38
  • opeca
    #38
    Biztos nagy meló lehet.
    Én már kezdem is sajnálni ezeket a szerencsétleneket, hogy ilyen sanyarú sorsot szántak nekik az égiek, hogy játékfejlesztésre ítéltettek.

    Hát hallod, legyen fele ennyire sz@r melóm.

    Mondjuk biztos kurva nagy kín lehet autókat modellezni, értekezni arról, hogy a rosszfiú mennyire legyen rossz, mekkora csöcsű nők mászkáljanak a játékban.

    Igen, hát ez valóban borzasztó.
  • Hoz_Hun
    #37
    A GTA4-ben éppenséggel más vége lesz a storynak attól függően hogy döntesz. :)
    Amúgy reszpekt. Maffia tényleg királyság. A GTA ezen része sokban hasonlít rá, ezért is jön be annyira. Eddig minden GTA-t vert nálam a Maffia. Most ez lettette nálam, de ezzel együtt a Maffia az egyik legjobb ilyen játék.
  • ziipp
    #36
    Ez jogos érv. Bár én ezt nem újrajátszhatóságnak nevezném, inkább szerteágazóságnak. Mert GTA-ban sem arról van szó, hogy esetleg más vége lesz a storynak, ha Tony-t lövöd le Johnny helyett. Sok kis mellék szál, mellék küldetés van, amit ha mind teljesíteni akarunk, többet kell játszani. Ott vannak pl. a hidden package-k. Az is tipikusan olyan, hogy ki lehet gyűjteni, de minek? A kapott fegyverek, páncél megkönnyíti a játékot ugyan, de egyáltalán nem szerver része a dolognak. Én inkább úgy fogalmaznék, a GTA-val könnyebben el lehet lenni, könnyebb vele "gyilkolni az időt", ha unatkozunk. Viszont most jegyezném meg, hogy a Mafiában is van FreeRide opció, amiben mindenfajta őrültséget kell csinákni, pl. el kell kapni egy égő lábú csókát, akinek Speedy Gonzales a neve, vagy át kell ugratni a folyón, el kell menni A-ból B-be egy teherautóval, de ha nagyon lassan mész felrobban... Szóval itt is vannak lehetőségek. A kérdés csupán az, vajon ezek a tartalmak tényleg vannak olyan jók, hogy eltekintsünk a fő történeti száltól? Mert a tekintetben mindeképp Mafia a nyerő. Én inkább azt mondom, 20 órával kevesebbet játszok, de az legyen minőségibb szórakozás. Mert a Mafia minőségibb, mint a GTA. (Ezzel nem azt mondom, hogy a GTA szar, csak véleményem szerint nem az ilyen mellék bisz-baszok számítanak: inkább legyen kevesebb, de az kidolgozottabb.) A Mafiába az a durva, hogy jobb, mint a legreálisabb gengszerfilm, mivel itt maga user éli át a kalandokat. Valamint olyan, de olyan hitelesen van megoldva a történetvezetés, ahogy felemelkedik a főhős, tele lesz pénzzel - egy más világba csöppen, talál magának egy nőt, majd el kezd rájönni apróbb turpisságokra. Lehetséges, hogy a főnöke átveri? Olyan régóta együtt vannak már... Tényleg igaz volna? A vége pedig hatalmas oltás. Merem állítani, nekem jobban bejön, mint amikor A keresztapa végén Al Pacino kileheli a lelkét.
  • zoli47
    #35
    A GTA játékok újrajátszhatósága jóval nagyobb, ez a kulcsszó. Végeztél a gameval, és nem az van mint a többinél hogy mehet a kukába, hanem kezded előlről. Ebbe beletartozik kb. minden, nem lehet azt mondani hogy egyik vagy másik jellemző a kulcs. Jól el van találva az egész.

    A San Andreasnak pl. jó volt a sztorija, a szituációk "tipikusak" voltak, jó értelemben. Aki néz feka gengszterfilmeket, pl. Vér kötelez, Veszélyes elemek, az gyakorlatilag 1:1-ben az ott előforduló "motívumokat" látja visszaköszönni. Gyakorlatilag azok paródiája a GTA:SA, ami már önmagában hatalmas poén.
  • Sanyix
    #34
    aradeosabb, könnyebb mindig népszerűbb lesz. Mert az emberek nagy része nem képes bonyoult feladatokat végrehajtani :)
  • LMNO
    #33
    "Ez nekik jó, nektek jó, engem zavar, hogy egy ilyen bugris ötletből többszázmillió dolláros bevételük származik egy hét alatt, "
    A játékot nem 1 hét alatt csinálták meg, és az egy dolog, hogy az alapötlet 10 éve ugyanaz, de akár hiszed, akár nem, kurva nagy meló egy ilyen játékot összedobni (minden egyes részét).
  • LMNO
    #32
    "A GTA-rajongók a harmadik generáció megjelenése óta jól tudják, hogy a játék kellő zenei háttérrel érkezik, amely jó kiegészíti a programot."
    A GTA1-ben is voltak már elég jó zenék, méghozzá audio-trackek formájában
  • phoenix1
    #31
    Igen? Most segít?! Utánna meg azt fogják mondani a kiadók meg a többi pénzéhes banda, hogy jogídjat kell fizetni.
  • ziipp
    #30
    Szerintem ennek a műfajnak az etalonja a Mafia: The City of Lost Heaven nevű játék. Sokkal hitelesebb világot ábrázol, mégis a GTA-t jobban ismerik/szeretik. Talán az arcade-osabb hangulat miatt, nem tudom. Szóval aki egy történetközpontú (hihetetlenül jó a sztori), 1930-as években zajló játékkal akar játszani, az mindenképp próbálja ki! A gépigénye sem nagy, mert régebbi játékról van szó, 2002-ben jött ki. Half-Life után a kedvenc játékom.
  • Akuma
    #29
    Tökéletes sose lesz, semmi sem tökéletes és nem is lehet az. Mint ahogy egy darab tökéletes nő sincs az életben (nemhogy játékban), max a mi igényünk annyira alacsony, hogy tökéletesnek látjuk. Ugyan ez van játékkal is. Akinek magasabb az igénye az húzza a száját, akinek meg bőven alatta van, az azt hiszi tökéletes. Közben meg tökéletes nem létezik... Ja ne értsetek félre, én nem vagyok válogatós csaj ügyben :-)
  • Acheron
    #28
    Amúgy sztem sincs 100%-os játék,de tény,hogy ez nagy mértékben megközelíti azt.Természetesen ez is csak azokra vonatkozik akiknek bejön a Gta feeling,a játékstílus stb.Tökéletes játék az lesz mikor lekopírozzák az életet...nade az még kicsit odébb van
  • Acheron
    #27
    Most jön egy értelmes beszólás: " A GTA az Isten aki nem így gondolja,az meg lesz rúgva,péniszen" köszönöm a figyelmet
  • LeryStar
    #26
    szerintem ez egy nagyszerű játék (az elődök is azok voltak) ami nagyon újszerű élményt nyújt. ilyen még tényleg nem volt. döbbenetes a részletgazdagsága, olyan, mint valami (felnőtt) mese, nagyon bele tudja élni magát az ember. aki ezek mellett azon nyavajog, hogy 10, vagy 9 pontos-e a game, az meg is érdemli magának...bár az gondolom mindennel így van, és semmit nem tud élvezni az életben
  • NEXUS6
    #25
    És pl. a járdát az uttesttől elválasztó láncra(!) felakadó autókat, vagy az előző részekhez megtévesztésig hasonló autóvezetős AI-t, meg ilyeneket te minek minősíted?
    Nem az a kérdés, hogy teccik vagy nem teccik a közelharc! Hanem, hogy 5 perc alatt rájössz hogy csíteld, ergó nem lett rendesen letesztelve.
    A kamerakezelés a célzás is elég nehézkes, szokni kell.
    Mindamellett ez egy nagyon jó gáma, mint mondtam, de aki 9 pontnál többet ad rá az elfogult, mert dúrva hibái, hiányosságai vannak!
  • Hoz_Hun
    #24
    "Ez is egy féligkész gáma, mint amit mostanában szoktunk kapni, sajna!"
    Ne má' hogy azért félig kész gama, mert nem tetszik neked a közelharc, meg egyszerű a randizás. Amugy megnézem, hogy Kate nevű hölgyet te ágybaviszed hip-hop.
  • NEXUS6
    #23
    Szerintem nincs ebben semmi fikázás. Nagyon jó játék, hiszen a 9 pontot megadnám én is. De ez a 10 pont-os hülyeség csak marketing.
    A grafika is hagy kívánni valót maga után. Aztán a játékmenetben sok helyen nem hogy előrelépés, de visszaesés van!
    Pl csajozás: az SA-ban azért elégggé sokat le kellett tenni az asztalra, amig bemehettél kaféra!;)
    Itt meg, 1 randira vettem egy dorkót, meg egy farmergatyát, hogy ne legyek olyan rozzant, második randira elcsórtam egy verdát, amit egyből megdícsért a csaj. Utána megkérdezem, hogymeghív-e egy kv-ra, és a válasz egyböl, hogy meghát!;)
    Hol itt a kihívás?;)))
    Közelharc nevetséges, nyomkodd veszettül a rugás gombot és garantáltan egy újjal sem érnek hozzád! Akkor minek a védekezés, meg ütés, meg minek cifrázni?
    Ez is egy féligkész gáma, mint amit mostanában szoktunk kapni, sajna!
  • opeca
    #22
    Ugyan, mit kellett azon felépíteni? Minden adva volt, mindent kitaláltak már élőben, csak össze kellett gyúrni.

    Nem fikázok semmit sem, de a tények, azok tények maradnak. A Rockstar egy GTA-franchise-t csinált. Egy (és még csak nem is túlságosan eredeti és jó) ötletből él, sőt mi több, dönti a rekordokat.

    Ez nekik jó, nektek jó, engem zavar, hogy egy ilyen bugris ötletből többszázmillió dolláros bevételük származik egy hét alatt, holott egy Nobel-díjas tudós, ezred ennyit nem keres meg.

    De ez már a világ hibája, jobban mondva, a buta tömegek befolyásolhatósága. Ez van akinek felemelkedés, van akinek bukás.

    És ez nem irigység, csak nem érzem azt, hogy arányban van az, amit kapnak, azzal, amit letettek az asztalra.

    Régen mi volt? Mondjuk 15-20 éve? 3 ember meg tudott írni, fél év alatt egy frankó játékprogramot, ma meg már, az egyik legtöbb indulótőkét követelő vállalkozások közé tartozik.
    Azok cseszték tönkre az egészet, akiknek most tejeltek ezerrel.
  • LeryStar
    #21
    de undorító ez a fikázás, tipikus magyar mentalitás :(
    méghogy a 3 óta nem csináltak semmit.. a vice city meg a sanandreas világának felépítése egy semmi volt, értem... nembeszélve a 4-ről...
  • opeca
    #20
    A nagy rajongás engem is zavar, de ez meg egyértelműen a buta tömegek velejárója.

    A nay tömegek pedig az USA-ban, Kínában, és Japánban vannak. Ezeket veszik alapul. Ott pedig teljesen más a felfogás mint itthon.

  • opeca
    #19
    Jah és tegyük hozzá, hogy a konzolpiac is erősen rásegített a mostani rekordbevételre.
  • opeca
    #18
    Jól csinálták a marketinget. Nemcsak a jelnelegi reklámokra értem, hanem a játékok ütemezését is.

    A Rockstar a GTA-ból él. Ez mostmár nyilvánvaló. Őszintén, mit csináltak a GTA3 óta?
    Semmit, jöttek a kisebb ráncfelvarrások, és csak a modelleket és a terepet cserélték le.
    Ebből éltek évekig, direkt bevetettek 3 különböző variációt, hogy a lehető legtöbb ember leüljön GTA-ázni, aztán mikor már le volt fedve a gamerek tetemes része, akkor jöttek a IV résszel.

    Az ilyen Major ugrásoktól ugye eleve sokat várnak, plusz már keresztbe-kasul, oda-vissza játszottak az emberkék a GTA-val, gondosan be volt időzítve a vérfrissítés.
    Megmaradt a tátongó űr, de mivel ez a stílus egyértelműen a Rockstar védjegye, csak ők tölthették ki.

    Tipikusan a kiéheztetésre és a teljes tömegszuggeszcióra alapoztak, és bejött nekik.

    Ebből látszik, hogy csak egyetlen egyszer kell elkapni a hullámot, utána már csak rajta kell maradni.
  • opeca
    #17
    Lehet, hogy átbaszás, de most olvastam, hogy minden eddigi, beleértve, filmes-bevételrekordot is megdöntött.

    És ez már öngerjesztő folyamat, emiatt még többen akarják majd megvenni.
  • NEXUS6
    #16
    Pár óra játék után aztmondom, hogy szerintem is nagy marketing (átbaxás) az egész. Persze ez egy kb 9 pontos játék, de nem 10!
  • ziipp
    #15
    Szerintem sincs! Nincs tökéletes játék! Ahogy tökéletes nő sem. Mindig azt szoktam mondani, "na ez egy tíz pontos csaj lenne, de tudom hogy nincs tökéletes nő, ezért csak 9-es. =)"

    Megvett cikkekről tényleg nincs mit beszélnünk. De ezek mellett is nagy a hype a játék körül. Mondhatni túl nagy. YouTube-on mindenki felteheti a videóit, és ott sem akadtam igazán "kritikus" kritikára. Vagy tényleg ilyen jó lenne a játék?

    Szóval engem kicsit zavar ez a nagy rajongás, pláne, hogy lényegi előrelépés szerintem nem történt a játékban. Egyik hangoztatott dolog a törésmodell. Kb. ugyanaz, mint eddig, csak kis ráncfelvarrásokon esett át, vagy ott van az autók fizikája, ami szinén nem javult érdemben.

    De azt hiszem, hogy ez az érzés csak a "faszom miért szeretik ilyen sokan" effekt miatt van bennem. ;)
  • Dzson
    #14
    Mire megjelenik PC-re is, addig a gépedet van időd bőven fejleszteni. :))))
  • opeca
    #13
    Ez a 10/10, 100%, ezek fizetett kritikák, pontozások. Ezen nincs mit vitatkozni.

    Olyan, hogy 100%, olyan nincs egy játékban.
  • opeca
    #12
    Szerintem pontosan azért, mert nem egy komoly játéknak készült. Sok embernek nyújt egy olyan laza kikapcsolódást.

    Nem egy olyan játékról van szó, ahol mindvégig feszülten koncentrálnod kell, és baromi ügyesnek kell lenned, hogy elérd a checkpoint-ot.

    Itt egy kicsit formabontóra sikeredett a megvalósítás és pont ez adja meg szerintem azt a pluszt, amiért olyan sokan szeretik.

    És persze a zene, meg a rosszfiú szerep is megnöveli egy játék keresletét, az fix.
  • ziipp
    #11
    Szerintem erősíti. Kedvenc elfoglaltságom volt GTA3-ban, hogy a maffiakocsiból komolyzenére lőttem a népet. :D

    Rena11:
    Az agyon ajnározást én sem értem... Láttam pár review-t YouTube-on, amiből kb. az jött le, hogy a jellemző hibák megmaradtak, de mellette sok újítás is van. Szóval méltó folytatása a GTA sorozatnak, jó lett, de nem ilyen szinten, hogy 10/10, 100%, stb. De erre majd visszatérünk egy év múlva, a PC release után...
  • Rena11
    #10
    én nem értem ezt az alacsony szinvonalú játékot hova ajnározzák már
    lehet kiöregedtem a gta-s baromkodásból de nekem ez a játék őrült gyenge
    jó interaktiv meg sok lehetőség van a hülyéskedésre de nagyon gyenge küldetések vannak és nagyon szánamas lövödözős részek
    egyszerüen belétek van sujkolva hogy ez mekkora játék é azért vagytok oda érte
    annyi meg annyi szinvonalas játékot kaptunk már egyszerüen nem értem 1 ilyen gyenge játék hogy arathat ekkora sikert
  • Akuma
    #9
    Ha lemenne az ára 8ezer alá, akkor megvenném, bár nagyon szarul állok pénzzel, de ennyit összekaparnék valahonnan... Bár lehet a gépemmel nem is érdemes ilyen játékon gondolkodni :(
  • torma99
    #8
    Én a 3-ban a dumarádiókat meg a klasszikus rockadót szerettem. Kár, hogy ez a játék már nem fog elindulni a konfigomon, de majd évek múltán ha új gépem lesz megveszem 999 Huf-ért és élmény lesz akkor is. :)
  • adam062
    #7
    ha sok fajta zene megy a rádióban akkor mind1, h milyen... mert pl a komoly zenét sugározó rádióadó nem hiszem, h a játék filingjét erősíti
  • Cat 02 #6
    GTA ban szerintem tök 8 mi megy alatta. Mármint a rádióban ^^
  • zaki
    #5
    Emléxem a Vice Cityben, mikor be kellett szállni az első autóba, akkor rögtön Michael Jackson Billie Jean-je szólalt meg a rádióban... Egyből megadta a hangulatot...
  • kvp
    #4
    "Akinek van netkapcsolata, nem lenne rossz megoldás például játékon belüli online rádiókat üzelemeltetni, egy csomó játéknál simán működhetne a dolog. Jó reklám a zenekaroknak is."

    Sok mmorpg-ben van mar ilyen megoldas, csak ezek tobbnyire nem a nyugaton elterjedt jatekok. Az amerikaban ismertek kozzul a second life tud ilyet es a mara gyakorlatilag megszunt, jo 10 eve inditott neocron nevu mmofpsrpg-ben voltak anno elo koncertek az egyik szorakozohelyen. (lehetett a zenere bulizni es ha megsertett valaki akar szet is lohetted a kepet)
  • sanner011
    #3
    Bizony a GTA a GTA3 óta híres arról, hogy a játék hangulatához nagyban hozzájárul a zenéje, ami mindig tökéletesen lett összeválogatva. Azonban ha ezt megneszelik a kiadók, az általuk megadott zenékkel lehet tele a játék, nem hagyva teret azoknak, akik megalkotják a játék hangulatát... Bizonyos játékoknál ez lehetne jó (pl. NFS-széria), de a GTA-t békén kell hagyni, és mindig a fejleszőknek kell eldönteni, mi menjen alatta. :)
    Akinek van netkapcsolata, nem lenne rossz megoldás például játékon belüli online rádiókat üzelemeltetni, egy csomó játéknál simán működhetne a dolog. Jó reklám a zenekaroknak is.
  • sikamika
    #2
    Mar minden masodik hir a GTA-rol szol, nem unjak meg.
  • KoS
    #1
    Jo otlet. Remelem bejon nekik.