127612
  • Hegi90
    Ha neked így könyebb...
  • Bruk
    Ha valamit elkúrtam, akkor elismerem. Ha valamit mások véletlenül vagy szándékosan elkúrtak, és rám akarják kenni, akkor nem ismerem el. Már ne haragudj. Lárifári.
  • Hegi90
    Persze, mindig egyszerűbb másra mutogatni, mint elismerni, hogy ezt elkúrtam...
  • Bruk
    Hát persze, meg a rózsaszín felhőcskék. Nem érdekük, de az sem, hogy jól éljünk.
  • Bruk
    Jó, nekem az jött le, hogy a többségre értetted, ami egyértelműen nem igaz. Van egy ilyen réteg, ez tény, de nem ők alkotják a többséget.
  • Hegi90
    "Továbbá, bár a kormány és a bankok pontosan tudták, mégsem tájékoztatták az embereket arról..."
    De igen, minden szerződésben ott van, és szerintem szóban is el kell mondaniuk a banki dolgozóknak, meg hát józan paraszti ésszel is ki lehet találni, hogy a devizakölcsön igencsak veszélyes, főleg hosszútávon. Különben bármilyen meglepő, sem a kormánynak, sem a bankoknak nem érdekük, hogy fizetőképtelen legyél.

Komolyan, a heti 4-5 magyar óra helyett inkább legyen 3 óra pénzügyi alapismeretek a középiskolákban. Talán nem lenne ennyi süket az országban.
  • somdav95
    Nem élek rózsadombon, a semmiből indultak anyámék is..engem is ugyan úgy befognak dolgozni, mint ahogy őket régen...Értem/felfogom hogy mekkora válság van - ezt magyaráztam -, de amit példát felhoztam (elkölt mindent hülyeségre), az nem egyenlő azzal ahogy édesanyád sorsa alakult. Ne vedd magadra, csak egy bizonyos rétegre értettem :) Ennyi, befejeztem
  • Bruk
    Még annyit, hogy más országokban tized ekkora válságban, tized ekkora megszorítások után az emberek kivonultak az utcákra, hogy ők márpedig ennyiért nem fognak dolgozni. Eközben a magyarok csak tűrnek és robotolnak tovább azért a semmi fizetésékért, amik még a számlákra sem elegendőek. Ennyit az antimagyarizmusodról.
  • chhaya #94614
    Tanultam, a jogsi miatt, de vajmi kevés dologra emlékszem belőle.
    Elméletileg tudnék segíteni baleset után, gyakorlatilag szerintem sokkot kapnék azonnal.
  • Bruk
    Gyere le a rózsadombi otthonodból és nézz szét. Aztán gondold át az egészet. Anyuci öléből mindig is könnyű okoskodni.

Csakhogy mondjak is valamit, mert a kis elképzeld világod túl kényelmes ahhoz, hogy szétnézz és elgondolkodj a dolgokon. Ezért elmesélek egy rövid történetet.

Édesanyám tisztességesen elvégezte az iskolát, szerzett szakmát majd le is érettségizett két gyermek mellett. Egész életében keményen dolgozott, kigürcölte a belét, aztán a legutóbbi munkahelyéről 16 év után különösebb indok nélkül elküldték. Egy évig keresett munkát, reménytelenül. Aztán felvették takarítónőnek feketén a minimálbérnél kevesebbért. Itt dolgozott pár hónapot, majd talált egy másik helyet, ami már normálisan fizet. Viszont ennek ára van, így munka mellett iskolába is kell járnia két évig.

Aztán még jó pár éve, amikor szüleim elváltak, s eladták a házat, vett fel kölcsönt. Nem volt más választása, mert a ház árának az 50%-ából nem tudott volna normális házat venni, csak valami patkányfészket, amire utólag sokkal többet kellett volna ráköltenie. Továbbá, bár a kormány és a bankok pontosan tudták, mégsem tájékoztatták az embereket arról, hogy fennáll annak a kockázata, hogy olyan nagy kaki lesz a hitelek körül (nem politizálok, de mivel felhoztad a világlátó fejeddel, így ezt meg kellett jegyeznem). Tehát amit megkeres, azt a bankárbűnözők el is veszik.

Sajnos ez nem egyedi eset, és sajnos nem ez a legsúlyosabb eset. Szerintem nem vagy tisztában a realizmus fogalmával.

Persze, a kor nem számít, én is ezt mondtam régen. Talán egy bizonyos kor után tényleg nem számít. Egy dolgot nem árt azért megtanulnod, mégpedig hogy ne okoskodj olyan témában, amiről fogalmad sincs.
  • efti
    Ezert kell oszintebbnek lenni. Amig nem en dontom el, hogy azt a penzt amibe en a munkaadomnak kerulok milyen modon mire es hogyan osztom el, addig ne is remenykedjen benne senki hogy a kotelezoen levontakon tul barmi mast is adok barkinek is.
  • somdav95
    Gondoltam hogy lesztek még páran :) De nem egy ember van aki egyet ért velem..Semmi gyűlölködés, vagy antimagyarizmus.. Szimpla realizmus.
  • Bruk
    Nem látsz át te semmit. Otthon ülsz, unatkozol és úgy gondoltad okosnak mutatod magad. Nem jött össze, így ezért még belekevertél egy kis gyűlölködést és antimagyarizmust. Köszönjük Emese.
  • somdav95
    Elég más családba nőttem fel (élek most is..) mint az átlag gyerek. Szüleim gazdasági területen dolgoznak,(nem, nem alkalmazott 70nettóért mielőtt belekötnél, meg hogy hülye vagyok én ehhez)
    Hidd el, nagyon is így működik, sokan elég jól megélnek a támogatásokból, mások meg a béka segge alatt vannak. Jótékonykodás mint ilyen szinte sehol nincs, mert nincs miből. Az ország csőd szélén, vállalkozók szint úgy. Ügyfelek közül nem egy cég dőlt be az utóbbi 2 évben.
    Látom te is munkanélküli vagy, te is elmehetnél más területre is.
    Csak leszarod, mert gondolom többre tartod magad, minthogy 3750-ért dolgozzál 8 órát egy szutykos gyárba. Ne mondd hogy nincs ilyen lehetőség se, mert ha egy diák tud találni munkát(ismerősi körömből is..) akkor te is tudnál..
    Nem kellett volna minden jöttmentnek 10-15 millió hitelt felvenni, és most nem kéne rinyálni hogy nincs miből élni... Ennyire egyszerű..Persze a magyar az nem semmi nép, mutatja azt is ami nincs..
    Nehogy már az átlagközép családok adójából fizessenek ki mindent, mert a csóró elverte a pénzt, most meg sír a szája..
    A korom lényegtelen szerintem, látszólag már most jobban átlátom a helyzetet mint te.. Meg az utánad lévő komment is ( jé, hogy ő is munkanélküli az adatlapja szerint.. hát meglepő..)
  • Marci0115
    első az hogy elég sok embert buktatnak meg a pénzért a vizsgán, kettő 3 vagy 4 hónapja vizsgáztam, de semmire nem emlékszek már, és harmadszor meg mit érek vele hogyha balesetnél odaérek és látom hogy le van szakadva a keze, ott ájulok el az biztos, és az ismeretségi körömbe 10ből 9 tuti beparázna ilyen helyzetekben
  • Evoluti0N
    Eh, tanulhattam volna... Voltam elsősegélytáborban, amikor még suliba jártam. Városonként 4-4 tanuló mehetett. Hárman közülünk tanulták a táborban az elsősegélynyújtást, míg én egy kisebb csoporttal műsebek készítését. Sok értelme volt, főleg a 0 kézügyességemmel :D
  • Blum
    sajnos?
  • Marci0115
    mivel a jogsihoz kötelező sajnos, ezért igen
  • efti
    A vizsga nagyon komoly kihivas volt. Huztam tetelt, nekialtam jegyzeteket irni, majd eszrevette a vizsgaztato a nyakamon a vitorlazorepulos nyaklancot es onnantol kezdve arrol beszelgettunk. Majd kozolte, hogy "na meseljen gyorsan kicsit a verzesek fajtairol" amit elmondtam es mar meg is kaptam a papirom
  • tigeroo
    tanítottak.

olyan bábun vizsgáztam aminek ha lélegeztetést adtál kifele sípolt a "tüdeje"

alig bírtam ki röhögés nélkül :D:D
  • efti
    tanitottak, meg is van a fantaszikus nyomdahibas kis papiros, miszerint "elsősegélynyújtási ismeretekbők sikeres vizsgát tett"

Valosagban nem rendelkezek barmire is alkalmas ismeretekkel, max elmeletiekkel, zavar is.
  • NEOreg3
    tanultam és nem emlékszek semmire

nem, mert csak elbasznám
  • Blum
    Tanultam - jogosítvány megszerzéséhez kellett.
    Igen,tudnék. A helyzet súlyosságától függően.-#94599
  • immovable
    Tanultam. (de hiányos a tudásom, így csak a kevésbé súlyos helyzetekben állnám meg a helyem) - jogosítvány megszerzéséhez kellett tanulnom, de már nem sokra emlékszem, illetve diákként lenyomtam egy nyarat kórházban segédápolóként - ki akartam magam próbálni az egészségügyben. :)

Igen, tudnék. A helyzet súlyosságától függően. Alap dolgokat tudnék tenni, nyomókötés, stabil oldalfekvés, vagy ha nyaktörés gyanús nem mozdítom, kihúzom a nyelvét ha kell, hogy meg nem fulladjon, lélegeztetés. Kb. ennyi.
  • Szavazó roBOT
    Szoktál jótékonykodni? ==>> Tanultál elsősegélynyújtást?
  • Willenbrock
    Ha éppen jobban állok anyagilag és biztosra tudom hogy oda megy a pénz ahova mondják akkor néha szoktam.Az utcai tolvaj csalóknak nem adok,kivéve ha látszik az illetőn hogy tényleg lecsúszott.Annak is csak akkor adok ha megfelelő modorban beszél.
  • jazzy
    Én nem szoktam jótékonykodni, mert nincs miből. Amikor volt munkám, akkor adtam gyakran az utcái muzsikusoknak, vagy azoknak akiknek úgy gondoltam, nem nagy összeget. Utána visszamentem tanulni, és mióta kijöttem nem találok munkát.

Csak rosszabb lesz, egyre több lesz a hajléktalan, és bizony-bizony egyre több ember önhibájából készül kerül az utcára. Ha nem lennének itt a szüleim én sem tudom miből élnék meg. Pedig bármilyen munkát elfogadnék amire el lehet menni.

Az emberek nagy része akar dolgozni.. csak nincs hol.. nincs mit.. a legpitiánerebb közmunkákra is százan ezren jelentkeznek..
  • Bruk
    Szép is lenne, ha így lenne. Ez lenne a normális, senki sem panaszkodna. Még hogy spórolni! Amint megkapják az emberek a fizetést máris mínuszban vannak a sok befizetés miatt. Aztán még enni is kell valamit...

Ezekre nyomtam:
    Ha kérnek és látom, hogy nem átverés, akkor adok.
    Kisebb összegekkel.

Nagyon ritka eset, mert nekem sincs semmim. Először is magamon kéne segítenem, aztán tudnék másokon. Amúgy pár hónapja adtam pár száz forintot egy magyar hajléktalan bácsinak. Kedves volt és látszott rajta, hogy nem saját hibájából került utcára és hogy nem piára költi. Meg ha arra költené, az sem érdekelne. Megérteném, kicsinálta eme nagyszerű rendszer, esélytelen, hogy egyenesbe jöjjön mert minden egyre csak rosszabb. Egyetlen öröme egy kis mámor, hát miért vetném meg ezért...
  • Lacee86
    Kisfiam, gyere ide okoskodni 5-6 év múlva. Kíváncsi lennél, mit írnál ugyanehhez a témához. Most leülhetsz, 1-es...
  • jazzy
    Ez rohadtul nem így működik, ahogy te azt a középiskolából, otthon a szobából elképzeled. Az elképzelés szép és jó, de a világ nem ilyen.
  • somdav95
    Persze, oke, én nem erről beszéltem, csak az átlag emberről, aki lusta az élethez :)
    Az alábbi hárommal amit írtál teljesen egyetértek, viszont őket se támogatnám, csak úgy hogy én veszek meg mindent/juttatok el hozzájuk.(amit jelen pillanatban nem tudok megtenni, mert igazán nincs miből...)
    Mindenféle adomány szedő szervezetet kihagynék, elég sokról hallok(ismerősi körben is..). Olyan szintű állami támogatásokat húznak le évente, hogy egy átlag ember 50 év alatt se keres meg. Nem igazán láttam még ilyen szervezetben olyan vezetőt aki ne felső kategóriás autóban ült volna, és ne jó helyen lakott volna..
    Az már más ügy hogy mindenki ezt játssza aki jobb pozícióba van.. Lopni amennyit csak lehet. Tisztelt volt polgármester asszonyunk is olyan vagyonnal rendelkezik, mint a fél kertváros, mégse kapott semmit, megvannak a megfelelő helyeken az ismerősei... ( tudom, nincs politika, de nem bírtam ki .. )
  • Fbn Lx
    egyébként meg csak egy aranyat kell odatolnotok a csövesnek, és olyan áldást kaptok, hogy órákra megnő a speechcraft-otok
    amitől persze olcsóbb lesz a boltban a kenyér
  • ManoNegra
    Pedig sok olyan jó cél, vagy szerencsétlen sors van amit érdemes lenne támogatni, (állatmenhelyek, beteg gyerekek, értelmi fogyatékosok, stb) akik nem, vagy csak nehezen tudnak maguk erejéből segíteni magukon, csak sok a rossz tapasztalat az adományokat kezelő szervezetekkel kapcsolatban.
  • somdav95
    Dehogy jótékonykodom :)
    Bárki megtehetné hogy elmenjen dolgozni(szakmunkásként, közmunkásként, bármi) kivegyen a (akár hajléktalan haverjaival )családtagjaival egy kisebb/szerényebb albérletet ahelyett hogy eligya minden pénzét, teljesen leépüljön, és kéregessen.
    Minden csak elhatározás kérdése.
    Ha nagyanyámék meg tud élni az ő szerény nyugdíjaikból(30-40 ezer/fő ha jól tudom, és még spórolni is tudnak...), és felnevelt 4 gyereket, és megpróbál mindent megadni az unokáinak is, és még boldog is ..
    Addig nem kéne minden második embernek sírni hogy nem tud megélni.
    Meg kéne tanulni spórolni, nem Tescoba járni minden nap már hobbyból szinte.
    Mentalitáson kéne változtatni elsősorban Magyarországon....
  • HTS s3rg1nh00
    általában arra sem méltatom őket(ránézés alapján),hogy a fülest kivegyem.
  • morcosqtya
    Bájos (függetlenül attól, hogy mennyire történt meg..).

És aki egy százasból visszaadott egy ötvenest azzal, hogy "ma akció van"?

A legtöbb viszont sajnos így közeledik:

- FŐNÖK ÚR! Jónapot kívánok, áldott jó napot FŐNÖK ÚR!! Egy kis aprót ha lehetne,,,
    majd ha közlöm, hogy "sajnálom, nincs apróm" akkor így folytatja:
    - ÓóóóHEEEE a rák vigyen el akkor!!!
    (opcionálisan utánam köp)

Olyan őszinte ez a tisztelet nem? "Főnök Úr"...
  • OrioN the S
    aki tényleg rászorul és nem lecsúszott élősködő annak adok.

ezt meg lehet olvastátok, láttátok, mert amolyan "fészbúkos lájkos" történet és szerintem elgondolkodtató.

"odajön hozzám egy hajléktalan és elkezdi mesélni történetét.. kitárja kezét és megmutatja, amit ma összeszedett. 135 ft. van időm. hallgatom. vártam mikor kér, de nem kért semmit, csak azt, hogy meghallgassam, azt, hogy úgy érezze van még ember aki szóbaáll vele anélkül, hogy egy szó után elküldené. beszélgetünk. teljesen kitárja magát. majd kínosnak érzi és tovább áll. én még várok valakit. néha visszanéz rám. majd bemegy a mellettem lévő virágoshoz. már csak annyit látok, hogy ott áll előttem egy szál virággal a kezében. mert látta szomorú vagyok. az összes pénzét elköltötte mert felakart vidítani.ilyen is van."
  • Fbn Lx
    :DDD
    van éneklős-táncolós is, aki kélyesen vonaglik és közben "énekli" hogy kííííínai negyeeeed
  • Molnibalage
    Néha, változó összeggel.
  • Hegi90
    az a disznó cigányasszony engem is mindig megtalál a keletinél