127612
-
19, pár évre rá már volt is mivel kihasználjam, és azóta is szeretek vezetni -
17 évesen
Elsősegély tanfolyamot a legvégére hagytam, így amiatt még húzódott egy csomót.
Alapvetően mindenem az autók, így presztízskérdés volt, hogy osztályban nekem legyen először, meg ekkor már egy éve dédelgettem az öreg BMWt. Szüleim nagyon partnerek voltak a dologban, így mindig jártunk elhagyott helyekre (oda-vissza nyilván ők vezettek) és kiraktak bójákat, tanultam párhuzamosan parkolni, kuplunggal megtartani emelkedőn, gyakorlatilag minden ami jól jöhetett az életben. -
Freeda Krueger #121963 22 évesen -
Neocortex #121962 17 -
Szeptember elsején van szülinapom, rá két hétre a forgalmi vizsgám is megvolt, ahogy betöltöttem a 17-et.
Hogy klasszikust idézzek: nagyon jó, csak sok a köcsög. :D -
A szavazógép viszont megint hülye. Az volt beállítva, hogy a min választás lehet 0, erre közli szavazáskor, hogy nem lehet üres...
32 leszek, most csinálom.
szerk. Másodjára meg jó. Érti a fene...
Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2015.02.05. 09:47:02 -
17 voltam. -
nemtom, jogsi nélkül nem érezném magam embernek. itt a balkánon ez alapfeltétele a létnek. -
19 voltam, vagy 20 talán.. -
Tegnap. Milyen gyakran legyen új kérdés? -
trebron #121955 17 évesen csinátam az egészségügyi, műszaki, rutin és forgalmi vizsgákat, de csak 18 évesen kaptam meg a B kategóriás jogsit (úgy tudom 18 éves kora előtt senki nem kap B jogosítványt, tehát a 18 előtt értelmetlen, max. beugratósnak jó)
24 évesen az A kategóriásat
Azóta aktivan vezetek, de már nem motorozok, mert nem adottak a feltételek és így túl veszélyes. -
23 évesen.
Utálok vezetni. -
Fbn Lx #121953 vajon mióta van új szavazás -
Ez nagyon jóó! :D :D -
Fbn Lx #121951 már nem ugyanabban a kontextusban használják az emberek, mint régen. eléggé megváltozott a jelentéstartalma, egyáltalán nem hiszem, hogy helytelennek tekinthető. -
trebron #121950 Évszám nélkül. -
A nagy kezdőbetű következetes elhagyása fórumokon annyira nem érdekel (bár könnyebb olvasni, ha van, átláthatóbb tőle a szöveg). Ez tényleg sokkal inkább stíluskérdés, mint helyesírási. Csak tulajdonnevek esetében zavar. A mondat végi pont is tartozhat ebbe a kategóriába, ha valaki csetszerűen használja. Részemről el szoktam ezt a kettőt különíteni, cseten én sem vacakolok nagy kezdőbetűkkel meg pontokkal, ott tényleg furcsa... De fórumon és hozzászólásoknál igen. Gondolom ezt embere válogatja. :) -
Fbn Lx #121948 hogyan szokták helytelenül használni az annót? -
trebron #121947 Elég jó a helyesírásom.
Csak az zavar, ha olyan hibát vét, amit én nem. (lehagyja a ragokat a szavak végéről, vagy a muszály egyenlőre anno stb szavakat használja helytelenül)
Szoktam is érte szólni.
Aki helytelenül ír, azt negatívan ítélem meg.
Nem tartom fontosnak a helyesírást, lényegesnek tartom.
Utoljára szerkesztette: trebron, 2015.01.30. 12:12:32 -
Fbn Lx #121946 nem értem, miért gondolod képzavarnak. olyan alapvető dolgokat hagyok el, mint a nagy kezdőbetű, pusztán azért, mert az energiaminimumra törekedve nincs kedvem a shiftet nyomogatni. ennek ellenére én is fontosnak tartom, hogy legalább az esetek többségében eltalálja valaki a különírás-egybeírás szabályait vagy a j/ly használatát. emellett még az is hatékony módszer annak eldöntésére, hogy a beszélgetőpartnered agysorvadt-e, hogy eltalálja-e a meg ketőzöt másal hangzókat, vagy nem.
ezek általában gyenge készségre utalnak, és meg lehet ítélni általa az illetőt, aki valószínűleg szellemileg nem túl igényes
viszont olyan dolgok, mint pl a pontok elhagyása egy nem hivatalos közegben szerintem elfogadható, mert bizonyos dolgokat annyira alapvetőnek tartok, hogy nem képességhiánynak tekintem, hanem stílusjegynek.
és pl a ponttal le nem zárt mondatokra az interneten úgy tekintek, mint annak a jelére, hogy az illető nem vitte le teljesen a hangot a mondat végén, mert mondjuk nem tartja hangsúlyosnak
Ezzel szemben az aprólékos és figyelmes írásjelhasználat számomra modorosnak tűnik.
de ez csak az én internetes kultúrám, sokan biztosan máshogy szocializálódtak -
Átlagos felett talán picival, ha az elgépelések nem tartoznak ide.
Nem nagyon, főleg nem egy fórumon.
Nem nagyon.
Ez attól függ, hogy hol tűnik ez fel. Fórumon leszorm, de egy doktoriban azért kicsit más tészta.
Az 5. kérdés túl általános és szélsőséges. -
A "helyesírás" ellenőrzőkkel ott van a legnagyobb baj, hogy sokan azt gondolják: ha valami nincs aláhúzva, akkor az helyes. Az idézett szöveg például teljesen aláhúzatlan marad, pedig...
"- Péter kém, képzeld, mit halottam! Azt, hogy atilla rosszul hal. Tegnap halott valami túl világi zajt, kiderült, hegy csak az ülő hangja. Úgy megrázta ez az esett, hogy össze is eset. Ez sarkalta őt ara, hogy elmenjen az orvoshoz. Elkísértem a rendelőben, de sokan volt a helységben, még a bejáratott is elállták. A vizsgálat órákig fojt. Nem tudtam megvárni, korában el kelet jönnöm.
- Géz ám, ez semmi! Kiderült az is, hagy atilla lenyelt egy hall szálkát, mert nagyon mohón evet. Igaz, mindig is nagyon szeretet enni.
- Szegény embert sok baj súlyt. A sors csak néha álld, inkább ossza a csapásokat, és rád bízza, hogy old meg. Egyel több fagy kevesebb gong, mar alig számít.
- Sajnos mennem kel.
- Meny csak nyugodtan, menny. A halhús mellet pedig mindig egyel kenyért, mert az le viszi a szálka.
- Ne feled, hogy minden más képen történt, az előbb mondottak csak áll hírek voltak! Az egész Dumát oszt el 5 - el!" -
Engem valahogy jobban érdekel, hogy MIT akar mondani az illető, mint az, hogy hogyan teszi.
Vagy ha Einstein ejtett pár helyesírás hibát mondjuk a relativitás elmélet publikálásába, akkor dobjuk ki az egészet a p.csába? Persze, hogy nem.
Szóval személy szerint a választékos stílust, egyszerű és egyértelmű megfogalmazást, intelligens mondatszerkesztést és mondandó levezetését többre tartom, mint hogy véletlen elírt egy szót, vagy belecsúszott egy juk. Ez utóbbit ugyebár egy egyszerű program is ki tudja szűrni, és javítani ... na nem úgy mint pl a tartalomban (akár a relativitás elméletben).
A másik véglet viszont tényleg zavar, ahogy ordenáré embernek titulált humanoid egyedek beszélnek és írnak a maguk <80 IQ-s szintjén (meg a sok divatb.zi, aki ezt átveszi).
Amikor meg se próbálnak helyesen írni, sőt valószínűleg azt sem tudják, mi is az (mert a 4. osztályt 4x járták). Fogalmazni pedig teljességgel képtelenek (mert az már az 5. osztály tananyaga volt) :D
-
én itt az sg-n például nem használok mondat eleji nagy kezdőbetűket, míg minden más általam használt fórumon igen. évtizedes megszokás van a dolog mögött. -
Amikor már az értelmezést nehezíti, akkor már nagyon zavar. -
Egy üzleti ebédben egy étteremben fontos, hogy tudsz-e késsel villával enni, mert sok minden múlhat rajta. Egy útszéli hamburgeresnél nem, és nem is elvárás. Persze adott helyzetben a hamburgeresnél is kinézheti a közösség azt a látogatót, aki nagyon a megszokottól eltérően viselkedik, akármelyik irányban.
Ahogy Neocortex írja is: Mindenki maga dönti el, hogy számára a fórum melyiket jelenti. Akinek a fórum egy "hamburgeres", az nem fog energiát, odafigyelést áldozni arra, hogy akár elküldés előtt egyszer átolvassa azt, amit beírt.
Ehhez hozzá jön az említett cset is, ami sokkal közelebb jár az élőbeszédhez, főleg a sebessége miatt, és ahogy egy beszélgetés közben is, ott jóval lazábban veszi az ember a nyelvtan szokásait (szemben egy vizsgával, ahol legalább alany-állítmányt megpróbál egyeztetni). Sokan a fórum témáit is beszélgetés-szerűen használják. -
Szerintem átlagon felüli valamivel. Régebben jobb voltam, de azért az internet elkényelmesít. :)
A súlyos, rikító hibák zavarnak.
Akkor szólok, ha súlyos hiba, és olyan helyre megy, amit mások is olvasnak, és nem akarom, hogy lebőgjön az illető.
Nem túl pozitívan, de azért ennél árnyaltabb a dolog. Igaz, attól még lehet vki jófej meg normális, de általában a műveletlen emberek írnak feltűnően pocsék helyesírással. (Nem akarok általánosítani, mert persze vannak kivételek, és diplomás emberek közt is akad, aki szörnyű ilyen téren.)
Alapvetően fontos, mert az ember megítéléséhez és a műveltséghez hozzátartozik. Nem a szőrszálhasogatásig apró részletességre gondolok itt.
-
Neocortex #121938 pedig logikus, azé írok én is így cseten mert semmy következménye. Viszont ha hivatalos levelet kell írni az egyetemnek, vagy bármilyen írott kommunikációt folytatok amelynek akár érintőlegesen köze van pénzhez ott azért megkísérlek megütni egy minimális intelligencia szintet -
1. Igyekszem utánanézni a szabályoknak, ha nem tudok valamit. Elgépelések előfordulnak, mert általában lusta vagyok visszaolvasni az írásomat. De mióta sokat netezek és keveset írok kézzel, olykor bajban vagyok az egybe- és különírásokkal. :/ El tudja kényelmesíteni az embert, hogy még az ilyen kommentelős szövegdobozok is aláhúzzák a hibákat.
2. Nagyon tud zavarni, még a sokak által ártatlannak vélt vesszőhibák is. (Fórumokon fordul elő gyakran, hogy valaki végigírja a 10 soros véleményét mindenféle írásjel nélkül... Na ez a halálom, az ilyeneket általában el sem olvasom.) Megakasztják az olvasást, nem megy olyan gördülékenyen, mint egy hibátlan szöveg esetében.
3. Nem szoktam szólni. Évente körülbelül egyszer fordul elő, hogy nem bírom ki és ki kell javítanom valakit. De amúgy a legtöbb ember nem értékeli, esetleg egyáltalán nem is érdekli őket... Úgyhogy inkább nem szólok. A muszály, egyenlőre és társaira lassan már immunis vagyok, olyan gyakoriak. Viszont amikor mondjuk a tizediket 10-dik formában írja le valaki... Az még fáj. :D
4. Nem túl pozitívan. Viszont oda-vissza nem igaz a dolog. Attól, hogy valakinek jó a helyesírása, nem lesz feltétlen okos-értelmes ember...
5. Fontosnak tartom. -
Persze mindenhol mások az elvárások, de mennyire? Sosem értettem, amikor valaki azt mondja, hogy fontosnak tartja a helyesírást, DE neten (mondjuk egy fórumon) kit érdekel, ott nem fontos. Kicsit képzavar. :) -
A helyes (választékos, a szabályzatot követő, stb.) írás ugyanúgy az illem része, mint a kulturált beszéd, étkezni tudás, vagy az öltözködés.
Otthon másképp eszik az ember, mint haverokkal egy gyorsétteremben, vagy egy üzleti vacsorán. Ugyanígy másképp fogalmaz, és figyel oda arra, hogy mit hogy ír egy fórumon, chaten, vagy egy érettségi dolgozatban.
Minden körben mások az elvárások, emellett annyira kell foglalkozni vele, amennyire tartjuk azt a környezetet, és amit a környezettől várunk (és ki lehet lógni pozitív és negatív irányba is). Viszont nem kellene összekeverni ezeket, és nem kell csodálkozni azon, ha valaki az alapján ítél meg, ahogy számára mutatod magad. -
Blum #121934 Szoktam hibázni, de így is átlagon felüli. Néha biztos ami biztos alapon ráguglizok, hogy hogyis van ez. :)
Nagyon zavar.
Csak ha nagyon szembetűnő a hiba.
Nem túl pozitívan. Nem vagyok hajlandó csetelni olyan emberekkel akik nem tudnak helyesen írni. Főleg amikor NAGYON nem tudnak. Általában az ilyen embereket IRL is elkerülöm. Nem tud helyesen írni = buta, igénytelen
Igen, fontosnak tartom. -
Neocortex #121933 erdélyi magyar csajjal szoktam csetelni, annál fosabb helyesírást nem tudtok mutatni -
Nagyon nem. -
Renegade #121931 megbolygassuk kicsit az állóvizet?
tartsunk konteó napokat? :)
örülnétek, ha NWO topikból átjönne pár oszlopos tag? ;)
-
Neocortex #121930 "ezek általában nem azok az emberek, akik a világon a legjobban tudnak énekelni! mert a sikernek nem ez a kulcsa. hanem azok, akiknél a legjobban összeáll a marketingrecept."
-
Fbn Lx #121929 hajlamos az ember alábecsülni a véletlen hatását. "milyen sokra vitte ez a figura, és mekkora valaki lett, biztosan különleges!" nagyon sok embernek ez az alapvető reakciója erre. nyilván nem arra gondolok, hogy kizárólag a véletlené, hanem arra, hogy azon a képességszinten amin egy adott illetőnek sikerül befutnia, számtalan másik, talán ezrek vannak még a földön, aki soha nem kerülnek reflektorfénybe. a preferenciák trendjei csak becsülhetőek, de egy 7milliárd taggal rendelkező rendszer túlzottan bonyolulttá válik ahhoz, hogy jósolni lehessen a megatrendeket.
gondolhatsz itt pl. a gangnam style-ra vagy pewdiepie-ra, akikből ezreket lehetne csak a saját országukban találni, de mivel "márka", ezért az emberi elme tudatalatt is nagyobb értéket tulajdonít nekik és aztán racionalizálja, hogy ez azért van, mert különös tehetségek. ezek a virál tömegtermékek egyáltalán nem különlegesen nagy teljesítmények, annyira pedig közel sem, hogy a népszerűségüket és elfogadottságukat egyszerűen ez indokolja. az, hogy egy-egy mém a teljes emberiség készletében hol fog felbukkanni és a különféle összetett, véletlen hatásoknak köszönhetően az ismeretsége milyen szinten eszkalálódik, nem jósolható. persze vannak menedzserek, akik erre szakosodnak, ahogyan te is említetted, hogy a tömegtrendek természetét tanulmányozva felfuttassanak celebeket, és számtalan próbálkozásból néhányszor bejön. és ezek általában nem azok az emberek, akik a világon a legjobban tudnak énekelni! mert a sikernek nem ez a kulcsa. hanem azok, akiknél a legjobban összeáll a marketingrecept. -
Neocortex #121928 "döntően a véletlen körülmények hatására" ezzel nem értek egyet, vagy ő maga pontosan tudja mit csinál és úgy ért el valamit, vagy valakik pénzt, energiát nem sajnálva csináltak belőle valakit. Akinek ehhez nincs affinitása az első 1-2 hibán elhasalna és feladná. Van akit eleve úgy nevelnek hogy legyen ehhez "tehetsége", van aki később tanulja. De híressé válni a hülye emberek tömegei előtt nem a véletlen műve -
Fbn Lx #121927 persze, nekem soha nem menne, de ez nem egy olyan dolog, amit valódi teljesítménynek vagy egyáltalán szükségesnek tartok, inkább a rendszer mellékhatása
ide tartoznak az említett self help könyvek írói is, a vonzás törvénye, a belső termékeny erő feltámasztása, a celebek legnagyobb része. mind ugyanazt a dolgot lovagolják meg: döntően a véletlen körülmények hatására néhány emberről elkezdik elhinni, hogy különbek másoknál (habár tényleges teljesítmény nélkül), és maguk fölé emelik őket, onnantól pedig már csak meg kell lovagolniuk a hullámokat.A befutott emberek többsége ténylegesen nem kimagasló tehetség, de mégis mindenki ezt gondolja róluk. -
Neocortex #121926 Eladni a szart, elhitetni az emberekkel hogy szükségük van rá egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, bárcsak az lenne :(