105
  • A1274815
    "szerintem az API ra godnol."

Igen arra. Maga a Win32 nem vészes, sőt elég jól átgondolt, a baj csak az, hogy nem minden függvénye viselkedik a dokumentáltnak megfelelően (ez főleg XP-re érvényes), így elkerülhetetlenek a workaroundok, melyek a többi azokat a hibát nem tartmazó Windows-ra való átjárhatóságot csökkentik.
  • Su0my
    kit érdekel már a linux.. megint előkerül egy windowsos témában,.. persze király lenne, ha lehetne ingyen teljes értékű oprendszer, de nincs. a gyenge ötleteid meg ziby.. csomagkezelő... komolyan néha jó lenne gondolkodni is.. a linuxos felületet meg akár kiegészítésekkel is szépnek nevezni pfff... 15 éves taknyos kockák összegányolnak valami ízléstelen gagyi-kaki-csicsa-p*csa felületet, télleg haláli jó..
  • ziby
    szerintem az API ra godnol. Halistennek ugy dontottem pareve hogy SOHA nem hasznalok M$-t. Azota orom es bodogsag az informatika szamomra
  • ziby
    mert ne lehetne 1 kattintassal telepiteni. portage-ban is van olyan hogy el kell fogadni a licenset utanna meg minden szep es jo.

javitva magamat, nem illik ossze hasonlitani a windows a linux distribucokkal.
  • LMNO
    "XP-én programozási szempontból tapasztaltam is. "
    igen, és átnyálaztad az xp több millió soros forráskodjait is, és megállapítottad hogy össze van csapva :)
  • Palinko
    szerintem olyasmire gondolt amik be vannak építve. pl paint, notepad, hogy ne telepítse, mert te mást használsz. és ha lenne kiegészítő cd lehetne rajta kedvenc programjaid és azokat telepítené, bár nem nagyon örülnének ha firefoxot telepítene mindenki :D
  • LMNO
    "az M$ fenyevekkel van lemaradva. mint pl csomagkezelo teljes hianya... "
    És a csomagkezelőt hogy gondoltad? Ott lene pl. az Adobe Photoshop CS3 vagy a Visual Studio 2008 a listában, és egy kattintással fel lehetne telepíteni? :)
    2 teljesen különböző dolog, írtad is hogy nem lehet összehasonlítani, akkor nem kéne ilyen butaságokat írni
  • ziby
    mert mondj egy olyan dolgot amit az M$ talat ki, vagy lopott el es jobban implementalta mint masok. Az ms csak egy dolgot tud szepen megcsinalni a csmagolast, izleses feluleteket tudnak csinalni. Csak az a gond hogy teljesen hasznalhatatlan azert a windowsos ablakkezelo nem ossze hasonlithato egy fluxboxal...
  • A1274815
    "valoban nem lehet ossze hasonlitani, az M$ fenyevekkel van lemaradva. mint pl csomagkezelo teljes hianya..."

Mese a Holdon habbal. Illetve álmodik a nyomor.
  • A1274815
    "Egy nyilt dologrol lehet nyiltan beszelni."

Attól függ mekkora a komplexitása. Ha nagy csak anyíra lesz a nyílt beszéd helyes, mint egy zárdologról, ha nyíltan beszélünk a PR-rek, stb.-ék által "befolyásolva".

"Es te leirod hogy "ossze lett csapva"."

XP-én programozási szempontból tapasztaltam is.
  • ziby
    a gedit tudtommal nem IDE, csak szoveg szerkeszto.
  • ziby
    valoban nem lehet ossze hasonlitani, az M$ fenyevekkel van lemaradva. mint pl csomagkezelo teljes hianya...
  • remark #53
    Ahogy azt mar sokan latjak, valami nem attol jo, mert uzletileg sikeres. Hiszen nem a jo dolgokbol lesz uzlet, hanem azon dolgokbol amivel penzt lehet keresni. Legjobb pelda erre a haboru. Az se jo, de mivel nagy penz van benne, ezert csinaljak. Persze a jo es az uzletileg jo nem zarja ki egymast, de nem is feltetlen jarnak egyutt.
    Ezek utan az a kerdes hogy miert orulunk annak ennyire megis, hogy mindenben (mint pl. OS valasztasban) az uzleti szempontok dontenek.
  • LMNO
    notepad++t a gedittel is ki lehet váltani :)
  • ziby
    En szeretem nagyon , C kodokat mindig abban irom.kicsi, gyors, sokat tud. Mint minden ami a linuxon fut:D
  • asysoft
    Ez a geany ígéretesnek néz ki. Mostmár van tippem, hogy notepad++-t mivel fogom kiváltani, ha komolyabban kipróbálom a Linuxot:)
  • remark #49
    Egy nyilt dologrol lehet nyiltan beszelni. Az uzleti vilagban viszont ritkan beszelnek nyiltan, vagy inkabb soha sem, hiszen _minden_ uzleti titok, manoverezes, PR es a tobbi. Es te leirod hogy "ossze lett csapva". Ezen akadt meg a szemem.
    Vagy hogy meg erthetobb legyen hogy mirol irok: nem mindig nezted a dolgokat ilyen merteku realitassal.

Egyebkent en nem hasonlitom a Linuxot soha a Windowshoz, megpedig azert, mert en OS-t a vilagnezetem szerint valasztok. Ahogy minden mast is (mar lehetosegeimhez merten). Ezert meddo vita a kettot egymashoz hasonlitani.
  • ziby
    az atlag user ubuntu-t rak:D
  • Ludi94
    A Linuxnak az a hibája, hogy 1000 változata van, és az átlag user nem tud rajta kiigazodni.
  • ziby
    Nem ertem ezt a sirast az xp miatt. Mit vartak a felhasznalok? A windows egy termek, a felhasznalok meg fogyasztok. Az van amit az ms akar. Amugy meg nem mindegy melyik szart kell szidni????
  • A1274815
    "A WoW kliens portolása pedig kb 2 hetet venne igénybe OSX-ről Linuxra."

Attól függ mennyíre Kakóznak a MacOS X változatban, ha nagyon, akkor abból sokkal több idő lesz. A Mac egyedi OpenGL-jéről nem is beszélve. Még az extek nevei is egyediek: GL_APPLE_ stb, bár igazából mindegyik OpenGL egyedi, egyáltalán nem portolható olyan könnyen más OS alá a normális modern OpenGL program (nem kretén glut-os).
  • ziby
    de kit erdekelnek a jatekok? Legyen fluxbox, rxvt, pidgin, es mar minden szep minden jo. no meg persze geany sem art:D
  • A1274815
    "... amelyben szinte mindegyik Windows verziorol ugy nyilatkozol hogy az "ossze lett csapva""

Amiről nem nyílatkozok úgy: Win2k, NT4, Windows Server2k3, Windows Server 2k8 és Windows Vista SP1(!). Biztos vagyok benne hogy van bennük még mindig "gányolás", csak töredék annyí, mint az összecsapottakban.
  • Gamecube86
    Valamikor (mint hc gamer) úgy gondoltam dx10 miatt érdemes lehet váltani.
    Aztán annyi negatív véleményt hallottam hogy elkezdtem vonakodni a váltástól.
    Tökéletesen elégedett vagyok az xp-vel, 35 folyamat 268mb memória...
    Szóval ha már elkerülhetetlen a váltás akkor megteszem mint anno a millenium-nál.
    De csak azért hogy vista legyen a gépemen azért nem veszem meg. :)
    Majd ha lessz rá komoly indokom.
  • freemanone
    Valaki leírta azt amit már én is megtettem pár hete egy hasonló cikkel kapcsolatban :)
    Csak ez a rövidített változat.
  • ihateworkdays
    A linux nem rossz, csak nincs benne olyan üzleti potencia játék szemszögből, mint az MS-ben vagy a Mac-ben, mivel teljesen ingyenes. Nem véletlen, hogy pl a World of Warcraft szerverei Linux alapúak, a kliensek meg csak Windows-osak vagy Mac OSX-esek.
    (A WoW kliens portolása pedig kb 2 hetet venne igénybe OSX-ről Linuxra. Vicces.nem?)
    Áramlik azért ebben az üzletben rendesen a pénz.;)
  • A1274815
    Ez kérem szépen a realitás. Az XP-t pedig kevesbb, mint 1 évig fejlesztették. Azért ha a Vista fejlesztését a Longhorn resttől számítjuk is több, mint 2 év. Megjegyzem ez nem lenne, helyes. A Vista összecsapása e-miatt sokkal kisebb. Ráadásúl egy nyílatkozatot olvastam az MS-től, hogy eredetileg a Server 2k8-cal egyidőben akarták volna kiadni, de nem akarták tovább csúszatni.

Különben meg ne gondold, hogy a Linux-ok nincsennek összecsapva, főleg hogy egy csomó komponének a fejlesztése még a mainapig nem fejeződött be.
  • remark #38
    Egy ideje mar nem kapcsolodok be a Windows-szal kapcsolatos "beszelgetesekbe", de most megakadt a szemem a hozzaszolasodon, amelyben szinte mindegyik Windows verziorol ugy nyilatkozol hogy az "ossze lett csapva".

Kezden nem erteni hogy mirol folyik a vita. Amig a Windowst vagy szidtak vagy dicsertetek, addig meg lehetett kovetni a Windows-bulvarhirekhez kapcsolodo kommentek folyamat, de most mar kezdem teljesen elvesziteni a fonalat: mit jelent az hogy "A Vista valóban szintén egy kicsit összecsapott lett, szerencsére nem anyíra, mint az XP."? Es foleg mit jelent az hogy ezt pont te irod le?
  • tomcsa4
    Ha olyan notebookot szeretnétek vásárolni,amin rajta van egy olyan OS, amit nm szeretnétek kifizetni, de kérésetekre nem törlik le, akkor másik boltban, vagy másik cég notebookját vegyétek. Nem muszáj kinyalni az Asus seggét, ha nem hajlandó kompromisszumra. Lehet venni Acer-t, Dellt- FS-t, bármit.

Másik: ez a MS is elismerte, hogy szar a Vista meg baromság. Ennyi erővel a játékvilág is elismerte, hogy szar a Linux, azért nem fejlesztenek rá.
  • Polllen
    1. Hogyan kényszerít sokakat arra, hogy megvegyék a vistát? Nem kötelező még mindig...Vagy enélkül nem jár a TB? Cégek esetében sem kényszerít...Enterprise keretén belül vagy megkapják, vagy OEM-ként veszik géppel és akkor megint nincs kényszerítés...Túl sokat gondoltok M$-ről
    2. A gép fejlesztés/új gép nem ez a pont...:)
    4. Nagyon sok mende-monda kering erről, szoktam olvasni topicokat, híreket, de az ott említett hibák túlnyomó része user okozta gányolás...Ha pedig nincs hozzá driver az még mindig a hw gyártó hibája...(persze van 1-2 durva ms hiba is, pl sp1 telepítésnél a folyamatos újraindítás, de azt is javították idővel)
  • A1274815
    Nem!

Tök újat akartak az XP igazi utódjának számító Server 2003 kernele és a már meglévő egyes XP komponensek felett szigorúan .NET alapokon. Csak ez nem jött nekik össze. (Az igazi gány munka az XP, erdetileg a Server 2003-mal egyidőben kellet volna kijönnie, csak a WinME és a tömegek követelőzése miatt gyorsan összecsaptak egy NT 5.1, néhány WinME fejlesztésből (Rendszer visszaállítás, UPnP, Windows Movie Maker, Rendszer fájl védelem) és a Win2k-ból). Majd 2004 közepén, Longhorn 4074 Alpha után Jim Archin Bill Gates szemébe, mondta, hogy így nem lesz soha a Longhornból semmi. Ekkor fogták és kivágták az addigi fejlesztések tetemes részét (a tovább fejlesztett Server 2003 SP1 kernelt nem bántották) valamint a kukába dobbták az XP-ből megmaradt komponenseket és mindet a Server 2k3 SP1 beliekre cseréltek, majd elkezdték újra fejleszteni a beharangzott újításokat teljesen más alapon és gondolkodás móddal. Ez volt a híres Longhorn Reset. A WinFS-t törölték hivatalosan a projectből, ám igazából csak az első pre-Beta 2-ben került eltávolításra. A Vista valóban szintén egy kicsit összecsapott lett, szerencsére nem anyíra, mint az XP. Az SP1 hivatott ezen az összecsapáson segíteni azzal, hogy azz eredetileg kiadásra szánt változatra cseréli, mely megegyezik bineáris színten is a Server 2008-al.

Jelenleg a Windows 7 az ami esetleg extrém összecsapás lehet. Az az érdekes, hogy a neve ellenére úgy tűnik, hogy igazából NT 6.1 lesz és nem NT 7.0.
    Remélem visszajön benne a WinFS. (A Win7 nagyobb erőforrás igényű lesz, mint a Vista)
  • Polemius
    "Nem lassabbak. csak nagyobb a gépigényük."
    Vagyis ugyanazon a hardware-n (főleg, ha régebbi) lassabb. Nem? :)
  • Palinko
    de miért van az hogy 1 oldalon már megint 2 cikk van ami azt mutatja nincs vége az XPnek. csináljunk "NEM áldozott le az XPnek!" topicot? :D
  • Polemius
    Polllen:

1. A monopóliumával kényszerít sokakat.
    2. Ha új gépet (lapot, procit, miegymás) vesz, akkor előfordulhat, hogy kénytelen újat venni.
    4. Ha nem értesültél volna róla, akkor a jelenleg kapható gépek nem kis hányadán nem fut el a vista zökkenőmentesen (még azokon sem, amelyeken ott virít a vista matrica). Ezzel a Ms-nál is tisztában vannak, mint az a nyilvánosságra került belső levelezésből is kiderült. Produkálni kellett az eladási mutatókat, ezért olyan gépekre is rátették a matricát, amin használhatatlan a vista.
  • Ryder7
    Nem lassabbak. csak nagyobb a gépigényük.
  • Rage47
    1-2 hsz-be nem fér bele a mondandód?:D
  • Su0my
    nem úgy volt, hogy tök újat akartak, de nem sikerült és így félmegoldásként XP-t továbbgányolták?
  • Su0my
    de minek teszel rá xp-t?

Van 1 Toshink, nagyon szépen fut a pista... Egyszer sem fordult meg a fejemben XP visszatétele.. És ez nem csak a kényelmi funkciók miatt van.

Egy a baj: sokat tekeri a vinyót, de ez nem egyenlő a lassúsággal. Lényegében ahogy rákattintok a felhasználói fiókra, ő töltögeti magát szépen, mellette akár már játékot is indíthatok, ami a két mag ellenére is elég jó szerintem..
  • Su0my
    mindennapos használat során vannak kényelmes dolgai.. superfetch egyedül az, amibe én belegabalyodtam (hú ez pontos, vagy ly-os?)
  • Su0my
    a te gépeden simán elfutna a pista, max még 1 GB memória kell amúgy..