• ba32107
    Ezt a finn mentalitást részleteznéd egy kicsit? Nagyon szeretem a skandináv országokat, minden szempontból passzolnak az én egyéniségemhez. Érdekelnének a tapasztalataid. Azt mondta egyszer egy barátom, hogy ott gyakorlatilag mindenki beszél angolul. Ez igaz?

A nyelv témához: nem tudom, lehet, hogy nekem az átlagnál jobb érzékem volt rá, de még a suliban is a legjobbak között voltam. A filmekkel meg úgy vagyok, hogy nem nagyon van olyan, amit nem tudok felirat nélkül megnézni. Egy könnyedebb nyelvezetű filmmel lazán elboldogulok (pl. legutóbb Sex Drive-ot néztem felirat nélkül), a bonyolultabbakat is értem általában. Amikhez tényleg kell a felirat, azok az erős brit akcentusú filmek, de itt is az angol feliratot prefarálom. Egyébként nálam nagyon sokszor van olyan, hogy előbb jut eszembe egy-egy kifejezés angolul, mint magyarul (pl. ilyen a common sense, ezt rendszeresen angolul bököm ki amikor haverokkal vagyok). Amikor pedig az amerikai rokonaim itt voltak, akkor szinte végig angolul beszéltem, és gondolkodtam is. Nem tudom, ezek szerint ilyen szempontból szerencsés vagyok.

Amúgy nagyon tetszik ez a téma, örülök hogy jött a kérdés (bár én írtam, most nem én tettem be), csak most sajnos megint mennem kell a suliba.