105
-
cickany2 #65 így jár aki Visztát merészel megpróbálni telepíteni
ahoz hasonlatos, mint amikor a Tibeti homoxórók több hónapos homoxórás után egyetlen kézmozdulattal összesöprik a Vazarellit megszégyenítő műveiket amikről még fotót is tilos készíteni -
cickany2 #64 majd talán a Windows 8 vagy a Windows 9 úgy 2025 környékén eléri a Windows XP tudását és sebességét, és _talán_ addigra megszünnek a konpatibilitási problémák is -
Evil Merodak #63 Envy persze. Amilyen drivert az leszed szét is fagyott tőle az Ubuntum. A kernelfordítás "izgalmairól" ne is beszéljünk. Komolyan nem értem mi a fenéért nem lehet az Ubuntu-t működő (értsd a VGA driver hardveresen is gyorsít nem csak szoftveresen) driverrel kiadni. -
bvalek2 #62 A szép de unalmas út: vegyél egy linuxos könyvet, ami szépen elmagyarázza hogy mi micsoda, és remek rendszered lesz, amiben örömödet leled, éveken át fagyás nélkül, stb.
A gyors és izgalmas út: rakd fel a rendszer úgy ahogy, és indíts random parancsokat, csak hogy lásd, mi mit csinál, lőj ki random processzeket, és nézd meg mi nem megy tőle, ez miatt hetente fogsz telepíteni, olyankor variáld a telepítési opciókat. Használni nem fogod tudni a gépet, meg aludni sem fogsz sokat, de izgi lesz. Eleinte én is ezt csináltam -
#61 "Kicsit vicces, hogy a General Motors azt hiszi, a mostani gépein amin lassú lenne a Vista, azon majd gyors lesz a Win7. De nekik legyen igazuk!"
Akkor tervezik lecserélni a gépet amikor kijön a Win7, ennyi. A Vista miatt MÉG nem akarnak több 100 vagy több ezer gépet lecserélni -
slickboy #60 Elejében Windowshoz se értettem, de belejöttem. Most Linux érdekel, nem azért mert nem szeretem a Windows-t, hanem mert csak. -
#59 Ez nem igényesség vagy nem igényesség kérdése. Most attól nem leszel menőbb, hogy linuxot hazsnálsz közben fingod sincs a dolgokról, csak jól el egerészel a grafikus felületen, és állandóan szívsz mert nem vagy képes megérteni, hogy ez egy teljesen más os, amit máshogyan kell használni. Ezért teljesen felesleges áttérni linuxra. -
#58 Egyébként van egyszerűbb módja is a videókártya driver telepítésnek Ubuntu és Debian alatt, ha nem szeretnéd a netet bújni, meg a terminalt és a mant. Envy Bár én első Debian telepítésnél kb 3 órát szívtam a vga driverrel, de így utólag azt mondom, hogy megérte. Mivel teljesen más oprenszer, így nyílván nem csak egy exe fájlt kell futtani amit egy 3 éves gyerek is meg tud tenni, hanem tudni kell kezelni, ismerni kell bizonyos parancsokat. Persze előszőr nem ismersz sok mindent így a keresőhöz fordulsz. -
bvalek2 #57 Lehet hogy egyszerűen igényes. Alapfogalmakkal van baja szerintem. Ami nem az ő hibája, a Microsoftnak nem volt érdeke hogy tudjon ezekről a dolgokról. Utána már menni fog mint a karikacsapás. -
bvalek2 #56 Az X nem az ablakkezelő. Ha a tényleges ablakkezelőt kikapcsolod, X attól még van, egyszerű nyelven szólva, attól van grafika. Egy sima program, kilőhető, mint bármi más. Egyébként nem kötelező futtatni sem, és akkor csak simán parancssor van. Az NVIDIA meghajtóprogramja parancssorból indítandó, utána szép kis csíkokat meg oké-gombokat rajzol, mintha windows lenne. Ez az ára annak, hogy ne kelljen minden szarért újraindítani az operációsrendszered. És registry-ben sem kell turkálni, ha valami nem megy... -
#55 Ha ennyire problémát okoz a dolog, miért nem elégszel meg a windowsal? -
slickboy #54 Na befejezem a témát mert eléggé sikerült elvinnem linux support felé a fórumot. Tényleg utolsó hozzászólásom ez ügyben.
Csomagkezelővel sikerült frissíteni videókártya driverét, pöpecül ment. Mondom akkor firefox 2 a netről letöltve és felinstallálom. Csomag le, kibont, némi agyalás és súgó után futtatható szkript állomány keresése, duplakatt, kérdés: akarja futtatni? igenre katt. Aztán semmi. Jó, majd elolvasom firefox supportját is, egyelőre még nem jutottam oda.
Akkor kipróbáltam nvidia videókártya drivertelepítést csak úgy játszásiból. Sikerült elindítani, hibaüzenet: X ablakkezelőt zárja be előtte. Oké de hogyan? Net, súgó átnézése, kb 10 féle módszer, akkor melyik jó? Súgóban speciel nulla információ ablakkezelő rendszer leállításáról (vagy nem jól néztem), inkább net segített. Oké, ablakkezelő lelőve. Szkript indít, de csak rinyál hogy zárjam be ablakkezelőt. Nvidia fórumait még nem túrtam át ezügyben.
Most nem azért írtam le mindezt, hogy mindenki küldje be a megoldást, pusztán szemléltetésként, hogy ez Windows alatt egy exe-re kattintva nem téma. Bár lehet csak nekem az...
Lentebb írt megoldásokat majd kipróbálom, ígérem -
homeless #53 Ez azért van mert a linux logikusan van felépítve. Nem hányja tele a registryt minden szarral mivel nincs is neki. A futtatható állományokat a bin-be rakja, a libeket a lib-be, a beállításokat az etc-be vagy amit az user is baszogathat azt a home könyvtárába. De tökmindegy, hogy mit hova rak, mert a csomagkezelővel nem csak telepíteni lehet a csomagokat hanem eltávolítani is és ilyenkor leszed mindent. Van rengeteg tv-tuner ami működik linux alatt. Aki linuxot használ az úgyis utánanéz vásárlás előtt, hogy működik e a cucc linux alatt. Videókártya telepítés teljesen egyszerű. Max nagyon régi modellekkel lehet probléma a 3d támogatással. Hp eszközök támogatottsága -
assdf #52 "Assdf: engem az frusztrál, hogy Windowson elboldogulok telepítéssel, eltávolítással, csak Linuxot nem vágom. Csak hogy kötözködjek: mi a helyzet olyan gép esetén aminek nincs internetkapcsolata és azért kellene vmi infó? Nem lenne elegánsabb egy korrekt súgó"
Windows alatt sincs semmilyen leirás hogy hogy kell telepiteni egy programot.
Egyébként ubuntu alatt az egyik legegyszerübb telepités a következő:
apt-get install programnév
ha meg netről közvetlenül töltesz le egy programit (ami ugyebár deb kiterjesztésü stilszerüen), akkor dpkg -i csomagnev
ez sem sokkal bonyolultabb mint beirni a futtatásba a program nevét win alatt.
Ha meg infó kell, akkor: man kiskutyafüle
és máris kapsz egy csomó infót.
Na de akkor idelinkelek erről valamit, amit most olvastam és tök jó (csak részlet):
A General Motorsnak nincs segélyhívó vonala, mert akik autót vesznek, előbb vezetni is megtanulnak, nem úgy, mint a számítógép vásárlók a gépet használni.
Képzeljük el, mi lenne, ha az emberek úgy vásárolnának autót, ahogy számítógépet.
.
.
General Motors segélyvonal, miben segíthetek?
- Üdvözlöm! Nemrég vettem meg az első autómat. Azért az önök autóját választottam, mert van benne automata váltó, szervokormány, szervofék, elektromos ablakemelő, központi zár...
- Köszönjük, hogy ezt választotta. És miben tudok segíteni önnek?
- Azt szeretném kérdezni, hogy hogy kell használni.
- Ön tud vezetni?
- Hogy mit?
- Autót vezetni.
- Ja, én nem vagyok egy műszaki ember. Én csak el akarok jutni egyik helyről a másikra.
az egész itt olvasható(http://www.vicclap.hu/vicc/18211/) -
bvalek2 #51 Nálam otthon Debian van, nem a legfrissebb programok vannak benne, de rendkívül stabil. Több doksit rakott fel mint programot. A telepítési lehetőségek között külön kategória a "doc". Ha kilenc életem lenne, és mind olvasással tölteném, az sem lenne elég mindre. Magyar szövegből is bőven van, de a finomságok úgy is angolul vannak, mert az eredeti fejlesztők írják őket. Könnyen kereshető, parancsonként van rövid leírás (man), hosszasabb bemutató (pl. info) aztán terjedelmes bemutatók, referenciák, pl html-ben.
Az a baj, hogy az emberek nem veszik a fáradságot, hogy olvassanak, rosszabb esetben nem is megy nekik. Sajnos a tizenévesek jelentős része olvasási nehézségekkel küszködik, egyesek annyira képesek hogy a hatalmas OK, Mégse feliratokat felismerik, és ikon alapján azonosítják a programokat. A segédletek olvasásakor 5 sor után elfáradnak, és inkább hagyják az egészet a fenébe. Ilyeneknek a linuxos világ tényleg nem való. -
akoshun #50 A GM-on kívül más vállalatot is megemlíthetne a cikk ha már többes számban próbál nagyobb vihart kavarni a címe. Könyörgök... utálom a szenzációhajhászást. -
cickany2 #49 ez a viszta egy nagy Qla -
Aspirin #48 Persze... Aztán azt se tudni hova telepítette, millió egy lib akármicsodát kell tölteni a legtöbb alternatív progihoz amit az Ubuntu legalább magától kipipál, de a többi disztrib nem. Egy videokártya, vagy hangkártya meghajtója is megizzasztja még a tapasztaltabb linuxfelhasználót is, de a legtöbb tv tunernek már nincs támogatottsága. Hány hp multifunkciós gépet használnak már, de azóta sincs senki aki használhatóvá tenné linux alatt. A Wine meg retek úgy ahogy van. A win3.11-es progik sem mind futnak le vele... -
#47 Igen, mert a user nem ért máshoz, mert vindózon játszik, így azt is haxolja. Ezt tapasztaltam magamon, meg a körülöttem lévőkön, csakhogy én nyitott vagyok, szóval linuxal is megbarátkoztam :)
A véres valóság az, hogy az m$ közvetlenül és közvetetten is a játékokból él. -
#46 Ja igazán megeröltető. Az meg hogy milyen package manager, az a felülettől függ. Legyen csak package manager, mert a synaptic az a gnome -os. -
LMNO #45 Egyébként elárulom hogy kell telepíteni :)
System menü, administration, Synaptic package manager, jelszó beír, csomagot keres, bepipál, apply-ra kattint és kész is :) -
LMNO #44 Amúgy ubuntuhoz is lehet támogatást kérni (persze nem ingyen), és akkor még hívogathatod is őket ha jól tudom -
LMNO #43 Miért, a Windows súgóban hol írják le, hogy az XY programot hogy kell feltelepíteni?
Ahol az XY programnak mondjuk köze nincs az MS-hez
Nem az XY program készítőinek kéne leírni hogy hogyan kell telepíteni? -
slickboy #42 Oké, megvan, elolvastam mégegyszer, nálad a pont.
Próbáltam 7.10-est, az sem győzött meg teljesen, de nem adom fel.
Assdf: engem az frusztrál, hogy Windowson elboldogulok telepítéssel, eltávolítással, csak Linuxot nem vágom. Csak hogy kötözködjek: mi a helyzet olyan gép esetén aminek nincs internetkapcsolata és azért kellene vmi infó? Nem lenne elegánsabb egy korrekt súgó
Helyesbítek. Nem is panaszkodnak, inkább van egy olyan hozzáállás némely embernél/fórumozónál (akinek nem inge...), hogy ja hát hülye aki Windowst használ, de aztán ha vki szenved mert nem sikerül Linuxra váltania vagy elsírja negatív élményeit akkor jön a "Linux nem Windows" válasz. Ezt most nagyon általánosságban értem, nem konkrétan magamra, majd belejövök Linuxba is egyszer... -
#41 máskor olvasd is el a teljes cikket, lehetőleg minden szót elolvasva, ha lusta lennél újra olvasni akkor beillesztem azt a mondatot amit részben sikerült csak megértened: "Számos számítógépükön nem fut elfogadható sebességgel a Vista, ezen gépeket pedig 2010-2011-ig nem tervezik lecserélni - emiatt logikusnak tűnik a kivárás, hiszen a Windows 7 is 2010-ben érkezik majd." magyarúl akkor cserélnék le azokat a gépeket mikor megjelenik az akkori windóz... bázé -
homeless #40 A 7.10-et kellett volna kipróbálnod. A 8.04 pár napja jött ki, tele van még buggal, én se fogok még 1-2 hónapig átállni. A 7.10 is ugyanilyen bugos volt amikor kijött. A súgó gondolom azért ilyen(bár még nem nagyon néztem), mert a neten rengeteg leírás van. A kezelőfelületet meg olyanra csinálod amilyenre akarod, lehet akár xp-s, vistás, osx-es.
"A linuxosok panaszkodnak, hogy nem használnak az emberek azt a Windows helyett"
Hát én nem sok ilyennel találkoztam. A legtöbb linuxos magasról szarik rá, hogy ki mit használ. Azt én is szánalmasnak tartom, amikor valaki beírja, hogy vírusos lett a gépem, mit csináljak? Erre jön valami idióta, hogy használj linuxot. Én soha senkinek nem mondtam, hogy használjon linuxot, az kéne még, hogy utána nekem jöjjenek panaszkodni, hogy minek ajánlottad ezt a szart? Nem indul el a pina.exe. Igaz, hogy cégnél szorgalmazom az ubuntu kliensek használatát, de az teljesen más tészta. Ott nem is telepíthetnek semmit, csak azt haszálják ami fel van téve. -
LMNO #39 Elárom hol van a "linux sugó":
az interneten ;)
Pl. ajánlom az ubuntu.hu tanulmányozását
millió cikk + fórumtopik kezdőknek is -
assdf #38 ". Pl akkor megnézem, hogy hogyan kell vmi progit feltenni. Semmi használható leírás csak általános rizsa, sokszor az is angolul (én megértem de lehet nem mindenki). Azért Windowsokban elég részletes súgók vannak, amely bír némi információtartalomma"
Hát érdekes dolgokat mondasz. Én vegyesen használom mindkét oprendszert (ubuntu,xp), és emelett én vagyok a család "informatikusa" (egyébként tényleg informatikus vagyok).
ez azt jelenti hogy kb. 4-5 gépet tartok karban igy nagyobb családon belül, és az a személyes tapasztalatom hogy az a program amit én nem teszek fel a gépükre számukra nem létezik. Olyannyira hogy meg se probálnak új programot feltenni, azt sem tudják hogy kell, sőt általában nem tudnak mit kezdeni azzal sem ha feljön valami ismeretlen ablak vagy szöveg ami esetleg angolul van. És azt hiszem hogy ez a gyakoribb, hogy a digitális analfabéta usereknek tökmindegy milyen oprendszer van a gépükön, mert ugyis csak azt tudják használni amit megmutattak nekik, és úgyanugy képtelenek windowson programok önálló telepitésérem konfigurálására és eltávolitására akárcsak linuxon, és ugyanúgy képesek olyan rettentő "bonyolult" feladatok elvégzésére mint pl firefox inditása és netezés akár xp-n akár ubuntun, ha valaki megmutatta nekik hogy hol az ikon.
Ugyanigy felmértem azt is már, hogy a tágabb családom is alapvetően 99%-ban a következő programokat használja:
böngésző (explorer v firefox)
email kliens (outlook v thunderbird)
msn
media player
word
ez az 5 program teszi ki a használati idő 99%-at, és ezeket is csak alapfokon ismerik (pl nem tudják hogy a böngészőben hol kell állitani hogy hová töltse le a cuccot a netről).
És mivel a linxot is elég jól ismerem, bátran kijelenthetem, hogy pl. ubuntut rakva a gépükre, és megmutogatva nekik hogy a fennti 5 programhoz (vagy alternativáikhoz amik sokszor ugyanugy néznek ki és ugyanugy müködnek) hol van az ikon, 2 napos használat után semmi különbséget nem tudnának megállapitani a két rendszer között (ezt már csak azért is bátran állithatom mert nem egy olyan emberkét ismerek aki azt sem tudja milyen oprendszer van a gépén, csak hogy valami windows...)
-
homeless #37 Cégek, hivatalok, iskolák, stb, leszarják a directx-et. És a legtöbb jogtiszta windowst ilyen helyeken használják. -
slickboy #36 Kicsit vicces, hogy a General Motors azt hiszi, a mostani gépein amin lassú lenne a Vista, azon majd gyors lesz a Win7. De nekik legyen igazuk!
Kipróbáltam 8.04-es Ubuntut, de elég pocsékul szerepelt a laptopomon. Képernyőlehajtásra ugyan készenlétbe teszi magát de ébredésnél csak sötét képernyő fogad. Pendriveomat nem ismerte, nem sikerült firefoxot feltennem rá, csak a beépített béta verzió volt benne (azért ez elég röhejes, hogy béta verziójú böngészővel jön), persze ez csak amiatt volt, mert én nem értek hozzá. Ami a nagy hibája, az a súgó. Egy nulla, semmi. Pl akkor megnézem, hogy hogyan kell vmi progit feltenni. Semmi használható leírás csak általános rizsa, sokszor az is angolul (én megértem de lehet nem mindenki). Azért Windowsokban elég részletes súgók vannak, amely bír némi információtartalommal. Ezen még van mit javulnia Ubuntunak.
Egy észrevétel. A linuxosok panaszkodnak, hogy nem használnak az emberek azt a Windows helyett, pedig mennyivel jobb lenne a világ. Aztán amikor vki panaszkodik, hogy könnyebb lenne a váltás ha jobban hasonlítana kezelésben Windowshoz (köztük én is, legalább egy aprólékos súgó legyen hozzá, akár angolul), akkor jön a válasz, hogy a Linux nem Windows és nem akar olyan elterjedt lenni, stb...Most akkor tessék eldönteni, akarjuk, hogy elterjedjen vagy maradjon szűk réteg "kiváltsága"? Nem akarok senkit bántani fenti észrevételeimmel, nem kifirkálásnak írtam. -
NullZ3r0 #35 A cégek viszont amiatt. -
#34 És mi köze az ofisznak a directxhez? Nem ofisz miatt használnak vindózt az emberek, hanem directx miatt. -
NullZ3r0 #33 Most éppen mire gondolsz? -
NullZ3r0 #32 Ja, amúgy mit is ígértek, mit fog tudni az új Win? Hangfelismerés, kézírásfelismerés, stb? Sztem az igényeket nem nagyon találták el, kevesen használnak ilyeneket, pedig angolul már egész jól működnek.
A sokat ígérő MiniWin kernel az MS-t ismerve pedig egy rakás **** lesz. Érdekes, hogy övék a világ legnagyobb programozógárdája, mégse tudnak egy rendes böngészőt, médialejátszót, fájlkezelőt összerakni. Az oprendszerekről nem is beszélve. -
Ronny #31 ugye most csak vicceltél? -
#30 A sp1 kapásból szétcsapta a gépet Vista alatt - a recovery consolt elérni meg szinte lehetetlen - iszonyatos élmény volt - nem kívánom senkinek. -
NullZ3r0 #29 És az MS vajon miért adta a ki az Office-t Mac-re? Nem hiszem, hogy már a vég közeledtét érzik...
A disztrók közül egyértelműen az Ubuntu a legnépszerűbb desktopra. Valószínűleg ez lesz a (közel)jövő Linuxa, egyre többen állnak át, gőzerővel fejlesztik. Ilyen tempóban nem kell 2 év és használhatóságban, kompatibilitásban, mindenben lehagyja a Windows-t.
Az egyetlen hátránya, hogy nem mennek rajta a Windowsos progik (ez azért mondjuk elég nagy gond). De arra meg ott a Wine project, ami remélhetőleg szintén begyorsul, miután az MS-nek muszáj volt kiadni a Windows API-k dokumentációját.
DirectX-et amúgy ki kellett adnia, nem tudja valaki?
Egyre több hardvergyártó is beszáll (pl Ati), dokumentációkat ad ki, rendes drivert fejleszt, meg játékfronton is mozgolódni látszik valami, pl úgy néz ki, a Valve Steam-je is kjön Linuxra. Játékban pedig tessék fejleszeni OpenGL-re.
Annak meg jót tesz a Mac terjedése is, arra sincs DirectX, ezért (lehet) az OpenGL a jövő.
Na, majd meglátjuk. A kritikus pont szerintem a Windows 7 kiadása lesz, ha az is így sikerül, mint a Vista, akkor a Microsoftot is már csak a történelemkönyvekből fogják ismerni. :) -
#28 És nehéz választani a 10 legangyobb diszro közüűl egyet? Egyébként megint jön a driveres hülyeség, elmondom hogy linuxra jobb driverek vannak mint egy vistára. Persze a nevenincs cuccokhoz nincs mert azok nem sok embert érdekelnek, de nem is érdemes megvenni azokat.
"Addigra annyira meg lenne szorítva a ms dinnyéje, hogy kiadna direct(linu)x-ot"
tévedésben élsz, a linux nem azért nem terjed mert sokféle disztro van, hanem azért mert nincs directx, és így a játékok nemnagyon mennek rajta. Az ms meg akkor ad majd ki dx-et linuxra, ha neki már befellegzett, és lát valami üzletet a linuxos cuccokban. Ha most kiadná az kb olyan lenne mint az öngyilkosság, megszűnne az az erő ami a vindóznál tartja a felhasználók 80%-át...
Ja és a disztro kb olyan mint vindóznál amikor (x)lite-al módosítgatsz. Szóval vindózból is van szép számmal, nekem is van 2 saját :D -
#27 A Linux Nem Windows
A linuxos társadalom egyébként jól elvan magával, és nem igazán szeretné elhódítani a windows felhasználókat. -
#26 Nem biztos, hogy így ingyenes maradna.