106
  • homeless
    Minek bele notepad? Nincs benne karakteres szövegszerkesztő? Meg minek óra? áhhh. Ez csak egy átbaszás, ugyanúgy elindul a grafikus felület csak le van csupaszítva(bár még nem láttam, de feltételezem, hogy így van).
  • Mynet
    Súlyos vagy nem súlyos. Windows 2008 Core Serverben -ban, ha jól emlékszem 5 ablak van ami megjelenik grafikusan egy konzol ablak, egy jegyzettömb, a taskmanager, a regionalitás beállításai és hiszitek vagy nem a rendszeridő beállító ablak (órával együtt). :)
    +1 login képernyő is csilli-villi (minek?).

Semmi más nincs.

Belépsz login képernyőn, majd fogad egy üres asztal, nincs start menü, nincs tálca, se semmi, csak egy konzol és mindent ott csinálsz. Notepad scriptek írására van illetve szöveges állományok olvasására. Az előbb említett ablakokat is megfelelő paranccsal indíthatod.
  • bvalek2
    Te a KDE grafikus felület beállítópaneljéről beszélsz. Ott kis pipákkal meg csuszkával szabályozhatod, hogy pontosan milyen és mennyi csicsát akarsz. Egyébként pedig a modularitás, meg minden egyes telepíthető modul értelmes pár mondatos leírása pl. a Debian csomagkezelőjének a leírása.

Ember, neked Linux kell :)
  • bbenoe
    BenceYCE: nem bírom ki: a TB kifejtése Terabájt, nem terra bájt. (1000 GB) Továbbá: rosszul emléxel: a Win95 akkor elátkozott fájlrendszere, a FAT32 32 GB-ig tudta kezelni a merevlemezeket.

Később, a Win2000 környékén a FAT32 lett az univerzális, amit még a Linux is tudott írni-olvasni, sőt, futott is róla 1-2 disztribúció, ha a perverz használója ezt akarta (ma, az NTFS-sel nem ennyire barátságosak a Linuxok... legalábbis alapértelmezésben nem.)

A cikk (a gartneresek megnyilvánuása) tulajdonképpen utánlövés annak a közhangulatnak, hogy nem nagyon kell a Vista a nagy és közepes fogyasztóknak, a noteszgépesekre meg rálőcsölik -- talán utána kellene érdeklődni, hogy közismert legyen: a Microsoft (Magyarország is) előnyösebb feltételekkel adja a Vistát, mint az XP-t, a hardveres meg hülye lesz lemondani még arról a gépenként néhány ezer forintról is.
  • zsopu
    Én már sok vistával érkező laptopra telepítettem xp, az emberek inkább kifizetnek 20e forintot mint hogy a vistát használják!
    Ja és még nem volt olyan új laptop amire ne lehetett volna xp tenni (max kell az ich8).
    lehet drivereket találni csak sokszor keresni kell.
  • djrichie
    Sziasztok Szakemberek!
    Egyszerű felhasználóként javasolnám az új oprendszerekbe beépíteni, egy olyan grafikus, jól áttekinthető panelt a tálcán, mint amivel a "csilivilit" lehet már mostanság is állítgatni! Na annál jobbat!:) Valami grafikus regedit félét! Az összes, de csak olyan szolgáltatást, melynek nélkülözése nem bénítja meg a rendszer működését az alapvető igényeken kívül, KI és esetleg a későbbiekben, ha úgy gondolja az ember vissza, tehát BE tudja kapcsolni KI/BE gombbal. Az alaphelyzet lenne a full. Ebbe beleértem a Windows feladatkezelő: folyamatok, msconfig - szelektív indítás "ákom-bákom.exe, dll-k. érthető leírását is. Mi történik, milyen szolgáltatás nem lesz elérhető kikapcsolása esetén... Figyelné és vizsgálná a később telepített programokat is és a szándékos használaton kívül, amik ezek közül még is a háttérben futkároznak, leállíthatók lennének, amennyiben nem okoznak problémát. Nagyon egyszerű, áttekinthető, egyértelmű felületre gondolok: Név, leírás hozzá, Ki/Be gomb, %-os megjelenítés, hogy mennyi energiát takarítunk meg.
    Hangsúlyozom, hogy ezen a panelon csak olyan dolgokat lehetne kikapcsolni, ami csak meggyorsítaná a gépet, tehermentesítené akkor, amikor játszani szeretnénk, vagy csak grafikai munkát akarunk végezni, stb. Ezeket a kikapcsolt dolgokat alul listázná, esetleg összesítve, százalékosan mérhetné a rendszererő spórolását, néha figyelmeztetne. Minden egyes leállítható programot, funkciót érthetően leírna és fejreállás nélkül ki-be lehetne őket kapcsolgatni! Láttam ilyen hasonló kis progit (XP-AntiSpy) néven. Haladó felhasználók részére is lenne külön, mondjuk advanced mód, amiben már olya dolgokat is kilehet lőni, ami más programok működésére is hatással lennének, ezt viszont „sikítva” jelezné és listázná is. Megvalósítható? Milyen jó dolog lenne, ha a szerviz csomagokba beleépítenék, vagy letölthető formában még jó állapotú, korábbi windowsokhoz hozzáadható lenne ez a kiemelt tálcán található („saját erő – tartalékok”) nevü gomb! Sok problémát megelőzne, talán nem kéne hat fajta op rendszert fejleszteni, a felhasználó döntené el, hogy miket használ az elérhető lehetőségekből és ez nem korlátozódna ilyen dolgokra, mint legyen-e árnyékolása a betűknek, vagy nem, stb. Tudom, hogy hasonló funkcik már integrálva vannak ide-oda a windows-ba, de nem találom elégségesnek.
    Koncentráltan, egyszerű módon, kéne megvalósítani!
    Ha jó ötletnek tartjátok, akkor finomítsátok és juttassátok el oda, ahol érdemben tudnak tenni érte! :) Üdvözlettel 1 felhasználó!

• JTBM
    Ott a pont. Nem szabadna egy új OS-be a régieket belegányolni, hanem helyette egy wmware szerű programmal a régi OS kerneleket bele kellene tenni az új OS-be és ha régi OS-re írt programot akar valaki futtatni, azt megteheti egy virtuális gépen. Természetesen csak opcióként v. igény szerint telepítve.

Ma pl. nekem csak az XP kernel lenne fel a gépemen, mert annál régebbi programokat nem futtatok. DOS v. Win2000 v. win98 nem kellene.

A Software gyártóknak pedig ezzel párhuzamosan ki kellene dolgozni az XP mellett a Vista verziót. Mivel az MS fejlesztő rendszereket is készít, ezért ez lehet, hogy egy sima újrafordítás lenne, kisebb javítgatásokkal...
  • Polllen
    A vista telepítése nálam úgy 1/3 ideje az xp-nek és annyival ad többet, hogy semmilyen drivert nem kell telepítenem...(mondjuk ennek köszönhetően 4-5 giga nyomtató driver is felkerül a gépre, pedig nincs is nyomtatóm, de a 400 gigás vinyón elfér...)
    Ettől függetlenül én jobban örülnék annak, ha telepítéskor választhatnék, de addig nincs, megoldom másképpen.

A kompatibilitásról is sokat lehet vitázni, hogy szemét új windowson már nem fut ez-az, de például hétvégén vista alatt játszottam a Resident Evil 1-gyel(1995)...Előtte meg a Command & Conquer 1-gyel...Mindkét játék 95-98 környékén készült és fura módon fut, mert a készítői vették a fáradtságot, hogy a szabványnak megfelelően készítsenek programot...(nem csak win98-ra vagy nem csak xp-re írták) mert pl a Manhunt meg se nyikkan vistán, bár a megjelenésekor már lehetett tudni ezt-azt róla...

A vista atomlassúságát meg egyszer már én is szeretném megtapasztalni, mert nálam olyan mint az xp...És agyontelepítve mindennel is ugyanolyan sebességű, mint installkor...
  • nickwearby
    De jó, hogy nem csak nekem tűnt fel :)
  • nenad
    ez a jegyzetömbös dolog, súlyos gondolat volt. :-)
  • narumon
    "Microsoftos támogatásra gondolok, hanem arra hogy elindulnak és futnak-e rajta különféle programok. Szóval én személy szerint egyáltalán nem félek attól hogy kicsúszik a talaj a lábunk alól, ahogy az a Windows 98/ME esetében történt."

Hát ehhez képest új gépek, új notebookok között kurvarohadtsokvan ami windows xpvel meg sem nyekkenthető :(
  • narumon
    "Én például nem láttam még egyértelmű listát, ami leírja, az egyes verziók között mi a különbség, csak ócska huszadrangú reklámpropagandát..."

MS oldalán van egy táblázat hogy melyik miben különbözik!

"Ezekkel az OEM verziókkal is csinálhatnának valamit, vérlázító arcátlanság, hogy minden alaplapcsere után új wint kéne vennem."

Azért mert rosszul közelited meg. A szoftver ára lényegesen több mint az OEM ára, OEMben azért kapod meg annyiért mert ezeket a kellemetlenségeket vállalod. Ha nem akarsz új wint venni akkor vegyél dobozos terméket ami sajnos teljesárú. Az hogy mi mennyit ér azon meg ne itt vitatkozzunk.
  • BenceYCE
    Tulajdon képpen ha a hardver árak nem lennének mesterségesen magasan tartva "olykor-olykor", akkor mindenkinek lehetne bitang erős vasa. Dehát tudják itt sokan, hogy a sw gyártók eléggé összefonódtak a hw gyártókkal. Lehet, hogy az információim nem helyesek, de emlékeim szerint a Win95 2 terrabyte merevlemezt volt képes kezelni. És ezt az os-t nem tegnap dobták piacra. Majdnem napra pontosan egy éve, hogy elköltöttem 300k-t az új gépemre. Megbántam. Nagyon! Beleestem abba a csapdába, hogy a régin már nem futott annyi játék. (P4 cel. + Ti4200 + 512ram) Ma már lehet, hogy inkább konzolt vennék, pedig azt se tudom, hogy mi fán terem. Én a tv-met is kidobtam, mert már semmi sincs benne ami érdekelne. De lassan erre a sorsra jut a pc is. Az egyetlen ami érdekel benne az a rengeteg info ami a neten megtalálható. Ezek nélkül anyátlannak érzem magamat. Viszont 2 hónapja vettem egy pda-t. Lépten nyomon belebotlok egy hotspot-ba. És így azt hiszem, hogy a gépemet semmi értelme tovább "fejleszteni". Amire nekem kéne, arra még egy 90k-s laptop is megfelel. Apósjelölt ódákat zengett az Ubunturól. Lehet azt is megnézem előbb utóbb. Nagy csalódás ez nekem, hogy a piac ezen szegmensét is szétcseszi a korrupció és a "piaci érdek". Amit észre vettem az az, hogy itt sokat dobálják oda-vissza a sarat a Vista miatt. Pedig a Vista ebben az esetben nem egy adott termék, hanem egy jelenség. Értem ez alatt, hogy néha összedobálok valami masinát ismerősöknek, ami a forumok böngészése után a saját véleményem szerint az adott emberke vágyait, szükségleteit vagy egyéb más degenerációit kielégíti. Nem mondhatni, hogy értek hozzá. Csak a hw gyártók visszamaradott, lebutított, a fórumok által jogosan kifikázott termékeket tescos gépekbe belebújtatott rakás szarokat nem szeretném ha bárki megvenné. Ezért még sose kértem/fogadtam el pénzt. De sajnos ha akarnék se tudnék a Vista mellett érvelni senkinél sem, hogy miért azt válassza és miért ne az XP-t. Ha valakinek van épkézláb magyarázata/érvve a Vista mellett, kérem ossza meg velem, hogy miért érdemes súlyos tízezrekkel többért vasat venni egy OS alá. Ezeket az embereket sokszor arról nem tudom kifaggatni, hogy ár érték arányban miért vegyen nagyobb vasat. De a Vista mellett nem tudok érvet. Ha valaki épp nemrég esett bele a velem is előfordult hw vásárlási csapdába akkor hetykén dönthet amellett, hogy felteszi. De akinek nincs és nem is akar nagyobb vasat az miért küszködjön a lassabbal?
  • narumon
    Vagy más megfogalmazással élve az én bajom ha linuxot használok otthon. :)
  • arrakistor
    és még mielőtt bárki is azt mondaná hogy márpedig a Linux a Windows konkurense, vagy a Linux is abban a bizonyos ringben van, fel kell hogy hívjam a figyelmét arra, hogy a Linux nem konkurense a Windowsnak , hanem alternatívéja és senkit nem érdekel, hogy Te nem használsz Linuxot, defacto: senkinek sem lessz forgalomkiesése azért mert nem használsz Linuxot. Konklúzió:
    kizárólag a Te bajod, ha nem használsz Linuxot
  • arrakistor
    Unix mindig is ott volt PC-re, mint alternativa, tekintve hogy az alapjait a 60-as években fektették le és a DOS is erre épült, ezen a vonalon indult. Senki sem kötelezte a júzert hogy használjon Microsoft terméket. És hogy egy kicsit megvédjem most a Microsoftot, kizárólag az ő érdemük, hogy ringbe sem szállt senki ezen a téren máig (legalábbis nem PC-n) hiszen elég jól csinálták a dolgukat, mint mondottam szinte kb. csak minden második rendszerüket hanyagolják el.
  • asysoft
    Gondolom akkor a Firefox is bukás, hisz ki sem jött a 3, már a 4-ről beszélnek...:)
  • kisember
    "Windows versus Linux: egyéni döntés kérdése, de a piac 96%-a a Windows mellett döntött."

Erről minjárt az jut eszembe, hogy: Mit nevezünk piacnak?

A sok Warez Pisikét (aki csak játszik), a Kovács Jánosokat, Szabó Gézákat, akik többnyire kertészek, asztalosok és cipészek? Ugye, ők jobbára nem igazán értenek sem a PC-hez, sem az Oprendszerekhez és egy részük (talán a nagyobb részük) választása úgy megy, hogy: "Más is ezt használja, hát nekem is jó lesz" Nomeg abból választ ami van és ha egyből lehet választani?

Ha, meg az internetet neveznénk piacnak...

Nos! Érdemes megnézni az elosztást, pl. a Netcraft Uptime Survey segítségével, ahol a [ Whats that site running? ] ablakba beírva sok-sok-sok Linuxot futtató szervert lehet találni. Érdekes módon még némely alapvetően "Windows tartalmú" oldalt illetően is :)

Vagy a piac a különféle KFT.-k lennének?
    Ők választották a windowst?

:-))

Hát, bizony nem volt nehéz dolguk:) Amikor hosszú-hosszú ideig csak az M$ programjai voltak elérhetőek, akkor vajon mit lehet választani? Az egyik kezemben van egy szelet csokitorta és a másik kezemben van egy szelet csokitorta... Azt mondom valakinek: Válassz! Vajon mit fog "választani"?

Viszont ha mondjuk a QNX, vagy az OS/2 lett volna az egyetlen választás, akkor ma a "piac" 96%-a vagy a QNX-et, vagy az OS/2-őt használná.

Bizony könnyű úgy versenyben maradni, hogyha egyedül indul valaki a startnál
    Csak az a gond, amikor a versenyző még emellett a lassanként létrejövő konkurenciát igyekszik lefizetni, felvásárolni, megvesztegetni, megfélemlíteni, ellehetetleníteni, rossz hírét kelteni...

Magyarán: a FUD minden eszközét igénybe veszi. Bizony ez maffiamódszer! Ne így legyen valaki bajnok! Hanem a tehetsége folytán. Akkor viszont v.szeg a sor végén kullogna :-))
  • Griphons
    na vajon miért fejleszti máris a vista utódját a m$, és miért közölte, hogy már 2009-ben készen lesznek?
  • arrakistor
    még egy dolgot tehetne a Microsoft a Vistával: kiadna egy jelentősen átdolgozott és megcsonkított verziót (valami nLite Visztához hasonlót, amit egy harmadik fél írt meg és egész tűrhető mérete van)

Amelyben ha kiküszöbölni nem is tudják a már elkövetett visszafele inkompatiblitási problémákat, de legalább jelentősen csökkentenék a telepítési időt, a méretét (pl.: egy CD-re) hiszen a Viszta feltelepülés után, szinte semmivel nem tartalmaz többet mint mondjuk egy XP , mégis kb. 15 gigás particiót kiván a telepítéskor (!)

Így és csakis így megtarthatna, vagy elhódithana esetleg egy olyan játékos-warezos kört , amely ha megvenni nem is fogja a Visztát, de legalább fejleszt rá alkalmazásokat, egyszóval életben tartja.

Ha ezt nem teszi, nagyon hamar a WinME nyomdokaiba léphet és kihalás szélére kerülhet a Viszta úgy hogy az emberek olyan gyorsan és mélyen elfelejtik , hogy másnap már azt sem fogják tudni mi az a Vista.
  • Kaadi
    Windows versus Linux: egyéni döntés kérdése, de a piac 96%-a a Windows mellett döntött. Még a maradék 4% jelentős része is ott tartja az alternatívát (Mac-en Parallels-Bootcamp, Linux-nál dual boot)

Kalóz versus Jogtiszta: szintén egyéni döntés és anyagi helyzet fügvénye.

A DRM-et nem a Windows-al veszed, hanem a médiával (zene, film) és itt is sok alternatíva van már (Amazon Unbox-MP3, Hulu, iTunes Plus, eMusic) és nem kell-lehet ki-be kapcsolni.

Olyan hardverről, amiben benne van valamilyen kémprogram vagy globális megfigyelő system meg nem tudok. A Sony adott ki rootkites CD-ket, voltak fertőzött USB drive-ok, de video/hang/tv tuner/ethernet kártyába csak rossz konstrukciót ismerek.
  • Narxis
    Nekem tetszik a Vista, de amiben az elemzésnek igaza van az szerintem a következők:

-egy jó, közepes hardveren a Vista megállja a helyét, igaz a gépigényesebb alkalmazásoknál kompromisszum kell.
    - az EE pc-k korában nehéz elnézi az XP-hez képest nagyobb gépigényt. Ki hitte volna, hogy az olcsó laptopok és asztali gépek ilyen sikeresek lesznek?

Véleményem szerint két dolgot tehet a Microsoft:
    -átengedi ezt a piaci szegmenst a Linuxnak(kétlem)
    - vagy újragondolja az XP supportjának meghosszabbítását(ezt már cáfolták) vagy a Win 7 tervezésénél figyelembe veszik az olcsó netezős gépeket.

Ha ezeket nem lépi meg a Microsoft akkor évek múlva tényleg gondban lehet, mivel az ember az egy olyan állatfaj amelyik vagy az olcsóbbat vagy az ingyenest szereti.
  • arrakistor
    BiG G:1) Rengeteg nem mainstream programot egyáltalán nem, vagy csak részben támogat,
    Kaadi:1) A Windows operacios rendszer. Amelyik szoftverfejleszto ceg azt akarja, hogy kompatibilis legyen a termeke az uj verzioval, az fejlesszen! A visszafele kompatibilitas mindig problemas, mas platformokon is (Linux, Mac)
    arrakistor: ha problémás az os akkor is ha fizetnek érte, akkor minek fizetnének érte?.. és valóban: ott a Linux.

BiG G:2) driver-ellátottság hiánya, vagy hibás driverek okozta gondok ennyi idő multán is,
    Kaadi:2)A drivereket a hardver keszitok csinaljak. Vegyel markas vasat es lesz jo drivered. Ha olcso (hajon gyartott) termekeket halmozol fel nem csoda, hogy nem mennek.
    arrakistor: "Vegyél márkás vasat!" ezt a legkönnyebb mondani, sőt vegyél olyan vasat lehetőleg, amiben már hardveresen is benne van a Microsoft kompatibilis globális megfigyelő system és a keyloggerek(powered by zion)

BiG G:3) DRM is theft,
    Kaadi:3)Nekem meg nem irta ki a Vista, hogy nem jatsza le a kaloz filmeket vagy zeneket
    arrakistor: tiszta szerencse hogy ezt a sz*r DRM-et legalább ki lehet kapcsolni, nem mintha ettől még szívesen használnék Visztát

BiG G:4) különböző felesleges funkciók és a cicoma miatt különösen nagy erőforrásigény,
    Kaadi:4) Kapcsold ki a cicomat es a Windows 2000 (vagy a Server 2008) feluletet kapod meg. Kapcsold ki a nem hasznalt szolgaltatasokat is (Tablet PC, Offline files, ReadyBoost)
    arrakistor: Ennyi erővel telepíthetne egy natív Windows 2000-et is, vagy ha már megvan akkor nem kéne Visztát vennie és nem kéne fél évet azzal töltenie hogy megtanulja melyik service mire jó és mi lesz a következménye ha lekapcsolja

BiG G:5) az előző pontból adódóan még új hardveren is döglassú tud lenni,
    Kaadi:5) Nekem regi hardveren (Pentium M 1.6, Duron 2GHz) is jol megy
    arrakistor: még jó hogy 2 Gigahercen nem lassú, azért ezt jólesik hallani... de mit kezd az a 80%-a a Föld számítógépes táborának akinek máig 900 megaherc környékén mocorog a gépe?

BiG G:6) illetve régebbi gépeken méginkább belassul, ezért költeni kell a fejlesztésre, de felesleges pénzkidobás a 4-es pont alapján
    Kaadi:6) Memoria (2GB) es egy DirectX 9 (Radeon 9550 vagy Geforce 6600) videokartya kell (60 dollar)
    arrakistor: el kéne dönteni hogy játszadozni akarunk vagy dógozni, mert az előbbire ott van egy konzol ami mégiscsak jobb mint a DX9-es radeon, utóbbira, meg a 400 Mhzes P2-es is sok.

BiG G:7) ezen túl még maga a szoftver is baromi drága,
    Kaadi:7) Van valasztek: OEM, Upgrade vagy Linux
    arrakistor: vagy akár XP-kalóz, és mellé egy Linux

BiG G:8) igazából nincs rá szüksége senkinek, de sokan használják mert új, tehát biztosan jobb is.
    Kaadi:8) Akinek megeri az hasznalja.
    arrakistor: vagy kipróbálja és sikoltozva visszatelepíti az XP-jét :DD

Big G: Tömören ennyi lenne amiért azt gondolom, hogy az összes Vista kópiának a szemétdombon a helye. ()
  • tomcsa4
    VAn néhány igazság abban, amit Arrakistor mond. Például ezek a megfigyelések. Rootkitekkel megoldható és semmi nem nyög fel, hogy van valami nem kívánatos a gépeden. Ráadásul MS kifejlesztett egy virtuális környezetet emuláló rootkitet is, ami jelenteg szopó.

Hogy a Vista a ME sorsára fog jutni? NEm tudom, lehet. SP1-gyel sokat gyorsult a rendszer. Jól sikerült.

A moduláris felépítés jó lenne, de ez belátható időn belül nem látom, hogy megvalósulna. A sok Vista verzió igen megtévesztő, nyomasztó, de azért olyat használjunk, ami otthonra terveztek. Otthoni környezetben Ultimatet, Businesst nem fogsz kihasználni, jóformán azt se tudják sokan, mi van benne, ami a kisebbekben nincs.
  • formatuq
    te aztan vagod a temat...
  • arrakistor
    még egy dolog ami kifejezetten zavar már az XP SP2-je óta.. nevezetesen az, hogy a Mikroszoft utólag, mindenféle másolásvédelmi és másolásvédelminek nevezett dologgal akarja a processzorom 50 %-át lefoglalni, hogy húde legális és húde jogtiszta legyen az én gépem... hát köszönöm szépen neki, de én ezek nélkül is megvagyok a kalóz windowsomban deaktiválva van az összes ilyen sz*r autoápdétestül mindenestül.... és nem fogja nekem egy szervíz pakk se ezeket sunyiba visszakapcsolgatni a tudtom nélkül ... hogy jelentse a mikroszoftnak még azt is hogy mikor mekkorát rottyantottam..

én mint átlagkalózjúzer, szeretem az átlag kalózwindowsomat úgy tudni ahogy van és nem kellenek ide mindenféle másolásvédelmi sz*rok amik majd aztán 20 gigaherces gépen futtathatóvá teszik azt amit az 500 megaherces p2-esem elvisz folyékonyan.

magyarán nem kell viszta még kalóz formában sem, mert abban már nincs olyan kalózverzió ami elég hatékonyan és elég sokáig ki tudná kapcsolni az említett másolásvédelmi és trójai megfigyelő sz*rokat amiket a cionista KGB meg CIA meg anyám kínja tudja ki--- gyf kormány alkalmaz.
  • Rexhawk
    Win3.1 NO COMMENT
    mibajod vele?láttál már kék halálos 3.1-et?:)
  • arrakistor
    Még a Mikroszoftnak se jöhet össze minden oprencer, de sebaj így hogy csak átlag minden második rencerük lessz sz*r így még azért elfogadható az eredmény...

Win3.1 NO COMMENT,
    Win95 hm..
    Win98/SE --> máig megállja a helyét,
    WinNT --> khm.. bár az alapokat lefektette.
    Win2ooo >>> YEEE .. néha még az XPnél is jobb..
    WinME --> khm . khm.. ez meg mire volt jó (Viszta 2)
    WinXP >>> rulz..
    WinVista .... (WinME2)
  • balee66
    Dehogynincs szükség. Vistában is elérhető a WinApi, nem véletlenül...
    Pont ez a lényeg, a virtuális gép. XP-ben is van egy virtualizásiós környezet a DOS-os progik futtatásához. A kérdés ez, hogy mennyire van szüksége erre egy átlag felhasználónak. Szerintem semennyire. Ezeket szépen ki kell szedegetni az asztali Windows verziókból, és opcionálisan (és persze automatikusan) elérhető tenni, ha szükség van rá. Sok más, felesleges szolgáltalással és Windows komponenssel egyetemben.
  • arrakistor
    Hibát nehéz elismerni, de még mindig jobb mint csökönyösen ragaszkodni a rossz elvekhez. A Viszta bizony iszonyú nagy lett és ehhez képest, semmivel sem nyújt többet, mint az XP, de inkább lényegesen kevesebbet. Nem baj Mikroszoft, majd legközelebb sikerül, csak így tovább !

Valóban kevés az az ember akinek úgy igazán bejön ez a Visztadolog, mert perverzkedik az Aero felülettel és húdefasza a DirectX10 meg minden, dehát ha a látványra és a minőségre akar menni akkor két alapvető tényre azért fel kell hívnom a figyelmét:

az egyik, hogy DirectX10 ide vagy oda, de a "sima" DirectSound és a 3D-s hangokat úgy elcseszték a Visztában gyökeresen hogy azon már semmilyen szervízpakk nem fog segíteni, csak maximum a Windows7 vagy a downgrade.
    a másik pedig, hogy ha igazán szép Deszktopot akarnak látni, akkor javaslom
    egy Beryl-es Linux disztribúció kipróbálását CD-ről (!) telepíteni sem kell,
    bár fogjátok, kedves Látványb*zi bajtársak ;-)
  • Dark Angel 666
    nincs szükség a kompatibilitásra a régebbi programokhoz.
    ha mégis , egy virtuális gép megoldás lehet
  • balee66
    A Windowsnak mindig is nagy "problémája" volt a visszafelé való kompatibilítás.
    De képzeld csak el, mi lenne, ha mondjuk a Win95-ös progik nagy része egyszerűen nem mentek volna XP alatt, arról nem is beszélve, hogy még pár éve is sok helyen DOS-os programok futottak Win alatt...
    A cikk valójában arról is szól, hogy modulárisabbá kéne tenni a Windowst, ami igaz is. Mert miért is lenne nekem szükséges 16 bites futtatókörnyezetre, ha csak olyan alkalmazásokat futtatok, amik nem igénylik azt. A szolgáltatások egy része is felesleges egy átlag felhasználónak.

Én nem hiszem, hogy a Linux apija olyan hűdejó lenne. Igaz, POSIX, de mit érsz el vele? Elég sok mindenre nincs POSIX megoldás, amire meg van, sokszor az is kacatabb, mint a WinApi.
  • ziby
    vegre egy ertelmes hozzaszolas.
  • AtomHeart
    BlackRose, hsz-eidet mindig szivesen olvasom, mert ertelmes dolgokat irsz, viszont sokkal olvashatobbak lennenek, ha tobb bekezdesre tagolnad oket!
  • Rexhawk
    Az operációs rendszer feladata, hogy csatornát teremtsen a felhasználó és a hardware között.Két része van:
    a kernel(Alias mag,feladta hardwarevézérlés)
    és a shell (Alias felhasználói felület,feladata a felhasználó tájékoztatása)
    meg természtesen vannak alacsonyszintű kiegészítő programok
  • Palinko
    kicsit érdekes az M$ és a szabványok egy kommentben :D
    ugyanis köztudott az IE mennyire nem követi azokat, meg ne soroljam...
  • gabatsek
    Uraim!
    Kinek tartottak a fejéhez pisztolyt,hogy vegyen Windowst?
    Szerintem mindenki elég érett ahhoz,hogy eldöntse,milyen operációs rendszert akar használni.
    Állandóan a fikázás mindenütt!Miért?
  • nickwearby
    "a Jegyzettömb kizárólag szövegbevitelre lenne jogosult. "

Bocs, hogy a részletekbe kötök bele, de ezt nem igazán tudom értelmezni.

Valakinek van ötlete, hogy mit értenek ez alatt?
  • kvp
    A winnt4/5-os kernelek jok voltak. (winnt, win2k, winxp, win2k3) Az ezen ulo win32 api nem sikerult annyira rosszra, bar a posix jobb, amit szerencsere ugyancsak kepes tamogatni a kernel. A winnt6-os visszateres a winnt3-hoz, ami sajnos nem sikerult tul jora. A jelenlegi windowsok pedig winnt kernelt hasznalo rendszerek, csakugy mint ahogy linux kernelhez is letezik tobb disztribucio. (a debian eseten pl. a linux kernel elhagyhato, tamogatja a hurd kernelt is) Jelenleg ezek a home-business-ultimate-server sorozathoz tartozo valtozatok. Sajnos ezek vannak teljesen elrontva, de leginkabb az alrendszerek hibas osszevalogatasa miatt. (pl. alapbol indexelo nem kellene egyikbe sem) A teljesen lepucolt winnt kernel legjobb peldaja a win7 demoja, ami leginkabb egy egyfloppy-s linuxra emlekeztet.

A windows ezek mellett azert lathato ennyire, mert azt a felfogast koveti, hogy az os elvalaszthatatlan resze a gui is, ami mint a win7 eseten latjuk nem igaz. Alapvetoen a vista egy nagyon rossz winnt disztribucio, mint ahogy linux alatt is letezik par nagyon elrontott valtozat. Az egyetlen gond, hogy windows-bol nem letezik legalis alternativa, mig linux eseten nagyobb a valasztas lehetosege. (en pl. debian-t hasznalok, ez a mernokok koreben nepszeru linux) Windows nt eseten 3.51-tol 5.2.2-ig hasznaltam a kulonbozo verziokat, mig linux eseten 1.0-tol a 2.6.24-ig. Mindket rendszernek megvannak a jo es a rossz oldalai. A winnt kernel logikusabb, szebb, de nagyon rossz az api-ja (a win32), mindez a win16-al valo kompatibilitas miatt. A linux kernel nagyon barkacs, viszont szep szabvanyos api-ja van (a posix szabvany-t koveti). Az idealis os valahol a winnt kernel-t hasznalo posix api-s rendszer kornyeken lenne, amilyen pl. a winxp fole telepitett cygwin. Mennek rajta a linux-os programok es a windows-os jatekok is, a felulet egyseget pedig a luna ablakkezelo garantalja, szabadon valaszthato shell-el (alapbol az explorer-t adjak ami a startmenut is hozza magaval, de ez szabadon cserelheto). A winnt6.0 sajnos eleg sok helyen szakitott mind a kompatibilitassal, mind a szep belso felepitessel. (nem mennek rajta a regi programok es nehez ra driver-t irni) Szerintem ez a legnagyobb baja. A tul eroforrasigenyes ablakkezlot szerencsere ki lehet cserelni a ket regebbi valamelyikere, mint ahogy a folosleges alrendszerek is leallithatoak. A drm rendszer eltavolitasa utan meg a sebesseg sem lesz sokkal rosszabb mint a winnt3.51 eseten, ami kb. a winnt/winxp teljesitmenyenek fele-ketharmada.

ps:
    kernel = a rendszer alapja, ez kezeli az eroforrasokat (nem tartoznak hozza programok, csak a driver-ek)
    os = egy egyseges rendszer, egyseges kulsovel, egyseges felulettel (a kernel nem sokat szamit, csak szabvanyos legyen)
  • tunyo902
    De rossz nekem.