102
-
Turdus #62 "A MS-féle Amiga Basic igencsak gyengécske dolog volt, méltó a MS színvonalához. Gyakorlatilag használhatatlan volt (lassú és buta)."
Tévedés, sokkal hatékonyabb volt, mint a QBasic, ugyanis míg ez utóbbi egy interpretált nyelv volt (volt egy program, ami értelmezte és végrehajtotta a basic bytecode-ot), addig az Amigás natív Motorola futtathatót fordított (!).
Amikor én elkezdtem programozni (régi szép idők :-)) akkor basic-el kezdtem Commodore-on, és később áttértem QBasicre, szóval van összehasonlítási alapom, azért mondom. (Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem volt gyengécske, csak azt, hogy jobb volt, mint a QBasic).
"Remélem, hamarosan leáldozik a MS-nak. Eddig is túl sokáig tartott ez az eltérítés."
Egyetértek teljesen. Szerintem pont a tanúi lehetünk, ez a Vista elég nagy bukta (elég nagy ahhoz, hogy még az MS is beismerje, hogy szar, különben nem dolgoznának a W7-en). Pont itt olvastam egyébként, hogy megint vacakolnak a W7 határidejével, aminek az lesz a vége, mint minden eddigi MS terméknél: határidő előtt pár nappal összecsapják gyorsan, úgyhogy valószínűleg az sem lesz jobb, márpedig mégegy Vista méretű bukás már az MS gyomrát is meg fogja feküdni szvsz. És az eltérítéssel is egyetértek, az MS volt az a cég, aki elhitette a buta userekkel, hogy egy programnak bugosnak kell lennie. Régen ez nem volt így, és nemcsak Commodore-on. Emlékszik valaki olyanra, hogy fagyott volna mondjuk a Wolfeinstein vagy a Doom (csakhogy FPS-eket említsek)?!? -
dez #61 Remélem, hamarosan leáldozik a MS-nak. Eddig is túl sokáig tartott ez az eltérítés. -
dez #60 És most engem hol kellene érdekelnie, hogy ezek vannak divatban?
A nagy, abszolút profitorientált játékkészítőket és kiadókat érdekli. -
tomcsa4 #59 Jó és a fikázókból mennyien tudják hogy mennek a dolgok? Persze király a linux meg minden, jah de kit érdekel? MS megcsinálta magának a (majdnem) monopóliumot. Veszít belőle egyre jobban, de még azért a HW gyártók rá(!) kíváncsiak és nem a Linuxra. -
tomcsa4 #58 Hallod Dez, ha tetszik, ha nem FPS van divatban. És ahogy elnézem lesz is. Két játék van, WoW és Sims, ami egy kis értelmet visz az eladási toplistákba. Persze ezeket meg fikázzák, hogy milyen uncsi szarok, holott több kreativitás van bennük, mint az összes FPS együttvéve.
(Mondjuk én kizárólag RTS-sel és RPGvel nyomulok, NFS, PES, NHL meg TR, Mafia és Max Payne, többi TPS szar!) -
dez #57 Oké, de ez nyilván nagyrészt a PC-s részleget érintette, mert a C64 és az Amiga chipjei nagy részét maga a Commodore gyártotta, a 68k-s procikat meg a Motorolától, esetleg IBM-től vette.
Ott szúrták el, hogy az Amigát játékgépnek reklámozták, holott komolyabb és jóval fejlettebb gép volt (hw és OS szinten egyaránt), mint a PC. Mégis a PC-iket nyomták igazán, követve a trendet, pedig meg is változtathatták volna azt. De ehhez hülyék és nyúlszívűek voltak, főleg 1-2 hírhedt vezetőjük. Ezen kívül volt egy ismert, komoly buktájuk is a PC-s vonalon. Talán éppen a chipek miatt, amit írsz, nem tudom.
A MS-féle Amiga Basic igencsak gyengécske dolog volt, méltó a MS színvonalához. Gyakorlatilag használhatatlan volt (lassú és buta). -
dez #56 (És nem is üres fikázás.) -
dez #55 Divat a MS fikázása. De akik tudják is, hogy mentek/mennek a dolgok, nem divatból csinálják. -
dez #54 Ja ja. -
dez #53 A C64 nem tudott interlace-t, szóval ha pontosak szeretnénk lenni, ez nem interlace, hanem page-flip. Az mondjuk lehet, hogy PC-n interlace üzemmód használatával váltották ki, úgy egyszerűbb (egyik kép az egyik fieldre, másik a másikra, és a videokártya magától váltogatja). -
dez #52 Ja ja. Meggyőződésem, hogy a MS mindent bevetett annak érdekében, hogy a programozás ne egy élmény legyen, hanem végtelenül unalmas és idegesítő munka, hogy gátolja a konkurencia megjelenését. -
dez #51 Idióta FPS-ek... Elképesztő, hogy emberek tömegei ilyenekkel töltik az idejüket! -
#50 Az erőforrások pazarlásával nem értek egyet. Abban igazad van, hogy a mai hardverrel pazarlóbbak, de mára már az emberi erőforrás és az idő lett a drága a parméter. A mai környezeti paramétereket figyelembe ez a hatékony. -
Turdus #49 Bocs, link kimaradt:
Amiga Basic -
Turdus #48 Az "idióta vezetés" azt szúrta el, hogy felvett egy csomó rendelést gépekre, ám alkatrész hiányában nem tudta leszállítani, így az összes pénz elment kötbérekre. Az alkatrész hiányában pedig a Microsoft volt a ludas, ugyanis felvásárolta a Commodore elől.
Ennek a története fájdalmasan hasonlít arra, mikor az MS az IBM-el szövetkezett DOS és Windows kifejlesztésében, majd mikor nyeregben érezte magát, akkor szétváltak útjaik (csakhogy az IBM-et ez nem fektette meg).
A Commodore-al ugyanezt játszotta el BASIC terén. Kevesen tudják, de a Amiga BASIC v1.0-át a Commodore az MS-el közösen fejlesztette ki, majdhogy megszabaduljon a riválistól, és egyeduralkodóvá tegye a QBasic-et, megfojtotta a Commodore-t egy ilyen aljas trükkel.
Sic transit gloria mundi. -
Komolytalan #47 "Akkkor írd meg mondjuk a CoD 5-t, ha ilyen mester vagy."
Nem kell ahhoz mesterszakácsnak lenni, hogy érezzük ha a leves el van sózva.
"ráadásul akkor még csak pár 100, vagy 1000 soros programok voltak mostmeg már nem is ilyen egyértelmű a helyzet."
Ez eleve nem igaz, mivel 1 utasítás (1 sor) 1-2-3 byte volt, vagyis 1000 soros programhoz elég lett volna 2-3K. Ettől azért többet foglaltak a kódok már akkor is. Meg mondjuk nem is sok volt bennük a copy-paste, ASM-ben azt simán tudta a jó programozó, hogy a kód adott pontján az egyes regiszterek milyen értékeken állnak, hogy ne pazaroljon felesleges inicalizálásokat, mikor az adott regiszter úgyis jól van beállítva.
"és a pc nagy hátránya (és előnye is) 1001 fajta grafikus chkártya létezik, és döntsd el melyiknek aknázod ki a benne rajlő maximális lehetőségeket.Csak akkor meg nem biztos hogy a többi kártya is birni fogja"
Ez a programozók bűne is, hogy egy ekkora katyvaszra hajlandóak voltak fejleszteni, mint a PC. Azt kellett volna mondani, hogy strike, mert szar a platform, erre nem dolgozunk. És akkor ma mindenki Amiga 90000-re fejleszteni, és lenne nagy boldogság, megelégedettség, a DOS meg a PC meg rég elmerült volna a feledés homályába (ahol a helye volna), a windows meg nem lenne több egy soha meg nem született (rém)álomnál.
"ja és én úgy tudtam hogy kkoriban assembly nyelven irták a programokat nem?"
De. És? Az ugyanolyan programnyelv mint a többi.
Ami ma megy programozás terén az az erőforrások irdatlan mértékű pazarlása, ez tény. Ennek az az oka, hogy akkoriban a szoftvereket írták, fejlesztették, most meg gyártják. Tömegtermelés, legyen gyorsan kész, ha fos lesz nem baj majd berakunk még 4 magot a processzorba, meg +1 3D gyorsító chipet, aztán menni fog 12 FPS-el. -
Komolytalan #46 "a lelkes hobbiprogramozók a 16 színû megjelenítésbõl elõször 32 színût, majd 64 színût varázsoltak – tették mindezt a hardver módosítása nélkül, kizárólag a VIC rejtett lehetõségeit és programozási trükköket használva"
Ez igazándiból interlace volt, és villogott mint a rossebb, szóval csak állóképeket lehetett rajta nézni, amúgy animációra alkalmatlan volt. Más kérdés hogy először tényleg itt csinálták, aztán már PCn is elterjedt (pl SimCGA, ami Hercules monitoron szimulált CGA-t), stb. -
bvalek2 #45 Lemaradtam a C64-es korról, de számomra akkor vált a számítógéphasználat élménnyé, amikor Linuxozni kezdtem. Eleve olyanoknak találták ki, aki maguk is buherálnak, aztán ebből alapítványok, cégek, olyan disztribúciókat hoztak létre, amik ma már bárki számára használhatóak. Általában:
- Sokkal tudatosabb, kreatívabb közösség, a kisebb Linux tábor sokkal többet ad hozzá a közöshöz, mint a Windows-osok. Szinte minden program és játék magánkezdeményezésből indult ki, és alapból ingyenes, a Windowsosok fojton azon törik a fejüket, hogyan korlátozzák meg titkosítsák a shareware vackukat.
- A Linux programoknak lelke van, látszik, hogy az aki írta, napi szinten használja is, igényesek, kézreállnak. A Windowsos trutymók futószalagon készülnek, az ember elindít egy progit, és már a kezdőképernyőn látszik egy hiba (ezek szerint ki se próbálták rendesen), és ez úgy marad X verzión keresztül.
- A Windows beleesett abba, hogy írj egy programot amit a hülyék is használni tudnak, és csak a hülyék fogják használni. Ennek megfelelően a Linuxozás már önmagában egy IQ szűrő. Ott van minden kézikönyv, meg fejlesztőeszköz, csak elő kell venni, meg el kell olvasni, és erre már nem mindenki képes.
A Windows az átgondolatlan kusza szerkezetével rossz programozási szokásokra buzdít, rootként futnak a nagy monolit progik, mindenbe belepiszkálnak, többet törődtek a felszínnel, mint a kóddal (pedig fordítva kéne ugye), hatalmas lomha binárisokat gyártanak, amik lefogják az egész gépet ha elindulnak.
Amikor Windowssal kezdtem, nem akartam elhinni, hogy ezt csak így lehet, és addig kerestem az alternatívát, amíg a Linux-szal találkoztam. Beleszerettem a Linuxos játékokba, fantasztikusan változatosak, platformtól a csicsás 3D lövöldözősig minden megtalálható. Hittérítés vége :) -
tomcsa4 #44 Mélységesen, tökéletesen egyetértek veled. De nem csak a HW-ről mondható el, hanem fejlesztőkről is. Egy mai 12-16 éves azt se tudja, ki az a John Carmack. Állandóan azt kérdezik, hogy mit tett le az asztalra. Pedig csak a piacot formálta és programozás terén mindenkinek fricskát mutatott (jó az Epicnek nem). Blizzard? Persze a WoW (ami a kedvenc játékom) de semmi előtte való. És akkor ezek a PCs idők, régebbről (bár ezek az említettek és vele egykorúak is) Commodorról, Amigáról jöttek.
Valamittel is egyetértek, pláne a kettes pontjával. Hármassal csak annyiban, hogy öcsém (figyelem, 21 éves) megszerette a programozást és középiskola előtt elkezdett komolyabban érdeklődni iránta! Első ponttal nem igazán, hisz változatos játékok nem voltak, ugyanannyira csak, mint ma! Egy autós ugyanolyan volt, mint a többi autós. Bár a Wizard of War felülmúlhatatlan. -
wolruf #43 A Commodore nevet már nem nagyon fogják felkapni, mert azok, akiknek ez még jelent valamit, azok már nem ezzel foglalkoznak. Akik tőkeerősek, azok pedig már azt sem tudják, mi az a Commodore, és nem is érdekli őket, mert azon nem fut a Total Commander :-/
Ha belegondoltok, nekünk, akiknek ez még jelent valamit, mi már erősen "szubkultúra" vagyunk, nem felvevőpiac. -
#42 Szvsz. a C64 korszakban az volt a más a mai PC-s időkhöz képest, hogy
1. a játékipar tele volt eltérő típusú játékokkal, épp azért, mert egy-egy ember munkáját jelentette egy ilyen; ergo változatosabb játékok voltak (persze sok volt akkor is a szar, de sokkal többféle jó is volt)
2. abban az időben ez egy viszonylag szűk réteg szórakozása volt, ami ezeket az embereket közösségekbe kovácsolta; mindenki tudta 2-3 háztömbnyire, hogy hol kinek milyen gépe van és hogy kinek vannak meg leghamarabb az új dolgok. a swapperek külföldre leveleztek (ma a torrentek és ímélek korában ennek a fílingjét se ugyanaz)
3. abban az időben egy idő után az emberek nem csak játszottak a gépeikkel, hanem a többség próbált vele valamit kezdeni. zenélt, rajzol, programot írt, stb. és abban az időben egy fényceruza vagy modem vagy egy turbokártya garantálta, hogy a környék ilyen érdeklődésüjei összecsődülnek és egész éjjel azzal matassanak
-
Riddick #41 TVC rules! Meg C64 kazettéval mert csorók voltunk floppyra ,a régi szép idők .. :))) Az Elitben csak úgy irtottuk a Thargoidokat....:) -
tomcsa4 #40 Én szerintem ma is leeht rendesen megírni egy játékot, kettő példát hadd említsek: Unreal Tournament 3 és Stalker. Igaz utóbbi bugos volt, de gyors és lélegzetelállítóan szép. UT3 meg nem bugos és szép! Ráadásul ez nem végleges Unreal 3 engine! -
greg971 #39 A legenda tovább él ... http://c64upgra.de/c-one/ -
dez #38 Most akkor mennyi esélyt adnak, ha "nem kellenek senkinek"? Vagy azért 1-1 kisebb cég megél belőlük? -
feamatar #37 PCn messze nagyobb a szabadság, a Live Arcade egy olyan dolog ami konzolon a kisfejlesztők számára is ad esélyt. PCn viszont ott az indie, meg jópár online distribuciós megoldás(garagegames, steam et cetera). ÉS így PCn rengeteg kevésbé ismert de jó játék termelődik ki.
Meg még talán annyi hogy úgy tűnik az eredeti játékok nem kellenek senkinek. Rez, Shenmue, Okami, Undying zseniálisok és mégsem sikerült elég eladást termelniük. -
dez #36 Amúgy ebből a szempontból is jobb ma a konzol, jóval kevésbé csak a sematikus játékok mennek. -
dez #35 Nem csak hogy minek, hanem mint írtam, erősen kockázatos is. Elég, ha csak kicsit eltér a sémától, és a kiadók már meg sem veszik...
Mi az, ami ma igazán jónak számít, mármint nem csak grafikában? Ma már csak néha nézek játékokat, de egyet sem láttam, ami tetszene. -
dez #34 Szerintem messze nem ugyanazok az élmények. -
#33 Mond valakinek valamit az hogy TVC?
A 80-as évek közepén (jópár évvel lemaradva a nyugattól) idehaza is elkezdték gyártani "magyar" számítógépet a TVC-t. A Videoton 1984-ben vásárolta meg az Enterprise-t is tervező cég egyik régebbi számítógép licence-t.
A grafika kezelése egyébként BASIC-ből jelentősen újszerű volt, a felbontás ott mindig 1024x 960, amit a gép számított át mindig az adott grafikus módnak megfelelő valós képernyő koordinátákra.
Én ezen a gépen kezdtem anno. Ezután kaptam egy C64 gépet. A Commodore szerintem örökre bevéste magát a korosztály szívébe. Szerettük a hibáival együtt -
Enigma82 #32 Sajna ilyen a világ. Minek újat létrehozni, amikor a régi jól bevált is elmegy, kicsit átfestve. Egy játék 20. részére ugyan úgy élveznek, mint a 19.-re, a különbség pedig csak anniy, hogy bivajabb cuccon jobban csillog a felni, vagy a fűszál már 3 helyen is hajlik, nem csak kettőn. Persze jó dolgok ma is vannak, csak annyi gané omlik az ember nyakába, hogy manapság már sokkal több energiát kell rááldozni ezek felkutatására, mint régebben. Legalábbis szerintem. -
feamatar #31 tudom, én csak azt mondom atari 2600al kezdtem, utánna lett C64em meg kínaipiaci klónjai a NES,SNES,Genesis gépeknek, sokáig PC csak haveroknak volt... annyi hogy én kicsit összesűrítettem gyermekként a generációkat. A C64et én is imádtam, először azon játszottam repszimet meg stratégiát ááhhhh... de az hogy ilyeneken nő fel az ember nagyban megdobja azoknak az élvezeti értékét és sok más élményt is párosíthozzá, így van ezzel kisebbik öcsém is, aki PCn kezdett el igazán játszani 2000 után. Neki azokhoz fűződnek ugyanezek az élmények. -
dez #30 2. mert: és mert
Buni meg azért bukhat, mert nagyon komoly összegek forognak kockán. -
dez #29 Rengeteg különleges, egyedi, adott esetben különös hangulatú zene volt. Felsorolni sem lenne könnyű. -
dez #28 Az Atari 2600 egy egyszerűbb gép volt, egyszerűbb játékokkal. Közelebbről nem ismertem, lehet, hogy az Atari, aki maga is gyártott játékokat, profitorientáltabban csinálta a játékfejlesztést is. A C64 kicsit más volt, a játékfejlesztők többsége saját szakállra dolgozott, majd keresett egy kiadót.
Nagyon is lehet újdonságot létrehozni, csak nem mernek eltérni a bevált sémáktól, mert azon bukhat az egész cég, mert a vevők többsége is ismert sémákat keres. Ezt nem én találtam ki, játékfejlesztők nyilatkozzák. -
feamatar #27 szerintem még a Last Ninjanak van még C64ről valami istentelenül jó zenéje, azt mindenkinek csak ajánlani tudom. -
feamatar #26 biliztem mint atom, attól még szerethetem a régi játékokat, és első gépem ATARI2600 klón volt kicsit megkésve bár... pont az ET kapcsán állítom hogy már akkor is pénzhajhászó volt az ipar: ha jól emlékszem kevesebb mint 6 hetet adtak a csávónak hogy megtervezzen és leprogramozzon egy játékot. Röhej... atari be is bukta rendesen. Ma sem érzem úgy hogy lenne elég veréb. A játékok nagyrésze, főleg PCre bukta, ez tény. A legnagyobb különbség talán, hogy ma sokkal nehezebb versenyképes játékot létrehozni(kivéve talán a handheld és mobil szegmenst), illetve az hogy ma már nehezebb újdonságot létrehozni, helyette a már meglevő elemekkel variálnak. -
barii #25 ki nem hallja a VIC és SID-t?:) -
dez #24 Mellesleg a korod alapján akkor te még biliztél. -
#23 Azért ez igaz volt sokszor. Moonshadow zanéje és hangulata olyan volt még ma is a fülemben cseng a zenéje. Bár meglenne..