127612
  • Fbn Lx
    a hibás elveken alapuló pénzügyi rendszer miatt tényleg tekinthetünk úgy magunkra, mint egy hibás elmélet, téves eszme rabszolgáira. De ez nem több, mint az n+1. csapda, amit az emberiség számára létezése során a saját téveszméi állítottak fel. Ebben a tekintetben a szabadság csak a tökéletes tudás állapotában valósulhatna meg. Végtelen számú dolog rabja és kárvallottja leszel, legyen az biológiai szükséglet, szokás, vagy más emberek és körülmények által számodra meghatározott élethelyzetek, a szabadság kérdése kimerül a korlátozottság elviselhetőségének mértékében, a szabadság túlértékelt.
  • Fbn Lx
    rég volt már, hogy elindultam azon a vonalon, de a monetáris rendszer alapvető hibáinak ismerete egyébként sem tudom, mennyiben helyteleníti azt, amit írtam
  • Motoroj
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Az itteni esetről nem tudok semmit, ez egy komplett fórum volt. Hogy ez milyen jellegű korlátozás, azt felesleges lenne kategorizálnom, az a lényeg hogy a net szabadságát én megkérdőjelezem.
  • morcosqtya
    Nem utopizálok én véletlenül sem. Szentbeszéd sem kenyerem.
    A pénzügyi gyarmatosítás kapcsán a jegybanki (piramis)rendszertől és a monetáris jogok jelenlegi nyilvánvalóságaitól el lehet indulni ha a téma érdekel (kisezer forrás van a neten).
    Ha nem akkor tárgytalan.
    [i]Sapienti sat.
  • Fbn Lx
    Nem volt semmiféle analógiám, csupán példát hoztam az emberi szabadság abszurditására
    A törekvés természetes, hogy egy élőlény mindaddig, amíg cselekedeteiben és önkifejezésében korlátozottnak érzi magát, a korlátok ellen lázadjon. Ez akkor valósul meg, ha úgy érzi, sérült a létfenntartáshoz, a szaporodáshoz, a biztonsághoz vagy az önmegvalósításhoz való joga, mert ezek lépnek fel mint evolúciós hajtóerők. Jelen esetben a politikai és gazdasági hatalom elleni hatékony lázadás, ami ezek összeomlását eredményezni, a fenti célok elérésének egyikét sem szolgálná, sőt, alapjaiban rengetné meg azokat. A rendszer mindig akkor lép tovább, ha hatékony alternatíva születik, és itt a hatékonyság egy rendkívül soktényezős fogalom. A jelenlegi rendszer hibái pedig nem másak, mint az emberi természet és a kollektív tudás jelenlegi szintjének a sajnálatos eredménye. Mindaddig, amíg bármiféle újító szellemű társadalomkép részletes elemzése alapvető hibákat és összeférhetetlenséget mutat az emberi viselkedéssel, addig mindenféle "ha az emberek inkább így vagy úgy cselekednének, mennyivel jobb lenne a világ" jellegű elképzelés utópisztikus fantázia.
  • morcosqtya
    OFF:

(Ha itt az sg-n egy bizonyos topicra utalsz ott úgy emlékszem a hangnemmel volt gondjuk a moderátoroknak, vagy a politikai tartalommal)
    Egy vitafórum korlátozása inkább a véleménynyilvánításhoz való jogodat érinti, az információs szabadságot (közvetlenül) még nem. (információhoz való hozzájutás joga)
  • Motoroj
    Éppen múlt hónapban kapcsolták le az egyik kedvenc fórumomat.
    Semmi illegális nem volt rajta, csak hát szúrhatta a szabadabbak szemét.
  • morcosqtya
    A természet törvényei alól ki lehet bújni?
    Az emberek által ráderőltetett gazdasági/társadalmi "szabályok" alól ki lehet bújni?
    Mit hallasz gyakrabban? "XY Kistarcsánál átlépte a fénysebességet", "YZ ma déltől fél órát lebegett" vagy ZY megszegte a törvényt, XY állam csődöt jelentett be?

Bukik az analógiád.
  • Fbn Lx
    ámen!
  • Fbn Lx
    szóval mi a végkövetkeztetés?
    az, hogy van egy embercsoport, aki nem tekinti magát rabszolgának, ezért nem is tesz ellene, és van egy embercsoport, aki rabszolgának tekinti magát, és nem tesz ellene? és te szívesen tartozol a második, effektíven nem különböző csoportba a szellemi fölény illúziója miatt?
    Ha rabszolgaként akarjuk magunkat definiálni megtehetjük, a fizika törvényszerűségeinek a rabszolgái vagyunk, és az emberi természet által eredményezett, valószínűleg nem központi irányítás alatt lévő, hanem megatrendek által befolyásolt, nagy entrópiával rendelkező rendszer rabszolgái is vagyunk. Ugyanennyire szabadon definiálhatjuk magunkat szabad emberekként is, akik szabadon hozzák meg a döntéseiket. Legalábbis látszólag, gyakorlatilag meg nem, az abszolút szabadság egyébként is csak eszmény.
  • ManoNegra
    Ebből hogy szűrted le a nemzethez való hozzáállásomat? Nem megyek külföldre, húzom az igát a nemzetemmel együtt.
  • Fbn Lx
    nem foglalkozom a boldogság kérdésével, képtelen illúziókba kergeti az embert
  • Fbn Lx
    micsoda hozzáállás a nemzethez
  • ManoNegra
    Ez így van, csak az igény nem túl nagy rá. (Tisztelet természetesen a kivételeknek!)
  • morcosqtya
    Szerencsére a net szabad, így a tudáshoz való hozzájutás lehetősége még tényleg az.
    Információszabadság még áll, ez pl nem mindenhol van így korlátlanul (lásd Kína).
    Itt meg élhet vele még bárki.
  • ManoNegra
    Szabad ember szabad országban azt csinál, amit szabad.
  • morcosqtya
    Tudásalapú társadalmunknak (és a bekötött netnek) hála mindenki teljesen nyugodtan utánaolvashat közgazdasági diploma nélkül is a jegybanki rendszer jelenlegi működésének, a monetáris (és fiskális) rendszer hazai működtetésének, az adósságszolgálat módjának (és mértékének) és levonhatja a következtetéseket. Így vagy úgy.
    (Ha úgy "jó'van'" akkor jó'van... akkor jó' is lesz mindig, nincs miről beszélni...lehet vissza menni fészbúkozni vagy inni..)

Szabad országban szabad ember szabadon tanul és tájékozódik... (vagy szabadon ignorál és jár csukott szemmel).
    A szabad akarat már csak ilyen.. :)
  • ManoNegra
    Bizonyos korlátok között nyilván igen. De ha magyarnak születsz, akkor a születésedtől fogva adós leszel. Ki lehet bújni alóla, csak az a feltétele, hogy egy más állam polgára legyél. De akkor sem menekülhetsz, mert azok is tartoznak...
  • SötétBarom
    Az megvan, hogy azt csinálsz, amit akarsz?
  • ManoNegra
    Akkor Te egy boldog ember vagy. Nem?
  • Fbn Lx
    én azért szívesebben netezek, mint amilyen szívesen gyapotot szednék
    tény, hogy mindig lehetne több nő aki szop, de alapjáraton ami kell, az megvan
  • ManoNegra
    Az, hogy rómában szar volt rabszolgának lenni, mit változtat azon, hogy ma is azok vagyunk? Gyapotot szedni is biztos szar volt, de gondolom rájöttek a rabszolgatartók, hogy az önellátó rabszolga kevesebb gonddal jár, és még jövedelmezőbb is.
  • zsoltioregon
    Annyiból "igaz" Morcidod mondata, hogy sok ember munkáért kuncsorog, nem pénzért. Ez mondjuk szerintem is röhejes...
    Észak-Koreával, a legnagyobb szélsőséggel példálózni meg botorság. Ott van Kína, Kuba, Vietnam. Igen Kínába szívesen elmennék dolgozni és Kubában is szívesen élnék!
  • morcosqtya
    Igen. Az inkvizíció által megkínzottak meg rabszolgák lennének szívesen stb...
    Folytasd!
    Érdekfeszítő.
  • Motoroj
    Ha a középkor jobbágyai ezzel beérték volna, akkor most igen érdekes helyzetben lennénk.
  • Molnibalage
    A római kora rabszolgák nagyon vágynának arra a "rabszolgasára" amiben te élsz...
  • morcosqtya
    Így van. Igyekszik is tenni az ember.
    Én is teszek / tettem már lépéseket.
    Más dolog, hogy a döntések (avagy a változtatások) nem hoznak minden rendszerben azonnali változást a kimenetelen, rendszerállapot változókon, a legtöbbször van egy ismert vagy ismeretlen mértékű hiszterézis sajnos.
    Kedvező helyzet az ahol azonnali az érzékelhető változás (pl új munkahely stb).
  • clio1616v
    biztos vagyok benne, hogy nem értettél félre

miért legyél elégedett egy rosszal, vagy miért nyugtatnád meg magad azzal, hogy van rosszabb is?

ezek egyenlőek azzal, hogy lusta vagy tenni egy jobbért :)
  • morcosqtya
    Attól, hogy valamire válaszként egy még roszabb alternatívát mutatsz, nem nyer automatikusan erkölcsi győzelmet vagy felmentést.

Egy életveszélyesen megrongálódott gép közelsége nem válik nyugtatóbbá azáltal ha rámutatsz egy másikra ami már tűréshatáron túl zakatol és esik szét.. lám amellett is dolgoznak! Igen, és? Attól még egy rendszer lehet rossz, és javítandó.
    Ha az ember nem akarna állandóan javítani a dolgokon nem menne előre a világ.

A jólétről meg: ha mondjuk 13-án van 400 ft-od a hónapra, a párod keres 65 ezer forintot, mert eleddig nem talált munkát, mindezt becsületes polgári életmód mellett, lakbért meg csekkeket fizetve akkor némileg átértékelődik ám az ember véleménye a "megfelelő magyar életszínvonalról" meg a remek 20%-ról...

Annyit láss be nem csak fekete meg fehér létezik a világon, és általában mindenki a saját konyhaasztala mellől formál véleményt...
  • Motoroj
    Inkább a legjobb legyen a mérce, ne ami rosszabb.

Szerintem igaza van Clionak, ha nem értettem őt félre.
  • morcosqtya
    Tájékozódj még kicsit a jelen pénzügyi rendszer működéséről, utána "demózhatunk".
    Az "el lehet menni" bullshit dumát merre tanítják? :D
    Amikor az érvek elfogynak akkor mindig ez kerül elő gyors megoldásként.. kényelmes mindenképpen.
  • Molnibalage
    Ez a gazdasági rabszolgaság duma is röhejes. Ha nem tetszik, akkor költözz Észak-koreában. Ott aztán tényleg rabszolga vagy. Vagy esetleg tarhatok egy kis demót a komcsi rabszolgaságból (gulag rendszer), vagy a náci fajtából is. Ezek után szerintem átértékelnéd a véleményed az ilyen bullshit dumáról...

Igen, van akinek ez a világ is szar, mégis, az emberi történelem során soha nem éltek sokan ilyen jól és az is ritka, hogy csak az emberiség alig 1/4-e alultáplált. Régen szerinted ki volt mai szemmel jól táplált..? Ha ez neked nem tetszik, akkor lépj ki a rendszerből - alá Amish kultúra - vagy irány az erdő és old meg minden problémádat, ha nem tetszik a civilázció.

Nem igaz, hogy egyesek ilyen hülyeségeket terjesztenek. Úgy látszik, hogy a jómód elveszi egyesek eszét, ahogy a németeknél az atomenergiával történik ez... Jómód? Igen, az átlagmagyar életszínvonala a világfelő 20%-ban van benne. Mindenki sír, hogy így orvos sor, meg stb. A világ nagy részén pl. semmiféle orvosi ellátás nincs...
  • Molnibalage
    Az ilyen hegyibeszédtől szoktam a falnak menni...
  • clio1616v
    a videó bébinek adok igazat, csak az ember tudja, hogy mivel lehet az embernek globálisan katasztrófát okozni

a lustaság az ember globális katasztrófája és ebből adódnak a környezetszennyezési és életviteli következmények

mert a kemény munka idővel kifizetődik, de a lustaság azonnal
  • morcosqtya
    Kell, nem kell, a hazai TV előfizető lakosság 99%-a még mindig ezen nézi.... (illetve m1)
    Kispandák kellenek különben esetleg rádöbben a gazdasági rabszolga, hogy rabszolga....
    [i]Panem et circenses
  • zsoltioregon
    CCTV-n vagy N24-en kell híreket nézni nem ezen a sok magyar szaron
  • morcosqtya
    +kölyökpandák születtek az állatkertben és megvan egy rész RTL Híradó.
  • DIESEL DOG #102762
    Háború, nagyméretű zavargások, viharok, tornádók, cunamik...
  • kamionosjoe
    Napkitörésen és sugárfertőzésen kívül, mindent el tudok képzelni.
  • morcosqtya
    Éppen azért kívánják! Hát kell nekik mint egy falat kenyér! :-)