106
  • homeless

Ezt pofázom én is már egy ideje, de az idejárók 90%-a nem tudja, hogy mi egy OS feladata.
  • BlackRose
    "...you have to explain what an operating system is... and the thing about an operating system is that you're never ever supposed to see it... nobody really uses an operating system, people use programs..." - Linus Torvalds (Revolution OS)

Ez a mondat mindent elmond, mindent lezár. De szerintem itt ne az a gond, hogy a Windows összerogy, hanem az, hogy valójában gátolja a hardware-t, a hardware csak arra képes amire a Windows mint Ocupational System :) ha csak egy OS lenne olyan értelemben amilyen értelemben az OS valójában OS (lásd a Torvalds idézetet) akkor ilyen godnok nem lennének, mert az OS minden hardware által biztosított erőforrást úgy kezelné ahogy a gépen futó programok ezt kérnék és nem pedig úgy, hogy saját maga felzabálja az erőforrások legnagyobb részét ami marad azt meg kb. a mai 4 magos gépen is majdnem úgy kezeli mint a 386-oson. Nem beszélve a gátakról amit elébbünk tesz. Programozni meg annyira könnyű, hogy ki kellett találni a .NET Frameworkot mint egy réteget mert allatta akkora zőrzavar van, hogy elképesztő. Ugyanakkor most már nem elég az OS (még olyan óriás sem mint a Windows) hanem még ilyen Frameworkokra is szükség van. A Java pl. azért jött létre, hogy több architektúrára lehessen programozni, a .NET az viszont nem, mert a Windowsra lett írva és Mono ide vagy oda csak Windowson is fut. Tehát mi az amiért megírták, a válasz egyszerű, mert maga az OS annyira bonyolult, hogy közvetlenül nem lehet produktívan fejleszteni rá. Szerintem a Windows már összerogyott, a Server 2008 egy irányváltoztatás kezdete, a Windows Core is és az új mini kernel szintén. Szóval a Windows ma kezd rájönni, hogy majd 40 évvel ezelőtt megalkotott UNIX valójában a "tökéletes" út. Kezdi felismerni, hogy valójában mi is az OS és mi is a dolga. A Vista elveszett, a Server 2008 elég olyan előnyt biztosít, hogy a szerver oldalon a Windowsnak esélyt adjon a következő generációig. A desktopon (Vista) pedig csak azért éli tút a Windows ezt a hájtömeget, mert nincs konkurencia. De itt nem OS konkurenciárol beszélek hanem az a sok program ami csak Windowson fut az a Windows egyetlen esélye.
  • tproli
    és ha egyeduralkodó egy piacon akkor kénytelen kinyalni mindenki seggét aki számít
    Én ezt azért jobban átgondolnám
  • szombi
    Nah, még mielőtt elkezdené mindenki fikázni a dolgot, érdemes belenézni a dolgokba.
    Egy átlagjúzer azt gondolja, hogy amit ő megtehet, azt a M$ is megtehetné.
    Persze minek az a rengeteg tool, az egyszeri embert csak idegesíti, ráadásul fölösleges is.

Azonban egy nagycég nem tehet meg akármit, biztos vagyok benne hogy a M$ símán készítene
    egy lecsupaszított(pl. IE és media nélküli) rendszert, de sajna nagyon kötik a SZABVÁNYOK.
    Ezeket a szabványokat meg a többi nagycég, és a világ számos országának kormányai találták ki.

Ha áthágná az M$ ezeket a szabványokat, elveszítené a céges és állami megrendeléseket,
    melyek - valljuk be - a fő bevételt jelentik, lehúzhatná a rolót, vagy legalábbis nagyon megnehezítené a dolgát.

Az egyszeri ember úgyse érti meg, mert otthon bármit csinálhat, de ha valamit
    ki kéne vinnie a piacra, akkor 10000-szer meg kéne gondolnia, hogy ő mit akar eladni...
    Egy kis hentesbolt tulajdonosának nincs megkötve a keze, mert kicsi a tét,
    de egy kombinát igazgatóját a legkisebb, legártatlanabb hibáért is megkúrják.

Szal összegezve az M$ legnagyobb hibája, hogy lényegében túlnőtt önmagán,
    és ha egyeduralkodó egy piacon akkor kénytelen kinyalni mindenki seggét aki számít.
    Az otthoni, firefoxos-mediaplayeres-openoffiszos júzerek nem számítanak,
    többek között amiért ők nem veszik meg a rendszert(már ha ennyire nem becsülik meg a tartozékait).
  • turul16
    Ettol is ujabbat ?
  • Hedgehunter #21
    Mar amennyiben legalis normalis helyrol veszed a gepedet akkor adnak hozza egy op rendszert is (altalaban a legujabbat).....
  • Kaadi
    1) A Windows operacios rendszer. Amelyik szoftverfejleszto ceg azt akarja, hogy kompatibilis legyen a termeke az uj verzioval, az fejlesszen! A visszafele kompatibilitas mindig problemas, mas platformokon is (Linux, Mac)
    2)A drivereket a hardver keszitok csinaljak. Vegyel markas vasat es lesz jo drivered. Ha olcso (hajon gyartott) termekeket halmozol fel nem csoda, hogy nem mennek.
    3)Nekem meg nem irta ki a Vista, hogy nem jatsza le a kaloz filmeket vagy zeneket
    4) Kapcsold ki a cicomat es a Windows 2000 (vagy a Server 2008) feluletet kapod meg. Kapcsold ki a nem hasznalt szolgaltatasokat is (Tablet PC, Offline files, ReadyBoost)
    5) Nekem regi hardveren (Pentium M 1.6, Duron 2GHz) is jol megy
    6) Memoria (2GB) es egy DirectX 9 (Radeon 9550 vagy Geforce 6600) videokartya kell (60 dollar)
    7) Van valasztek: OEM, Upgrade vagy Linux
    8) Akinek megeri az hasznalja.
  • Narxis
  • BiG G
    1) Rengeteg nem mainstream programot egyáltalán nem, vagy csak részben támogat,
    2) driver-ellátottság hiánya, vagy hibás driverek okozta gondok ennyi idő multán is,
    3) DRM is theft,
    4) különböző felesleges funkciók és a cicoma miatt különösen nagy erőforrásigény,
    5) az előző pontból adódóan még új hardveren is döglassú tud lenni,
    6) illetve régebbi gépeken méginkább belassul, ezért költeni kell a fejlesztésre, de felesleges pénzkidobás a 4-es pont alapján
    7) ezen túl még maga a szoftver is baromi drága,
    8) igazából nincs rá szüksége senkinek, de sokan használják mert új, tehát biztosan jobb is.

Tömören ennyi lenne amiért azt gondolom, hogy az összes Vista kópiának a szemétdombon a helye.
  • Yv@n
    "Hiába a hype, hiába a mókusvakítás, és az elvakult Vista-fanok, trágyadomb szintű jelenleg (még)."

Miért? Lassan egy éve használom probléma nélkül. Kék képernyőt egyszer láttam, amikor hw hiba miatt lekapcsolt alatta a rendszerwinyó, amiről épp üzemelt...elég intenzíven van használva, mindenféle feladatra, probléma nélkül.

Tehát mi vele a gond, ami miatt jelenleg még szar? :)
  • Yv@n
    "Én azzal is meglennék ha nem kezdtek volna olyan progikat csinálni a kedves fejlesztők, amelyek már valamilyen oknál kifolyólag nem mennek rajta."
    Azt ugye tudod, hogy a win9x széria az 1 egész processzor magot hajlandó elkezelni? Szóval már egy 4-5 évvel ezelőtt korszerűnek mondható géppel sem boldogulna.
  • BiG G
    Valóban van hasonlóság, mondhatni ismétli magát a történelem, de! Ne felejtsük el azt az aprócska tényezőt, hogy míg a Windows XP nagyjából osztatlan sikerrel tört be a piacra, addig a Vista már lassan több mint egy éve csak vergődik - korántsem fogadták olyan jól, mint anno az elődjét. És ezt nem csak mi, felhasználók vesszük észre, hanem a fejlesztők is. Éppen ezért fog sokkal, de sokkal később eljönni az a pont, hogy már nem lesz támogatva az XP - és itt nem Microsoftos támogatásra gondolok, hanem arra hogy elindulnak és futnak-e rajta különféle programok. Szóval én személy szerint egyáltalán nem félek attól hogy kicsúszik a talaj a lábunk alól, ahogy az a Windows 98/ME esetében történt.

Nagyon sok víznek kell még a Dunán lefolynia ahhoz, hogy széleskörben elterjedté váljon a Vista - és az idő nem elég, rengeteg mindent is javítani és csiszolni kell rajta. Ma leginkább csak egy összetákolt fércmunkaként tudok rágondolni, mert nem is sokkal több. Hiába a hype, hiába a mókusvakítás, és az elvakult Vista-fanok, trágyadomb szintű jelenleg (még).
  • Kaadi
    "Mikor kijött a W2K, akkor sem kezdték el isteníteni a Milleniumot."
    - Persze hogy nem, hiszen a Windows 2000 Professional elodje a Windows NT4 Workstation volt.

"Sokan nem is tudják, hogy a Windows pénzbe kerül."
    -Ennek az az oka, hogy a legtobben (cegek es maganszemelyek) uj geppel cserelik a Windows-t es az OEM nem jelenik meg kulon tetelkent a szamlan, legfeljebb az adatlapon, de ar nelkul.

"a rendszeren csak az előzetesen jóváhagyott alkalmazások futhassanak"
    -nem kell aggodni, ez az Active Directory-ra csatolt rendszerekre vonatkozik, ahol az adminisztrator megszabhatja a hozzaferesi jogokat barmilyen programhoz.

• Warton
    Egyenlőre. Amúgy ez mind igaz a Windows98SE-re is. Én azzal is meglennék ha nem kezdtek volna olyan progikat csinálni a kedves fejlesztők, amelyek már valamilyen oknál kifolyólag nem mennek rajta. Valszeg ugyanez lesz az XP sorsa is.
  • Yv@n
    "Hát igen, ez a multiuser shit eléggé idegesítő, jó lenne valami olyan változat amiben profilok helyett egy felhasználó van..."
    Jah, vissza az őskorba :) Dos és win9x széria.

"Ezekkel az OEM verziókkal is csinálhatnának valamit, vérlázító arcátlanság, hogy minden alaplapcsere után új wint kéne vennem."
    Ez az oem lényege, ha nem tetszik ott a dobozos verzió. Az oem-et azért kapod meg "olcsón", mert nem variálsz vele utána. Vállalod, hogy egy gépen használod, ami aztán nem változik.
  • Yv@n
    "A Windows ugyanis túlságosan monolitikus, a választék nem elégséges, éppen ezért a Microsoftnak a jelenleginél több változatot kellene elérhetővé tennie. Olyan megoldásra gondolnak, amelynek keretében számos modult a felhasználók igényei szerint hagynak benn, illetve dobálnak ki a feltelepítendő rendszerből, emellett pedig több kernelváltozat közül választhatnának a vásárlók, amelyek pontosabban illeszkednének igényeikhez."

Itt most ugye azokról a felhasználókról beszél, akik eltévednek egy start menüben, véletlen kattintással televerik az asztalt Új mappa(9) jellegű mókával, és úgy alapjában véve azt sem tuják mi az a kernel? Tényleg rohadtul fontos lenne :)

Csak mert ha nem róluk van szó, hanem vállalati felhasználókról, akkor nem igazán tudja mit beszél...win installnál testreszabhatóbb telepítővel nem igazán találkozni admin oldalról. Olyan oem telepítő eszköz szerkesztő csomagok léteznek hozzá, hogy kb bármit megoldhat vele aki akarja(nem nlite, hanem ms által adott szoftverek, mint pl office installer eszköz, hálózati telepítéshez).
  • dBLOOD
    Hát igen, ez a multiuser shit eléggé idegesítő, jó lenne valami olyan változat amiben profilok helyett egy felhasználó van...
    Amúgy a Vista nem olyan rossz ha megvan hozzá a normális hardver. vga-nak már egy alaplapi nVidia 6150-es is elég, inkább a mem az amit eszik...
    A különféle verziókban értelmetlen különbségek vannak, olyanok amik a kutyát nem érdeklik, vagy ha mégis, a közönséges halandó ember nemigen képes eligazodni a különböző Vista-változatok között. Én például nem láttam még egyértelmű listát, ami leírja, az egyes verziók között mi a különbség, csak ócska huszadrangú reklámpropagandát...
    Ezekkel az OEM verziókkal is csinálhatnának valamit, vérlázító arcátlanság, hogy minden alaplapcsere után új wint kéne vennem. Persze nyilván a számítástechnika mindig is a költekezésre ösztönzésről szólt a gyártók részéről, csak általában a kapzsiság nem ennyire kirívó.
  • Yv@n
    Mert az Me még akkor is egy kalap szar volt, amikor a w2k megjelent :) Az Me volt a tökéletes példa az átugorható lépcsőfokra, gyak egy win98 r2.
  • BiG G
    Nem kell Vistára váltani, ennyire egyszerű. Mindenki veri rá a nyálát, miközben tökéletesen le lehet lenni az ősöreg XP-vel is. Funkcionalitásában tökéletesen megállja a helyét, támogatottságban szintén és a külcsínre sem lehet panasz, hiszen tíz perc alatt csodás kinézeteket lehet kedvenc oprendszerünk alá rittyenteni.
  • entreri
    Nem biztos, hogy a Vistát fogja dicsérni. Lehet, hogy jól sikerül majd a Windows 7. Mikor kijött a W2K, akkor sem kezdték el isteníteni a Milleniumot. Lehet rajta vitatkozni, de szerintem a Vista is ebbe a kategóriába tartozik.
    Az átlagfelhasználónak meg mindegy, hogy mi van a gépen. Menjen a net, az office, tudjon filmet nézni, meg néha játszani. Nem fogja érdekelni, hogy most XP, Vista, Windows 7 esetleg valamilyen linux. Úgy sem fizet egyikért sem.

Nagyon komoly, feltörhetetlen, megkerülhetetlen másolásvédelmet szerintem nem mernek belerakni. Nagyon sok felhasználót vesztenének. Ezért nem is erőltetik jogtiszta Windows témát sem a magánfelhasználók felé. Igazából mekkora szopás már! Sokan nem is tudják, hogy a Windows pénzbe kerül. Azt hiszik, hogy a számítógép szerves része a start menü, ablakok, stb. Azt se tudják, hogy mi az az operációs rendszer. Csak úgy van a gép, oszt' működik.
  • dez
    Szarintem csak az a szenzációs, hogy ilyen nyilvánvaló dolgokat csak most mertek így leírni.
  • atlagember
    Mások meg azt kifogásolják, hogy túl sok féle verzió kapható. Egyik ezt mondja, a másik meg a szöges ellentétjét.
  • Gerygrey
    Szerintem sincs.

Ezek viszont elég rosszul hangzanak:

-Elmondta, hogy nagyobb hangsúlyt helyeznek a fehérlistázásra, vagyis arra, hogy a rendszeren csak az előzetesen jóváhagyott alkalmazások futhassanak

-Kiegészül továbbá a DRM, vagyis a másolásvédelmi modul is, a szerzői jogok betartását elősegítő megoldásokkal.

Szerintem ezek nem túl kedvezőek a Windowsra nézve - bár nem kedvelem a Linuxot, ha ezt megvalósítják, azt hiszem váltok. Vagy OSX-re.
  • Commandante
    "Új gépeken meg ugye nincs probléma."

legalább is szerinted
  • Kaadi
    A Gartner elemzés jó példája a szenzacióhajhász publicisztikának: írjunk valami "radikálisat" és garantáltan rólunk fog beszélni a szaksajtó a következő 2 hétben.

Bármibe le merném fogadni, hogy néhány éven belül, amikorra a Windows csődjét jósolja az elemzés, a szerző már a Vista-t fogja isteníteni (mint ahogy most az XP-vel teszik) és a Windows 7-et szapulni a sok verzió miatt. Kevesen ismerik el, hogy annak idején az XP szarabb volt mint most a Vista (Sasser, Blaster, Mydoom stb...).

A kivárási/átugrási stratégia meg baromság: eddig egy Windows verziónak sem volt kisebb gépigénye mint az elődjének (95 és 2007 közötti időszakban ugrottunk 32MB és 2GB RAM, 150MB és 8GB HDD, 256KB és 128MB VRAM, Matrox Mystique és Geforce 8200 között). Aki most nem tud Vista-t tenni a régi gépeire, az nem fogja tudni feltenni a Windows 7et sem. Új gépeken meg ugye nincs probléma.
  • bvalek2