• Bruk
    Gyere le a rózsadombi otthonodból és nézz szét. Aztán gondold át az egészet. Anyuci öléből mindig is könnyű okoskodni.

Csakhogy mondjak is valamit, mert a kis elképzeld világod túl kényelmes ahhoz, hogy szétnézz és elgondolkodj a dolgokon. Ezért elmesélek egy rövid történetet.

Édesanyám tisztességesen elvégezte az iskolát, szerzett szakmát majd le is érettségizett két gyermek mellett. Egész életében keményen dolgozott, kigürcölte a belét, aztán a legutóbbi munkahelyéről 16 év után különösebb indok nélkül elküldték. Egy évig keresett munkát, reménytelenül. Aztán felvették takarítónőnek feketén a minimálbérnél kevesebbért. Itt dolgozott pár hónapot, majd talált egy másik helyet, ami már normálisan fizet. Viszont ennek ára van, így munka mellett iskolába is kell járnia két évig.

Aztán még jó pár éve, amikor szüleim elváltak, s eladták a házat, vett fel kölcsönt. Nem volt más választása, mert a ház árának az 50%-ából nem tudott volna normális házat venni, csak valami patkányfészket, amire utólag sokkal többet kellett volna ráköltenie. Továbbá, bár a kormány és a bankok pontosan tudták, mégsem tájékoztatták az embereket arról, hogy fennáll annak a kockázata, hogy olyan nagy kaki lesz a hitelek körül (nem politizálok, de mivel felhoztad a világlátó fejeddel, így ezt meg kellett jegyeznem). Tehát amit megkeres, azt a bankárbűnözők el is veszik.

Sajnos ez nem egyedi eset, és sajnos nem ez a legsúlyosabb eset. Szerintem nem vagy tisztában a realizmus fogalmával.

Persze, a kor nem számít, én is ezt mondtam régen. Talán egy bizonyos kor után tényleg nem számít. Egy dolgot nem árt azért megtanulnod, mégpedig hogy ne okoskodj olyan témában, amiről fogalmad sincs.