is. Nem keveset.
Arra jutottam, hogy kvázi "középszintre" kell törekedni, a közgazdaságtani "határhaszon" fogalmának alkalmazásával itt is, az optimális megoldást kell elérni, és ennek leginkább a közép-felső kategória felel meg hifiben (azaz nem a high-end, hanem csak annak az "aljáig"..). -
#2794 "bármennyire is jó legyen ez a kétutas, de egy jó 3utas (aminek egyáltalán nem kell milliókba kerülnie)"
Akkor nyilván minden gyártó hibázik amikor a több hangszóró miatt fellépő egyéb nem befolyásolható hangtorzítások csökkentése érdekében csökkentik 2-re vagy 1-re (szélessávú sugárzók, gondolom ismered és szarok, nem olyan jók mint a 3-utasod) a lesugárzó utak számát és a keresztezési frekvenciákat, és egyszerűsítik a keresztváltót.
Maradjunk annyiban hogy nem két db 3 utas járt nálam, sem két utas, így van összehasonlítási alapom. Ez a kétutas megvert minden mást ami nálam járt. -
#2793 1. Nem vagyok High-End "drukker", nincs vájt fülem és millióim a zsebemben, nem vagyok sznob csak szeretem a zenét (hallgatni). :)
(ha kétségeid lennének olvass vissza kicsit, illetve a hangfalas topicban az utolsó két-három oldalon is végigkövetheted a véleményemet hangfal ügyben)
2. "felsorolt és hallgatott zenei típusokon felül pl. diszkóra nem is jó"
Mi is a Hi-Fi? "High Fidelity", vagyis magas hanghűségre való törekvés.
Azaz nem a puffogás a döngetés a lényege, hanem az életszerű hangzás minél inkábbi megközelítése. Hol van erre szükség? Főleg hangszeres zenéknél, legtöbbször akusztikus hangszerekhez, és emberi hanghoz.
"Diszkóra nem is jó??"
Nem tudom neked diszkóra mi a jó, hallgass meg több hangfalat (ott is vannak szempontok, csak mások mint hi-fi-nél), de diszkónál és még erőteljesebb elektronikusabb zenéknél szorosabb értelemben véve nincs mihez "hűnek lenni", nincs mihez viszonyítani a hangleképzést, nem értelmezhető a hang-"hűség" fogalma.
Egy zongorát vagy egy emberi énekhangot tisztán, torzítatlanul, életszerűen visszaadni nem minden hangfal képes, ami egyébként pl döngetni house/trance, stb zenéhez, elektronikus eszközök, samplerek, szintetizátorokkal előállított analitikus hangok lesugárzására stb viszont megfelelő és élvezetes. Ettől a hi-fi hangfalon másképp fog szólni, mert nem szinezi el a hangszínt, teresebb, transzparensebb, nem folyik a hang szét, gyorsak a mélyek, .. igen.. lehet hogy nem tetszene neked diszkóra a Vandersteen, vagy egy B&W vagy egy Focal JmLab stb, úgyhogy máshol kellene keresgélned.
3. "sajnos egyet kell értenem így hallatlanul is a kritizálók véleményével,"
Akkor bizonyára Te is naponta 3-4 db milliós kategóriájú hangfalat, sztatikusokat, stb hallgatsz, tesztelsz, és hangstudiókba jársz, netán hangmérnök vagy, ha így látatlanban ismered a Vandersteen model 1B-t, gondolom hallottad is élőben ezt a "szar kétutast"...
vagy
szó szerint veszed és elhiszel vakon egy relatív értékű minősítő szót amit olyan körök írnak olyan minősítési szinteken ahol a Te vagy az én előző cuccaim konkrétan "semmik" lennének, rájuk se néznének mert nem eszköz számukra.
Tudod, más ha 2 suzuki összehasonlításánál dobálózunk az "átlagos" és az "inadekvát" szavakkal, mint ha 2 Bentley tesztjénél...
Ezért maradjunk annyiban, hogy minden eszközt a maga szintjén kell vizsgálni, a vele egy kategóriában lévő versenytársakkal..
(Elárulom, hogy a 10 milliós swans hangfalakat is kritizálják, levonnak csillagokat tőlük ezért vagy azért.. tehát rosszak?? Rosszabbak mint egy 30ezres falemezes Yamaha doboz, ami 4 csillagot kapott?
Nem.
A Yamaha a 30-40ezresek között kapott jó minősítést, a milliós Swans vagy Martin Logan meg egy másik 20 milliós hangfaltól kapott ki.
-
#2792 Miért, eddig miről szólt?