127612
  • G_ArchAngel #29913
    Persze...
    De gondold vegig, hogy miert...?
    Az angol minimalberbol meglehet elni.
    Ha apuka es anyuka minimalbert keres, akkor abbol kifizetik a lakast, auto reszleteit, marad penz a kolykokre, talan evente egy utazasra is.
    Csinald meg ezt az otthoni minimalberbol...

Nem azert huznak szet a magyarok, mert egymast utaljak, hanem mert a korulmenyek elviselhetetlenek es gyakran ezek hatasara keserednek meg.
    Itt azt szoktuk mondani, hogy azok a hosok, akik otthon maradnak es tulelik - en nem akarok hos lenni...
  • tigeroo
    értjük de figyi itt nagyon nehéz élni. nem hibáztathatod azokat akik lábbal akarnak szavazni (gyk. dobbantani)
  • cargame
    Na varjal mert te osszeteveszted a zezont a fazonnal. Ugyanis en abszolut nem vagyok az a "hu de tetotol talpig most aztan megmutassuk h magyar vagyok es torok zuzok meg egy arpad savos zaszloval fel-le vonulgatok" tipus. Amugy itt elek Erdelyben es a mi peldankat hoztam fel.
    Csak annyi h pl. mig a francia, nemet, angol nep szepen egyutt van addig itt nagy a szethuzas meg ilyenek. Na mind1 remelem erted mire akarok kilyukadni.
  • ba32107
    Ezt a finn mentalitást részleteznéd egy kicsit? Nagyon szeretem a skandináv országokat, minden szempontból passzolnak az én egyéniségemhez. Érdekelnének a tapasztalataid. Azt mondta egyszer egy barátom, hogy ott gyakorlatilag mindenki beszél angolul. Ez igaz?

A nyelv témához: nem tudom, lehet, hogy nekem az átlagnál jobb érzékem volt rá, de még a suliban is a legjobbak között voltam. A filmekkel meg úgy vagyok, hogy nem nagyon van olyan, amit nem tudok felirat nélkül megnézni. Egy könnyedebb nyelvezetű filmmel lazán elboldogulok (pl. legutóbb Sex Drive-ot néztem felirat nélkül), a bonyolultabbakat is értem általában. Amikhez tényleg kell a felirat, azok az erős brit akcentusú filmek, de itt is az angol feliratot prefarálom. Egyébként nálam nagyon sokszor van olyan, hogy előbb jut eszembe egy-egy kifejezés angolul, mint magyarul (pl. ilyen a common sense, ezt rendszeresen angolul bököm ki amikor haverokkal vagyok). Amikor pedig az amerikai rokonaim itt voltak, akkor szinte végig angolul beszéltem, és gondolkodtam is. Nem tudom, ezek szerint ilyen szempontból szerencsés vagyok.

Amúgy nagyon tetszik ez a téma, örülök hogy jött a kérdés (bár én írtam, most nem én tettem be), csak most sajnos megint mennem kell a suliba.
  • Molnibalage
    Most is azt csinálom. Csak mostanában azt veszem észre, hogy a szókincs bővítése nehezen megy. Öregszik az ember.
  • Rockynhooo
    És ha az út előtt rágyurnál kicsit ? vagy ahoz több idő kellene?
  • Molnibalage
    A munkatárs azt mondja, hogy mikor őt küldték 1,5 éve még annyira sem tudodd angolul mint én és műszakilag még kevésbé volt képben. Két másik ember nem akar menni és engem ajánlanak. Mondjuk más nem nagyon van aki mehetne. Jó látni, hogy így bíznak bennem. Azt égessem le őket azzal, hogy elbaszom a dologt? Hát nem lenne jó...
  • G_ArchAngel #29906
    Szerintem amig valaki nem el normalis helyen, olyan emberek kozott, akiknek az szamit, hogy ember vagy es egyeniseg, addig minden masra lehet mutogatni.
    Itt nem dorgolik az ember orra ala, hogy honnan jott - sot, a baratnomek munkahelyen az indiai manager jobban szeretett magyarokat alkalmazni, mert szerinte jol dolgoznak es becsuletesebbek a tobbi kelet-europainal.
    En az ilyen visszajelzesek miatt szeretek itt, kulfoldon magyar lenni, nem a 30 kilos kisgyerek miatt, aki bakancsban vonulgat...
    Furcsa, de nem otthon kell elni ahhoz, hogy buszke lehess arra, hogy magyar vagy...

(az is erdekes, hogy a legnagyobb magyarokat inkabb kulfoldon ismertek el, mint hazajukban... - es errol nem a mai rendszer tehet)
  • Rockynhooo
    Értem , gondolom úgy meg nem akarsz menni , hogy nem vagy biztos magadban, ami érthető.
  • tigeroo
    hát ez igaz. ilyenkor mindig elgondolkozok, hogyha mondjuk 150km-rel arrébb születik egy ilyen "lánglelkű" ember akkor most mondjuk magyarellenes lenne?
  • Molnibalage
    Én pont fordítva látom. Most olvasom a cuccot amiről tárgyalni kéne. Minden második szakszórol fingom sincs, hogy mit jelent. Legjobbak a rövidítések amik nincsenek magmagyarázva. 6 hónapja vagyok a cégnél és engem küldenek, mert akik tapasztaltabbak nem akarnak (!) menni.

És akarok, de egyszerűen a képzettségem szerintem nem üti meg a kellő szintet (szerintük meg igen). Érdekes. Pedig nem vagyok egy szerény alakat, de a korlátaimmal tisztában vagyok.
  • G_ArchAngel #29902
    Istenem...
    Menjel talpig hunnak oltozve a Spar-ba, hogy hazaszeretetert kernel 20 dkg szalonnat es 1 kg tejet...
    Magyarazd meg azoknak a bodzatermesztoknek, akik kirabolnak szombat ejjel, hogy mekkora magyar vagy.
    Amikor megalaznak a munkahelyeden, akkor szavalj Petofit...

2009 van ember, az EU polgara vagy, elj meg, ahogy tudsz, senkit nem erdekel, de neked sincs semmi kozod, ahhoz, hogy mas mit tesz, amig torvenyes kereteken belul csinalja...

Arra pedig ne is gondolj, hogy van, aki mashol talalja meg a szerelmet, baratait, a tajat, ahol szeretne elni - erdemes elitelni azert, mert azt valasztja lakhelyenek, ahol kibontakozhat? Bizonyara...
  • Rockynhooo
    Nem arra gondolnak ,hogy amiben dolgozol a szaknyelvet nagyon tudod meg a témában helytállnál az egyeztetésen , viszont globálban közepesen beszéled az angolt?!
  • kovacsgellert
    Ki beszél itt hazaszeretetről? Szerintem senki...
    Az identitás tudat már teljesen elveszett. Mi meg itt Erdélyben már kezdünk elrománosodni, hála a román kormánynak, de az MSZP-sew tesz túl sokat értünk. De hagyjuk is ezt, nem akarok semmilyen veszekedést vagy ilyesmit elindítani. :)
  • Molnibalage
    Ne vedd szentírásnak a szavaimat. A nyeltudás szintjének megítélése nagyon fura dolog.

Egy cimborám szerint most vagyok azon a szinten, hogy ő megért engem. (Azért hozzá teszem, hogy sok ember aki jól beszél nyelvet kicsit sznob a témában...) Nyelvvizsgám talán májusban lesz.

A cég ahol dolgozik, engem akar kiküldeni San Diegoba egy 1 hetes műszaki egyeztetésre, mert az ő ítéletük alapján az angolom jó hozzá. Na ezt add össze. Az egyik ember szerint atom basic vagyok a másik szerint meg kellő szinten vagyok. Hááááááát... Én ikább valahol a kettő közé tenném magam.
  • kovacsgellert
    Még nem tudom, lehetséges.
  • tigeroo
    ...and the tard of the day goes to...
  • cargame
    Es meg csodalkozunk, hogy fogy a magyar nemzet. Az eredmenyre kell nezni es ott a valasz. Csak akkor ne mondjak h igy hazaszeretet meg ugy mikor itt hagynak a hazajukat. Szinleles az egesz...
  • somdav95
    Igen, szívesen mennék külföldre, és ott is maradnék.
  • Barnabyka
    Egyéb.

Szivesen mennék de a barátaimat,szeretteimet sosem hagynám itthon. Vagy velük vagy sehogy.
  • Rockynhooo
    Azt vettem észre mikor külföldön jártam , németekkel barátkoztunk , és sokkal jobban beszéltek alapjáraton angolul mint mi , de körülbelül 5 perc után felmérték ,hogy hogy is állunk nyelvi szinten és probáltak alkalmazkodni meg minél egyszerübb szavakat használni. Csak gondolom ezt boltba még esetleg megteszik neked de egy munkahelyen már nem. De magamon is észrevettem ezt mikor találkoztam egy Izraeli sráccal aki alapszinten beszélte a magyart akkor probáltam alkalmazkodni hozzá, például nem használtam ilyen szavakat ,hogy csaj mert azt nem értette de ha már azt mondtam ,hogy lány akkor tudta miről van szó.

Örülök ennek a témának , most ez nekem sokat segített , szerintem akkor rágyurok a szavakra és kifejezésekre. Meg mivel vendéglátásba akarok kinnt dolgozi a szakma szavait bevágom. Igazábol szorgalom kérdése az egész.
  • Molnibalage
    Én replőgépszimulátort fejlesztek szabadidőben. Az írásbeli fogalmazás gördülékenyen megy. Néha szoktunk repkedni közösen is. A témához elég a szókincsem. Egyes dolgokról elcsevegek élőben is, csak nem azt kérik nyelvvizsgán...

Nem a precíz nyelvtaniság a fontos. Minél több szót kell ismerni. A filmnézés tényleg segít, de csak módjával.

Egy Stargate Atlantis szintű film még nekem is megy felirat nélkül 80%-ban. Egy Dr. House érthetetlen. Nem vicc, szinte semmit nem értek belőle. Iszonyat dumákat nyomak, hadarnak, nem artikuláknak. Merem állítani, hogy egy átlag középfokú angolost simán megfektet még az orvsi kifejezés nélkül is.

A Battlestar Galactica valahol a kettő között van. A szöveg annyira nem nehéz, de szintén érthetetlenül beszél az összes színész. Azért egy angol anyanyelvű élőben ha annyi szívességet tesz, hogy már már lealacsonyító szinten és tempóban beszél hozzám akkor megértem.
  • G_ArchAngel #29891
    Ellentmondasok vannak-e az utolso mondatodban?
    Ami megvaltoztathatatlan, azt hogy veszted el?
    Semmit nem kell feladni, semmirol nem kell lemondani.
    Otthon is havonta talalkoztam a szuleimmel, most hetente beszelunk kameraval, Skypeon - tobbet, mint mikor otthon laktunk.
    Rengeteg magyar ismerosom van, koztuk olyanok, akik a barataim lettek - a nyelvet sem kellett feladnom.
    Magyar vagyok, soha nem tagadtam le...
    Egyedul a kutyaim miatt van lelkiismeret furdalasom, nekik nem tudom elmagyarazni, hogy most mi is a helyzet...
  • Rockynhooo
    és ebbe gondolj bele, hogy vidéken mégszarabb... semmi munkalehetőség, én is ezért akarok most pestre menni..
  • HöfEE
    Tudod a gond az, hogy ezek nem megváltozhatatlan dolgok, az általad említett dolgok ellen lehet tenni. Viszont ha külföldre megyek elvesztem azt ami megváltozhatatlan, a rokonaimat , barátaimat, a nyelvemet, a hazámat.
  • Rockynhooo
    nem gondoltam volna.. alap igeidők azért mennek , de azt gondoltam hogy nagyon pontos nyelvtan kell, nem véletlen tanulunk ilyen függő beszéd és társai dolgokat :D Bár haverom is 5 igeidőt tud meg rengeteg szot így tud is érvényesülni meg a felsőfokuja is meg lett.
  • BlackShadow
    ahogy előttem is írták .. az itteni emberek hozzáállása .. elég volt 1 hetet finnországban töltenem erasmusos haverommal és láttam mennyivel jobb.. Budapestiként kikapom az összes lehetséges esetet.. megyek az utcán és csak azt várja az ember mikor kötnek belé stb. nekem ez nem kell
  • G_ArchAngel #29886
    Nem, a nyelvtan is fontos, de az alap 3 igeidovel elerhetsz mindent - tobbet a britek 70%-a sem beszel.
    (a brit =/= az angollal)
    A nagy szokinccsel jobban eladhatod magad, konnyebben korulirhatsz dolgokat.
    Azt meg csak itt tanulod majd meg, hogy ne magyarkent gondolkodj - ez nekem nem megy meg, de asszony pl. almaban is angolul beszel:-)
  • Molnibalage
    A képlet egyszerű. Szar meló, vagy nincs meló --> szar pénz / nincs pénz, szar közérzet, okádék környezet (orkok, adócsalók és egyéb droidok). Meg nem becsült munka és hülyének nézés, egyhelyben állás 7 éve.

Ahogy írtad. Kétszer is megválasztották őket. Ennyi eszeveszett idiótával én nem akarok egy országban élni. A 2x2=4 nem esik le nekik...
  • Rockynhooo
    Nem szeretem az itthoni emberek mentalitását , meg eleve nem érzem itt jól magam , kimegyek az utcára is mindenhol kosz meg szemét.. :|
  • Rockynhooo
    Akkor azt mondod ,hogy inkább tanuljak meg teszem azt naponta X szót / kifejezést minthogy órákat töltsek a nyelvtannal?

#29874 jaja szerintem is majd rá is állok erre, de persze felirattal , de probáltam már.. a szökés részeit elsőnek angolul néztem csak az a baj h nem teljesen értem meg az idegen szavak miatt, meg mire lefordítom elmegy a felirat :D ezért bővítenem kell a szókincsemen.
  • G_ArchAngel #29882
    Nekem attol fuggetlen volt...
    ...inkabb kapuzarasi panik miatt, 33.-at taposom, nemsokara illene csaladot alapitani.

Nagyon banom, hogy nem 10 eve indultam el, akkor talan mar 5-6 orszagot bejarhattam volna - szamomra ez az eletem legnagyobb hibaja:-(
  • HöfEE
    Az eredményről a szavazók tehetnek. Egyébként, nem tudom, hogy jön ide az a drága jó ember az ország élén. Én csak arra lennék kiváncsi mi motiválja az embereket az elköltözésre a munkán kívül, ugyanis azt nem hiszem el, hogy valaki csak ezért elköltözne itthonról "örökre".
  • Molnibalage
    És kik tehetnek erről a gyönyörű eredményről? Esetleg el lehet ezen töprengeni. Ki is mondta, hogy el lehet menni?
  • BlackShadow
    Elsőre szavaztam.. legfőképpen világot szeretnék látni, de mégis bennem motoszkál az is, h sikeres, és jól kereső karrierista szeretnék lenni.. s bárki bármit mond, tisztességesen, ismerősöktől mentesen itthon ezt nem lehet véghez vinni :\
    Amerika/Anglia/Ausztrália .. ez a 3 játszik a végleges letelepedésnél :) Német ajkúak kizárva .. északon meg hideg van :) Pedig a finn mentalitás nagyon tetszik .. voltam nemrég 1 hetet arra
  • Dick Riddick
    Éppen ezért nagyon kellemes, amikor meg kell értetned magad telefonban egy olyan emberrel, aki dzsawa nyelven beszél (elméletileg angolul). :D
  • Dick Riddick
    RENGETEGET segítenek az angol nyelvű filmek. Rengeteget. És ajánlom az angol nyelvű könyveket is.
  • HöfEE
    Gyönyörű eredmény...
    Egyébként a külföldi munkalehetőségeket és a fizetést leszámítva miért akar itt a társaság nagy része külföldre menni? (csak mert a kommentek alapján szinte ez az egyetlen ok)
  • Molnibalage
    Attól függ mit. A filmek nagyon komoly százalékban azért nem értem a színészt, mert nem hallani, hogy mit mond. Vicc. Artikulálás és érhető beszéd a béka segge alatt.

ttekerve a filmet sokszor 1:1 tempóban értem (nem minden szavát, de lényeg átjön!)angol felirattal. Van olyan, hogy 20-szor visszatekertem egy részhez és akkor se értem mit mond a szerencsétlenje. Egyszerűen süket vagyok az igegen nyelvekhez.
  • ba32107
    Szerintem az egyik legjobb módszer a filmnézés. Most lehet hülyének néztek, de szerintem én a filmekből tanultam meg rendesen angolul. Tehát úgy értem, nagyon sok kifejezést, szlenget meg lehet tanulni, a különböző kiejtésekhez hozzászokni, nagyon hasznos. Mostanában már az a barátom küldte át nekem "lektorálásra" a motivációs levelét, akinek már gimi 3-ban felsőfokúja volt. Én ezt mind a filmek számlájára írom (nem csak film, hanem játékok, sorozatok, internet). Nyáron megyek én is felsőfokúra, remélem sikerülni fog.