127612
  • Molnibalage
    Kérlek mondd, hogy neked nincs jogsid vagy nem vezetsz...
  • Mutans Zombi
    Már nem azért, de az, hogy nem kaptál csekket, meg hogy mennyire vagy/nem vagy szabálytalan az nem ugyanaz.
    Attól még fordulhatott elő, hogy szabálytalan voltál, csak nem látta a rendőr, vagy látta, de leszarta.
    Másrészről ha teljesen, 100%-ig szabályosan, közlekedsz, akkor te vagy a kivétel.
  • pxxl
    43. § Magatartás a gyalogosokkal szemben

(1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

NEM vagy köteles megállni, ha ott áll a zebra szélén! Csak akkor van elsőbbsége ha rákanyarodsz a zebrára kereszteződésben.
    Utoljára szerkesztette: pixxel, 2014.08.21. 10:24:30
  • karajjj
    az szép :D
    parancsolj
  • Kata
    Csak az a probléma, hogy a bringások között jóval nagyobb a szabálytalankodók aránya. Egyszerűen azért, mert a "köcsög" autós eleve rá van kényszerítve a KRESZ és az annak be nem tartásával járó szankciókkal. A biciklisnek semmi ilyen nincs, semmi felelősség, semmi szabály, csak megy a vakvilágba. Bp-en különösen siralmas a helyzet a kerékpárosokat illetően, 99%-uk megy amerre lát, leszarva mindent. Vidéki városokban azért kulturáltabban közlekednek bicajjal, sőt, több a kivilágított kerékpár és a láthatósági mellény is.
    A gyalogos hülye példa amit itt erőltettek, semmi köze a témához, mert a gyalogos nem a forgalomban részt vevő személy(jármű). A gyalogos csak helyenként keresztezi a forgalmat (átmegy az úttesten), amire ugye vannak szabályok (zebra, lámpa, hol nem mehet át stb.). Ez elég csekély mennyiségű fejben tartani való szabály ahhoz képest amennyit egy az autósokkal együtt közlekedő kerékpárosnak kellene tudni.
    Mindenképpen meg kellene reformálni a kerékpáros közlekedést és annak feltételeit, mert így csak szív mindenki a szabálytalankodó bicajosok miatt. Mondjuk én jóval ritkábban látom azt az esetet egy autó-kerékpár találkozó esetén, hogy az autós lenne a szabálytalan. Mondjuk 20 esetből egyszer.
  • karajjj
    Sosem kaptam még csekket, sosem büntetett még rendőr, sőt, a sárgánál ha tehetem, a fékre lépek, akkor én most nem létezem?
  • pxxl
    hol van az leírva, hogy nekem meg kell állnom, hogy a gyalogos átmehessen? max ha ráfordulok egy zebrára, vagy féktávon kívül lépett le a gyalogos. amúgy meg nem
  • immovable
    Ha minden sárgánál elkezdenél fékezni gáz helyett pl. egy körúti forgalomban, akkor jobb ha kasznisnak tanulsz.
  • Molnibalage
    Elvileg kellene és óraszám is van hozzá rendelve, csak osztálykirándulásra is fel lehet használni. Néhány iskolában tényleg oktatják 20-40 óra közötti óraszámmal.
  • Molnibalage
    A baj az, hogy te a szabálytalankodó birngásokból extrapolász a végtelenbe, ahogy SQJ....Akkor én meg a szabálytalankodó autóssal tegyem ugyanezt...?

Tudod te, hogy bringásként hányszor nem kapom meg az elsőbbséget...? Soha nem is úgy megyek, hogy bárki megadná nekem, mert akkor régen halott lennék. Akkor most kezdjek fröcsögni, hogy a köcsög autós minden évben vizsgázzon KRESZ-ből? Mert vagy elfelejti a szabályokat - nyilvánvalónan nem - vagy csak szarik bele, de jó erősen. És nem néhány százalékról beszélek... A kereszteződésbe érve a napi útvonalamon kb .10-12% nem adja meg az elsőbbséget... Egyazon keresztezésben két balfasz is majdnem kétszer elütött mert lassítás nélkül ment be és körül sem nézett...

Gyalogosként egyes zebránál meg az autósok 90%-a nem áll meg. Igen, egyes zebráknál ez 90%... Tudod, hogy hol van a budaörsi úti "halálzebra". Na, arról beszélek... Volt, hogy megállt az autós és a möggötte levő meg csikorgó fékekkel azért lekoccolta, mert a környezetre figyelni luxus és csak megszokásból vezet a balfasz... Legalább 10-szer volt olyan az elmúlt 6 hónapban, hogy az egyik sávban az autós megállt és a mögötte levő meg F1 módra sávot vált, bevág a másik elé és zebrán előzött. Hiba dudált az álló autó, hogy gyalogos jön - mert a mellettem levő lelépett, de én csak akkor, ha a birngáról átnézve látom, hogy mindkét sor áll és tiszta - és kb. fél méterre húzott el mellette a kedves autós.

Szóval jó lenne az érme mindkét oldalát nézni. Mert érdekes módon az autóloverek csak a bringások balfaszságait látják. Ja, a KRESZ-t meg akkor is lehet tudni, hogy nem vizsgázol belőle. Az autósok elvileg 100%-a csinálta meg a KRESZ-t, csak ez kurvára nem látszik...

(És a fenti esetekben hiába van rajtam sisak, akkor is meghaltam volna, ha azok az idióták elütnek...)
    A bringások közül a futár az, akit én is magasan elkerülök. Szarik a piros lámpára, cikázik az autók között, senki és semmi nem számít neki. És sokszor még az autók mellett sem csorgok előre, ha nincs értelme vagy túl veszélyes. Ha újra megelőzne az összes autó hosszú lámpa nélkül szakasznál, akkor minek...? Megyek inkább utánuk és majd a következő adag talál utolér a következő pirosnál. (Bár nem meglepő módon olyan a fővárosi forgalom sokszor olyan lassú, hogy az autókkal haladok együtt.)
  • Mutans Zombi
    Mondom én, hogy általános iskolában kellene oktatni a KRESZ-t (és nem fakultatív módon, hanem meg lehessen belőle bukni). Így, ha gyalogos, ha kerós... stb., akkor is tisztában volna vele (elvileg).
    Elfogadom, hogy sok hülye (folyamatosan/szándékosan szabálytalan) biciklis van, felőlem az olyanokat ki is lehet végezni nyílvánosan, de azért csak mert valaki valahol beleakad egy agyatlanba, azért ne tiltsuk már be a kerékpározást.
    Ugyanakkor azért megjegyezném, hogy volt, hogy már magam is benéztem valamit, de gondolom itt sem minden autóvezető hibátlan. Mindjárt kezdve azzal, hogy gondolom akik a legjobban vergődnek, mindig mindenhol a maximális sebességhatárt betartva közlekednek, a sárgánál nem nyomja a gázt, hanem lassít és megáll, megfelelő oldaltávot tartanak ha előznek/kikerülnek, a parkolás szépségeiről már nem is beszélve... stb-stb.
  • Molnibalage
    Hivatalosan most is így van csak senki nem büntet érte, ha anélkül teszed...
  • karajjj
    10 éve nem bicikliztem kb

és igen, vidéki város után látni, hogy a belváros utcáin mit művelnek a bringások, tényleg azt mondom, hogy a fővárosban nem ártana nekik egy kresz vizsga
  • Fresh Duke
    Állítólag a rendőröknek ez lenne a dolga... Csak mint látod a rendszer nem működik.
  • dartonite
    Soha,0,0.
  • Kata
    Érveid megdönthetetlenek...
  • immovable
  • clio1616v
    pontosan így van
  • Sir Quno Jedi
    Kimegy az úttestre és járműként vislekedik, pl. meg kell neki adnia jobbkézszabályt és sorolhatnám. Márpedig a járművezetőknek kreszvizsga kell. Szal. vagy nem jármű a bicó, de akkor takarodjanak az utakról és főleg a főutakról, vagy az, de akkor tegyenek rá rendszámot, legyen műszaki vizsga, forgalmi, törzskönyv és legyen kerékpáros jogsi stb. Ugyanez igaz a segédmotorokra is, ha nincs rajta rendszám nem lehet azonosítani, megfogni BÁRMIT is szabálytalankodik. Ez esetben viszont nem jármű -> betiltani.

Valamit valamiért. Aki kimegy a főútra, az bezony emberi életeket veszélyeztet, így a veszélyes üzemhez speciális felkészítés dukál. Vagy mehet gyalog a JÁRDÁN és sehol máshol.
  • clio1616v
    pontosan a gyalogosnak is le kellene tenni a kresz vizsgát - neki nem felelőssége, ha autók közé megy?

mielőtt a gyermek nekiállhat egyedül, szülői felügyelet nélkül autók között mászkálni, tisztában kell lennie, hogy mi hogyan működik a világban a közlekedés szempontjából és nem csak ha piros van nem mehetsz ha zöld van mehetsz
  • clio1616v
    Mi lenne, ha azokat az autósokat bicikliseket MOTOROSOKAT és ROBOGÓSOKAT és gyalogosokat tiltanánk ki a közlekedésből, akik képtelenek átlátni, hogyan kell viselkedni a forgalomban?
  • Nirz
    KRESZ vizsga kerékpárhoz?Egy vicc lenne,még szerencse hogy nem rajtad múlik!
    Ilyen erővel KRESZ vizsga a sétáláshoz is,mert milyen sok hülye gyalogos van,ha meg nincs vizsgája rohadjon meg a lakásba!
    Nevetséges ez a hozzáállás!
  • Kata
    Mielőtt nagyon felhabzana a szád, speciel a kerékpárosokkal KRESZ vizsgát tetetnék és valamiféle vezetői engedélyhez kötném a kerékpárhasználatot az autóforgalom mellett, mert mennek össze-vissza mint az idióták. Természetesen ők háborodnak fel a legjobban, ha aztán elütik őket. Ugyebár.

Örülnék, ha mint a közlekedésben részt vevők, tisztában lennének a szabályokkal, tudnák mikor merre mit és hogyan szabad. Mert ugye ha elütöm, akkor engem büntetnek és húzkodnak meg, hiába volt ő a hibás. És igazából unom, hogy nekem kell még az ő baromságaikra is odafigyelni, hogy életben maradjanak, nekem kell elhárítani a kialakuló közlekedési vészhelyzeteket. És akkor még ő óbégat meg mutogat vissza nekem. A legszívesebben kipattannék a kocsiból és ott helyben felgyújtanám a g...be az ilyet. Sajnos a többség pedig ilyen.

Ráadásul most törvényileg is bicajozhatnak tajtrészegen. Komolyan kérdem, milyen ország az, ahol ilyen törvényt hoznak? Az nem számít, hogy ezzel nem csak a saját, de más életét is veszélyeztetheti? Ott kacsázik az úton - természetesen kivilágítatlanul - az autós elrántja a kormányt, hogy el ne üsse az istenbarmát és hopp meghalt egy család. De a részeg kerékpáros legalább életben marad.

Na de nem politizálok. Viszont a kerékpárosokkal autósként nekem is tele van a púpom, mert úgy közlekednek mint akik mindenféle KRESZ szabály felett léteznek, ráadásul folyamatosan veszélyeztetik az én épségemet is, amikor hirtelen fékezésekre, irányváltoztatásokra kényszerítenek, az ilyennek pedig egyszerűen a qrvaanyját. Úgyhogy majd ha lesz jogsi a biciklire is, akkor majd lehet jönni a forgalomban részt venni és beleszólni dolgokba.
    Az utak kisajátítása mondjuk államigazgatási szempontból tényleg érdekes lehet, hogy ahol csak bicaj és bkv közlekedhet, azoknak az utaknak a fenntartási költségét ki fizeti.
  • Sir Quno Jedi
    Amúgymeg nem az a lényeg, hogy legyen autója, hanem hogy nagyon aktívan HSZNÁLJA is, ugyanis az üzemanyagból van jövedelme az államnak (meg még másoknak, de róluk nem szabad beszélni, mert elvisznek).

Aki havonta egy 50-100k-t elautózik legalább, az bezony durván építi ezt az országot. DE a bringás mit épít?!?? Kérdem én? :D (poén vót, nem komoly)
  • Sir Quno Jedi
    Nos te írtad, hogy jujajj aszfalt, meg autó, meg parkoló, a zöldterület helyett. Ez erősen sötétzöldnek hangzott ám.
  • Molnibalage
    És ezt ki mondta? Trollkodásból mesterfokot értél el a témában igen hamar...
  • Sir Quno Jedi
    Amúgy ötvözhető kettőnk elképzelése, mert felőlem ugyan kitilthatják a belváros alacsonyabb rendű útjairól az autókat és felszámolhatják a parkolókat. Valamint boldog zöldövezeteket tarthatnak fent az eddigi aszfalt hegyek helyett. Viszont a sugárutakat meghagyják, lefedik, hogy a zaj és füst ne zavarja a lakókat, a forgalom mégis átjut a városon és így mindenki boldog. HA folyamatosan lehet nagy sebességgel haladni és így nincsenek dugók, akkor bezony a környezetszennyezés is töredékére csökken.
  • Sir Quno Jedi
    Mer ugye én pl. nem szeretnék börtönbe kerülni, vagy tárgyalásokra járni, mert egy elmebeteg bringás baelsetet okoz velem/nekem. Mert még ha ő is a hibás, engem hurcolnak meg. Nem érdekel, ha csöndben otthon észrevétlen kinyírja magát, de ha velem öleti meg magát, azt zokon veszem ám.

Persze van megoldás arra is, hogy szénné lehessen büntetni a bringásokat is, ha szabálytalankodnak, csökkentve az idiótákat az utakon. Ezt már megbeszéltük, ehhez kell a kötelező rendszám, forgalmi stb. bringákra is. Nomeg kötelező kreszvizsga stb.
  • Sir Quno Jedi
    Ha te nem vagy öngyilkosjelölt bringás, akkor miért veszed magadra, amit mondok. Nem veled van a probléma. Viszont akikkel meg VAN, azokat csak egy módon lehet megvédeni a saját hülyeségüktől, mégpedig ha nem kerülnek oda, ahol kinyírathatják magukat élből.
  • Fresh Duke
    Nem tudom, hogy a don't feed the troll vagy a calm the fuck down képet tegyem be...
  • Sir Quno Jedi
    Értem, szal. te egy KERTBEN szeretnél élni a város közepén, ahol nincsenek csúúúnya rossz autók, hogy megzavarják a nyugalmadat... Szentem túl sok Avatart néztél. Ez itt a Föld bolygó.
  • Molnibalage
    Attól még nem a bringás feltétlen a hibás. Kiaszottul elegem van a magadfajta pöffeszkedő faszból, aki szerint mindenért a bringás a hibás... Érdekes, rám még dudálni sem dudáltak soha... Ja, hogy nem állat módjára közlekedek...? A bringásfutárok nagy része tényleg barom a piros lámpán élből mennek át...
  • Molnibalage
    Öööö a bringások elég nagy részének van autótja. Az új meg nem csak az útadóból épül és van karbantartva. Ellenben az autó hol is fizet környezetszennyezésért még extra adót...? Ja, hogy sehol. Hát azért, hogy autóval van telibaszva a város felülete és emiatt parkolóvan meg aszfalttal zöldfelület helyet...?
  • Sir Quno Jedi
    Amúgy nem mintha nem lehetne megtenni, hogy a kiemelt sugárutak átmenjenk a városon, akár félig zárt pályán. Vannak példák. Itt már utólag nem könnyű bármit tenni.
  • Sir Quno Jedi
    Joga az van. De sajnos atól még a bkv busz ugyanúgy kilapítja jogokkal együtt.
  • Molnibalage
    Pontosan. A világ értelmesebb felén efelé mozdulnak el. SQJ meg azt szeretné, ha már valódi autópálya menne át a bevároson...? Vicc baszdmeg. SQJ általában értelmes, de a bringa-autó vonalon akkora faszságokat beszél, hogy csoda, hogy nem törik ketté az sg motorja...
  • Molnibalage
    Kibaszott szánalamas az, hogy közlöd, hogy a szabály az szabály, aztán csak simán kitiltanád a bringást akinek pont annyi van joga használni az utat, mint az autósnak...
  • Sir Quno Jedi
    Szóval gyakorlatilag minimális forgalom lenne a belvárosban, ha nem lenne átmenő forgalom a sugár irányú főutakon. De mivel máshogy átjutni nem lehet és túl sok a körút, túlságosan is magas rendű útnak belőve, így a sugárutak nem haladnak kellően. Ez látszik a lámpák beállításán is.
  • Sir Quno Jedi
    Láttál már biciklist, aki útadót fizet a biciklije után. Mer én nem. A bkv meg így is állami támogatásból él, ott az adózás gyakorlatilag értelmetlen, mert egyik zsebükből másikba teszik a pénzt.
  • Sir Quno Jedi
    Mert arra mennek az utak. Ha el akarsz jutni egyik végéből a másikba, nincs más lehetőség, mint a belvársoson át. Körbekerülni a várost elég nagy falat és semmivel sem biztonságosabb, vagy gyorsabb, vagy olcsóbb, nem beszélve arról, hogy pl. ha beáll az M0 (vagy a bekötők, M7, M1, M3 stb.), akkor ott a vége a napnak és ez elég gyakori sajnos. Ilyen sosincs a belvárosban, mindig át lehet jutni, ha jól ismered, dugóban is, csak max. másfelé. Budapest ilyen hülyén épült, ez ellen utólag már nem sokat lehet tenni. Szal. gyakorlatilag bekényszerítik az autósokat a városba, ha el akarnak jutni A-ból B-be. A Hungária vonalán belül már belvárosnak számít ugye (nekik), oda akarnak majd dugóadót, meg behajtási pénzt szedni stb.